2023-08-07 1297 浏览
地方清幽高貴,門口有細心嘅服務員帶領你新竹園軒位於尖沙咀中心美味嘅高級中菜無論係裝潢 服務 跟菜色都是很厲害的偶爾係要開心享受一下個人推介片皮鴨鴨皮烤得酥脆,肉質十分嫩滑,如果你喜歡北京烤鴨,一定要來這家店試試看。咕嚕肉- 咕嚕肉好食 麵粉唔會包得太厚 咬落唔會太厚粉- 加埋彩椒 正!另外,叫咗脆皮炸子雞,佢個皮好薄好脆,但係一啲都唔油,而肉質方面都相當嫩滑嘅,即使唔洗點淮鹽都好夠味,不過佢唔算好大隻,但都好滿足🤭
地方清幽高貴,
偶爾係要開心享受一下
個人推介片皮鴨
鴨皮烤得酥脆,
肉質十分嫩滑,
如果你喜歡北京烤鴨,一定要來這家店試試看。
咕嚕肉
- 咕嚕肉好食 麵粉唔會包得太厚 咬落唔會太厚粉
- 加埋彩椒 正!
  • 咕嚕肉
2023-06-15 3187 浏览
一行12人訂了這間餐廳慶祝父親節,whatsapp他們預訂北京填鴨,但已讀不回。到達後問「高級經理」,他說有北京填鴨給我們。由於初次到這餐廳吃飯,不清楚每碟份量多少,詢問「高級經理」,「高級經理」反問我們想要幾多,(我們就是問你一碟份量幾多呀?!)結果黃金蝦球都不夠12人分。也算了,我們再加餸,想叫燒雞,「高級經理」說賣完,有最後2隻乳鴿要不要,於是點了2隻乳鴿,順道追一下填鴨未到,「高級經理」說製作中要稍等。然後後加的餸菜都到了,在吃2隻乳鴿的時候,又有2隻送來(不是說最後2隻嗎?!),我們說我們的到了,他們拿走,又換了另一個侍應想再上給我們(……),填鴨還未到,又再追一追,「高級經理」說,搞錯了單,現在找人處理中。如是者所有餸都吃完了,依然未見填鴨蹤影,再問「高級經理」,他才說,填鴨無了,找人出去買,但買不到,要不要吃燒雞?(不是說燒雞賣完了嗎?!)這次是非常差的吃飯經歷,漏單不緊要,麻煩跟我們說清楚,每次都要追問「高級經理」才敷衍回答我們,到最後也完全沒有歉意,說「而家無鴨呀都無辦法㗎!」,更想不到這間餐廳原來會買其他餐廳的食物來扮是自己餐廳的,還有說賣完但最後又有,呃呃氹氹的手

這次是非常差的吃飯經歷,漏單不緊要,麻煩跟我們說清楚,每次都要追問「高級經理」才敷衍回答我們,到最後也完全沒有歉意,說「而家無鴨呀都無辦法㗎!」,更想不到這間餐廳原來會買其他餐廳的食物來扮是自己餐廳的,還有說賣完但最後又有,呃呃氹氹的手法實在令人失望。「高級經理」的態度加更是火上加油。

還有餐廳很焗促,沒冷氣的。

如果你想去的話,強烈建議試其他餐廳吧!
2023-04-09 7320 浏览
老闆請食飯,呢間餐廳中午係食點心,到晚市就有小菜、鮑蔘翅肚、海鮮等提供,食物款式多同獨特,味道都幾好食,環境亦都唔錯,裝修簡潔,枱與枱之間好闊落,唔擠迫,方便行🙂🧡芝士焗龍蝦龍蝦已經全部去殼,佈滿了滿滿嘅芝士,超級吸引,芝味十足,鍾意食龍蝦又鍾意食芝士嘅我,非常滿意,咁好味真係要食多幾舊😋🧡芝麻雞芝麻雞皮脆肉嫩,表面勁多芝麻,好香芝麻味道,超級香口,配飯一流🧡濃湯雞煲翅濃郁雞味,唔會水流流,好入味,仲好大排翅,唔係一條條散開曬個d,必食

