2024-04-05 82 浏览
朋友一直同我講cwb明道好好食,講左咁耐,終於趁同男朋友慶祝book左黎試下😂佢地都幾近mtr站,出口行好快,裝修幾靚,座得都幾舒服,一大班人嘅話可以book房今次慶祝揀左omakase食,店員介紹話佢哋用嘅食材同普通單點menu唔同食落果然朋友無介紹錯,串燒全部熱辣辣,燒到啱啱好,個人覺得和牛牛舌芯最正,好彈牙,免治雞肉棒點雞蛋都正👍🏻魷魚天婦羅好好食,個人好鍾意明太子之後嘅火鍋啲牛勁靚,望到啲雪花好正,入口油香好食,之後嘅蟹膏先係精粹,勁正,好好食食埋甜品飲埋嘢,勁飽,慶祝一流

魷魚天婦羅好好食,個人好鍾意明太子

食埋甜品飲埋嘢,勁飽,慶祝一流
2024-04-04 46 浏览
朋友介紹下黎左銅鑼灣樓上新開既日式餐廳,亨利中心裝修都幾靚下,餐廳有做火鍋串燒,上去前有啲飽所以上去飲下啤酒食下串燒吹下水估唔到有驚喜位!有部分唔記得影相,影左既擺哂出黎喇~店員包括廚師都好有禮貌每道菜式都會介紹一次,比較深印象既係食材既來源地並唔普通大部分來至日本,真係名副其實既日式餐廳雖然今次淨係食左串燒,但望到隔離枱既火鍋好吸引!火鍋完之後仲可以加粥變粥底吸哂啲精華應該會好正,下次一次要試下
上去前有啲飽所以上去飲下啤酒食下串燒吹下水
估唔到有驚喜位!

有部分唔記得影相,影左既擺哂出黎喇~
店員包括廚師都好有禮貌

每道菜式都會介紹一次,比較深印象既係食材既來源地並唔普通
大部分來至日本,真係名副其實既日式餐廳
吸哂啲精華應該會好正,下次一次要試下
清酒煮蜆
汁燒免治雞肉棒
開心果雪糕,紅豆奶凍
前菜
2024-04-01 48 浏览
一走進去感受非常光亮的環境,感覺非常自然舒適,我地今次叫左個Omkase Set,食物非常豐富:1. 前菜2. 雞泡魚乾3. 烤脆皮芝士腸4. 燒牛舌5. 燒白鱔6. 雞肉棒7. 上湯煮螺肉8. 賴尿蝦天婦羅9. 汁煮和牛10. 和牛Shaba, Shaba11. 蟹籽蟹膏煮粥12. 甜品及飲品燒牛舌調味非常好,燒出嚟唔乾吹,面頭又脆口,而且每舊剛好係一口嘅份量,完全係驚喜之作。同埋個賴尿蝦天婦羅非常有驚喜,特別係賴尿蝦天婦羅喺中間再加咗蟹膏,上面再用紫蘇葉同紫菜夾住造成天婦羅,絕對係不可錯過。整體而言,絕對係值得推介嘅餐廳!

1. 前菜
9. 汁煮和牛
10. 和牛Shaba, Shaba
11. 蟹籽蟹膏煮粥
12. 甜品及飲品

整體而言,絕對係值得推介嘅餐廳!
2024-04-01
  • 賴尿蝦天婦羅
  • 燒牛舌
2024-03-21 55 浏览
環境舒適!服務態度一流!食物冇得頂!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻串燒配白酒🥂海膽~非常鮮甜,好想再食!雞PatPat ~雞味濃郁雞頸肉~好嫩滑雞肉棒點蛋黃真係一流👍🏻牛舌芯~ 牛味濃,一啲都唔騷鍾意食內臟嘅一定要試吓雞心雞肝鐵板蠔~肥美,好好食第一次食鐵板雞子 ,好正😍真心推介最後食個蝦天婦羅配冷麵非常滿足😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋
環境舒適!服務態度一流!食物冇得頂!
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
串燒配白酒🥂
海膽~非常鮮甜,好想再食!
雞PatPat ~雞味濃郁
雞頸肉~好嫩滑
雞肉棒點蛋黃真係一流👍🏻
牛舌芯~ 牛味濃,一啲都唔騷
鍾意食內臟嘅一定要試吓雞心雞肝
鐵板蠔~肥美,好好食
第一次食鐵板雞子 ,好正😍真心推介
最後食個蝦天婦羅配冷麵
非常滿足😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

