2024-10-21 575 浏览
香港人岀名鍾意食米線,但食黎食去都係連鎖就食到悶,係元朗發現左呢間有珍珠奶茶飲既米線喎!好,坐低睇下有咩好食先。方太家傳糯米酒米線,試一啖湯底先,個糯米酒幾香,好少食米線呢個配搭,食落又幾夾,加上蟲草花,食米線都可以養生。麻辣酸金湯,湯底集合麻、辣、酸,連個魚都有獨立麻辣味,鴨胸肥瘦匀稱。炸鮮蝦雲吞,即叫即炸卜卜脆,皮脆,餡料足。惹味炸雞扒,炸很好香,雞肉嫩。朱古力珍珠oreo碎碎,上面舖滿oreo,有朱古力又有奶味。炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶,珍珠都夠彈,奶茶都夠茶味。

好,坐低睇下有咩好食先。

炸鮮蝦雲吞,即叫即炸卜卜脆,皮脆,餡料足。

惹味炸雞扒,炸很好香,雞肉嫩。

炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶,珍珠都夠彈,奶茶都夠茶味。
2024-10-16 588 浏览
叫左撈面加台灣腸,由落單到食起碼需時20分鐘,黎到原來條腸係水煮,我諗如果做多少少,香煎下會好食啲。個撈面汁唔夠重味,辣味又唔夠,杯珍珠奶茶淡茂茂,完全飲唔到佢講既炭烤烏龍味。中午放飯時間勁多人,佢都夠膽死得一條友煮面,等到天荒地老佢仲要送錯枱,餐廳又唔係大,得10個位,有哂號碼都送錯,隔離得番兩三個位,佢仲應承個客,俾佢4個大男人坐,搞到勁逼,坐得好唔舒服,野食又貴,完全唔值。總之,餐廳有待改進
總之,餐廳有待改進
2024-10-15 661 浏览
元朗又開咗多一間新嘅米線雖然地方幾隱蔽下,但係見到都幾多人介紹價錢中等,但係選擇款式都有好多潮汕麻辣沙嗲湯底沙嗲味確實幾香,食落唔會覺得好鹹,如果可以再濃郁啲就會更加掛汁配搭咗炸雞扒,即叫即炸唔會好乾身,另外推薦要試吓豬大腸,滷水味好濃郁濃蕃茄酸菜湯底本身跟餐可以揀牛肉或者豬腩肉,牛肉入口都幾嫩同埋吾會韌蕃茄係睇到茄蓉嗰隻幾濃郁,甜甜酸酸而且帶辣真係好開胃另外跟餐仲可以配啲特色飲品,質素算吾錯,不妨一試
元朗又開咗多一間新嘅米線

雖然地方幾隱蔽下,但係見到都幾多人介紹
價錢中等,但係選擇款式都有好多

潮汕麻辣沙嗲湯底

濃蕃茄酸菜湯底

本身跟餐可以揀牛肉或者豬腩肉,牛肉入口都幾嫩同埋吾會韌
蕃茄係睇到茄蓉嗰隻幾濃郁,甜甜酸酸而且帶辣真係好開胃

另外跟餐仲可以配啲特色飲品,質素算吾錯,不妨一試
2024-10-12 487 浏览
元朗新開既米線店,以簡潔既裝修風格營造出溫馨既用餐環境,不過座位有限,只有約10多個。首先,膠質豬骨雞湯米線是一大亮點。湯底濃郁,富有膠質,配上爽口的芽菜、鮮嫩的腐竹和雞絲,加上台灣腸和墨魚丸,口感更加豐富,令人滿足。惹味炸醬干撈米線則是乾撈愛好者的必選。炸醬香氣撲鼻,與爽脆的芽菜和腐竹相得益彰。秘製花椒芝麻醬增添了層次感,炸蒜和芫茜的點綴更令味道升華。潮汕麻辣沙嗲薯粉則帶來一絲辣意。麻辣與沙嗲的結合,形成獨特的風味,搭配雞絲、台灣腸和墨魚丸,讓人一啖接一啖。

