2019-05-05 473 浏览
行街行到悶,突然間朋友說不如試一試潮州野食囉,哇,搵晒成個旺角都真係唔多潮州菜選擇🤔🤔你話日本菜韓國菜就真係多喇。入到餐廳,位置唔算多,但也不是十分擠迫,仲有椅子可以安放我的戰利品🤩我們叫了滷水鵝片,腐乳炒通菜,蠔餅和一飯一粥🤩🤩🤩🤩🤩滷水鵝片咸得剛剛好,肉片唔會太軔,林林地下面的豆腐和花生又夠入味🤩🤩🤩🤩腐乳炒通菜唔知係咪太耐無食腐乳,今次食到真係覺得好香,好咸(可能我太耐無食啦)送飯一流🤩🤩🤩🤩🤩蠔餅又脆又熱,蠔仔落足料,我們三兩啖就吃光了!

我們叫了滷水鵝片,腐乳炒通菜,蠔餅和一飯一粥

🤩🤩🤩🤩🤩滷水鵝片
咸得剛剛好,肉片唔會太軔,林林地
下面的豆腐和花生又夠入味

🤩🤩🤩🤩腐乳炒通菜
送飯一流
🤩🤩🤩🤩🤩蠔餅
又脆又熱,蠔仔落足料,我們三兩啖就吃光了!
2019-05-04
  • 鹵水鵝片
2019-04-25 267 浏览
潮州食物在香港都有好多不同店舖,但這間的質素都保持不錯所以都會和朋友一齊來吃,今次我地三個人來吃晚餐,等了一會就有位坐,當然首先一枝啤酒先啦,食物方面必食的蠔餅,但今次炸得比較燶左少少,蛋老一點,幸好蠔肉都大隻而鮮甜。足料蠔仔粥就來到,嗅得好香蠔味而口感軟熟濃郁蠔香,粥底都綿口感不錯,味道又剛剛好吾會太咸。這裡的炸野食就比較厚身同冇咁熱就覺一般。這個蜆介鯪魚球不是好多地方同不是人人喜歡,難得朋友都岩食當然叫一個來吃,鯪魚球幾熱夠新鮮,魚肉都口感彈牙,蜆介唔太咸但醬汁勁濃味好惹味,配鯪魚球夾一個蜆介一齊食好味道,整體食物質素都可以而坐得都舒服,吹下水飲杯酒的確不錯。

2019-03-31 408 浏览
We came at dinner time, and here’s still having several vacant tables though the restaurant isn’t so big. But their table is a bit crowded for more people siting together. It’s a bit crowded and not so comfy having meal here. But can’t deny that, the food is indeed delicious here, haaa, i like almost all dishes(;I like the texture of Pig Blood Curd which is just right between softness and thicknessLove this tender pork knuckle so so much!! I’ve never tried that tender knuckle, so lovely and yumm
our dinner

Pig Blood Curd
I’ve never tried that tender knuckle, so lovely and yummy, the sauce is just too good!
Tender pork knuckle
Bribe duck with tofu is also good, I like soft tofu with strong flavor so much. Can’t get enough even finished the whole dish tofu, haaaa
Bribe duck with tofu
Fried oyster cake is so crispyyy and the lovely taste though it’s evil too, haa, I think it’s good eating this cake without dipping the sauce
Fried oyster cake
Babylon Shell is not so sweet even they’re big one, believe me, the smaller one with stronger seafood taste and sweetness. This big one is just ok for me
Babylon Shell
Fried Choy sum is fine here too, adding a bit freshness here, haa
Fried Choy sum
menu:
The environment not really flavoring though the food is really good here! That’s why the restaurant is well known for long, haaa(;
our dinner
Pig Blood Curd
Tender pork knuckle
Bribe duck with tofu
Fried oyster cake
2019-02-12 428 浏览
我成日同friend出旺角行街,晚上見到呢間打冷鋪成日好多人等位,那晚我同   兩個friend特登嚟食下,因為我地都好食打冷。入到去D格局有D大排檔feel,夠親民。叫咗炸大腸,椒鹽九肚魚,韮菜豬紅,鹵水鵝,鹵水什錦,我最愛食潮州鹵味,D鹵水餓入晒味,陳年鹵水香醇帶甘甜,鵝肉獨特肉味,越吃越滋味,鹵水什錦中鵝腸和豬大腸最好吃,爽彈煙韌又豐膄,吸收晒鹵汁香,好好食。另外炸大腸也很巧手,腸皮炸得脆,入面夠又軟腍,有一種肥的"蘇"香,好食到連友人也叫了支青島啤啤下。我唔啤叫了支玉泉忌廉,配番椒鹽九肚魚,炸得香脆,椒鹽味又出,魚味好,呢餐打冷水準好,後會再有期。