2024-03-05 71 浏览
銅鑼灣高質串燒與三五知己相聚的好地方。地方寬敞,食物、環境、服務都有高水準。免治雞肉串仲有隻日本雞蛋加持一下,非常美味燒雞皮香脆可口大蔥豬肉串,香軟多汁鍾意食內臟嘅朋友可以試吓珍肝另類選擇可以試吓燒雞pat pat,沒有油膩感紫菜包馬糞海膽,一試難忘燒帶子再加高湯配上蟹籽,非常鮮味師傅即興,同場加插燶邊脆皮蛋最後高潮奉上豪華火鍋,將日本不同地方嘅和牛一併奉上,雪場蟹入口彈牙甜品,亦不用錯過,奶凍加紅豆
免治雞肉串仲有隻日本雞蛋加持一下,非常美味
燒雞皮香脆可口
大蔥豬肉串,香軟多汁
鍾意食內臟嘅朋友可以試吓珍肝
另類選擇可以試吓燒雞pat pat,沒有油膩感

紫菜包馬糞海膽,一試難忘
燒帶子再加高湯配上蟹籽,非常鮮味
師傅即興,同場加插燶邊脆皮蛋

甜品,亦不用錯過,奶凍加紅豆
朋友請我食生日飯~係我唔知既情況下揀咗明道😆勁有驚喜!服務勁好,味道一流!首先有頭盤漬物~然後就陸續上菜喇!-雞泡魚乾-朋友唔食生嘢(訂位時記住講明唔食生嘢)所以海膽得我有~一上枱個下係一個金色波波,睇唔出係咩😂一打開就有驚喜!!本身好驚係香港食海膽,因為成日都會試到好伏既但係呢個海膽真係勁鮮甜!宜家諗起都好想再食😭-豚肉腸-呢個入口勁juicy 燒得啱啱好-雞頸肉串-又係勁juicy 調味啱啱好~-牛舌芯-我本身係勁抗拒食牛舌,因為覺得好騷。但係朋友極力推薦,所以都試左一塊味道比我想像中好好多😆有咬口又唔會太韌 牛味濃但唔會騷-燒鰻魚-魚油燒到勁香,入口即化😋-雞肉棒-本身我以為同一般食法一樣用雞肉棒整爆個蛋黃 再點黎食然後店員同我介紹話係要搞勻左個蛋黃同餐廳秘制汁先蛋黃加埋秘制汁,減少左蛋黃既膩~多左少少咸香-蜆?蚌?-我已經唔記得咗🤣鮮甜~-蛋黃炒鮑魚-呢個又係勁驚喜🤣上菜個陣仲諗係咪咩魚肝炒埋一碟店員做介紹個陣話係鮑魚🤣真係估佢唔到蛋黃配鮑魚呢個感覺好微妙鮑魚既甜加蛋黃既香 有種意想不到既好味重頭戲來了!店員介紹既牛肉火鍋!湯底係魚湯(無影到🤣)牛肉由淡味到濃味排好 跟住店員介
朋友請我食生日飯~係我唔知既情況下揀咗明道😆
勁有驚喜!服務勁好,味道一流!

