2015-10-24 1858 浏览
早已聞名這裡的雞脾,外賣除了紙袋,裡面還有一層吸油紙,挺細心的,一般都沒有。雞脾的確巨型,而且即炸熱辣辣,雞皮味精味不重,炸得香脆,雞肉入味,不油膩,可惜肉質不夠嫩滑,邊邊位最鞋,總體還行。有很多食物選擇,價錢也很便宜,會再光顧的。

有很多食物選擇,價錢也很便宜,會再光顧的。
外卖自取
2015-09-03 2053 浏览
又係偶然黎到淘大依邊辦事,到左食飯時間,喺懶返屋企煮野同埋又唔想食飯既情況下,見到依間標榜「生炸雞髀」既茶記!好,就試試睇下掂唔掂!叫左個炸髀配沙律,食炸野又點少得野飲,整杯凍奶茶先。奶茶其實普通左啲,滑但茶味一般!而沙律係正正常常既 主角既雞髀就唔錯喎,皮脆肉嫩,起碼冇炸到乾哂!食用期間都有唔少人order雞髀,靠得住既!

是日晚餐

炸髀
2015-09-02
是日晚餐
炸髀
  • 生炸雞脾
2015-08-21 1890 浏览
我對食物要求可高可低,算是能屈能伸的那種,但當我有意要食好野時,就所有味蕾都很認真。炸鷄脾從來都是我的最愛之一,見這間日月星這麼出名,好評如潮,仲個個都話此炸鷄脾非同小可,全港第一之類,實在令小弟蠢蠢欲動,不得不試。難得今日有幸有些空檔,就專程搭地鐵一試。 到餐廳後,都沒有被環境影響食欲,因為我是為炸鷄脾而來,就點了隻炸鷄脾,小弟向來說話都算清楚,老板娘多口再問多一次是茶餐還是飯還是什麼等,我都不以為意,就重伸要淨炸脾,之後就坐下並興奮地等待此人間極品美食。不到一分鐘的時間,連桌上的配置都未看清楚,就眼尾見到廚房送出一隻炸脾於出餐處,當時心諗,咁快,唔會係我既,又見有位哥仔食緊飯,咁後生,食多隻炸脾都唔出奇,又見隔離位呀生未有野食,又可能係佢,點知說時遲那時快,廚房就大叫邊個炸脾,再望兩個座上客冇乜反應,先接受現實,認頭啦。望著隻脾,乾乾地,唉是但啦,又見到有手套提供,心諗,又幾細心,但以我三十年過外既食鷄脾功力,從來單手一隻叉攪掂,但見只得膠叉提供,怕易斷就用木筷代替,都冇問題。開始啦,第一口,我習慣食上脾頂端角那位置,通常是又炸得香,又不致於太乾,但一咬下去,真的很乾,好啦,咁好啦

開始啦,第一口,我習慣食上脾頂端角那位置,通常是又炸得香,又不致於太乾,但一咬下去,真的很乾,好啦,咁好啦,當佢只係邊位太乾,咁今次再咬中間有皮既位置啦,真係好脆,但肉冇肉汁,唔嫩仲要有d鞋,仲要唔入味,陣皮又冇調味,又唔熱,簡單d又客觀d黎講,成隻炸脾得一個字形容,脆!如果主觀d黎講呢,就係差!

可能係我期望太高啦,所以覺得此炸鷄脾不只天上有,根本周街都係,所以我覺得連個價錢都好唔合理,20蚊一隻咁質素就好似唔太相稱。小弟覺得大x樂都仲好d, 起碼人地做到入味,脆,同juicy.

