2011-11-18 114 浏览
秋高氣爽,自是行山遠足好時節,故此,約了一班老友記到城門行行山。我們不是行山常客,所以也只是在城門水塘圍繞一圈的行山徑走走,志在呼吸一下新鮮空氣,舒展一下筋骨。預早一點出門口,因為約了個別老友先在荃灣吃個早餐,才再匯合其他人出發坐小巴去城門水塘。新宏利是我在荃灣的一檔心水粥檔,因為有多年歷史之餘,又因粥品、油器有水準,而價錢又平易近人。今早就不吃油器了,因為近日感覺有點點熱氣,所以點了銀芽炒麵($6),再加一碗艇仔粥($12)。兩者都很足秤,銀芽炒麵多得堆成一個小山模樣,銀芽炒得爽,麵條又不油膩;而艇仔粥粥底綿香,配料又夠多,如此十足的早餐在此等清涼的朝早吃罷,真想大叫:「我已經充滿力量喇!」

銀芽炒麵
艇仔粥
$18 (早餐)
銀芽炒麵
艇仔粥
趁著天氣稍涼,決定在忙碌中偷取一日空閒,與老婆仔到位於大帽山郊野公園與大欖郊野公園附近的甲龍林徑郊遊遠足一番。早上來到荃灣,在轉乘巴士往甲龍林徑起點前,先在荃灣地鐵站附近吃個早餐。見這間名叫「新宏利」的粥麵店人頭湧湧,生意滔滔,自己又有一段不短的日子沒吃過中式粥麵早餐,便決定幫襯。這間位於街口轉角單邊位的粥麵店地理位置絕佳,雖然原來的舖位不是太大,但因為外面的行人路十分寬闊,所以把不少桌椅都放到行人路上,使這店子室外的座位比店內的還要多。不知是不是這區內的粥麵店不多呢?這天幫襯,只見這店子人流不絕,無論是堂食的還是外賣的,幫襯的客人都十分多,實在十分厲害。兩夫妻一人一碗粥,分別是 「皮蛋碎牛粥」與 「皮蛋艇仔粥」。此外,也叫來一碟普通的 「腸粉」、一碟 「炸兩」,再加多碟 「銀芽炒麵」,這頓早餐可真十分豐富,不過就只花了 $47,實屬抵食,難怪有那麼多的街坊到來幫襯。至於味道方面,這兩碗粥的味道都是偏濃的,而且濃得不像一般的濃,我絕對有理由懷疑它們或多或少應該有下一點味精,所以味道才會那麼濃。幸好粥底綿滑度尚可,皮蛋也質素尚佳,不過碎牛則見普通,鬆散而欠缺牛味。「腸粉」、「炸兩」與「銀
甲龍林徑起點
真好生意
這間位於街口轉角單邊位的粥麵店地理位置絕佳
連買外賣的人都多得可以
難得清靜的時候
兩夫妻一人一碗粥,分別是
皮蛋碎牛粥」與
皮蛋艇仔粥」。此外,也叫來一碟普通的
腸粉」、一碟
炸兩」,再加多碟
是日早餐
皮蛋碎牛粥
腸粉」、「炸兩」與「銀芽炒麵」三者的最大問題是不夠熱,只是微溫,味道則還中規中矩,雖未算出色,也不會給予人難吃的感覺。
腸粉與炒麵
後加的炸兩
平日實在吃得太多西式早餐,這天偶然吃一頓豐富的中式粥麵早餐,雖然水準說不上很好,倒也合意,也頗能飽肚。吃過這頓早餐,時間已不早,已經接近上午11時,是時候上路繼續這天的旅程了

