2018-05-17 904 浏览
旺角區的「新泉發潮州飯店」一向是自己吃潮州打冷常去的地方,今年母親節,不用慶祝,又不想在繁忙時段和要慶祝母親節的人逼,便提早在下午五時多便吃晚餐。本想去砵蘭街的舊店,上網一看,原來六時才開門,幸好上海街這間我還是第一次去的新店下午四時便開門營業,正好讓我試試它。 新店十分光猛,地方整潔,比舊店好,不知是否因為時間太早,還是因為母親節,所以店內客人甚少,除了我與太太兩人之外,就只得兩檯似是大陸遊客的顧客在用餐。先來一瓶有視帝黎耀祥賣廣告,甚少見到,正做特價的「森堡啤酒」($20),這啤酒酒精含量不高,才4.5%,味道清而不苦,甚為容易入口,對我來說,是合適的味道。 「鹵水鵝片」($110)的鵝片份量不太多,底下的多是鹵水豆腐,鵝肉也粗糙,鹵水汁倒還不錯,不太鹹, 「韭菜豬紅」($50)比鵝片為佳,韭菜多,豬紅多,口感也好,韭菜嫩而無渣,豬紅爽而入味,微辣的味道,刺激開胃。兩碟每次吃潮州打冷必吃的下酒菜式,一碗「潮州粥」($10)、一碗「白飯」($10),一支啤酒,成了今年母親節的晚餐,當然抵吃。不過店內後來的一對中年男女和他們的母親竟在這兒慶祝母親節,我想應該會覺得更加抵食呢!

• 韭菜豬紅
2018-03-12 665 浏览
那晚同朋友仔去旺角 shopping,晚上找地方醫肚,見到呢間潮州打冷野,因之前食過佢出品的打泠菜,水準唔錯,但好多人呀,要等位。終於等到,一心想叫D潮州傳統菜,點知個friend又話想食小菜多D,要我就下佢大小姐,無計叫D小菜吧。我要食韭菜豬紅,都好食,D豬紅無腥味,補血。生炒骨係炸到好脆身,但個汁太酸,甜味不足,生炒骨有雪味,不算好吃。魚香茄子一味汁多,無豆辨醬味,唔好食。干煸四季豆,味不夠,豆太硬,炒得唔香又不夠辣,做四川野,差D。以為凍魚~烏頭會好食啦,起碼潮州野,點知食材唔靚又出事,條魚泥味太重,魚肉太鞋,醃到鹹左都蓋唔到泥味,豆醬就好好味,可惜主角凍魚來貨太差。小菜真唔ok,下冷都係食真番正打冷菜。
  • 韮菜豬紅
2018-02-22 526 浏览
前2日新年假期間天氣回暖,半夜1點左右,友人邀約我去*打冷*,立即答應🤣一坐低,即刻叫樽啤酒解渴🍻,叫了涼瓜炆倉魚,避風塘炒蜆,煎蠔餅,蒜蓉蒸蝦,小炒皇,滷水鵝頭頸😍😍全部都好鑊氣,又美味,配合埋啤酒,一流重點是鋪頭服務人員態度好,即使好繁忙,都盡量俾反應顧客,依家食*打冷*有d甘既親切的服務同食物質素,真心愈來愈少!已經光顧了第三次先寫食評,真心推薦重點推薦:煎蠔餅,小炒皇同滷水食物! 入面有個侍應哥哥都幾靚仔架
前2日新年假期間天氣回暖,半夜1點左右,友人邀

約我去*打冷*,立即答應🤣一坐低,即刻叫樽啤

酒解渴🍻,叫了涼瓜炆倉魚,避風塘炒蜆,煎蠔

餅,蒜蓉蒸蝦,小炒皇,滷水鵝頭頸😍😍

全部都好鑊氣,又美味,配合埋啤酒,一流

重點是鋪頭服務人員態度好,即使好繁忙,都盡量

俾反應顧客,依家食*打冷*有d甘既親切的服務同

食物質素,真心愈來愈少!已經光顧了第三次先寫

食評,真心推薦

重點推薦:煎蠔餅,小炒皇同滷水食物!

