2019-03-10 238 浏览
年後久久都未能收心,個個星期都四圍去尋覓美食,是晚覺醒想吃白粥清一清腸胃(其實配炸兩並沒有健康很多)路德圍有間粥店,是不論附近開多少新店,一窩風熱潮也好,他都總有不少食客,每次光顧都滿座,皆因小店粥品種類多,美味而且抵食!平日愛叫艇仔粥加炸兩,今晚叫白粥加炸兩,只需20蚊,而且其油炸鬼都很好味!經過真要試試。
2019-03-07
2019-03-01 231 浏览
這間在荃灣鬧市開業,全開放式,地方偌大,甚多街坊幫襯的粥舖,店名雖是粥麵店,賣的主要只是粥,而非麵。麵雖是有的,卻只是伴粥吃的炒麵、炒米粉、炒河粉。這一天,特地來到荃灣尋找攝影題材的我,逛逛蕩蕩,蹓躂到這店舖附近,想起這間數年前曾光顧過的粥店,決意來這兒吃頓晨早粥餐。吃的是雙拼「皮蛋碎牛粥」($19),伴吃的是「油炸鬼」($12)。「皮蛋碎牛粥」雖然不太大碗,粥料卻有不少,味道正正常常,都過得去。皮蛋和碎牛都是我喜歡的粥料,把熱呼呼的粥送進肚子裡,感覺舒泰受用。「油炸鬼」只是一般貨色,因為不是即炸的關係,並不夠脆,不過把油炸鬼掰開放進粥裡浸腍吃,就還可以。這頓早餐,雖不算甚佳,但「皮蛋碎牛粥」與「油炸鬼」的組合,卻是我喜歡的配搭。
$31 (早餐)
2019-02-03 233 浏览
生日週加上年尾,食得太多好西搞到有啲滯,今晚又話食團年飯,決定午餐食返清淡啲。呢間粥鋪經過了好幾次,好似無論咩時間都一樣甘多人,坐無虛席。皮蛋魚片粥$19粥好綿,唔會水汪汪。配料都好多,食到底都仲有料。食魚片最怕片得唔好,會有好多碎骨,好彩呢度無👍🏻 皮蛋唔係流心皮蛋,但$19真的不能要求更多生滾粥多數三十靚蚊左右,都好多人叫,下次可以再試一路食一路見到師傅搓粉炸油器,真係好想叫個牛脷蘇食,但個胃好唔淨氣,皆因近排食得太放肆😭

皮蛋魚片粥$19
生滾粥多數三十靚蚊左右,都好多人叫,下次可以再試

2019-01-13 262 浏览
又係上完普通話班堂,三個妃妃想輕盈食,又唔想食肥人,就去食下清腸胃的夜粥……朋友話這店很耐了……所以有了歷史的痕跡這晚我們去到已經晚上9點了,仍然見到好多人用膳……定係好似我們一樣,係食夜粥當食宵夜。牛肉粥豬紅粥皮蛋瘦肉粥炸两炒麵妃妃們好喜歡食地道的食物,唔係辛苦攞0黎自己受;而是真的想食地道又好味的食物。 外界如何評論好食或唔食,都要嚐試一下。 一樣米養百人,個個人的味蕾口味個個人都唔一樣,一個人話唔好食真係可以代表全世界的人的味蕾嗎❓話當年,有時我們妃妃為了就男友,食佢地喜歡的食物,有時候食番地道食物都唔錯。最抵死,記得係 d男人帶妃妃去食,後來咀刁左又話唔想食。

