2011-01-27 277 浏览
途經佐敦新樂酒店, 見佢地門口有個牌話半自助餐依家八折 promotion, 佰幾蚊個餐, 好似幾抵, 即使知道一分價錢一分貨既道理, 都照同好朋友去試下.....星期三晚上到去, 原來好方好細, 不過d 枱都擺得ok, 唔會椅貼椅, menu 上半自助餐有11樣野俾你choose, 價錢$118-168 不等,我要了肉眼扒$138 (7成熟)好朋友要了西冷$148(都係7成熟)估唔到賣相ok之餘仲真係幾好食, 似炭燒果隻扒, 幾嫩有肉汁,無乾爭爭, 好朋友都話ok好食, 由於係半自助,餐湯,餐包,頭盤,甜品同餐茶都係自助餐湯有兩款, 好朋友拎左中湯我唔飲湯,唔知好唔好味,餐包有方包,牛角酥同餐包果d, 佢地有個焗爐仔俾你自便整番熱佢.自助頭盤方面有: 泰式雞翼尖 (唔係好spicy,我食左五六隻),沙律, 雜錦冷麵, 螺絲粉 果ddessert有幾款, 芒果布丁, tiramisu, 一般既cake, 雪糕, 最緊要係有即製格仔餅,即係街賣果d, "賣飛佛", 落勁多糖,花生醬同練奶, 熱騰騰, 正 !!埋單共$252, 咁既價錢, 食物既質素都ok 好食, 即使我同好朋友唔係大食既
中湯
西冷扒
7成熟既肉眼扒

我要了肉眼扒$138 (7成熟)

幾嫩有肉汁,無乾爭爭, 好朋友都話ok好食,

由於係半自助,餐湯,餐包,頭盤,甜品同餐茶都係自助

餐湯有兩款, 好朋友拎左中湯
我唔飲湯,唔知好唔好味,

埋單共$252, 咁既價錢, 食物既質素都ok 好食, 即使我同好朋友唔係大食既,

都覺抵番, 原全無回唔回到本既concern,
呢度d staff 服務都唔錯, 收碟又勤快, 野食添得好密,唔驚遲左黎無野食

我地食到一半,差不多7點幾,個場真係full 晒咁滯, (好在黎之前有打電話book 位 je) 都幾嘈

如果keep住八折,都可以encore 既 ~
2011-01-26
7成熟既肉眼扒
西冷扒
中湯
  • 牛扒
2011-01-05 177 浏览
自助餐之癮起,小試牛刀,到新樂嘆返個自助午餐。早一個小時點位,幸好有位,而且不用坐搭出來的位置(雖然那裡有冷氣);裝修帶有濃厚的中國味:紅地毯,金龍,中國畫等。雖然歷史悠久但不算殘舊,乾淨企理!自助餐選擇不算太多,沒有魚生,生蠔,倒合我的口味。頭盤/生果五至六款,熟菜大約有十款,甜品七至八款;主菜還會不時換換口味,所以選擇還是足夠的:頭盤位置選擇不算多,大概記得有車厘茄,泰式蛋(全名忘了),黃芥末薯仔沙律和幾款生果。車厘茄味道不錯,新鮮沒有怪味;反而對黃芥末薯仔沙律比較失望,雖然是黃色卻沒有芥末味,非常普通。主菜款式不少,食過呢幾種:清蒸鯇魚分量多而且供應不停,雖然非常大,但不消兩分鐘就被拿得乾乾淨淨。佩服師傅火候的控制,魚雖然巨形但蒸得夠滑,不會為了生熟問題而放棄口感。處理得好的鯇魚,要沒有血腥味和泥味,這裡完全符合要求了。配上典型的薑蔥生抽熟油,鮮味提升,有住家菜的感覺!豬腳薑配搭得宜,薑味突出但不會太辣,而且火候十足,豬腳入味至餘亦不硬;蛋比較硬,有點鐵蛋的影子!要讚的是豬腳毛清理乾淨,食得安心!對咖喱豬肉比較失望,豬肉咬不開,吞不下,把不錯的咖喱汁浪費了!咖喱類似茶記的出品,遷
自助餐之癮起,小試牛刀,到新樂嘆返個自助午餐。

