2022-02-02 286 浏览
團年飯 加送黎個例牌 鵝片 厚薄剛好 滷水味濃 肉質軟而易咬底下叫左 2磚 豆腐 好好食既豆腐再叫左個超級自拼 滷水大拼盤豬耳、豬腩肉(姐姐話十舊 但都比十舊多喎)、贈送少少 豆卜、鵝翼2隻整體 比 第一次食好味喎幾好唔錯 可以再食
團年飯 加送

幾好唔錯
可以再食
2022-02-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
$50 (其他)
庆祝纪念
团年饭
2022-01-04 222 浏览
肥雞爸爸鍾意食潮州鹵水鵝,所以周圍搵好味嘅滷水係肥雞成日要做嘅嘢。位於淘大商場嘅日日香鵝肉滷水專門店,佢嘅鵝肉係做得非常之出色,佢個滷汁真係靈魂,充滿花椒八角桂皮香味嘅滷汁附上嫩滑嘅鵝肉, 一啖啖肉又去骨,用嚟送飯一流,齒頰留香嘅味道。肥雞嗌埋個鹵水豬手,其實個汁係一樣,但係配搭喺豬肉上面就有啲唔同。q彈嘅豬皮配上緊實嘅豬肉,鹵水嘅香味滲透咗系豬肉上面,佢又係好貼心想幫你去咗骨,所以呢餐真係非常之適合食肉獸嘅肥雞。
2021-12-22
2022-01-04 234 浏览
今日發現原來日日香鵝肉飯店都幾好食,佢嘅二人套餐都只係$228 ,有齊飯,燉湯,菜,鵝,小食,性價比頗高,加$8仲可以要埋凍熱嘢飲🥳🦢招牌鵝肉啖啖肉,滷水味唔會蓋過鵝肉嘅鮮嫩味道,肉質軟腍,點少少酸醋,越食越滋味。小食有鵝腎,豬大腸,豬耳,紅腸,豬手,豬腩肉比你揀,可以揀其中兩款。🐷份量都唔少,豬大腸滷得得入味,但食落又唔會太鹹,大腸仲黐住啲肥膏,食落好甘香😍豬手一啲都唔嚡又唔硬,皮帶有少少煙韌嘅口感,蘸上酸醋,好好食。燉湯🍵原盅奉上,好足料,有圓肉,烏雞,蟲草花,湯頭清澈唔油膩,飲落清甜,熱辣辣,好暖胃☺️🥬滷水汁生菜生菜爽脆鮮嫩,索晒滷水汁,好食😋原盅宗老火燉湯加$8仲可以有凍熱嘢飲🍋青檸梳打唔似坊間梳打水冇乜氣,青檸水和梳打係分開上,罐裝梳打,夠晒氣,飲落特別過癮,味道酸甜,感覺清新。🍊熱柑桔檸蜜消滯又解膩🤓

🦢招牌鵝肉

燉湯

🥬滷水汁生菜
生菜爽脆鮮嫩,索晒滷水汁,好食😋
原盅宗老火燉湯
加$8仲可以有凍熱嘢飲

🍋青檸梳打

🍊熱柑桔檸蜜
消滯又解膩🤓
2021-12-31 158 浏览
之前同朋友食過一次覺得唔錯,今日同媽子去淘大買嘢見到呢度都有分店就同媽子過嚟食😋雙拼米粉 $75揀咗鵝肉同墨魚鵝肉滷得入味,味道香濃,肉質嫩滑,墨魚片都好正,勁爽口,配菜仲有滷蛋、豆卜、甜酸菜…….酸酸甜甜勁好味😋特選滷味米粉 $64特選滷味有豬大腸,豬腩肉同紅腸,好豐富,豬腩肉肥瘦適中,豬大腸冇乜肥膏,口感爽滑,重點冇臭味😌,米粉夠晒爽口,媽子都話好正,話下次要同埋老豆嚟食🤣凍柚子蜜 +$3椰汁紅豆冰 +$8