朋友話這店很耐了……所以有了歷史的痕跡

這晚我們去到已經晚上9點了,仍然見到好多人用膳……

定係好似我們一樣,係食夜粥當食宵夜。

牛肉粥
豬紅粥
皮蛋瘦肉粥

炸两

炒麵

最抵死,記得係 d男人帶妃妃去食,後來咀刁左又話唔想食。
2019-01-07
2018-12-04 265 浏览
自去年開始,每年呢個時候都會陪毅行者行下,晨早由城門水塘出發。今年同舊年一樣,都係好早去到荃灣呢間粥舖,先食個早餐再出發。晨早流流唔想食得太飽,於是吃我最喜歡既豬紅艇仔粥,因為覺得好似多左餸食開心D咁。但一個粥又唔夠,所以叫多個腸粉。同朋友share,佢話想要無餡既腸粉,即係乜?即係齋腸囉!無乜好彈。後記:我地行到大帽山既時候,隊員同support team講想食餃子。但要食水煮既餃子。水煮既餃子?? 第一下戚刻諗起水煮魚個D,但無理由呀都無聽過呢樣野。水煮餃子即係唔要煎既餃子....隱約係有個term for呢D餃子......傻豬!咪即係水餃囉!
但一個粥又唔夠,所以叫多個腸粉。
同朋友share,佢話想要無餡既腸粉,即係乜?即係齋腸囉!
無乜好彈。

2018-11-17
2018-11-26 250 浏览
只能講句⋯越做越衰!我親眼見過好幾次,有客人想問多句自己想買的食品需要等幾耐,老闆或者伙記都只會答一句⋯「唔好問,唔買就過主!」。所以如果其他選擇嘅話我都唔會幫親佢!
所以如果其他選擇嘅話我都唔會幫親佢!

2018-10-24 324 浏览
工作太忙 病倒了,朋友在荃灣買來粥,腸粉,炸麵及牛利酥給我午餐。之前食過舊店的出品,易手後食品好像進步了。我們吃碎牛粥和艇仔粥,粥身綿綿的,剛剛好,不會太杰,又不會過咸。碎牛粥是碎牛肉加上炸米粉混合而成,由細食到大。艇仔粥就再加上小魷魚鬚,豬皮等,很傳統,不錯。這兒的炸麵及牛利酥做得很好,香脆無油膩感,要趁新鮮吃啊!腸粉幼滑有米香,加上煑過的豉油,麻醬,甜醬 好好味。

2018-07-19 483 浏览
舊式粥麵舖越來越少,荃灣路德圍有間名新宏利粥麵,有好多人幫襯,不妨試試。店員說冬天的時候,生意比較多,因人們愛吃熱辣辣的粥品及炒粉麵,夏天生意比較遜色,因為他們沒有冷氣提供。下午時份有師傅在炸油條、牛脷蘇酥煎堆仔等等,本來想行近少少影下油鍋的狀況,但無謂阻住師傅工作啦。我吃了艇仔粥,粥身好糊,是一般舊式店的質素,料子如豬皮、濕魷魚、碎牛肉炸米粉和花生都足夠,可以啦。值得一讚是他們的腸粉,爽滑有米香,平民小食👍🏻

值得一讚是他們的腸粉,爽滑有米香,平民小食👍🏻
2018-02-11 741 浏览
成日覺得粥品舖,老店就點都好食啲既, 咁呢間係荃灣都應該好多年,諗住無死啦。。。咁又未到食唔入口,但有得揀都真係唔想放入口,同好味相差好遠, 只係粥品不嬲都平,可取之處就只有平,但平在我黎講都吸引唔到。呢個好似叫皮蛋及第粥,有皮蛋有啲魷魚咁,我就無試啦本身想要白粥,但聽到人地叫皮蛋碎牛,咁我就跟人要左個。粥水粥水,真係好水, 皮蛋唔好食, 肉碎一pat pat咁,食完都唔飽既再要左個腸粉, 又係唔好食。。好厚好實,而落既麻醬,係任落,但好得意,無味既。當日就夜啦,賣晒炸量,無得試,希望老店都比啲心機整好食啲啦,街坊先有動力支持嫁!咁樣四十幾蚊,唉。。平都唔想再食

呢個好似叫皮蛋及第粥,有皮蛋有啲魷魚咁,我就無試啦

咁樣四十幾蚊,唉。。平都唔想再食

2017-11-24 641 浏览
超好味嘅粥店一星期起碼兩餐早餐都係佢佢d粥真係好足料個艇仔粥真係不得了每一啖都有料 勁多豬皮 魷魚個粥吾係"粥水"平時第2 d粥舖d粥 食完好似無食過野咁呢個食左6個鐘之後都吾覺肚餓 證明真材實料試左佢個豬紅艇仔粥 同皮蛋艇仔粥好味食完又吾覺好口渴 超正足料到咁只係$17 外賣加$1 牛脷酥$8 超脆 大大個真係好抵食👍🏻👍🏻 宜家都好難搵到呢d粥店

