2008-08-21 53 浏览
依家呢類屋村式既快餐店已買少見少, 星期三去開德福MCL戲院睇戲,好想食生炸鷄脾,於是下午索性黎呢度醫肚,由於屋苑限制, 快餐店唔可以將枱開響店外,3張摺枱只可以開響收銀機旁邊, 地方淺窄,堂食只可容納大概3至4個人, 我黎既時侯好在腳快, 行先一步, 有位坐, 叫左個鷄脾餐, 有炸鷄脾,火腿牛油三文治,同熱飲一杯,盛惠$20,相當超值炸鷄脾熱辣辣咁上, 香香脆脆得黎唔會乾同硬, 唔錯唔錯,( 若果隻鷄脾再大番小小, 仲正), 原本對個火腿牛油三文治無咩期望,點知食落,個麵包居然幾鬆軟,唔係隔夜麵包黎ga當然,呢度最大問題係地方細同好熱, 叫外賣就good fit 啦 !

$20既炸鷄脾餐
2008-08-13 15 浏览
一向午餐都一定叫外賣,萬一每次糧尾時份,手頭甚緊我就必會幫趁呢間野﹗講真呢頭要買個外賣有飯有野飲起碼無三十蚊都唔洗諗﹗但呢間野只係廿蚊有交易﹗今日食既係雞扒腸仔蛋飯加多個例湯,講真大家睇相都知賣相九流﹗有0的似監躉飯是旦幾個送再加0的汁0係面,但食落其實味道不錯的﹗腸旦唔識點話佢好,雞扒本身不會太肥煎得脆口,送夠多岩岩好食哂盒飯﹗個湯當然係師傅野啦﹗鹹左少少﹗不過廿蚊有飯有湯,已經很不錯﹗

雞扒腸仔蛋飯
例湯
早日行開九龍灣, 想起自己都有一段時間無去過日月星, 便冒住天氣晧熱, 就坐在快餐店門口的摺檯旁, 叫左2個套餐我想食炸雞翼, 可惜宜家連大家樂, 美心等都已經只得燒或蜜糖雞翼賣, 所以我要左炸雞翼加熱狗配熱飲($19), 改凍飲或罐裝汽水加$2, 呢個餐有2隻雞全翼, 炸起即送上, 炸得幾脆, 味道好好, 又唔會太咸, 水準之作, .....熱狗包微暖, 配上剛煎好的香腸同大量沙律醬, 美味可口太太叫左炸雞比加火腿治配熱飲($20), 炸雞比生炸而成, 炸得剛剛好, 無雪藏味, 雞肉嫩滑之餘還滲出肉汁, 水準甚高, 比起坊間好多炸雞都有雪味同有血水, 好幾班, 火腿治味道一般但全份送上, 完全唔孤寒最後再追加一個漢堡包($8), 雖然漢堡扒無時新的份量, 但饀料十足, 有生菜, 茄汁, 暖暖的賣$8絕對合格有餘每人二十幾蚊就可以食到滿意的快餐, 而且可以懷緬年少時放學食快餐的回憶, 真係非常超值同滿足

, 真係非常超值同滿足
  • 炸雞比
  • 炸雞翼
  • 熱狗
2008-07-20 25 浏览
逛開這區, 就來試下魚柳包$10, 舊魚柳真係好細, 只有個包既一半, 炸得比較燶, 整體麻麻地, 柸熱奶茶$7一般啦~ 炒粉麵飯應該好d ......
炒粉麵飯應該好d ......
魚柳包+熱奶茶
2008-06-30 14 浏览
以現今通貨膨脹咁嚴重,搵間抵食味道不太差的飯堂真係唔係咁易,好彩佢仍然集合"平靚正"的特質,好讓我們這班打工仔慳唔少。除了招牌雞脾,雞扒餐、牛扒餐都好抵食,若然不喜歡太多肉類,叫個小菜都好經濟,不過,環境及飲品就好一般,你要預左冇冷氣。
  • 雞扒餐、牛扒餐
2008-05-30 16 浏览
其實作為地盤工人既我通常lunch都係叫外賣,因為費事成身臭汗走入餐廳比人白眼﹗而每次去開九龍灣區我都總會去呢度買飯盒﹗最主要原因當然係平,$20有個飯包野飲,而家0係香港都真係好難搵﹗佢每日都有兩個不同的快餐,今日買的是西炒飯﹗即叫即炒熱辣辣,講真味道只係可以說係不過不失,無大驚喜,不過食個午餐最重要都係簡簡單單﹗呢度滿足到﹗

