2021-12-07 36 浏览
自己呢排都幾鍾意嚟呢度食飯,因為佢嘅滷味、鵝肉真係幾好食;我哋午餐例牌都會叫豬手飯,同埋特選滷味飯。60幾蚊,包埋飲品,午餐來講算係幾唔錯。餐廳亦都特別強調嘅滷水鵝係最招牌。每一碗豬手飯,都會有除咗豬手,亦會有滷水蛋、豆腐卜、同埋酸菜,豬肉切得圓轆轆,味道亦都醃得幾香。飯亦都好大碗。午市套餐加$9,可以飲到呢一個鵝骨湯,我覺得餐廳都幾聰明,識得將鵝骨發揮係一個更加好嘅用途。鵝骨湯唔鹹,少清香。朋友叫咗呢個特色滷味飯,特別鍾意係佢嘅豬大腸,多膏好食,碗飯熱都幾大碗,再加埋佢啲豬腩肉,係幾唔錯。
自己呢排都幾鍾意嚟呢度食飯,因為佢嘅滷味、鵝肉真係幾好食;

餐廳亦都特別強調嘅滷水鵝係最招牌。

2021-12-06
2021-12-04 437 浏览
🍴日日香-開心鹵味餐 入冬總是喜愛有點飯氣下肚,相約友人到淘大吃開心鹵味餐,步入餐廳前看到師傅豎起大拇指表示自家出品的鹵水食品頂呱呱,逗得客人十分開心。和友人選取了店中「開心精選二人套餐A」,套餐包招牌鵝肉(例牌)、任選小食兩款、滷汁油菜一碟、原盅老火燉湯兩客、頂級泰國香飯兩客。📍 原盅老火燉湯-是日燉湯是玉竹沙參燉竹絲雞,燉湯內有烏雞、瘦肉,真材實料熱辣辣,喝了相當暖胃。📍 招牌鵝肉(例牌)鵝肉份量不少,肉質嫩滑,滷汁香濃,有有濃濃的香料味道,讓人回味無窮,下飯一流。📍小食雙拼豬耳拼豬手 - 豬耳皮Q彈,滷得入味,軟骨位爽脆,是美味的小吃。豬手稍為帶點肥肉,豬皮軟糯,蘸一點醋吃會更開胃。📍 滷汁油菜生菜保持翠綠爽口,加了滷汁的生菜會比平常的蠔油生菜更清甜可口,感覺會輕盈一點。🔸小總結:餐廳舒適好坐,食物份量充足,且價格相宜,值得回訪。👅 味道:4.7/5💰CP值:4.8/5🕴🏻服務:4.8/5🔰餐廳環境:4.8/5👀回頭率:4.75/5🍽 餐廳:日日香鵝肉飯店🌐地址: 九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G254號舖

🍴日日香-開心鹵味餐

📍 招牌鵝肉(例牌)

📍小食雙拼

📍 滷汁油菜

🔸小總結:
餐廳舒適好坐,食物份量充足,且價格相宜,值得回訪。

👅 味道:4.7/5
🌐地址: 九龍灣牛頭角道77號淘大商場二期地下G254號舖
2021-12-04
用餐时段
2021-12-02 42 浏览
遠遠見到「鵝」招牌,餓餓地趁三點三入去Tea一Tea!原來滷水飯套餐下午茶有88折,幾抵食🤩!滷水雙拼飯黎到鵝肉飯店,一定要試試鵝先啦🤣!揀咗鵝肉拼鵝腎😍!套餐配埋滷水蛋、豬肉條、豆卜、甜酸菜、時菜!真係豐富到震🥰!仲以為姐姐送錯食物Tim😂!鵝肉肥瘦均勻,滷得入味👍🏻!鵝腎有嚼勁!滷水鵝片飯鵝片另上唔怕浸到淋,好窩心❤️!鵝片啖啖肉唔韌,做得不錯!飯可以轉米粉、瀨粉、河粉!套餐仲包埋熱飲☕️
遠遠見到「鵝」招牌,餓餓地趁三點三入去Tea一Tea!
原來滷水飯套餐下午茶有88折,幾抵食🤩!
滷水雙拼飯
鵝肉肥瘦均勻,滷得入味👍🏻!鵝腎有嚼勁!
滷水鵝片飯
套餐仲包埋熱飲☕️
2021-12-01 48 浏览
今日睇完醫生就同左BB去食滷水鵝,平時都好多人排隊,可能今日比較晏所以就唔使排隊可以入座啦✌🏻呢度好好枱面已經有點滷水用嘅酸醋,同埋已經有滷水汁喺度,如果自己想點醋嘅話可以自助安排👍🏻我哋叫咗二人超值套餐A ($228)🥙滷水小食兩款-有幾款選擇我哋揀咗鵝腎同豬手😋鵝腎—-好入味勁有咬口,份量都好多😋豬手—-豬手就好似燻蹄嗰啲咁,好香滷水味,切得好岩一口一片🦢滷水鵝肉—-好大一碟嘅鵝片,切到厚薄適中,食到鵝肉嘅質感而又唔會有柴口😋😋🥬滷汁時菜—-滷水汁配菜心其實都好啱味,同埋枱面都有如果唔夠可以自己加滷水汁🍵原盅老火燉湯—-蟲草花燉烏雞,足料好味熱辣辣🐷滷水豬大腸—-大腸好林,又入味唔會好肥🦢滷水鵝紅—-限量推介,鵝紅口感比較煙韌,有好入味好好食

