2019-03-31 958 浏览
係石蔭呢d非城市大區搵到一間超50年歷史冰廳,中朝早7點已經人來人往,好多人都係一包一茶,19$就可以埋單,比著山下既荃灣連鎖式冰廳仲有邊到可以19$又可以食飽一個早餐。另外最多人點既相信係呢到既沙嗲牛肉面,好多上班族一坐低就是一個牛面餐,又有餐肉火腿太陽蛋搭配,再俾個餐包你夾住食,盛惠31$。所以呢兩日都係呢到幫襯佢地既早餐,仲有連小店都加入支付寶,好似我呢d唔鐘意帶cash係身既人簡直係貼心服務,希望呢種小店可以保持落去,唔好俾連鎖冰廳侵食。

鬆軟麥包,又滑又濃茶味奶茶
2019-03-31
等候时间
5 分钟 (堂食)
$20 (早餐)
鬆軟麥包,又滑又濃茶味奶茶
  • 沙嗲牛肉面
  • 麥包
  • 菠蘿包
  • 雞翼米線
2019-03-10 737 浏览
現在香港有很多以懷舊冰室來招徠的餐廳,但比起那些製造出來的懷舊,本人還是喜歡這間餐室的「真懷舊」這裏的奶茶非常出色,食物方面款式不多但水準很高,相信這裏的王牌食物便是沙嗲牛肉,這裏的沙嗲牛肉吃完會令人有一種回味和想再來光顧的懷舊的感覺!
以往有親友在這兒附近居住,但是在樓下只會買蛋撻外賣,從來都好像沒有內進進食過,現在在「沒有茶餐廳冰室的地區」工作,就更加想念這種冰室。因為一早已經看了資料,這兒附近的應該只有幾間冰室,因此,一下車就直接內進。看看餐牌,又看看時鐘,都未到下午茶,不要理,因為趕時間,還是叫最穩陣的沙嗲牛肉麵,以及煎蛋、火腿、餐肉多士,然後喝了一杯鴛鴦走。鴛鴦走的味道,想不到竟然非常酸,如果鴛鴦走有酸味,大概都是茶餐廳咖啡的酸味吧,但是攪勻之後,卻覺得非常之香濃。因此分析如下:就是這間茶餐廳的咖啡比較酸,但是奶茶味非常香濃,再配合煉奶的甜度,味道也相當不錯。除了傳統的奶茶咖啡或是檸茶、檸水,它還顯得與時並進,新香除了普通的舊式飲品之外,還有提供一些新式飲料,例如是與越式滴滴的咖啡,又或是特濃咖啡等等。多士都切得夠厚,雖然牛油不算搽得很均勻,但是其中一邊牛油比較多,另一邊比較乾都沒所謂,最少夠厚,口感不會太差。火腿以及餐肉都比較細小,餐肉的切割的確利害,薄得教人吃驚。沙嗲牛肉麵,沙嗲醬雖亦稍冷,但未至於完全冷掉,應該都有稍微溫著。麵條還保留少許彈牙,嚼勁還好。就是在這種舊式茶餐廳,你才會發現,員工會和其他食客
,現在在「沒有茶餐廳冰室的地區」工作,就更加想念這種冰室。

沙嗲牛肉麵,以及煎蛋、火腿、餐肉多士,然後喝了一杯
鴛鴦走。

,但是攪勻之後,卻覺得非常之香濃

除了傳統的

。麵條還保留少許彈牙,嚼勁還好。

就是在這種舊式茶餐廳,你才會發現,員工會和其他食客互相稱呼,你好,或是一周都見一兩次那些話題。

地下亦是綠白色的階磚,但是還比較特別的,就是它不是普通正方形的綠白色階磚,它的階磚有些比較長型, 有夠特別。

用餐时段
早餐
2017-05-08 1150 浏览
之前同事請食呢度出爐嘅朱古力曲奇,已經覺得好好食!決定自己去買。$11有3塊,每塊有2片曲奇,中間同外面有一半浸有係濃濃朱古力真係好好食,鍾意食黑朱古力嘅人一定鍾意,曲奇本身都好脆口!推推推
朱古力曲奇
2017-03-30
朱古力曲奇
2016-04-30 1159 浏览
呢間茶餐廳就係我屋企樓下,平時朝早會係到買麵包做早餐。今日下午就來食外賣下午茶。食物選擇不多,侍應伯伯見我望來望去,就建議我叫叉燒意粉,我猶豫左一陣,佢又建議我叫特餐,於是最後叫左雪菜肉絲麵+煎蛋+餐肉+華田+多士外賣來到,見袋入面冇多士,就問個侍應,點知原來外賣係冇多士的﹗下﹖原來係咁﹗其實之前我都買過一次外賣,都係冇多士,我仲以為係漏左tim﹗講番d食物,全部正常野,係有d咸。另,侍應伯伯都幾細心,除左有耐性地建議地我食d咩,又會問我華田使唔使加糖(不過都係好甜),臨走俾外賣我又會分check下有冇漏餐具,抵讚。
呢間茶餐廳就係我屋企樓下,平時朝早會係到買麵包做早餐。
今日下午就來食外賣下午茶。
食物選擇不多,侍應伯伯見我望來望去,就建議我叫叉燒意粉,