2019-02-01
女朋友去咗幾日泰國返到嚟當然要帶佢食好嘢啦!😃繼上次帶咗去食明記潮館之後,今次又揀咗喺砵蘭街嘅打冷老店 - 新泉發。😇喺鋪頭外面望左幾望,見到座無虛席諗住碰碰運氣,點知鋪入邊角位仲有一張枱仔,當然捉女朋友入去啦😗 一貫老店嘅作風,廚房都係好開揚,我哋坐嗰張枱正正望住廚房煮嘢!🤨先睇餐牌,其實都係嗰幾款打冷選擇,但正正選擇唔多所以着出嚟先夠風味!✅韭菜豬紅:基本上每次打冷我都會點嘅餸,韭菜非常之彈牙,豬紅點堆秘製嘅辣椒油簡直係一絕!✅蠔仔肉碎粥:其實本來我係我係方魚肉碎粥嘅,但落單嗰位老店員應該聽錯咗😝最後嚟咗蠔仔粥。個人認為食粥嘅話溫度係好重要,端上時熱辣辣簡直係正,不過蠔仔就唔係太多,但係粥幾粘!✅著名潮州滷水鵝片:雖然賣相唔係好討好,不過味道就一流,絕對有鵝嘅味道。不過略嫌每一塊嘅厚薄唔係太均勻,稍為失色少少。✅臘肉炒芥蘭:呢個時間應該芥蘭當做嘅時候,但係就冇咗芥蘭嗰種清甜,我個人喜歡臘肉有點油膩嘅感覺🤓呢碟嘅臘肉比較乾身。至於其他餸菜選擇大家亦都可以自行試下,我見到蠔餅都好靚,同埋比較多人叫炒蜆!——————————食物質素:8/10環境衛生:6/10舒適度:6/10服務:7/1

——————————
食物質素:8/10
環境衛生:6/10
舒適度:6/10
服務:7/10
性價比:7.5/10

總評分:6.9/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #旺角
2018-12-30
  • 鹵水鵝片
  • 韭菜豬紅
2018-09-18 831 浏览
夜晚晚經過旺角,找到好評小店,就入去試一試。一入門口,朋友因講電話,就行出門口,阿姐就追出黎問係咪找位,吾係催既語氣,係友善既,之後又可以簡位坐,又親切俾意見,好傳統的人情味出曬黎,期間又親切幫我們拍照,真係好好,最後見期中一位叔叔用算盤埋單😱,真係傳統得要命⋯⋯🤫有點咸,當中有點鹽粒…你絕對要一碗飯。個煎蠔餅熱既,肯定係即製品。內裡好多蠔🤔,雖然吾係我食過最好,但亦不差,有誠意既!冇得輸,贊,大份d就加分🤤雙併吾算肥膩,但見議併鵝腸…可惜朋友吾食內臟,無緣一試一定會再到訪,下次試其它!
夜晚晚經過旺角,找到好評小店,就入去試一試。

冇得輸,贊,大份d就加分🤤

雙併

吾算肥膩,但見議併鵝腸…可惜朋友吾食內臟,無緣一試

一定會再到訪,下次試其它!
2018-09-15 505 浏览
朗豪坊對面條街,再往前行多一個街口,原來有間潮州菜餐廳。裝潢很簡單很道地,但十分乾淨整齊 !我們6時左右去,很幸運的有位,再過半小時,人愈來愈多 ,差不多都滿座了。絲苗白飯 $10是剛煲好的飯!一送上來已經有陣陣飯香。鹵水豆腐 $65很好吃的鹵水豆腐!!!不會太咸 ,但又好入味,剛剛好!很有口感,頗結實。老闆個女很好人,比多幾件墨魚片我嚐。十分新鮮,真係有墨魚味架!口感仲好煙韌。椒絲腐乳炒通菜 $45Again, 唔會太咸,腐乳已經完美地攪均、融入通菜中。原來這裡出名的是鵝片拼盤!總體來說,位置方便,吃得舒服,味道好味!可以再來呀!P.S. 這裡只做晚市和宵夜 !

