2022-11-13 168 浏览
最適合family day!😍經典味道,出品更滿意~酸薑皮蛋 $48開胃酸薑非常爽脆,🥚配上嫩滑皮蛋,有創意。蟹籽燒賣皇 $42燒賣足料加入脆口蟹籽,🥢燒賣皮薄多汁。蜜汁叉燒包 $30鬆軟包皮,🐷餡料叉燒非常惹味。脆皮金沙蝦腸 $42金莎蝦腸加入爽口蝦仁,🦐脆皮有特色。紅燒雞絲翅 $48好香夠滑,🐤雞肉絲口感豐富。南翔小籠包 $38皮薄多汁,❤一口咬下濃郁湯汁。#tsimshatsui #dimsum
最適合family day!😍經典味道,出品更滿意~

酸薑皮蛋 $48
開胃酸薑非常爽脆,🥚配上嫩滑皮蛋,有創意。

蟹籽燒賣皇 $42
燒賣足料加入脆口蟹籽,🥢燒賣皮薄多汁。

蜜汁叉燒包 $30
鬆軟包皮,🐷餡料叉燒非常惹味。

脆皮金沙蝦腸 $42
金莎蝦腸加入爽口蝦仁,🦐脆皮有特色。

紅燒雞絲翅 $48
好香夠滑,🐤雞肉絲口感豐富。

南翔小籠包 $38
皮薄多汁,❤一口咬下濃郁湯汁。

#tsimshatsui #dimsum
2022-11-12 168 浏览
尖沙咀高檔精美中式食府 朋友推介位於尖沙咀嘅高檔中式食府 餐廳入口嘅紅色樓梯非常高檔搶眼 👍 餐廳座位闊落 坐得好舒服😄 啱晒三五知己食飯傾偈 晚飯時段 好快就坐滿客人 好彩有訂位🤣 服務超好👍 職員不斷幫我哋加茶及換碟 好有團隊精神🥰 餐牌有很多名貴菜式 魚翅 燉湯可以一位一位 單點 非常方便 😄 酸薑皮蛋$48皮蛋醃製得非常好 仲係流心皮蛋 配埋生薑一齊食 雙重口感 係一個醒胃嘅前菜😉😉 生拆蟹肉翅(位)$198魚翅好足料 一梳梳魚翅及生拆蟹肉 翅湯香濃 真係想encore😍😍 西洋菜陳腎燉西施骨(位)$68當然要試埋佢嘅老火湯啦 清甜下火 飲完喉嚨好舒服😉😉 美極煎中蝦(四隻)$152呢個美極蝦超好食 蝦皮甘甜香脆 肉質新鮮 爽口彈牙 證明用料上乘 必食推介😋👍 紅燒乳鴿王$98熱辣辣炸起 肉質飽滿 香口惹味 仲跟埋脆脆薯片伴碟 賣相都好靚🥰 陳皮清蒸鮑魚$176清蒸鮑魚火候控制得非常好 新鮮清甜 用刀叉食就最滿足啦😋😄 蒜蓉菜心$88鮮嫩翠綠 食完乳鴿 食返啲菜 超正😆😆 飯後甜品🍮楊枝甘露 $45香芒凍布甸$35鍾意佢嘅甜品唔會太甜 柚子及芒果鮮甜 西米爽口 感覺到師
尖沙咀高檔精美中式食府

