2019-06-19 231 浏览
難得一個星期六出去長沙灣覓食,就要去返多年前經常幫襯嘅茶餐廳。裝修依舊,有一種傳統懷舊感。坐方面,都係比較迫,如果冇卡位就要同人搭枱啦!不過食落依然保持質素,最值得推介就係蛋撻啦!
2019-06-10 282 浏览
一心諗住搵間舊式茶餐廳幫襯支持下,點知入到去點餐時叫凍檸檬茶走飲管,個侍應姐姐就話入面啲伙計好惡ga, 寫多幾隻字都俾佢鬧。咁我唯有放棄,因為見啲伙計真係好黑面咁。之後見佢有新鮮蛋撻出爐咪叫一個嚟食,點知佢俾左個凍冰冰硬哂嘅蛋撻我,我咪好有禮貌同個姐姐講可唔可以俾個剛剛出爐嘅我,佢話個個蛋撻都係咁架啦,出左爐放凍左先攞出嚟,個個都唔熱ga,唔食就食第二樣啦。咁樣嘅服務態度,真係唔會再幫襯,啲野食又普通。
咁樣嘅服務態度,真係唔會再幫襯,啲野食又普通。
2019-05-23 393 浏览
以前長沙灣返工會間唔中黎呢度食,而家無食年幾再次幫襯,感覺上最吸引既味道好似消失左,如果覺得最好味就係奄列,因為都算有料唔單薄。點了: 叉燒意粉,餐包奄列, 熱檸檬。餐包包內已經搽左牛油,所以食落去已經有牛油味道。奄列份量還算不錯,相比街外食既已經算大份同足料,多火腿啊。叉燒意粉,叉燒份量比較小不過唔肥,瘦瘦地所以都可以接受,意粉既口感一般,雖然唔算林不過欠缺咀嚼既口感。熱檸檬茶都算係普通茶餐廳味道,不過都算比較濃一點。環境方面就會比較迫一點。總結普普通通,吸引既感覺好似消失了。

點了: 叉燒意粉,餐包奄列, 熱檸檬。

熱檸檬茶都算係普通茶餐廳味道,不過都算比較濃一點。

環境方面就會比較迫一點。

總結

普普通通,吸引既感覺好似消失了。
午餐
長沙灣真心越來越少茶餐廳有自家製麵包出品剛剛喺附近同媽媽飲茶,經過長沙灣,見到門口有自家製麵包,即刻望下有咩好食,行到過去,個大叔話小心小心熱辣辣新鮮出爐,忍唔住買返過嚟試吓,香噴噴,今次特意買個餐包試吓,麵包結實,蛋味濃郁,上面還有甜甜地的蜜糖,現在出邊連鎖店絕對冇咁嘅出品,連鎖店多數好似食風咁,即刻有以前細個時候嘅味道出現,我見到出面有蛋撻,葡撻,雞批,椰絲撻,仲有我至愛嘅瑞士卷,下次必定試埋其他重熱辣辣
長沙灣
真心越來越少茶餐廳
有自家製麵包出品

蛋撻
重熱辣辣
2019-05-12
外卖自取
2019-05-03 329 浏览
好耐無係新華食早餐,新華出名係訂做忌廉蛋糕,其實新華既奶茶亦非常有名。今日我食了雪菜肉絲米,雪菜肉絲份量足夠,唔會得幾條肉,食到得我飽飽!食完我買了西餅返公司,而家少茶餐廳有現成西餅,仲要係新鮮即做,食落去,非常有口感,唔會得一層風既感覺。
2019-05-03
$40 (早餐)
  • 蛋撻
  • 熱奶茶
  • 雪菜肉絲米
2019-03-30 522 浏览
人越大 就好鍾意去呢啲買少見少既懷舊茶餐廳這一間老字號 傳統的外觀 招牌 餐牌 食物舊舊的格局 環境 卡位 餐桌都記錄住歲月痕跡🍜🍳🍞特餐🍜沙嗲牛肉麵 公仔麵煮得偏硬一點 唔會好易浸冧 🐮沙嗲牛肉入味 鬆軟唔韌 🍳火腿奄列 唔會過熟 帶點蛋汁 火腿絲好幼 係稍微油左小小 🍞牛油餐包軟熟微暖🥧酥皮蛋撻新鮮出爐 熱辣辣蛋好滑嫰 好酥脆 食落唔會好油⚠雖然食物唔算好特別好岀色 但係越平凡越滋味 尤其是係咁懷舊既環境 特別有風味 有另一種味道
人越大 就好鍾意去呢啲買少見少既懷舊茶餐廳