入面有個侍應哥哥都幾靚仔架

2018-02-22 471 浏览
這家飯店 哥我以經食了好幾年 。相比起外面 這家味道一點也不輸蝕。由其是服務.....環境整潔 氣氛好 笑容多 呢到既鹵水配搭可以好多種 隨你個人喜好春菜今日無點選 係因為買哂😭 真係好搶手。廚房既小炒好有鑊氣 我最鐘意就係個小炒王 椒鹽鮮魷 蠔仔粥(好鬼多蠔) 飯後甜品仲有反沙芋 好鬼正架 佢地有放薑 芋頭超粉 呢家店做得好出色最開心係每次介紹朋友黎食...我們都係飽到嘔 笑住走 。
這家飯店 哥我以經食了好幾年 。
呢到既鹵水配搭可以好多種 隨你個人喜好
春菜今日無點選 係因為買哂😭 真係好搶手。
最開心係每次介紹朋友黎食...我們都係飽到嘔 笑住走 。

超好食既鹵水鵝  掂!
金牌之選既小炒王
大眼雞雞魚
蒜容豆苗
沙拉骨
椒鹽鮮魷
超好食既鹵水鵝  掂!
金牌之選既小炒王
大眼雞雞魚
蒜容豆苗
沙拉骨
椒鹽鮮魷
2018-02-02 274 浏览
一班朋友 收咗工, 想搵個地方飲下啤酒吹下水,打冷係 不二之選,黎過幾次食物嘅款式多而且每一樣都有驚喜,由六點食到十點接住咁食都停唔到口,重點係坐得舒服地方企理。 為食嘅朋友 今次買海鮮上門加工, 廚房只係收加工費, 但係質素 非常不俗特別係蒜蓉蒸 貴妃蚌 非常香口 而且時間剛剛好入口鮮甜嫩滑, 其他小炒菜式亦非常有鑊氣 ,推介小炒王 椒鹽九肚魚,炸魷魚等等都係傾偈送酒不二之選。飲飽食醉每人都係2百左右,係旺角呢個食物質素係十分超值。
飲飽食醉每人都係2百左右,係旺角呢個食物質素係十分超值。
鹵水拼盤
vip精選
潮式炒麵線
潮式反沙芋
2017-12-24 287 浏览
今日同屋企人黎食飯 因為好早黎嘅關係,唔使等位入面嘅枱比較細張,我哋6個人坐有小小迫😂要大家親密啲!有位親友係依度熟客,今日就由佢點菜!蒜蓉粉絲蒜扇貝,無得輸!大大粒,好鮮味!蒜蓉粉絲餸飯簡直一流!潮州凍蟹 好多肉!蟹肉好鮮甜 乾扁四季豆 好有鑊氣 炒得香口 滷水鵝掌 花生同鵝掌都好入味 整體黎講 全部餸菜都好味道!不錯之選
今日同屋企人黎食飯
因為好早黎嘅關係,唔使等位
入面嘅枱比較細張,我哋6個人坐有小小迫😂要大家親密啲!
有位親友係依度熟客,今日就由佢點菜!