首先有頭盤漬物~

然後就陸續上菜喇!
-雞泡魚乾-

朋友唔食生嘢(訂位時記住講明唔食生嘢)
所以海膽得我有~
一上枱個下係一個金色波波,睇唔出係咩😂
一打開就有驚喜!!
本身好驚係香港食海膽,因為成日都會試到好伏既
但係呢個海膽真係勁鮮甜!宜家諗起都好想再食😭

-豚肉腸-
呢個入口勁juicy 燒得啱啱好

-雞頸肉串-
又係勁juicy 調味啱啱好~

-牛舌芯-
我本身係勁抗拒食牛舌,因為覺得好騷。
但係朋友極力推薦,所以都試左一塊
味道比我想像中好好多😆
有咬口又唔會太韌 牛味濃但唔會騷

-燒鰻魚-
魚油燒到勁香,入口即化😋

-雞肉棒-
本身我以為同一般食法一樣
用雞肉棒整爆個蛋黃 再點黎食
然後店員同我介紹話係要搞勻左個蛋黃同餐廳秘制汁先
蛋黃加埋秘制汁,減少左蛋黃既膩~多左少少咸香

-蜆?蚌?-

蛋黃配鮑魚呢個感覺好微妙
鮑魚既甜加蛋黃既香 有種意想不到既好味

重頭戲來了!
店員介紹既牛肉火鍋
湯底係魚湯(無影到🤣)
牛肉由淡味到濃味排好 跟住店員介紹既順序食
非一般既享受😎

最後店員會幫手煮粥~
粥既配料有蟹膏蟹籽
同魚湯一齊煮 勁甜勁好食 唔洗再額外落調味~
尤其係我地飲左酒,熱粥落胃即刻勁舒服🥹

-整體-
除咗食物真係一流之外~
服務都超級好!
店員有傾有講
介紹食物同酒都勁詳細
笑容一百分💯

新開張不久已經再次二訪,是有點驚訝,當大家都說餐飲生意不太好的時候,他這裏平日都差不多全院滿座的,但看到網上其實都沒什麼太多評價,老闆說都是老顧客,靠口碑的,他也不懂怎麼去弄網上營銷,最搞笑的是當我在拍照菜單時,他說菜單價錢是錯的,他印錯了,這個價錢他虧大了,叫我不要上傳😂擺盤精緻,環境舒適,食物選擇多,特別部位都有,百里香=雞pat pat🤣,還有清酒煮雞子,燒雞頸肉,瀨尿蝦天婦羅~ 我最喜歡嘗試外面少見的東西hehe~串燒調味恰好不會過咸,不會蓋過肉質鮮味,燒得很惹味也保持肉汁A4和牛拼盤真的好吸引,(飛驒、十勝、佐賀、山形),每個県份的油脂不同,這樣一次過吃得出不同分別,但牛味都很重,入口即化😳😳😳。還有鹿兒島黑豚肉西冷。最後加了一個蟹籽海苔米飯,是老闆極力極力推介,所以在飽到撐的時候還是被說服了,但無悔的,我最後打包走了🥳。用和牛跟黑豚肉跟雞肉和各種蔬菜的湯汁煮粥,我跟你說⋯ 超!級!鮮!甜!還加了蟹籽跟海苔豐富口感跟提鮮,是什麼神仙食物❤️❤️❤️

瀨尿蝦天婦羅

磯煮北海道帆立貝
甘鯛立鱗燒配黑松露麵豉醬
  • 雞頸肉
2024-02-22 102 浏览
新年期間回香港拜年,想搵啲支持香港人嘅食店。「明道」食物質素高,我哋一行十幾人有小朋友有老人家,個個食到唔停,由開頭蒜頭漬、雞泡魚乾、串燒牛舌,一路到唔同產地嘅牛肉(壽喜燒)⋯食得出食材新鮮,真係冇得輸!店員服務態度值得表揚,小朋友食到周圍都係,又換碟、又抹枱,要求多多,店員仍能提供優質服務態度🙏🏼👍🏼👍🏼👍🏼下次返香港一定會抽時間再光顧!順帶一提,店舖光線佈置好有家嘅感覺,好舒服👏🏼👏🏼👏🏼

下次返香港一定會抽時間再光顧!