我哋叫咗二人超值套餐A ($228)

🥙滷水小食兩款-有幾款選擇我哋揀咗鵝腎同豬手

😋鵝腎—-好入味勁有咬口,份量都好多

🍵原盅老火燉湯—-蟲草花燉烏雞,足料好味熱辣辣

🐷滷水豬大腸—-大腸好林,又入味唔會好肥

🦢滷水鵝紅—-限量推介,鵝紅口感比較煙韌,有好入味好好食
經過聞到好香滷水汁味,又見到門口掛住d 滷水鵝好吸引,就決定試下!叫左個好抵食既2人餐,包括1份招牌例牌鵝肉,自選雙拼小食,油菜,燉湯同埋2碗香飯~非常飽足既一餐!❤招牌鵝肉 雖然係例牌但份量都好大,啖啖鵝肉索晒d滷水汁好入味️🧡滷水小食 跟餐既小食可以揀鵝腎 豬大腸 豬耳 紅腸 豬手 同埋豬腩肉當中2款,揀左紅腸拼豬腩肉~豬腩肉好肥美,點埋滷水汁更香~💛燉湯 湯料有桂圓 蟲草花 瘦肉 烏雞等等既材料,無味精夠健康,好甜好滋潤

2021-11-30
2021-12-01 35 浏览
突如其來好想食鵝肉!朋友介紹呢間餐廳!餐廳有幾間分店🤪我地就去左淘大呢間!餐廳裝修幾新穎 感覺好cyber😂睇餐牌覺得價錢合理😆我同朋友2個叫左個二人套餐A😍上曬菜後覺得好抵!一來份量好夠!連招牌鵝肉都夠曬大碟🤩雖然係套餐 但小菜同油菜都係誠意之作!鵝肉好香濃 唔鞋口😆肥瘦均勻🥰好好味❤️絕對可以一解想食鵝肉既慾望😇小菜點左豬大腸同鵝督都好好食!另外想讚個老火湯!足料又夠火喉!食得岀冇落味精😆配合埋佢個油飯 今餐又飽又暖笠笠又滿足🥰
突如其來好想食鵝肉!朋友介紹呢間餐廳!
餐廳有幾間分店🤪我地就去左淘大呢間!

餐廳裝修幾新穎 感覺好cyber😂

睇餐牌覺得價錢合理😆我同朋友2個叫左個二人套餐A😍

鵝肉好香濃 唔鞋口😆肥瘦均勻🥰好好味❤️
絕對可以一解想食鵝肉既慾望😇

小菜點左豬大腸同鵝督都好好食!