雙拼米粉 $75
揀咗鵝肉同墨魚

特選滷味米粉 $64

凍柚子蜜 +$3
椰汁紅豆冰 +$8
最近愛上咗呢一間專門食鵝肉嘅飯店 喺個區都有唔同分點但係水準都keep到喎價錢親民選擇多仲有讓眼約湯水飲所以我成日都幫襯雙拼飯唔怪今日搞咗個鵝肉拼豬手瀨粉 湯仔都係 鵝骨煲成 分量好多 嗰個鵝肉冇乜骨 白醋加豉油其實都好好餸飯 跟參加38蚊就有個老火燉湯 個湯好自然好飲熱辣辣感覺冇味精 今日係蟲草花煲竹絲雞飲得出冇乜味精分量豐富 加三蚊仲有個凍檸茶 其實都好抵 夜晚馬上人流 唔係太多所以一點送上菜就嚟啦 食物質素大份所以我都 經常幫襯飲靚湯

老火燉湯

用餐时段
老火燉湯
2021-12-23 137 浏览
呢一間餐廳有好多分店但係都係高質環境10分舒服適合同朋友或者屋企人一齊食飯燒味喺香港嘅特色小食或者大家都好鍾意食叉燒飯呢一間我哋嗌咗燒鵝肉 亦都係佢哋最遲名嘅招牌之一 佢哋嘅白飯非常多配上紅腸 豬肚雞蛋 調味料都係配上滷水 好有口感味道唔會太鹹適中 我哋亦都嗌咗一啲小吃 同埋佢哋仲有燒肉飯 每一舊都啖啖肉 都幾多下的 份量一定會夠晒大家飽肚 價錢正常性比價比較高建議大家如果感受香港特色 誠意大家推薦大家去食 服務質素又係10分高有禮貌
燒味喺香港嘅特色小食或者大家都好鍾意食叉燒飯
2021-12-20 107 浏览
今日喺德福附近睇完戲 商場附近嘅都食到悶悶地於是決定走來淘大呢邊睇吓有冇咩好嘢食見到依間日日香鵝肉飯店個門面睇落都幾光鮮 餐牌嘅價錢都好合理 入去試吓先~呢度主打係滷水鵝 決定食好啲叫個滷水鵝皇飯 入邊除咗有我肉片外仲有大大隻鵝蛋 鵝腸鵝肝鵝腎 啱晒不嬲都好鍾意食內臟嘅我😊 朋友就叫咗個滷水五花腩飯 追加左燉湯 等咗大約10分鐘都唔使就上菜啦 鵝皇飯有份量!鵝肝好香 !鵝腸爽脆~!滷水鵝片好入味 仲配有少少酸菜 同埋滷豆腐 好開胃 朋友話佢個滷水腩肉飯都好好食 埋單百鬆啲一個人~有湯有嘢飲👍🏾

朋友就叫咗個滷水五花腩飯 追加左燉湯

同媽咪探完婆婆之後去左淘大商場呢間主打獅頭鵝既鹵水鵝專門店食晚飯·遠遠已經見到櫥窗掛滿鹵水獅頭鵝同鹵味餐廳以大大隻鵝做logo裝修簡潔 · 乾淨企理餐廳有提供蒜蓉醋 · 秘制鹵汁兩種蘸料前者酸酸汁汁解膩一流 · 後者令味道更濃郁 ♡ 鹵水獅頭鵝鵝片($158)份量都幾大碟 · 而佢地係用豆卜舖底比豆腐更加入味獅頭鵝肉味濃郁 · 而帶鹵汁既咸香鵝肉肉質軟滑 · 唔會太肥膩點埋蒜蓉醋食更加惹味 ♡ 鹵水包仔豆腐 ($18)一份六件大大份豆腐嫩滑但唔會一夾就散 ♡ 鹵水豬大腸($38)豬大腸處理得好好大腸有咬感而鹵到入味 ♡ 原盅燉湯($50)今日燉湯係蟲草花燉烏雞好耐無飲過老火燉湯蟲草花湯清澈透明 · 鮮甜而不油膩阿媽食完話下次要外賣上婆婆屋企食因為佢見到外賣快閃有88折

同媽咪探完婆婆之後
餐廳以大大隻鵝做logo
裝修簡潔 · 乾淨企理

餐廳有提供蒜蓉醋 · 秘制鹵汁兩種蘸料
前者酸酸汁汁解膩一流 · 後者令味道更濃郁

♡ 鹵水獅頭鵝鵝片($158)
份量都幾大碟 · 而佢地係用豆卜舖底
比豆腐更加入味
獅頭鵝肉味濃郁 · 而帶鹵汁既咸香
鵝肉肉質軟滑 · 唔會太肥膩
點埋蒜蓉醋食更加惹味
鹵水獅頭鵝鵝片

