2019-03-13 64 浏览
喺門口見到裝修幾靚就諗住試下啦坐低嗌咗半生熟牛河好快上一般配菜芽菜青檸嗰啲會分開上佢係完全冇呢兜嘢青檸都唔見有總之已經幫你落埋曬牙菜嗰啲湯底一般總之係食完你都唔會記得嗰種同上個禮拜喺golden branch食嗰碗就爭得遠囉或者真係一分錢一分貨啦一點前埋單仲有九折63蚊嘅貨色會好得去邊呀
喺門口見到裝修幾靚

或者真係一分錢一分貨啦
一點前埋單仲有九折
63蚊嘅貨色會好得去邊呀
2019-01-22 220 浏览
無錯!呢個年代包裝真係好重要話說我喺炮台山行緊去銅鑼灣嘅時候就係天后發現呢間餐廳大大個燈牌非常吸睛真係行過咗都翻轉頭想試吓😂😂..餐廳嘅裝修同設計非常特別👍🏻除咗兩個霓虹燈牌 牆身都好有心思有啲似革命年代嘅感覺😆😆.餐牌上嘅食物選擇都算多除咗一般小食、湯粉麵 連海鮮都有!我就點左最普通嘅生熟牛肉湯河粉上枱嘅時候賣相的確唔錯而且啲湯好夠熱不過個湯唔香而且好油(近睇會見到好厚一層)食落只係覺得好重芫荽味最慘係芽菜多過河粉😅😅😅食完一啲都唔飽 一定無下次.
無錯!呢個年代包裝真係好重要

餐廳嘅裝修同設計非常特別👍🏻
除咗兩個霓虹燈牌 牆身都好有心思
有啲似革命年代嘅感覺😆😆
餐牌上嘅食物選擇都算多
除咗一般小食、湯粉麵 連海鮮都有!
我就點左最普通嘅生熟牛肉湯河粉
上枱嘅時候賣相的確唔錯
而且啲湯好夠熱
不過個湯唔香而且好油(近睇會見到好厚一層)
食落只係覺得好重芫荽味
最慘係芽菜多過河粉😅😅😅
食完一啲都唔飽 一定無下次
間中經過呢間越南餐廳, 外觀好似幾好喎。。。成日都諗住試下。。。終於上星期黎咗食。。。都幾令人失望😑😑男朋友叫咗碗火車頭湯河。。我就叫咗碗扎肉手撕雞湯檬。。兩個湯嘅湯底都淡到不得了囉🙄🙄。。。唔好見我碗嘢咩配料都冇。。。好似好齋咁(因為我唔食果啲嘢嘅。。所以我走哂。。。)但個湯淡唔關我走哂果啲嘢事嘅。。。因為男朋友碗嘢有呢啲嘢個湯都係淡嫁😒😒而事實如果個湯係好味嘅就算冇配料都應該係好味吖🤔🤔加上價錢唔係平。。。個火車頭湯河要91蚊。。。碗扎肉手撕雞湯檬就61蚊, 以呢個味道再加呢個價錢係完全唔抵食嫁。。冇下次🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
男朋友叫咗碗火車頭湯河。。

我就叫咗碗扎肉手撕雞湯檬。。

兩個湯嘅湯底都淡到不得了囉🙄🙄。。。
冇下次🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
2019-01-08
2019-01-15 96 浏览
喺天后返工嘅我今日放lunch去咗電器街食飯,電氣街一直都有好多越南泰國嘅菜式。同事好鍾情於越南菜。所以今日就去試吓早安越南呢間鋪頭。我哋今日食咗佢個set lunch,Set lunch包一杯野飲同一個煮食。我就試咗香茅豬扒米線,叫咗一杯凍檸水。個香茅豬扒嘅味道非常之好,笑得好香口,份量亦都好大。女仔一個人基本上都食唔晒,佢嘅香茅豬扒係分開另上嘅,唔會同米線撈埋一齊,所以可以保持佢嘅口感,唔會沉到霖晒,呢個真係值得一讚!呢間餐廳嘅環境唔錯, 午市嗰陣都唔係好多人,所以唔怕食完就即刻要走,仲可以輕輕鬆鬆咁傾吓計,所以都推介比喺天后返工嘅人去試吓!
2019-01-01 126 浏览
今日夜晚自己一丁友食飯 唔知食乜好,見到間間都好似要多人同行食先好食最後就香左呢個早安越南 諗住求其食個飯 或許食個銀針粉都好啊~Menu好多選擇~一丁友食得幾多因為呢幾日都幾凍所以最後決定食個焗飯先仲要係我最愛既椰汁海鮮焗飯 睇到個名已經覺得好正!再叫多左一個小食!秋葵!好快個飯就到左見到都好多材料有帶子、蝦、青口等等既材料因為我實在太凍同太餓 仲有一樣唔記得左係乜 一野放左落口 哈哈覺得整體味道都幾好 不過我鐘意甜少少另外個秋葵小食加上小小辣醬食 幾開胃~唔錯
今日夜晚自己一丁友食飯 唔知食乜好,
見到間間都好似要多人同行食先好食

