2024-03-10 345 浏览
難得放假同媽媽出街飲茶,就試下新地方,見佢中午時間都幾多人嚟飲茶同食晏晝。 招牌蝦餃皇蝦餃都幾大粒而且食落爽口,每隻蝦餃都用咗蓮藕片/紅蘿蔔片墊底,幾有心思。 鮮百合帶子腸粉平時食蝦腸、叉燒腸就食得多,見到有特別款式就一定要試下。酒樓用上細粒帶子,雖然細粒但食落有鮮味又唔會過熟太韌,帶子再配上軟綿微甜的鮮百合,估唔到都幾夾。 露荀竹笙餃呢個又係見到特別又叫嚟試下,食到露荀同竹笙嘅脆嫩爽口,調味又剛好! 西米焗布甸呢個係媽媽想食,佢話好耐都無食而我就係第一次食😆見到表面一層有薄薄嘅蓮蓉,入面就有西米、吉士、蓮蓉餡,食落唔算甜。 乾炒牛河牛河炒得色澤均勻,牛肉唔會用粉”那”得好勁,仲保留到牛肉口感,整體都唔錯。 紅燒雞絲翅知道呢度出名食翅,見到隔離枱都專登叫碗翅食,所以揀咗個雞絲翅平平地試下😆雞絲翅好足料,啖啖都係翅,湯底聞落香氣十足之餘食落仲好濃郁又膠質滿滿。 差唔多食完時,侍應會問你食唔食糖水,原來糖水係送嘅。當日有陳皮紅豆沙同南瓜雪耳露。兩個糖水唔會好甜,紅豆沙陳皮味好香,南瓜露夠清爽。 📍 新竹園軒 (尖沙咀)尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓

招牌蝦餃皇

鮮百合帶子腸粉

露荀竹笙餃

西米焗布甸

乾炒牛河

紅燒雞絲翅

📍 新竹園軒 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓
2024-02-21 658 浏览
有時去到尖沙咀,都唔知食咩好🤷🏼‍♀️酒樓其實係一個唔錯嘅選擇🙆‍♀️老公今日帶左我去新竹園軒飲茶☕裝修古典優雅,每籠點心同埋小菜都係即叫即整,少油少鹽👍星洲炒米 紅燒雞絲翅 蟹子燒賣皇 北菇棉花雞鮮蝦腐皮卷西米焗布甸把眼睛留給風光,把體重留給美食|新竹園軒|📍香港尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓📞3707 1136 / 6366 3699 (WhatsApp)#香港 #香港美食 #香港好去處 #香港酒樓 #香港酒樓點心 #遊港必吃美食 #遊港必吃 #遊港必吃港點 #香港尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #尖沙咀酒樓 #香港旅遊 #香港旅遊攻略

星洲炒米

蟹子燒賣皇

北菇棉花雞

鮮蝦腐皮卷

西米焗布甸

把眼睛留給風光,把體重留給美食

|新竹園軒|
📍香港尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓

【尖沙咀•新竹園軒】@newbamboogardenππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀氣派中菜茶樓新竹園軒星級精選十位套餐 濃湯雞煲翅雞翅作為這道菜的主角,通常會經過精心處理和腌制,以保留雞肉的嫩滑和多汁。在慢火炖煮過程中,雞翅會與湯底中的香料和藥材充分融合,這不僅讓肉質變得更加入味,也吸收了湯中的精華。芝士焗龍蝦伊麵底(配蒜蓉包)芝士焗龍蝦肉鮮嫩,搭配著伊麵底和濃郁的芝士,口感十分豐富。這道菜散發出濃郁的芝士香氣,讓人垂涎欲滴。龍蝦肉的鮮美與芝士的濃郁完美結合。白胡椒炒蟶子一道清淡爽口的海鮮料理,蟶子鮮嫩可口,而白胡椒的微辣口味讓整道菜更加開胃。這道菜的做法簡單,保留了蟶子原汁原味。蒜蓉粉絲蒸元貝粉絲蒸元貝色澤誘人,清香四溢。表面的粉絲蒜蓉醬料均勻地包裹在嫩滑的元貝上,吃起來非常美味。粉絲蒜蓉醬料富有濃厚的大蒜味,搭配著鮮甜的元貝,口感豐富,綿密的粉絲更是讓整道菜更加迷人。黑椒脆薯牛柳粒牛柳粒鮮嫩多汁,搭配著香脆的薯條和濃郁的黑椒醬汁,口感豐富而美味。這道菜的味道濃厚,而且燒烤後的香氣非常誘人。炸子雞炸子雞是一道美味的湘菜,以鹽腌雞肉並用澱粉裹上再香炸
【尖沙咀•新竹園軒】@newbamboogarden
尖沙咀氣派中菜茶樓新竹園軒

