2024-11-08 490 浏览
喜愛食米線嘅我,經常都會週圍搵邊度有特色而又好味嘅米線,近日發現元朗呢間米線小店有糯米酒湯底,咁近屋企就梗係要黎試下啦。方太家傳糯米酒米線 :上枱時已經聞到陣陣酒香味,先試一啖湯,有糯米酒嘅甘甜味而無苦澀味,配料除咗蟲草花外仲有紅棗及桂圓,好味之餘亦相當滋補。另外亦加咗一份鮮牛肉及惹味炸雞扒,鮮牛肉好嫩滑,食落一d都唔韌;炸雞扒即叫即炸,入口鬆脆,配上五香粉,辣辣地相當惹味。朱古力珍珠Oreo碎碎 :加15蚊有特色飲品,朱古力味道唔太甜,有好多珍珠,咬落口感Q彈,都算幾好飲。

方太家傳糯米酒米線 :

朱古力珍珠Oreo碎碎 :
2024-11-07
午餐
2024-11-07 439 浏览
鍾意食米線既舉手🙋🏻‍♀️近排試左間新開既米線小店,質量唔錯,餐廳設計同裝修似日式,但食物係中式,有中日fusion既感覺😯幾特別。午市時段比較full,但輪候時間唔算太長,上菜速度都算快麻辣酸金湯 $55芽菜|鮮腐竹|煙鴨胸|麻辣巴沙魚片|秘製酸菜)可選米線/紅薯粉湯底酸辣帶麻,幾開胃😋有D似酸菜魚湯底,最低程度既小辣個人覺得可接受,怕辣既朋友仔建議清湯😉鴨胸幾嫩滑無羶味😯呢樣食物我一向麻麻地,質量比想像中好,魚片嫩滑無骨,配菜幾掛汁索味,酸菜味道酸香無死咸,有別於市面既酸菜,整體味道唔錯惹味炸雞扒+$10粉漿幾薄,炸得夠乾身,幾香口,雞肉嫩滑juicy,無雪種味,調味適中😋呢樣有驚喜極濃鮮茄酸菜湯 $55芽菜 |鮮腐竹 |秘製酸菜)可選:鮮牛肉/川味豬腩肉,米線/紅薯粉友人呢碗較重番茄味,無我果款咁酸,辣度差唔多,友人表示味道唔錯台灣腸+$8鴨屎香檸檬茶 跟餐+$15幾香青檸味,唔會太甜,配熱辣辣米線岩岩好薄荷朱古力碎碎 跟餐+$15清香薄荷味同朱古力幾夾,仲有粒粒餅碎增加口感

麻辣酸金湯 $55

惹味炸雞扒+$10

極濃鮮茄酸菜湯 $55

台灣腸+$8

鴨屎香檸檬茶 跟餐+$15
幾香青檸味,唔會太甜,配熱辣辣米線岩岩好

薄荷朱古力碎碎 跟餐+$15
清香薄荷味同朱古力幾夾,仲有粒粒餅碎增加口感
愛了愛了 他們的湯底讓人覺得為什麼不在我們家附近呀~而且價格也很優耶 都是$50-55 大碗又好吃💛✨方太家傳糯米酒米線 $55兩碗的湯底都很讚 讓人想再回來試試方太其他的湯底他們的米線都好滑 搭有心思的湯真的很合適😙糯米酒🍶有夠香的 相信不愛酒的朋朋們 這個去試!!之後定會為以很的酒湯改觀 來得溫柔來的香甜✨潮汕麻辣沙嗲米線-鮮牛肉(中辣) $55噢~不要小看他們喲 第一、兩口 都肯定會覺得沒什麼 還喝到湯的甜美之後才慢慢散來辣感 但也不用怕 不會刺刺疼的那種方太廚們也很細心 配了芽菜、腐竹、金菇 都很可以吸湯底吃本身的清淡味道 更能突出湯底 但又能中和點他們的辣度如果很能吃辣的大家 推「大辣」🤣❤️‍🔥✨炸鮮蝦雲吞 +$10欸~真的有夠脆耶 一口咬下去 咔嚓咔嚓 掉碎碎下來🥰𥚃面還含蝦子🦐提升咬口 又多層鮮味✨惹味炸雞扒 +$10雖說雞扒 但軟度就像炸雞🍗一樣有稍微做過按摩💆(記得熱騰騰吃更棒)✨芝士奶蓋朱古力 +$15喜歡💕誰又想到 在米線小店𥚃 也能喝到用心做的飲料朱古力🍫香又不甜 又能喝到他們奶感😚芝士奶蓋也不膩 真的是一餐不錯的句號✨芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶 +$15嗚哇~要讚一
愛了愛了 他們的湯底讓人覺得為什麼不在我們家附近呀~
而且價格也很優耶 都是$50-55 大碗又好吃💛