另外想讚個老火湯!足料又夠火喉!食得岀冇落味精😆
配合埋佢個油飯 今餐又飽又暖笠笠又滿足🥰
2021-11-29 33 浏览
呢間每次經過都會聞到好香既滷水味,決定入去試一試!揀左下午茶去食,仲有88折添~!叫左兩個雙拼餐,一個係鵝肉鵝腎飯,鵝肉份量意外地多!🤤一d都唔姑寒喎,一排既肉,食落一d都唔韌,鵝腎就十分爽口,兩樣都好入味,有滷水汁應有既香味,唔會得個咸字,係幾唔錯!另外就叫左一個鵝腸墨魚,轉配河粉。鵝腸同樣有好香既滷水味,爽口易咬,墨魚就片到好薄,都係偏爽口彈牙既口感,而湯河都唔錯,唔會係味精湯,份量都好足👍🏻之後仲加左一碟豬大腸,夠入味,不過不失~另外仲有佢既配菜,酸菜同豆卜都係好正😝😝下午茶黎嘆滷水鵝係幾唔錯既選擇,抵食👍🏻

2021-11-27 39 浏览
「日日香鵝肉飯店」開咗好多分店,淘大都有一間,今晚去試吓~ 滷水鵝片飯 $75本身想叫粉麵的,但係店員話5:30pm已經賣晒,認真好賣👍🏻 唯有叫飯~ 滷水鵝片有六至七片,好大片😍 肉好滑,味道好好👍🏻 沾上醋食更好味👍🏻滷水雙拼飯 $75雙拼叫咗鵝肉同豬耳,鵝肉係有骨嘅,味道一樣好😋 豬耳好爽口入味👍🏻原隻帶骨豬手 $68豬手叫咗帶骨的,皮比較多,肉唔算多,如果想食肉的,應該叫無骨豬手比較好,店員話係好似燻蹄咁~油菜 $24新鮮~ 柚子蜜/ 凍檸茶夠大杯~下次去要試粉麵呀~

「日日香鵝肉飯店」開咗好多分店,淘大都有一間,今晚去試吓~

滷水鵝片飯 $75

滷水雙拼飯 $75

原隻帶骨豬手 $68

油菜 $24
新鮮~

柚子蜜/ 凍檸茶
夠大杯~

下次去要試粉麵呀~
2021-11-22 48 浏览
今日食鵝,位於淘大的日日香鵝肉飯店,門口好sharp 好吸引。我哋食左開心精選二人餐,二百零蚊有成 set ,計落其實好抵。招牌鵝肉例牌鵝肉,份量都唔少。鍾意佢啲鵝肉唔太肥之餘,亦好有鵝味。滷水汁好香,鵝肉有口感,不錯!小食 - 鵝腎、豬大腸、豬耳、紅腸、豬手、豬腩肉之中可以任揀兩款。我哋揀左豬耳同鵝腎,豬耳肉嫩軟骨爽脆,而鵝腎就入味又有口感,仲有兩、三件豆卜墊底,作為兩人餐的小食嚟講,都幾大碟。原盅老火燉湯 - 蟲草花元肉竹絲雞湯燉湯味濃,而且夠多元肉好清甜。天氣忽冷忽熱,飲下蟲草花燉湯增強免疫力就啱晒套餐仲包油菜同白飯,加 $8 有冷熱飲品,柚子蜜同凍檸樂都可以,超值。二百零蚊有咁多嘢食,座位舒適,環境衛生服務又唔錯,值得再來。

招牌鵝肉

例牌鵝肉,份量都唔少。
鍾意佢啲鵝肉唔太肥之餘,亦好有鵝味。
滷水汁好香,鵝肉有口感,不錯!

原盅老火燉湯 - 蟲草花元肉竹絲雞湯

2021-11-21 405 浏览
🦆日日香鵝肉飯店🦆📍:九龍灣淘大商場二期地下G254號舖⏰:11:00am-10:00pm💰:人均$100-$150(不設加一)⭕️:現金、Alipay-開心精選二人套餐A- 💰228🌜招牌鵝肉(例) 🌜任選小食(兩款)🌜滷汁油菜 🌜原盅老火燉湯(兩客)🌜頂級泰國香飯(兩客) 🌜椰汁紅豆冰+$8🦆鵝肉皮薄肉嫩 唔會好肥 有肉味 食落都啖啖肉架 滷水汁唔會好鹹 如果覺得唔夠濃味既話 旁邊有滷水汁可以加😚亦都有醋可以落 最鐘意鋪起底既豆腐卜 索晒啲滷水汁好入味 鵝肉份量一啲都唔少 大約有十至十二件🤣🥢小食我地叫左豬腩肉同埋鵝腎 仲有好強款式可以揀架 有豬手、豬耳、豬大腸 豬腩肉少少肥 脂肪均勻 豬肉有咬口 啖啖肉 撈飯一流👍🏻鵝腎好爽口 容易咬開 幾鐘意呢個!🥬菜都有三種款式 菜心、芥蘭同西生菜 我地簡左西生菜 好大碟 好淋 滷水汁好入味🥣燉湯好足料 有烏雞、蟲草花 無味精 好濃味😚🥛我地叫左兩杯椰汁紅豆冰 紅豆好軟淋 撈埋椰汁飲唔會好甜 唔錯👍🏻🌟餐廳好光猛乾淨 枱與枱之間距離都好闊 坐得好舒服 講到明係鵝肉飯店 裏面嘅食物當然係圍繞着鵝 鍾意食鵝肉既可以試吓 味道唔錯 價錢唔貴 外賣更
🦆日日香鵝肉飯店🦆
📍:九龍灣淘大商場二期地下G254號舖
⏰:11:00am-10:00pm
💰:人均$100-$150(不設加一)
⭕️:現金、Alipay