蒜蓉粉絲蒸扇貝

潮州凍蟹
四季豆
滷水鵝
2017-10-04 373 浏览
香港朋友推薦 十足男子味的打冷店打冷這個用字,真的很特別 ,一進店裡 看到老闆正在切著大把大把的蔥花,就知道絕對是好料理,朋友說的十足男子味我也感受到了,這裡很像臺灣的海產熱炒店,是打屁喝酒下酒菜的好所在。菜單一來,有點迷思不知如何點,但朋友說了來打冷怎能不點滷水拼盤,裏頭猜測有的是墨魚片、 豬頭肉、豬肚,、腸頭等等,滷汁味道實在非常夠味下酒,在香港吃內臟也永遠不用擔心吃到不乾淨的怪味道 ,另外還點了豬皮蘿蔔、鹵水鵝片,以及一定要搭配蠔仔粥這裡的好味道,是我在回台灣後,真心在午夜夢迴時還會想再吃到的美味
2017-09-23
  • 滷水拼盤、
  • 豬皮蘿蔔、鹵水鵝片、
  • 蠔仔粥
2017-01-20 871 浏览
係旺角通過諗唔到食咩就會黎呢度打冷. 地方係迫d, 夜晚多人就會好嘈,不過佢係朗豪坊格離真係好方便,平平地又好食.4個人食,叫左6樣野加啤酒.1. 蠔仔粥(細),4個人一人一碗岩岩好,潮州粥,湯唔鹹唔淡,蠔都足料,好食. 唔夠喉,下次要叫個大既.2. 鵝片,魯水味唔會搶左鵝片d味,鵝片夠新鮮,食落好香,又唔會太老,口感都唔錯,好食.3. 蠔餅,必食,足料,蠔仔好鮮甜4. 椒鹽鮮魷,外脆內爽,炸粉厚度適中,鮮魷新鮮又冇過熟,5. 豉椒炒蜆,呢個麻麻地,蜆冇嘜味,又有沙6. 雜菜煲,都係麻麻地,d菜太林麻麻果d下次唔食,一定會再黎食
係旺角通過諗唔到食咩就會黎呢度打冷.

4個人食,叫左6樣野加啤酒.
3. 蠔餅,必食,足料,蠔仔好鮮甜
4. 椒鹽鮮魷,外脆內爽,炸粉厚度適中,鮮魷新鮮又冇過熟,
5. 豉椒炒蜆,呢個麻麻地,蜆冇嘜味,又有沙
6. 雜菜煲,都係麻麻地,d菜太林
麻麻果d下次唔食,一定會再黎食
2017-01-18
2016-10-27 929 浏览
店鋪都算就腳,近在朗豪坊的斜對面,門面看起來不太怎麼起眼,格局和擺放也算普普通通一般般,如果大家要去豪華裝飾,又要漂亮又乾淨,你一定會對這裡好失望。今次惠顧原因,係朋友介紹食物都算吾錯,所以今日家庭聚會就選擇這裡。這店還未開始點菜,就有點失望,原來店內沒有8-12人的大枱,我們只能用兩張小圓枱并埋坐,雖然有點擠迫,但要食舊式打冷店的風味,就要取捨其一除了打冷的食物外,還有其他小菜搭配,都算多選擇。滷水食品不能缺的有滷水鵝片、潮州三寶(鵝腸、生腸、尤魚)、鹵水豆腐等。鹵水鵝味道算突出,鵝片肉質鬆軟,味道很香,鵝腸爽口,蠔仔粥好好味,肉碎與𧐢仔比例得宜,湯底都好鮮甜,還加了些芫茜更香口。蠔餅煎炸得金黃,沒太多焦,蠔仔份量又不算有好多,幸好感覺不太多油食落也不油膩。大眼雞魚都係食潮州菜必食點之一的菜,條魚都算大條,食落都好鮮味,沒有雪味。至於小菜都算有水準,我們叫了穌炸大腸、魚香茄子煲、小炒皇、蜆介鯪魚球,椒鹽九肚魚、菠蘿咕嚕肉等。值得一讚就係蜆介鯪魚球,超好味,像乒乓球那麼大。整體來說,食物質素相當有水準,鑊氣十足價格亦親民