而每次去開九龍灣區我都總會去呢度買飯盒﹗

2008-05-15 8 浏览
太座頗愛吃炸脾。若論水準數一數二嘅,一定係呢度。唔帶佢來試試,點得 ?上次叫外賣,今次則係堂食。茶餐嘅配搭,炸脾加波浪薯條當然係最佳拍檔,但揾來揾去就只要炸脾配腿治,或炸魚配薯條(呢個當然亦係傳統配搭,但一場來到唔食炸脾,點講都唔通),就偏偏冇炸脾配薯條,奇怪...於是叫個炸脾配腿治,腿治當然只是大茄喱啡,順道吃一口,普通得緊...今次落order之後,只等了一會,炸脾就上枱。皮嘅顏色有一點點深,再加上咁快就炸起 (上次真係等咗成十分鐘先有得食),如無意外應該係"返炸"嘅,失望之至..."免為其難"咬一口,咦...皮依然炸得脆啪啪,忽然心諗,可能佢哋先將肶肉用慢火炸至將熟,到有order再用猛火炸至皮脆及全熟,才有如此效果...最難得係肉厚之部位都弄得嫩口,確實有難度...無論如何,真的是皮脆肉嫩。太座如此嘴刁,吃完亦不禁大讚...要我再講十次,小弟都覺得比時新及丹麥餅店嘅出色

要我再講十次,小弟都覺得比時新及丹麥餅店嘅出色
最佳炸雞脾
最佳炸雞脾
2008-05-01 14 浏览
繁忙過後,總會品嘗一些喜歡的食物,讓肚皮滿足一下,讓自己放鬆一些。星期六放工後,便走到這間偏辟的快餐店品嘗炸脾。到後看見一連幾間食店,圓桌圓椅放在門外,店裡設計簡陋,故明思義做外賣生意為多。點了炸脾餐外賣,在等候期間想想為何此店叫 "日月星",平凡的快餐店,卻起了特別的店名。回家後炸脾仍微熱,外皮脆卜卜,咬下去皮肉相連,肉質嫩,唯美中不足是了一些...而隨餐的腿治則冷冰冰,沒甚特別,早知就要烘底......21元,如可選擇的話,我會要炸脾配沙津,一冷一熱,一口雞脾,一口沙津,滋味總比一口麵包過癮得多。招牌菜是炸脾,味道沒讓人失望,那天我放鬆了。我是貪得無厭的人。

星期六放工後,便走到這間偏辟的快餐店品嘗炸脾。

回家後炸脾仍微熱,外皮脆卜卜,咬下去皮肉相連,肉質嫩,
唯美中不足是了一些...

而隨餐的腿治則冷冰冰,沒甚特別,早知就要烘底......

滋味總比一口麵包過癮得多。
招牌菜是炸脾,味道沒讓人失望,那天我放鬆了。

我是貪得無厭的人。

2008-04-30 15 浏览
之前搜查過9龍灣區.40蚊留下.最多好評就係呢間小本經營鋪..所以今日去左試結果......失望雞比餐牌寫12$.但叫時收13$.話散叫加1蚊..-.-吹脹加多6蚊~就係跟餐有雞比,腿治,凍華田首先雞比得皮脆有乜用,其餘全失敗..有種怪怪地味..唔係雞味..對比返時新快餐d雞比真係差n倍(因為再對上一次食炸雞比可算是幾個月前幫襯時新)腿治..一般凍華田,d色偏向白色..證明落粉小..飲上口又係啖到爆..無誠意..唉
結果......失望
加多6蚊~就係跟餐有雞比,腿治,凍華田
腿治..一般
2008-04-18 10 浏览
眼見咁受歡迎,自己又住左一年KLB都唔知有間咁O既O野,當然要試下一去到所謂O既枱同椅都係好細張的,兩個人OK,多人可能要拼枱了,二話不說就去叫了兩個雞脾下午茶,一個(老)水,一個炸,三四分鐘有得食了,我個人好小食炸脾,但係食得出唔係雪過的(可能是新鮮或冰鮮),有雞味(小D),有肉汁,收貨,老婆的(老)脾,佢話幾好味,(但佢對雞幾有要求的),之後間中都有幫趁,叫下佢地D面飯,價錢就算平,質素中上LA,但就未試過傳說O中既星米,有機會要試一下仲有佢地都幾細心,(老)脾會用膠袋間開,唔比D汁掂到個腿治,讃

