2023-01-27 32 浏览
京川滬同淮揚菜呢啲嘅款式都比較少食,今日就嚟到山林道呢一度試吓呢一間新籽田會館,睇下會唔會正宗得嚟又特別先其實佢哋呢度幾乎所有菜式都係辣,但係因為唔食得辣嘅關係,所以就叫咗幾款清淡啲嘅菜式,除咗果款🦞香辣小龍蝦麵$320,佢係微辣,麵裡面吸滿晒醬料嘅精華,雖然小龍蝦冇乜肉,但係嘅鮮味都可以保存到味道都香濃,其實佢哋嘅Menu裏面嘅菜式係可以轉換,真係唔錯👏🏻另外一款點心都幾特別,就係呢款🥟揚州糯米燒賣$18/1,佢外層嘅皮就好似普通燒賣皮,皮薄餡靚,而裏面就係包住好似糯米雞咁嘅糯米,佢係每一粒計,所以人多或少都可以食到😉另一款賣相超特別好似鳥籠咁嘅就係🍲揚州大煮幹絲 $288,遠睇好似麵咁,其實佢係將滷豆腐切成絲,再加埋火腿同菜苗,可以作一道餸,味道清清淡淡幾好味😋😋另外老火湯都可以值得一叫,佢哋呢度非常足料,好重火候味😆😆

我幾日前book咗,餐廳尋日仲要remind我個booking,諗住帶埋兩老初一去食飯。去到坐底同我講無野煮到比我,啲客全部提早訂菜。你confirm booking 果時唔同我講?我第一次黎實知?而且點解app上冇講?廚房佬仲要走出黎串我哋,態度極度惡劣。叫我揀菜睇下有乜煮到比我,我話不如你講有咩揀,佢又發脾氣叫我揀左先。最後佢話無雞、無魚、無鴨。你本menu得果幾版野,雞一板,魚一板,鴨一板,咁食乜?初一搞啲咁嘅野,總對不可原諒仲要我即時搵間野食,簡直挑戰我嘅耐性

初一搞啲咁嘅野,總對不可原諒

仲要我即時搵間野食,簡直挑戰我嘅耐性
2023-01-22 37 浏览
早喺一星期前經OpenRice訂枱,打算大年初一大家人一齊食開年飯。年初一帶同家人準時到場後,廚房透過員工告知我哋所有肉類經已冇晒,並且埋怨我哋冇同餐廳預早訂菜。非常差嘅服務以及體驗。
2023-01-21 537 浏览
最近想跟家人吃中國菜,而中國四大菜系之淮揚菜是挺合香港人口味,淮揚菜注重刀工,刀法細膩,口味清淡,強調食物的本味。📍位置:佐敦站 D 出口,往柯士甸道走,在松山道轉入山林道,步行約十分鐘。🏠環境:門口已裝飾滿古色古香,擺放了中式的木椅和水墨畫,室內設有大包廂,可以8個人就坐,另設二人或四人的圓枱,以淺啡色木作牆身,掛有水墨畫和字畫,環境幽靜。🤵🏻服務:上菜很快手,阿姨態度很友善和有禮,定時加水。🍽️晚市:有些菜式需提前預訂才可以吃,預約時記得查詢。🥄老火湯粉葛🐔雞腳湯 $68 (每碗)👍🏻很足料,粉葛尾燉得很軟糯,湯水很甜😋,味道如媽媽的老火湯一樣😆。🥢冷盤3小碟🐷水晶肴肉 $88 、🦆金陸鹽水鴨及🎋油燜高山野笋 $58三種之中最愛吃野笋🎋,真是很爽口又濃味,而肴肉和鹽水鴨🦆一點腥味也沒有,冰涼嫩嫩滑滑的口感,相當不錯🥰。🥢麻辣嗦螺 $188這款小食要用手👐🏻才夠風味,一邊用嘴👄嗦螺肉,一邊就嚐到濃濃麻辣湯汁,愈吃愈辣,很過癮😆!🥢揚州糯米燒賣 $72(四粒)👍🏻很特別的點心,用炒過的糯米飯和燒肉釀入餛飩皮包成燒賣,調味適中,糯米軟糯,口感一流,也飽肚。🥢龍井河蝦仁🍤 $288這是很出名

🤵🏻服務:上菜很快手,阿姨態度很友善和有禮,定時加水。

🍽️晚市:有些菜式需提前預訂才可以吃,預約時記得查詢。

🥄老火湯粉葛🐔雞腳湯 $68 (每碗)