超好味嘅粥店
一星期起碼兩餐早餐都係佢
佢d粥真係好足料
個艇仔粥真係不得了
每一啖都有料 勁多豬皮 魷魚
個粥吾係"粥水"
平時第2 d粥舖d粥 食完好似無食過野咁

皮蛋艇仔粥
外卖自取
皮蛋艇仔粥
2017-09-09 627 浏览
呢間粥鋪由細食到大,簡直陪住我成長, 充滿回憶 。因為價錢平又好味,所以每次經過都見到人頭湧湧。 傳統的粥舖,係香港已買少見少,食物全部都寫在牆上,一目了然,非常懷舊。這老店,冬天時,人頭湧湧是必定的,可是就連夏天,烈日當空下,還是坐滿人,為什麼?食物質素係好重要的原因。 最近粥舖還推出生滾粥,價格還相當合理。我推介佢哋的豬潤魚腩粥同狀元及第粥,好味得黎又抵食夾大件。
最近粥舖還推出生滾粥,價格還相當合理。
我推介佢哋的豬潤魚腩粥
同狀元及第粥
,好味得黎又抵食夾大件。
2017-09-09
午餐
  • 狀元及第粥
  • 豬潤魚腩粥
  • 炸兩
  • 艇仔粥
2017-05-23 610 浏览
This local resturant caught my eyes since it was full of people eating congee even in this hot weather!It must have some attractions and I decided to try. Of course, I wanted to be safe and ordered traditional congee with pork and thousands year egg. It is alright for $17 but it is not thick. The portion of meat and egg is not much too. I think it is a well known resturant for many locals and there are not many focusing on congee nearby.

2017-05-21
2017-02-21 836 浏览
和妹行過有粥品食店,人流也不少,心想也应不錯。我們叫了炸両($10),魚片豬紅粥($17),燒賣($6有六粒),芝麻糊($13)。炸両外的腸粉,入口軟軟的,內的油炸鬼亦算脆口,結合來不錯。魚片豬紅粥的粥底綿綿,不糊口;豬红入口滑滑的,味重血腥味,是我小时侯愛吃的味道。魚片切得薄和大片,入口算新鲜,$17這價錢確很便宜。芝麻糊很大碗,重芝麻味,不太甜,不太糊口,質素更勝於一些甜品店。以小妹愛吃燒賣多年的經驗,應是陳記出品,所以水準是中規中舉。今天吃的味道全是童年味,而價錢亦非常便宜,真是幸福!
和妹行過有粥品食店,人流也不少,心想也应不錯。
炸両
炸両外的腸粉,入口軟軟的,內的油炸鬼亦算脆口,結合來不錯。

今天吃的味道全是童年味,而價錢亦非常便宜,真是幸福!
2017-02-21
炸両
  • 炸兩
2016-12-26 698 浏览
老店應對出品有要求吧,但來到的炸両預先做定不在話下,要命的是用蒸爐保温了一段時間,油炸鬼全淋',阿姐推說一包粉皮便會淋的了!你以為我是第一次吃炸両?一期一會好了。
2016-06-20 1078 浏览
路過新宏利, 令人回憶童年時的粥店, 一間小小的店鋪, 掛著懷舊大風扇, 店面長期座無虛席, 很多街坊幫襯.炸両: 每條卷著油炸鬼的滑嘟嘟腸粉, 可隨意加上麻醬, 辣椒醬,令腸粉更香口, 油炸鬼也很脆口.芝麻糊: 在小店吃中式糖水, 另有一番風味, 在這裡吃很有懷舊感覺, 與現代新式甜品店不同呢! 甜度適中, 不會太甜, 好味!價錢抵, 老店鋪, 值得支持!
價錢抵, 老店鋪, 值得支持!
2016-05-29