此食評是小弟第一個食評,完全因為我對炸鷄脾的那份堅持同執著,有緣的話可能會有第二篇。
题外话/补充资料: 食脾前我對一切都很包容,但食脾後就感覺老板娘並無其他食評所提到般親切友善,地方麻麻但價錢不平。
2015-08-20
2015-07-06 2232 浏览
上星期閒來無事,又到處找下午茶跟小食打發時間,今天選了N年冇幫襯的日月星,當年來的日子牛下還未拆,金利來等在晚飯時仍然人山人海,雖已是幾年前的味道,但仍依稀記得這裡的炸脾水準是可以的。今日的下午茶餐也有炸脾,但不能跟薯條或沙律而是跟一份腿治,而且還寫得清清楚楚不可以轉做其他東西,等大家不用作無謂的幻想。腿治既不是主角,水準也沒期望,吃著也不要有期望,中間沒甚牛油,麵包有點乾,本著不想浪費的心態才勉強吃下肚。主角的炸脾當然有期望,雞脾是炸得夠香脆,咬下去夠香口,肉質卻又不是過份的乾和硬,不過問題來了,雞脾肉的味道有點怪,最初以為是吃錯,但多吃兩口便覺得有些味道。跟坊間的炸脾有點不一樣,不肯定是甚麼的東西在其中,心想可能是醃料的味道吧,但這味道應該不在上次的品嚐中出現過,否則今天我可能不會來。叫了凍檸茶少甜少冰,檸茶夠大杯,也如實的做出少甜少冰來,這裡沒有冷氣,不喝凍飲真的叔叔不行鳥。看著例湯是老黃瓜排骨湯,最後忍不住追加,湯倒是意料之外的好,料下得夠多又夠足,喝罷不覺有太多味精,或許沒有下味精? 我也不肯定,反正喝過後不口渴就好了。店內有註明外賣加錢而到某個數目又有折扣,但複雜程度應該可
店內有註明外賣加錢而到某個數目又有折扣,但複雜程度應該可以作入學試試題。
始終多年沒吃,炸脾有變化也不奇怪,只是自己不太喜歡而已,或許有天心血來潮又來吃炸脾,但希望可找回比較像昔日的口味。
  • 老黃瓜掛骨湯
2015-06-07 2104 浏览
店內裝修陳舊,由此可見已經有一定歷史,未試已經估計不會差,枱只有三張合共六個座位,想堂食嘅朋友要考慮幾時去,另一選擇為外賣,本人去時有幸堂食,但坐下短短不足二十分鐘,店內外賣接過不停,當中不乏附近店鋪及居民的柯打試了 漢堡包 $15 薯條 $12 熱狗拼兩隻雞翼 $2x同類型的快餐店一定聯想到時新,相比下漢堡包不相上下,但這裹的雞翼比時新過之而無不及,傳說是原隻生炸,香脆可口,絕對好味過21800000,若果想食快餐,我寧願多走幾步,也不走進老麥(與淘大麥記差5-10分鐘路程)店內富人情味,短短二十分鐘內,除見老闆娘不斷接外賣電話,亦見她不斷與街坊談天說地評分:8/10
試了 漢堡包 $15 薯條 $12 熱狗拼兩隻雞翼 $2x
評分:8/10
2015-05-28
2015-05-25 2166 浏览
見到好多網友都激讚日月星快餐既炸雞脾好好食、非食不可,今日就專登去會一會去。搵左一陣,終於見到你,當時只有人等外賣,所以我地都好快可以坐低~ 呢到係先去收銀俾錢落單,之後再有伙記送到面前。環境方面只得兩張檯,加埋應該都坐到8個人。d侍應同澳牛個d都係串串地,無咩親切感。雞脾好快到,唔,好大隻,皮真係如大家所講好脆、唔油膩,肉都唔錯,但唔夠多汁,有少少乾,最重要我覺得唔夠味。結論係:可能我對佢期望過大,有點覺得名過其實。