♡ 鹵水包仔豆腐 ($18)
一份六件大大份
豆腐嫩滑但唔會一夾就散
鹵水包仔豆腐

♡ 鹵水豬大腸($38)
豬大腸處理得好好
大腸有咬感而鹵到入味
鹵大腸

♡ 原盅燉湯($50)
今日燉湯係蟲草花燉烏雞

鹵水獅頭鵝鵝片
鹵水包仔豆腐
鹵大腸
2021-12-16 88 浏览
通常香港食鵝肉的舖頭都比較貴,朋友介紹呢間有好多分店,又係淘大開左分店,諗住應該唔錯我哋每人都叫咗一款飯,用特色嘅碗裝招牌鵝肉鵝肉勁嫩滑勁入味,好軟身,好滑,份量又多,一個人差d食吾哂😆鵝片飯同鵝肉鵝腸食物賣相十分之吸引,鵝肉嘅份量多,鵝潤亦十分不俗,加唔同嘅配菜譬如蛋,豆卜,酸菜,10分層次感鵝骨湯X2這個一定要試下,飲到真材實料,仲用鵝骨淆制,無加味精好鮮甜既湯🙂😋仲有個湯勁抵,值得推介這個餐廳好足料分量十足,可以帶埋屋企人嚟食

我哋每人都叫咗一款飯,用特色嘅碗裝[调皮]

招牌鵝肉
鵝肉勁嫩滑勁入味,好軟身,好滑,
份量又多,一個人差d食吾哂😆

鵝片飯同鵝肉鵝腸

鵝骨湯X2

這個餐廳好足料分量十足,可以帶埋屋企人嚟食
2021-12-14 46 浏览
呢日係淘大行街,非常想吃潮州菜,看到餐廳外面大大個招牌就決定入內一試。餐廳顧名思義是主打鵝,就當然要吃鹵水鵝.雙拼:鵝肉+腩肉  HKD 75套餐份量都十足,每款套餐都配半隻滷水蛋,豬肉條,酸菜,豆卜和時菜.而且可以任選飯,河粉,瀨粉,米粉.獅頭鵝 鵝肉鬆軟嫩滑,鵝味重,滷得非常入味;而腩肉肥瘦分明,不肥膩酸菜微辣,非常爽口,开胃提神,令人食欲大增.而且加HKD 9 就有鵝骨湯,十分足料,健康滋補!下午茶時段鹵水套餐仲有88折,好抵。而且餐廳全日外賣斬料都有各款優惠,非常值得一試
餐廳顧名思義是主打鵝,就當然要吃鹵水鵝.

雙拼:鵝肉+腩肉  HKD 75
套餐份量都十足,
每款套餐都配半隻滷水蛋,豬肉條,酸菜,豆卜和時菜.
而且可以任選飯,河粉,瀨粉,米粉.

酸菜微辣,非常爽口,开胃提神,令人食欲大增.

而且加HKD 9 就有鵝骨湯,十分足料,健康滋補!
下午茶時段鹵水套餐仲有88折,好抵。
而且餐廳全日外賣斬料都有各款優惠,非常值得一試
2021-12-13 46 浏览
蔗渣價錢鹵鵝味道!🦆平時一向食燒鵝都好貴,日日香鵝肉飯店將潮式滷水鵝發揚光大!平時食開鵝肉飯50幾蚊,今日決定食好啲!滷水鵝二人餐有招牌滷水鵝一碟🦆鮮嫩鵝肉配上秘製滷水汁,佢哋話係非物質文化遺產!平日經過嘅時候聞到已經流晒口水,今日終於忍唔住又嚟食佢!啖啖鵝肉,份量都幾多!油菜🥬選咗菜心,都好鮮甜同埋份量十足!小食叫咗鵝腎同埋豬耳仔🐷👂,鵝腎夠爽口,豬耳仔俾咗最靚嗰忽我地,一啲都唔肥!個瘦肉燉烏雞湯🐧真係不得了,真材實料味道鮮甜!冬天飲好味得來又補身!椰汁紅豆冰紅豆夠晒多!三檸可樂有咸檸青檸同埋新鮮檸檬🍋令可樂提升到另一個層次!呢個二人餐有肉、有菜、有湯、有飯有嘢飲食完大滿足!
蔗渣價錢鹵鵝味道!🦆

滷水鵝二人餐
有招牌滷水鵝一碟🦆

油菜🥬選咗菜心,都好鮮甜同埋份量十足!

椰汁紅豆冰
紅豆夠晒多!