主菜款式不少,食過呢幾種:

對咖喱豬肉比較失望,豬肉咬不開,吞不下,把不錯的咖喱汁浪費了!咖喱類似茶記的出品,遷就中國人口味,椰汁味重,微辣。奇怪的是,食食下有塊羊肉,同樣是咬不開,而且羶味重,令人摸不著頭腦!

十分欣賞焗矮瓜的質素。只靠鹽,油調味,食出矮瓜真味。不過既然是焗出來,如果有‘脆’味就更好。

日式鴨胸是質量穩定的作品,鴨胸沒有煙味,配合偏甜的日式燒汁,不像外面的煙鴨胸那麼單調。

蒸白切雞夠滑,厚肉但可惜雞皮太厚太肥。蒸得滑是因為時間不夠,骨頭是紅色的,有點可怕。矮瓜少調味可以,但雞味少調味就不行了,隱約食到血腥味。

餐廳有一個餐盤款式常常變。先是焗窩牛,是蒜茸焗的,有鮮味但味道太獨特了。之後換了煮海螺,比窩牛細小,大概是XO醬煮出來的,味道可以,只不過個人對海螺興趣不大。兩款帶殼食物都有沙,不過可以理解。後來又換了白灼蝦,聞落有少少腥,但味道鮮甜,比美酒樓水準。再接著的是白汁青口,白汁不夠香濃,被海鮮的水份變得較稀,幸好青口本身不腥,如果無咁實淨就更好。八十蚊自助餐有魚有蝦有青口有海螺,而且質素不錯,沒有甚麼可以挑剔!

其他還有蘿蔔牛腩,羅漢齋等等,其實都十分豐富。至於甜品部的蛋糕非常普通,就是普通的海綿蛋糕,從略。香蕉酥皮卷是凍的,也不夠脆,當食普通香蕉算了。雪糕是鳥巢牌的芝麻和紅豆雪糕,芝麻雪糕夠香。最欣賞的是即製的pancake,夠蛋味奶味,順便可以配上花生碎,朱古力醬等配料,或者與雪糕上演一場冰火交融,不過本身已經好食,還是不加配料最好!

從經濟學角度來說,不考慮監察費用情況下,顧客會食到邊際用值等於零一點,屬於無效率。從個人而言,食到滿載而歸,晚飯錢也省了,非常有效率!唔知點解連加一都只是八十蚊一位,超值!雖然選擇少,款式不夠新潮,但感受一下反璞歸真的味道,也是不錯的選擇!
鯇魚,鴨胸,牛舌
白切雞,Curry
窩牛
LHS: 香蕉卷
2010-12-27
鯇魚,鴨胸,牛舌
2010-12-26 155 浏览
早前屋企人在父親節食過呢間餐廳的buffet~覺得幾OK~而今次在boxing day就試一試~聞說要在節日才有自助午餐~而夜晚就係半自助的~我也不知對不對~不過今日去食有9折~都OK抵既~別忘記今天還是節日~一般自助午餐都很貴的!先講餐廳環境~這是一間頗舊式的酒店~不是說他很殘舊~只是沒有很美輪美奐的裝潢罷了~不過也很整潔的~餐廳不算很大~而今日lunch buffet也沒有全場爆滿~around 8成~不過我愛這種舒服又不太嘈的環境呢~今日全場都換上christmas 的裝飾~又播哂christmas songs~都幾好~好啦~到主角~冷盤:有各式沙律、冷麵etc~但好似冇咩刺身~不過因為我唔係幾好冷盤的~所以也沒有什麼comment~不過我唯一試過的沙律就係一個叫英介末著仔沙律~一般la~我都係鐘意食番普通的著仔蛋沙律~熱盤:熱野相對好味D~野食唔算貴價野~不過我同屋企人都比較傳統~平價小菜反而我地都鐘意~咁員工都不停轉菜式~有清補涼豬骨湯、鮑魚雞粥、蒸魚、蘿蔔牛腩、咖哩、帶子、青口、白灼蝦、東風螺、田螺、墨魚餅、薑醋、斑腩etc~好味的有:鮑魚雞粥~好味~有D粥會好咸~但佢地O