除了打冷的食物外,還有其他小菜搭配,都算多選擇。
值得一讚就係蜆介鯪魚球,超好味,像乒乓球那麼大。
整體來說,食物質素相當有水準,鑊氣十足
價格亦親民
明明係對內臟極度抗拒, 但都係掙扎下放左舊豬大腸入口......發現, 咦, 又幾好食架喎, 肥肥地既感覺。(但心理障礙未克服)不過滷水未夠香呢《滷水大拼盤》 $90《蠔仔肉碎粥》 細$40; 大$80呢個係細的, 好吃喔潮州粥就係咁, 似湯飯多過粥。呢碗蠔仔份量都幾足, 而且好香胡椒味, 仲有淡淡芫荽香😊其實我唔食芫荽...係聞到都作嘔個隻。但呢碗粥芫荽味只是少少的點綴, 所以接受到。 如果我食芫荽, 應該係覺得香的, 配搭得幾好。但我唔食, 所以對我來說係一種美中不足😂只好避開芫荽碎。咕嚕蝦都好有鑊氣, 正喔~本是因為一壽司服務太差而轉場吃打冷, 但在這裡感覺更受尊重, 店員走前更和我們說了聲新年快樂

不過滷水未夠香呢
《滷水大拼盤》 $90
滷水大拼盤
《蠔仔肉碎粥》 細$40; 大$80
蠔仔肉碎粥
呢個係細的, 好吃喔
咕嚕蝦都好有鑊氣, 正喔~

2015-12-31
庆祝纪念
除夕
滷水大拼盤
蠔仔肉碎粥
放工6點幾同老公想打冷嚟左新泉發,記得數年前幫襯過,不過無咩印象。時間尚早,只有一枱客唔使等。講下環境,d位幾濶落,唔會坐得好迫,冷氣夠涼,地方都乾淨企理。招呼我地既係一個後生既哥哥仔,講野有禮,都有推介下我地叫咩咁。兩個人叫左3個餸:墨魚,蠔餅同炒蜆;一個白飯,一個潮州粥;一罐汽水。墨魚:好味,彈牙,好入味,碟頭都唔細,而且放底既芽菜好好味。蠔餅:唔算大碟,唔知點解有少少偏濕(?),好在粒粒蠔仔都大大粒,都ok,但唔算必點菜色。避風塘炒蜆:哥哥仔侍應一上就話,你地好彩,今日d蜆好大隻好靚。一睇,又真係喎,隻隻都大,飽滿有肉,最難得無好多時食炒蜆既慘況:殻炒殻! 味道不錯好香蒜味,辣辣地,好好送飯,再嚟一定再叫。(相片唔好意思唔小心delete左,得返墨魚果張)兩個人三個餸飽到不得了,埋單23x, 我地都覺得味道不錯價錢合理,可以再嚟幫襯。

(相片唔好意思唔小心delete左,得返墨魚果張)