方太家傳糯米酒米線
✨方太家傳糯米酒米線 $55
兩碗的湯底都很讚 讓人想再回來試試方太其他的湯底
他們的米線都好滑 搭有心思的湯真的很合適😙
糯米酒🍶有夠香的 相信不愛酒的朋朋們 這個去試!!
之後定會為以很的酒湯改觀 來得溫柔來的香甜

潮汕麻辣沙嗲米線-鮮牛肉(中辣)
✨潮汕麻辣沙嗲米線-鮮牛肉(中辣) $55
之後才慢慢散來辣感 但也不用怕 不會刺刺疼的那種
方太廚們也很細心 配了芽菜、腐竹、金菇 都很可以吸湯底吃
本身的清淡味道 更能突出湯底 但又能中和點他們的辣度

𥚃面還含蝦子🦐提升咬口 又多層鮮味

惹味炸雞扒
✨惹味炸雞扒 +$10
雖說雞扒 但軟度就像炸雞🍗一樣
有稍微做過按摩💆(記得熱騰騰吃更棒)

芝士奶蓋朱古力、芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶

嗚哇~要讚一下他們的烏龍奶茶😆
茶還真的滿香的!!又不會cover 整體奶茶感
喜歡💕奶茶的人 下次來這時 可以試試這杯

他們的湯底和米線🍜強👍
吃過以後都肯定會愛上 會上癮😻(我還把糯米酒🍶湯喝光✨)
2024-10-23
方太家傳糯米酒米線
潮汕麻辣沙嗲米線-鮮牛肉(中辣)
炸鮮蝦雲吞
惹味炸雞扒
芝士奶蓋朱古力、芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶
🍜方太小鍋米線 (元朗)😋最近元朗好火熱🔥嘅米線 所以我都要湊湊熱鬧😝 店舖簡潔 光猛 整齊 Menu年輕 而且有設計👍🏻 湯底特別🤩 餸菜調味非常恰到好處👏🏻💁🏻‍♀️膠質豬骨雞湯 $50(已包括 芽菜 鮮腐竹 炸醬 金菇 雞絲)+滷汁豬大腸 $10+麻辣巴沙魚片 $10+薄荷朱古力碎碎 $15先飲幾啖湯 鮮味不錯😍 而且唔會過咸或油膩👍🏻豬大腸好入味 口感軟腍👍🏻 魚片唔會一夾就散 滑嫩可口 本身湯底跟嘅餸菜 一啲都唔馬虎 同樣好好味 而且餸菜份量充足 口感又豐富 滿足😋💁🏻‍♀️方太家傳糯米酒 $55(已包括 芽菜 鮮腐竹 蟲草花 金菇 雞絲)+爽口牛丸 $8+蟹粉包 $8+川味豬腩肉 $10+薄荷朱古力碎碎 $15大愛呢個湯底 好香濃酒味 但唔會令湯底變苦🫶🏻 牛丸juicy爽口 蟹粉丸夠彈牙 而整條豬腩肉 肥瘦分明 脂肪部分入口溶化🤤 而且好入味 略嫌川味唔算好出🧋薄荷朱古力碎碎好香濃 碎碎令口感加倍 飲到最尾 味道依然 好唔錯👍🏻
🍜方太小鍋米線 (元朗)😋

💁🏻‍♀️膠質豬骨雞湯 $50
(已包括 芽菜 鮮腐竹 炸醬 金菇 雞絲)