星級精選十位套餐

濃湯雞煲

芝士焗龍蝦伊麵底(配蒜蓉包)

白胡椒炒蟶子

蒜蓉粉絲蒸元貝

黑椒脆薯牛柳粒

炸子雞
炸子雞是一道美味的湘菜,以鹽腌雞肉並用澱粉裹上再香炸而成。外皮酥脆,內裡多汁,肉質細嫩鮮美,吃起來非常的美味。這道菜的製作過程簡單,但風味卻非常獨特。

胡椒肉片菜心煲
胡椒肉片菜心煲是一道非常下飯的港式煲仔菜。它將肉片、菜心和胡椒一起燉煮,風味醇厚,鮮香無比,非常適合冬天食用。胡椒肉片菜心煲有助於保暖。

瑤柱蛋白炒飯
瑤柱的鮮香和蛋白的滑嫩搭配在一起,味道絕佳。這道炒飯色澤金黃,香氣撲鼻,口感鮮美。瑤柱的鮮味和炒飯的香濃完美融合。

自選甜品
南瓜糖水
南瓜經過煮熟後,口感軟糯,而且帶有淡淡的甜味。加上冰糖熬製而成的糖水清甜可口,解渴消暑。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#尖沙咀美食 #新竹園軒 #web3尖沙咀
新竹園軒
尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓
2024-01-26 1465 浏览
話咁快年尾啦,又到左食團年飯既日子今次就去左尖沙咀同屋企人擇左間高級中菜食餐好,團個靚年酒家裝修雅致,有大量餐枱,仲有多間廂房,一家人食飯就最好不過食物方面:招牌豪華套餐 秘製潮州翅 : 魚翅翅群份量十足,入口軟糯,香滑鮮味、芡汁與魚翅融洽合為一,稠而不膩,味道層次豐富,令人一試回味既潮州翅芝士龍蝦(烏冬、蒜蓉包) : 芝士龍蝦配伊麵就食得多,配烏冬蒜蓉包就一次,龍蝦十分新鮮,肉質爽口彈牙,表面淋上濃郁的芝士汁,底層再用烏冬墊底,烏冬吸收曬芝士汁,超級邪惡既配搭,另外仲有焗得鬆脆,蒜香味十足既蒜蓉包,淋少少芝士汁上去食一樣美味美極煎元貝 :  元貝夠曬新鮮又大隻,加入美極汁煎到微微焦香,肉質爽口彈牙又惹味白胡椒炒蟶子 : 蟶子皇鮮甜爽口,加入白胡椒三色椒爆炒,味道帶辛,菜式增添色彩黑椒脆薯牛柳粒 : 薯仔粒煎至金黃色,牛柳粒炒得香口有口感,再放入三色椒拌炒,微辣又惹味炸子雞 : 雞隻皮脆肉嫩多汁,肥瘦適中、雞味濃郁,再淋少淮鹽,鹹鹹地更加惹味胡椒肉片菜心煲 : 胡椒味重,加入肉片及菜心,清啖得黎又有胡椒既辛辣味瑤柱蛋白炒飯 : 炒飯粒粒分明,加入大量瑤柱絲,蛋白輕炒、芥蘭粒,鹹香味十足
話咁快年尾啦,又到左食團年飯既日子

今次就去左尖沙咀同屋企人擇左間高級中菜食餐好,團個靚年

食物方面:

