2024-01-03 285 浏览
見到酒樓標榜「中產價錢.富豪級數」,午市飲茶都可以40幾蚊食到碗翅,果然好貼題😆紅燒雞絲翅 $48雞絲翅十分足料,啖啖魚翅,口感豐富,香稠美味鮑汁北菇撈粗麵 $80粗麵份量好多,麵質爽口無鹼水味,配以鮑汁伴勻更惹味,北菇大大隻味道香濃👍🏻話梅凍豬手 (頂)凍豬手煮得皮脆肉彈,本身帶有微微花雕酒香,再點上旁邊既話梅汁,更添酸酸甜甜既味道,非常開胃招牌蝦餃皇(頂)蝦餃皇皮薄餡靚,水晶皮煙韌,蝦肉彈牙,大大粒好有口感鮮蝦腐皮卷(大)腐皮卷炸得酥脆可口,餡料飽滿,蝦牙同樣爽口,好惹味焦糖燉蛋(中)燉蛋入口冰涼,質地綿密,蛋上有薄脆既焦糖,甜度適中,估唔到酒樓都做到咁出色既甜品📌新竹園軒 (尖沙咀)地址:尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓評語食物性價比高點心精緻店員友善好客🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogge

紅燒雞絲翅 $48
雞絲翅十分足料,啖啖魚翅,口感豐富,香稠美味

鮑汁北菇撈粗麵 $80

話梅凍豬手 (頂)

招牌蝦餃皇(頂)
蝦餃皇皮薄餡靚,水晶皮煙韌,蝦肉彈牙,大大粒好有口感

鮮蝦腐皮卷(大)
腐皮卷炸得酥脆可口,餡料飽滿,蝦牙同樣爽口,好惹味

焦糖燉蛋(中)

📌新竹園軒 (尖沙咀)
地址:尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓

評語
食物性價比高
點心精緻
店員友善好客

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
#新竹園軒 #尖沙咀 #漆咸道 #點心 #飲茶 #雞絲翅 #蝦餃 #豬手
2024-01-03 180 浏览
今日嚟到呢間酒家係少有保留魚翅菜式嘅餐廳。當中午市嘅紅燒雞絲翅 優惠只係賣$48一碗。以往香港經濟起飛嘅年代,有人用魚翅浪口,又魚翅撈飯呢啲招積食法,今日我都可以係度試得到。雖然只是$48但係一樣足料,湯羹火腿味十足,魚翅份量都唔少。𢳂一啖係蛋白叉燒炒飯一齊食,火腿味加重炒飯嘅味道,再加上濕潤嘅口感,味道的確係非常之唔錯。午市都係做飲茶點心,灌湯餃現時都少見。元貝帶子餃內餡有帶子有蝦肉,味道鮮味爽彈。另外紫椰蝦春卷都好食,如果想食腸粉可以試吓脆皮金沙蝦腸,其實係用腸粉包住紫椰蝦春卷,仲多一層口感。

2023-12-27
午餐
2024-01-02 164 浏览
🌟今日聖誕假期最後一日,打算食好d, 朋友介紹話呢間酒樓質素超高!門口寫住"中產級價錢,富豪級質素",但我覺得價錢又吾係十分貴,但質素真係高質👍🏻👍🏻😍🌟價錢比普通酒樓貴小小,但係份量搭救,全部點心份量偏大!而且足料新鮮。🥢招牌蝦餃王$ 48真係皮薄餡理,粒粒飽滿晶瑩通透!鮮蝦好多,好彈牙!🥢話梅凍豬手$48滿滿的骨膠原😍好岩我食,豬皮超級彈牙,話梅汁另外上,甜甜酸酸,好開胃。🥢元貝帶子餃$ 44元貝都幾大粒,鮮味,入面仲有其他配料,口感幾豐富。🥢脆皮金沙蝦腸$48好大卷腸粉🤣因為腸粉皮入面包左炸春卷,超足料,有鮮蝦,紫椰菜等,香口好食。🥢紅燒雞絲翅$ 48呢個真係大得了!魚翅份量真係幾多🥹好有富豪的感覺。🥢馬來炒貴刁$80咖哩味香濃,吾會太油,蝦,叉燒,青椒份量都多,幾惹味👍🏻🌟全部手工貨即叫即整,但又吾會等得太內,上菜幾快,熱辣辣好好食・兩個人食左$ 400,飽到行吾到,超級滿足😂🌟最尾原來仲有糖水送,蕃薯糖水或者紫米露。免費的糖水一d都不差,紫米露幾香不會死甜,好滋補的感覺👍🏻

🥢招牌蝦餃王$ 48
真係皮薄餡理,粒粒飽滿晶瑩通透!鮮蝦好多,好彈牙!