結論係:可能我對佢期望過大,有點覺得名過其實。
2015-04-06 3146 浏览
話說尋日有個美食blogger介紹我來食呢間咁啱同朋友經過呢頭就來試試啦$19 有個超脆炸雞脾食唔算貴😋😋😋😋😋真係超好食肉質juicyd皮真係好脆👍👍👍👍👍d伙記都幾細心喔比埋手套我地,唔洗食到咁狼狽👍呢度環境細細,得幾張臺仔見好多人叫外埋開頭以為無得坐添好彩都唔洗等就有位啦!好好彩😁呢度d野食選擇好多價錢平都幾值得推介👍下次會再來👍
話說尋日有個美食blogger介紹我來食呢間
咁啱同朋友經過呢頭就來試試啦
$19 有個超脆炸雞脾食
唔算貴😋😋😋😋😋
真係超好食
肉質juicy
d皮真係好脆👍👍👍👍👍
d伙記都幾細心喔
比埋手套我地,唔洗食到咁狼狽👍
呢度環境細細,得幾張臺仔
見好多人叫外埋
個皮超脆
2015-04-05
炸雞脾
個皮超脆
一見炸雞脾,就即時會諗起日月星。食咗十幾年,雞脾大大隻,即叫即炸,醃得入味,外皮酥脆,肉嫩多汁,每次搵佢總不會失望,極極極美味﹗雞脾餐$24仲包三文治一份及飲品,又平又正﹗成千卡路里一隻,吃完總充斥罪惡感,但咁好味點忍?
生炸雞脾
一見炸雞脾,就即時會諗起日月星。
雞脾餐$24仲包三文治一份及飲品,又平又正﹗
成千卡路里一隻,吃完總充斥罪惡感,但咁好味點忍?
2014-10-20
5 分钟 (外卖自取)
2014-09-11 4200 浏览
炸脾迷嘅我,所有再會日月星.叫左:炸雞翼+熱狗餐,炸脾+腿治餐.炸脾+腿治餐連飲品$23:炸脾炸得剛剛好,唔會燶,皮脆肉滑,今次好野味.腿治麵包新鮮都唔錯.炸雞翼+熱狗餐連飲品$22:又平又好味,炸得香脆又入味,熱狗微酸嘅沙津醬再配合雞肉腸,回味無窮.熱奶茶:茶味香濃奶夠滑,帶有小小茶酸.真係平到冇野講,繼續支持!
炸脾迷嘅我,所有再會日月星.
叫左:炸雞翼+熱狗餐,炸脾+腿治餐.
熱奶茶:茶味香濃奶夠滑,帶有小小茶酸.
真係平到冇野講,繼續支持!
炸脾+腿治
炸雞翼+熱狗
熱奶茶
2014-08-24
$22.50 (下午茶)
炸脾+腿治
炸雞翼+熱狗
熱奶茶
2014-09-03 4339 浏览
從來沒有注意過九龍灣嘉和園旁邊有這麼一條巷弄,一個小小的立牌靜靜地倚靠在磚牆上,寫著「日月星快餐」指引人們往巷子裡頭走去。老式風格的快餐外賣店「日月星快餐」保留上世紀獨有的港式快餐風貌,白磁磚、鐵桌椅、笨重的舊式收銀機成為最佳的懷舊探訪景點。在這個時代快速變遷下,很多商家只顧著在最短的時間內賺最多的錢,食物大多已預先烹調好,再加熱保溫等待客人領取。但「日月星」為了保持食物水準,仍然保留日趨湮沒的「先買票,後取食物」的經營模式,確是誠意十分。點了外賣食物後,我馬上把握時間,用眼睛和鏡頭捕捉店內濃厚的懷舊氣氛。店面兩側佈滿一箱箱貨物,店門外停著一輛腳踏車,擺上幾張鐵板凳,白磁配上一些班駁的痕迹,像是歲月的指紋,雖然古舊,但一切都顯得那麼和諧溫馨。正當我在享受著這一份和諧溫馨的感覺,廚子的聲音把我拉回現實,「靚女,雞排餐到」,我便帶著食物和興奮的心情回家。回到家中,我已經急不及待地打開袋子,一嘗馳名的食物。雞排飯十分「足料」,有鮮嫩多汁的雞排、午餐肉、腸仔、蛋和火腿。值得一讚的是茄汁底,甜酸度適中,十分開胃。可惜,附送的羅宋湯較酸,欠缺應有的辛辣味,不禁有點失望。整體而言,食物質素中上,價錢

回到家中,我已經急不及待地打開袋子,一嘗馳名的食物。
雞排飯

可惜,附送的羅宋湯較酸,欠缺應有的辛辣味,不禁有點失望。
整體而言,食物質素中上,價錢合理之餘,那一份濃濃的舊有經營熱誠和氣氛令人難忘,絕對會繼續光顧!
2014-08-27
10 分钟 (外卖自取)
2014-08-11 161 浏览
今日放工約左朋友去淘大紅蘋果督波, 沿途聞到香味,再望一下, 見巷仔有間鋪好多人排隊.8掛之下去睇一睇, 見叫外賣既, 都離唔開叫雞脾.我都唔執輸, 同朋友每人叫一隻雞脾加杯熱奶茶.E~~~真係有驚喜喎,首先雞脾一定唔係返炸先, 食落有肉汁, 皮脆, 炸得岩岩好, 唔係會太熟"鞋"口, 自問咀鵰, 今次都要直樹母指, 而且仲要唔係細隻,, 我琳有成年男士手板再大啲.到杯奶茶, 對奶茶無乜硏究. 但味夠又夠滑, 我見佢地用Liton加多隻茶沖, 收咁既價錢, 咁既質數, 無野好講.之後加多個個星洲炒米,,價錢經濟唔在講, 味道真係得. 個炒米雖然唔係咩特別野, 周街都食到, 不過佢炒到夠乾身, 咖喱炒到每條米粉都上曬色. 唔會成餅野, 油淋淋個隻. 仲要又係份量好多..D米頂曬蓋, 開蓋個時彈出黎. 完全無空位.只係而家既天氣要等外賣就會熱, 不過食到生炸雞脾真係值, 無得輸.
8掛之下去睇一睇, 見叫外賣既, 都離唔開叫雞脾.
我都唔執輸, 同朋友每人叫一隻雞脾加杯熱奶茶.
E~~~真係有驚喜喎,
题外话/补充资料: 督緊波都頂唔順再叫外賣雞脾2隻加奶茶多2隻雞脾同奶茶外賣, 食緊個時隔離枱都忍唔住問:老友,好香喎, 請問邊間叫?
2014-08-01
5 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
試食活動
2014-08-06 3572 浏览
好想食炸脾,再會日月星.叫左:炸雞翼+熱狗餐,炸脾+腿治餐.炸雞翼+熱狗餐:超平,雞翼香脆味美,好夠味,熱狗配微酸嘅沙津醬再配合雞肉腸,令人帶來好多回憶.炸脾+腿治餐:炸脾新鮮炸得剛剛好,香脆肉質好滑,今次好入味,腿治冇咩特別.價錢合理,繼續支持!
好想食炸脾,再會日月星.
叫左:炸雞翼+熱狗餐,炸脾+腿治餐.
價錢合理,繼續支持!
炸雞翼+熱狗餐
炸脾+腿治餐
2014-07-19
炸雞翼+熱狗餐
炸脾+腿治餐
2014-08-01 3152 浏览
第一次去食呢間 雖然地方好簡陋 但重點並不在地方 而家在野食!叫左個茶餐B同雞扒餐講真 雞脾即叫即炸真係好正 熱辣辣咁個雞扒飯好足料 有雞扒 兩塊餐肉 兩塊火腿 一隻雞蛋 一條腸仔 仲有個飯汁配!33蚊有咁多樣野仲唔叫抵!?最好冬天去食 會無咁熱 夏天去已經好熱!坐的對面個個叔叔我見佢光頭都食到滴晒汗咁。。。。真係太辛苦喇!不過係好味既👍👍👍
講真 雞脾即叫即炸真係好正 熱辣辣咁

