2024-08-14 249 浏览
新哥秘製燒鵝脆飯,即叫即炒,火候十足,炒飯上台時非常乾身,炒飯內有鬆化鴨肉粒,少量菜鋪粒,最重要係口感有「脆」加上剛剛好每啖入口溫度,可以稱得上無懈可擊,建議加埋辣椒醬食。
2024-07-23
等候时间
30 分钟 (堂食)
2024-08-11 420 浏览
太子一間好味小菜,想食海鮮可以訂位時早啲講埋,價錢貼地,小菜全部都好夠鑊氣,就連炒飯炒麵都做得好出色,地點又好方便,太子地鐵站行6-8分鐘就到,唔難搵,會再去幫襯
新哥秘制燒鵝炒脆飯
豉椒蟶子煎米粉底
薑蔥炒蟹
椒鹽鮑魚仔
  • 新哥燒鵝炒脆飯
這次去提早預訂位置和菜色,吃完元氣滿滿🈵幸福感爆炸🥰🌟 上湯龍蝦伊面:湯頭鮮美濃郁,伊麵口感彈牙有勁,材料新鮮。需要提前預訂✅🌟 薑蔥鮑魚:鮑魚肉質鮮嫩多汁,入口即化,完美搭配薑和蔥的爆香。記得也是要預訂喔✅🌟 必點!金牌咕嚕肉:與其他餐廳不同的是咕嚕肉表面有一層黃金焦香的糖衣,酸甜口味增加食欲🤤🌟 金銀蛋莧菜:嫩莧菜葉清脆爽口,金銀蛋的煮制也很完美,蛋白蓬鬆,蛋黃滑嫩。🌟 菠蘿生炒骨:與咕嚕肉不同,豬骨肉和酸甜適中的新鮮菠蘿,酸甜鹹香的比例恰到好處。🌟正宗反沙芋:外層有一層厚厚的沙糖衣,內裡則是香甜軟糯的芋頭,滿滿口中濃郁甜味和柔滑質地,是餐廳裡飯後必點的甜點🥰
這次去提早預訂位置和菜色,吃完元氣滿滿🈵
幸福感爆炸🥰

• 金牌咕嚕肉
  • 潮式反沙芋
今次第二嚟食,除咗食招牌菠蘿咕嚕肉之外,仲食左椒鹽九肚魚(不過要提早訂)❤️,大大件之外,仲好脆口,好值得推介食。最後甜品係潮式反沙芋❤️但因為地方比較細,建議大家提早打電話book位,尤其是係星期六日。
2023-12-22 786 浏览
星期三天氣寒冷,好友相約太子冬至聚餐。太子夫婦擋小店,招呼殷勤,食物水準不錯。冰鎮生腸粗壯豬生腸沒有上色調味,可知厨師對食材的信心;簡單灼熟,襯上葱絲紅椒放置冰塊上。腸頭長切開四,腸身粗切段,醮上Wasabi 豉油,神奇的爽脆可口,不錯的前菜。招牌碌鵝,鹅掌翼碌鵝和掌翼是分開order的,一樣的味道,不同的口感。鵝肉嫩,掌翼淋滑,果然是出色招牌菜。鵝汁好味,點了粗麵拌鵝汁,灑上葱花吃,妙絕。個人覺得甜些小可能更野味好吃。白灼海中蝦本來預定欖角煎大蝦的,但老闆娘話大蝦不靚,所以改了游水海中蝦,白灼蝦鮮甜爽彈。豉汁蒸白鱔蒸鱔中規中矩,味道可以,但這菜一定是鱔材料決定一切。筍蝦炆豬腩肉以前過年節,媽媽一定炆筍蝦豬肉吃。點這菜是懷舊吃情懷。味道不錯,豬肉炆得夠身,筍乾有咬口。葱油雞用上新鮮雞,價錢當然比大路冰鮮貨高,重雞味,鮮雞雜very good,但胸肉便有點粗柴。臘味糯米飯蒸好糯米飯再配上臘味炒。糯米軟熟,粒粒分明,灑上炸花生,葱粒,好吃。反沙芋頭條芋頭粉糯,可以的總是覺得小店簡單裝修,吃人情味和厨師手藝。這店可以再回來吃。