🧡芝士焗龍蝦

🧡芝麻雞

🧡濃湯雞煲

2023-04-08 4566 浏览
性價比極高酒樓! 呢個月重有85折優惠,就算無折,係尖沙咀飲餐茶,呢個價錢都相當合理。👍 懷舊點心,鵪鶉蛋燒賣,籠仔馬拉糕 ,芝麻菲林卷, 味道極佳! 仲有糖水送, 紅豆沙or馬蹄露 😋
  • 招牌蝦餃皇
之前跟朋友食過飯,覺得服務食品均不錯,立即相約屋企人到訪,前菜炸豆腐及椒鹽鮮魷無味,不建議。咕嚕肉及魚兩食均不錯。我們7 時點菜,一行五人包括一個老人家叫了7個餸,發覺份量偏多,所以我們都不斷交談進行慢食,但8:15 分後每15 分鐘就有侍應問是否要清枱,我們不想浪費食物及盡量完食便不斷說:仲食架⋯⋯終於去到九點那位很高嘅經理,毫冇禮貌地跟我們說:攤左咁耐執得枱未架,嗱嗱臨幫你執枱上埋過糖水俾你好過啦_!我們那刻呆了,從未遇到這樣趕客說話,當時仍有空枱且沒有說限時,完全不明白為何給我們受氣,可能我們不是房中豪客,所受服務是零舍不同!
2023-03-18 3618 浏览
前所未有咁差嘅一次晚飯經驗. 訂枱後已親自打電話訂片皮鴨,接電話嘅女士話吾需要訂,不過會mark低.怕漏所以確認訂枱時再提起,確認已“mark"左. 坐低左落order, 被回應: 片皮鴨己經賣晒!我:下!我order左架喎?!男仕相信係經理話check check就冇返過嚟嘞. 轉頭問另一位男士, 又check check, 過左陣終於回覆:片皮鴨已經賣晒. 見勢色唔對先講吾好意思,不如食雞啦. 最後叫咗炸子雞........點知食到差唔多尾聲嘅時候炸子雞仲未有蹤影,就問侍應,回覆係: 炸子雞已經賣曬.........但係成餐飯都冇人同我地講.坦白講, 其實係好基本嘅嘢......咁低級嘅錯誤真係要睇睇吾好再犯.睇落餐廳有起碼一半吉枱,原因都好明顯.可能佢有好多房好多客人,係我留意吾到. 呢餐飯食得非常吾開心,食物質素一般,服務有好大進步空間.
2023-03-18
好久没喝茶啦!在香港一段时间不喝茶就难受(有没有一样的姐妹!)已经入乡随俗了😂😂芝士脑袋看到这家有芝士龙虾真的顶不住,马上喊上小姐妹们一起来喝茶聊八卦🤭-📌芝士焗龙虾配蒜香多士龙虾🦞好大!肉质紧实饱满又Q弹,一口下去真的太爽了😋虽然我爱吃芝士,但很怕腻,这个芝士一点都不腻,尤其搭配酥脆的蒜香多士真的很绝!📌秘制潮州翅好像也是他们家的招牌,味道浓郁,是浓稠的质感。鱼翅份量杠杠的,口感十足。加入香菜香醋后,直接升华,味道更丰富了👍🏻📌招牌虾饺皇广东早茶必点虾饺,个个饱满好大一颗,饺皮晶莹剔透,里面塞满了好几只虾呢!📌蒜蓉虾春卷炸春卷谁能不爱呢?!那真是酥脆可口,里面包裹的是蒜蓉虾,没错,真的很爱吃虾了🤭📌秘制揽角骨最开始还不知道揽角骨是什么😂原来就是豉香排骨,大家一定要试试!好香好好吃🤤📌最后还送了糖水,是芝麻糊和番薯糖水👍🏻
📌芝士焗龙虾配蒜香多士