-開心精選二人套餐A- 💰228
🌜招牌鵝肉(例) 🌜任選小食(兩款)
🌜滷汁油菜 🌜原盅老火燉湯(兩客)
🌜頂級泰國香飯(兩客) 🌜椰汁紅豆冰+$8

🥣燉湯好足料 有烏雞、蟲草花 無味精 好濃味😚

🌟餐廳好光猛乾淨 枱與枱之間距離都好闊 坐得好舒服 講到明係鵝肉飯店 裏面嘅食物當然係圍繞着鵝 鍾意食鵝肉既可以試吓 味道唔錯 價錢唔貴 外賣更加抵 CP值高!

#香港美食 #平民美食 #九龍灣 #九龍灣美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #日日香鵝肉飯店
2021-11-20
星期六係淘大行完街肚仔餓,見到門口掛住d鵝肉好吸引,於是就走入去食日日香原來下午茶時段仲有88折優惠!好抵呀來到日日香當然要必食鵝肉啦,於是我們點了一份滷水鵝片河粉,一份滷水雙拼鵝肉、豬腩肉瀨粉滷水鵝片河粉河粉同配料分開上的,呢樣幾抵讚,唔怕浸淋左d 肉或者配料,鵝片切得薄薄的一層,食多多都不會膩,再加埋滷水蛋,豆卜,酸菜配河粉,好快可以食完,而且河粉本身的湯底比較清淡,因為配料有味道,所以我覺得剛剛好滷水雙拼鵝肉,豬腩肉瀨粉瀨粉比較硬,鵝肉都不錯,不過鵝片會更勝一籌,豬腩肉好入味,薄薄地肥瘦均勻👍🏻老闆都好有自信隻碟寫住”一輩子吃不膩”,無可否認鵝肉真的不會膩,可以繼續食。

原來下午茶時段仲有88折優惠!好抵呀

滷水鵝片河粉
滷水鵝

滷水雙拼鵝肉,豬腩肉瀨粉

老闆都好有自信
滷水鵝
2021-11-21 18 浏览
淘大超多野食,但想食潮州菜真係唔知係邊度,好在新開左間潮式飯店!蟲草花瘦肉燉竹絲雞湯足料原盅燉湯,入邊有埋龍眼肉等配料,原價都要$50,味道濃郁真材實料!凍冰冰飲個熱辣辣嘅燉湯,好養生暖胃!套餐有兩款小食選擇我哋要左豬耳仔👂同豬手,豬耳仔爽口,又唔會好多肥肉!鵝肉飯話明鵝肉飯店一定要食鵝肉,個秘製滷水汁係成傳六代!非常入味,其實未入舖頭已經聞到好香!識落又唔會太咸,反而滷水味道層次豐富!鮮嫩菜心,分量剛剛好夠兩個人!好開心淘大終於有好味潮菜食!

蟲草花瘦肉燉竹絲雞湯

套餐有兩款小食選擇
我哋要左豬耳仔👂同豬手,豬耳仔爽口,又唔會好多肥肉!

鵝肉飯

鮮嫩菜心,分量剛剛好夠兩個人!