鮮嫩翠綠 食完乳鴿 食返啲菜 超正😆😆

飯後甜品🍮
楊枝甘露 $45
香芒凍布甸$35
鍾意佢嘅甜品唔會太甜 柚子及芒果鮮甜 西米爽口 感覺到師傅嘅用心製作👍👍

整體來講:
選料新鮮 廚藝精湛 喺疫情下幸福窩心的美食👍👍🌹🌹

🎈新竹園軒 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓

kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
2022-11-12 141 浏览
公司樓下開咗間新嘅中菜,又有海鮮又有小炒,所以約埋朋友去敍敍。新裝修企理乾淨,枱距離寬躺,餐廳員工非常有禮熱誠,介紹多款出名小菜給我選擇,又提我食住先唔夠可以再叫,好細心。小食黃金涼瓜條,都大大碟。炸香涼瓜,再佈満鹹蛋黃醬,又脆又香。生拆蟹肉翅,新鮮蟹肉,個湯味道好,而且魚翅份量多。杏汁豬肺湯,我的至愛,杏汁香濃,豬肺好入味,夠料又夠火候。避風塘賴尿蝦,香蒜特多,就咁食已經好好味,賴尿蝦厚肉肥美。粉絲蒜蓉蒸元貝,元貝新鮮, 鮮甜好味沙茶芥蘭炒牛肉,牛肉多,芥蘭翠綠,沙茶醬野味最後甜品揀選薑茶湯圓,薑茶夠姜, 芝麻湯圓細細粒,仲有成六粒,好飽。呢一餐完美的句號。

沙茶芥蘭炒牛肉,牛肉多,芥蘭翠綠,沙茶醬野味

2022-11-11 205 浏览
今天,在尖沙咀午飯,友人介紹這間新竹園軒飲茶。 這間酒樓位於一座大廈的樓上,中午飯時候上到去,人也不是很多, 裝修算是普普通通;至於價錢,在尖沙咀算是合理及抵食之選。看看餐牌及點心紙,就點了以下點心:香煎蘿蔔糕、招牌蝦餃皇、山竹牛肉球、豉汁蒸排骨、蜜汁叉燒包、潮州粉果 、蜜汁叉燒腸粉 、及白灼菜心。大部分點心都很美味,而我最欣最喜愛及欣賞的就是招牌蝦餃皇, 大大粒、皮薄蝦又大大隻。潮州粉果及蜜汁叉燒包都不錯,值得一試。吃完點心後,還有甜品送,我選了紅豆沙,水準不過不失。下次在尖沙咀區,想不到吃什麼的時候,可以考慮來此光顧。紅豆沙

吃完點心後,還有甜品送,我選了紅豆沙,水準不過不失。

下次在尖沙咀區,想不到吃什麼的時候,可以考慮來此光顧。

香煎蘿蔔糕
山竹牛肉球
豉汁蒸排骨
白灼菜心
2022-11-10 87 浏览
📍新竹園軒 (尖沙咀)✨花膠瑤柱羹 味道同質地似魚翅湯,花膠絲爽滑有口感。✨杏汁豬肺湯杏香好重,亦飲到湯頭嘅清甜。口感偏向滑溜,完全冇平時嘅粉末感覺。✨蒜蓉蒸大元貝元貝厚肉鮮甜。粉絲浸得夠軟身,吸收埋元貝鮮味同蒜香。✨瑤柱蛋白炒飯 米飯粒粒分明,夾雜大量瑤柱絲,鮮味鹹香。✨避風塘瀨尿蝦瀨尿蝦肉清甜又多汁。炸粉唔會太厚。✨涼瓜排骨煲涼瓜苦澀爽脆,排骨又腍又入味。✨楊枝甘露 有大量芒果肉同西柚肉,仲有甜品鋪成日用到嘅水晶珠。不過👩🏻比較鐘意傳統西米。✨香芒凍布甸布甸有唔少芒果肉,口感唔算好滑,但係細個飲茶會食到嘅味道同口感。📍新竹園軒 (尖沙咀)尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓
📍新竹園軒 (尖沙咀)