2024-10-11 441 浏览
約了朋友在元朗小聚,對方喜歡吃米線的原故,也就一起嚐小店去。芝士奶蓋朱古力好大一杯,冰感十足。難得不會好甜的凍朱古力,也沒可可粉的嗆喉感,少少甜配淡淡芝士,咸甜配搭很是夾。炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶香甜可口,冰凍解暑,茶滑而且有黑糖的甜,加了珍珠煙韌,口感大增。米線店來說有特色飲品選擇,而且味道不輸手調店,喜出望外。極濃鮮茄酸菜湯賣相很好,比拉麵做得更吸引~湯麵太熱了,即叫即做,吃時要小心😂由於不太偏愛米線,特意改點了紅薯粉。粉質有咬口,吃上來比較實在。點了小辣,也有點刺激。芽菜鮮腐竹滑溜溜,有些許豆味。鮮牛沒有靭,量不少,比預期的細嫩。秘製酸菜令整碗蕃茄口味進一步酸香開胃,湯加入不少鮮茄,湯頭好美味新鮮,愛茄控不可錯過。長洲巨型魚蛋挺大一個的炸魚蛋,爽口,不是粉蛋。韭菜鮮肉餃餃皮也細滑,鮮肉跟韭菜參半,味道蠻濃。麻辣酸金湯要了中辣的米線,芽菜鮮腐竹爽口有豆香。麻辣巴沙魚片口感嫩滑,沒啥骨。秘製酸菜甚爽脆,煙鴨胸有啖啖咸香散發,米線煮得不過度,沒有變成肥面。川味豬腩肉好大一塊,肉眼可見的肥肉,也有瘦肉位,入口半化,有驚喜。鹵汁豬大腸少少肥,做得入味,很衛生。

芝士奶蓋朱古力

炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶

米線店來說有特色飲品選擇,而且味道不輸手調店,喜出望外。

極濃鮮茄酸菜湯
賣相很好,比拉麵做得更吸引~
湯麵太熱了,即叫即做,吃時要小心😂

長洲巨型魚蛋
挺大一個的炸魚蛋,爽口,不是粉蛋。
韭菜鮮肉餃
餃皮也細滑,鮮肉跟韭菜參半,味道蠻濃。

麻辣酸金湯

要了中辣的米線,芽菜鮮腐竹爽口有豆香。

麻辣巴沙魚片口感嫩滑,沒啥骨。

鹵汁豬大腸少少肥,做得入味,很衛生。
2024-10-06 551 浏览
米線食來食去都係麻辣同酸辣?今次發現到好特別既湯底,就係糯米酒湯底!個湯底好夠味,帶有酒香同微微藥膳既味道!湯底原身已經包括左芽菜、鮮腐竹、金菇、蟲草花、雞絲等等配料,可以另外額外再加配料,我就加左豬朳!豬朳即叫即整熱辣辣,好鬆軟!另外一碗就叫左膠質豬骨雞湯,呢款湯底就包括咗芽菜、鮮腐竹、金菇、雞絲同埋炸醬!個炸醬少少辣,都幾惹味,另外加咗長洲巨型大魚蛋,真係好大粒又夠彈牙!飲品都好有特色,我哋加配左鴨屎香檸檬茶,味道拍得住茶飲店㗎!
米線食來食去都係麻辣同酸辣?
今次發現到好特別既湯底,就係糯米酒湯底!

個湯底好夠味,帶有酒香同微微藥膳既味道!

2024-10-05 403 浏览
🔎方太小鍋米線 (元朗)又係新米線鋪 但款式有別於一般嘅米線鋪🔹極濃鮮茄酸菜湯 $55 可選鮮牛肉/川味豬腩肉 加咗$8秘製炸醬同埋$10炸鮮蝦雲吞有鮮腐竹👍🏻個餸揀咗豬腩肉 有兩大件 夠淋又入味,茄湯好濃 比起坊間嘅茄湯都濃好多 除咗有濃茄湯 仲有茄蓉係面,仲多咗啲酸菜 多返啲酸味,不過個辣嗌咗中辣都唔辣😂 米線量都夠多另加炸醬 多返啲層次,炸鮮蝦雲吞即炸夠熱又夠脆🔹惹味炸醬干撈 $50好食!全靠花椒芝麻醬 成件事昇華咗 仲有好多芫荽 炸蒜 炸醬等豐富層次 本身有跟雞絲 另外加咗$10炸雞扒同埋$10滷汁豬大腸雞扒切細件咗 似雞球size 都係即炸夠熱,豬大腸就好食 又淋又乾淨又入味🔸朱古力珍珠Oreo碎碎 $15跟餐價🔸芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶 $15跟餐價幾有趣 食米線係配呢類手搖飲品 以加$15嚟講都抵 不過就同真手搖店有啲距離📍元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗 #食在元朗#米線系列
🔎方太小鍋米線 (元朗)
又係新米線鋪 但款式有別於一般嘅米線鋪

