2024-04-12 231 浏览
好耐沒夜晚出街食飯,呢排流行夜繽紛,所以dinner就BOOK 左呢家餐廳同男友去食飯😍,有好多浪漫打卡位添!🌟.。゜ ..。🌟.。゜ ..。🌟。゜ ..@清蒸肉餅,好抵食。✨肉餅鮮嫩多汁,蒸得剛剛好,保持了肉的原汁原味,口感非常好。@芝士龍蝦伊面是一道創意菜,✨連同特製醬汁成個感覺更加好味,伊面煮得有嚼勁,搭配上濃鬱的芝士和鮮美的龍蝦肉,口味豐富而且美味。@西蘭花炒帶子,帶子鮮嫩,西蘭花炒得恰到好處,保持了蔬菜的鮮嫩口感。@蝦炸得外酥內嫩,肉質仲好鮮甜。搭配上香辣的避風塘調味料,口感香脆可口,非常開胃。🌟.。゜ ..。🌟.。゜ ..。🌟。゜ ..
🌟.。゜ ..。🌟.。゜ ..。🌟。゜ ..
🌟.。゜ ..。🌟.。゜ ..。🌟。゜ ..
2024-04-10 208 浏览
🏆酸薑皮蛋:見呢度有得食皮蛋,就可以係度試一次,呢度既皮蛋味道好濃好香,成口都係皮蛋味道再有飄香酸薑,頭盤先食可以開胃🏆香煎蘿蔔糕:蘿蔔糕一向都係蒸出黎最好食,而呢度都唔例外,加上仲有陣陣既油香,油脂豐富,邪惡既特別好食🏆凍藥膳鳳爪:份量好驚人,放到滿晒疊到好高,果然夠大方,未食都嗅到好香既藥材味,鳳爪係一個百搭既小食,無論點整都係好好食🏆山竹牛肉球:反而好欣賞呢個山竹牛肉球,牛肉味好濃郁,仲好有口感添,加少少汁更加好食,次次去飲茶都一定會食架,今日既lunch食得好滿🏆招牌蝦餃皇:食飯時間當然同返自己同事一齊食,每人擇少少點心,都已經好飽肚,呢度既食物都好新鮮有熱度,份量十足,呢個招牌既蝦餃,基本上每人都會叫一兜,佢既皮同內餡都一樣咁鮮味,仲想食多一兜
2024-04-09 216 浏览
當紅炸子雞比起其他雞個人比較鍾意炸子雞😆外皮好脆又唔會好油真係一流😍😍雞肉都好嫩滑而且唔會有雪味🙌🏻冇雪味嘅雞肉真係好重要,仲要帶大大加分☺️清蒸肉餅肉餅清清淡淡冇咩太多嘅調味😙配飯食真係好適合👅口感都好實淨啖啖肉🙌🏻可惜嘅係冇鹹蛋黃,如果唔係嘅話真係滿分了😂😂紅燒乳鴿皇朋友超級鍾意食乳鴿所以每次去食酒樓佢都必食❤️乳鴿嘅外皮同炸子雞都係脆的同埋都唔會覺得好油🤭我地都覺得正🤍秘製欖角骨欖角骨沾滿晒所有醬汁🫶🏻感覺有啲似蜜糖甜甜地的😽
當紅炸子雞
清蒸肉餅
紅燒乳鴿皇
秘製欖角骨
欖角骨沾滿晒所有醬汁🫶🏻感覺有啲似蜜糖甜甜地的😽
2024-04-08 215 浏览
小姪女滿月屋企人假新竹園軒辦滿月宴新竹園軒位置方便位於尖沙咀方便親友菜單可以同店家商討我地今次揀啲傳統大路菜式最緊要有招牌嘅秘製潮州翅先夠派頭~餸菜全部都好大碟完全唔止十人份量!芝士龍蝦打響頭炮呢道菜特別在佢係配搭蒜蓉包食蒜蓉包可以蘸芝士醬完全無浪費而底下仲有滑滑烏冬無伊麵咁油膩美極煎元貝元貝大大隻肉嫩鮮美秘製潮州翅非常濃稠入口足料矜貴白胡椒炒蟶子蟶子新鮮爽甜用胡椒炒香惹味非常黑椒脆薯牛柳粒牛柳粒軟嫩唔韌脆薯外脆內軟薯蓉香滑炸子雞炸子雞皮脆肉嫩合格以上瑤柱蛋白炒飯食到呢度大家都好飽炒飯基本都要包走都可以包到兩大盒滿👍胡椒肉片菜芯煲濕濕地易入口胡椒湯又幾好味最後唔係傳統嘅美點双輝係冷熱糖水我要左楊枝金露酸甜味平衡清爽鮮味
小姪女滿月
屋企人假新竹園軒辦滿月宴