熱葷~最近嗰個係田螺~

christmas氣氛~

甜品~

冷盤

早前屋企人在父親節食過呢間餐廳的buffet~覺得幾OK~
而今次在boxing day就試一試~
不過也很整潔的~
好啦~到主角~

冷盤:

熱盤:
咁員工都不停轉菜式~
好味的有:
鮑魚雞粥~好味~有D粥會好咸~但佢地OK~仲有OK多料~

蒸魚~好滑ar~條魚都幾大~一般蒸完都鞋~但佢滑到不得了~

蘿蔔牛腩~都幾腍~
其他野食都OK既~可以一試~

甜品:
cheese cake、樹頭蛋糕、jelly、涼粉、曲奇、泡芙、icecream、熱香餅etc~
我就試過icecream、熱香餅、cheese cake、樹頭蛋糕、泡芙~咁多樣都幾好食~

飲品就自己去「針」~都係大路的咖啡、檸茶、檸水etc~

呢度雖然冇咩好靚的環境同好矜貴的食物~但只要好食就得啦~又經濟~阿爸阿媽食咁多次都讚~一定有下次~
2010-12-26
圣诞节
christmas氣氛~
甜品~
熱葷~最近嗰個係田螺~
  • cheese cake,鮑魚雞粥,蒸魚
2010-11-19 109 浏览
跟好友沒見面差不多一年! 今晚且拋開俗務,與他好好慶生,祝福他笑口常開,身體健康!餐廳在酒店十樓。內部裝修呈懷舊氣息,金碧輝煌馬賽克圓柱,四十餘年的舊式陳設保存得很好。餐廳週圍,面積不大,但座位分佈細緻,我們就在靠邊的雙人枱坐下。晚餐主菜有十餘款選擇,我選了燒汁豬仔排骨, 友人則選了日式芥末汁伴德國咸豬手點了一款主菜,便可以任食半自助餐,沙律,餐湯,甜品等等七 彩冷面: 有青瓜絲, 蟹柳絲,火腿絲,甘筍絲,青.紅燈籠椒絲等,還有個暖著的沙嗲汁,可用來拌麵. 中西湯兩款: 什菜湯, 冬瓜湯沙律: 什菜沙律, 什果沙律, 英式薯仔沙律餐包: 白方包, 蒜蓉包 ,即做 pancake,此外,有中式雞翼尖和炒唐生菜甜點: 涼粉, 芝士蛋糕, 雪糕, 椰撻, 紅豆糕, 朱古力慕絲CAKE, 啫喱, 即做 pancake, 新鮮生果盆等飲品: 檸檬茶, 檸水, 咖啡, 奶茶, 綠茶,任沖任飲另外,加 $20 ,有半打法式田螺焗薯蓉我們邊吃邊聊,不經不覺從七時坐到九時半,才帶著飽足的心情,結帳回家往!