✨花膠瑤柱羹
味道同質地似魚翅湯,花膠絲爽滑有口感。

✨杏汁豬肺湯

✨蒜蓉蒸大元貝
元貝厚肉鮮甜。粉絲浸得夠軟身,吸收埋元貝鮮味同蒜香。

✨瑤柱蛋白炒飯
米飯粒粒分明,夾雜大量瑤柱絲,鮮味鹹香。

✨避風塘瀨尿蝦
瀨尿蝦肉清甜又多汁。炸粉唔會太厚。

✨涼瓜排骨煲
涼瓜苦澀爽脆,排骨又腍又入味。

✨楊枝甘露

✨香芒凍布甸

📍新竹園軒 (尖沙咀)
2022-11-10 74 浏览
今晚同男朋友撐枱腳,平時成日食西餐,今日諗住試啲新野——食中菜😋見到一間新開既餐廳前菜酸薑皮蛋皮蛋有少少流心,味道清澈,好開胃叫左兩個湯杏汁燉豬肺好鍾意呢款老火湯,杏汁好香,飲落滋潤鮮甜,入面仲好足料花膠瑤柱羮花膠切開左一條條,方便進食,飲得出無落味精,清甜滋味鹹蛋黃黃金蝦每隻蝦都沾滿起沙既鹹蛋,蝦殼炸得好脆,但蝦肉保持鮮甜爽口,幾惹味清蒸聖子一定要試下!聖子夠大舊,又超鮮甜,肥美多汁,粉絲吸晒聖子香同蒜香超級好食🤤🤤秘製欖角骨呢個都好惹味,肉質香嫩多汁,外皮欖角香濃郁最後仲叫左乾燒伊麵,勁大碟
前菜酸薑皮蛋

皮蛋有少少流心,味道清澈,好開胃
叫左兩個湯
杏汁燉豬肺

好鍾意呢款老火湯,杏汁好香,飲落滋潤鮮甜,入面仲好足料
花膠瑤柱羮

花膠切開左一條條,方便進食,飲得出無落味精,清甜滋味
鹹蛋黃黃金蝦

清蒸聖子

秘製欖角骨

呢個都好惹味,肉質香嫩多汁,外皮欖角香濃郁

最後仲叫左乾燒伊麵,勁大碟

📍 新竹園軒 New Bamboo Garden📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 漆咸道南79號中國五礦大廈3樓〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-尖沙咀天文臺道上開了一家新餐廳 —— 《新竹園軒》中菜廳~午市提供點心;晚市則提供小菜,海鮮、鮑參翅肚、湯羹應有盡有餐廳環境空間寬敞、燈光光猛大廳裡設有不少圓形餐桌,也有多間任意組裝的包廂小型聚會或一大班朋友聚會都十分適合呢-凍藥膳鳳爪 ($68)首先來一份冷盤前菜~鳳爪份量十足,跟原條人參條一同上碟肉質爽彈,帶淡淡的藥膳味道,感覺相當滋補!•再來湯羹潤潤喉嚨~這裡的湯羹不用一盅盅的點,可以以「每位」作單位每位客人都可以點不同款式的手工湯羹,靈活性高像我們就點了〔潮州翅〕跟〔西洋菜燉湯〕各一碗.秘製潮州翅 ($280/位)湯頭味道濃郁、鮮甜,入口香滑不膩,很有膠質的感覺魚翅份量慷慨,每一口都盛到魚翅,相當滿足跟上芫荽、浙醋,可以一同享用.西洋菜陳腎燉西施骨 ($68/位)清清的西洋菜燉湯,味道清甜、滋潤萬分✨•美極煎中蝦 ($38/隻)美極鮮醬油跟鮮蝦是十分搭配的組合!鮮蝦煎得
📍 新竹園軒 New Bamboo Garden
尖沙咀天文臺道上開了一家新餐廳 —— 《新竹園軒》中菜廳~
午市提供點心;晚市則提供小菜,海鮮、鮑參翅肚、湯羹應有盡有
餐廳環境空間寬敞、燈光光猛
大廳裡設有不少圓形餐桌,也有多間任意組裝的包廂
小型聚會或一大班朋友聚會都十分適合呢
凍藥膳鳳爪 ($68)
首先來一份冷盤前菜~
鳳爪份量十足,跟原條人參條一同上碟
肉質爽彈,帶淡淡的藥膳味道,感覺相當滋補!
凍藥膳鳳爪

再來湯羹潤潤喉嚨~
這裡的湯羹不用一盅盅的點,可以以「每位」作單位
每位客人都可以點不同款式的手工湯羹,靈活性高
像我們就點了〔潮州翅〕跟〔西洋菜燉湯〕各一碗
秘製潮州翅 ($280/位)
湯頭味道濃郁、鮮甜,入口香滑不膩,很有膠質的感覺
魚翅份量慷慨,每一口都盛到魚翅,相當滿足
跟上芫荽、浙醋,可以一同享用
秘製潮州翅
西洋菜陳腎燉西施骨 ($68/位)
清清的西洋菜燉湯,味道清甜、滋潤萬分✨
西洋菜陳腎燉西施骨