33蚊有咁多樣野仲唔叫抵!?
午餐
  • 炸雞脾
日月星快餐就是這樣的小。六個位置也是湊合湊合放著, 方便我們這些「非街坊」坐下吃。不過不要看它如此小, 你叫得出的盒飯, 這裡一定可以做給你! 為炸雞脾而來, 先點一個全日供應的炸雞脾茶餐。那件雞脾啊, 絕對會令你吃過之後想回頭。皮極脆。那是真正的脆皮! 咬下去利落地發出「喀喇」的響聲, 沒有多餘的油脂流出, 很香, 但一點都不膩。也沒有討厭的油臭。肉質依然嫩嫩的, 肉汁雖然不多不至於會四濺, 但已經夠濕潤。是怎樣把雞脾炸透又不會炸過頭呢? 秘訣在此...雞脾被開了一刀! 就是這一刀讓雞脾更快可以炸透炸熟, 減低了雞脾被炸得太乾的機會。當然少不了的是醃製時間夠, 油夠滾, 時控好。每個步驟都做得恰恰好, 難怪如此人氣高企啦。這絕對是全香港最好吃的炸雞脾! 而且這晚的雞脾現叫現炸, 辣得燙手, 很是過癮!既然是吃晚餐, 總不可以只吃個雞脾吧。看著琳瑯滿目的menu, 最後叫了個雞扒餐。我的天! 洗唔洗咁大份先! 雞扒當然也是非常好吃(雞扒其實就是雞脾肉起骨), 一樣的皮脆肉嫩。另外還有一條雞肉腸、兩片午餐肉、一隻煎蛋、一片火腿(藏在雞蛋之下)。好多好多好多的肉! 根本是一份肉肉肉肉肉飯嘛
炸雞脾茶餐 HK$28
這一刀, 縮短了油炸的時間
雞扒餐 HK$33
既然是吃晚餐, 總不可以只吃個雞脾吧。看著琳瑯滿目的menu, 最後叫了個雞扒餐。我的天! 洗唔洗咁大份先! 雞扒當然也是非常好吃(雞扒其實就是雞脾肉起骨), 一樣的皮脆肉嫩。另外還有一條雞肉腸、兩片午餐肉、一隻煎蛋、一片火腿(藏在雞蛋之下)。好多好多好多的肉! 根本是一份肉肉肉肉肉飯嘛。飯量也很多! 雖然不健康, 但吃得我很是興奮呵!

醬汁也有很多選擇, 幸好我們揀了蕃茄汁。這個醬很是不錯, 蕃茄味很突出, 酸酸的很是開胃。雖然照片看不出, 但日月星下手慷慨, 醬汁吃到最後依然足夠撈飯。夠多, 才可以盡二人之力把這個飯清掉!

飽得動不了, 才想起, 這個飯根本是男人的浪漫嘛!

平日小妹也是極度怕熱的人, 如此夏天, 在室外小站一下都會大滴大滴汗珠湧出, 非常的不好看。但為了這炸雞脾, 我想我會願意拋開姿整的心, 多來吃幾次。最多, 多帶幾包紙巾!
2014-06-07
炸雞脾茶餐 HK$28
2014-05-01 3578 浏览
經開九龍灣,一定要試下炸雞脾,去到見到都好人在堂食,沒有位,於是外賣到附近公園吃,知道依度D炸雞脾好出名,當然一試,叫了B餐,有炸雞脾同火腿三文治加汽水,等左5分鐘好快有得食,不過隻雞脾晤夠熱,但肉都好滑,至於火腿三文治就好普通,不過只需要23元真係好便宜。
2014-03-21
外卖自取