點了一款主菜,便可以任食半自助餐,沙律,餐湯,甜品等等

中西湯兩款: 什菜湯, 冬瓜湯
沙律: 什菜沙律, 什果沙律, 英式薯仔沙律
餐包: 白方包, 蒜蓉包 ,即做 pancake
,此外,有中式雞翼尖和炒唐生菜
飲品: 檸檬茶, 檸水, 咖啡, 奶茶, 綠茶,任沖任飲
另外,加 $20 ,有半打法式田螺焗薯蓉

[IMG:4
法式焗田螺
飲品自助任沖任飲
結帳才$240,豐富晚餐,抵食!
燒汁焗豬仔排骨,夠入味!
2010-11-15
生日
法式焗田螺
飲品自助任沖任飲
結帳才$240,豐富晚餐,抵食!
燒汁焗豬仔排骨,夠入味!
  • 燒汁豬仔排骨
  • 椰撻
  • 紅豆糕
  • 七 彩冷面
2010-11-07 130 浏览
無想到外表普普通通的酒店,自助餐水准唔錯,價廉物美仲打折,真系抵食!食物需然唔系高級野(呢個價錢想要高級野?),但都有燒牛肉、焗螺、青口同蝦,條魚好大條,豬腳薑好味,仲有煲得好棉鮑魚粥,當然唔系真鮑魚,但食得出個師傅手勢唔錯,仲有攘節瓜等等熱盤,總之除左無魚生、壽司同生蠔外,其他都齊全,仲有好好味的芝麻同芋頭雪糕,番薯糖水同 waffle, 非常滿意!下次一定再去!
2010-11-07
生日
  • 豬腳薑
2010-10-22 87 浏览
同愛人*慶祝一年紀念日…..早d食pizza hut 都無咁嬲!!!!!!記得先前Christmas 去過.e間食~~~好好味架!!!但今次去番水準好似差左一點!!!可能係我地今次叫錯左…所以唔好食啦><”同埋好似小左好多自助野食咁…..有點失落…服務一般途中見到有客人鬧服務員…話d牛大熟-.-搞到好多人望住佢地…..不過最後都平息~服務員換新既比佢地~睇番meun 先知道,今日食有折~計番都係人人80幾….算係咁啦~
同愛人*慶祝一年紀念日…..
早d食pizza hut 都無咁嬲!!!!!!

但今次去番水準好似差左一點!!!
可能係我地今次叫錯左…所以唔好食啦><”
同埋好似小左好多自助野食咁…..
有點失落…

服務一般
途中見到有客人鬧服務員
話d牛大熟-.-
搞到好多人望住佢地…..
不過最後都平息~服務員換新既比佢地~

睇番meun 先知道,今日食有折~
計番都係人人80幾….算係咁啦~

2010-09-13
纪念日
2010-09-15 55 浏览
 是媽媽的生日,所以到了新樂吃自助餐。因為對面是一間外觀較豪華和花心思的酒店,所以新樂大廈是完全不顯眼的。 酒店自助餐於十樓,如果不包括自助部分的話,我覺得內地環境較像一間普普通通的酒樓吧。因為我不吃扒餐,只要了自助晚餐,所以80元沙律吧八折加一,每位盛惠70.4元。 一坐下便出去拿食物,其實食物真的不多,大多是普普通通的甜品,味道也沒什麼特別,我覺得最不錯的都是芝士蛋糕,一小塊的不錯,不知道是外購還是自家製的呢? 另外有自己烤的麵包和蒜容包,我覺得都蠻好玩的也有不少湯品和糖水,我還發現了有格仔餅也是自己選擇醬料,我覺得超好吃的!而另一邊則是沙律吧,有冷麵、粟米、薯仔、雜果等等,這都是一般沙律必需的吧?全部都是自助的,味道則因人而異吧,而螺絲粉則一般般了,沒什麼咬口,又不是特別的冷或暖。 湯品方面有紅湯和豆腐湯,紅湯太辣了,相反豆腐湯很入味,濃濃的味道撲進我的鼻子裡。 這餐埋單都是70元,我覺得真的不錯!