🥢冷盤3小碟

🐷水晶肴肉 $88 、
🦆金陸鹽水鴨及🎋油燜高山野笋 $58

🥢麻辣嗦螺 $188

🥢揚州糯米燒賣 $72(四粒)

🥢龍井河蝦仁🍤 $288
這是很出名的杭州菜🥰,將龍井茶的茶湯、茶葉一同下鍋與蝦仁翻炒,利用茶的香氣替菜肴增添淡雅風味。😍賣相誘人,粒粒蝦肉晶瑩剔透,雖然不太品出茶味,但蝦仁的確沒有了平常的河腥味,而是很清香😋。

🥢揚州大煮乾絲🍲 $288

這道很考刀功,將豆腐切成細絲,接着配以雞絲、筍片等配料,加雞湯炮製而成。😙吃起來爽口,鮮美十足,不油膩也沒有豆腥,我以為真是吃麵呢!🤩
2023-01-18
籽田會館淮揚私房菜📍 9/F, 38 Hillwood Rd, Tsim Sha Tsui😋 4.6/5 今日帶媽媽去左佐敦食呢間朋友介紹既中式私房菜,覺得值得同大家分享一下❤️🔹四季豐料老火湯 需要提前一日預定呢個湯媽子讚不絕口,因為屋企會成日煲湯,所以媽媽好少會飲餐廳d湯,覺得大多數都係味精湯,但係呢度既湯絕對係老火足料熬製,而且媽媽話飲唔出味精,成碗飲曬,女兒見到表示好欣慰😺🔸金陵鴨血粉絲 $168呢個湯粉絲雖然好清淡,但係鴨血係媽媽非常喜歡既食物,超出色,滑溜溜又一點都唔會覺得腥,可以係清淡湯裡面食到咁出色既鴨血,師傅功力十分不簡單。🔹揚州大煮幹絲 $288呢個菜色都係非常刁鑽,看似係麵條其實係豆腐絲,配上蔬菜絲同埋火腿絲,相當清淡又特別既一道菜色。🔸揚州糯米燒賣 $18/粒呢個菜色係我最愛,將平時既燒賣換成糯米餡料,軟糯既口感,係一道好適合冬天進食既點心🤤總括而言,呢餐菜色媽媽同我都表示相當滿意,想做個孝順兒女就不妨快d book檯帶父母去試下啦🥰
籽田會館淮揚私房菜

2023-01-09
  • 四季豐料老火湯
  • 揚州糯米燒賣
2023-01-17 400 浏览
新籽田會館地址:尖沙咀山林道38號銀座9樓想食私房菜館不如試下呢間主打淮揚菜啦🤣,今日我第一次食完就推介比大家聽啦~揚州大煮幹絲🍝$288揚州大煮幹絲第一次食,唔食唔知原來啲麵係豆腐整成㗎🤩,豆腐切成細絲又爽口又好輕盈而且啖啖都有少少豆腐味超有口感啊😋再配以雞絲、火腿等輔料,口感豐富好特別😜。冷盤3小碟 (油燜香筍🥒$58; 籽田貢菜🥬$58;灌揚水晶肴肉🐷$88)油燜香筍清甜爽脆再加上旁邊嘅籽田貢菜麻辣爽口😝,超開胃。淮揚水晶肴肉好晶瑩剔透🤩,口感似啫喱咁Q彈又會慢慢係口中融化,正。龍井煙燻糖心蛋🥚$128糖心蛋暖暖地又有少少流心😍再配上蟹籽和胡椒粉真係好Match好口感好豐富呀,正😙。龍井河蝦仁🦐$288新鮮出爐河蝦仁,處理到一啲蝦殼都沒有🤩,而且蝦肉厚實有嚼勁又淡淡嘅茶香龍井香,正😚。麻辣嗦螺🐚$188濃濃麻辣湯汁伴隨著螺肉的鮮味,好到食停唔到食😎,越食越多,正。揚州糯米燒賣🥠$18/隻呢個真係好特別啊,即叫即蒸燒賣包住啲已炒過已調味嘅糯米飯和少少豬肉餡😜,熱辣辣又煙煙韌韌,好食到停唔到口,正🥰。四季豐料老火湯🥣$258蓮藕花生豬骨湯好濃郁非常多料🤩,飲得出係真材實料老火湯,特別
新籽田會館
地址:尖沙咀山林道38號銀座9樓