$23.5 (早餐)
甲龍林徑起點
真好生意
連買外賣的人都多得可以
難得清靜的時候
2011-10-20 34 浏览
作病的日子,飲食自然受到規管,今天幾乎都是吃白色的食物,白麵包、白饅頭、白粥等。晚上來到荃灣,往刀削麵的途中又被勸吃粥,晚上七點已經座無虛席,外賣的也人龍不絕,恰巧有人離開才搭到兩個位,點了皮蛋瘦肉粥、炒米和牛「利」酥腸粉。十秒間已上齊,落單製作上菜幾乎三人同步。皮蛋瘦肉粥[$14]: 粥品大多以這價為標準,瘦肉整齊切條,咸味適中,很多時候有味粥的粥底會較稀,但這裡卻也很綿,而且皮蛋開八再切半,一口size,味道不錯,少有地憑一人之力也吃掉整碗。炒米粉[$6]: 這裡有炒米、銀芽炒麵、三絲炒油麵,還有炒河,是我見過最多炒粉麵的粥店,炒米的椰菜蘿蔔份量絕對不少,極乾身,不糊口不泛油多,自行加添甜醬已經很開胃。牛「利」酥腸粉[$10]: 這裡有正常炸兩也有這個甜食的,自已還是第一次吃,切開後看見密度很高有點新奇,畢竟平時都是油炸鬼較為空心,但吃起來,密度太高的又未必與腸粉皮相襯,而且內裡是甜甜的又不知加豉油與否,結果我倆合決定加在邊邊自行決定。這裡的腸粉皮較為厚,但頭尾卻不會因太厚而黏成糊口一糰,依然分明,下次再試其他腸粉。見不少人還點了豬紅豬皮蘿蔔等小吃,配上自家滿醬汁,很想試,但胃口有
見不少人還點了豬紅豬皮蘿蔔等小吃,配上自家滿醬汁,很想試,但胃口有限,只好下次再來,放工時間持續人頭湧湧,但落單收錢也是用叫的方式傳達,經常有送錯漏單等情況,幸好都是簡單的食品,幾秒已可補上,節奏很快的粥店,還會再來。
2011-10-06 31 浏览
今朝早太太話想食粥,我地就去咗食呢間,其實外賣就買過幾次,但係堂食就真係第一次,因為每日都好多人,今日好好彩,有2個面璧位,粥店地方比較細,所以都幾迫!蝦米腸($7)味道普通,但足料,都算OK!叉燒腸($10)幾滑,足料,味道不錯!豬紅皮蛋粥($14)粥好綿,多料,夠味,豬紅爽,白粥($5)粥好綿,煲至開米花,好似自己煲個D,正!
今日好好彩,有2個面璧位,粥店地方比較細,所以都幾迫!
蝦米腸($7)味道普通,但足料,都算OK!
叉燒腸($10)幾滑,足料,味道不錯!
豬紅皮蛋粥($14)粥好綿,多料,夠味,豬紅爽,
白粥($5)粥好綿,煲至開米花,好似自己煲個D,正!
2011-10-05
2011-08-16 27 浏览
星期六的晚餐係食粥,這間粥舖好懷舊,但係正人來人往的地方,好旺場及人流都好多,以為大熱天時唔會好多人食粥,點知7點幾去到都幾乎全滿,跟住就每人叫左一碗粥及一些小食一齊食啦.保持懷舊落單的方法就係大聲落單,唔使用筆錄架,我地叫左皮蛋廋肉粥,魚片粥,豬紅艇仔粥,另外叫左油炸鬼及牛利酥,炸両,腸粉,炒麵,蘿白豬紅魚蛋,先講粥,粥底都幾綿,我的豬紅艇仔粥都好多料架,有炸過既米粉豬肉,豬皮,魷魚,花生,還有豬紅唔算好大件,唔會有臭味,好味的,炒麵都炒得幾香,唔會好淋身,油炸鬼及牛利酥好味呀,雖然唔係好熱,不過都好香口及好懷念小時的感覺, 蘿白都幾淋及入味,魚蛋係細細粒的,都ok呀.腸粉及炸両一般啦,一路食一路有兩架大牛角扇吹住我地,每間舊既粥店必備既風扇.我地一路食見到不停有客人買外賣,真的好好生意呀!!

我地一路食見到不停有客人買外賣,真的好好生意呀!!
2011-08-13
好耐無黎過呢間粥店喇..............之前我1直都唔知呢間嘢叫咩名........而家知喇........首先........D炸兩比以前好食左........D油炸鬼喺好鬼脆......D皮好滑.....炒麵都好食左...............最好食係D蘿蔔........夠焾.........好入味.......正呀.......不過.............D侍應就好唔掂囉...........仲有........呢間嘢孤寒左囉............枱面無芝麻俾你落囉..........要叫佢地先有...............D炒麵比以前少左好多...........所有嘢都係30蚊...........都算好抵..............

2011-04-14
2011-03-19 18 浏览
用評蛋撻一樣的評分準則, 新宏利之油炸鬼可當選入全港五強新鮮, 熱辣, 脆口, 鬆化, 份量, 價錢, 穩定 .... 入五強冇問題炒麵爽口 above average粥料中, 皮蛋及魚片 above average其他的做回本份, 默默地做荃灣路德圍區的街坊生意見到很多人拎住個膠袋, 咬住條油炸鬼通街邊行邊食, 就知條鬼有幾香脆好食
用評蛋撻一樣的評分準則, 新宏利之油炸鬼可當選入全港五強
炒麵爽口 above average
粥料中, 皮蛋及魚片 above average
其他的做回本份, 默默地做荃灣路德圍區的街坊生意