另外有自己烤的麵包和蒜容包,我覺得都蠻好玩的
也有不少湯品和糖水,我還發現了有格仔餅

這餐埋單都是70元,我覺得真的不錯!
2010-09-13
2010-08-31 45 浏览
友人birthday,係新樂食飯,點了羊架八成熟,得兩件,份量比較少~肉質嫩且淋,入口有點羶味!對於愛吃羊的我覺得不羶,但友人則不太愛了...肉眼牛扒七成熟但上檯時全熟~好"un",牛味不重西冷牛扒七成熟,有烤肉的焦香味,吃得出沒經太多化學處理,但牛味不重豬仔骨 份量大~肉入味且淋,個bbq sauce做得不錯半自助餐,沙律,餐湯,甜品任食龍蝦湯一般,起碼唔會好腥清補涼我冇飲,但友人話ok啦~蒜蓉飽,牛角包自己放入焗爐焗,脆卜卜沙律幾好呀,幾fresh,我食左幾round冷面有青瓜絲,蟹柳絲,火腿絲,甘筍絲等,不過個沙嗲汁係暖,但mix之後又幾好味喎~甜品有pancake,涼粉,芝士蛋糕,雪糕等,好一般
友人birthday,係新樂食飯,點了
羊架
肉眼牛扒
七成熟但上檯時全熟~好"un",牛味不重
西冷牛扒
七成熟,有烤肉的焦香味,吃得出沒經太多化學處理,但牛味不重
豬仔骨
份量大~肉入味且淋,個bbq sauce做得不錯
自助餐,沙律,餐湯,甜品任食
龍蝦湯
一般,起碼唔會好腥
清補涼
我冇飲,但友人話ok啦~
蒜蓉飽,牛角包
自己放入焗爐焗,脆卜卜
沙律
幾好呀,幾fresh,我食左幾round
冷面
甜品
有pancake,涼粉,芝士蛋糕,雪糕等,好一般
大堆頭沙律
豬仔骨
西冷
羊架
2010-07-26 52 浏览
此古舊小型酒店位於佐敦,少說也起碼有四十多年歷史了。記得兒時經常和父母去呢度間酒樓飲茶,到長大後,也會間中到該處十樓的餐廳食晚飯。最近想起已很久沒去過了,所以今晚再去幫襯下,順便懷念一下往日時光。上到去,十年如一日的裝修格局,完全無變過。見到佢地依家做緊半自助餐,即係你只要order一個主菜,價錢已包括自助沙律吧,餐湯,餐飲,甜品等等,全部都係自助形式任飲任食,兼有八折優惠。主菜有多款選擇,價錢由80-140元不等。今晚與平時不同的是竟然全店幾乎爆滿,令到我想影下出面d食物都好困難,加上無帶相機,只能用部廢柴手機拍照,所以相片質素欠佳。唔知係咪因為今晚勁多人關係,主菜的起菜時間好慢,等左好耐先黎到,最失敗係d主菜上到檯已經微涼了!總括來講,兩個人埋單折實為225元,有咁多野食算係咁啦!不過下次會揀閒日先幫襯,咁多人有d怕怕!

先黎個沙律拼盤先
自己動手放入焗爐焗的蒜蓉飽
芝麻醬配冷麵
肉眼扒
香煎石班,呢個麻麻地
周打蜆湯
周打蜆湯
熱香餅
雪糕只得朱古力和竽頭味
2010-05-26 115 浏览
可曾記起老牌酒店,有個叫百樂門..聽聞好風光. 這間好像是當中一間...而這裡有所西餐廳.禮堂華禮有幾椂金柱...想不到食物也不差.百零蚊晚頭黑有個餐你食.抵過花園,什麼扒王之王.然當你又唔好諗到會飛天...中中哋重想點.OLD SCHOOL永遠是薯仔最好食.T-BONE 是多心人之選.RIB EYE .都好 彌敦道223號新樂酒店10樓
可曾記起老牌酒店,有個叫百樂門..聽聞好風光.

這間好像是當中一間...而這裡有所西餐廳.
禮堂華禮有幾椂金柱...
然當你又唔好諗到會飛天...中中哋重想點.

OLD SCHOOL

永遠是薯仔最好食.

