2011-08-11 185 浏览
決定以最近迷上的星巴克寫我人生第一片食評一向不是愛啡之人 所以一向無意光顧咖啡店 而且這裡價格也不便宜但數月前經友人推介下一試Starsbusks的Green Tea Latte誰料!!!一試便上癮-V-而且實在未找到別處能沖調得比starbusks更好而我光顧過多間分店e.g.TST,九龍灣,灣仔...(第一次光顧是KB分店)發現始終是旺角這間的質數另我最滿意(雖然每間的質數參差令人有點無奈)無論服務,飲品,環境等...昨天是下雨天,需要在朗豪坊附近上課,在等待友人的時候便來這裡尋找落腳地當然最大目的是喝我的最愛照舊是venti ,nonfat milk ,no sweet($34)...星巴克的服務態度確實是一向好而且還主動幫我追單(雖然只是等了3,4分鐘)這間分店更設有露天座位 雖然剛下過雨 但也有一些位置已乾於是便選擇到坐露天位置 而且太較靜少打擾Green Tea Latte 入口 有濃烈的綠茶味 加上綠茶粉本身有的甜味和奶香 不太膩剛剛好 (不走甜會很可怕)星巴克比起其他咖啡店感覺較親民 真的是個蠻令人滿意的"hea"點P.S:食物質數也不錯 ,三文治和餡餅也很美味

決定以最近迷上的星巴克寫我人生第一片食評
無論服務,飲品,環境等...
當然最大目的是喝我的最愛
而且還主動幫我追單(雖然只是等了3,4分鐘)
這間分店更設有露天座位 雖然剛下過雨 但也有一些位置已乾
於是便選擇到坐露天位置 而且太較靜少打擾
令人上癮的Green Tea Latte
P.S:食物質數也不錯 ,三文治和餡餅也很美味
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
令人上癮的Green Tea Latte
  • Green Tea Latte
  • 蘑菇芝士餡餅
2011-08-04 40 浏览
母女二人今天特地到位於朗豪坊的星巴克下午茶,不知由何時開始,彷彿在這裡才能找到那味道,即使路途長了些,也得過來,順道可以逛個街。四時多來到,一貫的人山人海,幸好只稍候了約十分鐘便有一對情侶離開,我快快走到二人桌坐下。媽媽說不想喝咖啡,免得晚上睡不著,我又不想要朱古力,只好在其餘的飲品中尋找合心水的,原來剩下的選擇只有很少,在杏仁豆奶和鮮奶抹茶中想了一會,最後要了後者,再加上每次必點的藍莓芝士餅。星巴克的藍莓芝士餅($29)甚得我倆心,先是把十多原粒藍莓放在餅上,而非加糖混合而成的藍莓醬,然後是那層薄薄的酸忌廉,一解芝士餅的漏滯感,芝士餅的軟硬度適中,芝士味香,配上最底的牛油餅底,已是一件十分稱心如意的西餅。熱鮮奶抹茶($31)是茶味多於牛奶味,綠茶味是非一般的香濃,帶有點點甘香,感覺清新可口,媽媽更是對它愛不釋手呢。吃畢芝士餅後,又想要些鹹吃,就買來了一件芝士磨菇餡餅($19),店員先幫我把它烘熱,烘熱後的餡餅表面變得有點金黃,用刀切下時外面是脆而硬身的,餡餅軟熟傳出陣陣香氣,中間的芝士則能做到一絲絲,以胡椒等作調味,混合磨菇同吃,十分美味。久不久和媽媽來吃個下午茶,談談天說說地,不需

每次必點
星巴克的藍莓芝士餅($29)甚得我倆心
,配上最底的牛油餅底,已是一件十分稱心如意的西餅。
茶味香濃
鮮奶抹茶($31)是茶味多於牛奶味,綠茶味是非一般的香濃
,帶有點點甘香,感覺清新可口,媽媽更是對它愛不釋手呢。
熱烘烘
,中間的芝士則能做到一絲絲
,以胡椒等作調味,混合磨菇同吃,十分美味。
香味撲鼻
久不久和媽媽來吃個下午茶,談談天說說地,不需到些高級酒店high tea,心裡已很是滿足。

2011-07-31
等候时间
10 分钟 (堂食)
每次必點
茶味香濃
熱烘烘
香味撲鼻
2011-07-10 31 浏览
Ordered a hazelnut chocolate muffin and they asked me if I wanted it heated up, so decided to try it warm.It was quite nice warmed, you could smell the chocolate and hazenut.It wasnt too sweet.