招牌豪華套餐

瑤柱蛋白炒飯 : 炒飯粒粒分明,加入大量瑤柱絲,蛋白輕炒、芥蘭粒,鹹香味十足,有爽有嫩,帶有淡淡海鮮的味道
自選甜品/糖水 : 選擇左楊枝甘露及芒果布甸,楊枝甘露有好多芒果肉及西柚肉,酸甜度適中,芒果香氣十足,粒粒西米爽脆有咬感,芒果布甸有大量芒果肉,布甸口感煙韌,加埋花奶就夠曬甜蜜美味
2024-01-22
  • 秘製潮州翅
2024-01-26 963 浏览
是晚跟親戚提早吃團年飯,一行十位點個招牌豪華套餐,吃得好盡興。美極煎元貝元貝粒粒飽滿,是珍寶級的size,以美極煎香後更可口,還有西蘭花作配菜。秘製潮州翅傳統的Chinese banquet怎會沒有羹? 新年豪一豪,潮州翅一梳梳,寓意來年展翅高飛。白胡椒炒蟶子蟶子一大串一大串,漲卜卜好有口感,填滿嘴巴,令人感覺大滿足。黑椒脆薯牛柳粒 -牛柳粒腍易咬,挺好吃。炸子雞是真正的皮脆肉嫩,看到有黃油和薄薄的脆皮就知道了。想吃點蔬菜有胡椒肉片菜心煲, 胡椒味濃郁。芝士龍蝦龍蝦彈牙,份量挺多的; 建議趁熱快快吃掉烏冬,另外配有香脆的蒜蓉包,不沾芝士汁好像更好吃。瑤柱蛋白炒飯炒飯粒粒分明,炒得香口乾身糖水勝在有多款糖水可選,紅豆沙、楊枝甘露、芒果布丁、還有我未見過的馬蹄糖水,任君選擇。

美極煎元貝

秘製潮州翅

白胡椒炒蟶子

黑椒脆薯牛柳粒 -
牛柳粒腍易咬,挺好吃。

炸子雞是真正的皮脆肉嫩,看到有黃油和薄薄的脆皮就知道了。

想吃點蔬菜有胡椒肉片菜心煲, 胡椒味濃郁。

芝士龍蝦
瑤柱蛋白炒飯
炒飯粒粒分明,炒得香口乾身

糖水
2024-01-24 892 浏览
見到網上好多人介紹佢地以新鮮同優質嘅食材做出各種美味餸菜,而且又注重食物嘅質素同口味,所以同男朋友特登嚟試。👀避風塘瀨尿蝦,這道菜以新鮮嘅瀨尿蝦為主料,經過獨特嘅烹飪方法,蝦肉鮮嫩多汁,口感豐富。👅當紅炸子雞,以鮮嫩嘅雞肉為主,炸至金黃酥脆,外酥內嫩。🫦海鮮雜菜煲,展現左餐廳對食材嘅精心挑選,結合左新鮮嘅海鮮同蔬菜,口感鮮美,營養豐富。🧠清蒸肉餅,以細嫩嘅肉餅為主料,搭配清淡嘅調味料,保留左食材嘅原汁原味👅今次食極品花膠公,真係一次難忘嘅味覺體驗🍽️。佢哋嘅花膠質感爽口🍀,同傳統中醫講嘅補身效果一脈相承,吃落去既有韌性又不失彈牙,口感完美無瑕。花膠入口即溶,清淡嘅海洋味令人一試難忘🐟,配合嘅醬汁滋味濃郁,卻又不會搶咗花膠嘅鋒頭;真係好到舔碟都唔夠。👅佢哋將花膠烹調得恰到好處,調味既突出海味,又保留咗花膠原有嘅馨香🌊。蔬菜嘅部分,綠色嘅西蘭花爽脆新鮮🥦,加埋花膠一齊食,唔單止營養價值高,味道層次亦因為咁而更豐富。食物呈現上,顏色對比鮮明,令人賞心悅目。每一啖嚼落去,都感受到材料嘅新鮮同匠心精神。而且份量慷慨,絕對滿足到愛吃又追求高質素嘅食客👍。喺眾多精緻嘅中菜之中,這款花膠公絕對可算係高檔
當紅炸子雞,以鮮嫩嘅雞肉為主,炸至金黃酥脆,外酥內嫩。🫦

