身處繁華的上環街道,走進「無敵家」日式居酒屋,彷彿瞬間被帶到了日本。精心設計的裝潢,營造出溫暖舒適的氛圍,讓人沉浸其中,彷彿置身家中一樣。Menu排版清晰易明,用菜式編號同服務員溝通就可以,很方便明太子玉子燒蓬鬆Q彈的玉子和鹹香濃郁的明太子完美融合,每一口都是充滿香味。南蠻炸雞沙律酥脆的雞肉配上鮮爽可口的蔬菜沙律,清新爽口豚肉荔枝卷肉質鮮嫩多汁,荔枝的甜香恰到好處,入口即化。免治雞肉軟骨棒軟嫩的雞肉搭配酥脆的軟骨,層次豐富,點原隻日本蛋黃味道讓人難忘。黑松露三文魚炒飯三文魚與濃郁醇厚的黑松露碎完美融合,日本米飯炒得恰到好處,夠乾身飯面的飛魚子更是鮮味十足忍不住多吃幾口紅酒燴牛面頰牛肉軟嫩多汁,每啖都嚐到紅酒的醇厚,配菜紅蘿蔔超索味,補鐵恩物女士必吃整個晚餐過程,服務人員細心周到,不打擾,讓人賓至如歸。特色小菜、精緻料理,加上舒適的氛圍,「無敵家」日式居酒屋無疑是一個值得一去的日式居酒屋體驗

Menu排版清晰易明,用菜式編號同服務員溝通就可以,很方便

明太子玉子燒

南蠻炸雞沙律
酥脆的雞肉配上鮮爽可口的蔬菜沙律,清新爽口

豚肉荔枝卷
肉質鮮嫩多汁,荔枝的甜香恰到好處,入口即化。

免治雞肉軟骨棒

黑松露三文魚炒飯
飯面的飛魚子更是鮮味十足
忍不住多吃幾口

紅酒燴牛面頰

2024-08-03
  • 紅酒燴牛面頰
2024-06-29 240 浏览
去上環行街街,買完茶葉,望去對面,見到一間好有味道嘅日式居酒屋,又咁啱到咗晚餐時間,決定一試,好彩有位😆環顧四周,裝橫十分用心,見到好多清酒,自己釀嘅梅酒,仲有好多日式面譜!而且鋪入店內已經感受到員工嘅熱情,難怪坐咗一陣,就感到到很多熟客仔光顧,感覺好温暖❤️❤️三文魚燒飯糰🍙$45入面仲係保持住米嘅軟熟,外面燒得啱啱好,加上三文魚嘅點綴,好味🤤❤️芝士年糕 $28第一次見到芝士年糕夾住紫菜食,估唔到又幾夾!❤️炸雞軟骨 $58炸得好好👍🏻外面嘅炸粉漿厚度剛好❤️燒鱈魚片$78另一樣我去居酒屋必嗌嘅食物,有無人都係?❤️厚切牛舌$58又厚又嫩,好鬼好食呀😋必點必點!❤️明太子燒豆腐$45明太子鹹味配上燒豆腐,夾得好好!❤️牛油燒翠玉瓜$28翠玉瓜燒得超juicy,上面仲會加少少櫻花蝦仔😍❤️脆炸蓮藕片$48做下酒菜真係一流,炸得非常脆,然後灑上黑胡椒同鹽,好似食薯片咁,超正👍🏻❤️蜜糖芥末燒紐西蘭羊架 $78 羊架熟度剛好,配上蜜糖芥末,增加咗成個菜式嘅層次,而且旁邊仲配有wasabi👍🏻加咗Wasabi都好好食!❤️Sapporo $40呢個唔使介紹啦!去居酒屋點可以唔飲啤酒?而我每次見到Sapporo都

❤️三文魚燒飯糰🍙$45

❤️芝士年糕 $28
第一次見到芝士年糕夾住紫菜食,估唔到又幾夾!