T-BONE 是多心人之選.

RIB EYE .都好

彌敦道223號新樂酒店10樓
2010-05-18 194 浏览
好滿意既一次半自助餐!!book左6點半 ,,去到即刻點左個豬仔骨先之前1個箭步出去睇下有咩好食選擇唔算多唔算少,岩岩好 枱位分隔又唔太近 服務夠曬好!!講番食物;原本打算選T字骨,不過最後選左豬仔骨但係都好好食,好有水準,入曬味;而且又大塊另外,冷面,salad,格仔餅都係唔錯的格仔餅有時仲要排隊拎成餐食左2粒幾鐘,食完坐係到傾計都唔會比人趕埋單8折,好抵 每人先107蚊
好滿意既一次半自助餐!!

book左6點半 ,,去到即刻點左個豬仔骨先
之前1個箭步出去睇下有咩好食

選擇唔算多唔算少,岩岩好
枱位分隔又唔太近
服務夠曬好!!

講番食物;原本打算選T字骨,不過最後選左豬仔骨
但係都好好食,好有水準,入曬味;而且又大塊
另外,冷面,salad,格仔餅都係唔錯的

格仔餅有時仲要排隊拎

成餐食左2粒幾鐘,食完坐係到傾計都唔會比人趕

埋單8折,好抵 每人先107蚊
生菜好好食!
糕點
涼粉
salad
豬仔骨..個汁好正!
西冷扒-> 7成熟
格仔餅
2010-05-18
生菜好好食!
糕點
涼粉
salad
豬仔骨..個汁好正!
西冷扒-> 7成熟
格仔餅
2010-05-13 44 浏览
這晚我們去了一間絕不起眼但卻已經屹立佐敦十幾廿年的酒店吃晚餐這間酒店最多只能給它三星,一來是間小酒店,二來裝修陳設也是非常舊式的...也因此這裡的餐廳價錢比較相宜~這裡是半自助餐,吳爸爸要了豬肉腸做主菜,而我則要了香煎龍脷柳做主菜,味道不錯!而餐湯,沙律,甜品,餐飲都是自助的,雖然款式不多,味道也普通,但絕對夠你吃到捧著肚子走~這餐晚餐我們也覺得很不錯,價錢也不算貴,我們一家三口才花了$190!

2010-04-24
2010-05-09 80 浏览
又 1 年和 朋友的聚會, 每年都係我找地方聚會,你知無見成年, 梗要搵 d 地方有噤上下時間比我地問候下0架啦,在~Open Rice~比我找到它 ~新樂酒店~新樂酒店 10 樓餐廳, 半自助餐, 咩叫做半自助餐, 原來係沙律, 餐湯, 甜品任食.....我地約左7:30分開飯啦, 聽講新樂酒店 已經好耐歷史, 上到10樓, 哇哇哇, 裝修好懷舊, 好正, 我地叫左以下這些東西 特級 T 骨 牛扒 新西蘭肉眼扒 特級西冷牛扒 法式羊架薄荷芥茉香草汁 煙肉青蠔鴨胸串燒配蒜蓉汁跟餐+ HKD20 田螺焗薯蓉......d 田螺好大大大粒以下是任食架, 7 彩冷面, 海皇湯 ,什菜沙律 , 蒜蓉包 , pancake, 甜點, 涼粉, 仲有其它都 5 記得啦差不多晚上 9 時幾,結帳, 因為新樂餐廳收 10 點又 1 次滿足的晚上了
又 1 年和 朋友的聚會, 每年都係我找地方聚會,
在~Open Rice~比我找到它
~新樂酒店~

新樂酒店 10 樓餐廳, 半自助餐,
咩叫做半自助餐, 原來係沙律, 餐湯, 甜品任食.....