今次食極品花膠公,真係一次難忘嘅味覺體驗🍽️。佢哋嘅花膠質感爽口🍀,同傳統中醫講嘅補身效果一脈相承,吃落去既有韌性又不失彈牙,口感完美無瑕。花膠入口即溶,清淡嘅海洋味令人一試難忘🐟,配合嘅醬汁滋味濃郁,卻又不會搶咗花膠嘅鋒頭;真係好到舔碟都唔夠。👅佢哋將花膠烹調得恰到好處,調味既突出海味,又保留咗花膠原有嘅馨香🌊。蔬菜嘅部分,綠色嘅西蘭花爽脆新鮮🥦,加埋花膠一齊食,唔單止營養價值高,味道層次亦因為咁而更豐富。食物呈現上,顏色對比鮮明,令人賞心悅目。每一啖嚼落去,都感受到材料嘅新鮮同匠心精神。而且份量慷慨,絕對滿足到愛吃又追求高質素嘅食客👍。喺眾多精緻嘅中菜之中,這款花膠公絕對可算係高檔珍品,而家我都明白點解會有咁多人讚不絕口。這種用心製作的佳餚,無論係特殊場合或者想好好犒賞自己嘅時候,都非常合適🎉。甚至令我有種立刻想再訂一盤嘅沖動!下次再黎,我一定還會再點這道菜,並且向朋友推薦,來這裡就絕對唔可以錯過呢個美食👌。
這家餐廳以獨特嘅餸菜同優質嘅食材,令我哋食得好滿足!推介大家試吓!🙏🏻
2024-01-23 554 浏览
難得放半日假,約了朋友去尖沙咀,訂了這餐廳飲茶。坐位舒適,也很熱鬧。話梅凍豬手🐽凍豬手幾多肉及外皮彈牙,配埋話梅酸酸的味道,幾開胃好味。香煎蓮藕餅呢個幾特式,香脆的蓮藕餅,大大塊好好味,我特別喜歡這。紅燒雞絲翅雞絲翅湯都幾大碗,配料也多,翅令口感豐富,我愛加點香醋令味道更好。招牌蝦餃皇🍤皮薄內隻蝦幾大隻及彈牙,味道不錯。乾炒牛河🥩份量幾多,味道正常。總括來說,地點方便及地方闊落,服務及食物也ok 。