講番d食物,全部正常野,係有d咸。

臨走俾外賣我又會分check下有冇漏餐具,抵讚。
2016-04-30
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2015-11-05 1092 浏览
誤打誤撞來左呢間冰室, D 地板, 出面麵包櫃, 同放汽水雪櫃都好舊式啊, 幾得意WOR!佢地GE 餐, 基本上係無咩選擇, 都是最典型A/B/C 但都是一樣的餐.... 點左個特餐配公仔麵, 同一個營養餐(即是TEA SET), 本來晚市無營養餐, 但伯伯話做埋俾我, 但我又話想食奄列,佢就話咁變做奄列LA, 單叫唔抵, 幫你變做餐, 哈, 好相予啊~太陽蛋, 火腿, 腸仔: 基本上係好油, 好油同好油....舊式做法是這樣的嗎...我就頂唔順喇....火腿奄列: 好多火腿絲,份量多, 但好多油!!! 睇到成層油在面架, 佢係咪炒完再淋左油上去....沙嗲牛肉公仔麵: 呢樣反而清淡, 梗係LA, 全都唔使煮, 用罐頭肉+公仔麵JA MA多士: 無食,但茶左好多牛油, not my cup of tea.. 不過幾大件

2015-11-04
2015-08-11 783 浏览
比起現在時下越來越多偽冰室,我更喜歡這間貨真價實的舊式冰室。環境雖舊,卻很乾淨光猛,侍應手腳快,而且友善。點了個常餐,雪菜米,火腿餐肉蛋轉了煎雙蛋,跟一件牛油多士。多士剛烘起,很香口。在蛋上加點鹽,篤穿蛋黃,用麵包沾著吃,一絕!這裡的雪菜很夠味,不如其他茶餐廳般淡口。$34的茶餐,吃的除了是食物的味道,還有一種舒適自在,現在很多為了做多幾枱客而趕客走的食肆,無論它味道多好 食物多特別也好,我還是傾心於這些碩果僅存的舊式冰室,簡單卻自在。

環境雖舊,卻很乾淨光猛,侍應手腳快,而且友善。

點了個常餐,雪菜米,火腿餐肉蛋轉了煎雙蛋,跟一件牛油多士。

這裡的雪菜很夠味,不如其他茶餐廳般淡口。

2014-01-04 463 浏览
週六上班前要好好充電,就去了我最近愛上的冰室。這家間冰室仍保留前舖賣麵包的營運方式。行入去看到的是那種小時候茶餐廳的格局,很有親切感。早餐的選擇不多,特餐有4款面食,跟火腿、午餐肉、煎蛋、包,配熱飲,盛惠$25。我點了沙爹牛面、轉炒蛋、跟餐包、飲熱奶茶。油餐包中間夾了牛油,軟硬適中。炒蛋只是普通把蛋打均煎,略油。沙爹牛面是精髓所在。撈均湯面時,眼見清湯變成沙爹湯,湯有濃郁的沙爹味帶輕輕的辣。牛肉算是嫩口。奶茶柔滑順口,撞得很均勻,口中沒有留下茶粗糙的餘韻。貼士: 建議轉火腿炒蛋 (但會沒了午餐肉)

貼士: 建議轉火腿炒蛋 (但會沒了午餐肉)

特餐B: 沙爹牛面
题外话/补充资料: 冰室的水吧、待應全是伯伯來的。伯伯都很親切,流露著舊時的果種人情味。才來過幾次,伯伯都已經記得我喝什麼,可見伯伯們都很精玲。
2014-01-04
$25 (早餐)
  • 沙爹牛肉面、港式奶茶
2011-03-10 330 浏览
今日同前日都黎左lei到食特餐,都係要牛麵,要包, hot mlk tea多milk~2011年早餐加左$1前日ge包係迷你餐包仔,遲黎我一部ge人就是提子包.......我本人like食提子包多d~而今日ge包係鹹豬仔包~可是我見早黎過我ge人係提子包,而遲過我ge人都係提子包,唯獨得我一個係豬仔包囉.....我本人不嬲都係鐘食提子包ge...所以今日同前日都係依得有點不快樂......一餐之最在於晨嫁ma,次次都唔係我有提子包......ps: 其實我同d waiter 講過可唔以簡要提子包,佢話廚房俾咩包就係咩包,冇得要求~ 唉.......仲有我覺得d茶味唔夠金多寶好,我係金多寶要杯hot milk tae多milk而d茶咪都好多同夠滑~
今日同前日都黎左lei到食特餐,

而今日ge包係鹹豬仔包~可是我見早黎過我ge人係提子包,
而遲過我ge人都係提子包,唯獨得我一個係豬仔包囉.....
一餐之最在於晨嫁ma,次次都唔係我有提子包......