🔹極濃鮮茄酸菜湯 $55 可選鮮牛肉/川味豬腩肉
加咗$8秘製炸醬同埋$10炸鮮蝦雲吞
另加炸醬 多返啲層次,炸鮮蝦雲吞即炸夠熱又夠脆

🔹惹味炸醬干撈 $50
本身有跟雞絲 另外加咗$10炸雞扒同埋$10滷汁豬大腸

🔸朱古力珍珠Oreo碎碎 $15跟餐價
🔸芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶 $15跟餐價

📍元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
2024-10-05 369 浏览
元朗特色湯底米線見到佢新開 所以行過就試吓 裝修採用open kitchen設計 見到廚師煮米線嘅體驗好特別呀~麻辣酸金湯 小辣$55湯底少少麻偏酸 可能因為有啲秘製酸菜湯底本身有:芽菜 鮮腐竹 煙鴨胸 麻辣巴沙魚片幾滑而無骨 魚味鮮濃 韭菜鮮肉餃 +$10 惹味炸雞扒 +$10韭菜餃 菜同肉嘅比例分佈得啱啱好 肉餡鮮嫩女咬一啖都有韭菜味雞扒調得幾香口 外脆水嘅肉質好冧又juicy極濃鮮茄酸菜湯 配鮮牛肉 中辣 $55湯底本身有:芽菜 鮮腐竹 秘製酸菜 重有鮮牛肉 牛肉吾會煮到超硬!中意食辣嘅人士可以放心嗌!我下次都想試大辣😆配埋蕃茄湯底一齊飲酸酸地好開胃滷汁豬大腸 +$10 金菇 +$8特飲 跟餐+$15🧋芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶奶蓋篇椰子味 如果可以咸啲就更好🧋炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶黑糖唔算太甜 珍珠好煙韌 如果烏龍味再出啲就更好啦~方太小鍋米線 (元朗)元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
元朗特色湯底米線

特飲 跟餐+$15
🧋芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶
奶蓋篇椰子味 如果可以咸啲就更好

🧋炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶
黑糖唔算太甜 珍珠好煙韌 如果烏龍味再出啲就更好啦~

方太小鍋米線 (元朗)
元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖
1K
2024-10-04 479 浏览
搬離元朗前夕先吃吃元朗才找到的美食其中一站是方太小鍋米線你以為米線而已?就錯了這裡主打幾款湯底,全部各有特色真的不是到處也能吃到的味道餐廳簡而精,餐廳沒多餘裝潢有點像日式拉麵店坐吧枱能看到開放式廚房是龍是蟲一眼看得清清楚楚的今天還是有點熱所以點了撈米線秘製的芝麻花椒醬既香且辛再配中辣辣椒醬,醒胃刺激!米線本身的配料有腐竹雞絲炸醬炸蒜(也有金菇不過餐牌沒寫,是我幸運嗎🤭)另點了一顆糖心蛋美味升級!皮蛋芫茜藤椒湯米線適合喜歡麻麻卻又怕太辣人士藤椒油本來就是油所以怕油膩的人士要先有心理準備芫茜和皮蛋大量!超滿足!追加一份炸雞扒炸粉我覺得有點多看起來像麥樂雞塊了跟米線可加購飲品一杯多是手搖飲料,甜度已是預設好是好喝解辣的,怕甜人士可skip米線和湯底醬料非常出色視此處為「新元朗名物」也不為過怪不得長期坐無虛席!想試的話要預點時間排隊唷👌
搬離元朗前夕先吃吃元朗才找到的美食
其中一站是方太小鍋米線
你以為米線而已?就錯了
這裡主打幾款湯底,全部各有特色
真的不是到處也能吃到的味道