三檸可樂
有咸檸青檸同埋新鮮檸檬🍋令可樂提升到另一個層次!

呢個二人餐有肉、有菜、有湯、有飯有嘢飲食完大滿足!

2021-12-09
講真,疫情前都會返下大陸搵好野食,當然食鵝係必須既,所以比較少係香港食鵝,但我據知係香港食鵝肉既舖頭都比較貴,而且試過幾間都無話好好食!🤪一直都知道哩間舖頭有好多分店,咁岩就見到係淘大開左分店,咁就決定試下啦!食物方面:叫左一個💕⚪️招牌鵝肉(例)鵝肉勁嫩滑好入味,但有略嫌個皮有D肥(如果想食瘦既記得落單時講清楚)份量都唔算少,唔錯!!😗⚪️小食2款(豬大腸.豬耳)大腸好淋好入味,完成無臭味.🤭豬耳好爽口都好入味,正!!⚪️滷汁油菜(菜心)個人比較中意油菜加滷汁,覺得無蠔油咁咸又夠香!⚪️原盅老火燉湯X2哩個不得了,一定要試下,哩個係蟲草花螺頭烏雞燉湯,係無加味精好鮮甜既湯,正!🙌🏻⚪️飯X2⚪️紅豆冰 +16紅豆好淋,唔會太甜,幾好!整體方面:餐廳唔算好大,但都唔伯好迫,食物都好好食,即叫即整,價錢合理,味道都好好,性價比好高👍🏻中意食鵝肉既朋友一定要試下!!
講真,疫情前都會返下大陸搵好野食,
當然食鵝係必須既,所以比較少係香港食鵝,
但我據知係香港食鵝肉既舖頭都比較貴,
而且試過幾間都無話好好食!🤪
一直都知道哩間舖頭有好多分店,
咁岩就見到係淘大開左分店,咁就決定試下啦!

食物方面:
叫左一個[開心精選二人套餐A]💕

⚪️招牌鵝肉(例)
鵝肉勁嫩滑好入味,但有略嫌個皮有D肥
(如果想食瘦既記得落單時講清楚)
份量都唔算少,唔錯!!😗

⚪️小食2款(豬大腸.豬耳)
大腸好淋好入味,完成無臭味.🤭
豬耳好爽口都好入味,正!!

⚪️滷汁油菜(菜心)
個人比較中意油菜加滷汁,覺得無蠔油咁咸又夠香!

⚪️原盅老火燉湯X2
哩個不得了,一定要試下,
哩個係蟲草花螺頭烏雞燉湯,
係無加味精好鮮甜既湯,正!🙌🏻
⚪️飯X2

⚪️紅豆冰 +16
紅豆好淋,唔會太甜,幾好!

整體方面:
餐廳唔算好大,但都唔伯好迫,
食物都好好食,即叫即整,
價錢合理,味道都好好,性價比好高👍🏻
中意食鵝肉既朋友一定要試下!!
身為九龍灣街坊成日經過淘大都會見到呢間餐廳出面有好多人斬料加餸! 外賣仲有優惠咁! 好似幾抵食~咁岩今晚屋企冇飯食, 一於去試試佢D滷水鵝先!😛 呢個開心精選二人套餐A ($228) 好似幾鬼抵食啵! 🤩食一個滷水鵝脾飯都要$118, 加多百零蚊就有湯、有菜、滷水小食咁~ 仲要2人份量!! 識食一定係叫呢個餐咁食! 精明之選! 🌟是日原盅老火燉湯靚姐話係沙參玉竹燉竹絲烏雞湯~ 夠晒清潤滋補~止咳化痰潤肺!一打開個蓋見到D色水都知足料!! 飲落果然係好濃郁!  正!😋睇下裡面幾鬼多料! 分分鐘仲足料過阿媽煲果D~ 🤣 🌟自選小食: 豬手 & 豬腩肉滷水味道幾重! 咸香咸香的~ 我鍾意豬手切起晒一片片~ 而且肉質好Q彈唔會好韌咬唔斷咁而豬腩肉係層次分明, 肥膏肉比例都適中, 食落有少少豬油香味得來又唔會覺得好肥膩👍🏻 🌟菜心超大碟, 而且條條都好翠綠, 又大條~ 食落又腍又甜~ 🌟是日重點: 滷水鵝🤤估唔到例牌都幾大碟啵! 極懷疑餐廳以呢個價錢食呢個餐會唔會蝕本? D鵝肉起碼都有十幾件, 仲要啖啖肉, 唔係俾D骨你!好鍾意鵝皮滷到入晒味!!! 😋而且肥瘦適中~ 鵝肉都係嫩滑Q彈的滷水又唔會
外賣仲有優惠咁! 好似幾抵食~
咁岩今晚屋企冇飯食, 一於去試試佢D滷水鵝先!😛

呢個開心精選二人套餐A ($228)
好似幾鬼抵食啵! 🤩

識食一定係叫呢個餐咁食! 精明之選!