外卖自取
  • 油炸鬼
2011-01-24 46 浏览
前兩晚同女友去左呢間店食,叫左個豬紅粥同炒麵,佢d粥完全冇味,佢d料係後期先加上去,完全唔得,佢d炒麵麵係奇怪,反而佢d綠豆沙唔錯,可以試下.佢呢度比較污糟,d小二速度都幾高,但好少清潔地方......
前兩晚同女友去左呢間店食,叫左個豬紅粥同炒
麵,佢d粥完全冇味,佢d料係後期先加上去,完全
唔得,佢d炒麵麵係奇怪,反而佢d綠豆沙唔錯,可
以試下.
佢呢度比較污糟,d小二速度都幾高,但好少清潔
地方......
2011-01-16 36 浏览
早前經過這店買了些外賣回家,最有驚喜是炸兩, 想不到油炸鬼仍是脆的,外層腸炒皮不太厚,味道不錯.碎牛粥的粥底很綿, 米香味足.炒河粉略油膩,幸好椰菜和芽菜足.
早前經過這店買了些外賣回家,
最有驚喜是炸兩, 想不到油炸鬼仍是脆的,
外層腸炒皮不太厚,味道不錯.
碎牛粥的粥底很綿, 米香味足.
炒河粉略油膩,幸好椰菜和芽菜足.
2011-01-07
10 分钟 (外卖自取)
早餐
2010-10-27 13 浏览
上星期六, 在離開荃灣前, 肚子竟然有些餓, 於是去了南豐附近的新宏利粥麵吃粥, 要了一碗艇仔, 而老婆則叫了一碗瘦肉碎牛粥.這間新宏利粥麵, 已經有了很久的歷史, 遠在我讀中學的年代, 它已經存在了, 當時的名字仍然是叫宏利粥麵, 我想後來是轉了手, 所以才加個"新"字在前面吧. 但無論之裝修或者是出名款式, 和以前其實都沒有很明顯, 店子還是無冷氣, 只有大大把牛角扇, 所以熱天真的幾難頂. 不過, 我最喜歡幫趁這些老式粥舖, 因為這些舊店的出品通常比較好, 而且價錢相宜, 比起連鎖粥店抵食.說回粥品, 艇仔粥材料非常多, 亦跟之前年代的沒有改變過, 還是有魷魚, 豬皮, 和碎牛. 粥底夠綿, 不過似乎鹹了一點, 可能是下了頗多的味精. 而老婆的瘦肉碎牛粥當然亦偏鹹了些, 但材料和我的艇仔粥一樣豐富, 鹹瘦肉非常夠味, 碎牛只是免治牛肉, 但尚算OK, 兩碗粥合共不過是廿多蚊, 在現今來說真的非常抵食, 也許只有這種舊式店子才能提供. 當然, 幫趁這些老店, 你不能要求有很好的環境和有禮的服務, 但它能給你另外一種在連鎖店裏找不到的人情味及懷舊的感覺.吃完之後非常飽, 可以乘車回家

說回粥品, 艇仔粥材料非常多

吃完之後非常飽, 可以乘車回家去了.
2010-10-23
2010-10-19 13 浏览
今日天氣涼爽得+分正.所以睡到日落西山才起床.落去路德圍走野食.走了一圈.最想食的是沛公(因為有返榴槤千層班戟.)但剛剛起身.就要食甜品?唔多好瓜.于是走過對面粥鋪打底先.平時早餐就食得多.晚餐到來真的第一次照舊叫了 魚片瘦肉粥. 炒米. $19 食慣左,唔覺得有乜特別好食.但總比附近的粥鋪好少少又平少少.所以由早到晚這裡都是十分旺塲.
所以由早到晚這裡都是十分旺塲.
2010-10-17
  • 蘿蔔
2010-08-04 106 浏览
當甜魔遇上炒麵, 會是何種境況?我一向愛甜, 從小喜歡吃炒麵, 原因, 是因為那枝甜醬。每次我都會落大量甜醬, 朋友話我係食甜醬, 炒麵只係配菜, 我從不否認曾經有一排, 坊間既甜醬質素嚴重下降, 味道甜得黎係苦的, 顏色更加係瘀血色, 核凸d講句, 一"滋"出黎好似排泄物一樣, 真係見到都唔開胃, 果陣亦係我「炒麵生涯」既黑暗期, 食粥都無叫炒麵老婆話好耐無食過粥, 提議去呢度, 其實路德圍呢間粥鋪已經好多年, 是街坊老字號, 味道不錯, 粥也夠綿, 就是大熱天時要坐露天食粥呢點辛苦d我點了一個紅牛粥, 老婆點了皮蛋瘦肉粥, 另加炸兩, 和我的至愛炒麵紅牛粥, 即豬紅碎牛粥, 其實呢度有幾款粥粥底本身己有少量碎牛 (例如艇仔), 如果唔想食碎牛要留意下。粥底依舊夠綿, 豬紅還是一粒粒沒煮散, 也不會一夾即爛, 碎牛在粥底, 是牛餅, 撈均後才吃, 碎牛不是很牛, 但跟粥還算配合, 但我覺得好似食艇仔咁送少少碎牛陪住食已經很夠了皮蛋瘦肉粥的皮蛋太實了, 雖然唔會要求溏心皮蛋, 但皮蛋應可以好點吧炸兩來到油炸鬼已經不熱, 可能因為午飯時間要整定, 有點失望, 要吃好吃炸兩, 我還是喜歡大
當甜魔遇上炒麵, 會是何種境況?

