好友話元朗新開左間排隊人氣米線店😍,二話不說,為食小隊🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️立即岀動一探究竟❤️。✨膠質豬骨雞湯✨$50✨ 秘製炸醬✨$8✨滷汁豬大腸✨$10✨惹味炸豬扒✨$13湯底清甜不膩,食到底也不會口喝,而且感覺滋陰養顏,必須一讚👍🏻👍🏻👍🏻入面已經有芽菜、鮮腐竹、炸醬、金菇同雞絲。鮮腐竹大塊軟身,芽菜、金菇同雞絲量都非常多,絶非一條兩條,超級足料🤩。食親米線都叫炸醬,調味適中。豬大腸爽口彈牙,滷得入味,不錯🤩。炸豬扒即叫即炸,熱辣辣,非常惹味。點了淮山麵,麵條與米線比幼身一點,爽口很多,食完之後覺得健康又養生,感覺非常良好。✨ 麻辣酸金湯✨$55✨黑毛豬肉條✨ $10✨韭菜鮮肉餃✨ $10入面已有芽菜、鮮腐竹、煙鴨胸、麻辣巴沙魚片及秘制酸菜,配料十分豐富。沙巴魚片同煙鴨胸份量都不少,不會十分濃味。黑毛豬肉條比較有咬感,韭菜鮮肉餃尺寸適中,脹卜卜幾好食。點了小辣紅薯粉,晶瑩剔透,掛滿金湯的味道, 十分惹味。✨ 宇治抹茶鮮奶珍珠✨(跟餐加$15)✨ 玫瑰柚子蜜梳打✨ (跟餐加$15)特飲的餐牌真不錯,宇治抹茶鮮奶珍珠非常滑,珍珠多且QQ彈彈。玫瑰柚子蜜梳打以玫瑰花瓣鋪面點綴,甜度適中,賣相

✨膠質豬骨雞湯✨$50
✨ 秘製炸醬✨$8
✨滷汁豬大腸✨$10
✨惹味炸豬扒✨$13

✨ 麻辣酸金湯✨$55
✨黑毛豬肉條✨ $10
✨韭菜鮮肉餃✨ $10
點了小辣紅薯粉,晶瑩剔透,掛滿金湯的味道, 十分惹味。

✨ 宇治抹茶鮮奶珍珠✨(跟餐加$15)
✨ 玫瑰柚子蜜梳打✨ (跟餐加$15)
特飲的餐牌真不錯,宇治抹茶鮮奶珍珠非常滑,珍珠多且QQ彈彈。玫瑰柚子蜜梳打以玫瑰花瓣鋪面點綴,甜度適中,賣相吸引。

小店位置不多,七點前已經出現人龍,想食的朋友記得趁早去等位。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻元朗 #big_big_foodie食勻香港
2024-09-28 2527 浏览
星期五晚放咗工,同朋友嚟試下最近元朗谷熱話嘅方太小鍋米線,地址寫喺教育路,但原來要轉入條內街度,唔留心嘅話都有少少難搵㗎。七點半嚟到全店滿座,望落個個似係啱啱坐低食咁,唯有出去兜個圈再返嚟啦,大概七點十左右返黎,今次就好啲喇,有兩個門口位唔使等😆店內係寫紙仔落單,湯底有六款口味同一款乾撈,餸選擇唔算多,麵底只有米線或紅薯粉,但就有台式特飲,睇下食咩好先。⭐膠質豬骨雞湯朋友揀咗豬骨雞湯,要唔辣的,餸就揀咗爽口牛丸、蟹粉包、同惹味炸雞扒,而個湯底本身已經有芽菜、鮮腐竹、金菇、雞絲同炸醬,上枱時熱辣辣大大碗,湯頭濃郁鮮味,飲落真係會黏住個嘴唇,幾正喎。⭐皮蛋芫荽藤椒湯自己就點咗皮蛋芫茜藤椒湯口味,餸揀咗麻辣巴沙魚片同溏心蛋,但可惜溏心蛋賣曬了。而呢款湯底本身有芽菜、鮮腐竹、皮蛋、炸醬、芫茜同油菜,上枱時已聞到藤椒香,真係色香味俱全㗎。辣度要咗小辣,加埋藤椒麻麻辣辣咁幾惹味,魚片好滑兼且無骨啖啖肉,越食越上癮,最後差唔多飲曬啲湯,正喎😋⭐鴨屎香檸檬茶 & ⭐可樂飲品跟餐有優惠,自己點咗呢個鴨屎綠嘅檸檬茶,茶底幽香,微甜啱啱好👍朋友話佢對台飲冇興,所以踏實啲叫咗罐可樂就算了🤣湯底真係唔錯,下次嚟