話梅凍豬手🐽
凍豬手幾多肉及外皮彈牙,配埋話梅酸酸的味道,幾開胃好味。

香煎蓮藕餅
呢個幾特式,香脆的蓮藕餅,大大塊好好味,我特別喜歡這。

招牌蝦餃皇🍤
皮薄內隻蝦幾大隻及彈牙,味道不錯。

乾炒牛河🥩
份量幾多,味道正常。

總括來說,地點方便及地方闊落,服務及食物也ok 。
今日唔煮飯過嚟尖沙咀呢間酒樓食晚飯🍱,酒樓喺中國五礦大廈3樓,面積都頗大,空間俾人好舒服嘅感覺,而且裝修高雅簡約,就算喺度坐得耐啲都好舒服。我哋三個人👨‍👩‍👦叫咗四個小菜食,全部都好好味,小朋友都好鍾意食。👍避風塘瀨尿蝦🦐瀨尿蝦香辣味和蒜味十足,真係超級惹味。瀨尿蝦又肥又大隻,蝦肉超多,而且鮮甜又爽口,真心好味到連手指都要吮埋。西蘭花炒帶子🥦呢度西蘭花炒帶子用咗蒜片去炒,令西蘭花同帶子嘅味道更加惹味更加香,帶子軟腍腍,阿仔都好鍾意食。西蘭花仲仍然保持爽脆口感,果然酒樓炒嘅比自己炒嘅一流一百倍,成碟菜都好滿意。海鮮雜菜煲🍲老公話想食呢個海鮮雜菜煲,估唔到入邊有超多海鮮蔬菜,有鮮蝦,帶子,魷魚,杏鮑菇,西蘭花,大白菜,芫荽,粉絲,湯底亦充滿鮮味。真材實料又好味,真心抵食!當紅炸子雞🐔炸子雞即叫即炸,外皮脆卜卜,入邊充滿雞油脂令雞肉又香又滑。雞肉熱辣辣食落去滋味十足,如果驚油膩佢都有檸檬可以俾我哋,加上檸檬汁又多咗一份清新味道。
避風塘瀨尿蝦🦐
西蘭花炒帶子🥦
海鮮雜菜煲🍲
當紅炸子雞🐔
今日與家人去了一家位於尖沙咀很在地的老字號粵菜館飲茶餐廳環境闊落,座位空間舒適,紅色地毯、木質的窗戶、古典優雅的屏風,風格典雅精緻,氛圍古色古香,門口的旋轉樓梯設計十分古典餐廳標榜"中產級價錢,富豪級質素",但價錢其實可接受,食物精緻,質素高質,份量偏大,足料新鮮,而且食物少味精少油少鹽感覺很健康招牌蝦餃皇$48賣相精緻,蝦餃皮薄通透,饀用了鮮嫩多汁的蝦肉,份量很多,爽口又彈牙,咬落鮮美多汁,薄皮的絲滑、蝦肉的鮮甜味加上蔬菜和香料的風味,再搭配不同的醬汁食用,帶出不同的風味蟹籽燒賣皇$46燒賣相當大粒,皮薄饀靚,肉饀混合了鮮嫩的豬肉和多種香料,質地不死實,感覺用了新鮮肉整成,口感鮮美,粒粒飽滿,味道濃郁凍藥膳鳳爪$50非法特別的菜色,鳳爪份量十足,鳳爪份量十足,肉質爽彈,口感韌中帶嫩,每一口都充滿了濃郁的藥膳香氣,帶點當歸回甘味,感覺相當滋補蒜蓉蝦春卷$42春卷酥脆可口,裡面有大大顆的蝦仁,蝦肉的鮮甜味加上淡淡的蒜蓉味,口感十分豐富雞腳燉螺頭湯$48螺頭湯非常有火候,有雞腳、螺頭、淮山、瘦肉、咸火腿,相當足料,材料煲得軟淋,湯頭清甜,味道好濃郁,十分抵飲紅燒雞絲翅$48 (特價)雞絲翅
今日與家人去了一家位於尖沙咀很在地的老字號粵菜館飲茶

招牌蝦餃皇$48

蟹籽燒賣皇$46

凍藥膳鳳爪$50

蒜蓉蝦春卷$42

雞腳燉螺頭湯$48

紅燒雞絲翅$48 (特價)
雞絲翅一樣足料,湯頭鮮甜濃稠,魚翅真材實料,火腿味十足,口感豐富,加點香醋可以提升鮮味

鮑汁叉燒撈粗麵$88
$88份量超級多!粗麵好彈牙,入口香滑,叉燒很入味,外皮帶有焦脆位,蜜汁甜而不膩;香濃的鮑汁包滿了每一條粗麵,鹹度適中,相當惹味

餐前小食-小蘿白$20

抵食:8/10

新竹園軒
📍尖沙咀天文臺道漆咸道南79號五礦大廈3樓
2024-01-19 400 浏览
今日過嚟尖沙咀行街,行到攰,見到呢度有間叫新竹園嘅茶樓,一於上去歇下,飲個靚午茶。叫咗一籠燒賣,一籠牛肉球,一個酸薑皮蛋和一碟乳鴿。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹蟹籽燒賣皇,燒賣大大粒,入邊有蝦肉豬肉,上面加咗蟹籽。餡料滿滿非常豐富,啖啖肉好有口感,滋味無窮。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸山竹牛肉球,牛肉球大大粒,軟腍腍,蒸得啱啱好,入口啖啖肉,加上經典喼汁配搭,食到舔舔脷。👅🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹酸薑皮蛋,皮蛋充滿花,一睇就知靚皮蛋,皮蛋味十足,加上酸薑一齊食零舍開胃好味。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸食過無數烹調佳餚,我終於試到咗這道令人垂涎三尺🤤嘅紅燒乳鴿皇。首先,賣相極之吸引,金黃金黃🌟嘅皮脆得令人不禁一摸即碎,一啖咬落去,皮脆肉嫩,好似喺味覺的饗宴上跳支探戈💃。乳鴿本身肉質鮮美,加上紅燒嘅醬汁香濃又唔膩口,每一啖都係滋味滿溢,味道層次分明,就好似係味覺的交響樂🎶一樣,引人入勝。當然,紅燒汁嘅香氣👃係整道菜嘅靈魂,佢嘅濃而不燥、甜中帶鹹嘅絕妙平衡,完美地提升咗鴿肉的原汁原味,香氣四溢。每一口都好似一個小小嘅驚喜箱🎁,等你一探究竟。鴿肉嘅油潤恰到好處,同皮下嘅脆爽形成鮮明
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
當然,紅燒汁嘅香氣👃係整道菜嘅靈魂,佢嘅濃而不燥、甜中帶鹹嘅絕妙平衡,完美地提升咗鴿肉的原汁原味,香氣四溢。每一口都好似一個小小嘅驚喜箱🎁,等你一探究竟。鴿肉嘅油潤恰到好處,同皮下嘅脆爽形成鮮明對比,並無多餘油膩感,令人食指大動👍。喺這樣的高水平烹飪技術面前,我只能夠讚不絕口。