🌟是日原盅老火燉湯

睇下裡面幾鬼多料! 分分鐘仲足料過阿媽煲果D~ 🤣

🌟自選小食: 豬手 & 豬腩肉

滷水味道幾重! 咸香咸香的~
我鍾意豬手切起晒一片片~ 而且肉質好Q彈唔會好韌咬唔斷咁

🌟是日重點: 滷水鵝🤤

D鵝肉起碼都有十幾件, 仲要啖啖肉, 唔係俾D骨你!

好鍾意鵝皮滷到入晒味!!! 😋
而且肥瘦適中~ 鵝肉都係嫩滑Q彈的
滷水又唔會蓋過咗本身嘅鵝肉鮮味~ 味道係balance的! 整體上來講都係算好味!👍🏻

如果重口味嘅朋友可以自己再加滷水汁/醋
但我覺得D滷水鵝都好夠味啦~
送飯岩岩好! Btw 我地都覺得D飯都幾好味! 有飯香同埋係粒粒分明架!😚

食咗咁多滷味就想飲野
特飲都係加$8就得😛
我地點左紅豆冰同埋三檸可樂

紅豆冰D紅豆又幾鬼大粒, 味道蜜甜, 口感有點煙韌
略嫌冇乜椰香味~ 🥲

三檸就係檸檬、咸檸、青檸
好少見到出面有得飲! 味道又真係可以飲得出三隻檸檬香味, 好盞鬼!

總結而言, 呢個餐碟碟都好鬼大份, 個人覺得都夠三個女仔食!
質素係對得起呢個價錢有餘啦
下次如果諗唔到食乜我都會食佢
2021-12-08
用餐时段
2021-12-07 44 浏览
第一次食,都幾抵食,二人餐包鵝肉例牌一份、兩款小色、一個菜、2個白飯、2個燉湯,飲品叫左紅豆冰,都係加8蚊。鵝肉口感適中,唔會太老,肥瘦適中,好香鵝味~個燉湯都足料,係烏雞藥材燉湯,飲完個身暖笠笠,小食就揀左鵝腎丶豬耳,份量都正常,不過鵝腎就薄切既,味道唔會太鹹,夠味。最後兩人食唔哂,重可以打包埋,所以二人餐,細食既可以三人食都得,間唔中食下幾好!星期日晚市黎講,唔算多人,基本上都唔洗等位,職員服務態度幾好,環境企理。

二人餐A

2021-12-05
2021-12-07 44 浏览
提到食潮州野 通常都只會諗到 #大排檔依家有多個選擇💁🏻‍♂️晚市時間 唔駛等位🤔🤔究竟咩質素呢?!#開心精選二人套餐A $228有 #招牌鵝肉(例)份量都算係咁 雖然個底都有鋪野不過唔係豆腐件 而係幾舊豆卡鵝肉有兩排一排肥瘦ok 不過另一排就肥咗啲😅但味道 新鮮都ok #小食兩款 揀咗 #豬手 同 #豬耳豬手肥瘦比例幾好 但肉質相對冇咁腍但有少少蘇味 好定唔好 就視乎個人喜好🤷🏻‍♀️豬耳都幾厚身 呢款份量都幾足#滷汁西生菜#原盅老火湯是晚係 桂圓淮山燉竹絲雞#頂級泰國香米碗飯真係食得出一粒粒 🤔可能就係因為泰國米 相對冇咁吸水😅😅另外加多咗個 #獅頭鵝翼 $50呢份就真係份量爭啲 不過都算大舊 有肉地🤣
提到食潮州野 通常都只會諗到 #大排檔
依家有多個選擇💁🏻‍♂️
晚市時間 唔駛等位🤔🤔究竟咩質素呢?!

#開心精選二人套餐A $228
有 #招牌鵝肉(例)
招牌鵝肉(例)

份量都算係咁 雖然個底都有鋪野