美極煎中蝦 ($38/隻)
美極鮮醬油跟鮮蝦是十分搭配的組合!
鮮蝦煎得香香的,忍不住不停的吮那惹味的蝦殼😛
蝦肉彈牙,味道鮮甜🦐
美極煎中蝦

清蒸鮮鮑魚 ($180/例)
新鮮鮑魚拿去清蒸就最好吃~
味道鮮甜,大隻、厚肉、彈牙、多汁,簡單地加上蒸魚豉油、蔥調味,已經非常滿足🥰
清蒸鮮鮑魚

黑椒脆薯牛柳粒 ($128)
大排檔必吃菜式之一〔薯仔牛柳粒〕!
鑊氣十足,每顆脆薯、牛柳粒跟甜椒都鋪滿醬汁
牛柳粒是一口大小,容易進食~口感軟軟的、又多肉汁
但對我來說,薯仔才是這道菜式的主角🤣
外脆內鬆,令人吃個不停
黑椒脆薯牛柳粒

蒜蓉菜心 ($138)
來個爽脆又入味的菜心~
蒜蓉菜心

楊枝甘露 ($45/位)
最後當然要加配糖水
楊枝甘露甜度適中,帶滿滿的芒果香、花奶香
加上西米、柚子肉,令人滿足
楊枝甘露
楊枝甘露

其他:
茗茶 ($18/位)
餐前小食 ($20)

Menu:
黑椒脆薯牛柳粒
同阿媽食飯通常都會揀返中菜館,見到尖沙咀有間新開張中菜館,原來係由「竹園」原班人馬主理,設有幾間VIP房,可以同屋企人、長輩一齊聚餐,樓面都有十張枱,日頭可以飲茶。行上去仲會經過紅地毯水晶燈,好華麗🤭,阿媽以為我請佢食大餐。:餐廳啱啱新開張冇耐,餐廳職員款待非常殷勤,換碟加茶速度都好快,服務好好。:🥢酸薑皮蛋酸薑有助醒胃,皮蛋外層晶瑩通透,咬落去爽彈,中間半凝固嘅糖心夠香。:🥢西湖牛肉羹幾清新既一款湯,將芫荽、蛋白、牛肉、冬菇粒,再加芡整成羹。:🥢生拆蟹肉翅 好足料,雖然一碗要百幾蚊,但係佢翅嘅份量比到足,味道亦唔會好腥。:🥢賴尿蝦皇 原隻賴尿蝦皇,一隻半手咁長,用椒鹽炒香,肉鮮甜,肉質軟爽。:🥢芝士大蝦伊麵毫不吝嗇地用咗好多芝士,成碟都係芝士黃色、味道濃郁、大蝦新鮮彈牙:🥢小炒王色澤鮮艷,極有光澤,用韭菜、腰果、蝦仔 、炸脆既細魚、菜脯、魷魚、甘筍、椒 等炒埋,材料非常豐富,廚師炒得有鑊氣。:🥢金銀蛋浸時菜聽講中菜,用皮蛋、咸蛋、蒜頭煮白菜,家庭便飯既味道,簡單但菜好甜:🍨仲可以點陳皮綠豆沙,同埋偏重奶既楊枝甘露