🥢話梅凍豬手$48

🥢元貝帶子餃$ 44
元貝都幾大粒,鮮味,入面仲有其他配料,口感幾豐富。

🥢脆皮金沙蝦腸$48

🥢紅燒雞絲翅$ 48
呢個真係大得了!魚翅份量真係幾多🥹好有富豪的感覺。

🥢馬來炒貴刁$80
咖哩味香濃,吾會太油,蝦,叉燒,青椒份量都多,幾惹味👍🏻

2023-12-26
午餐
2023-12-24 308 浏览
台灣朋友要來香港玩,說到特別想吃港式飲茶,看到食評都對這餐廳有不錯的評價,所以決定來試試看。可能因為是在長假期,位於商廈的餐廳沒有很多人流,可是職員都很熱情親切和友善,而且環境舒適乾淨,每一桌之間也有足夠的空間。雖然我們一行只有4人,可是職員很好的給我們一張大枱讓我們安放行裝,非常的貼心。點餐花了不少時間,對於美食都很期待。由於是即點即做,所以等了一下,時間可接受。因為要出去接台灣來,侍應還很貼心的幫我們把食物蓋上蓋子保溫。食物質素很好,煎炸類別的都特別香脆,咸水角口感很外脆內面軟糯。乾炒牛河味道剛好不會太咸太油膩,牛肉也不是被生粉醃到沒味道,很好吃。腸粉沒拍到照片,可是料很足,還有菜心,很好吃又可愛。流心奶黃包的餡也沒有因為放久了就硬了,還是有半溶的狀態,好好吃呀!值得稱讚的是職員的服務態度,真的很好,讓這個用餐體驗更美滿了,絕對可以再來光顧
腸粉沒拍到照片,可是料很足,還有菜心,很好吃又可愛。
春卷
乾炒牛河
蘿蔔糕
香酥豆腐粒
  • 招牌蝦餃皇
走入呢間茶樓,仿佛返到屋企,溫馨得滯!先嚟個腸粉,滑到出晒水,夠晒韌,好似絲絲般,真係口感一流嘅選擇!再試埋個糯米雞,呀,嘩!裏面糯米軟糯,又香口,有花菇、肉碎同埋鹹蛋黃,好有層次感,食落去好滿足!下次仲要試下臘味蘿蔔糕,期待呀!炸兩撻的香脆,靚!內裡嘅腸粉同埋韭菜,鮮美多汁,脆嫩相間,真係食到停唔到口。啲鳳爪較普通,但豉油濃稠得嚟唔會太鹹,搭配鳳爪嘅韌性,算係中上。好感心嘅係茶水一直唔停嘅加,飲到我飽!唔錯過,真心推介啊!🍜🐣🌿
2023-12-14 313 浏览
難得放假,帶埋屋企人食個中菜午餐。呢間中菜位於尖沙咀韓國街附近。門口裝修相當得體。🐽話梅凍豬手 $48未食過話梅豬手,呢碟豬手份量十足。附上一碗話梅汁點豬手。豬手整得好爽口。話梅酸酸甜甜,食得好開胃。🥢瑤柱灌湯餃 $48灌湯餃好大隻,熱辣辣。用料十足,一筆起佢,啲餡就爆哂出黎,入邊有魚翅,花菇等等。上湯味道濃郁。🥟元貝帶子餃 $44元貝帶子餃亦係真材實料,除咗元貝同埋帶子,仲有好多隻大蝦,仲有芫茜吊味。鮮味無懈可擊。🦐脆皮金沙蝦腸 $48脆皮金沙蝦腸份量亦都好驚人。腸粉包住春卷。春卷入邊有極多彈牙嘅蝦肉。用咗紫椰菜非常健康。食得出師傅手勢,春卷雖然比腸粉包住,但依然非常脆口。🥣紅燒雞絲翅 $48紅燒雞絲翅,入邊有好多魚翅,非常足料。真係每啖都食到魚翅啊。🥢馬來炒貴刁 $80大大碟貴刁,食落有香口嘅咖喱味。配上適量嘅辣椒絲,惹味得來又唔會太辣。配料有大蝦唔叉燒,炒得非常均勻。真係眼闊肚窄,貴刁好大碟,兩個人完全食唔晒。最後打包咗。中菜廳除咗裝修整潔得體,仲有好多VIP房。非常適合私人聚會。員工服務一流,非常有禮。商務宴客,朋友聚會都非常適合。食物份量十足,食材新鮮上等,CP 值非常高。非