招牌碌鵝掌翼

招牌碌鵝,鹅掌翼
招牌碌鵝

鵝汁掌翼

鵝汁撈粗麵

鵝汁好味,點了粗麵拌鵝汁,灑上葱花吃,妙絕。
個人覺得甜些小可能更野味好吃。

豉汁蒸白鱔
豉汁蒸白鱔

蒸鱔中規中矩,味道可以,但這菜一定是鱔材料決定一切。

筍蝦炆豬腩肉
筍蝦炆腩肉

葱油雞
葱油雞

用上新鮮雞,價錢當然比大路冰鮮貨高,
重雞味,鮮雞雜very good,但胸肉便有點粗柴。

反沙芋頭條

鵝汁掌翼
鵝汁撈粗麵
  • 碌鵝
2023-09-05 791 浏览
賣相夠陣容,大腸表面脹卜卜,腸內是鮮色的,夠新鮮,眼目已经享受.老闆夠闊囉,大腸下面放咗多多冰,保持冷度,大腸上面放咗芫茜、薑絲、紫天椒,紅黃綠,色澤很好看.口感超然,咬落去索一聲,好爽,大腸清洗又乾淨,一点怪味也沒有,配話沙b豉油簡直係正正正,
2023-08-07
  • 冰鎮大生腸
  • 雙龍蝦蝦剪米粉底
2023-08-02 754 浏览
經友人介紹,月內已第三次造訪。今次飯局是一個男士聚會,一行6 人,最愛到處嚐鮮喝甜。選址此店,因為食過兩次,水準深穩定,故相約友人同往。今次朋友收工特地去深水步街市買了南非鮑、大大隻蟶子、大中蝦到店加工,試試其烹海鮮的手勢。安哥一口蠔油炸功夫好, 外皮脆, 珠蠔入面仲係好多汁又鮮嫩。招牌咕嚕肉外皮嘅脆漿做得香脆可口, 咬落卜卜脆, 表面酸甜汁夠甜夠酸, 但又唔過份, 做到解膩嘅效果, 再食返塊菠蘿, 甜甜酸酸同D 酸梅汁互相暉映, 甚滿足。 豉椒炒大蟶子(來料加工 )米粉底豉味香濃, 青紅椒爽口, 夠香夠味, 煎米底脆口帶酥, 加上煮得生剛熟嘅啖啖肉大蟶子, 脆及爽嘅感覺同場出現, 滿足!馬拉盞芥蘭煲揀手芥蘭, 斜切, 加上些少肉末同馬拉盞吊味,鹹香肉香夾雜芥蘭嘅爽甜帶澀,加上熱辣辣嘅煲仔, 同埋留意煲底無多餘水, 食得稱心,平時不太愛食菜的我都要多夾兩著。欖菜美極蝦球中蝦被炸得乾、香、脆,加上欖菜及美極嘅鹹香鮮襯得相當好。蝦殼香脆,加啖啤酒,連嚼帶吞,一下子幹掉4 隻,爽快!鵝掌翼店內有一出品在香港較少見「碌鵝」,此掌翼就是用碌鵝汁去做的,炆得夠淋身,軟滑香濃,宜餸飯。我最喜愛這一味

安哥一口蠔

油炸功夫好, 外皮脆, 珠蠔入面仲係好多汁又鮮嫩。

豉椒炒大蟶子(來料加工 )米粉底

豉椒炒大聖子(來料加工 )米粉底

欖菜美極蝦球

鵝掌翼

店內有一出品在香港較少見「碌鵝」,此掌翼就是用碌鵝汁去做的,炆得夠淋身,軟滑香濃,宜餸飯。我最喜愛這一味,喜愛程度比由細食到大嘅潮州鹵水掌翼更高。

椒鹽南非鮑魚(來料加工)

友人今次買的南非鮑魚比較大隻,店員建議開半做椒鹽。油鑊工夫相當了得,粉貼、碟底無油,調得惹味,加上本身鮑魚新鮮件頭足,啖啖肉索索聲,美哉!