📌秘制潮州翅

📌招牌虾饺皇

📌蒜蓉虾春卷

📌秘制揽角骨
📌最后还送了糖水,是芝麻糊和番薯糖水👍🏻
2023-03-08 1370 浏览
🛎️服务:老客了🤔服務員都很熱情 ,普通话也没问题🤭 秘制潮州鱼翅 芝士焗龙虾 这两个菜是一定要的,好好吃!來吃過三回了,鱼翅汤应该是用了猪油,但是一点都不油腻,味道很好👍很鲜美!芝士焗龙虾意面,配上蒜蓉面包,味道也是一绝呢!蒜香味加上芝士的搭配,正好解腻了蒜香面包片超正点啫啫时蔬和蛏子味道也很棒,但是這次忘記拍照了,不过點就對了餐前上的滷豬蹄和雞爪,配上自製的辣椒醬,味道很鮮美!也是他們家的特色菜品
🛎️服务:
老客了🤔服務員都很熱情 ,普通话也没问题🤭
秘制潮州鱼翅 芝士焗龙虾
蒜香面包片超正点
啫啫时蔬和蛏子味道也很棒,但是這次忘記拍照了,不过點就對了

2023-03-03
  • 秘制潮州翅
  • 芝士龙虾意面
2023-03-08 1347 浏览
🥩美食文化博大精深,每种食材有不同做法,每个地方也都有每个地方的特色,那天和朋友去尖沙咀找到了这家粤菜馆!-【环境】🚪偏中式的一家酒楼,,红色地毯、木质的窗户、古典优雅的屏风。室内环境空间宽阔,还有靠窗位置。-【食物】🤍秘制榄角骨 这是我心中的Top1️⃣,虽然不知道它的猪的哪个部位🤣半肥半廋有嚼劲的肉,用秘制的酱汁包裹着,酸酸甜甜的很好吃!🤍芝士焗龙虾 并列第一,哈哈哈~这个必点👍👍味道真的很惊喜!整个菜的精髓就在于它金黄色的芝士汁💛,加上肉质非常爆满鲜嫩的龙虾🦞!味道真的太太太赞了!蒜蓉包上裹满厚厚的芝士,一口下去不要太满足了。太好吃了,必点! 🤍秘制潮州翅 不得不说这个鱼翅份量还是挺足的,入口顺滑、鲜甜,胶质满满!加上醋味道口感更丰富!🤍招牌虾饺皇 大大颗的虾饺,皮薄馅多,里面有两三只虾仁🦐真的很实在!一口一个满足。🤍蒜蓉虾春卷 吃到后面才知道今天都是点了虾🦐哈哈哈,春卷皮很脆,里面有大大颗的虾仁。味道也是极好👌🏻-最后吃完还每人送了一碗甜品,姜汁番薯糖水和黑芝麻糊。味道还可以。
【环境】

• 芝士焗龙虾
  • 秘制榄角骨
  • 秘制潮州翅
2023-02-02 1953 浏览
之前同朋友食西式食物食得太多,就諗住同佢去食點心。本來諗住搵間食下午茶時段,坐低先發現原來呢間冇下午茶時段。環境比較清靜,冇乜人。地方寬躺。茶位要$15一位,都幾貴。紅燒雞絲翅, $48一碗, 都好大碗,有好多配料,稠杰度剛好。不用落醋都得,好夠味,好正。鮮蝦菜苗餃大粒,好多餡。叉燒包,鬆軟,都好好食。值得一讚嘅係個翡翠帶子腸粉。其實我好怕在酒樓叫帶子腸,好多時啲帶子都好腥,但係依度竟然一啲都唔腥。豉椒蒸排骨,大大粒肉,好入味,好淋,而配料係南瓜肉,吸晒啲排骨汁,好好食。不過份量好少,剩係得相入邊嗰幾,要$40 係好唔抵。豉油王BB鴿,好入味,好好食。
1965 浏览
之前同朋友食西式食物食得太多,就諗住同佢去食點心。