我地約左7:30分開飯啦, 聽講

內部裝修
田螺焗薯蓉
7 彩冷面, 海皇湯 ,什菜沙律 , 蒜蓉包
2010-02-01 42 浏览
今天晚上約了朋友在佐敦附近吃飯,本想即興去北京酒樓食京菜,無耐沒預先訂枱,在北京酒樓絕對是一枱難求,路經新樂酒店前,看見新樂餐廳半自助晚餐的廣告牌,晚餐費用已包自助沙律吧、餐湯、甜品吧、主菜及咖啡或茶,現在還正在做八折推廣,看來相當抵食,又巳很多年沒來幫襯,便決定上去吃西餐。 電梯門一打開便發覺餐廳內部已經過翻新,雖然不算豪華,但環境比多年前破舊的裝修實在已改進不少。 餐廳內當時巳約七成滿座,因為餐廳是在酒店內,所以客人中有不少是遊客。一看餐牌便知廣告牌上的餐價$78,只是取巧地只寫上自助沙律吧的單價,實際的晚餐價位是由八十八元至一百五十八元共十一款選擇,事實上應該沒有人上來只吃沙律罷! 我們三個人每人叫了一個不同的主菜,分別是特級西泠扒莎租士汁,法式羊架薄荷芥末香草汁及香煎石斑雪梨香檳忌廉汁,另外加了廿元一客半打的法式焗田螺。特級西泠扒莎租士汁 ($138)我柯打的是七成熟的特級西泠扒莎租士汁,享用過自助沙律吧跟餐湯後,侍應便適時送上主菜,上枱時還能聞到烤肉的焦香味,表面有烤爐柵格的焦紋賣相不俗,一般的牛扒煑至六、七成熟便最理想,因為自己怕吃太生的肉便要求七成熟,切開後仍見

特級西泠扒莎租士汁 ($138)
我柯打的是七成熟的特級西泠扒莎租士汁,享用過自助沙律吧跟餐湯後,侍應便適時送上主菜,上枱時還能聞到烤肉的焦香味,表面有烤爐柵格的焦紋賣相不俗,一般的牛扒煑至六、七成熟便最理想,因為自己怕吃太生的肉便要求七成熟,切開後仍見內面有一丁點血色,看來厨師控制火候很準確,要七成便真是七成熟上枱,肉質嫩而多汁又無筋,很容易用餐刀劏開,一點也不覺鞣,而且富有烤肉香味。

法式羊架薄荷芥末香草汁 ($148)
這是朋友要的八成熟羊架,份量同樣不算細,他切了一件羊肉給我試食,不用再加侍應附上的芥末醬,入口也不覺有了點兒羶味,上枱時也跟我的西冷扒一樣仍在冒煙,傳來一陣惹味的肉香。

香煎石斑雪梨香檳忌廉汁 ($128)
羅渣為了廋身叫了一客石斑魚柳,魚柳很大件,但香氣稍遜西冷和燒羊架,伴碟的同樣是兩件脆薯塊、甘荀條和翠玉瓜,切開後見魚肉的紋理整齊、肉質夠實,肉質看來亦不差。

海龍皇湯
餐湯也是自助的,有中湯也有西湯,吃西餐當然喝西湯,煲底有很多龍蝦肉,是厨房真材實料煲出來,不是一般罐頭貨,但味道不及Spaghetti House 的出品,但都算是好味水平。 後來發現餐湯都有不停添加及轉款,後來再喝了一碗冬陰功湯,味道都唔錯。

藍莓芝士蛋糕 及 雪糕
為食羅渣發現侍應換了芝士蛋糕在甜品吧,竟然是藍莓芝士蛋糕,我當然為食不甘後人,也取來一件來嚐嚐,芝士蛋糕上鋪滿了藍莓,而芝士蛋糕餅身夠實淨,唔會一叉就散開成碎粒,芝士香味頗濃,比McCafe 的更有質素及多很多藍莓。 除了芝士蛋糕外,我還吃了雪糕作飯後甜品,有朱古力和士多啤梨味,雪糕內是有原材料的碎,不是普通零售貨式。

b]法式焗田螺 及 沙律吧
每人吃了兩隻,碟底塾上薯蓉,螺口沒有鋪上香草,香草味道也很淡,食味普通。 沙律吧上的沙律也是一般貨式,有供應辣味沙律醋、奇妙醬及千島汁;奇怪的是吧枱上還有熱食、生果、Pan Cake 及蒜蓉包提供,不只是一個沙律吧咁簡單。