絲苗白飯 $10

是剛煲好的飯!一送上來已經有陣陣飯香。

鹵水豆腐 $65

椒絲腐乳炒通菜 $45

Again, 唔會太咸,腐乳已經完美地攪均、融入通菜中。

原來這裡出名的是鵝片拼盤!

總體來說,位置方便,吃得舒服,味道好味!可以再來呀!

P.S. 這裡只做晚市和宵夜 !
2018-09-15
2018-06-25 809 浏览
前排同莊員們莊聚就去咗旺角打冷😛.基本上都同平常打冷差唔多,整體都唔錯。價錢都合理,人均一百蚊左右。(補充:有同行朋友話覺得份量少,「碟嘢輕過空氣」。😂)只係我覺得鹵水鵝片真係切得太薄了🙈😹負責切鵝片嘅師傅真係唔簡單,刀功真係好好😂.位於旺角站附近,地點方便,真係一班人食飯之選😛不過夜晚都幾多人食,我地當晚就7:30pm去就直接有位唔洗等,但真係一坐低就開始愈來愈多人,真係遲少少嚟就冇位/要等位啦!菜甫煎蛋好好送飯,菜甫不會過咸。其實有時去打冷叫炸蠔餅,有啲炸蠔餅真係炸到好似炸彈咁😂但呢到嘅蠔餅唔會炸得太over,我幾鐘意。呢到嘅滷水嘢唔算特別出色,而鵝片就因為太薄,薄到我食唔出究竟佢入唔入味😂😂🙈同埋我地本身醒唔起滷水鵝片下面就有一層滷水豆腐,跟住又叫多咗碟滷水豆腐😂😂大家唔好好似我地咁呀🙈
前排同莊員們莊聚就去咗旺角打冷😛

基本上都同平常打冷差唔多,整體都唔錯。
鹵水拼盤
蠔餅
菜甫煎蛋
椒絲腐乳炒通菜
鹵水豆腐

只係我覺得鹵水鵝片真係切得太薄了🙈😹
鹵水鵝片

負責切鵝片嘅師傅真係唔簡單,刀功真係好好😂
位於旺角站附近,地點方便,真係一班人食飯之選😛

菜甫煎蛋好好送飯,菜甫不會過咸。
蠔餅
菜甫煎蛋
2018-04-04 1245 浏览
潮濕又冇咩胃口既天氣最想打冷,要搵好食既打冷鋪話難唔難、話易唔易,食過太子同西環名店都好一般。 我既底線係滷水野要入味,最後陰差陽錯記錯自己食過就揀左新泉發。以為係大排檔既格局,黎到見到有如光猛既細茶餐廳,有少少嚇左一跳,掙扎左一陣之後決定照入去。美味滷水拼盤 ($95)墨魚、生腸、鵝腸、豬耳等滷得爽脆入味,生腸直頭脆到索索聲,鵝腸亦去左肥膏,有誠意之作。老實講當中部分係我人生第一次食,但連大腸都好易入口,墊底既韮菜沾滿陳年滷水,瞬間清碟。馳名汕頭蠔餅 ($65)煎蠔餅清楚食到鴨蛋、蔥既香氣同蠔仔既幼嫩,比酥脆既炸蠔餅更勝一籌。  可惜係預先整好,夠熱但底部油左少少。吊片蠔仔粥 ($36) 細先飲到鮮甜既粥底,及後每啖都食到新鮮肥美滑溜既蠔仔,好滿足。由於撈極都只有滿滿既蠔仔不見吊片,特意問店小二係咪上錯左,伯伯話吊片會切粒、另一款方魚會磨粉,我只好信了,總之叫邊款都當返係肉碎蠔仔粥啦。鳳爪花生 ($75)起碼有十隻完整炆至軟腍既鳳爪,調味介乎醬油同滷水之間,配啤酒岩岩好。後生老板娘同幾位伯伯都招呼周到,環境乾淨企理,以細圓台為主,唔洗等位亦唔洗搭台。雖然落單後所有菜式都會係廿秒內上菜