🐽話梅凍豬手 $48

🥢瑤柱灌湯餃 $48

🥟元貝帶子餃 $44

🦐脆皮金沙蝦腸 $48

🥣紅燒雞絲翅 $48

🥢馬來炒貴刁 $80

中菜廳除咗裝修整潔得體,仲有好多VIP房。非常適合私人聚會。員工服務一流,非常有禮。商務宴客,朋友聚會都非常適合。食物份量十足,食材新鮮上等,CP 值非常高。非常推薦大家去食。
2023-12-12
  • 話梅凍豬手
2023-12-10 365 浏览
今次同屋企人飲茶,去咗尖沙咀新竹園軒,聽聞呢間野好full,食物質素唔差❤️招牌蝦餃皇蝦餃皇搭配著鮮嫩的蝦肉和薄脆的皮包裹,蝦肉仲大大粒,唔錯🌟香煎魚雲,好鮮美的魚肉口感和一種香煎的表面,非常誘人瑤柱灌湯餃瑤柱有鮮美的味道和獨特的香氣,搭配著湯餃的鮮嫩口感脆皮金沙蝦腸脆皮為蝦腸帶來一種口感上的對比,而金沙則會增添一種香脆的食慾。羅漢齋炒麵和紅燒雞絲翅羅漢齋炒麵一道以蔬菜為主的炒麵,帶來一種清爽和健康的感覺紅燒雞絲翅口感豐富,配埋醋汁食,仲正
今次同屋企人飲茶,去咗尖沙咀新竹園軒,
聽聞呢間野好full,食物質素唔差❤️

招牌蝦餃皇
蝦餃皇搭配著鮮嫩的蝦肉和薄脆的皮包裹,
蝦肉仲大大粒,唔錯🌟

香煎魚雲,
好鮮美的魚肉口感和一種香煎的表面,
非常誘人

瑤柱灌湯餃
瑤柱有鮮美的味道和獨特的香氣,搭配著湯餃的鮮嫩口感

脆皮金沙蝦腸

羅漢齋炒麵和紅燒雞絲翅
羅漢齋炒麵一道以蔬菜為主的炒麵,帶來一種清爽和健康的感覺

紅燒雞絲翅
口感豐富,配埋醋汁食,仲正

2023-12-08 419 浏览
❗️黃金南瓜條❗️南瓜條整得香甜酥脆,外酥內脆,色澤金燦燦,香噴噴,口感味道咸香軟糯,唔會油膩,完全唔會食到好滯,反而係熱氣得黎帶啲清新!🅰️金針雲耳蒸雞🅰️雞肉整得好嫩滑,完全唔會鞋霎霎,雞皮都係滑嘅,口感一流,雞肉好入味,食到金針雲耳嘅清香,家常小菜但都整得好好!💯豉油雞💯豉油雞嘅豉油好香,完全入晒落隻雞度,非常之入味,雞肉都係皮爽肉嫩,雞皮好滑,小小嘅肥膏連住啲雞肉,成個口感都好嫩滑,而且雞皮色澤均勻,豉油嬸汁唔會太稠,濃淡度真係好適中!
❗️黃金南瓜條❗️
🅰️金針雲耳蒸雞🅰️
💯豉油雞💯
2023-12-08 312 浏览
較早前同友人來到🫰🏻新竹園軒🫰🏻食大餐,位於尖沙咀,🚶🏼‍♀️位置好方便,裡面既環境好寛敝,入門口已有職員招呼,😇好幸運可以去到一間咁好食既餐廳,我同友人都食到讚不絕口,價錢方面公道合理,質素非凡,😗以下係我地試過,好有水準既菜式☺️🧚🏽‍♀️黃金南瓜條今晚既晚餐非常豐富,呢碟係用黃金炸出來既南瓜條,外面香脆可口有黃金味道,裡面係甜甜既南瓜,軟腍既口感,棒! 🧚🏽‍♀️芝士龍蝦呢份芝士龍蝦仲有兩碟,另一份就係蒜包,好好食,上面既蒜勁多勁滿,好脆有味道,佢既芝士龍蝦都唔錯,有埋龍蝦汁好滋味 🧚🏻外婆紅燒肉呢一款家鄉既紅燒肉,做得好入味,又多汁,肉質鬆軟,肉味濃郁,我地好快就食完🧚🏻‍♂️胡椒湯鮮肉菜心煲好香既胡椒味道,一黎已經勁香,食過炸野,之後再食菜平衡返,肉質好新鮮,呢個煲都好出色