想不到百多元的晚餐包那麽多食物,實在物超所值,值得我們下次再翻桌。 誠意向大家推介!

法式羊架薄荷芥末香草汁
2010-01-31
法式羊架薄荷芥末香草汁
香煎石斑雪梨香檳忌廉汁
  • 特級西泠扒莎租士汁,法式羊架薄荷芥末香草汁,海龍皇湯,藍莓芝士蛋糕
2009-12-27 40 浏览
因為見到報章知道平日有$88起的半自助餐,便查詢吓平安夜價錢。20號前訂,仲有八折,deal!去到其實得好少款揀,羊一款;「牛」幾款;魚一款;雜燴一款(最貴$288),仲有兩款兒童餐。啱我口味,如報章上的扒豬肉腸洋蔥白菌汁,無左,唔通聖誕改menu!?餐前有好多麵包類:白磅包、麥磅包、牛角包、小餐包、蒜蓉包(好食)。湯有鱆魚蓮藕湯、海鮮龍蝦湯。只飲後者,飲到有蝦既味既「龍蝦湯」。甜品,我最concern係香蕉卷,與南瓜餅,我怕只出一次,咪o拿o拿聲即刻攞。放涼了/凍既?香蕉氧化,芯已變黑;南瓜餅多南瓜餡,但呢兩樣野,我相信,即焗、保溫,keep住熱,會好好食囉…..而家好唔新鮮咁。仲有啫喱糖、芝士蛋糕,諗住之後o個轉/食完main course才拎,應該會refill。點知完全捉錯路!!香蕉卷同南瓜餅,一直有供應,啫喱糖、芝士蛋糕無囉!!啫喱糖位置,變鹼水味涼粉;芝士蛋糕位置,變溶cream朱古力蛋糕!!這時main course到,我的意大利獵人西冷,無特別,後淋蕃茄洋蔥汁,件扒無機會入味,唯一好係,件扒唔韌囉。美國T骨牛扒,如牛仔骨,有牛香。但又好多筋,可食部份唔多。所以再出去夾野
,唔通聖誕改menu!?

美國T骨牛扒,如牛仔骨,有牛香。但又好多筋,可食部份唔多。所以再出去夾野食。
三文魚、八爪魚、立魚,每出就無晒,當大家食得七七八八,第一時段快完7:30時,有「廚師」捧盤新既出黎,夾左兩片三文魚。好多肥紋,食落口有點油膩反胃
(加上環境因素)。
英芥薯仔沙律,唔夠芥辣味,薯仔是美式粉薯,「薯仔」好食。
七色龍鬚拌日式冷麵,睇到那盤「七色」絲之廉價蟹柳絲的顏色、和稀稀的花生醬沙嗲撈麵醬,都唔開胃。我既終止係,附出左錢,咩都試吓。呢味「七色」真係「精彩」

我諗最好食既係,pancake,因為有錬奶和花生醬,可自製街頭夾餅。但舉勸大家,那些朱古力醬,真係唔好攞,無味架(好似有膠味
)!都唔知用咩朱古力溝出黎。
另一樣可食,是芋頭黑糯米,足料又唔甜。
其實呢間已是陳舊酒店,裝潢/感覺同參加超值旅行團,食團體餐地方/食品質素無別。密不透風,o係度食聖誕餐,真係好怪。平時食會好D,main course都多D款啦。

舊潮迎聖誕
扮聖誕樹頭蛋糕