餐廳簡而精,餐廳沒多餘裝潢
有點像日式拉麵店
坐吧枱能看到開放式廚房
是龍是蟲一眼看得清清楚楚的

今天還是有點熱所以點了撈米線
秘製的芝麻花椒醬既香且辛
再配中辣辣椒醬,醒胃刺激!

米線本身的配料有腐竹雞絲炸醬炸蒜
(也有金菇不過餐牌沒寫,是我幸運嗎🤭)

另點了一顆糖心蛋
美味升級!

皮蛋芫茜藤椒湯米線
適合喜歡麻麻卻又怕太辣人士

藤椒油本來就是油
所以怕油膩的人士要先有心理準備

芫茜和皮蛋大量!超滿足!

追加一份炸雞
炸粉我覺得有點多看起來像麥樂雞塊了

跟米線可加購飲品一杯
多是手搖飲料,甜度已是預設好
是好喝解辣的,怕甜人士可skip
米線和湯底醬料非常出色
視此處為「新元朗名物」也不為過
怪不得長期坐無虛席!
想試的話要預點時間排隊唷👌
前兩日經過附近見到新開米線舖 決定今晚過嚟試吓 湊下熱鬧 餐廳格局好似平時既日本拉麵店 有吧枱位坐仲可以望住師傅製作自己碗麵感覺同坊間嘅米線舖好唔同 感覺好精緻🥰🍅極濃鮮茄酸菜湯(鮮牛肉)(小辣)呢款米線有得揀配牛肉 定係 配豬腩肉配料本身就已經有芽菜 鮮腐竹 秘製酸菜今次我就揀咗配牛肉 再加韭菜鮮肉餃 同爽口牛丸蕃茄湯底完全冇得輸 係真真正正極濃嘅蕃茄湯湯底質地稍為濃稠 味道好鮮甜 有蕃茄本身既酸味湯底裏面仲有蕃茄粒 每一啖麵都掛到湯 好好味😋鮮牛肉質素好好 好嫩滑 一啲都唔鞋唔靭韭菜餃 好香韭菜味 一啖食落去 爆哂餡😛爽口牛丸 好夠牛味 亦有牛肉汁 每款配料都好有質素🐷膠質豬骨雞湯(小辣)呢款米線本身配料有芽菜 鮮腐竹 炸醬 金菇 雞絲另外仲加配左 川味豬腩肉 黑毛豬肉條 墨魚丸本身以為呢款湯會好普通 但估唔到都有驚喜😍湯底質地真係飲到膠質既質地 好有雞香味飲得出係真材實料煲出黎既雞湯 有驚喜😋配料亦係繼續好有質素 食得出每款都係精心烹調川味豬腩肉 每一舊都好厚肉 好入味 淋得黎有咬口黑毛豬肉條 坊間餐廳好少見 豬肉味好香 有肉汁😋墨魚丸 一啲都唔腥 有墨魚粒係入面 好有咬口🍹鴨屎
前兩日經過附近見到新開米線舖
決定今晚過嚟試吓 湊下熱鬧
餐廳格局好似平時既日本拉麵店 有吧枱位坐
仲可以望住師傅製作自己碗麵
感覺同坊間嘅米線舖好唔同 感覺好精緻🥰
膠質豬骨雞湯 (加配:墨魚丸 川味豬腩肉 黑毛豬肉條)

🍅極濃鮮茄酸菜湯(鮮牛肉)(小辣)
呢款米線有得揀配牛肉 定係 配豬腩肉
鮮牛肉質素好好 好嫩滑 一啲都唔鞋唔靭
韭菜餃 好香韭菜味 一啖食落去 爆哂餡😛
爽口牛丸 好夠牛味 亦有牛肉汁 每款配料都好有質素
極濃鮮茄酸菜湯(鮮牛肉)(加配:爽口牛丸 和 韭菜鮮肉餃)