揚州大煮幹絲🍝$288

龍井煙燻糖心蛋🥚$128

龍井河蝦仁🦐$288

麻辣嗦螺🐚$188

揚州糯米燒賣🥠$18/隻

四季豐料老火湯🥣$258
蓮藕花生豬骨湯好濃郁非常多料🤩,飲得出係真材實料老火湯,特別係呢幾日飲番啖熱湯暖笠笠😙,超啱平時少湯水嘅我。
2023-01-15 26 浏览
淮揚菜係中國四大菜系之一,但喺香港可以話係鮮有見聞。而我都係腦補後先知,紅燒雄獅頭、水晶肴肉、乾絲、文思豆腐同炒鱔糊等等大家都耳熟能詳嘅上海菜式,其實真正應該歸類為淮揚菜先啱💁🏻‍♀️。衝住對淮揚菜嘅好奇嚟覓食,未見官就先畀一圍枱小龍蝦嘅畫面震攝「三官」(提眉目定口呆),原來清水小龍蝦都係淮陽名菜。如前文所講牛刀小試古法🦁獅子頭、大煮幹絲同水晶肴肉幾道傳統菜。拳頭咁大甩嘅獅子頭淋上高湯㳄汁調味,半肥瘦豬肉燉煮後肉汁豐富💦。另外幾鍾意個煮幹絲,豆腐乾切成麵條般嘅絲水煮後豆味濃郁入口清爽。另外仲有一道功夫菜揚州手作糯米燒賣,炒香嘅糯米釀燒賣皮,熱食軟糯味道有啲似細個好鍾意食嘅糯米卷!‑ ‒ – · 揚州古法獅子頭· 揚州大煮幹絲· 淮揚水晶肴肉· 籽田貢菜· 油爛干筍· 燉湯· 揚州手作糯米燒賣

‑ ‒ –

· 油爛干筍
· 燉湯
· 揚州手作糯米燒賣
2023-01-12 27 浏览
ʚ 新籽田會館 (尖沙咀) ɞ近年川菜係香港發光發熱,但口味重嘅川菜唔係個個都岩食,疫情前去過蘇州,淮揚菜更加符合我地嘅口味,身為中國傳統四大蔬菜系之一嘅淮揚菜,口味清鮮平和,鹹甜濃淡適中。ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀開胃前菜有金陵鹽水鴨、淮揚水晶肴肉、貢菜。金陵鹽水鴨:鴨皮白肉嫩、肥而不膩;淮揚水晶肴肉:晶瑩剔透,口感Q彈似啫喱,係口中慢慢融化,非常好食;貢菜:爽脆,十分開胃❀ 老火湯好足料嘅蓮藕湯,入口有濃郁嘅蓮藕味,飲完個胃舒服嗮~❀ 揚州古法獅子頭 $168/ 盅獅子頭絕對係代表菜式之一,用特製獅子盅裝住,賣相十分精緻,口感軟淋,醇厚鮮美,肥而不膩,絕對係必嗌之一!❀ 揚州燒賣揚州燒賣有別於香港平時食嘅燒賣,係用糯米同豬肉餡為主,皮薄口感軟糯,值得一試❀ 清炒萵筍絲好家常嘅一道餸,但食得出食材新鮮,萵筍爽脆可口。❀ 揚州大煮乾絲大煮干絲製作方法十分考驗師傅刀工,將豆腐乾片切成細絲,(上菜嗰下以為係面黎🤣)配以雞絲、火腿等輔料,口感豐富,典範嘅以講刀工火候著稱嘅淮揚菜代表作之一!
ʚ 新籽田會館 (尖沙咀) ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀開胃前菜
有金陵鹽水鴨、淮揚水晶肴肉、貢菜。
金陵鹽水鴨:鴨皮白肉嫩、肥而不膩;
貢菜:爽脆,十分開胃