本來諗住搵間食下午茶時段,坐低先發現原來呢間冇下午茶時段。

環境比較清靜,冇乜人。地方寬躺。

茶位要$15一位,都幾貴。

紅燒雞絲翅

鮮蝦菜苗餃大粒,好多餡。
叉燒包,鬆軟,都好好食。

值得一讚嘅係個翡翠帶子腸粉。

不過份量好少,剩係得相入邊嗰幾,要$40 係好唔抵。

豉油王BB鴿,好入味,好好食。

2023-01-13
下午茶
紅燒雞絲翅
2023-01-24 1038 浏览
食物質素ok。樓面姐姐服務唔錯(眼鏡經理就麻麻地)。上菜速度真係慢到一個點,催左4次,都未上。經理仲答你,無得催!最後大堂另一個經理經過問有無野追,已經cut單了。
食物質素ok。
樓面姐姐服務唔錯(眼鏡經理就麻麻地)。
2023-01-16 1195 浏览
地點方便!容易搵!大門個樓梯好有舊上海風格!可以打打卡!仲有盞水晶燈!好靚食晚飯小菜!味道唔錯👍🏻試咗片皮鴨兩食!四個人夠晒食!侍應服務周到👍🏻仲有送甜呂楊枝甘露😋
2023-01-15 1258 浏览
昨晚預早團年,滿懷希望到新竹園軒嚐新,可惜食物強差人意,令人失望! 掃興了稍為可以的招牌芝士龍蝦,卻大部份只有殼沒有肉,攬角排骨ok但亦只有數件!上菜極急似趕收工!其他先不說好吃與否,菜式調味,烹煑出問題:賽螃蟹,極咸,未能入口,要求重做的一碟則淡然無味清湯牛腩煲,咸!上湯浸豆苗,咸!麻辣肥腸,味道可以但還是咸!蒜蓉開邊蒸蝦,又係咸!炸子雞ok炒芥蘭ok小碟:椒鹽鮮魷,硬!五香豆腐粒,皮厚,一般手青瓜ok黑木耳小碟ok從來沒有寫食評,亦不打算寫,所以沒有拍照。今次普通晚飯,就這些, 八人一桌花了4000元,感覺有伏!☹️☹️☹️☹️☹️☹️

賽螃蟹,極咸,未能入口,要求重做的一碟則淡然無味

清湯牛腩煲,咸!

上湯浸豆苗,咸!

麻辣肥腸,味道可以但還是咸!

蒜蓉開邊蒸蝦,又係咸!
炸子雞ok
炒芥蘭ok

小碟:
椒鹽鮮魷,硬!
五香豆腐粒,皮厚,一般
手青瓜ok
黑木耳小碟ok

☹️☹️☹️☹️☹️☹️
2023-01-09 1160 浏览
今天再次光顧新竹園軒,跟上次不同,是因為已經是第二次來吃,難免有一些期望。招牌蝦餃皇, 仍覺得很好吃,但不知是不是有個「大大粒蝦餃」的期望,今次的蝦餃,好像小了些。山竹牛肉球,好吃!蜜汁叉燒包的麵包皮,不夠新鮮,這個要 想辦法改善一下了。蜜汁叉燒腸粉,是好吃的, 分量是少了些,吃了好像沒吃般。白灼菜心,菜心很新鮮很嫩,超好吃!豉油王 BB鴿,賣相不錯,吃下去也很香乳鴿味,值得一吃!印像中,今次和上次的水準大致相同,可以再吃!

招牌蝦餃皇
山竹牛肉球,好吃!
山竹牛肉球
蜜汁叉燒包的麵包皮,不夠新鮮,這個要 想辦法改善一下了。
蜜汁叉燒包
蜜汁叉燒腸粉,是好吃的, 分量是少了些,吃了好像沒吃般。
蜜汁叉燒腸粉
白灼菜心,菜心很新鮮很嫩,超好吃!
白灼菜心
豉油王 BB鴿,賣相不錯,吃下去也很香乳鴿味,值得一吃!
豉油王BB鴿

印像中,今次和上次的水準大致相同,可以再吃!
2023-01-06
招牌蝦餃皇
山竹牛肉球
蜜汁叉燒包
蜜汁叉燒腸粉
白灼菜心
豉油王BB鴿
2023-01-06 924 浏览
同朋友食生日飯,揀咗呢間酒樓,一坐低就聞到好濃嘅煙味,同職員講但佢話聞唔到。朋友陸續到,各人都覺得好大煙味。7點幾晚飯,叫片皮鴨賣晒,叫炸子雞又賣晒,令人失望!
2023-01-05