光芒萬丈嘅鴿子肉片🌟仿佛在盤中自有光芒,一邊享受這道佳肴,一邊感受到廚藝嘅藝術性。到底係用心煎烤過嘅皮,仲係內裡嘅肉質新鮮度,無論哪個環節都做得妥帖無瑕。無疑,這紅燒乳鴿皇無論在視覺還是味覺上都達到咗一種巔峰水準🏔️,為食客帶來難忘嘅味覺體驗。下次再到訪,定必再嚐這佳餚,無限回味中🍽️。
2024-01-17 402 浏览
Yo~約咗媽媽同姐姐去飲啖茶食個包,跟媽媽去咗新竹園軒,呢度真係有驚喜!一黎緊係要食個招牌蝦餃皇,簡直係吸引眼球到瞎嘅程度👀一上枱,見到個餃皇閃閃發光,我配埋啲辣椒油整個就係一個完美嘅組合🆒個蝦餃皇皮Q彈,蝦肉鮮甜多汁,加上辣椒油嘅一陣辣辣刺激🌶️真係嚐到人生嘅巔峰味道!給我一個讚啦👍除咗招牌蝦餃皇,呢度嘅流沙奶黃包♨️亦都係另一個必食之選!熱辣辣流心嘅奶黃包,一咬落去,啲奶黃滑溜溜,甜而唔膩,夾埋軟綿綿嘅包皮,真係難以抗拒😋呢度嘅潮州粉粿都係神級水準💖粉粿外薄內厚,口感彈牙,加埋啲韭菜同瑤柱,令味道更加香🥢再追加個香煎蘿蔔糕✨佢哋嘅蘿蔔糕真係煎得啱啱好,香脆外皮,軟糯內裡,每一口都帶嚟驚喜!如果你係蘿蔔糕嘅愛好者,呢度絕對係你嘅天堂😇記得要蘸啲辣椒醬食,口感更加爆炸!呢個香煎蘿蔔糕,真係唔好錯過!😍總括而言,呢次啲點心真係令我感到無比滿足!下次再試埋其他野食先🥳

