2022-07-01 424 浏览
上次吃過紅磡店,今次經過和富中心見到又心癢癢就走入去食,由於鋪頭喺地庫,人唔算多,坐得非常寬鬆舒適。我哋二人叫咗一個獅頭鵝皇飯同獅頭鵝肉飯,仲加多兩杯飲品。獅頭鵝皇飯好豐富,有鵝片、鵝肝、鵝腸、鹵豆卜、鹵水蛋…希望冇數漏,用一個大碗載曬咁多材料,睇見就流曬口水。我叫嘅獅頭鵝肉飯,分別就係冇咗鵝肝同鵝腸,真係覺得有啲遺憾。首先冇得食好爽口嘅鵝腸!又冇得食潮式鵝肝! 雖然鵝肝size唔大,但係做得唔錯。可惜我心裏面仍然念念不忘想當年喺潮州食嘅鵝肝,入口溶化不油不膩嘅鵝肝,同西式煎鵝肝嘅方法不能相提並論,好神奇嘅口感,真係食到有飄飄然嘅感覺!好似太誇張㖭,總之暫時香港都未揾得到。一邊食飯一邊見到旁邊嘅電視不停loop謝霆鋒同楊千樺,講佢地去食呢間鹵水鵝嘅節目片段,仲有大大嘅poster,寫住"澄海鹵",係國家非物質文化遺產喎!我諗呢間鋪頭喺國內真係唔惹少,香港仲有好幾間分店。呢間舖頭諗到用碟頭飯嘅形式賣鹵水鵝,經濟實惠,啱曬我呢啲有時想食鹵水鵝,又唔想買半隻咁多嘅人。整體食物水準真係唔錯,如果唔係我都唔會番食其他分店啦。

食開呢間餐廳嘅鵝片飯,味道唔錯鵝肉鮮味。今日心血來潮轉左鵝肉飯,碗飯嚟到發現啲骨仲多過肉。最大問題係啲骨斬到碎晒,食鵝肉每一啖有骨碎不在話下,啲骨碎仲要跌晒落碗飯入邊,每食一啖飯都要拎返啲骨碎出嚟,實在同佢餐牌入邊嗰幅相差好遠。最後同待應反映嘅時候,我都忍唔住問佢:「請問我呢碗係鵝肉飯定係鵝骨飯?」佢話鵝肉飯就係咁嘅,唔想要骨就叫鵝片飯。當個侍應咁樣解釋,就知道依間餐廳冇諗住改。平時食開都滿意,但今日實在唔太好彩,最後趕時間連飯都食唔飽就繼續做嘢。建議叫鵝肉飯套餐前要諗清楚

B.  獅頭鵝肉飯套餐
2022-06-04
2022-05-09 206 浏览
5月7日中午去到和富中心地庫商場找東西吃,看見日日香這名字很有趣,之前見到這店的時候想幫襯,只是因為去購物沒有時間。今天點了午餐無骨豬手飯,鵝片飯 。份量適中食了味道很好,最有驚喜的就是配菜有炸魚條,半隻蛋,青菜及鹹酸菜,覺得很用心機去做。人客不多,但招呼很好,我會再來的。
人客不多,但招呼很好,我會再來的。
2022-05-07
2022-02-21 210 浏览
同屋企人撐枱腳,於是就去咗屋企附近嘅呢一間餐廳食飯,有一個好抵食嘅二人套餐都只係$288!呢一度嘅滷水拼盤真係好好食,燒鵝髀啖啖肉,而且呢度嘅滷水汁非常之香,唔會係好鹹嗰隻!滷味拼盤仲有豬腸,豆腐,滷蛋,紅腸,真係非常之豐富,用嚟送飯真係一流

2021-11-28 283 浏览
跟朋友黎到北角搵食,佢好燒味,所以黎咗呢間專食鵝嘅。感覺都幾新鮮。由於唔想諗嘢,所以隨便揀咗兩個有鵝嘅套餐就等食了。先上滷水鵝脾瀨粉,賣相相當唔錯,上碟時亦有陣陣燒味味,令人食旨大動。為方便食,師傅已切件,易夾。食落無想像咁韌,皮有啲脆,頗有驚喜。旁邊仲有豆腐豆卜同埋蛋呢啲滷水嘢解下膩,幾好。再上特級滷水鵝皇米粉,有鵝片鵝腎鵝肝鵝腸鵝蛋,真係俾你試齊哂。自己麻麻地肝腎呢啲食落好粉嘅,但一場黎到都試下,佢比想像中實啲,啱我呢啲驚粉嘅人。鵝片相當腍,有驚喜。最驚喜係鵝腸,勁爽又彈牙,忍唔住一條接一條咁食。呢間份量頗多,所以唔好俾價錢嚇親,佢堅足料!