🥢酸薑皮蛋

🥢西湖牛肉羹
幾清新既一款湯,將芫荽、蛋白、牛肉、冬菇粒,再加芡整成羹。

🥢生拆蟹肉翅

🥢賴尿蝦皇
原隻賴尿蝦皇,一隻半手咁長,用椒鹽炒香,肉鮮甜,肉質軟爽。

🥢芝士大蝦伊麵

🥢小炒王

🥢金銀蛋浸時菜

🍨仲可以點陳皮綠豆沙,同埋偏重奶既楊枝甘露

2022-11-08 75 浏览
今晚老細請食飯,去了尖沙咀的新竹園軒,這裏主打魚翅、海鮮、吉品鮑魚及多款燉湯,另外還有多款小菜,走中高檔路線。酸薑皮蛋皮蛋是溏心皮蛋,表面有花紋,配上酸酸辣辣的酸薑,入口皮蛋香味充斥味蕾。秘製潮州翅翅的份量十足,用筷子夾起看到一梳梳的翅群,翅湯濃稠,很有口感。西湖牛肉羹嫩滑的豆腐,加上新鮮的牛肉,牛肉肉味濃郁,完全無凍肉味。芝士焗龍蝦龍蝦十分新鮮,表面淋上濃郁的芝士汁,龍蝦肉質爽彈,而且鮮味十足,芝士味又不會蓋過龍蝦鮮味。清蒸鮮鮑魚鮑魚新鮮彈牙,淋上熟油及鼓油,令鮑魚更鮮甜更香。炒芥蘭芥蘭去掉外皮纖維部份,切成小段,炒至翠綠又爽口。楊枝甘露&芒果布甸前者西柚酸甜開胃,還有粒粒爽脆的西米,十分有咬口;芒果布甸有很香的芒果甜味,而且質感幼滑,兩者都不會太甜。

西湖牛肉羹
嫩滑的豆腐,加上新鮮的牛肉,牛肉肉味濃郁,完全無凍肉味。

芝士焗龍蝦

清蒸鮮鮑魚
鮑魚新鮮彈牙,淋上熟油及鼓油,令鮑魚更鮮甜更香。

炒芥蘭
芥蘭去掉外皮纖維部份,切成小段,炒至翠綠又爽口。

楊枝甘露&芒果布甸
2022-11-07 106 浏览
晚上同家人黎到尖沙嘴搵酒樓食,聽d朋友介紹呢間🧏🏻‍♀️帶左家人黎食酸薑皮蛋 $48呢款係留心皮蛋,配埋佢地醃製既生薑,加埋糖,令成件事好有層次,酸薑可以解膩,酸鹼平衡 perfect match😎生拆蟹肉翅(位) $198呢碗蟹肉翅真係好香,色澤好靚,蟹肉量適中,蟹肉鮮味突出羹既味道唔會太鹹👍🏻翅針都幾淋同爽口西洋菜陳腎燉西施 (位)$68呢碗完全係老火湯,每啖既湯水都係完全煲爛煲溶曬既西洋菜,好夠味👍🏻 陳腎即係臘鴨腎,西施就唔係人黎既🤣係西施骨姐🧏🏻‍♀️ 佢既攻效係清熱解暑、去積滯,夠曬滋潤秘製欖角骨 $168今晚覺得最好食既就係呢道秘製欖角骨,十分邪惡😈濃香蜜糖味,外層煎得好香,肉質嫩滑,juicy,肥瘦適中,欖角唔會過鹹蒜蓉炒芥蘭 $88芥蘭最怕係太生,時落有青味,但呢個完全冇😝炒得好熟,而且又唔會令到菜太淋,依然keep到爽脆 油份十足,勁香蒜味😽蒜蓉開邊中蝦 $238有冇人同小編一樣鍾意食粉絲,啲粉絲吸晒蒜蓉嘅香味,同時充滿油香🙈啲蝦有勁新鮮唔係霉、唔係冰鮮果隻🤤蝦肉好爽口,用了新鮮 抵讚清蒸海魚 時價海魚魚肉食得出都係新鮮既,色澤好靚,冇腥味,仲有蔥香🤤豉油唔會好多或者