2023-07-31
豉椒炒大聖子(來料加工 )米粉底
2023-04-29 836 浏览
我未曾遇過一間食店咁樣做生意,本人之前巳至電28/4星期五8位7:30。我下午5點自來海鮮到這店加工,7:30我們8人到齊,店員同我哋講我們留了枱8點,我話如果我訂8點有好多選擇,不需要去你這店,就是你們已確認我們7:30有枱。誰不知你為了你的客人或做多輪生意,已將我的訂位給了他們。直至到在場承諾8點前俾枱我們,又將4人枱叫我們可坐8人,過了8點都没有枱結賬。不知所謂,完全得罪客人。最後我們取回海鮮去其他店。我和朋友8人對這次體驗非常勞氣和不愉快。*我嘅海鮮由5點放到8點,唔知佢哋有無放雪櫃😣
2023-04-28
2023-04-16 782 浏览
🥢新哥食館🥢-最近新發現既新開正正小菜店!餐牌唔似一般小菜館咁有幾百款餸,主打師傅拿手野,開左冇耐不過次次去都爆滿🤭。環境算係幾新淨,不過預咗比較多人會比較嘈,但係如果成班人嚟聚餐嘅話都好適合。油鹽水浸花甲🧄($108)花甲大大隻,食落除左海鮮味,有幾重既胡椒味,配埋配料幾惹味。避風塘叉燒炒河🌶️($98)第一次見到呢個菜式嘅時候,冇叫。第二次再嚟食嘅時候覺得好似幾特別,就決定試試下佢,首先個河粉真係好有鑊氣,每條係分明唔會痴埋一舊,食落有孜然味同辣辣地幾惹味,出色!新鮮葱油雞🐔($218)望到個賣相都知好食!雞皮好滑而肉又夠滑,重點係表面鋪滿嘅蔥油,有青葱同煮過既洋蔥,超正!金牌咕嚕肉🐷($108)廚師推薦一定要試佢哋嘅咕嚕肉,平心而論,外皮好輕盈,入面偏肥,口感黎講係做得好好,唔會膩,但係個人覺得調味可以再重手啲,唔夠酸甜。薯仔牛柳粒🥔($108)喱道菜式就周圍有,不過大多數做到一般,而喱到竟然做到薯仔真心外面超脆入面夠淋,而且再帶有蜜椒味,連牛柳粒都淪為配角啦🤭。
🥢新哥食館🥢

油鹽水浸花甲🧄($108)

避風塘叉燒炒河🌶️($98)

新鮮葱油雞🐔($218)

金牌咕嚕肉🐷($108)

薯仔牛柳粒🥔($108)
2023-04-11 389 浏览
每次好友聚會想食鑊氣大排檔都首選呢度, 好多招牌經典菜式, 咕嚕肉, 鐵板蜜椒薯仔牛肉粒, 碌鵝, 反沙芋等等…今次想食海鮮, 提前兩日同老闆預訂海鮮, 老闆新哥烹製海鮮都一樣咁正

豉椒炒蟶子
姜蔥炒肉蟹
椒鹽瀨尿蝦
咕嚕肉
2023-02-21 378 浏览
我從來都係冇寫過食評,但呢間飯店,我真係忍唔住,明明食物質素好但一個疑似老闆娘嘅人態度真係非常有問題,我覺得要俾大家甚至乎係佢自己知道,希望佢睇到。其他太詳細嘅唔講,我落單嘅時候已經覺得佢嘅態度麻麻哋,因為當時環境好嘈雜,佢又聽得唔係好清楚,但係佢又唔行近我果邊,淨係一副唔耐煩嘅樣,都算;跟住我講晒我要嘅嘢之後我見佢好似唔打算覆單,咁我就問佢係咪總共11樣嘢,跟住佢就答我:「我未數喎」我當時已經打咗個突,我心諗,你寫完米數囉,跟住10秒之後佢已經寫完即刻走咗,如果冇錯嘅我都算,最後結果真係漏咗單,同佢講返嘅時候佢仲理直氣壯話我冇叫…. 一句講完:冇下次
- $108 Encore 左兩碟的金牌咕嚕肉粉漿炸到脆卜卜,即使沾上左糖醋汁都無變淋!汁調味適中不會太甜太酸,用左梅頭肉肉質軟淋又大舊 送飯一流🤣- $198醬油碌鵝 (下裝)第一次食「碌鵝」,好有驚喜有上裝下裝分 今次我地叫左下裝 有脾食加左秘製醬汁蒸出黎嘅鵝肉熱辣辣好軟身 好好味- $108 必食蜜椒薯仔牛柳粒好重黑椒味 夾帶住微微蜜糖嘅甜味 用鐵板jer jer 聲咁上菜重中之重嘅薯仔睇得出有炸過好香口 牛柳粒好入味好有咬口環境光猛乾淨企理 老板娘好客氣招呼周到 岩哂成日朋友黎飯聚啤啤佢🤣 星期五晚上黎食,7 8點左右已經開始多人 建議可以預先打電話留定位🤣
- $108 Encore 左兩碟的金牌咕嚕肉

粉漿炸到脆卜卜,即使沾上左糖醋汁都無變淋!