🧚🏽‍♀️黃金南瓜條

🧚🏽‍♀️芝士龍蝦

🧚🏻外婆紅燒肉

🧚🏻‍♂️胡椒湯鮮肉菜心煲
呢間野真係要blacklist。首先,我地訂咗位,但去到都仲要等半個鐘,而門口位仲要勁窄,根本企唔到人。呢間餐廳 呢個價位,仲要等 我覺得係不能夠接受。而且,啲枱仲要勁逼,好難行到人,仲衰過d茶樓。再者,食物質素非常普通,根本唔值呢個價錢。(p.s 瀨尿蝦寫時價 最終收到單個刻先知係$4000)當日我地13個人,埋單$11560 我覺得大家如果係純粹想食海鮮嘅話,係可以唔使嚟呢度。根本冇啲youtuber講得咁誇張,如果大家想去呢間餐廳食嘢,請三思而後行。人均九百幾蚊,冇環境冇服務,食物質素仲要普通,我覺得係貼錢買難受嘅😅
2023-12-05 311 浏览
椒鹽富貴蝦🦐呢個係瀨尿蝦,好大隻,手掌咁大隻,蝦肉好鮮嫩,仲有蝦膏添,椒鹽蓋滿瀨尿蝦,食到蝦膏添,香濃惹味!椒鹽鮮魷🦑鮮魷好彈牙,好咸香,鮮魷既咸鮮味同椒鹽好夾,被椒鹽帶出鮮魷既咸香,鮮魷爽彈鮮嫩,一條條魷魚身魷魚鬚好惹味好有口感!金針雲耳蒸雞🐣雞肉蒸完都唔會鞋口,仲係嫩滑既,仲有啲肉汁,雞肉好鮮好香,亦都吸收曬汁既香味,雲耳同金針都好吸汁,味道好濃,送飯就岩晒啦!鹹魚蓉煎肉餅🐷煎肉餅筆嬲都好食既,肉餅用半肥瘦豬肉,更加滑身,豬肉本身有醃過已經好香,加埋鹹魚既咸香,味道更突出更濃烈,煎到表面香脆,非常惹味!
椒鹽富貴蝦🦐
椒鹽鮮魷🦑
金針雲耳蒸雞🐣
鹹魚蓉煎肉餅🐷
2023-12-05 213 浏览
酒樓係我數一數到覺得坐得好舒服,坐椅子真係好好坐🪑整個環境比我嘅感覺都好正,不管同屋企人同朋友或者同同事都得岩的o(^_^)o今次只係同朋友一齊食只有叫咗少少餸,蔬菜叫咗西芹百合炒黑木耳,西芹係煮得不太淋身係爽的(^-^)另外,燒汁茄子🍆燒好掛在茄子上,好入味再者佢煮得淋身,愛❣️餃子皮煎得脆又香,鮮蝦韭菜餃饀料真係滿滿的,鐘意食韭菜餃真的要試(^з^)-☆還有,蜜椒雞翼,蜜糖味真係比足你,雞翼皮又微脆又入味!(◐‿◑)
2023-12-03 202 浏览
【尖沙咀•新竹園軒】@newbamboogardenππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀優品質中式茶樓🌻|紅燒雞絲翅|HKD 48(特價)雞絲魚翅一般是用高湯燉煮的,這樣可以使得魚翅更加嫩滑。食材新鮮,烹飪技巧也是至關重要的。雞絲魚翅非常講究火候和配料的搭配,一般會搭配蔬菜和香料,增加其口感和風味。而且雞絲魚翅營養豐富、口感絕佳,被譽為「山珍海味」之一。🌼|山竹牛肉球|HKD 36支竹的嫩滑與牛肉的嫩滑交織在一起,非常有嚼勁。同時,支竹的清香和牛肉的鮮美相得益彰,讓人回味無窮。🏵️|招牌蝦餃皇|HKD 48薄皮的絲滑口感,接著是鮮嫩多汁的蝦肉的鮮甜味道,混合了蔬菜和香料的微妙風味。🍁|蟹籽燒賣王|HKD 44混合了鮮嫩的豬肉和多種香料,口感鮮美,味道濃郁。這道菜以燒賣的形式呈現,形狀美觀。🧀|豉汁蒸排骨|HKD 40排骨肉質鮮嫩多汁,配上豉汁的醇厚風味,讓人吃了回味無窮。豉汁的酸甜味道恰到好處,豐富了整個菜品的層次。蒸出來的排骨令人垂涎欲滴,又不會膩口。👅|銀牙肉絲炒麵|HKD 80麵條彈牙Q彈,而肉絲則是醃製得宜,口感很棒。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄
【尖沙咀•新竹園軒】@newbamboogarden
尖沙咀優品質中式茶樓