⭐膠質豬骨雞湯

⭐皮蛋芫荽藤椒湯

⭐鴨屎香檸檬茶 & ⭐可樂

湯底真係唔錯,下次嚟試下其他口味先。
2024-09-27
2024-09-27 2750 浏览
門面似Cafe再望招牌原來食米線見幾多人食 米線控趁熱鬧又去食😂藍白色設計 環境較細容納人數不多但開放式廚房擴大空間感 無乜油煙大 中 小辣 亦有米線 紅薯粉可選每款米線都已有特定配料而芽菜 鮮腐竹係每款必有的有其他餸自由配搭 每款+$𝟖/$𝟏𝟎༯ 惹味炸醬干撈(米線)$𝟓𝟎不愛芫荽直接走青 小辣食落唔辣一上枱見到大量炸醬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)餐廳秘製的花椒芝麻醬幾香口咸度剛好但花椒味不太明顯內已有不少雞絲(可以話係雞肉)牛丸+$𝟖 正常發揮咬落爽彈鮮牛肉 +$𝟏𝟎 十分嫩滑軟腍༯ 膠質豬骨雞湯(紅薯粉)$𝟓𝟎睇名個湯底好豐冨好濃飲落都算清甜 味精不太覺膠質感係有但唔重 少失望( ・᷄ὢ・᷅ )個人認為如可走辣 味應該更佳內已有炸醬 金菇 雞絲蟹粉包+$𝟖 以為係特別/自家 實質普通丸川味豬腩肉 +$𝟏𝟎 都幾大嚿😳味濃肉質軟 肥瘦可接受不太膩🍜整體來講好大碗且本身已有配料另唔另再加配餸都好夠食👍🏻+$𝟔有可樂或雪碧其他特飲跟餐$𝟏𝟓 單點$𝟐𝟓༯ 芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶深愛芝士奶蓋的我見有當然要試吓口感綿滑奶香 奶蓋略少芝味一般奶茶加分 甜度可以炭燒味濃香༯ 鴨屎香檸檬茶入口香氣較強帶微甘
門面似Cafe再望招牌原來食米線
而芽菜 鮮腐竹係每款必有的
有其他餸自由配搭 每款+$𝟖/$𝟏𝟎
༯ 惹味炸醬干撈(米線)$𝟓𝟎
不愛芫荽直接走青 小辣食落唔辣
一上枱見到大量炸醬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
惹味炸醬干撈
餐廳秘製的花椒芝麻醬幾香口
咸度剛好但花椒味不太明顯
內已有不少雞絲(可以話係雞肉)
牛丸+$𝟖 正常發揮咬落爽彈
鮮牛肉 +$𝟏𝟎 十分嫩滑軟腍
༯ 膠質豬骨雞湯(紅薯粉)$𝟓𝟎
睇名個湯底好豐冨好濃
膠質豬骨雞湯
飲落都算清甜 味精不太覺
膠質感係有但唔重 少失望( ・᷄ὢ・᷅ )
個人認為如可走辣 味應該更佳
◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考
◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準
惹味炸醬干撈
3天前 0 浏览
店名: 方太小鍋米線 地址: 元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖輕鐵豐年路站,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5 呢排上網見到元朗有一間好多人推薦嘅米線🔆,而且天氣又凍咗最適合食一碗熱辣辣嘅米線🍜。入到去環境都唔算迫,佢係開放式廚房,地方乾淨企理,師傅會喺你面前煮,透明度好高❗️膠質豬骨雞湯配川味豬腩肉、炸雲吞、台灣腸❤️❤️❤️❤️❤️$50+10+$10+$8米線質感彈牙🍜,入面配料有芽菜、鮮腐竹、炸醬、金菇、雞絲。成碗米線大大份,而且亦都唔會太重口味🙌🏻。腩肉大大塊有三至四舊 ,肥瘦適中👍🏻炸雲吞熱辣辣即叫即炸,卜卜脆好香口,好少見其他米線餐廳有呢一個餸嗌!台灣腸味道惹味。炸醬有少少辣味,吸晒湯嘅精華,呢個可以一試🫶🏻 極濃鮮茄酸菜湯配嘅味炸豬扒、金菇、豬大腸 ❤️❤️❤️❤️❤️$55+$13+$8+$10鮮茄湯蕃茄味偏濃🍅配上酸菜嘅酸味,兩者好夾。入面配料可以揀鮮牛肉或者川味豬腩肉。金菇份量好多,吸收晒湯好入味,每次食米線呢個餸必嗌。豬大腸好入味,咬落去一啲都唔韌,夠腍🌟。炸豬扒都係即叫即炸🔥咬落去唔會好油膩,食落去好香脆🙆🏻‍♀️白桃烏龍茶(跟餐)❤️❤️❤️❤️$15呢度全
店名: 方太小鍋米線