炸兩來到油炸鬼已經不熱, 可能因為午飯時間要整定, 有點失望, 要吃好吃炸兩, 我還是喜歡大窩口德發那即拉腸粉, 唔駛落色都好好味

反而我最喜歡的炒麵是熱的, 也不油, 炒麵中間有加椰菜跟蔥, 我還是喜歡細個時的銀芽炒麵, 食食下中間多左d咁硬既椰菜桿真係唔係好慣。不過加左甜醬之後, 對我黎講乜都係好食的了, 甜醬無論甜度濃度都很好 (雖然都是買的), 最近很多粥店都是用這一款, 也重燃起我吃炒麵的興趣

不過其實整餐我也只覺得炒麵跟豬紅好味, 但吃完之後回家更是連喝了三四杯水, 是水準下降了? 還是粥也加了味精?
皮蛋瘦肉粥
炒麵
當甜魔遇上炒麵, 因為老婆要食另一邊所以無去盡
  • 豬紅粥
2010-06-13 27 浏览
近來每個星期都抽一日出去吃早餐, 今日專程出去荃灣試試順道購物。平時日日在家裡吃, 而屋企附近一帶是沒有一間 正式的 "粥品老舖", 更加沒有油器, 所以個感覺真是非比正常人 。落左巴士行過去, 遠遠見到很多活動式枱椅已坐得濟濟一堂, 但食客除了香港人外, 還有很多講流利廣東話的菲姐及印姐, 真係'聯合國" 食中國早餐 。 我們叫了兩碗艇仔粥、1碗碎牛廋肉粥, 一條油器加一碟 "炸兩", 不消3分鐘, 油器來先, 熱燙燙真係好耐無食過; 再來一碟 "炸兩", 涷了少少, 但內裡的油器仍有少少脆口, 份量比商場店舖的好好多, 再來粥品, 阿姐好有技巧寫下邊個客要邊碗粥, 送來時都安排得很有調理, 真的很細心, 現在很多店舖郤沒有這個 "心思", 反而古式店舖有這優質服務, 真的難得, 吃起來有份外親切感 。粥夠熱, 可惜天氣更熱, 家中兩位男子一邊吃,一邊流汗, 真的辛苦, 一把風扇真的不夠分 。但勝在價錢合理, 味道可以 (指足料, 但應該有落味精), 間中食一餐都唔錯 。
2010-06-13
$23 (早餐)
  • 油器
2010-05-25 23 浏览
到荃灣工作,搭左廿幾個站地鐵,果d"do do"聲攪到人都顛,住得遠,早到左,見呢到好多人,坐低食個粥再上路。要了碗艇仔加個炸兩。艇仔豐富足料的,粥算是棉。不過食粥鍾意食較熱,起碼頭幾啖食落口都要吹下,呢到不算太熱。炸兩凍凍的,亦很腍,米香亦很一般。$18蚊,水準一般既粥店。

$18蚊,水準一般既粥店。
$18 (早餐)
2010-05-05 19 浏览
呢間粥鋪,無論閒日,定星期六日及公眾假期,都係異常咁多人,地方淺窄,服務態度其實真係麻麻地,但還好粥品都尚算可以。與男友點一碗艇仔粥,一碗朱紅肉片粥,一碟腸粉,一碟炒麵,合共37元(如果冇記錯) 本想叫點油器,但已經買哂,當時時間只是晚上7點多....粥底好像冇以前咁 "綿",但還好材料十足,腸粉小小的,炒麵很一般,感覺上外賣炒麵的份量好像多一點點。價錢勝在夠合理,普通粥品都是HK11左右,如果某日突然之間想食粥,呢度係一個可以考慮的地方。
本想叫點油器,但已經買哂,當時時間只是晚上7點多....

2010-04-25
$18.5