順帶一提,店舖光線佈置好有家嘅感覺,好舒服👏🏼👏🏼👏🏼
餐廳現時主打串燒及鍋物,而午市套餐有不多至九款選擇(鳗鱼飯,生薑燒,銀鳕鱼多,和牛等),看看價錢,百多至三百多,在銅鑼湾享利中心這地段吃日本餐,我覺得很經濟吧!今日生日,食好D,選了特上至尊鍋Sabu-Sabu套餐,三百元有找,但食物多到大滿足。稻庭烏冬(可選粥) 黑豚肉,美國牛肉 ~ 非入口即化,但水準以上;雜菜盛 ~ 绝無欺埸,有不同新鮮菇類,高野豆腐,蔬菜;茶碗蒸蛋、味噌湯;2串燒物(雞翼同雞軟骨好惹味)咖啡及甜品(選了粒粒杏仁叻啡雪糕);湯底選了鱲鱼湯(绝非味精湯可比)老闆特別送比我"甜點Platter",红豆奶凍係淡淡椰计味,唔太甜,好味,很窩心。環境簡潔舒適,價錢超值,好快再嚟啦!

稻庭烏冬(可選粥)
黑豚肉,美國牛肉 ~ 非入口即化,但水準以上;
雜菜盛 ~ 绝無欺埸,有不同新鮮菇類,高野豆腐,蔬菜;
茶碗蒸蛋、味噌湯;
2串燒物(雞翼同雞軟骨好惹味)
咖啡及甜品(選了粒粒杏仁叻啡雪糕);
湯底選了鱲鱼湯(绝非味精湯可比)

環境簡潔舒適,價錢超值,好快再嚟啦!
2024-02-21
庆祝纪念
生日
  • 鍋物(推薦鱲鱼湯或宫崎雞湯)
  • 各式串燒
2024-02-21 70 浏览
朋友介紹試新野 平時都鍾意食下串燒火鍋 難得見到有間可以兩樣都食晒 當然要一試個雞肉棒真心幾驚喜 竟然係HandMake 囡囡平時乜都唔鍾意食都食得好開心 其他串燒都好好食店員推薦左啲一品料理同火鍋 特別在一品原來餐牌無 經常會轉 幾鍾意呢樣野 唔洗次次食同一樣野咁悶 有驚喜!今次叫左個帆立燒同和牛他他 同朋友都唔太鍾意食生野 呢個和牛他他有驚喜 唔會好生 但肉味好濃 勁好食 夾埋啲洋蔥先係精髓 囡囡都食到帆立燒好食到差啲湯都飲埋 真心好正最後一定要食個火鍋 同朋友簡左兩款和牛再加隻龍蝦 店員推介擺隻蝦頭落個火鍋到慢慢煲 食到最後個陣再煮個粥 簡直出色!有海鮮既輔助底下個粥更加鮮甜 同埋粥底本身上面都有跟蟹膏蟹籽 正!個粥店員會幫我地整埋 服務整體上唔錯 都幾細心下次試埋個熟食omakase 先!
今次叫左個帆立燒同和牛他他
同朋友都唔太鍾意食生野 呢個和牛他他有驚喜
帆立燒好食到差啲湯都飲埋 真心好正
個粥店員會幫我地整埋 服務整體上唔錯 都幾細心
下次試埋個熟食omakase 先!
免治雞肉棒
免治雞肉棒
2024-02-19 63 浏览
隨機搵嘢食😀😛見呢間新嘅!亨利中心7樓(明道)就同女朋友試下呢間嘢咩質地😁😁入到去第一個感覺幾舒服!可能因為夠光猛簡約嘅裝修!感覺唔錯!座位都幾寬敞幾舒服!最起碼唔會嗰啲坐得擠迫嘅感覺👍👍食物方便:喺銅鑼灣嚟講呢個價錢算有驚喜!$298 lunch set 又有串燒、又有日本神戶黑豚肉、仲有美國牛小排!呢個火鍋set仲有一碟菜添!最後聽咗服務員講叫我哋試下個粥!完全估你唔到!竟然最尾個粥係最好食㗎😋😋服務員仲煮埋畀我哋食添👍👍總結抵食好食收貨!下次試埋個夜晚先😁😁
隨機搵嘢食😀😛
2024-02-19
  • Lunch $298 特上鍋
2024-02-18 54 浏览
朋友推介話可以試吓!咁我哋就勇敢啲試吓新嘢啦😝😝一入到門口感覺簡約嘅日式裝修!夠光猛幾舒服👍聽朋友講可以交俾經理發辦!就會有驚喜俾到你!就勇敢啲試吓佢!我哋只係講咗我哋要食好啲,跟住就交俾佢啦!北海道海膽刺身好甜,好好味😋😋龍蝦刺身非常新鮮個頭仲識郁㗎😂😂成盤嘢整到好靚,影相一流!女朋友好鍾意👍熟食嘅帆立貝好鮮甜😋串燒、牛舌心、免治雞肉棒、雞頸肉都超好食😍全晚我哋最鍾意食嘅就係嗰個瀨尿蝦天婦羅!一定要食👍👍總結:朋友冇介紹錯!非常滿意!嘢食同服務都好好👍經理話下次嚟仲有第二啲驚喜😂😂
朋友推介話可以試吓!
咁我哋就勇敢啲試吓新嘢啦😝😝
一入到門口感覺簡約嘅日式裝修!夠光猛幾舒服👍
北海道海膽刺身好甜,好好味😋😋
龍蝦刺身非常新鮮個頭仲識郁㗎😂😂
成盤嘢整到好靚,影相一流!女朋友好鍾意👍
熟食嘅帆立貝好鮮甜😋
串燒、牛舌心、免治雞肉棒、雞頸肉都超好食😍
全晚我哋最鍾意食嘅就係嗰個瀨尿蝦天婦羅!一定要食👍👍