味道: 4.5/5

$50+10+$10+$8

$55+$13+$8+$10

白桃烏龍茶(跟餐)❤️❤️❤️❤️
呢度全部都係特色飲品,有平時外面飲開嘅手搖飲品,好吸引!嗌咗杯白桃烏龍茶👀上面鋪上玫瑰花,好香!味道清清淡淡🤩
🧡成為咗我喜愛元朗米線/麵店之一 👏🏻佢哋嘅湯底確實比較特別😋而且好啱我口味🫶🏻 每款配料都有獨特口感味道 夾埋一齊又幾好味😋 💁🏻‍♀️川味豬腩肉 極濃鮮茄酸菜湯米線 $55 (爽口牛丸 +$8 韭菜鮮肉餃 +$10) 濃郁嘅鮮茄湯底🍅 食落特別開胃 豬腩肉 咬落去有Q彈口感🤤而且非常腍嫩 好入味🤤 正👍🏻牛丸爽口有肉汁😋餃子肉味十足再+淡淡嘅韭菜味 全部配料都好唔錯😙 💁🏻‍♀️皮蛋芫荽藤椒湯手工麵 $50 (台灣腸 +$8 黑毛豬肉條 +$10 滷汁豬大腸 +$10) 湯底芫荽味唔會太搶😉同藤椒味平衡得好好😋台灣腸夠juicy 豬肉條中間少少空心 可鎖住肉汁🤤豬大腸好入味 而且好乾淨 冇奇怪味道👍🏻 🥤炭燒烏龍奶茶米麻糬 (跟餐 +$15) 烏龍茶味突出 好香 淡淡奶茶味 麻糬滑捋捋 令口感更豐富 🥤宇治抹茶鮮奶米麻糬 (跟餐 +$15) 淡淡抹茶香 鮮奶味濃 配埋滑捋捋麻糬 好夾

💁🏻‍♀️川味豬腩肉 極濃鮮茄酸菜湯米線 $55
(爽口牛丸 +$8 韭菜鮮肉餃 +$10)

濃郁嘅鮮茄湯底🍅 食落特別開胃
豬腩肉 咬落去有Q彈口感🤤
而且非常腍嫩 好入味🤤 正👍🏻
牛丸爽口有肉汁😋
餃子肉味十足再+淡淡嘅韭菜味
全部配料都好唔錯😙

💁🏻‍♀️皮蛋芫荽藤椒湯手工麵 $50
(台灣腸 +$8 黑毛豬肉條 +$10
滷汁豬大腸 +$10)