2008-03-22 24 浏览
沙嗲牛米線下午茶餐加杯凍飲.十八蚊.(未加價之前十五蚊炸,超級抵食),我是常客來的,雖然環境唔係噤好..但我可以接受到..在通脹高企下,有十八蚊一個餐你食,你想點哎..老細....1)D牛都有少少味道已經好過好多梳打牛2)沙嗲都幾好味.個湯底都OKAY,當然有味精啦老式茶餐.見少賣少.質素好過好多茶餐丁.有一次...好深刻哎...呢間茶餐丁個女收銀(唔知係未老闆)..有個小學生(我眼見佢手上應該唔夠錢.得一D散銀)...小學生去問過收銀員."個快餐幾錢哎"..個女人二話不說.得啦..你比手上D錢我就得,之後就問佢食乜..).賣左個飯比個小學生..個小學生手上應該得十蚊八蚊到..有人情味的快餐店.係邊度搵哎.本人唔係做馬嫁...

1)D牛都有少少味道已經好過好多梳打牛
2)沙嗲都幾好味.個湯底都OKAY,當然有味精啦
老式茶餐.見少賣少.質素好過好多茶餐丁.

有人情味的快餐店.係邊度搵哎.本人唔係做馬嫁...
(非会员)
2008-03-14 16 浏览
炸雞脾-食過一次,d肉好乾,同埋唔係大隻,好似係剪開左o者...星洲炒米-味道ok的,但係佢d黃薑粉都未炒渾..快餐e.g牛扒蛋飯, 隻蛋同d飯都好硬,牛扒又"un",d汁又唔見得特別好味...仲有,佢d炸魚柳,係"lum"的,又厚粉...唔好食..我搬左來附近幾個月,試過幾次..而家都冇再叫了,佢唯一好處係d野食真係好平,但真係麻麻,我真係好懷疑咁多好評..唔知係咪做"梅"的佢隔離個間老表,d野食好味好多!!係個老板惡死d..但就得2個食評?!
星洲炒米-味道ok的,但係佢d黃薑粉都未炒渾..
仲有,佢d炸魚柳,係"lum"的,又厚粉...唔好食..

2008-03-01 7 浏览
炸雞脾即叫即炸,好香口,皮脆肉嫩,好好味大件夾抵食不過食完好滯...我下晏食完到夜晚都可以唔使食野啦
炸雞脾即叫即炸,好香口,皮脆肉嫩,好好味
大件夾抵食
不過食完好滯...我下晏食完到夜晚都可以唔使食野啦
2008-02-25 14 浏览
見到唔少食評話唔錯,特登試下1. 炸雞脾餐($19):一隻炸雞脾+ 腿治+ 凍飲 份量唔少,凍飲加兩蚊。好耐無食炸雞脾,食唔出係咪生炸,不過好香口,亦有肉汁,唔錯2. 星洲炒米($22):相比其他地方,算平。份量OK,味道亦OK,香而不辣,但我個而言覺得炸雞脾好食D至於環境和服務,千祈唔好有期望
見到唔少食評話唔錯,特登試下

1. 炸雞脾餐($19):一隻炸雞脾+ 腿治+ 凍飲

至於環境和服務,千祈唔好有期望
聽講呢間野似以前大家樂d炸脾, 又食下啦. 食完又唔可以話似, 不過都幾好食,肥就一定係肥架喇, 間唔中一次都ok啦