美味滷水拼盤

美味滷水拼盤 ($95)

美味滷水拼盤、馳名汕頭蠔餅

馳名汕頭蠔餅 ($65)
馳名汕頭蠔餅

吊片蠔仔粥 ($36) 細

吊片蠔仔粥

鳳爪花生 ($75)
鳳爪花生

雖然落單後所有菜式都會係廿秒內上菜似整定,但都夠熱,味道唔錯、價錢相宜,以後潮州癮起都好大機會再訪。
走個時先發現入口處掛左好吸引既大墨魚,亦有一盤盤冷盤任君選擇,頓時後悔落單前冇先係外面望住實物點菜。

300蚊食到好飽喇,下次啦,等我呀大墨魚!
美味滷水拼盤、馳名汕頭蠔餅
馳名汕頭蠔餅
2017-11-07 1334 浏览
因為咁啱另一半想吃打冷,大家又無乜胃口,在大間猶豫之際未知想食咩嘅時候,就經過呢一間店,即係膽粗粗入去吃了一餐!叫了筍丶大啤丶四寶紫菜河丶滷水鵝片丶潮州粥.....美味!唯一份量小碟、環境未夠寬敞之外,食物味道的確正,滷水鵝片入口姽滑夠淋而不太咸味,其他食物也相當不錯👍🏻藉得再吃下一次!
因為咁啱另一半想吃打冷,
大家又無乜胃口,
在大間猶豫之際未知想食咩嘅時候,就經過呢一間店,
即係膽粗粗入去吃了一餐!

叫了筍丶大啤丶四寶紫菜河丶滷水鵝片丶潮州粥.....美味!

唯一份量小碟、環境未夠寬敞之外,
食物味道的確正,
2017-04-13 1874 浏览
好耐冇同朋友聚會,一於约出旺角食飯吹水,最初打算食陸陸,點知要7點幾等到9點先有位,所以轉去食潮州打冷,本來去間好好食嘅,但都係冇位,所以先轉來呢間點知坐低叫餸時先發覺唔太多野選只得打冷冇小菜和炒粉麵飯,但費事再轉地方就試一試我哋叫左通常大家都會叫既食物,鹵水鵝片、韮菜豬红、煎蠔餅、豉椒炒蜆、蠔仔粥、鹵水雜錦拼盤和椒絲腐乳通菜鹵水鵝片,鵝片食落都好軟滑,但個鹵水汁就唔係好夠味韮菜豬红,韮菜好入味,豬红實正軟滑煎蠔餅,好多蠔仔,煎得好脆,呢個幾正豉椒炒蜆,蜆都幾大隻與人多肉,不過唔夠野味,可以再辣少少蠔仔粥,幾大鍋,都算多蠔仔,食落唔醒,個粥就正宗潮州粥,d米煲到半爛鹵水雜錦拼盤,呢個正,有红腸、豬大腸、生腸、鵝腸、墨魚、豬腩肉和炸豆腐,有唔同口感,有生腸和墨魚既爽口彈牙和豬大腸、鵝腸、豬腩肉既軟滑可口椒絲腐乳通菜,一般般,我覺得鑊氣火侯和腐乳味差少少呢間食店可以話普普通通
點知坐低叫餸時先發覺唔太多野選
只得打冷冇小菜和炒粉麵飯,但費事再轉地方就試一試
鹵水鵝片
鹵水鵝片,鵝片食落都好軟滑,但個鹵水汁就唔係好夠味
韮菜豬红
韮菜豬红,韮菜好入味,豬红實正軟滑
煎蠔餅
煎蠔餅,好多蠔仔,煎得好脆,呢個幾正
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆,蜆都幾大隻與人多肉,不過唔夠野味,可以再辣少少
鹵水雜錦拼
椒絲腐乳通菜
椒絲腐乳通菜,一般般,我覺得鑊氣火侯和腐乳味差少少