湯底芫荽味唔會太搶😉
同藤椒味平衡得好好😋
台灣腸夠juicy
豬肉條中間少少空心 可鎖住肉汁🤤
豬大腸好入味 而且好乾淨 冇奇怪味道👍🏻

🥤炭燒烏龍奶茶米麻糬 (跟餐 +$15)
烏龍茶味突出 好香 淡淡奶茶味
麻糬滑捋捋 令口感更豐富

🥤宇治抹茶鮮奶米麻糬 (跟餐 +$15)
淡淡抹茶香 鮮奶味濃
配埋滑捋捋麻糬 好夾
2024-12-23
2024-12-23 0 浏览
最近發現教育路新開了一間方太小鍋米線,平時放工經過都看到門口很多人在等位,今天中午去碰碰運氣,好在店家剛開門不久,不用等位。店舖地方整潔,開放式廚房讓客人可以一目了然,這樣的設計不僅增加了透明度,也讓人更放心。膠質豬骨雞湯米線,配料有芽菜、鮮腐竹、炸醬、金菇和雞絲。湯底非常鮮甜濃郁,雞肉嫩滑,炸醬帶有一點辣味,炸醬肉碎掛在米線上,入口非常好味。麻辣酸金湯手工麵,配料有芫荽、芽菜、鮮腐竹、煙鴨胸、麻辣巴沙魚片、秘製酸菜。湯底雖然標榜麻辣,但點了少辣的話大部分人應該都能接受。配料份量都很多,巴沙魚片鮮美且大塊,很好吃。酸菜非常開胃,麻辣酸讓湯底更有層次感。另加了惹味炸豬扒,份量非常足!炸得剛剛好,豬排本身已經很好味道,點上椒鹽更是惹味!炸鮮蝦雲吞,炸得金黃,香脆可口。玫瑰柚子蜜梳打,柚子蜜加了些玫瑰花碎,清甜中帶點花香。Oreo碎碎朱古力珍珠,朱古力味道非常濃,Oreo碎加上珍珠,增加了口感。
玫瑰柚子蜜梳打,柚子蜜加了些玫瑰花碎,清甜中帶點花香。
2024-12-23 0 浏览
今日出元朗有野搞經過呢間Tiffany blue既米線鋪見到都幾滿座就入去試下🍅🐷姑姑叫左極濃鮮茄酸菜湯配川味豬腩肉米線$55加$10滷汁豬大腸,加$15配玫瑰柚子蜜梳打配料:芽菜、鮮腐竹、秘製酸菜蕃茄湯底濃郁甜酸適中,米線口感煙韌豬腩肉十分大塊~夾起都feel到個重量~肥瘦適中炆得幾腍豬大腸非常入味~幾彈牙唔錯飲品方面有別於平時既柚子蜜,每啖都有玫瑰香味~柚子蜜比得幾大方,飲到底搞搞佢都無溝淡我叫左方太家傳糯米酒手工面$55小辣走青走芽菜配料:鮮腐竹、金菇、蟲草花、雞絲加$10要長洲巨型魚蛋,加$15配炭燒烏龍奶茶米麻糬個湯底好濃郁既酒味,呢d天氣啱晒~飲完暖笠笠面頭有海量既蟲草花,雞絲都幾大條手工麵幾有咬口,啱我呢d唔鍾意食腍麵既人飲品方面:炭燒味濃郁,米麻糬口感偏軟~有食到米香,用粗飲管都啜到上去同我諗既口感有d唔到,各有各既可取之處開方式煮房既好處,就係可以睇到煮既過程認真專注煮野食既男人真係好吸引🤭下次經過會再嚟幫襯
今日出元朗有野搞
經過呢間Tiffany blue既米線鋪
見到都幾滿座就入去試下

🍅🐷姑姑叫左極濃鮮茄酸菜湯配川味豬腩肉米線$55
加$10滷汁豬大腸,加$15配玫瑰柚子蜜梳打
配料:芽菜、鮮腐竹、秘製酸菜
蕃茄湯底濃郁甜酸適中,米線口感煙韌

豬腩肉十分大塊~夾起都feel到個重量~
肥瘦適中炆得幾腍

豬大腸非常入味~幾彈牙唔錯
飲品方面有別於平時既柚子蜜,每啖都有玫瑰香味~
柚子蜜比得幾大方,飲到底搞搞佢都無溝淡

我叫左方太家傳糯米酒手工面$55
小辣走青走芽菜
配料:鮮腐竹、金菇、蟲草花、雞絲

加$10要長洲巨型魚蛋,加$15配炭燒烏龍奶茶米麻糬
個湯底好濃郁既酒味,呢d天氣啱晒~飲完暖笠笠

面頭有海量既蟲草花,雞絲都幾大條

手工麵幾有咬口,啱我呢d唔鍾意食腍麵既人

飲品方面:炭燒味濃郁,米麻糬口感偏軟~
有食到米香,用粗飲管都啜到上去
同我諗既口感有d唔到,各有各既可取之處

開方式煮房既好處,就係可以睇到煮既過程
認真專注煮野食既男人真係好吸引🤭
下次經過會再嚟幫襯

2024-12-20
午餐
  • 方太家傳糯米酒手工面
2024-12-22 0 浏览
今日有啲凍凍地,諗起去方太小鍋米線度食米線同埋飲佢既花膠湯。今次已經係第二次去,上次試過炸醬撈米線,覺得可以encore 所以再次幫襯。小店,全鋪頭只有三個人,而當中只係得一個人煮麵,所以都預咗要俾d時間。我碗花膠雞湯准山麵大約係15分鐘之後準備好,滿心期待,但係好可惜碗麵完全唔熱,上枱d湯真係唔熱。食到中間已經凍哂。其實呢間野用料係好有誠意,主打特式湯底,但係如果問題出係湯唔熱既問題上,就有點失策了!