2024-01-17 336 浏览
有朋友推介我試呢間酒樓,話佢啲嘢食好有特色,而且價錢唔貴,講到咁好,所以就帶埋屋企人嚟試。特別推介大家試以下呢幾款嘅特色菜品,包括:蟹籽燒賣皇推介指數🌿🌿🌿🌿🌿以其獨特又豐盛嘅蟹籽填充,賣相誘人,口感鮮美。流沙奶黃包推介指數🌿🌿🌿🌿係一道非常受歡迎嘅甜點,外皮酥脆,內裡餡料流動,甜蜜奶香。酸薑皮蛋推介指數🌿🌿🌿係一道搭配醬汁同酸薑嘅開胃菜,蛋白滑嫩,酸香開胃。潮州粉粿推介指數🌿🌿🌿以糯米為主,內餡口感豐富,味道鮮美。呢幾款點心唔單止味道獨特,而且賣相非常精緻,令人流晒口水,我哋食到舔舔脷。
特別推介大家試以下呢幾款嘅特色菜品,包括:
蟹籽燒賣皇
推介指數🌿🌿🌿🌿🌿
以其獨特又豐盛嘅蟹籽填充,賣相誘人,口感鮮美。
流沙奶黃包
推介指數🌿🌿🌿🌿
係一道非常受歡迎嘅甜點,外皮酥脆,內裡餡料流動,甜蜜奶香。
酸薑皮蛋
推介指數🌿🌿🌿
係一道搭配醬汁同酸薑嘅開胃菜,蛋白滑嫩,酸香開胃。
潮州粉粿
推介指數🌿🌿🌿
以糯米為主,內餡口感豐富,味道鮮美。
2024-01-17 313 浏览
今晚同屋企人去咗一間酒樓食晚飯,仲要搵到一個環境優美嘅地方,我哋book咗房,空間夠大,又夠寧靜,方便屋企人傾偈🫰🏻我地揀咗海鮮雜菜煲,真係冇得挑剔✅裡面有新鮮嘅蝦🦐蟹同埋魚🐟個湯底都好鮮甜!食落去好滋味,仲有啲蔬菜🥬健康又開胃!而極品花膠公真係好滿足!超級大嚿,花膠好彈牙,入口即溶!食落去超鮮美🥴紅燒乳鴿皇,一款令人垂涎三尺嘅佳餚,喺看似簡單嘅料理之中蘊含著層次豐富嘅味道。每一口咬落去,先感受到皮脆肉嫩,再嚟就係醬汁嘅香濃撲鼻,仲有啱啱好嘅鹹甜平衡,真係令人回味無窮🤤。乳鴿經過細心燒製,肉質柔嫩得宜,保持着肉汁嘅鮮甜,而且嗜味嘅醬料深入到每根肌纖維之中,係咁樣子吸納了燉煮嘅精髓😋。嗰層外皮經過火候嘅精準控制,呈現出金黃亮澤嘅色澤,令人一見鍾情💖。嗌啖乳鴿,不單止係在味蕾上嘅享受,亦係一場視覺同嗅覺嘅盛宴。咀嚼之間,唇齒留香,肉嘅鮮嫩同皮嘅酥脆形成對比,交織成絕妙嘅口感🎉。整道菜嘅呈現,精緻而不矯揉造作,係對烹調工藝嘅致敬,亦展示出傳統飲食文化嘅精粹。任由香氣四溢,紅燒乳鴿皇極度適合同朋友家人分享,增添聚餐嘅溫馨氣氛😊。總之,這個菜肴不僅滿足了味蕾,還滿足了對優質生活嘅追求,令人心情愉

整道菜嘅呈現,精緻而不矯揉造作,係對烹調工藝嘅致敬,亦展示出傳統飲食文化嘅精粹。任由香氣四溢,紅燒乳鴿皇極度適合同朋友家人分享,增添聚餐嘅溫馨氣氛😊。總之,這個菜肴不僅滿足了味蕾,還滿足了對優質生活嘅追求,令人心情愉悅,非常值得一試💯。🍗

秘製欖角骨都好惹味!個骨頭係用秘製醬汁醃過,烤得恰到好處,好入味!🔥食落去有啲脆口同埋咸香,好滋味!真係停唔到口!👅再追加左媽咪最愛嘅菠蘿咕嚕肉!個菠蘿好新鮮🍍肉質鮮嫩多汁,咕嚕汁酸甜可口,十分開胃🤤

整個晚餐真係好滿意!環境好靚好舒服,食物更加係無得挑剔!我地食得好開心,心情真係好好❤️
2024-01-17 258 浏览
今日要同大家推薦一間係尖沙咀嘅酒樓,裝修好舒服,好大間,坐得亦都好闊落,環境相當唔錯!先食呢個潮州粉粿,獨特既潮汕傳統點心,簡單中見不簡單,粉粿用潮州特製既糯米製成皮,煙韌軟糯,香氣四溢,口感軟綿,餡料就非常鮮美豐富,豬肉同粉葛配合得好好,濃香爽脆,絕對令人食慾大增(^з^)之後食佐山竹牛肉球,牛肉球肉質鮮嫩多汁,每一啖都充滿左濃郁的牛肉香味,牛肉球成粒都好彈牙,熱辣辣又香(≧▽≦)當然仲要食蟹籽燒賣皇,燒賣皇選用上等既蝦肉豬肉同蟹籽,包裹係薄薄既皮入面,一啖咬落去,鮮香濃郁既肉餡同細膩滑嫩既皮完美結合,蝦肉爽甜彈牙,香濃美味(*^o^*)同時都要食招牌蝦餃皇,內餡鮮嫩既鮮蝦同糯米外皮配合得好好,蝦肉既鮮美鮮甜同糯米皮既香糯交織出完美口感,食到蝦肉既肉汁爆發出黎,真係鮮味十足(。・ω・。)本身唔係好鐘意食豬手,但今次這個做法真係要讚下。先講下食材,個豬手選咗隻好肥美嘅,同埋係新鮮架👍🏼。跟住話梅嘅酸味配埋當中嘅肥膩,點嚟都算得上係舌尖上嘅饗宴🤤。啖啖肉嘅Q彈同埋啱啱好嘅肉質,加上圍繞嘅話梅香氣,個口感完美融合,真係一流👌🏼。最正係個凍豬手嘅冰涼感覺,令到成道菜清新得嚟又唔失豐腴😋,熱天