It wasnt too sweet.
外卖自取
星期6 咁岩經過朗豪坊樓下 派緊新出星冰樂ge試飲我都唔執輸走去排埋一份試下 星冰樂真係由夏天飲到冬天都唔會厭拎試飲又有一張買一送一ge coupon 不過一人一張想拎多張ge時候 架車已經駛走左 可能已經派哂d試飲lu~~~有個staff好好 有問必答 佢話下星期6會繼續系朗豪坊擺 coupon繼續派咁就好了 同友人用一杯價錢各自飲自己鍾意ge味道!! 另外試左個新ge香腸卷唔知系咪食慣左香酥肉卷 個酥皮好脆好正呢個好似法式長包咁 又比較硬身d 食唔慣個香腸愈食愈覺得有芥辣味 好彩唔算好勁下次都可能食返肉卷算la
星期6 咁岩經過朗豪坊樓下 派緊新出星冰樂ge試飲

拎試飲又有一張買一送一ge coupon 不過一人一張
星冰樂星一送一coupon

咁就好了 同友人用一杯價錢各自飲自己鍾意ge味道!!

另外試左個新ge香腸卷
唔知系咪食慣左香酥肉卷 個酥皮好脆好正
呢個好似法式長包咁 又比較硬身d 食唔慣
個香腸愈食愈覺得有芥辣味 好彩唔算好勁
下次都可能食返肉卷算la
意大利香腸卷
2011-05-14
等候时间
5 分钟 (堂食)
$30 (其他)
星冰樂星一送一coupon
2011-03-28 36 浏览
被人約了傾計,朗豪坊都幾難找地方,因為處處都很多人。只是喝東西,又不想走遠,自不然來星記。連户外位都滿座(兼多人吸煙),等了一會總算有位,就是這個「電光幻影」位。喝的是慣常的 Tall Skim Latte ($28),味道講真這一味家家星記做出來的都是差不多,就是牛奶看來打的不夠幼滑。不過會變色的 Latte,想是別處沒有的吧?
被人約了傾計,朗豪坊都幾難找地方,因為處處都很多人。

只是喝東西,又不想走遠,自不然來星記。

不過會變色的 Latte,想是別處沒有的吧?
2011-03-28 17 浏览
sunday既假期,約咗三五知己行廟街,見仲有少少時間.上一上朗豪圬睇吓衫.行行吓,見到呢間Starbucks,又好似好想飲杯咖啡.同埋見到個counter有d dessert.就叫咗個cappuccino同Chocolate doughnut .一啖入口.綿綿既奶泡好幼細.咖啡一飲,巴西口味絕不欺場.但個doughnut就一般.好似硬咗DD.呢D天氣坐出面都幾好.OK,繼續廟街之旅!
sunday既假期,約咗三五知己行廟街,
見仲有少少時間.
上一上朗豪圬睇吓衫.
行行吓,見到呢間Starbucks,
又好似好想飲杯咖啡.
同埋見到個counter有d dessert.
一啖入口.綿綿既奶泡好幼細.
咖啡一飲,巴西口味絕不欺場.
但個doughnut就一般.
好似硬咗DD.
呢D天氣坐出面都幾好.
OK,繼續廟街之旅!
2011-03-27
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2011-03-21 30 浏览
吃完Froyo便出城去~約了友人在Starbucks溫習,,老師教在餐廳溫書要光顧不然是沒有禮貌最後要了1個40th Anniversary Chocolate Dome和一杯Iced Chocolate.本來只想單買一杯Iced Chocolate但在排隊時看見了那個Chocolate Dome十分精緻,外表雖然有點像是TonyWong的孖生兄弟,但點點的金泊令原本已經光亮的Chocolate Cake更閃爍更高貴..結果忍不了手要了它可是買了以後卻感到後悔因為Chocolate+Chocolate會令其中一方失去了原本應有的味道;幸好友人願意用Lemon GreenTea去換我的Iced Chocolate看著其實真的不忍心要吃下它..因為真的太靚了外層的朱古力醬有濃濃的朱古力味!內裡更有驚喜先是一層軟滑香濃的Coffee Mousse,而且我覺得有淡淡的芝士味像Tiramisu一樣(友人卻說是我想吃Tiramisu想得上腦了=_=")之後就是一層Orange Jam和朱古力脆脆,這兩樣東西都為整件Cake有錦上添花的感覺!Orange Jam讓整件蛋糕有點點Fresh的味道,那股
吃完Froyo便出城去~