新竹園軒位置方便
位於尖沙咀
方便親友

菜單可以同店家商討
我地今次揀啲傳統大路菜式
最緊要有招牌嘅秘製潮州翅先夠派頭~

餸菜全部都好大碟
完全唔止十人份量!

芝士龍蝦打響頭炮

酸甜味平衡
清爽鮮味
2024-01-22
2024-04-08 182 浏览
與好友相約見面最想可以找到一個不限時的地方。飲茶通常都係最理想。新竹園軒已經幫襯過好幾次,喜歡佢枱與枱相對比較濶落之外還有點心是即叫即蒸,味道相當唔錯。3個人叫了10個點心(只影了第一輪5款),酒樓還送了糖水(馬蹄露),每人都捧住個肚離開。燒賣 -大大粒,沒有肥肉又彈牙鳳爪 - 正常蝦腸 - 蝦大隻,腸粉皮略厚但尚算唔錯魚翅餃 - 好少地方有得食,味道令人懷念叉燒包 - 正常叉燒酥 - 酥皮做得唔錯👍🏻芋角 - 脆面做得好鬆,沒有強勁臭粉味,內餡綿滑蘿蔔糕 - 煎得幾靚, 唔會只係一舊粉,有食到臘味粒牛肉 - 正常棉花雞 - 正常奉送的馬蹄露唔太甜,清潤,稀杰適中

3個人叫了10個點心(只影了第一輪5款
),酒樓還送了糖水(馬蹄露),每人都捧住個肚離開。

燒賣 -大大粒,沒有肥肉又彈牙
鳳爪 - 正常
蝦腸 - 蝦大隻,腸粉皮略厚但尚算唔錯
魚翅餃 - 好少地方有得食,味道令人懷念
叉燒包 - 正常
叉燒酥 - 酥皮做得唔錯👍🏻
芋角 - 脆面做得好鬆,沒有強勁臭粉味,內餡綿滑
蘿蔔糕 - 煎得幾靚, 唔會只係一舊粉,有食到臘味粒
牛肉 - 正常
棉花雞 - 正常
奉送的馬蹄露唔太甜,清潤,稀杰適中
蘿蔔糕
鳳爪
魚翅餃
鮮蝦腸粉
2024-04-03 183 浏览
中菜館位於天文台道,距離佐敦地鐵站步行僅需5分鐘, 地理位置方便。菜單提供種類繁多,每款都令人垂涎欲滴,食材新鮮擺盤精美,非一般傳統粵菜!鮑魚好巨型,用刀叉食就最適合不過。服務細心體貼有禮,係度食飯真係好開心♥️The Chinese restaurant is located on Observatory Road, just a 5-minute walk from Jordan MTR Station, making it conveniently situated. The menu offers a wide variety of dishes, each one mouthwatering and tempting. The ingredients are fresh, and the presentation is exquisite, setting it apart from traditional Cantonese cuisine. The abalone is impressively large, perfect for enjoying with a knif