+滷汁豬大腸 $10
+麻辣巴沙魚片 $10
+薄荷朱古力碎碎 $15

💁🏻‍♀️方太家傳糯米酒 $55
(已包括 芽菜 鮮腐竹 蟲草花 金菇 雞絲)

+爽口牛丸 $8
+蟹粉包 $8
+川味豬腩肉 $10
+薄荷朱古力碎碎 $15

2024-11-05 308 浏览
今日我哋去咗元朗嗰間方太小鍋米線鄰近📍教育路,裝修簡約好舒服。一入去就聞到香噴噴嘅味道,令人好期待。小鍋米線湯底都係自家製!好味道⭐️濃鮮茄酸菜湯配川味豬腩肉、金菇、油菜同糖心蛋。湯底鮮甜,茄味同酸菜味道好夾,唔會太酸。豬腩肉嫩滑,香辣夠味,食到停唔到口。金菇同油菜脆脆地,再加埋糖心蛋🙂流心嫁!整個配搭一流。⭐️膠質豬骨雞湯配麻辣巴沙魚片同惹味炸雞扒。湯底膠質豐富,飲落去滑溜溜,暖胃又滋潤。巴沙魚片唔會太辣,魚肉鮮嫩。炸雞扒外皮香脆,惹味但唔會過鹹,真係一啖接一啖。總方太小鍋米線湯底同配料都有心思,食完好滿足。方太小鍋米線 (元朗)📍元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
今日我哋去咗元朗嗰間方太小鍋米線

鄰近📍教育路,裝修簡約好舒服。
一入去就聞到香噴噴嘅味道,令人好期待。

小鍋米線湯底都係自家製!好味道

⭐️濃鮮茄酸菜湯

配川味豬腩肉、金菇、油菜同糖心蛋。
湯底鮮甜,茄味同酸菜味道好夾,唔會太酸。

⭐️膠質豬骨雞湯

總方太小鍋米線湯底同配料都有心思,食完好滿足。

方太小鍋米線 (元朗)
📍元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
2024-11-01 353 浏览
呢間的撈米線有別於其他名氣米線連鎖,麻醬+花椒辣粉,5分鐘就比我KO了,食到停唔到口,好特別的口感,好濃郁香口呀!雞肉仲好滑,完全唔似食緊"雞絲"。估唔到仲有長州巨型魚蛋,好耐冇食,好夾的配搭,真係一試上癮,要出食評大讚,香港小店加油!
惹味炸醬干撈
2024-11-01
惹味炸醬干撈
2024-10-21 575 浏览
香港人岀名鍾意食米線,但食黎食去都係連鎖就食到悶,係元朗發現左呢間有珍珠奶茶飲既米線喎!好,坐低睇下有咩好食先。方太家傳糯米酒米線,試一啖湯底先,個糯米酒幾香,好少食米線呢個配搭,食落又幾夾,加上蟲草花,食米線都可以養生。麻辣酸金湯,湯底集合麻、辣、酸,連個魚都有獨立麻辣味,鴨胸肥瘦匀稱。炸鮮蝦雲吞,即叫即炸卜卜脆,皮脆,餡料足。惹味炸雞扒,炸很好香,雞肉嫩。朱古力珍珠oreo碎碎,上面舖滿oreo,有朱古力又有奶味。炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶,珍珠都夠彈,奶茶都夠茶味。