🌻|紅燒雞絲翅|HKD 48(特價)

🌼|山竹牛肉球|HKD 36

🏵️|招牌蝦餃皇|HKD 48

🍁|蟹籽燒賣王|HKD 44

🧀|豉汁蒸排骨|HKD 40

👅|銀牙肉絲炒麵|HKD 80
麵條彈牙Q彈,而肉絲則是醃製得宜,口感很棒。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 381(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #新竹園軒 #web3尖沙咀
新竹園軒
尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓
2023-11-30 279 浏览
聽說這裏經常爆滿,中菜非常有特色,趁着今天有朋友生日,特意book這裏來食晚飯。賣相極吸引嘅豉油雞,半隻望落都好大碟!雞肉肉質鮮嫩,肥瘦均勻,雞皮爽口彈牙,味道同生熟都適中,配豉油一齊食更滋味!胡椒湯鮮肉菜心煲上菜時已經聞到很香的味道😚胡椒有助食物增添香味相信不少人都對梅菜扣肉這個實在又愛又恨,新竹園軒的扣肉夠糜爛酥香,入口肥而不膩,連皮連肥膏一同吃才會吃到油花擁抱豬肉的🥰幸福感;肉已吸盡梅菜的香氣,帶有梅菜的鹹香但不會死鹹,就連單吃梅菜和醬汁也會覺得惹味🤤外婆紅燒肉也是用心💕製作!紅燒肉上層係肥膏,下層係結實 沾滿醬汁嘅豬肉🐷食完之後好滿足😙食物OK,又坐得舒服,價錢亦都唔貴,下次會再encore😄

2023-11-27 264 浏览
食鑊氣小炒唔一定要去大排檔,嚟♦️新竹園軒♦️都可以食到鑊氣小炒,環境又舒服坐得夠闊落,食起飯嚟都開胃D🤭必食推介💎燒汁雜菌牛柳粒💎牛柳粒入口即化,搭配多種炒到好乾身好香口嘅雜菌,大人細路都啱食!健康D就有💎西芹百合炒黑木耳💎咁多樣食材都係爽口,調味唔會太濃,清新健康嘅素菜🌿白飯小偷就一定係💎鹹魚蓉煎肉餅💎 煎至金黃酥脆嘅肉餅內餡係半肥瘦豬肉&鹹鮮鹹魚,送飯食隨時食到2/3碗飯😆香口嘅💎椒鹽富貴蝦💎有大量炸蒜鋪面,成碟都香噴噴!啃蝦殼時蒜味同辣椒味好出,鑊氣勁過好多大排檔🔥