❀ 老火湯
好足料嘅蓮藕湯,入口有濃郁嘅蓮藕味,飲完個胃舒服嗮~

❀ 揚州古法獅子頭 $168/ 盅

❀ 揚州燒賣

❀ 清炒萵筍絲
好家常嘅一道餸,但食得出食材新鮮,萵筍爽脆可口。

❀ 揚州大煮乾絲

2023-01-08 43 浏览
新籽田會館 尖沙咀山林道38號銀座9樓近排食得太多肉,難免覺得有d肥膩,今次同友人食飯專登揀左比較清淡健康既淮揚菜。淮揚菜係蘇菜既代表派系,亦係中國四大菜系之一,菜品風味以還原主要食材,回歸本源為主,同時,著重原材料質素及刀功。前菜⭐️油燜香筍清淡爽口,油而不膩⭐️桂花糯米藕口感粉糯帶少少煙韌,入口有淡淡桂花清香,清甜得來又唔會過甜😋⭐️重慶口水雞雞肉幾嫩滑⭐️蓮藕花生豬骨湯熱辣辣又足料,味道鮮甜😍飲完成個人暖晒☺️⭐️揚州糯米燒賣(六粒,$18/隻)口感煙韌,軟硬適中,除左米香,細仔咀嚼下仲有浸菇菌香😋記得襯熱食先可以品嚐到最佳狀態😉⭐️大盆花菜$188花菜爽脆帶微辣,比市面既辣炒花菜少油,無咁肥膩。⭐️揚州大煮乾絲$288友人第一眼以為係麵,仔細望落原來係豆乾😳大廚將豆乾切到幼細如絲,可見刀功了得👍🏻粗幼度與冬菇、火腿、菜苗、雞絲相約,令口感更平均,而且可以令豆乾更易吸收其他食材既味道,味道以清淡為主,感覺零負擔。
新籽田會館

⭐️桂花糯米藕

⭐️重慶口水雞
雞肉幾嫩滑

⭐️蓮藕花生豬骨湯
熱辣辣又足料,味道鮮甜😍飲完成個人暖晒☺️

⭐️揚州糯米燒賣(六粒,$18/隻)

⭐️大盆花菜$188
花菜爽脆帶微辣,比市面既辣炒花菜少油,無咁肥膩。

⭐️揚州大煮乾絲$288
姐妹们,香港这家超级好吃的私房菜馆,我不允许你们还不知道哇,🍌正好要过圣诞节了,可以和姐妹👭或者是男朋友在这里吃饭呀,菜品齐全又正宗,最主要是味道也好,还有什么理由拒绝呢❗今年的冬至就是跟博主们一起在这里过的,非常开心的一个冬至噢~他们家装修环境还是挺好的,干净整洁让人看着很舒适,💖是那种中式古典风格,非常的优雅复古哦,而且有包厢,私密性好,最大包厢可以容纳10人,非常适合大型聚会,公司团建好去处呢😋✅水晶肴肉这是他们家的一道前菜,🥩还是有蛮多人喜欢吃的,肉质真的很水晶一样晶莹剔透的,而且吃起来软软糯糯很弹牙的👀✅河虾仁新鲜出炉的河虾仁,确实处理的非常干净,一点虾壳都没有哦,爆炒出来老香了,🦐入口虾肉很厚实有嚼劲🍬✅酸菜鱼他们家酸菜鱼非常的正宗,🐟里面的酸菜真的是足够酸呢,鱼肉非常的嫩滑多汁,吃起来好过瘾✨✅清炒莴笋我特别喜欢吃这个清炒的莴笋,🍒吃起来又香又脆很爽口哦,而且味道也是蛮好的,吃多了肉肉吃这个很解腻😊🏡:新籽田会馆📍:尖沙咀山林道38号银座9楼(佐敦地铁站D出口,步行五分钟)

✅水晶肴肉
✅河虾仁
✅酸菜鱼
✅清炒莴笋
🏡:新籽田会馆
2022-12-24 569 浏览
朋友話12月食太多西餐食到啲悶, 所以特登帶我黎呢家私房菜館, 這裏主打淮揚菜, 裝修富有中國色彩, 麻雀雖小, 但五臟俱全,仲有戶外座位,景觀非常開揚。淮揚菜個名有少許陌生,所以特別google 吓,原來獅子頭、東坡肉、同龍井蝦仁都係淮揚菜,而淮揚菜係中國四大菜系之一,代表東邊江南地區菜式,多以河鮮入饌,菜式調味清淡,講求食材本味, 講求刀功。了解多些後好似食都會食得開心啲😝簡單叫咗幾個菜式:🥢老火湯粉葛雞腳湯 個湯好濃郁清甜,料非常多,飲得出係老火燉湯,冬天飲番啖熱湯,人都暖番晒,啱晒平時少湯水既我🥢冷盤3小碟(饞嘴烏雞爪 、金陸鹽水鴨 及油燜高山野笋 )烏雞爪是麻辣的,很惹味,而且是爽口彈牙。金陵鹽水鴨,簡單咸味提味,帶出細嫩鴨肉。油悶高山野笋,清甜爽脆🥢揚州糯米燒賣 炒過已調味的糯米飯釀入餛飩皮包成燒賣樣子,即叫即蒸,熱焫焫好食,糯米飯調味適中,是飽肚的小點心。🥢砂窩龍井燻雞 (半隻)以龍井茶葉煙燻,一打開蓋就好香龍井茶味,雞肉嫩滑,滿滿的龍井香味。🥢三絲茭白茭白筍是第一次食,店員推介呢個,菜到睇到以為係尹麵,但食落就知係筍,茭白切成細絲,爽口清甜,配著三絲一起吃,好輕盈的感覺