❤️炸雞軟骨 $58
炸得好好👍🏻外面嘅炸粉漿厚度剛好

❤️燒鱈魚片$78
另一樣我去居酒屋必嗌嘅食物,有無人都係?

❤️厚切牛舌$58
又厚又嫩,好鬼好食呀😋必點必點!

❤️明太子燒豆腐$45
明太子鹹味配上燒豆腐,夾得好好!

❤️牛油燒翠玉瓜$28
翠玉瓜燒得超juicy,上面仲會加少少櫻花蝦仔😍

❤️脆炸蓮藕片$48

❤️蜜糖芥末燒紐西蘭羊架 $78

❤️Sapporo $40
呢個唔使介紹啦!去居酒屋點可以唔飲啤酒?而我每次見到Sapporo都必嗌👍🏻

❤️日本蘋果梳打 $35
朋友最喜愛就係蘋果汁,佢話蘋果汁同梳打味平衡得好好👍🏻

2024-06-29
最近yen不斷跌個個都話去日本我又請唔到假呢日OT完想心情好D就同朋友在公司附近搵日本野食這間位於上環內街的居酒屋我地大約8點到一推門入去好熱鬧環境好有日本居酒屋feel 分為上下層餐廳主要以木系為主掛上了日本燈籠加添了古色古香的日本感內裏有bar枱又有普通座位地方闊落 同朋友相聚最好不過 //Mutekiya 梅酒 $60//一入餐廳望到樓梯有佢地自家製浸緊既梅酒店員介紹下就決定要試下呢個梅酒有好香好濃既梅味鐘意梅味既朋友一定要試 //蜜桃燒酒 $55//這個燒酒味道偏甜甜甜的蜜桃中和了燒酒的烈度適合女生或不太喝酒的朋友也可以一試 //明太子玉子燒 $98//超多超多明太子 十分驚喜一層層的玉子燒 充滿蛋香口感嫩滑,分開三層甘分開三層每層都整到好滑明太子醬的確係令整個口感更加豐富 //地獄辛辣拉麵 $90//我最喜愛吃地獄拉麵而這裡的辣勝在香辣開胃拉麵質地煙韌配菜有海苔、芽菜、玉米粒、木耳及香蔥味道幾夾 //炸雞軟骨 $58//份量夠多 香脆又有咬口加點檸檬汁再點沙律醬飲住酒吹住水食下一粒 食下又一粒停唔到口好快就清空 //厚切牛舌 $58//牛舌串燒有3塊火候控制得好好入口好爽
最近yen不斷跌

甜甜的蜜桃中和了燒酒的烈度
適合女生或不太喝酒的朋友也可以一試

//明太子玉子燒 $98//
超多超多明太子 十分驚喜
一層層的玉子燒 充滿蛋香口感嫩滑,
分開三層甘分開三層
每層都整到好滑
明太子醬的確係令整個口感更加豐富

//地獄辛辣拉麵 $90//
我最喜愛吃地獄拉麵
而這裡的辣勝在香辣開胃
拉麵質地煙韌
配菜有海苔、芽菜、玉米粒、木耳及香蔥
味道幾夾

裡面係蒜味蝦 口感外脆內軟
蝦肉盡吸雞油甘香
一啖咬落去非常juicy

2024-10-21 0 浏览
🐝上環 l 居酒屋上環站行2分鐘左右到,唔難去,星期六晚去都唔算多人。築前味噌煮 $78 7/10幾好食!蘿蔔好入味!雞肉超級滑,熟度剛剛好!各款串燒牛油燒翠玉瓜 $28 7/10翠玉瓜燒得好juicy, 有牛油香厚切牛舌 $58 7.5/10好食!牛舌夠厚切,牛味香濃,爽口!雞腎 $34 7/10爽口,正正常常雞軟骨 $32 7/10正正常常嘅雞軟骨串燒墨魚咀 $32 7.5/10Juicy! 調味幾好食!明太子玉子燒 $98 8.5/10必叫!!本身唔係一個中意食明太子既人,因為覺得明太子少少腥,但係呢個完全冇腥味,明太子鹹香味同玉子燒好夾,玉子燒燒得剛剛好,蛋漿仲有少少流心,中間加埋明太子,一啖食落去,口感很豐富豬軟骨豚骨拉麵 $90 (豬軟骨 8.5/10, 拉麵4/10)豬軟骨燉得很軟腍,入口即化,軟骨位置燉到變成啫喱,好正!不過拉麵一般,不過豬軟骨值得食!松竹梅 (冷) 300ml $120 9/10好好飲既sake,有得揀冷/熱,我今次揀左冷,易入口,清香,推薦!無敵家 (上環)上環孖沙街9號地舖
🐝
上環 l 居酒屋