呢間份量頗多,所以唔好俾價錢嚇親,佢堅足料!

今日去左北角staycation 咁就試下係酒店附近既一間潮洲鹵水鵝專門店 日日香鵝肉飯店去到伙記態度好nice 唔會好似一般茶餐廳粗聲粗氣,亦好快serve你。點左兩個人氣好高既金牌鹵水鵝片飯同一個 招牌滷水鵝髀飯 本來勁想食瀨粉 可惜去到2點到已售罄😔想食既朋友記得早少少去食啦!貌似黯然銷魂飯既兩碗飯出場!份量好足 賣相吸引 先講下個鵝片飯,最鐘意佢薄切又來又唔會太多肥肉同脂肪 好嫩口 唔會駭 鹵水亦醃得好入味 !😋配搭既酸菜亦非常出色 平時唔鍾意食呢d野既我亦清哂 酸酸甜甜好開胃 隻鹵水蛋亦好入味!另一個招牌鵝髀飯,成隻鵝髀好大隻 成個飯就算係男士食都好夠飽 髀肉亦相當嫩滑 皮薄餡靚 皮既油脂分配岩岩好 唔會太油 有驚喜!餐廳亦有好多鹵水鵝拚盆 咁刁鑽嘅部位都有 岩哂鍾意食鵝既你 就算我平日唔算多食 今次都覺得物有所值 好滿意既一餐😁😁

2021-11-15 77 浏览
呢度下午茶餐都抵食... 50幾蚊左右! 我叫咗鹵水豬手飯... 豬手有六片... 鹵得好入味... 伴有菜、咸酸菜、鹵水蛋... 最愛咸酸菜中和豬手本身肥膩... 特別開胃!😋😋😋
2021-11-15 55 浏览
工作後在北角和富中心商場行街,在商場地庫又被我見到這間“日日香鵝肉飯店“,上次食過一次真令人忘懷。這店真材實料, 並不是與一般的餐廳一樣鴨肉當鵝肉賣! 聽聞這是國內著名的潮州鹵水鵝肉店 ,作為最受歡迎的滷鵝餐廳,日日香鵝肉飯店每個月接待食客超過十萬人次;將鵝肉也變成非物質文化遺產是這裡的特色,價錢豐儉由人外賣還有八八折呢!招牌滷水鵝肉飯鵝肉皮脂分佈平均, 鵝肉嫩滑喜歡咬骨的人最啱,加埋秘製的白醋汁更添惹味。金牌滷水鵝片飯大大件鵝肉分量足,裏面仲有滷水蛋、涼拌鹹酸菜、豆付卜……鵝肉片皮爽肉嫩滷水味濃郁。加$18便可品嘗滑滑的鹵水豆腐,美味無窮。加$38有原盅茶樹菇燉湯,湯料豐富用了杞子及藥材淆製,熱辣辣味道清甜!想吃得清淡一點可選擇菜遠湯粉, 有米粉、 瀨粉、河粉可供選擇。最後來一客鹵水汁時菜 ,簡單新鮮又健康。

招牌滷水鵝肉飯

金牌滷水鵝片飯

加$18便可品嘗滑滑的鹵水豆腐,美味無窮。

• 鵝片飯
2021-11-12 39 浏览
北角和富商場新開左間潮式飯店,係非物質文化遺產,澄海滷,好似幾正就入去試下!叫咗個二人餐!$228任選小食2款要約豬手同腩肉,腩肉肥瘦均勻一層肥,一層!哈哈,我朋友話個精粹係豆腐卜,因為索晒啲滷水汁!招牌鵝肉(例)滷水鵝個汁真係一流,係我食過最入味嘅滷水鵝!食到停唔到口!色香味俱全!滷汁時蔬可以選擇菜心、生菜、同介蘭,選左菜芯,菜芯夠甜同淋!原盅老火炖湯燉湯好足料!夠鮮味!味道未到冇得彈,晚飯好選擇!