特餐
酥皮蛋撻
  • 沙嗲牛肉麵
2019-03-26 380 浏览
基本上隔一段時間就會想去呢間餐廳食特餐,每次都係特餐加一杯奶茶。唔知點解呢度既麵好似特別好味,食過咁多間餐廳都食唔到同呢隻麵咀嚼既口感,呢個麵底配搭這個沙嗲牛肉醬汁,零瀉好味。另外個新鮮的西餐包併好多好多汁既奄列,值滿分呀。奶茶冷熱都一流。不過最唔掂既,相信大家去過的話都會感覺到,呢度既伙記有D好似唔想做咁既,對客人的態度超差,特別係上次去坐漊上,真的有點頂唔順佢樓上的那個伙計,人多係忙我地都明白,做嘢緊會煩燥點都明白,但放碟係大大力,好似掉嘢咁,萬一整瀉整到我地整到其他人咁點算呢?我和太太好不滿咁,忍忍忍,無為影響當時心情。但事實呢間舖的確由我小時候到現在三十幾歲都始終於一,無變的裝修及特餐的味道。如果可以改善的話,都只是伙計態度這問題,不過這個都可能是這裏其中一個的特色之一。一間餐廳最吸引人去再食的最大原因之一是食材及廚師的熟手經驗,伙計態度的問題並不至於不會再光臨,但如果伙計可以較為改善一下的話,應該生意會更好。
唔知點解呢度既麵好似特別好味,
食過咁多間餐廳都食唔到同呢隻麵咀嚼既口感,
呢個麵底配搭這個沙嗲牛肉醬汁,零瀉好味。
另外個新鮮的西餐包併好多好多汁
既奄列,值滿分呀。奶茶冷熱都一流。

不過最唔掂既,相信大家去過的話都會感覺到,
呢度既伙記有D好似唔想做咁既
我和太太好不滿咁,忍忍忍,無為影響當時心情。

如果可以改善的話,都只是伙計態度這問題
2018-11-04
  • 特餐
  • 奶茶
2019-03-24 369 浏览
周日出左長沙灣覓食,見到新華茶餐廳嘅招牌,感覺佢係一間舊式茶餐廳,同埋俾佢門口的蛋糕吸引了,所以就入去試吓!早餐、常餐、特餐、米粉餐(米粉餐有4款選擇)原來每一個餐都只係得一款選擇,同埋有單叫的食物.我地一行三人就分別叫早餐、常餐同五香肉丁米粉餐其實三個餐食材、配搭都係好普通,味道湯底係ok既,但比較價錢下就覺得有d貴,舊區都要成$40一個餐,但就座無虛席 ,有時仲要排隊添食完早餐後,就出門(又要排隊)買左個合桃蛋糕同曲奇餅返屋企食(各$7)
我地一行三人就分別叫早餐、常餐同五香肉丁米粉餐
五香肉丁米粉歺
常歺
早餐
2019-03-24
$40 (早餐)
2019-03-13 1338 浏览
當離開「瘋鳥」,接到老公短訊,他完成工作並可下班跟我會合!還未吃飯的他問到長沙灣有什麼好吃?身旁有生於長沙灣、長於長沙灣的友人在,就如打開一本長沙灣飲食字典,一號、二號餐廳馬上跑出來! 可惜他提議的一號餐廳已關門,於是我們移步至二號餐廳!「新華」似是翻新過的茶餐廳,友人和我先點來熱檸茶、熱檸水和蛋撻,邊食邊等快要到達的老公! 蛋撻雖然不是新鮮出爐,甚至連暖意也沒有,不過蛋香倒不俗、蛋亦十分嫩滑。最特別的是蛋的表面盛有一層油亮的液體,依稀記得小時候吃過的蛋撻都有這層亮晶晶的東西,不過已很久沒遇上了,也許這就是美味的由來! 說時遲、那時快,老公到了,馬上叫了一杯紅豆冰!紅豆冰質感稀薄,味道淡然、豆香欠奉,不屬於水準之作! 主食點了乾炒牛肉意粉!意粉的豉油鹹甜帶香,味道不錯,若是鑊氣再盛一點,相信便更加吸引! 再來的甜品是西多士,友人倒甜漿,我來抹均與分切。勝在三人共享,滋味樂趣在其中! 「新華」有著傳統茶餐廳的格局,門側前方設有售賣港式糕餅與麵包的位置, 最喜歡其疊高的緍餅盒和膠彩碟。餐廳內是一列列熟悉的卡位,還有爽快的伙計大哥,而牡丹花畫和樓上雅座反映出「新華」較一般茶餐廳高雅的一面

可惜他提議的一號餐廳已關門,於是我們移步至二號餐廳!

「新華」有著傳統茶餐廳的格局,門側前方設有售賣港式糕餅與麵包的位置, 最喜歡其疊高的緍餅盒和膠彩碟。餐廳內是一列列熟悉的卡位,還有爽快的伙計大哥,而牡丹花畫和樓上雅座反映出「新華」較一般茶餐廳高雅的一面!