食多左米線就唔再滿足於酸辣麻辣 會好想食遍世間特製湯底 米線可能係香港嘅拉麵🤭🤭呢間街坊小店平日六點幾已經唔少人流 仲要個個食完都問定餐廳營業時間 感受到個個都想黎encore 我都唔例外😹😹🍅極濃鮮茄酸菜湯($55)(芽菜 鮮腐竹 秘製酸菜)鮮牛肉/川味豬腩肉鍾意蕃茄湯底嘅朋友唔好錯過 蕃茄混合酸湯底 非常上癮 推介揀鮮牛肉因為真係好鮮 肉質完全食得出不是鬆肉粉個啲死腍🤡仲加左炸雞扒食 份量都唔少 皮好脆 🤓🫛皮蛋芫荽藤椒湯($50)(芽菜 鮮腐竹 皮蛋 油菜 炸醬 芫荽)呢個係我食嘅 我好鍾意皮蛋湯 本身都驚冇咩皮蛋芫茜味 但 佢好平衡到皮蛋芫茜 藤椒嘅辣同酸辣湯嘅味道 全件事都好夾 不過係有小辣 怕辣嘅朋友要諗一諗 🤭🤭加左豬大腸同有個叫黑毛豬肉條 兩樣都好少食米線會食到🤭🤭大腸滷水味入味又乾淨 豬肉條有嘅似丸嘅質地 都非常有趣😍🥤朱古力米麻薯鮮奶🧋炭燒烏龍奶茶米麻薯最後一定要提一提飲品 竟然有台式飲品仲有米麻薯 冷熱都有 熱都可以加米麻薯 作為米線舖黎講飲品拍得上珍珠奶茶舖 奶茶真係有炭燒味 收貨🤓

🍅極濃鮮茄酸菜湯($55)
(芽菜 鮮腐竹 秘製酸菜)
鮮牛肉/川味豬腩肉

🫛皮蛋芫荽藤椒湯($50)
(芽菜 鮮腐竹 皮蛋 油菜 炸醬 芫荽)

🥤朱古力米麻薯鮮奶
🧋炭燒烏龍奶茶米麻薯

天氣凍,只想食啲暖胃的東西,之前聽人講喺元朗市新開咗一間小窩米線,就過去開餐。小店門面係以藍白色為主,用點菜紙預先揀要啲咩湯底:六款湯底、自選配料和跟餐飲品可平。方太家傳糯米酒,湯底附有芽菜、鮮腐竹、金菇、蟲草花和雞絲,我選了淮山麵,喜歡它夠健康😆。湯頭濃郁有酒香,雞絲滑嫩,鮮腐竹好新鮮滑溜,連湯飲埋好暖胃。惹味豬扒炸得金黃鬆脆,味道正。炭燒烏龍奶茶米麻糬,炭燒味濃,和米麻糬一起飲好過癮。