好開心淘大終於有好味潮菜食!
2021-11-21 31 浏览
響深圳好耐以前食過,今日嚟到九龍灣終於可以試下。我哋每人都叫咗一款碟頭飯,分別係鵝片飯同鵝肉鵝腸飯, 另外亦叫多咗鵝翼同紅腸,跟飯加多左個菜心。食物嚟到嘅賣相十分之吸引,鵝肉嘅份量都為之多。更加上有唔同嘅配菜譬如蛋,豆卜,酸菜等等。鵝片鵝肉十分鮮甜嫩滑, 食得出鹵水汁非常入味, 而滷水汁唔係淨係單單甜味食得出佢裏面有唔同香料味, 唔會好快食膩。鵝腸好爽口,份量又多。餐廳嘅姐姐服務亦都好好👍紅腸同鵝翼分量超級大份, 特別係 鵝翼唔係只係得骨,佢有好多肉響上面可以慢慢"選"建議可以一家人嚟呢度食一齊分享唔同食物,呢個質素,絕對抵食!
響深圳好耐以前食過,今日嚟到九龍灣終於可以試下。

鵝腸好爽口,份量又多。
餐廳嘅姐姐服務亦都好好👍

最近呢間日日香鵝肉飯店開多咗好多分店,今日過嚟淘大攞啲嘢俾朋友,所以就約咗嚟呢度嚟試吓。原來呢間日日香係專賣獅頭鵝,記得阿媽講過獅頭鵝係貴好多,今日有機會試吓有咩唔同。二人套餐相對地抵食又夠豐富,所以我哋就揀咗A餐。原盅老火燉湯憑着佢嘅顏色已經睇得出真材實料。入面有烏雞、桂圓、蟲草花煲瘦肉,非常滋補又夠養顏。招牌鵝肉雖然只係例牌,但份量一啲都唔少,而且佢嘅肉質真係特別香同滑,肥瘦適中,再加埋下面有少量豆卜,配合佢嘅滷水汁真係特別好食。雖然我覺得原汁原味就已經夠好食,但枱上面仍會放着醋同滷水汁,鍾意濃味啲嘅可以再自行調味。餐廳內嘅電視仲會播放住建議食法,跟住佢食就更加食得出潮州風味。套餐可以自選兩款小食,我哋就揀咗豬手同豬腩肉,豬手切成厚片,令口感更佳;而腩肉嘅選材肥瘦分明,加上用滷水烹調後令腩肉變得更加鮮味。白灼生菜亦都加咗滷水汁,味道唔會太寡亦唔會過鹹。滷水鵝就一定要配白飯,真係忍唔住清晒成碗飯!
二人套餐相對地抵食又夠豐富,所以我哋就揀咗A餐。
原盅老火燉湯憑着佢嘅顏色已經睇得出真材實料。
入面有烏雞、桂圓、蟲草花煲瘦肉,非常滋補又夠養顏。
招牌鵝肉
套餐可以自選兩款小食,我哋就揀咗豬手豬腩肉,豬手切成厚片,令口感更佳;而腩肉嘅選材肥瘦分明,加上用滷水烹調後令腩肉變得更加鮮味。
豬手、豬腩肉
白灼生菜亦都加咗滷水汁,味道唔會太寡亦唔會過鹹。
滷汁油菜
滷水鵝就一定要配白飯,真係忍唔住清晒成碗飯!
頂級泰國香飯
用餐时段
豬手、豬腩肉
2021-11-16 45 浏览
今日約咗朋友係淘大呢頭食晏,以我既認知鵝肉不嬲都係家禽類之中相對比較貴,但見到呢間既lunch都幾抵食,一於入去試下👍我叫左鵝片飯跟例湯,朋友叫左雙併鵝肉墨魚瀨粉飲熱齋啡~例湯係鵝骨湯,加左啲桂圓肉味道鮮甜,感覺幾滋潤👍 跟餐加$9好抵飲👏我既鵝片啖啖肉,肉質超嫰滑,滷汁夠入味,好好食!😱 係我食過最好食既鵝肉!!!個飯有好多開胃配料,豬肉捲彈牙,甜酸菜同鹵水蛋撈飯食一流😋😋朋友嘅鵝肉都好好食,嫩滑多汁,只係皮肥咗少少,墨魚彈牙,瀨粉同樣夠滑兼彈牙👍👍呢個價錢食到咁高質嫰滑既鵝肉,性價比非常高!!

我叫左鵝片飯跟例湯,朋友叫左雙併鵝肉墨魚瀨粉飲熱齋啡~

雙併鵝肉墨魚瀨粉

呢個價錢食到咁高質嫰滑既鵝肉,性價比非常高!!
2021-11-16
  • 鹵水雙併