Menu好多選擇~一丁友食得幾多
因為呢幾日都幾凍
所以最後決定食個焗飯先

好快個飯就到左
見到都好多材料
有帶子、蝦、青口等等既材料
覺得整體味道都幾好 不過我鐘意甜少少

另外個秋葵小食加上小小辣醬食 幾開胃~唔錯

這家越南餐廳轉了名後,我才第一次幫襯!因為我一直覺得它有點貴!而最近想不到lunch 食什麼了,所以決定一試!這次我吃了蕃茄蟹肉湯檬。這碗湯檬其實不少餸,有3隻蝦&3片札肉&少少蟹肉在中間。個湯好濃蟹肉味當然還有蕃茄味啦!說味道其實也挺好吃的!雖然lunch set 不用加$ 就飲到鹼檸7 一碗湯檬 + 飲料以 lunch set $68 來說還可以接收的,但是再要加一,我就覺得有點貴了!不過外賣自取有8折,好在我公司係附近,下次再食呢間的話,我會揀外賣!
這家越南餐廳轉了名後,我才第一次幫襯!
這次我吃了蕃茄蟹肉湯檬。

這碗湯檬其實不少餸,有3隻蝦&3片札肉&少少蟹肉在中間。
個湯好濃蟹肉味
當然還有蕃茄味啦!

說味道其實也挺好吃的!

雖然lunch set 不用加$ 就飲到鹼檸7

2018-11-23 989 浏览
帶小公主到維園放電後,在附近揾間食店午餐,隨便地挑了間門面有些設計的【早安 越南】但在又窄小又人來人往的街上等位真的不太好受,幸好只等了十五分鐘終於有位。甫入【早安 越南】不禁被牆上的片通圖畫吸引住,圖畫充滿共產黨/越戰時代的味道; 用上代表共產黨的紅色,黑底紅字非常搶眼。枱紙、餐牌設計同樣用上中共越戰時代為背景,而且加入玩味,頗有味道的。【生牛肉湯河 $67】呈上的牛肉湯河內,芽菜及香葉已經放入湯內; 預設的服務少了份自主性,不是每人都喜歡。湯頭牛肉味不太明顯,反而香料味濃郁因而蓋過牛味。牛肉切得細塊方便入口,肉質軟腍但不失口感,牛肉味道明顯不錯。【牛油雞翼 $71】一客四隻,用的只是中翼。 雞翼上枱時只見蒜蓉於面,沒有炸到金黃色的色澤效果,賣相打了折扣。 牛油煮出來時很夠香,但食下去總覺少了一點牛油味。雖然表面炸得香脆惹味,略嫌肉質不夠嫩滑多汁。 【香芧燒豬頸肉 $76】豬頸肉上枱時擺放隨意,每件豬頸肉大小不一,不太吸引。 豬頸肉的表面燒得不太香口,幸好肉質不太差而且調味恰到好處,另外分開上枱的醬汁辣味足又夠惹味。不過不太明白這個豬頸肉太多油,食完後見到碟上留下不少油脂。【早安 越