酸薑皮蛋 $48

生拆蟹肉翅(位) $198

西洋菜陳腎燉西施 (位)$68

秘製欖角骨 $168

蒜蓉炒芥蘭 $88

蒜蓉開邊中蝦 $238

清蒸海魚 時價
海魚魚肉食得出都係新鮮既,色澤好靚,冇腥味,仲有蔥香🤤豉油唔會好多或者好鹹,唔會掩蓋左魚肉嘅鮮味
佢地係收加一服務費同茶介的,最後食咗兩款甜品,好好味,楊枝甘露同布甸冇得輸😽
2022-11-06 1629 浏览
朋友介紹我去咗尖沙咀漆咸道南一間新開嘅中菜館「新竹園軒」,菜式獨特,而且食物質素性價比甚高,有別於一般連鎖酒家千篇一律嘅味道和菜式。酸薑皮蛋皮蛋夠糖芯、晶瑩剔透、完全沒有澀味道,應該用了上等嘅皮蛋,而且酸薑份量頗多,啱晒我,配埋皮蛋一齊食,夠晒開胃。時令蟹粉翅金黃色嘅蟹粉翅已經十分吸睛,再聞到蟹膏嘅味道,真係無法抗拒。食落啖啖蟹膏、蟹肉和一疏疏嘅魚翅,用料十足,食完有啲罪惡感,但超滿足。黑椒脆薯牛柳粒其他酒樓都食過同一菜式,但依度係我食過最好味嘅一間。黑椒味香濃,但唔係得個辣字,牛柳粒有入口即溶嘅感覺,而且牛味濃郁,最初仲以為係和牛粒,問咗店員先知道唔係,呢個價錢來講真係超值。欖菜肉鬆四季豆四季豆翠綠,沒有煮得太腍,食落夠爽脆,肉鬆完全混入了欖菜嘅味道,用來送飯一流。乾燒伊麵簡單嘅菜式,最考廚師嘅功力,真係唔係間間做得好。呢一間伊麵食落唔太油,而且唔太乾身,伊麵軟硬度適中,鑊氣十足。原本諗住咁大碟,應該食唔晒,但最後都K.O.咗。

時令蟹粉翅

欖菜肉鬆四季豆

乾燒伊麵

☝️食質素又食服務嘅中菜館先來一個小食手拍青瓜辣辣地好開胃❣️菜膽雞燉翅唔好以為佢細細盅 其實超級足料睇吓佢排魚翅 真心多仲有金華火腿 雞髀肉 夠晒濃郁又夠晒熱見附近嘅食客都有點呢味 應該都係招牌菜❣️花膠瑤柱羹花膠同瑤柱都整到好細嘅一絲絲絕對係手工菜 稠到剛剛好熱辣辣呢啲天氣飲最啱❣️蒜蓉粉絲蒸元貝只冇少量嘅蒜蓉同豉油吊味證明店家嘅海鮮一定係夠新鮮元貝大大粒鮮味彈牙❣️陳皮蒸鮑魚鮑魚蒸到恰到好處唔會韌啲陳皮絲吊到鮑魚嘅鮮味❣️欖角骨見隔籬枱都有點 話食過好味冇咩idea即刻跟其實一路都唔知呢味菜係咩味道識落甜甜地 冇厚厚嘅炸粉肉唔會醃得過度又唔會老有少少嘅欖角碎響外層❣️上湯浸豆苗上湯味好濃郁 豆苗好嫩仲有幾粒炸蒜子全碟炒清糖水有好多選擇綠豆沙夠蓉起晒沙有濃郁嘅臭草味呢度行高檔路線 服務好好慢工出細貨 想同朋友傾偈嚟呢度慢慢食一流不過要食記緊訂檯本身六點幾嚟到冇咩人點知7點已經全場爆滿
☝️食質素又食服務嘅中菜館

不過要食記緊訂檯
本身六點幾嚟到冇咩人
點知7點已經全場爆滿
2022-11-06 69 浏览
朋友在這裏吃過晚飯,非常推薦這裏,今天便來這間新開的食肆。菜膽雞燉翅$168,如痴分量十足,爽口彈牙,加上湯頭味道鮮甜,性價比高。粟米蟹黃羹$48,雖然是普普通通的粟米羹,不過加入了蟹肉之後,味道更加鮮甜。元貝(只)$58,蒜蓉大喜了原本的鮮甜味道,元貝新鮮可口,非常美味。椒鹽瀨尿蝦$300,酸頭香脆可口,賴尿蝦肉質鮮甜,非常有避風塘味道。沙茶芥蘭炒牛肉$128,牛肉鮮嫩可口,爽啲味道帶點甜味,芥蘭爽脆,非常有特色。欖菜肉碎炒飯$80,飯粒炒得很乾身,口感豐富,加上欖菜和肉粒的味道,非常惹味。酸姜皮蛋$48,皮蛋呈流心狀,加上酸薑的味道,不會覺得油膩,作為餐前小食非常合適。
朋友在這裏吃過晚飯,非常推薦這裏,今天便來這間新開的食肆。