任選小食2款

招牌鵝肉(例)

滷汁時蔬
可以選擇菜心、生菜、同介蘭,選左菜芯,菜芯夠甜同淋!

原盅老火炖湯
燉湯好足料!夠鮮味!

味道未到冇得彈,晚飯好選擇!

2021-11-09 53 浏览
今日夜晚放工嚟到公司附近位於北角和富嘅日日香鵝肉飯店,其實之前中環食過一次,喺銅鑼灣希慎廣場又見到已經好想試,只係好多人排隊無機會,今日見到仲有位就即刻入咗去食。交通尚算方便,巴士同地鐵都係行5分鐘內就會到。環境都十分乾淨,非常值得一提嘅係餐廳本身嘅設計非常用心,有好多燈牌做裝飾,而且風格一致,整體感覺好似真係地道嘅滷味,氣氛感覺幾好,再加上侍應禮貌都幾親切,加分!最後睇完餐牌,決定試下個二人餐!佢包兩個小食,兩碗例湯,兩碗飯,一碟菜,野飲加$8,同埋佢地最有名既鵝肉!!都好抵食個餐。整體黎講,可以話好有屋企飯既味道,而且味道唔會太重,因為我通常都好怕出街食會太咸,但呢到剛剛好。佢最好食一定係鵝肉唔使講,肉質鮮美多汁,同埋感覺好新鮮。整體黎講我會俾90分,值得一試,而且我會返去再食😝

3K
2021-11-06 31 浏览
記得第一次食日日香鵝肉飯店是在銅鑼灣的時代廣場food court,估不到連北角和富也有分店。今日前來北角探朋友,邀請她一起晚飯,試一吓新店。滷水鵝脾飯招牌滷水鵝必食。鵝脾位置皮薄,沒有多餘脂肪,肉質軟熟。滷水汁恰到好處,不會太甜膩,建議再蘸少許白醋汁,更顯滋味。配菜有蛋,豆腐…..非常豐富。好喜歡咸菜的配搭,另口感上有層次。見隔離枱的一位伯伯正在吃滷水鵝皇飯,有鵝肝,鵝腎,鵝片….不同部位,相當吸引,下次我也要試吓。

滷水鵝脾飯
招牌滷水鵝必食。
配菜有蛋,豆腐…..非常豐富。
好喜歡咸菜的配搭,另口感上有層次。

2021-11-06
心血來潮想食滷味,諗起朋友介紹過和富薈呢間餐廳。果然有質數,有水準。「特選滷味飯」大大碗.餸料樣樣有d豬大腸.紅腸.豆卜.滷水雞蛋特別喜歡 豬腩肉,口感唔肥膩,有啲似豬手嘅質感,好正「招牌滷水鵝肉河」鵝肉同湯河分開上,唔會令味道變淡,鵝肉好夠份量,連菜心都好鮮嫩。仲有豆卜.酸菜伴碟「鵝骨湯」同一般例湯好不一樣,加入鵝骨一齊煲,味道更香更濃郁。跟餐只係+$9, 認真抵飲👍🏻愛吃鵝肉的...一吃就比較得出,下次一定再嚟。