The Chinese restaurant is located on Observatory Road, just a 5-minute walk from Jordan MTR Station, making it conveniently situated. The menu offers a wide variety of dishes, each one mouthwatering and tempting. The ingredients are fresh, and the presentation is exquisite, setting it apart from traditional Cantonese cuisine. The abalone is impressively large, perfect for enjoying with a knife and fork. The service is attentive, considerate, and polite, making the dining experience truly enjoyable. ♥️
2024-04-02 136 浏览
果日系佐敦附近既裕華百貨購物,經過尖沙咀👩🏻👩🏻,決定先享受食埋dinner先翻屋企,就選擇左呢間人氣餐廳,而且網上都系好評如潮架.《菠蘿咕嚕肉》☘️賣相精緻✨好鮮豔。醬汁唔會太稠,肉質口感綿滑,十分鮮甜入味,彈牙。《清蒸肉餅》🍀清蒸肉餅係廣東菜嘅經典,感覺就似熱氣騰騰嘅大太陽☀️般,令人心情大好。佢嘅味道香濃,每一啖都令人垂涎三尺😋。肉餅嘅質感細滑,入口即化,啱晒啲口味重嘅食客👅。加埋上面嗰層特製嘅醬汁,鹹香得嚟又帶有一點點甜,真係一流👍🏻。啖啖肉香撲鼻,令人無法抗拒🤤。蒸製嘅方法仲保留咗肉嘅原汁原味🥩,唔會過於油膩。清蒸肉餅嘅熱量唔算高,啱晒啲想保持身材嘅人士💃🏻。食佢嘅時候,你會感受到啲肉汁喺口腔裡面慢慢散開,伴隨住啲鮮味撲鼻而嚟,真係食到停唔到口🚫。一家人聚埋一齊,一齊享受呢個美食,咁嘅時刻真係好溫馨👨‍👩‍👧‍👦。下次想食啲咩好嘢,不妨試吓清蒸肉餅,保證唔會令你失望😉。《秘製欖角骨》☘️我超級中意呢個啊!非常大兜,而且欖角骨好鮮甜😍,個醬汁酸酸甜甜,食到停唔到口。最後食埋《當紅炸子雞》,顏色都幾特別,食落幾香甜。今次真系大滿足,而且交通都幾方便,大家有機會經過可以來試下。🥳
《菠蘿咕嚕肉》☘️
《清蒸肉餅》🍀
《秘製欖角骨》☘️
2024-04-02 116 浏览
做冬一日我哋一家人去咗尖沙咀🎋新竹園軒食晚飯,大家都食得開心又滿意👍🏻。海鮮雜菜煲。健康,鮮甜湯底味道清淡,最適合老人家食🙌🏼。清蒸肉餅。送飯一流,肥豬肉同瘦肉比例剛好,加埋甜豉油更美味。西蘭花炒帶子。帶子厚肉大粒,配上西蘭花簡單又美味👍🏻。紅燒乳鴿皇。皇牌必食,乳鴿皮香肉嫩,淮鹽調味帶出乳鴿味道👏🏻。避風塘瀨尿蝦。成隻手臂咁長,炸蒜令到瀨尿蝦更惹味👏🏻。芝士龍蝦伊麵。金黃色嘅芝士汁十分濃厚,龍蝦肉彈牙,小朋友同大人都食到好滋味🫶🏻