唉.......

今日1點靚去左食佢地ge特餐,特餐如下:a.有4款麵簡1b.牛油多士/包c.餐肉火腿煎蛋d.熱飲(凍ge + $1)11點前就$22,之後就$25~簡左沙嗲牛麵 都ok ge),煎蛋轉炒蛋,仲有件餐肉,不過冇左塊火腿.......唔知係咪轉炒蛋ge關係,所以唔俾火腿.......炒蛋:原來係將隻egg打暈之後,再煎囉,所以煎到隻egg薄曬,同我想像中ge炒蛋不同,我覺得炒蛋係真係要將隻egg打暈之後,再係獲炒幾下,會好囉.....(ps:金椰林同新香一樣囉d炒蛋,而金和林同金多寶ge炒蛋會似係炒蛋,只少人地真係有係獲到炒幾下,有番d口感),餐肉:都係平時果d咁ge味,熱奶茶:我覺得唔夠茶味......簡左包:係提子小麥包,個包加左牛油ge,而個包入面有好多提子tim,同埋都ok,唯一我覺得個包係我會欣賞ge~remark : 我覺得沙嗲牛麵d沙嗲有少少辣會好d,如果係lei頭淨計沙嗲牛麵,"金多寶"個沙嗲牛麵會好d,因為有少少辣味),但環境就冇咁好~
今日1點靚去左食佢地ge特餐,
特餐如下:
a.有4款麵簡1
b.牛油多士/包
c.餐肉火腿煎蛋
d.熱飲(凍ge + $1)
11點前就$22,之後就$25~

簡左沙嗲牛麵
都ok ge),
餐肉:都係平時果d咁ge味,
熱奶茶:我覺得唔夠茶味......

2011-01-26
  • 特餐ge小提子包(每啖都食到有提子
  • 而且個包又ok好食ge)
2010-01-11 241 浏览
2010年1月3日 ( 1 ) 早餐新香冰廳:一間座落於葵涌石石蔭路的舊餐廳,雖然在家門附近也未曾幫襯過,今天我們經過這裡,便走進試了第一次。我們吃了兩個特餐,每個24元,我揀選沙嗲牛肉公仔麵,太太選了雪菜肉絲米,每個餐另有午餐肉一片、火腿一片、雞蛋一隻、油包一件及熱飲一杯。沙嗲牛肉公仔麵:沙嗲牛肉醃得唔錯,好味道,公仔麵烹調得幾好,不太腍,口感唔錯。雪菜肉絲米:一般的雪菜,肉絲也不少,味道普通。午餐肉、火腿、雞蛋、質量一般,味道普通好吃。油包:麵包很軟熟,味道可以。熱奶茶:雙喜淡奶,茶味不濃不澀,也很幼滑順喉,味道ok了。熱杏霜:沖得夠濃,杏仁味夠香,好飲。這裡客人也不少,我們要搭枱才有位,環境普通,食物也可以。

2010年1月3日 ( 1 ) 早餐
新香冰廳:一間座落於葵涌石石蔭路的舊餐廳,雖然在家門
附近也未曾幫襯過,今天我們經過這裡,便走進試了第一
次。我們吃了兩個特餐,每個24元,我揀選沙嗲牛肉公仔麵
,太太選了雪菜肉絲米,每個餐另有午餐肉一片、火腿一
片、雞蛋一隻、油包一件及熱飲一杯。
沙嗲牛肉公仔麵:沙嗲牛肉醃得唔錯,好味道,公仔麵烹調
得幾好,不太腍,口感唔錯。
雪菜肉絲米:一般的雪菜,肉絲也不少,味道普通。
午餐肉、火腿、雞蛋、質量一般,味道普通好吃。
油包:麵包很軟熟,味道可以。
熱奶茶:雙喜淡奶,茶味不濃不澀,也很幼滑順喉,味道ok了。
熱杏霜:沖得夠濃,杏仁味夠香,好飲。
這裡客人也不少,我們要搭枱才有位,環境普通,食物也可
以。