- $198醬油碌鵝 (下裝)
第一次食「碌鵝」,好有驚喜
有上裝下裝分 今次我地叫左下裝 有脾食
加左秘製醬汁蒸出黎嘅鵝肉熱辣辣好軟身 好好味

- $108 必食蜜椒薯仔牛柳粒
重中之重嘅薯仔睇得出有炸過好香口 牛柳粒好入味好有咬口

• 金牌咕嚕肉
  • 招牌醬油碌鵝
  • 薯仔牛柳粒
2023-01-09 264 浏览
經同事推薦呢間大排檔啲菠蘿咕嚕肉好好食,而我個人每次食大排檔就一定會叫菠蘿咕嚕肉,所以就約埋成班同事去!由於店舖嘅枱唔係太多,建議星期五六日最好打電話去book位,walk in 嘅話,好大機會會冇位,所以強烈建議打電話book 位。一共叫左8個餸,當中覺得值得推薦嘅話菠蘿咕嚕肉,薯仔牛柳粒同綠豆爽清心丸。菠蘿咕嚕肉:個皮非常脆口,而且個肉好嫩口,好好食薯仔牛柳粒:由於我唔食牛,只食薯仔,個薯仔嘅皮好脆口,黑椒味都幾重綠豆爽清心丸:成個窩咁大,可以6-7個人食足一碗,而且又唔係好甜,甜度岩岩好,同埋啲清心丸好爽口彈牙

菠蘿咕嚕肉:個皮非常脆口,而且個肉好嫩口,好好食[美味指數:
菠蘿咕嚕肉

薯仔牛柳粒:由於我唔食牛,只食薯仔,個薯仔嘅皮好脆口,黑椒味都幾重[美味指數:
薯仔牛柳粒

綠豆爽清心丸:成個窩咁大,可以6-7個人食足一碗,而且又唔係好甜,甜度岩岩好,同埋啲清心丸好爽口彈牙[美味指數:
綠豆爽清心丸
2023-01-06
菠蘿咕嚕肉
綠豆爽清心丸
2023-01-07 269 浏览
同班朋友喺太子搵餐廳食飯 ,見到呢間餐牌寫住金牌咕嚕肉就行咗入去個咕嚕肉幾有水準,皮脆肉嫩,但令我更加驚喜嘅係佢個醬油碌鵝, 味道各方面都不輸金牌咕嚕肉 個個都話好食!下次黎一定會再嗌
同班朋友喺太子搵餐廳食飯 ,
見到呢間餐牌寫住金牌咕嚕肉就行咗入去

個咕嚕肉幾有水準,皮脆肉嫩,
但令我更加驚喜嘅係佢個醬油碌鵝,
味道各方面都不輸金牌咕嚕肉 個個都話好食!

下次黎一定會再嗌
醬油碌鵝
2023-01-06
醬油碌鵝
2022-12-22 325 浏览
冬大過年,知道新哥食館重新開業,即刻訂檯同屋企人嚟食冬至飯,晚市例必爆場記得早啲訂位。今日提前同老闆講定食海鮮,因為屋企人鍾意食脆米泡飯,就請老闆特別準備個龍蝦肉脆米泡飯,湯底用老雞熬製,加上龍蝦拆肉,啖啖鮮味。老闆都話打算寫上菜單。除咗龍蝦,我地仲叫左蟶子,蟶子隻隻手掌咁大,蒜蓉粉絲蒸又得,豉汁炒又得,每隻都鮮甜美味。另外仲有蒜蓉蒸開邊蝦,同埋椒鹽鮮魷。嚟到新哥一定要食金牌咕嚕肉,佢個脆漿真係整得非常出色,個汁啲調味又剛剛好,必食推介因為做節,特登介叫左隻新鮮炸子雞,啲皮脆卜卜但啲雞仲係好juicy唔會乾甜品當然要食綠豆爽清心丸,因為冬至所以加左湯丸,食到每個人都捧住個肚走

另外仲有蒜蓉蒸開邊蝦,同埋椒鹽鮮魷。

龍蝦肉脆米泡飯
蒜蓉粉絲蒸蟶子