好,坐低睇下有咩好食先。

炸鮮蝦雲吞,即叫即炸卜卜脆,皮脆,餡料足。

惹味炸雞扒,炸很好香,雞肉嫩。

炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶,珍珠都夠彈,奶茶都夠茶味。
2024-10-16 588 浏览
叫左撈面加台灣腸,由落單到食起碼需時20分鐘,黎到原來條腸係水煮,我諗如果做多少少,香煎下會好食啲。個撈面汁唔夠重味,辣味又唔夠,杯珍珠奶茶淡茂茂,完全飲唔到佢講既炭烤烏龍味。中午放飯時間勁多人,佢都夠膽死得一條友煮面,等到天荒地老佢仲要送錯枱,餐廳又唔係大,得10個位,有哂號碼都送錯,隔離得番兩三個位,佢仲應承個客,俾佢4個大男人坐,搞到勁逼,坐得好唔舒服,野食又貴,完全唔值。總之,餐廳有待改進
總之,餐廳有待改進
2024-10-15 645 浏览
元朗又開咗多一間新嘅米線雖然地方幾隱蔽下,但係見到都幾多人介紹價錢中等,但係選擇款式都有好多潮汕麻辣沙嗲湯底沙嗲味確實幾香,食落唔會覺得好鹹,如果可以再濃郁啲就會更加掛汁配搭咗炸雞扒,即叫即炸唔會好乾身,另外推薦要試吓豬大腸,滷水味好濃郁濃蕃茄酸菜湯底本身跟餐可以揀牛肉或者豬腩肉,牛肉入口都幾嫩同埋吾會韌蕃茄係睇到茄蓉嗰隻幾濃郁,甜甜酸酸而且帶辣真係好開胃另外跟餐仲可以配啲特色飲品,質素算吾錯,不妨一試
元朗又開咗多一間新嘅米線

雖然地方幾隱蔽下,但係見到都幾多人介紹
價錢中等,但係選擇款式都有好多

潮汕麻辣沙嗲湯底

濃蕃茄酸菜湯底

本身跟餐可以揀牛肉或者豬腩肉,牛肉入口都幾嫩同埋吾會韌
蕃茄係睇到茄蓉嗰隻幾濃郁,甜甜酸酸而且帶辣真係好開胃

另外跟餐仲可以配啲特色飲品,質素算吾錯,不妨一試
2024-10-12 487 浏览
元朗新開既米線店,以簡潔既裝修風格營造出溫馨既用餐環境,不過座位有限,只有約10多個。首先,膠質豬骨雞湯米線是一大亮點。湯底濃郁,富有膠質,配上爽口的芽菜、鮮嫩的腐竹和雞絲,加上台灣腸和墨魚丸,口感更加豐富,令人滿足。惹味炸醬干撈米線則是乾撈愛好者的必選。炸醬香氣撲鼻,與爽脆的芽菜和腐竹相得益彰。秘製花椒芝麻醬增添了層次感,炸蒜和芫茜的點綴更令味道升華。潮汕麻辣沙嗲薯粉則帶來一絲辣意。麻辣與沙嗲的結合,形成獨特的風味,搭配雞絲、台灣腸和墨魚丸,讓人一啖接一啖。

2024-10-11 441 浏览
約了朋友在元朗小聚,對方喜歡吃米線的原故,也就一起嚐小店去。芝士奶蓋朱古力好大一杯,冰感十足。難得不會好甜的凍朱古力,也沒可可粉的嗆喉感,少少甜配淡淡芝士,咸甜配搭很是夾。炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶香甜可口,冰凍解暑,茶滑而且有黑糖的甜,加了珍珠煙韌,口感大增。米線店來說有特色飲品選擇,而且味道不輸手調店,喜出望外。極濃鮮茄酸菜湯賣相很好,比拉麵做得更吸引~湯麵太熱了,即叫即做,吃時要小心😂由於不太偏愛米線,特意改點了紅薯粉。粉質有咬口,吃上來比較實在。點了小辣,也有點刺激。芽菜鮮腐竹滑溜溜,有些許豆味。鮮牛沒有靭,量不少,比預期的細嫩。秘製酸菜令整碗蕃茄口味進一步酸香開胃,湯加入不少鮮茄,湯頭好美味新鮮,愛茄控不可錯過。長洲巨型魚蛋挺大一個的炸魚蛋,爽口,不是粉蛋。韭菜鮮肉餃餃皮也細滑,鮮肉跟韭菜參半,味道蠻濃。麻辣酸金湯要了中辣的米線,芽菜鮮腐竹爽口有豆香。麻辣巴沙魚片口感嫩滑,沒啥骨。秘製酸菜甚爽脆,煙鴨胸有啖啖咸香散發,米線煮得不過度,沒有變成肥面。川味豬腩肉好大一塊,肉眼可見的肥肉,也有瘦肉位,入口半化,有驚喜。鹵汁豬大腸少少肥,做得入味,很衛生。