。海鮮雜菜煲。健康,鮮甜湯底味道清淡,最適合老人家食🙌🏼

。西蘭花炒帶子。帶子厚肉大粒,配上西蘭花簡單又美味👍🏻

。避風塘瀨尿蝦。成隻手臂咁長,炸蒜令到瀨尿蝦更惹味👏🏻

2024-04-02 110 浏览
做完運動特別肚子餓,上個星期同朋友去行山,LUNCH 就來到呢間《新竹園軒》食埋飯先走,地點夠哂就腳又方便👍🏻❤️❤️凍藥膳鳳爪❤️❤️呢個配搭好豐富,鳳爪非常爽口內裡內嫩,搭配藥膳汁的豐富味道,增添了鳳爪的鮮美。第一啖落去嘅時候,個口感爽脆得嚟有啲黐黐地,啲藥材味道滲透晒入啲鳳爪裡面,又甜又香,真係食完仲想再嚟多碗🥣。啲鳳爪仲好有嚼勁,食嘅時候可以一路嗌風一路食,真係幾夾😋。如果天氣熱嘅時候食咗佢,仲可以消暑解渴,真係一舉多得🌞。呢啲凍藥膳鳳爪,仲可以話係美容養顏嘅好嘢,成日食啲皮膚都會滑滑地,好似打咗光噹噹🌟。❤️❤️話梅凍豬手❤️❤️材料有花雕、魚露、話梅、豬手,只需一煮一浸,就可做出皮脆Q彈,酸爽帶酒香的豬手。咬一啖, 又凍又爽又酸,即刻胃口鮮嫩多汁,好好食😋❤️❤️山竹牛肉球❤️❤️牛肉經過蒸煮的烹飪方法,所以特別入味。肉質鮮嫩多汁,搭配少少醬汁非常開胃。❤️❤️蟹籽燒賣皇❤️❤️大大粒有口感,加杯茶,正到一個點!而且好多料。蟹肉都特別鮮香嫩滑!全部食物既品質都幾唔錯✨為完美嘅一餐增加點氣氛🥰。

全部食物既品質都幾唔錯✨為完美嘅一餐增加點氣氛🥰。
2024-04-01 95 浏览
年三十晚一家大細去食團年飯 睇熊仔頭介紹過呢間中菜唔錯 於是一早就訂好位餐廳唔算十分大,但座位都夠闊落,第一次黎唔知有咩好食,所以叫左經理幫手叫下呢到既招牌菜美極煎元貝元貝好新鮮又夠大粒,配美極煎又幾過癮芝士龍蝦烏冬龍蝦一樣都好新鮮,啖啖肉,撈埋芝士汁同烏冬一齊食好正白胡椒炒蟶子蟶子又係好新鮮,手板咁長咁大隻,上枱唔夠一陣就即刻清哂黑椒脆薯牛柳粒牛柳粒夠淋,易入口,薯仔香脆入味,仲好食過牛柳秘製潮州翅潮州翅好足料,翅身夠厚,食落好有口感,配埋上湯飲好順喉炸子雞好厲害既功夫菜,雞味好重,絕對係新鮮雞,唔似出面咁,用冰鮮雞會有成浸雪味瑤柱蛋白炒飯每啖炒飯都食到鮮味既瑤柱同埋嫩滑既蛋白,睇落平平無奇,實際上係好食到忍唔住再添多碗胡椒肉片菜心煲肉片唔鞋又夠味,配埋菜心食,夠哂健康

美極煎元貝
元貝好新鮮又夠大粒,配美極煎又幾過癮

芝士龍蝦烏冬
龍蝦一樣都好新鮮,啖啖肉,撈埋芝士汁同烏冬一齊食好正

白胡椒炒蟶子
蟶子又係好新鮮,手板咁長咁大隻,上枱唔夠一陣就即刻清哂

黑椒脆薯牛柳粒
牛柳粒夠淋,易入口,薯仔香脆入味,仲好食過牛柳

秘製潮州翅
潮州翅好足料,翅身夠厚,食落好有口感,配埋上湯飲好順喉

炸子雞

胡椒肉片菜心煲
肉片唔鞋又夠味,配埋菜心食,夠哂健康
夜晚同老公一齊撐枱腳食飯,呢一間酒樓之前都有食過,整體的感覺都很好,所以又再次encore了。今次發現原來夜晚食飯都唔單止有小菜主食,仲有點心食(´・ω・`)主食就叫咗芝士龍蝦伊麵,成個伊麵都佈滿咗芝士汁(*´ω`*) 真係超級滿足,龍蝦都好容易剝殼,龍蝦配伊麵再加上芝士醬汁真係冇得頂,完美的組合!兩個人食都幾飽下,建議四個人以上先好叫呢一個(╹◡╹)♡芝士龍蝦伊麵係一種非常美味嘅菜式🍜,佢嘅味道非常正面👍🏻,令人食唔停口。龍蝦肉質鮮嫩多汁🦞,帶有一種自然嘅海鮮鮮味,同時芝士醬汁🧀嘅濃郁香氣亦非常吸引,令人嘅味蕾瞬間被征服。伊麵🍝嘅口感滑潤,同龍蝦同芝士醬汁完美融合,令人嘅味覺得到極致嘅滿足。食呢款芝士龍蝦伊麵🍽️嘅時候,可以感受到龍蝦肉嘅鮮甜🦐同芝士醬汁嘅濃郁完美結合,令人難以抗拒。食落口嘅時候,會感受到伊麵嘅彈性同埋芝士嘅柔滑👅,加上龍蝦嘅鮮味,真係一個非常難忘嘅美食體驗。總括來講📝,芝士龍蝦伊麵嘅味道絕對可以令人食指大動,而且食完之後仲會令人回味無窮🤤。如果你係一個愛吃美食嘅人,一定唔可以錯過呢個菜式🍴,一試難忘嘅味道,一定會令你愛上佢。點心方面就叫咗三個,包括蟹籽燒賣皇,潮州粉粿