呢間食店可以話普普通通
2017-03-31
煎蠔餅
鹵水雜錦拼
2017-02-26 1581 浏览
去旺角打冷多數會呢呢間,因為爸媽食開,話呢到爐頭師傅煮得好好,所以今年生日就來了這間同朋友慶祝蠔仔粥蠔仔都算大隻,仲好新鮮夠味,而粥底都好香,有芹菜莞茜等香料提味,食落夠鹹香之餘仲好鮮甜鵝腸拼墨魚鵝腸好爽口,仲有油脂甘香,而墨魚幾軟淋與爽口彈牙之間,仲有九菜做底花生雞腳花生是豉油浸香,雞腳炆到好淋九菜豬紅豬紅好嫩滑又夠入味,點少少辣椒油已經好正鹹菜牙魚鹹菜帶酸送粥一流,而牙魚都算新鮮整體係唔錯,不過近年打冷越來越貴

鵝腸拼墨魚

花生雞腳
花生是豉油浸香,雞腳炆到好淋

九菜豬紅
豬紅好嫩滑又夠入味,點少少辣椒油已經好正

鹹菜牙魚
鹹菜帶酸送粥一流,而牙魚都算新鮮

整體係唔錯,不過近年打冷越來越貴
2017-01-04
2017-02-09 1356 浏览
旺角揾食,眼花繚亂,這邊燈火通明,厨窗掛滿燒味,引人垂涎,那邊有熱情的年輕侍應招呼歡迎......我們選擇了這間打冷 鋪頭只有一個阿叔同阿嬸,落單執枱上菜一腳踢,態度一流,餐牌只用一張白紙寫上菜名,入落膠套,完全沒有圖片,間鋪干凈企理,牆上亦有菜名,簡簡單單,沒有那些啤酒類的廣告花款 我們叫了鹵水鵝肉,鮮嫩肥美,菲菜豬紅,非常入味,煎蠔餅,其他地方的煎蠔餅通常都系炸蠔餅,哩度就算係炸,都系炸到d蠔仔啱啱好,吾會太脆口個隻,應該算系半煎炸了 两個字 好昧
两個字 好昧
2017-02-09
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 蠔餅
  • 鹵水鵝
2016-10-31 2535 浏览
這一天,郊遊過後,帶著疲乏的身軀來到旺角,親愛的建議去打冷,已經很久沒吃打冷的我當然欣然同意。來到這間旺角區內個人的首選潮州打冷店,也許是因為時候尚早吧,雖然這天是周日,店內仍有不少空位。快快坐下之後,隨便點了兩道潮州打冷小菜,加兩碗潮州粥,便是這天的晚餐。 味道濃郁的「韭菜豬紅」幾乎是我倆打冷必叫的,但通常會吃的「鹵水鵝片」,這夜就改以「鹵水拼盤」代替。這「鹵水拼盤」份量與材料種類都不少,生腸、墨魚、紅腸、豬腩片、鵝腸、豬耳以至韭菜都有,就是奇怪地沒有豆腐在裡面,讓自己有點意想不到。 這拼盤的鹵水汁十分濃味,跟「韭菜豬紅」同樣有點味道過鹹,過濃的毛病。幸好這天兩夫妻吃的是清淡的潮州粥,一濃一淡間,還是可以取得一個平衡。沒來好一段時候,這次光顧,感覺上食物水準好像沒之前那麼好,下次到來的話,不知道食物水準又會怎樣呢?

2016-10-14 1340 浏览
朋友生日,指定想食潮州打冷,一大班朋友唔會托手掙,哈哈!由於一行十幾人,就安排左樓上位置,地方大,又冇乜人理我地,舒舒服服咁食人多好處就係叫好多好多野食,鵝片,墨魚鵝腸,九菜豬紅,大眼雞魚,酸菜辣魚,蠔仔粥,花生雞腳整體黎講全部好好食,鵝片好味道,份量多d會更好,嘻嘻!九菜豬紅好入味,蠔仔粥必食,超正!成圍枱食物,每人平均都係$150左右, 超值!
朋友生日,指定想食潮州打冷,一大班朋友唔會托手掙,哈哈!

成圍枱食物,每人平均都係$150左右, 超值!
2016-10-13
  • 蠔餅