🐷膠質豬骨雞湯(小辣)
呢款米線本身配料有芽菜 鮮腐竹 炸醬 金菇 雞絲
川味豬腩肉 每一舊都好厚肉 好入味 淋得黎有咬口
黑毛豬肉條 坊間餐廳好少見 豬肉味好香 有肉汁😋
墨魚丸 一啲都唔腥 有墨魚粒係入面 好有咬口
膠質豬骨雞湯 (加配:墨魚丸 川味豬腩肉 黑毛豬肉條)

🍹鴨屎香檸檬茶(小甜)
呢到啲野飲都好精緻 每一款都好有特色

配埋Oreo碎碎 估你唔到 又真係幾好飲😋

呢個小店好有驚喜 睇得出餐廳對食物好有要求🥰
選材好有質素 對每一款配料嘅製作都好用心
絕對值得支持🤣😋👍🏻
鴨屎香檸檬茶(小甜)(跟餐) 和 朱古力珍珠Oreo碎碎(跟餐)

🍅極濃鮮茄酸菜湯(鮮牛肉) $55
(加配:爽口牛丸$8 韭菜鮮肉餃$10)
🐷膠質豬骨雞湯 $50
(加配:墨魚丸$8 川味豬腩肉$10 黑毛豬肉條$10)
🍹鴨屎香檸檬茶(小甜)(跟餐) $15
🧋朱古力珍珠Oreo碎碎(跟餐) $15
2024-09-27
2024-09-30 273 浏览
行過教育路發現有不少新餐廳 最後被這間米線吸引了 店舖不大但裝修簡潔明亮 有一排坐位可看著廚師煮米線這裏米線湯底比較特別 不是一般的酸/麻辣湯底 最後選了一個湯一個撈米線🍜 極濃鮮茄酸菜湯米線 $55一上枱便知道蕃茄湯底十分濃郁 加了酸菜令湯底層次更豐富 米線是屬於腍滑的那種 掛湯力強 配料有川味豬腩肉 豬腩肉炆得入味 肥瘦分明🍜 惹味炸醬乾撈 $50+台灣腸 $8 +黑毛豬肉條 $10撈米線配上了秘製花淑芝麻醬 十分好吃!特別是鮮腐竹吸收哂個醬變得更好吃 配料加了黑毛豬肉條 咬落像豬肉丸 豬肉味濃還帶點肉準 推薦👍🏻另一個特別地方是米線店有台式特飲 我們試了薄荷朱古力碎碎及芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶 雖然紙上沒有甜道選擇 但不會很甜 芝士奶蓋完全可比美坊間的手搖店

🍜 極濃鮮茄酸菜湯米線 $55

🍜 惹味炸醬乾撈 $50
+台灣腸 $8 +黑毛豬肉條 $10

• 黑毛豬肉條
2024-09-26 274 浏览
今次帶埋朋友黎到元朗,同大家介紹一間新開既街坊小店 一 方太小鍋米線餐廳裝潢有別於一般米線店,以Tiffany藍 搭配 工業水泥風 為主調,而內座則以開放式廚房設計搭配bar枱式設計。🌟膠質豬骨雞湯米線 $50湯底濃而不膩,滿滿骨膠原,配料亦相當豐富:芽菜、鮮腐竹、炸醬、金茹、雞絲 🤤👍🏻選配 +$8溏心蛋 +$8爽口牛丸 🌟方太家傳糯米酒米線 $55湯底酒味香中帶甜,配料亦相當豐富:芽菜、鮮腐竹、蟲草花、金茹、雞絲 🤤👍🏻兩款湯底各有特色,都飲得出系小店既心機之作選配:+$10鮮牛肉牛肉非常滑嫩小食:+$10炸鮮蝦雲吞 x2鮮蝦雲吞 金黃酥脆,我同朋友一致推介🤤👍🏻餐飲 :🌟芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶$15奶蓋綿密,飲得出奶香🌟炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶$15奶香順滑,搭配珍珠📍方太小鍋米線地址:元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖

🌟膠質豬骨雞湯米線 $50

選配 +$8溏心蛋 +$8爽口牛丸

🌟方太家傳糯米酒米線 $55

兩款湯底各有特色,都飲得出系小店既心機之作

選配:+$10鮮牛肉
牛肉非常滑嫩

小食:+$10炸鮮蝦雲吞 x2
鮮蝦雲吞 金黃酥脆,我同朋友一致推介🤤👍🏻

餐飲 :
🌟芝士奶蓋炭燒烏龍奶茶$15
奶蓋綿密,飲得出奶香
🌟炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶$15
奶香順滑,搭配珍珠

📍方太小鍋米線
地址:元朗教育路87-99號鴻發大樓地下A號舖

2024-09-26 330 浏览
去完元朗體育館運動🤸🏽,實在是餓了。路經附近一家新開的米線店,有著青春的Tiffany blue店面。午飯時間坐滿白領和學生哥,全場滿座,味道肯定有保障。小店的布局與其說是米線店,更貌似是拉麵店。客人需自己用螢光筆畫紙下單📝,再交給米線師傅。🍝惹味炸醬乾撈米線 ($50)頂呱呱!每口食材都是精心制作,稱得上是精緻平民價米線。當貓太太吃到第二第三口時便有強烈的念頭,我下次要再來吃這碗😆😂別看一碗清淡的樣子,濃厚的麻醬加微辣炸醬肉碎是很足味的,而且醬料頂肚,米線吃到3/4碗時就有飽意了。另外特別要點讚糖心蛋🍳,雞蛋黃真是如寶石般紅亮的流心,雞蛋白經醬油醃漬入味,真的有衝動再點兩顆🤣加餸則點了惹咪炸雞扒🥩和炸鮮蝦雲吞🥟,誠實地說師傅炸得有點Over了,但味道依舊是好的🤭卜卜脆。🧋🧃跟米線點台飲只要$15一杯,實在太化算。台飲味道偏甜,或可通知師傅控制甜度。

🍝惹味炸醬乾撈米線 ($50)

2024-09-25 344 浏览
元朗新開的一間米線小店湯底有多款選擇而且非常特別而且配搭亦非常新穎方太家傳糯米酒湯底 ($55)米線一入口已散發出啖啖酒香🍶配上蟲草花超滋補至於米線🍜口感極佳帶有少少煙靭質感除了原本湯底已包含的雞絲很滑之外額外加的糖心蛋($8)亦一絕流心效果一流而炸豬扒🐖亦很惹味另外亦試了比較經典的麻辣酸金湯($55)麻酸味非常平衡而且湯底配有煙鴨胸鹹香煙熏味和酸辣湯底非常夾而麻辣巴沙魚片🐟則香滑無骨另外我亦加了秘製炸醬($8)炸醬非常濃郁令整碗湯底味道更有層次至於川味豬腩肉($10)肥瘦均勻外皮入口即化炆得相當軟淋炸鮮蝦雲吞($10)有三大件酥脆鬆化得很飲品點了杯芝士奶蓋朱古力($15)賣相不錯芝士🧀奶蓋夠濃厚整體這間小店很用心整作每碗米線湯底和配料配搭特別下次想再試試極濃鮮茄酸菜湯和皮蛋芫荽🌿藤椒湯味道應該同樣出色
元朗新開的一間米線小店
湯底有多款選擇而且非常特別
而且配搭亦非常新穎

方太家傳糯米酒湯底 ($55)
米線一入口已散發出啖啖酒香🍶
配上蟲草花超滋補
至於米線🍜口感極佳帶有少少煙靭質感
除了原本湯底已包含的雞絲很滑之外
額外加的糖心蛋($8)亦一絕
流心效果一流
而炸豬扒🐖亦很惹味

另外亦試了比較經典的麻辣酸金湯($55)
麻酸味非常平衡
而且湯底配有煙鴨胸
鹹香煙熏味和酸辣湯底非常夾
而麻辣巴沙魚片🐟則香滑無骨
另外我亦加了秘製炸醬($8)
炸醬非常濃郁
令整碗湯底味道更有層次
至於川味豬腩肉($10)肥瘦均勻
外皮入口即化炆得相當軟淋
炸鮮蝦雲吞($10)有三大件
酥脆鬆化得很