惹味豬扒炸得金黃鬆脆,味道正。

炭燒烏龍奶茶米麻糬,炭燒味濃,和米麻糬一起飲好過癮。

元朗新開嘅一間米線小店,有幾款主打湯底,配搭比一般米線鋪新穎,今晚一試果然好食。👉🏻潮汕麻辣沙嗲辣度有得選擇,揀咗小辣都好夠味。上枱已經聞到沙嗲香味,湯底少少帶甜,朋友狂飲😋腩肉好大片入味。炸豬扒好受歡迎,我哋好彩食到最後兩份,好香好脆口。👉🏻極濃鮮茄酸菜湯呢款湯都好好味🤤蕃茄嘅酸味啱啱好,唔會太酸太甜。鮮牛肉超級新鮮,又滑溜,豬大腸好稔好入味。米線軟滑得來帶少少煙靭,有幾塊厚身腐皮好正。👉🏻炭燒烏龍奶茶米麻糬(跟餐$15)米麻糬質感軟綿綿,加喺飲品里面好得意,幾乎唔使咬就滑入喉嚨😝
👉🏻潮汕麻辣沙嗲
👉🏻極濃鮮茄酸菜湯
👉🏻炭燒烏龍奶茶米麻糬(跟餐$15)
2024-12-19 0 浏览
放工唔知食乜好,經過教育路呢道見到呢家方太小鍋米線🍜入面接近坐無虛席😛 就入去試下啦😆😆呢度有幾款湯底揀,我就揀咗膠質豬骨雞湯 $50,可以配米線、紅薯粉、准山麵或者手工麵。呢個湯底內有雞絲、芽菜、金菇、鮮腐竹和炸醬,食客仲可以爾加購配料,我就加咗油菜$8和惹味炸豬扒$13😆😆炸豬扒係另外上,好好味😋飲品方面,呢度👈有唔少特色飲品,跟餐價都係$15一杯,我點既炭燒烏龍奶茶珍珠有好多珍珠,性價比好高!呢間米線舖唔錯呀😍 難怪坐無虛席💪💪方太小鍋米線 (元朗)元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖

炸豬扒係另外上,好好味😋

呢間米線舖唔錯呀😍 難怪坐無虛席💪💪

方太小鍋米線 (元朗)
元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
2024-12-09
2024-12-18 0 浏览
放lunch時去了一間隱世平民美食小店,主要係食小窩米線的,我最鍾意啦,冬天食反一碗暖粒粒。小店地方唔大,設計到好似拉麵店咁,有種親切嘅感覺😋有幾款米線最平$50一碗、我就揀咗極濃鮮茄酸菜湯,配川味豬腩肉,再加長洲巨型魚蛋 ,麻辣巴沙魚片,好鐘意個湯底,酸酸甜甜蕃茄味好濃郁,米線煙韌好彈性唔係好易斷嗰隻👍🏻豬腩肉半肥瘦,口感好彈牙,好juicy😋 但冇乜辣味~ 巴沙魚片嘅麻辣就好入味,魚肉軟嫩入口即化~另外再加咗杯炭燒烏龍奶茶米麻薯,奶香茶濃裏面仲有好大一塊麻薯,同奶茶真係絕配😍

2024-12-17 0 浏览
元朗美食篇今晚去咗方太小鍋米線,舖頭格局好似日本拉麵店,開放式格局,坐bar枱望住師傅淥面。方太家傳糯米酒湯底紅薯粉$55,湯底由豬骨同雞熬製,加入糯米酒,味道帶有微微酒香,糯米酒滋補養生,暖身驅寒,飲完真係暖笠笠。配料豐富有芽菜,鮮腐竹,金菇,蟲草花,雞絲。紅薯粉夠彈牙。配搭惹味炸豬扒$13,外脆內嫩。炸鮮蝦雲吞$10,3大隻好足料,配雞醬食一流。炭燒烏龍奶茶加米麻糬,跟餐+ $15,茶味香濃,奶茶滑順,米麻糬軟糯增添口感。唔知係咪天氣凍,特別多人鍾意食熱辣辣嘅米線,晚市6pm開門,好快坐滿,仲好多人叫外賣。
元朗美食篇

• 方太家傳糯米酒米線
  • 炸蝦肉雲吞
  • 炭燒烏龍奶茶米麻糬
  • 惹味炸豬扒
2024-12-14 148 浏览
呢排聽元朗朋友講新開咗一間特色嘅米線舖,湯底好多坊間見唔到嘅,方太家傳糯米酒米線,膠質豬骨雞湯,今日又嚟試吓佢 小店位於輕鐵站豐年路後面,鋪面細細乾淨企理,今次我就試咗佢潮汕麻辣沙嗲湯底,湯底預設可以選擇兩款配料有鮮牛肉或者雞絲,另外配料都幾多有芽菜、鮮腐竹同金菇呢款麻辣湯底少少辣,沙嗲花生味香濃,啱晒重口味仁慈之選,牛肉熟到啱啱好,我豬大腸滷得非常入味,外層軟淋咬落去仲好彈牙,抵讚!佢哋呢度仲有多款特色飲品,作為薄荷朱古力愛好者嘅我當然唔可以錯過,免頭鋪咗好多Oreo脆脆增加口感,下次再帶朋友試埋佢哋嘅招牌糯米酒米線~啱晒冬天嚟試吓方太小鍋米線元朗教育路鴻發樓87號

方太小鍋米線
元朗教育路鴻發樓87號