點心方面就叫咗三個,包括蟹籽燒賣皇,潮州粉粿同香煎蘿蔔糕٩(๑❛ᴗ❛๑)۶燒賣就正正常常,沒有太大的特別,但係就有大大粒蝦肉係入邊。粉粿都大粒的同足料又冇爆皮。最後蘿蔔糕煎得好香,仲食到一絲絲的蘿蔔仲有臘肉ʕ•ᴥ•ʔ
2024-03-22 185 浏览
好姊妹推介尖沙咀有間中菜幾好食,叫做🎍新竹園軒❤️。佢話同屋企人食過之後大家都捧住個大肚腩返屋企😂所以我哋決定中午要去試試佢!紅燒雞絲翅,係超美味既雞絲翅呀🫂味道十足之餘,雞絲肉質仲好鮮嫩可口,連埋少少湯汁入口,真係好美味呀🥹香噴噴的紅燒乳鴿皇,真係人間極品🥳濃濃既乳鴿鮮味,咬落啖啖肉,肉汁流岀,鮮味十足之餘,乳鴿既口感亦相當幼嫩,齒頰留香,絕對要試🤭潮州粉粿,完全感受到食唔停口。粉果外皮幼嫩彈牙,餡料香氣超正,非常足料,大大粒嘅花生脆卜卜,而家諗起都令人回味無窮🤤餐廳座位寬敞,坐得非常舒適。好姊妹一致同意下次慶生都要再嚟食,太好味啦✨
好姊妹推介尖沙咀有間中菜幾好食,叫做🎍新竹園軒❤️。

今日去完Wine Tasting🍷就去左尖沙咀呢間中菜廳食晚餐!餐廳環境闊落,座位舒適👍🏻
.📌白胡椒炒蟶子蟶子皇鮮甜爽口,好食👍🏻.
🦞芝士焗龍蝦 (配蒜蓉包)龍蝦伊麵就食得多,配蒜蓉包就真係第一次😍
龍蝦份量多,肉質爽口彈牙,芝士味好濃!蒜蓉包焗得鬆脆,淋啲芝士汁上去食,正👍🏻.🐥炸子雞 (半隻) $180炸子雞即叫即炸,外皮香脆,肉質鮮嫩多汁🤤 你見相都未影就俾人食左一忽,就知咩料啦😂 .🥬啫啫通菜煲一上菜渣渣聲,服務員就即刻幫我哋撈起勁惹味😋😋😋.
🍚瑤柱蛋白炒飯 $148炒飯有大量瑤柱絲、芥蘭粒、蛋白!炒到粒粒分明,好乾身香口!.
🐮黑椒脆薯牛柳粒 $168牛柳粒腍身,多汁香口!薯仔粒半煎炸到金黃色,炒到好惹味,又唔會太咸!.
🍍菠蘿咕嚕肉 $148咕嚕肉唔會好重粉漿,炸得啱啱好,配搭埋香甜嘅菠蘿,食落好開胃!
🥭楊枝甘露 $45
有好多芒果肉及西柚肉,西米有咬口酸甜度適中,係好有誠意嘅甜品
Overall, 食物質素唔錯,服務周到👍🏻👍🏻可encore😍.=========================.食物:8.5/10環境:8/10抵食度:7/10回頭度:8.5
今日去完Wine Tasting🍷
就去左尖沙咀呢間中菜廳食晚餐!
餐廳環境闊落,座位舒適👍🏻
📌白胡椒炒蟶子