2015-08-18
  • 墨魚,避風塘炒蜆
2015-04-16 695 浏览
新泉發有兩間分店, 分別在上海街(新開分店)和砵蘭街(原有舊店). 十分攪嘢, 門牌號碼都是”98”號尾, 上海街498號和砵蘭街198號. 電話通知友人在店內食住等, 誰知一時大意, 講時, 掉轉了, 講錯: “上海街一九八”,.. 唔怪得之咁耐都未見佢出現啦…. 哈哈…哈哈…新舊鋪兩間咁近, 上網查一查, 照道理, 舊鋪應該水準好D, 但....係包拗頸囉, 所以, 一定係揀新鋪…大啤: 藍妹, 夠凍, 好滿意.韭菜豬紅, $45 合格貨色, 豬紅, 彈牙, 爽口, 夠熱, 韭菜, 略為老韌, 咬得頗用力, 都好, 練吓牙力…滷水鵝件, $90, 滷水味濃, 偏鹹, 味道比一般的濃, 鵝肉結實彈口, 肉質新鮮, 但脂肪層太厚(有些還厚過肉), 實在難以鵝肉與鵝皮一起入口, 失望…. 唔該老闆入貨時留意一吓啦…枝竹斑腩煲, 好似$70, 這是食過最難食的斑腩, 斑腩脆漿厚過裡面既斑腩, 與鵝肉一樣, 好結實, 但一點也不彈口, 以為食緊枝竹麵粉煲…..., 枝竹唔算太差, 但都係厚厚一舊, 入口完全沒有枝竹那種片片塊塊的層次感. 最好味就只有煲內的四舊”火腩”…. so sad……枝
大啤: 藍妹, 夠凍, 好滿意.
枝竹斑腩煲實在太難食, 食兩舊便放棄了, 再另叫一碟: 墨魚片拼鵝腸, $80, 鵝腸水準就唔差, 些少脂肪在鵝腸內, 可接受, 滷水味道濃(就如之前所講的滷水鵝), 彈牙煙韌又軟滑. 墨魚片….? 食過油麻地”紅伶”的墨魚片, 翻唔到轉頭了…, 其他的墨魚片?? 都是鞋口兼硬實…
唔辣的潮州辣椒油, 好有睇頭, 啱晒唔愛辣的女士們, 放係中產至愛的 Citysuper or Great, 必可大賣… 哈哈…哈哈
2015-04-14
2015-03-22 528 浏览
話說夜晚同朋友係朗豪坊睇完午夜場,個肚都好鬼肚餓,夜晚兩三點都唔知邊到食,亂行就行到朗豪坊對出呢間打冷,見入面都算坐滿,照計就應該冇伏,咁女仔人家第一次食呢D都唔知叫乜,咁個呀姐叫好好心咁樣行埋黎推薦咗幾樣,聽到頭都暈,不過都食唔到咁多,所以求其叫咗個蠔仔粥,蠔餅,同埋鹵水拼盤,鹵水拼盤就真係唔錯,有紅腸,鵝腸,豆腐,魷魚,豬頭肉同大腸,好似仲有其他,鵝腸好唔錯,好脆XD,鹵水味好重,最重要系分量都唔少!!蠔餅可能我中意食軟熟D,呢到既蠔餅煎得太乾了,雖然話好脆,但係我覺得干過龍,不過如果係中意食脆既蠔餅既朋友,應該會中意食,因為我個FD食好多。呢個粥味道好唔錯,但系煲得唔夠綿,一開始唔知吊片系乜,後黎可愛既阿姐話系魷魚,話埋如果唔MIND可以加埋肉碎,整體而言值得推介!!
話說夜晚同朋友係朗豪坊睇完午夜場,個肚都好鬼肚餓
,鹵水味好重,最重要系分量都唔少!!
吊片肉碎蠔仔粥
2015-03-13
  • 鹵水拼盤,蠔仔粥
2015-02-02 295 浏览
今晚約左班同學仔去旺角食飯  諗住飲下啤酒 吹下水 原本去新泉發係砵蘭街個間 但夜晚都幾多人跟住就行落一條街去左上海街新分店喇 都要等5 分鐘左右新鋪仲好過舊鋪 好乾淨又無咁迫 雖然格局同舊鋪都相似一坐底有個後生仔即刻執架生比你  落埋單 好有效率 我地四個人叫左六樣野 真係好正 得閒聚下舊 食下打冷 飲下啤酒個豬紅同魷魚拼盤真係幾出色! 如果你地黎一定要試下!凍凍地我地都無叫到白飯 叫左個蠔仔粥 暖下胃! 野食水準都不錯 好新鮮 總括黎講 我覺得新鋪同舊鋪野食質素都差不多 富有潮州風味但個人覺得新鋪有野好就係新裝修 服務好過舊鋪 !
今晚約左班同學仔去旺角食飯  諗住飲下啤酒 吹下水
原本去新泉發係砵蘭街個間 但夜晚都幾多人

跟住就行落一條街去左上海街新分店喇 都要等5 分鐘左右
新鋪仲好過舊鋪 好乾淨又無咁迫 雖然格局同舊鋪都相似

一坐底有個後生仔即刻執架生比你  落埋單 好有效率

個豬紅同魷魚拼盤真係幾出色! 如果你地黎一定要試下!
凍凍地我地都無叫到白飯 叫左個蠔仔粥 暖下胃!
野食水準都不錯 好新鮮

總括黎講 我覺得新鋪同舊鋪野食質素都差不多 富有潮州風味
但個人覺得新鋪有野好就係新裝修 服務好過舊鋪 !
紅腸拼魷魚
豬紅