芝士奶蓋朱古力

炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶

米線店來說有特色飲品選擇,而且味道不輸手調店,喜出望外。

極濃鮮茄酸菜湯
賣相很好,比拉麵做得更吸引~
湯麵太熱了,即叫即做,吃時要小心😂

長洲巨型魚蛋
挺大一個的炸魚蛋,爽口,不是粉蛋。
韭菜鮮肉餃
餃皮也細滑,鮮肉跟韭菜參半,味道蠻濃。

麻辣酸金湯

要了中辣的米線,芽菜鮮腐竹爽口有豆香。

麻辣巴沙魚片口感嫩滑,沒啥骨。

鹵汁豬大腸少少肥,做得入味,很衛生。
2024-10-06 551 浏览
米線食來食去都係麻辣同酸辣?今次發現到好特別既湯底,就係糯米酒湯底!個湯底好夠味,帶有酒香同微微藥膳既味道!湯底原身已經包括左芽菜、鮮腐竹、金菇、蟲草花、雞絲等等配料,可以另外額外再加配料,我就加左豬朳!豬朳即叫即整熱辣辣,好鬆軟!另外一碗就叫左膠質豬骨雞湯,呢款湯底就包括咗芽菜、鮮腐竹、金菇、雞絲同埋炸醬!個炸醬少少辣,都幾惹味,另外加咗長洲巨型大魚蛋,真係好大粒又夠彈牙!飲品都好有特色,我哋加配左鴨屎香檸檬茶,味道拍得住茶飲店㗎!
米線食來食去都係麻辣同酸辣?
今次發現到好特別既湯底,就係糯米酒湯底!

個湯底好夠味,帶有酒香同微微藥膳既味道!

2024-10-05 403 浏览
🔎方太小鍋米線 (元朗)又係新米線鋪 但款式有別於一般嘅米線鋪🔹極濃鮮茄酸菜湯 $55 可選鮮牛肉/川味豬腩肉 加咗$8秘製炸醬同埋$10炸鮮蝦雲吞有鮮腐竹👍🏻個餸揀咗豬腩肉 有兩大件 夠淋又入味,茄湯好濃 比起坊間嘅茄湯都濃好多 除咗有濃茄湯 仲有茄蓉係面,仲多咗啲酸菜 多返啲酸味,不過個辣嗌咗中辣都唔辣😂 米線量都夠多另加炸醬 多返啲層次,炸鮮蝦雲吞即炸夠熱又夠脆🔹惹味炸醬干撈 $50好食!全靠花椒芝麻醬 成件事昇華咗 仲有好多芫荽 炸蒜 炸醬等豐富層次 本身有跟雞絲 另外加咗$10炸雞扒同埋$10滷汁豬大腸雞扒切細件咗 似雞球size 都係即炸夠熱,豬大腸就好食 又淋又乾淨又入味🔸朱古力珍珠Oreo碎碎 $15跟餐價🔸芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶 $15跟餐價幾有趣 食米線係配呢類手搖飲品 以加$15嚟講都抵 不過就同真手搖店有啲距離📍元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗 #食在元朗#米線系列
🔎方太小鍋米線 (元朗)
又係新米線鋪 但款式有別於一般嘅米線鋪

🔹極濃鮮茄酸菜湯 $55 可選鮮牛肉/川味豬腩肉
加咗$8秘製炸醬同埋$10炸鮮蝦雲吞
另加炸醬 多返啲層次,炸鮮蝦雲吞即炸夠熱又夠脆

🔹惹味炸醬干撈 $50
本身有跟雞絲 另外加咗$10炸雞扒同埋$10滷汁豬大腸

🔸朱古力珍珠Oreo碎碎 $15跟餐價
🔸芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶 $15跟餐價

📍元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
2024-10-05 369 浏览
元朗特色湯底米線見到佢新開 所以行過就試吓 裝修採用open kitchen設計 見到廚師煮米線嘅體驗好特別呀~麻辣酸金湯 小辣$55湯底少少麻偏酸 可能因為有啲秘製酸菜湯底本身有:芽菜 鮮腐竹 煙鴨胸 麻辣巴沙魚片幾滑而無骨 魚味鮮濃 韭菜鮮肉餃 +$10 惹味炸雞扒 +$10韭菜餃 菜同肉嘅比例分佈得啱啱好 肉餡鮮嫩女咬一啖都有韭菜味雞扒調得幾香口 外脆水嘅肉質好冧又juicy極濃鮮茄酸菜湯 配鮮牛肉 中辣 $55湯底本身有:芽菜 鮮腐竹 秘製酸菜 重有鮮牛肉 牛肉吾會煮到超硬!中意食辣嘅人士可以放心嗌!我下次都想試大辣😆配埋蕃茄湯底一齊飲酸酸地好開胃滷汁豬大腸 +$10 金菇 +$8特飲 跟餐+$15🧋芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶奶蓋篇椰子味 如果可以咸啲就更好🧋炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶黑糖唔算太甜 珍珠好煙韌 如果烏龍味再出啲就更好啦~方太小鍋米線 (元朗)元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
元朗特色湯底米線

特飲 跟餐+$15
🧋芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶
奶蓋篇椰子味 如果可以咸啲就更好

🧋炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶
黑糖唔算太甜 珍珠好煙韌 如果烏龍味再出啲就更好啦~

方太小鍋米線 (元朗)
元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
1K
2024-10-04 473 浏览
搬離元朗前夕先吃吃元朗才找到的美食其中一站是方太小鍋米線你以為米線而已?就錯了這裡主打幾款湯底,全部各有特色真的不是到處也能吃到的味道餐廳簡而精,餐廳沒多餘裝潢有點像日式拉麵店坐吧枱能看到開放式廚房是龍是蟲一眼看得清清楚楚的今天還是有點熱所以點了撈米線秘製的芝麻花椒醬既香且辛再配中辣辣椒醬,醒胃刺激!米線本身的配料有腐竹雞絲炸醬炸蒜(也有金菇不過餐牌沒寫,是我幸運嗎🤭)另點了一顆糖心蛋美味升級!皮蛋芫茜藤椒湯米線適合喜歡麻麻卻又怕太辣人士藤椒油本來就是油所以怕油膩的人士要先有心理準備芫茜和皮蛋大量!超滿足!追加一份炸雞扒炸粉我覺得有點多看起來像麥樂雞塊了跟米線可加購飲品一杯多是手搖飲料,甜度已是預設好是好喝解辣的,怕甜人士可skip米線和湯底醬料非常出色視此處為「新元朗名物」也不為過怪不得長期坐無虛席!想試的話要預點時間排隊唷👌
搬離元朗前夕先吃吃元朗才找到的美食
其中一站是方太小鍋米線
你以為米線而已?就錯了
這裡主打幾款湯底,全部各有特色
真的不是到處也能吃到的味道

餐廳簡而精,餐廳沒多餘裝潢
有點像日式拉麵店
坐吧枱能看到開放式廚房
是龍是蟲一眼看得清清楚楚的

今天還是有點熱所以點了撈米線
秘製的芝麻花椒醬既香且辛
再配中辣辣椒醬,醒胃刺激!

米線本身的配料有腐竹雞絲炸醬炸蒜
(也有金菇不過餐牌沒寫,是我幸運嗎🤭)

另點了一顆糖心蛋
美味升級!

皮蛋芫茜藤椒湯米線
適合喜歡麻麻卻又怕太辣人士

藤椒油本來就是油
所以怕油膩的人士要先有心理準備

芫茜和皮蛋大量!超滿足!

追加一份炸雞
炸粉我覺得有點多看起來像麥樂雞塊了

跟米線可加購飲品一杯
多是手搖飲料,甜度已是預設好
是好喝解辣的,怕甜人士可skip
米線和湯底醬料非常出色
視此處為「新元朗名物」也不為過
怪不得長期坐無虛席!
想試的話要預點時間排隊唷👌