生牛肉河

牛油雞翼

豬頸肉

【早安 越南】食物質素中規中矩,小食價錢比生牛河貴,跟其他越南餐廳比較,小食定價明顯偏貴。

==menu===
2018-10-21
2018-11-21 164 浏览
早安越南呢間餐廳就位於天后地鐵站附近,地鐵站出來步行2至3分鐘就見到,門面望埋去燈光好sharp,望真原來係食越南菜,其實個格局都幾有特色,最後叫左個火車頭河粉,蝦多士,越式冷盤,兩個人食份量剛好火車頭河粉,有牛腩、牛筋、牛丸,牛柏葉、牛肉片,牛腩牛肉片好稔,牛丸牛柏葉爽口,牛筋煙韌軟稔,牛肉湯味香濃越式冷盤包括扎肉、燻啼、牛、無骨鳳爪,點酸辣汁食,美味又開胃蝦多士,食落都脆卜卜既,但外型略嫌單簿左啲啦

火車頭河粉

越或冷盤

蝦多士,食落都脆卜卜既,但外型略嫌單簿左啲啦
蝦多士

火車頭河粉
越或冷盤
  • 越式冷盤
  • 火車頭湯河
2018-11-02 282 浏览
突然好想吃越南河粉,身在天后的我一下子就想到早安越南。7時去到已經人多,內裡裝修都幾funny。餐牌上有越南河粉、撈檬、越式飯、小菜、越式飲品等等,但天氣乾喉嚨乾,我決定吃濕潤的河粉。《扎肉手撕雞湯河 $61》湯底清,有扎肉、手撕雞、和香葉,再加上炸蒜片增添脆感惹味。飲品原來有《越式滴漏咖啡 $38》價錢又不貴,忍不住點了一杯。杯中底部有甜奶,然後咖啡慢慢從上滴下變成咖啡和奶兩層拌混便成。味道帶甜不苦很對我的胃口,喜歡!人潮過後,可拍拍餐廳環境。
突然好想吃越南河粉,身在天后的我一下子就想到早安越南。
7時去到已經人多,內裡裝修都幾funny。

《扎肉手撕雞湯河 $61》
湯底清,有扎肉、手撕雞、和香葉,再加上炸蒜片增添脆感惹味。

飲品原來有《越式滴漏咖啡 $38》
價錢又不貴,忍不住點了一杯。

杯中底部有甜奶,然後咖啡慢慢從上滴下

變成咖啡和奶兩層

拌混便成。味道帶甜不苦很對我的胃口,喜歡!

人潮過後,可拍拍餐廳環境。
2018-11-01
2018-11-02 176 浏览
今晚走到天后吃飯,本身沒有想定吃什麼,只是隨便逛逛走走,看看有什麼想吃。但一出地鐵站口便傾盤大雨,唯有選擇在出口附近的餐廳。直行2分鍾便看到早安越南,覺得天氣涼涼的簡單吃碗Pho都不錯,但原來餐廳上還有好多選擇,最後我選了《越式炒檬粉 $80》(或可選炒金邊粉)。色水夠,炒得香,第一次吃炒檬粉原來口感都不錯,比湯檬煙韌,而底部其實放置了一大去生菜營造份量感。有海鮮有兩隻大蝦連炸蒜片吃很香口又有口感有扎肉條還有雞肉,整體夠汁潤不乾再加點辣醬更惹味。

有海鮮有兩隻大蝦

連炸蒜片吃很香口又有口感

有扎肉條

還有雞肉,整體夠汁潤不乾

再加點辣醬更惹味。
2018-11-01
2018-10-21 217 浏览
早前午餐到了這家越南餐廳,試了這個蕃茄蟹粉湯濛。番茄湯味度濃郁,番茄味好足,帶有淡淡蟹粉味。濛粉吸收了湯汁,啖啖濃湯味道。配料除了有蟹粉外還有幾片扎肉。飲品叫了椰汁紅豆冰,椰汁香濃,紅豆淋,不太甜,不錯。友人叫了火車頭湯河,說也很美味,下次可再來試試。
2018-10-19 148 浏览
倖存者今日同朋友相約係天后食lunch. 大家都知天后lunch time 好多人,倖存者同朋友行行下見到有間多人食嘅越南店,於是膽粗粗入咗去試下!香茅豬扒飯 $68蔥油加埋炸蒜片再配埋厚切豬扒,口感豐富,雖然外皮香脆,但豬扒略嫌多筋青咖哩豬排飯 朋友叫了這個青咖哩飯,外表都吸引,青咖哩不辣,連平常食開譚仔清湯嘅倖存者都食到,所以唔需要擔心,但豬扒都略嫌多筋以lunch time價錢黎講都算合理,大家經過不妨試下呢間越南野