最正係個凍豬手嘅冰涼感覺,令到成道菜清新得嚟又唔失豐腴😋,熱天嗌碟都唔覺得膩。講真,屋企人都大讚話好味,話佢地會要求再整多次😄。我就覺得,雖然豬手一向好食,但今次嘅話梅凍豬手真係完美提升咗佢嘅口感同埋賣相,好值得一試👏🏼。

總括嚟講,今次食嘅話梅凍豬手真係意想不到嘅驚喜,酸甜適中嘅話梅成功提升咗成個豬手嘅風味🍢。一啖嘅香濃夾帶嘅酸爽,令人欲罷不能,冇得輸嘅好味道🏆,食完仲會掂掂口齒留香,好開心今日試到咁好食嘅菜式🥰。
📍尖沙咀—新竹園軒認真出色今日同家人去左尖沙咀「新竹園軒」食飯,點咗幾道招牌菜試試🏆食物不特止色香味俱全,服務仲好周到,絕對係🌟🌟🌟🌟🌟星級水平✔️🔘凍藥膳鳳爪凍咗嘅鳳爪皮好Q彈,充滿骨膠原💖藥膳味唔算太重,比較容易接受🔘菜膽雞燉翅呢啲菜膽雞燉翅真係滋味無窮🌟,第一啖湯入口,已經覺得個湯係濃郁之至🍲,雞汁香味撲鼻而來,令人一試難忘。湯底冚家富,連帶啲燉翅都吸收晒滿滿嘅精華,質感滑溜溜嘅,彈牙得嚟唔會過於腍,真係口感上佳嘅選擇👍。而啲菜膽就更加值得一讚,煮得啱啱好,嫩滑可口,齊齊和諧地融合喺湯中,係舌尖上演繹一場香濃與清新交織嘅美妙旅程🍃。每一啖都感覺到食材嘅天然好味,同時湯料豐富,鮮味滿分,啱哂追求健康之餘,又唔忘味道嘅食客✨。飲罷整碗湯,身心都覺得暖笠笠嘅,尤其適合轉季嗰陣涼颼颼嘅天氣🍂。差唔多每一次去食飯,見到有呢個選擇,我都會點嚟品嚐。總而言之,呢碗菜膽雞燉翅,絕對係溫暖潤澤又滋補嘅一流之選,非常值得推介比每一位愛好傳統滋補湯水嘅朋友哋👌,期待下次再嚟品嘗這滋味佳餚😋。🔘西蘭花炒帶子有鑊氣🔥西蘭花炒完仍然翠綠🥦🔘紅燒乳鴿皇乳鴿肉細嫩,鴿皮鬆化,細細隻啱啱好🔘當紅炸子雞雞肉帶點鹹味,
📍尖沙咀—新竹園軒認真出色

🔘凍藥膳鳳爪
🔘菜膽雞燉翅
🔘西蘭花炒帶子
有鑊氣🔥西蘭花炒完仍然翠綠🥦
🔘紅燒乳鴿皇
乳鴿肉細嫩,鴿皮鬆化,細細隻啱啱好
🔘當紅炸子雞
雞肉帶點鹹味,炸完嘅雞肉唔乾柴仲好有肉汁,不過雞皮先係重點,又脆又香⚡️