平日用餐講求食物的味道,但「新華」最吸引的是另一種味道!這次長沙灣茶記初接觸還不錯呢!
2019-02-25
  • 蛋撻
2019-03-01 331 浏览
咁岩去個 friend 屋企附近,同佢都見到間比較舊式的茶餐廳🤪🤪,我地行過又想食蛋撻,但要等10分鐘左右,想食就等下啦😬😬,價錢都唔平架,$7 一個😆😆。不過我地買到返去仲好熱辣辣,超新鮮好好食呀😋😋😋😋😋😋,下次再黎長沙灣食先,呵呵呵😁😁😁
2019-02-28 323 浏览
呢一間鋪歷史悠久,雖然裝修有點懷舊,有道地茶餐廳的味道,每次坐低都不忘地叫一杯奶茶,濃郁香醇美味可口.....🤤👍🏻每次都會奶茶上癮!佢全日都可以叫早餐午餐特餐😆但係我最推介嘅係炒飯系列🤪特別係楊州炒飯,西式炒飯,午餐肉煎蛋飯,芙蓉蛋飯......又大碟又好味,每次食完炒飯都會好滿足好飽肚,有種感覺三日都不用食飯了😂有時候下午茶可以叫一杯奶茶加酥皮蛋撻,真係好嘆㗎,同朋友坐低傾吓計,見到餐廳裏有好多熟客,呢間餐廳一定老字號,聽老闆講話睇住好多熟客長大,又見到啲侍應年紀唔細,都服務左呢間茶餐廳好多年,佢哋做嘢好有效率又有禮貌,整體來講值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
  • 酥皮蛋撻
  • 奶茶
  • 楊州炒飯
2019-02-12 638 浏览
久咳成病,無胃口食晚飯。去咗新華茶餐廳,點咗杯熱lemon加一個菠蘿包同埋蛋撻。埋單$32。飲咗杯熱lemon。暫停咳嗽。個菠蘿包好大個。好抵食。個蛋撻好新鮮。新鮮出爐。間茶餐廳歷史悠久。好多電影取景自這間茶記。
题外话/补充资料: 間茶餐廳歷史悠久。好多電影取景自這間茶記。
2019-02-11
熱lemon加一個菠蘿包同埋蛋撻
熱lemon
菠蘿包同埋蛋撻
蛋撻
菠蘿包
2019-02-09 312 浏览
她想在這段關係上付出多一點? 還是她希望與我不拖不欠? 我確實搞不懂.一件微不足道的事, 令我再次墮入死胡同, 苦榮就是如此多愁善感的一類人.以往我愛死這份香口惹味, 軟淋入味的沙嗲牛肉飯, 每次都可以吃至一粒米不剩.當下, 胃口也沒了, 叫左少飯, 仍剩下半碟. 不是沙嗲牛的味道走樣, 只是心情受影響.熱奶茶刻意不放糖, 忘了奶味茶香是否平衡, 只覺苦澀大於一切, 但我很想很想體會她鍾情的味道. 時間, 或許能告訴我答案.

當下, 胃口也沒了, 叫左少飯, 仍剩下半碟.
不是沙嗲牛的味道走樣, 只是心情受影響.
時間, 或許能告訴我答案.

1K
2019-01-26 418 浏览
🥧 超級厚,超級足料的雞批! 滿滿的牛油香,餡料唔會一 pat pat,仲食到一粒粒雞肉,好好味! 😋好耐無食過有蛋味的蛋撻喇,好厚好有質感的蛋撻! 我一向麻麻哋食酥皮,因為一般都好油膩,不過呢個幾ok,食落唔覺好油,仲好鬆脆! 😁

• 酥皮蛋撻
  • 雞批
2018-11-30 649 浏览
今日打完排球經過長沙灣,聽好多朋友講他們很出名是酥皮蛋撻。第一口非常甘香甘甜,留意到佢哋嘅酥皮非常特別。就是滿口牛油香,很酥軟,可以做到皮薄餡靚的確一啲唔容易。其次肉心裏邊雞蛋香很香,吃得出真材實料。如果一百分是滿分,我會給他們90。期待下次是他們的菠蘿包。😊😊
今日打完排球經過長沙灣,聽好多朋友講他們很出名是酥皮蛋撻。
第一口非常甘香甘甜,留意到佢哋嘅酥皮非常特別。
就是滿口牛油香,很酥軟,可以做到皮薄餡靚的確一啲唔容易。
其次肉心裏邊雞蛋香很香,吃得出真材實料。
如果一百分是滿分,我會給他們90。
期待下次是他們的菠蘿包。😊😊