蟶子皇鮮甜爽口,好食👍🏻
🦞芝士焗龍蝦 (配蒜蓉包)

龍蝦伊麵就食得多,配蒜蓉包就真係第一次😍
龍蝦份量多,肉質爽口彈牙,芝士味好濃!
蒜蓉包焗得鬆脆,淋啲芝士汁上去食,正👍🏻

🐥炸子雞 (半隻) $180

炸子雞即叫即炸,外皮香脆,肉質鮮嫩多汁🤤
你見相都未影就俾人食左一忽,就知咩料啦😂
🥬啫啫通菜煲

一上菜渣渣聲,服務員就即刻幫我哋撈起
勁惹味😋😋😋
🍚瑤柱蛋白炒飯 $148

炒飯有大量瑤柱絲、芥蘭粒、蛋白!
炒到粒粒分明,好乾身香口!
🐮黑椒脆薯牛柳粒 $168
🍍菠蘿咕嚕肉 $148

咕嚕肉唔會好重粉漿,炸得啱啱好,
配搭埋香甜嘅菠蘿,食落好開胃!

🥭楊枝甘露 $45

有好多芒果肉及西柚肉,西米有咬口
酸甜度適中,係好有誠意嘅甜品
Overall, 食物質素唔錯,服務周到👍🏻👍🏻
可encore😍
=========================
食物:8.5/10
環境:8/10
抵食度:7/10
回頭度:8.5/10
============================
📍 新竹園軒 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓
============================

2024-03-19
2024-03-15 286 浏览
我地一家第一次嚟尖沙咀呢間酒樓食飯,我哋全家加埋親戚嚟食,包左一圍。叫咗10人晚餐,都幾抵食!!😝芝士焗龍蝦烏冬龍蝦份量多,望落去可能有兩隻切開咗嘅龍蝦,肉質比較彈牙,芝士味好濃,龍蝦冇調味,都係靠芝士味,好彩芝士味夠濃!瑤柱蛋白炒飯好多粒瑤柱,有菜、蛋白、肉,都幾好食,同埋10個人食唔晒,因為好大碟洋蔥蒸扇貝第一次試洋蔥配扇貝,兩者都幾夾,扇貝好大粒,比普通扇貝大☺️濃湯雞煲翅好耐冇食過魚翅,呢個係真嘅魚翅,仲有落咗雞湯,味道都幾唔錯👍🏻冇偷工減料薯仔炒牛肉粒薯仔🥔切細左,煎香埋,加埋切細牛肉粒,甜甜地,炒到好惹味半隻燒雞燒雞皮好脆,份量大,我地10個人食兩轉都食唔晒,而且啲肉好有咬牙,好味🤤牛肉雜菜煲牛肉份量多,有菜心、蝦米,菜心係最多,湯都好好飲,清新黑椒炒聖子黑椒味好濃,聖子份量多,好惹味,仲好大份,每人起碼可以食2-3條👍🏻👍🏻

芝士焗龍蝦烏冬

洋蔥蒸扇貝

濃湯雞煲

薯仔炒牛肉粒
薯仔🥔切細左,煎香埋,加埋切細牛肉粒,甜甜地,炒到好惹味

半隻燒雞

牛肉雜菜煲
牛肉份量多,有菜心、蝦米,菜心係最多,湯都好好飲,清新

黑椒炒聖子

2024-03-15 213 浏览
朋友第一次帶我試這間氣派中菜館,菜式多樣,食材新鮮,口感豐富!尤其肉絲炒麵炸麵底外脆內軟,充滿驚喜!去茶樓最緊要點個蝦餃,皮薄餡靚,鮮蝦夠大粒爽脆彈牙,食過返尋味!