香茅豬扒飯

香茅豬扒飯 $68

青咖哩豬扒飯

青咖哩豬排飯

• 火車頭湯河
2018-10-03 187 浏览
這天在天后附近逛街逛到餓了,見到這間餐廳,給它的店面吸引,菜式感覺挺有特色。門面的設計帶有濃濃的越南味道,霓虹燈亦相當出色。當天客人不多,環境十分舒適。餐單選擇多,特色沙律都有不少款式。我們最後點了一個法式牛柳粒紅飯和沙爹串燒拼盤。法式牛柳粒紅飯賣相很吸引。牛柳粒鋪滿了濃厚的醬汁,肉質厚實。飯的份量足夠,兩個人share也可以,配菜亦十分新鮮。紅飯充滿米香,以茄醬炒製,酸酸甜甜很惹味,配上有咬口的牛柳粒,讓人感到滿足。至於,沙爹串燒拼盤亦值得一試,可選豬牛雞共4串。豬味道鮮嫩,牛不會太硬,雞很惹味,每款都不錯。最欣賞的是伴碟的醬料,濃濃的椰奶味,裡面還有粒粒花生,醬汁濃度適中,蘸上醬料的肉串變得格外惹味。整體食物質素不錯,食物選擇十分地道,值得再試。

門面的設計帶有濃濃的越南味道,霓虹燈亦相當出色。

當天客人不多,環境十分舒適。

餐單選擇多,特色沙律都有不少款式。

我們最後點了一個法式牛柳粒紅飯和沙爹串燒拼盤。

法式牛柳粒紅飯賣相很吸引。

牛柳粒鋪滿了濃厚的醬汁,肉質厚實。

飯的份量足夠,兩個人share也可以,配菜亦十分新鮮。

至於,沙爹串燒拼盤亦值得一試,可選豬牛雞共4串。

豬味道鮮嫩,牛不會太硬,雞很惹味,每款都不錯。

整體食物質素不錯,食物選擇十分地道,值得再試。
2018-09-28 172 浏览
這天我們又來到天后午餐啦!是有吃勻整條電氣道的意思嗎?哈哈經過這間餐廳的裝潢非常特別型格,周圍都掛著很越共年代風格的畫,就走進去試試了。餐廳雖然都坐滿了人,幸運的等了不消一會就入座啦!等食物時可以欣賞一下份外有趣的餐紙,哈哈。配合這天的心情,想來一碗清新又飽肚的牛油雞翼凍檬。牛油雞翼尺寸非常的肥大,外皮炸的香脆不油膩,內裡嫩滑多汁。檬粉份量十足,冷冷的麵質非常爽口。本身很喜歡炸蒜、花生粒和青瓜絲等等的配料,加入魚露和酸甜醬汁,醒胃又飽肚。男友點了香茅豬扒湯河。豬扒份量也不少,而且有滿滿的香茅香味,肉質軟稔入味。有芫茜香味的河粉,兩者非常配合。
這天我們又來到天后午餐啦!是有吃勻整條電氣道的意思嗎?哈哈

餐廳雖然都坐滿了人,幸運的等了不消一會就入座啦!

等食物時可以欣賞一下份外有趣的餐紙,哈哈。

檬粉份量十足,冷冷的麵質非常爽口。

牛油雞翼凍檬

有芫茜香味的河粉,兩者非常配合。

香茅豬扒湯河
午餐
牛油雞翼凍檬
香茅豬扒湯河
2018-09-01 230 浏览
今日放工去天后食個飯就去維園做運動,見到這間”早安越南”,都好耐冇食越南菜了,進去一試吧。裝潢都好新穎,坐得也十分舒適。看看餐牌,款式都幾齊,今日得一個人咁就試下個撈檬和炒菜吧。香茅豬扒酸菜凍檬 $61賣相不錯,份量都幾足,但可惜豬扒比較乾和韌;檬粉同樣都比較硬和韌,整體好一般,個人比較不滿意。馬拉盞炒通菜 $67炒得油亮,份量足,但通菜本身較老,食落都有渣,不夠鮮嫩,可能不是季節?馬拉盞嘅味道也不夠

裝潢都好新穎,坐得也十分舒適。

看看餐牌,款式都幾齊,今日得一個人咁就試下個撈檬和炒菜吧。

香茅豬扒酸菜凍檬 $61

馬拉盞炒通菜 $67