上環站行2分鐘左右到,唔難去,星期六晚去都唔算多人。

築前味噌煮 $78 7/10
幾好食!蘿蔔好入味!雞肉超級滑,熟度剛剛好!

各款串燒
牛油燒翠玉瓜 $28 7/10
翠玉瓜燒得好juicy, 有牛油香

厚切牛舌 $58 7.5/10
好食!牛舌夠厚切,牛味香濃,爽口!

雞腎 $34 7/10
爽口,正正常常

雞軟骨 $32 7/10
正正常常嘅雞軟骨串燒

墨魚咀 $32 7.5/10
Juicy! 調味幾好食!

明太子玉子燒 $98 8.5/10

松竹梅 (冷) 300ml $120 9/10

無敵家 (上環)
上環孖沙街9號地舖
2024-08-08 376 浏览
今日約咗朋友lunch,揀咗office附近嘅日本嘢食,叫咗個燒三文魚定食,秋葵同酸蘿卜唔太啱口味,沙律啲菜算新鮮,麵豉湯鹹咗啲😢依然覺得好食嘅原因係三文魚好好食,皮煎得好脆,肉又唔會太老,所以就算成個set啲配菜唔係太鐘意,為咗嚿三文魚我都係會再食過😂

2024-08-08
2024-07-22 473 浏览
上環比人嘅感覺好復古,有好多舊式嘅靚建築物,藏身係其中嘅餐廳都各具特色。而今日同朋友打算上環中環一日遊,就決定先由豐富午餐開始﹗地點好近上環地鐵站,過兩條馬路已經到了,大門已經係好靚嘅日式感覺,而入面裝修更加有日本嘅風味。假期都有午市定食,種類超多,而後面果頁仲有拉麵揀。每個餐都包埋白飯、野菜沙津、漬物、味噌湯。我就揀咗芝士漢堡蛋包飯,而朋友就叫咗鰻魚蛋包飯。落單之後就聞到好香嘅嘢食味,再等多一陣就已經送到上枱了。蛋包飯望落都好飽滿,漢堡好香口好惹味,肉質好厚實。兩款蛋包飯嘅汁都唔同,芝士漢堡蛋包飯係燒汁而鰻魚蛋包飯係白汁,兩種味道都同蛋包飯好夾,汁比較濃味,撈埋飯食就啱啱好啦﹗味噌湯入面都好多料。