「特選滷味飯」

大大碗.餸料樣樣有d

豬大腸.紅腸.豆卜.滷水雞蛋

特別喜歡 豬腩肉,
口感唔肥膩,有啲似豬手嘅質感,好正

「招牌滷水鵝肉河」

鵝肉同湯河分開上,唔會令味道變淡,

鵝肉好夠份量,連菜心都好鮮嫩。仲有豆卜.酸菜伴碟

「鵝骨湯」

同一般例湯好不一樣,加入鵝骨一齊煲,味道更香更濃郁。
跟餐只係+$9, 認真抵飲👍🏻

愛吃鵝肉的...一吃就比較得出,下次一定再嚟。
2021-11-05
午餐
  • 招牌滷水鵝肉
  • 特選滷味飯
2021-11-05 46 浏览
我最喜愛的滷水鵝店最近於家附近開設分店,立刻興高采烈前往餐廳裝修新淨企理,用料及色調都恰到好處有兩款開心二人精選套餐供應,A餐$228可以任選小食兩款、例牌招牌鵝肉、滷汁時蔬、原盅老火燉湯及頂級泰國香飯小食豬手份量十足,煮得很淋!腩肉肥瘦勻稱招牌鵝肉用的是汕頭澄海的獅頭鵝,堅持每天用新鮮現調滷水滷出來的鵝肉多汁又鮮美,甘香而不膩配上特有的滷汁或者蒜泥白醋,爽口不油膩滷汁時蔬吸滿了滷汁,非常軟嫩原盅老火燉湯沒有味精的肆虐,打後幾小時都沒有口渴頂級泰國香飯口感軟糯,飯味濃郁三檸可樂只需加$8還有無糖選擇
我最喜愛的滷水鵝店最近於家附近開設分店,立刻興高采烈前往
餐廳裝修新淨企理,用料及色調都恰到好處
小食豬手份量十足,煮得很淋!腩肉肥瘦勻稱
招牌鵝肉
配上特有的滷汁或者蒜泥白醋,爽口不油膩
滷汁時蔬吸滿了滷汁,非常軟嫩
滷汁時蔬
原盅老火燉湯沒有味精的肆虐,打後幾小時都沒有口渴
原盅老火燉湯
頂級泰國香飯口感軟糯,飯味濃郁
頂級泰國香飯
三檸可樂只需加$8
還有無糖選擇
2021-11-04
招牌鵝肉
原盅老火燉湯
頂級泰國香飯
2021-11-02 37 浏览
朋友聽聞呢間食滷水嘢幾好味,專登約埋我一齊試下特選滷味米粉 $64有豬大腸、豬腩肉、紅腸、滷雞蛋、豆卜,啱晒我呢個三心兩意嘅人,唔使左諗右諗滷水雙拼米粉 $75朋友雙拼揀咗鵝肉同墨魚片,原來仲會跟埋豆卜、魚片、滷雞蛋同酸菜呢度嘅滷水嘢味道好正宗,滷得入味,豬大腸冇乜肥膏,口感爽滑,豬腩肉睇個樣好似好肥咁,但係食落去唔會覺得好肥膩,重點係唔會有陣臭豬味🙊鵝肉肉質嫩滑🤤,墨魚片好爽口唔會好似食擦膠咁👍🏻米粉又夠爽口下次黎要再試吓佢嘅鵝片先💥
朋友聽聞呢間食滷水嘢幾好味,專登約埋我一齊試下

特選滷味米粉 $64

滷水雙拼米粉 $75

下次黎要再試吓佢嘅鵝片先💥
  • 特選滷味米粉
  • 滷水雙拼米粉
2021-11-01 55 浏览
日日香鵝肉飯店,心血來潮想食鵝但又唔想去太遠,公司附近有一間幾正宗既潮州滷水,放工同家人食左個二人餐。個餐包左: 招牌鵝肉,滷汁時蔬,茶樹菇鵝湯(2盅),兩碗客飯,小食拼盤自選兩款(豬耳、豬手)招牌鵝肉好美味,一啲都唔油膩,厚薄適中,肉質滑有油水,唔會乾同鞋口。小食選左豬耳同豬手,雖然話係小食但份量比想像中多,豬耳係超級爽!!索索聲! 豬手啖啖肉,唔膩亦唔漏,送飯一流。仲有配菜豆卜,浸左滷水汁食真係好入味開胃。菜有幾款,我地叫左滷汁芥蘭,餐廳係用芥蘭苗,新鮮嫩口又整得好淋好易入口,係街都好似食到家常潮州菜咁呀!茶樹菇鵝湯,火喉好夠,好濃味又足料,飲落仲好清甜,並唔係普普通通既例湯。黎到既話真係試湯好過飲飲品。不過因為湯太快飲完,我地最後都叫左一人一杯飲品,慢慢享受個滷水大餐。