2022-11-06 67 浏览
週日同家人去咗飲茶,來到新開既新竹園軒,環境好高貴,比一般酒樓靜啲,感覺舒服啲,仲播住浪漫嘅英文金曲。🎵🎶服務幾好,主動加水,食得開心。雞腳螺頭燉湯好鮮甜,足曬料。😍紅燒雞絲翅非常矜貴👍 豉油皇乳BB鴿推介, 平時多食紅燒嘅煮法,豉油皇非常入味,肉質勁juicy,食到舐舐脷。仲有鬆脆煙韌嘅煎堆仔, 晶瑩剔透嘅蝦餃, 啖啖肉牛肉球,及爆汁小籠包。脆皮金沙蝦腸脆卜卜好好食,係腸粉包住春卷👍紅棗糕味道濃郁,係非常適合作甜品嘅糕點💖最後仲送糖水😍,好抵食,有兩款揀,綠豆沙同蕃薯糖水。 甜度適中,又健康潤喉。

服務幾好,主動加水,食得開心。

雞腳螺頭燉湯好鮮甜,足曬料。😍

紅燒雞絲翅非常矜貴👍

脆皮金沙蝦腸脆卜卜好好食,係腸粉包住春卷👍

紅棗糕味道濃郁,係非常適合作甜品嘅糕點💖

2022-11-06
2022-11-05 73 浏览
新竹園軒 尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓小時候邊有而家咁幸福, 假日同屋企人去飲茶食點心一只能食飽肚的飽, 好似叉燒包呀, 大包呀,糯米雞等, 連我最喜歡的蝦餃燒賣只可以一人一粒。人大了出街食, 要有志氣, 同兩個人食都點一籠, 通常一籠會有3-4粒, 我就可以食兩粒啦!彌補一下小時候的遺憾。紅燒雞絲翅叫比長輩孝敬佢地,翅都幾粗身,加醋好吃。雞腳燉螺頭湯滋潤一下,好多料仲做緊優惠。湯好重螺肉甜,有豬肉杞子淮山同煲,飲完暖入心。蟹籽燒賣皇燒賣皇好大粒,燒賣餡入面蝦肉豬肉冬菇,鮮而大粒有咬口。招牌蝦餃皇大隻蝦餃 串串,皮晶瑩剔透,餡料蝦肉爽口鮮甜。叉燒包鬆軟甜美,一客3個,掰開是叉燒肉片餡,醬唔會太多剛剛好。潮州粉粿餡飽滿實在,粉皮qq,粉葛粒夾口,仲有蝦米香菜。仲有個xo辣椒油,用來蘸點粉粿同蝦餃都好惹味。牛柏葉汁索曬入味,爽身有口感。高湯鮮竹卷,腐皮吸了上湯有張力且咬下同時享受高湯濺出的滋味。有飯後甜品送,當天有南瓜露同紅豆沙,紅豆湯有陳皮味煲到起砂,,南瓜露加了雪耳,暖暖的。點心水準高,大大粒很飽滿,是尖沙咀區難得師傅自己製點心。
新竹園軒
尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓

紅燒雞絲翅叫比長輩孝敬佢地,翅都幾粗身,加醋好吃。

蟹籽燒賣皇
燒賣皇好大粒,燒賣餡入面蝦肉豬肉冬菇,鮮而大粒有咬口。

招牌蝦餃皇大隻蝦餃 串串,皮晶瑩剔透,餡料蝦肉爽口鮮甜。

牛柏葉汁索曬入味,爽身有口感。

點心水準高,大大粒很飽滿,是尖沙咀區難得師傅自己製點心。