飲品點了杯芝士奶蓋朱古力($15)
賣相不錯芝士🧀奶蓋夠濃厚

整體這間小店很用心整作每碗米線
湯底和配料配搭特別
下次想再試試極濃鮮茄酸菜湯和皮蛋芫荽🌿藤椒湯
味道應該同樣出色

2024-09-24 310 浏览
不愧是以湯底聞名,膠質豬骨雞湯米線開啟了靈魂之窗,湯頭加入豬骨、雞隻細心熬製,膠質豬骨雞湯甘醇順口,厚實不油,雞湯味是主角,豬骨味是稱職的配角,媽媽喜歡這樣的組合,米線完整包覆膠質豬骨雞湯汁,滑彈迷人,溫柔純郁在口腔蔓延。川味豬腩肉真是滷得太強,焦糖色看上來美美的,川味豬腩肉肥瘦相間,咬下去肥肉挺味美,富油香但不膩口,瘦的部份肉嫩亦有入味,滷汁滷到鹹度恰如其分,且尾韻帶回甘,川味豬腩肉實在好吃。韭菜鮮肉餃適合口味重一點的朋友味兒,韭菜的香氣撲鼻而來,餃皮看上來剔透飽滿,而且菜與肉的比例恰到好處,肉餡香嫩不乾柴,韭菜切得細細的,在嘴裡細嚼真的充滿韭菜香。滷汁豬大腸處理得十分乾淨,單吃就挺有味道,跟膠質豬骨雞湯米線搭在一起相得益彰,互相加分,方太小鍋米線秘方滷汁了得,滷到琥珀色澤,滷汁豬大腸爽彈有嚼勁,入口秒圈粉。炸鮮蝦雲吞挺大顆,個頭不少,與韭菜豬肉餃截然不同,炸鮮蝦雲吞現點現炸,外皮炸到金黃酥脆,餡料也不馬虎,塞滿蝦仁,蝦的鮮味明顯,蝦肉彈牙,別忘了沾點甜酸醬,其加持猶如畫龍點睛。潮汕麻辣沙嗲牛肉米線是我目前吃過最喜愛的麻辣沙嗲牛肉米線無誤,剛入口時有被濃郁的沙嗲花生醬香驚艷到,接著麻
潮汕麻辣沙嗲牛肉米線是我目前吃過最喜愛的麻辣沙嗲牛肉米線無誤,剛入口時有被濃郁的沙嗲花生醬香驚艷到,接著麻辣滋味在嘴裡散開,鮮嫩的牛肉完美結合。
麻辣沙嗲湯是整碗米線的美味靈魂,第一口湯馬上征服我的味蕾,湯頭濃厚香辣,愈喝愈過癮,米線、鮮腐竹、金菇吸飽湯汁,米線依然彈性十足,可見魅力非凡。
麻辣巴沙魚片精選新鮮肥美魚片製作,然後完全去除骨刺,再使用獨門麻辣調味料醃漬,麻辣巴沙魚片香辣夠味,魚肉細嫩,味覺整個都被喚醒,令人愛不釋口麻辣巴沙魚片。
惹味炸雞扒真的一吃就愛上,惹味炸雞扒外酥內嫩,大口嚼下可以感受到雞皮咔滋咔滋的脆口感,炸雞扒炸得不油膩,嚐起來非常乾爽,灑上椒鹽超鹹香,肉質彈嫩一級棒。
薄荷朱古力碎碎多麼療癒,一上桌要尖叫一下,看見那麼多朱古力碎碎密鋪心情多好,薄可朱古力碎碎喝起來濃稠,邊喝還有淡雅薄荷融合香甜的朱古力,濃郁順香好喝,想再來一杯。
炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶是方太小鍋米線熱銷飲品之一,來方太小鍋米線的食客都點上一杯,黑糖珍珠是自家熬煮,搭配濃厚的炭燒烏龍奶茶,不管是味覺還是視覺上絕對是擄獲人心的最佳飲料,喝上圓潤甜蜜的炭燒烏龍黑糖珍珠奶茶真幸福。