我就揀咗芝士漢堡蛋包飯,而朋友就叫咗鰻魚蛋包飯。

落單之後就聞到好香嘅嘢食味,再等多一陣就已經送到上枱了。

味噌湯入面都好多料。
2024-07-20
2024-07-21 362 浏览
明太子玉子燒一上枱就被呢個明太子玉子燒吸引住!😆每一口都可以感受到雞蛋嘅滑嫩,同埋明太子帶出嘅鮮味,食完完全唔夠!😋生蠔煙肉卷呢個生蠔煙肉卷真係超特別!✨新鮮嘅生蠔包裹住煙肉,咬落去有種意想不到嘅組合,海味同肉味好完美嘅融合。外面嘅皮炸得香脆,裡面嘅生蠔保持咗鮮甜,真係令人驚喜,推薦!😍🥰吉列忌廉蟹肉薯蓉餅外面金黃酥脆,裡面嘅忌廉蟹肉充滿濃郁嘅海鮮味,薯蓉滑溜,口感豐富😛豬軟骨拉麵呢碗豬軟骨拉麵真係好正!湯底濃郁,啲軟骨煮得好入味,軟得可以用筷子撕開,啖啖都入味。面條彈牙,吸收咗湯汁,整碗拉麵食落去非常過癮,真係抵食!😍💛地獄辛辣拉麵如果你鍾意辣嘢,一定要試呢個地獄辛辣拉麵!辣味十足,但唔會掩蓋到食材本身嘅鮮味,湯底香濃又辣,真係挑戰你嘅味蕾,食完真係好過癮!🤩總括來講,呢間位於上環嘅日式居酒屋🏮無論係小食定主菜都好出色,環境輕鬆又有氣氛,真係一個適合朋友聚會嘅地方!下次我一定會再嚟!🥸
明太子玉子燒

生蠔煙肉卷

吉列忌廉蟹肉薯蓉餅

地獄辛辣拉麵

2024-07-18 209 浏览
我平時比較少去港島,咁岩約朋友食飯要搵餐廳,而呢間居酒屋幾吸引咁😍呢度真係一間好正嘅日式餐廳,環境好舒服,幾鐘意啲裝修真係似足日本嘅居酒屋👍🏻 今次想揭曉左食完嘅感覺先......就係💯!啲野食真係好食到我會想再去🤤明太子玉子燒 🍳玉子燒煎得外層金黃香脆,內裡嫩滑,再配上明太子嘅鹹香,味道層次好豐富👍🏻每一口都充滿濃郁嘅蛋香同明太子嘅味道,真係非常好味😋厚切牛舌 & 帆立貝串 牛舌燒得啱啱好,外面微焦,入面嫩滑多汁,口感非常好👍🏻每一片牛舌都切得厚厚的,食起上嚟好滿足😋帆立貝串好新鮮,燒得外面微焦,內裡保持住嫩滑嘅口感🤤帆立貝嘅鮮味同燒烤嘅香味融合得非常好👍🏻北海道魷魚 🦑原隻北海道魷魚係我嘅最愛😍魷魚燒得外層微焦,內裡鮮嫩多汁,魷魚嘅鮮味同燒烤嘅香味結合得好好,我食到唔停口🤤脆炸刺身甜蝦 🍤炸蝦真係好正,外層炸得金黃香脆,內裡又嫩滑👍🏻甜蝦嘅鮮甜味道同脆脆嘅外皮,非常好食🤤豬軟骨豚骨湯拉麵 🍜我地掛住食啲小食,終於試到拉麵🤣幾鐘意個豚骨湯底,味道濃郁👍🏻而豬軟骨都煮得夠淋同嫩滑👍🏻拉麵亦煮得啱啱好,彈牙而有嚼勁😋溫泉蛋 🥚為左配埋個拉麵,而加左隻溫泉蛋🤤鐘意加落個碗到,好邪惡咁浸住啲

明太子玉子燒 🍳

厚切牛舌 & 帆立貝串

北海道魷魚 🦑

脆炸刺身甜蝦 🍤

豬軟骨豚骨湯拉麵 🍜

溫泉蛋 🥚
為左配埋個拉麵,而加左隻溫泉蛋🤤鐘意加落個碗到,好邪惡咁浸住啲拉麵食🤤見到隻蛋黃保持住半熟嘅狀態,蛋白又嫩滑唔錯唔錯!