簡單叫咗幾個菜式:

🥢老火湯粉葛雞腳湯

🥢冷盤3小碟(饞嘴烏雞爪 、金陸鹽水鴨 及油燜高山野笋 )

🥢揚州糯米燒賣

🥢砂窩龍井燻雞 (半隻)

🥢三絲茭白
茭白筍是第一次食,店員推介呢個,菜到睇到以為係尹麵,但食落就知係筍,茭白切成細絲,爽口清甜,配著三絲一起吃,好輕盈的感覺,食多啲都無罪惡感😋

• 三絲茭白
2022-12-22 109 浏览
今日過冬,唔想大魚大肉油油膩膩,決定食健康啲嘅淮揚菜。🏞️淮揚菜發源於淮安、揚州,呢啲地區自古比較富裕,菜色重技巧、刀工,講求突顯食材本味,唔會用濃重嘅油鹽糖,要做到清雅而不寡淡並不容易。🪑今晚食嘅係私房菜,餐廳唔算大,裝修精緻,仲有個超靚嘅露台,場地可塑性高,好適合公司搞event。💁🏻‍♀️因為餐廳人數少,廚師可以好專注,侍應服務殷勤友善,非常好笑容,上菜速度亦都好快。前菜點咗三款:🌼桂花糯米藕未食都已經聞到好香嘅桂花味,咬落去軟綿,桂花清香而不甜膩,糯米豐富咗菜色嘅口感。🥬籽田貢菜餐廳冠名菜式,一定要試,更何況我未食過貢菜。原來貢菜係爽口的!完全無草腥味,好清爽,帶點鮮甜帶點辣,好食。🐓饞嘴烏雞爪特別選用營養價值較高的烏雞,有要求!鳳爪已經去骨,食落啖啖肉,又有卜卜脆嘅軟骨,充滿骨膠原,好滋補。🥣四季豐料老火湯今晚嘅老火湯係粉葛煲雞腳,一飲就知無味精,火候好足,飲落好舒服。🦁揚州古法獅子頭未食先見到超可愛的獅子瓷器!好有心思好得意!獅子頭夠紮實,唔會滲咗好多粉和肥肉,亦唔會用濃重嘅醬汁,真材實料,咸淡相宜,食完唔口渴。🍲揚州大煮乾絲因為唔知係咩嚟,又有手指公推薦,所以點嚟試吓🤪原來係
今日過冬,唔想大魚大肉油油膩膩,決定食健康啲嘅淮揚菜。

前菜點咗三款:

🌼桂花糯米藕

🥬籽田貢菜

🐓饞嘴烏雞爪

🥣四季豐料老火湯

🦁揚州古法獅子頭

🍲揚州大煮乾絲
因為唔知係咩嚟,又有手指公推薦,所以點嚟試吓🤪原來係考刀工嘅菜色,豆腐切到好幼,再用上湯、火腿、冬菇、肉絲等一齊煮。咸香食材令本來平平無奇嘅豆腐好入味,食完一啖又一啖。

🥗清炒萵筍
萵筍非常新鮮爽甜,能夠食到食材本味,但又唔會好齋。

🍡桂花黑芝麻湯圓
今日過冬,一定要食湯圓。芝麻湯丸微甜,配清香嘅桂花湯,真係齒頰留香👍

🌟今餐食完感覺真係好舒服,成日出街食飯食完都油膩口渴,但淮揚菜完全唔一樣,好清新健康,同屋企人食真係好適合。

最後祝大家冬至快樂,身體健康!