帆立貝煮
牛舌心
雞頸肉
瀨尿蝦天婦羅!好有驚喜😋
  • 瀨尿蝦天婦羅!牛舌心!雞頸肉!
2024-02-17 36 浏览
一向對食物質素好有要求嘅朋友仔介紹!佢介紹得嘅一定唔會伏,一於嚟試吓新野!坐低就叫咗少少串燒醫下肚仔先!再來一個非常邪惡嘅雞腎雞肝鐵板炒😋😋仲有個日式泡菜火鍋!多謝朋友仔介紹今次冇中伏呀😊😊價錢非常合理!味道都真係幾好食⭐好適合我們嘅口味😁服務員推介咗蟹膏龍蝦!賣相同味道非常好!勁香😚下次過來試埋個lunch 先最後講下餐廳環境, 日式淺色木系風格,走進來就是感到光猛整潔舒適,真心要讚一讚呢間餐廳嘅服務員親切細心有禮之外,仲有對清潔嘅用心
雞腎雞肝鐵板炒
日式泡菜火鍋
冷稻庭烏冬
  • 燒牛舌心
2024-02-16 20 浏览
朋友介紹,好好食非常適合同一家大細到店個雞翼我女超鍾意食左3隻😂😂😂😂小食又係好好食份量好足夠連我女唔鍾意食牛佢都食左幾塊環境又乾淨一家人都好滿意👍🏻
朋友介紹,好好食
連我女唔鍾意食牛佢都食左幾塊
環境又乾淨
一家人都好滿意👍🏻
2024-02-16 30 浏览
支持香港經濟,留守香港探店。琴晚同閨蜜去咗新餐廳。要讚吓空間感幾好,唔會坐到好迫。啱晒同姊妹嚟傾偈。天氣凍凍地,點咗火鍋,湯底係自家製,一嚟到我哋已經飲左碗湯,好鮮甜。肉方面點咗日本山形牛,呢個牛真心好食,值得encore😋😋其他嘢食都ok,甜品唔會太甜,幾岩口味PS 如果火鍋可以有多啲雜菜會更好😆😆最黎埋單人均5xx-600。都值呢個價,可以覆桌再嚟😌
支持香港經濟,留守香港探店。琴晚同閨蜜去咗新餐廳。
要讚吓空間感幾好,唔會坐到好迫。啱晒同姊妹嚟傾偈。

其他嘢食都ok,甜品唔會太甜,幾岩口味

PS 如果火鍋可以有多啲雜菜會更好😆😆

最黎埋單人均5xx-600。都值呢個價,可以覆桌再嚟😌