雖然最後埋單係有貴左啲,但食日式野+居酒屋都係差唔多價錢🙈重點係要好食又滿足🤤
2024-07-12 266 浏览
今天相约了一个很久不见的朋友在中上环,想一想能一边饮酒,一边吃点小吃,又能慢慢坐闲聊一会,莫过于居酒屋,看到很多人推介这家就来试一试。果然没有失望,食物选择种类繁多,质素高,服务也很好,餐厅环境也很舒适,餐厅设有两层,不用担心坐位问题。特别想推介这里的串烧,特别是牛肉类,熟成刚好,味道出色,还配上不同酱料,值得再来 。#pancake #pancakebb #环 #香港美食 #香港打卡 #闲聊 #庆祝 #日本料理 #我的美食日记 #餐厅推荐 #居酒屋

無敵家不嬲係我既午餐之選,幫襯左咁耐先發現,原來從未為佢寫過食評,心血來潮下要推薦下俾大家!無敵家係位於上環既日式居酒屋🏮平日lunch時段都客似雲來,我就最鐘意食佢個西京味噌燒鱈魚定食。🍱西京味噌燒鱈魚定食 $218 - 西京味噌燒鱈魚定食是日式料理中既經典,鱈魚經過特製的西京味噌醬汁醃製後煎烤而成,外皮煎香,魚肉鮮嫩多汁,並帶有濃郁的味噌香氣,再搭配清爽的白米飯🍚真係人間味美!🍱塩燒三文魚定食 $118 - 將新鮮的三文魚塊用鹽醃製一段時間,然後放在高溫下烤制,令三文魚表面形成一層酥脆的焦香,內部卻保持嫩滑多汁的口感,令人一試難忘!lunch既定食仲會包味噌湯、沙律、前菜醃物,同埋胡麻醬豆腐,非常豐富抵食!

2024-06-23 203 浏览
無敵係點嘅呢?寂寞?痛苦?記得以前讀書考第一個個人,成日都好多人圍住佢,抄佢既功課,想寂寞都幾難。食肆一樣,當你無敵,只會係好多爭住黎食。🍖隨便叫左一d串燒,可能係老闆娘既姐姐話要唔要試下招牌三寶,下,招牌喎,改,改,即改。真係好食到爆,首先喺雞皮蝦,同行朋友先食,佢問我個蝦殼食唔食得,我奇怪佢點解會咁問,試完之後,原來係個雞皮,好彩有一齊食,先知原來兩者咁夾。仲有個荔枝豚肉,清甜荔枝肉,又係勁夾豚肉既油香,仲增加咗一啲清新。最後就係免治雞串同個蛋,首先將個雞蛋撈埋個醬油,好夠杰身,所以好掛得往個肉,個肉又有空氣感,柔軟嘅感覺,令人食得好舒服。🍖我地叫左超肥美三文魚腩,超爆汁,但係一啲都唔肥膩,青檸汁起到一定嘅功效,但係我覺得唔喺全部原因。我諗唔倒,但係個份油分,真係令人再三回味。🍖再嚟係餃子同明太子玉子燒,簡單到咁嘅菜式,唔知點解都咁好味,我好享受按壓玉子,然後明太子必出黎個一刻。餃子嘅油網擴散得好靚,但個底一啲都唔燶,係技巧吖哈利!🍖Last but not least,燒三文魚飯糰,同埋明太子芝士長竽,三文魚碎同燒焦嘅飯同紫菜互相輝映。明太子,芝士同埋山葯,三種嘅口感,粒質,煙靭

🍖Last but not least,燒三文魚飯糰,同埋明太子芝士長竽,三文魚碎同燒焦嘅飯同紫菜互相輝映。明太子,芝士同埋山葯,三種嘅口感,粒質,煙靭,爽脆,但合一嘅味道,非常配合。

🍺自家製嘅梅酒,好易入口,喺必選推介。

✨️其實而家有好多食肆,喺哩個時勢都做唔往,同啲待應姐姐傾哩個問題,嚇左我一跳,原來佢地已經迎來第15個年頭,而且客人包括左好多日本人,淨係呢點,都可以證明我以上所講,一次都無誇張。慶幸有機會試到呢間餐廳。