📍新籽田會館 (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座9樓
外卖自取
2022-12-22 73 浏览
一嘗淮山私房菜·古色古香既中國風⚜️小食拼盤: ·鹽水鴨 口味清淡而略帶鹹味,肥而不膩,鮮嫩味美😃·糯米蓮藕 每口甜糯中充滿桂花香氣,軟綿甜香😌·水晶肴肉 彈牙、晶瑩剔透😉⚜️古法獅子頭 放喺一個獅子入面,好創新;食材簡單但食肉同大白菜既鮮甜,內餡紮實又多汁⚜️老火湯 熱辣辣👍⚜️揚州大煮幹絲 呢味餸係將豆腐乾片成薄片後切成細絲,用開水燙過之後加雞絲、雞肝、筍片等輔料,用雞湯燒制而成,睇得出呢個菜系刀功精細既特點;第一次食,感口都幾新穎!⚜️揚州糯米燒賣 每一粒都好飽滿😻⚜️清炒萵筍 色澤碧綠,好淋甜,既簡單又健康😌
一嘗淮山私房菜·古色古香既中國風

⚜️小食拼盤:
·鹽水鴨 口味清淡而略帶鹹味,肥而不膩,鮮嫩味美😃
·糯米蓮藕 每口甜糯中充滿桂花香氣,軟綿甜香😌
·水晶肴肉 彈牙、晶瑩剔透😉

⚜️老火湯 熱辣辣👍
⚜️揚州糯米燒賣 每一粒都好飽滿😻
⚜️清炒萵筍 色澤碧綠,好淋甜,既簡單又健康😌
2022-12-18 63 浏览
淮揚私房菜,古色古香環境清幽,私隱度高店內以中式佈置,牆上掛有字畫而且菜式唔會加味精,以健康清淡為主 —-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ 老火湯當日蓮藕花生豬骨湯好足料,材料滿滿✾ 淮華水晶肴肉一口一啖,Q彈Q彈分層好靚,晶瑩剔透✾ 饞嘴烏雞爪烏龍爪幾特別,有嚼勁筋位爽脆,配麻辣汁惹味✾ 籽田貢菜貢菜嫩綠爽口同樣麻辣汁開胃香辣✾ 揚州古法獅子頭 $168獅子頭用上獅子造型器皿大大顆,啖啖肉肉質解嫩鬆軟,加左鱆魚帶鹹香入口唔肥膩,鮮味十足!✾ 揚州大煮幹絲 $288幹絲係豆干切成幼絲加以雞絲、香菇、筍絲同菜苗口感層次豐富,清爽入味✾ 桂花酒釀小丸子 $58軟糯煙韌小丸子配搭清香桂花酒味偏淡,但濃稠度適中十分滋潤!!
淮揚私房菜,古色古香
環境清幽,私隱度高
店內以中式佈置,牆上掛有字畫
而且菜式唔會加味精,以健康清淡為主

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 老火湯
當日蓮藕花生豬骨湯
好足料,材料滿滿

✾ 淮華水晶肴肉
一口一啖,Q彈Q彈
分層好靚,晶瑩剔透

✾ 饞嘴烏雞爪
烏龍爪幾特別,有嚼勁
筋位爽脆,配麻辣汁惹味

✾ 籽田貢菜
貢菜嫩綠爽口
同樣麻辣汁開胃香辣

✾ 揚州古法獅子頭 $168
獅子頭用上獅子造型器皿
大大顆,啖啖肉
肉質解嫩鬆軟,加左鱆魚帶鹹香
入口唔肥膩,鮮味十足!

✾ 揚州大煮幹絲 $288
幹絲係豆干切成幼絲
加以雞絲、香菇、筍絲同菜苗
口感層次豐富,清爽入味

✾ 桂花酒釀小丸子 $58
軟糯煙韌小丸子配搭清香桂花
酒味偏淡,但濃稠度適中
十分滋潤!!

2022-12-17 57 浏览
上網見到有間私房菜幾有特色,話有淮揚菜食,比較少見。一心上嚟一試,預先訂位先。可惜今日有公司舉辦聖誕聚會,我地只好坐露台。 環境一流,好開揚,望到一片樹林。本來諗住食住嘢飲熱茶都唔會好凍,但真係太大風…….冷盤小食:籽田貢菜、饞嘴烏雞爪、蒜蓉青瓜,當中烏雞爪去咗骨,麻辣香味,爽口彈牙。最出色係個蓮藕湯,材料多,非常濃郁,咁凍嘅天氣飲返個熱湯,舒服好多。龍井河蝦仁係杭州名菜,細細碟入面已經有好多河蝦,隻隻粉橙色,剝殼都應該好費時,見唔到有蝦腸,幾乾淨。除咗有淡淡茶香仲有花雕酒香味。金陵鴨血粉絲有鴨血、粉絲、豆卜、溫室豆苗,湯底比較清淡。最後一個清炒時蔬,白菜仔翠綠。

金陵鴨血粉絲有鴨血、粉絲、豆卜、溫室豆苗,湯底比較清淡。

最後一個清炒時蔬,白菜仔翠綠。