門面
2010-01-03
門面
2008-11-05 229 浏览
成條街越開越多食肆但對呢間茶記似乎無乜影響,依舊咁多人,非繁忙時間都係啱啱有個卡位。望吓餐牌發現食物品種唔多,以燴意粉及湯麵為主,早餐幾乎無得揀而中午快餐都係得3款,但係門口賣麵包個度反而好多款式,可能以賣麵包為主。無乜選擇之下要咗個好多人讚嘅特餐,有餐肉炒旦、多士、沙嗲牛麵同檸茶($23)。餐肉炒旦同多士嚟到係微熱,唔係即做,沙嗲牛個汁好濃而D牛肉就唔錯無梳打味,麵就就OK喇,而杯茶比較淡無茶味。見到有新鮮蛋撻出爐又要番個,蛋槳唔係好甜但D酥皮都幾好,不過要成$3.5又似乎貴咗D。整体OK而巳無D老友講得咁好食,但係D街坊始終都係鍾情於茶餐廳,所以仍有生存空間。
2008-10-21 273 浏览
21-OCT-08 1PM 今日由同事 J帶我去新香食 lunch, 早知道有此店存在, 但由於要行10分鐘"長命斜", 夏天去絕對不宜, 而家天氣稍涼正好~門口各式各樣懷舊餅食令我呢個生於80年代的小花大開眼界, 唔好講話紙包蛋糕, 蛋撻, 連朱古力三角, 朱古力cookie, 老婆餅, 同超迷你蝴蝶酥都一一齊全. 而且都好新鮮呢~找個暗角卡位坐落, 發現另一樣特色之處: 此店所供應既食品種類有點"澳牛"影子. 中午的"午餐 /特餐" 都是差不多. 沒有太多選舉, 既然九成食客都食此餐, 我又跟大隊: 餐肉+ 雙蛋, 齋多, 雪菜米. 熱奶茶. 同事j則要炒蛋+ 炸菜麵. 煎雙蛋生熟情度剛好, 最愛蛋液流o係多士面, 夾埋半塊午餐肉, 很是美味. 最抵讚係佢既午餐肉唔會紙咁薄, 已經好好. 雪菜米則比較普通, 反而同事的炸菜肉絲麵份量頗多, 大光麵煮得剛好. 可以一試. 奶茶用厚身瓦杯盛著, 甚有風味, 但略嫌茶香有點不足. 食到中場, 受不由廚房出爐蛋撻既香味誘惑, 又追加一件共享, 薄而酥脆的撻皮加上嫩滑蛋心, 勁滿足. 二人一致同三點三來一打做TEA最好不過! 埋單 $
21-OCT-08 1PM

埋單 $ 50.50. 老闆少收五亳, 是新派茶記少有的人情味, 臨走時再外賣半磅蛋糕仔回公司, 也好吃. 下次一定要試勻合桃小 cupcake,三角蛋糕, 仲有好可愛, 只有 5蚊大小既蝴蝶酥先得~!

雙蛋+餐肉+ 多士, 好豐富~
炸菜夠多
辣口蛋撻
剛出爐的bb蛋糕, 如honey comb, 很可愛~
  • 各式餅食
2008-08-20 218 浏览
以前這兒我經常來吃中午飯 , 當然來來去去都係果 D , 所以都是食沙爹牛麵 , 餐肉炒蛋同多士囉 ! 不過這兒 D 蒸蛋真係水汪汪 (唔熟) 仲好多油係上面 ...... 沙爹牛麵 少了很多牛同麵都係 , 唯一比較好的是涷奶茶 , 所以自從加左價後 , 我再無幫趁佢地了。如果要我比較 , 佢連荃灣康樂都不如 ! 其實我寫出來係希望大家唔好太高估這間的食物質數 , 以前還可以 , 不過真是每況越下 ..... 唉 ~~ 現在連抵食都唔講得上了 ! 仲有中午時份佢地成日要 D 客迫埋一起坐 , D 卡位又斜 (你留意下收銀的另一邊卡位) 又細 , 正係有時都幾反感架 !

2008年6月18日7:00am 香港區$40樓下又多好評o既已經差唔多食過曬. 就沙牛男牛返工返荃灣, 就試下呢間啦!1) 沙爹牛麵-OK啦! 唔係超班果隻, 汁味唔係好濃, 牛質可以接受2) 雪菜肉絲米-我第一次食有禁大果皮味o既雪菜米, 我唔食果皮, 覺得呢兜o野超唔掂3) 熱奶茶-茶味淡! 唔合格4) 煎雙蛋-依家好少有煎雙蛋, 好懷舊5) 多士 -淋bad bad, 唔得總括嚟講: 麻麻地囉! 當然無下次啦!

3) 熱奶茶-茶味淡! 唔合格
4) 煎雙蛋-依家好少有煎雙蛋, 好懷舊
5) 多士 -淋bad bad, 唔得

總括嚟講: 麻麻地囉! 當然無下次啦!