2024-06-16 159 浏览
今日嚟咗我最鍾意嘅中上環,所以呢就發掘吓呢度嘅美食啦。朋友話呢度有間幾出名嘅居酒屋,所以就過咗嚟試吓啦,我哋都叫咗好多唔同嘅串燒同埋食物。當中包括有明太子玉子燒 $98,想到嚟嘅時候熱辣辣有啲好新鮮嘅名牌子加埋邊皮嘅玉子同埋蘿蔔真係絕配😃另外叫咗一煲清酒煮蜆 $108,感覺上都幾新鮮下,熱辣辣嘅。另外仲有鐵板牛柳粒 $168,覺得食落都幾好味,加埋啲配菜感覺上有一啲小清新嘅感覺啊另外我哋都叫咗幾款唔同嘅串燒,包括日本番薯同埋焦糖燒菠蘿,焦糖燒菠蘿我自己都幾鍾意嘅因為都,真係都覺得幾唔錯嘅,我都覺得菠蘿都幾新鮮啦都唔錯幾好食。另外仲叫咗雞胸軟骨 $48、免治雞肉軟骨棒 $58、牛舌$58、芝士年糕 $28 。另外唔少得嘅梗係黑松露三文魚炒飯 $98,見好多人都幾鍾意食,加埋個味道都幾夾覺得食過返尋味。

2024-06-13 117 浏览
與朋友吃生日飯,過海選擇了上環這獨特的地區,朋友特地選擇這懷舊的日本居酒屋。地點非常方便,從上環地鐵站2分鐘便到達。門面有特色,容易辨認,入內滿有懷舊日本的風味。雖然店舖不大,座位與座位之間感覺闊落,店員態度親切,會特別介紹特別的菜式,上菜也很快。午餐定食都差不多有20款選擇,我們特地選擇了新出的 beef wellington 定食,要25分鐘特製,賣相非常OK,雖然係西餐菜式,但係配以定食的配菜,感覺仍然日本風。外面的酥皮脆,裏面的牛肉嫩滑,有少許冧酒的味道,入口有豐富Juicy的感覺。配以小沙律,小前菜,麵豉湯,一個飯, Perfect !另外叫咗一個牛油果薯仔沙律,前所未有的嫩滑,店員話係自家製特製薯仔做,原來薯仔配牛油果味道合宜。另外試一下他們出名的串燒,牛舌,不過味道一般。
在中上環一帶的地區有一間兩層的日式居酒屋🏮木系裝潢🪵 加上懷舊的海報及歌曲🎶下班後更坐滿外國人及上班族💼用餐氛圍熱鬧溫馨🍻🐂頂級小牛排色澤粉嫩🥩油脂分布較多油香味重🍚黑松露三文魚抄飯抄至乾身 粒粒分明散發淡淡黑松露香味🍄‍🟫配搭三文魚碎及魚籽🐟層次感豐富飽肚又滿足🦑北海道魷魚魷魚燒至微焦充滿炭香味🔥嫩中帶脆口感一流能補償在函館錯過了燒魷魚的遺憾🍳明太子玉子燒玉子口感軟密🥚夾心的明太子份量十足增添整體的鮮味整體味道微辣
在中上環一帶的地區

增添整體的鮮味
整體味道微辣

2024-05-31
2024-06-09 121 浏览
無敵家是一間不但環境非常舒服的日本餐廳,還有着非常美味和各種各樣的食品。其中最令人印象深刻是牛柳串燒。牛柳的質地不但非常容易入口,還有着無敵家自己調製的秘製醬汁,將牛柳串燒的層次提升。炸雞和炸魷魚圈有着脆脆的表面,入口時還要燙燙的。日式餃子跟在日本吃到的餃子一樣味道,非常正宗。至於羊架,肉的質地非常淋,很容易入口。而且,羊的騷味剛剛好,和 wasabi 也有着令人意外的配合,令羊肉的味道昇華。烏冬和拉麵的面質非常彈牙,湯底也非常濃,可以說是我在香港吃過最美味的。如大家有機會,我極度推介到無敵家👍🏻💯

炸雞和炸魷魚圈有着脆脆的表面,入口時還要燙燙的。

日式餃子跟在日本吃到的餃子一樣味道,非常正宗。

如大家有機會,我極度推介到無敵家👍🏻💯

Fried  chicken
牛油翠肉瓜