外表雖然有點像是TonyWong的孖生兄弟,
結果忍不了手要了它

可是買了以後卻感到後悔

朱古力外層加上點點金泊令蛋糕更顯高貴
看著其實真的不忍心要吃下它..因為真的太靚了

外層的朱古力醬有濃濃的朱古力味!
內裡更有驚喜
Coffee Mousse十分軟滑!
配上Orange Jam令蛋糕有點清新的感到
Orange Jam讓整件蛋糕有點點Fresh的味道,那股微酸更減少了朱古力外層和Coffee Mousse所帶的膩滯
十分讚~!
而朱古力脆脆就為軟錦錦的蛋糕添上一份咬口,就像吃Froyo時有Granola或Conflakes為伴一樣

接著是一層Sponge Cake,十分軟熟,而且有Mousse為伴令整體不會很乾;
最下面的是一層杏仁蛋白,其實可能是唯一的敗筆,因為太濕了加上只有死甜,與整件Cake都不是太夾,有點點多此一舉...
我認為最下面的只有Sponge Cake就已經足夠了!

雖然是有些少的不足,但因為自己不是常往九龍城那邊,
故索價32大元的Chocolate Dome其實都可以考慮暫時作為Tony Wong的替代品..
可是長遠來說,我還是對Tony Wong情有獨終
2011-03-21
朱古力外層加上點點金泊令蛋糕更顯高貴
Coffee Mousse十分軟滑!
配上Orange Jam令蛋糕有點清新的感到
  • 40th Anniversary Chocolate Dome
2011-01-06 19 浏览
呢日約左朋友去街, 因為怕塞車既關係, 所以早左出門口…而係呢個咁炎熱既夏天, 我當然約朋友係我既飯堂等啦。朋友未到, 又唔好意思齋坐唔食, 所以走買件蛋糕邊等邊食啦。要左件新產品哩食…(佢個牌話佢係新產品咋…硬係覺得之前食過既…)小姐見我買件蛋糕無買野飲都開口問我要唔要一杯水, 呢d就係我喜歡星巴克既原因啦。呢件係杏仁朱古力蛋糕, 應該係杏仁餅底加朱古力mousse. 朱古力味好濃, 濃到有d “確”喉, 好在有杯水飲下…不過初初食的確好好味, 但食多兩啖就覺得”利”啦, 而且d mousse開始溶, 無岩岩食咁好食啦…
呢日約左朋友去街, 因為怕塞車既關係, 所以早左出門口…
而係呢個咁炎熱既夏天, 我當然約朋友係我既飯堂等啦。

2010-07-31
2010-12-20 15 浏览
12月10日同朋友去左朗豪坊映相,未食飯前朋友話好想飲杯咖啡先,跟住我地見到有新出既聖誕嘢食,於是又叫左一個聖誕紅莓鬆餅一齊食啦.雖然好多人,但係好彩都好快有位坐,每人一杯薑餅鮮奶咖啡,係聖誕節先有得飲架,朋友年年都要飲架,味道好似差d,以前好似薑味重d,依家好似麻麻地,冇咩味,不過可能間間分店沖出嚟既味道都有差別卦.聖誕紅莓鬆餅,呢個好好味呀,好鬆化,入面有些紅莓甜甜地好香.唔會好"流",好味.
2010-12-10
2010-12-17 24 浏览
氣溫急降.需要一杯熹烘烘的飲品溫暖胃口.starbuck只因時節.推出了聖誕特飲.共有3款排隊的人也蠻多的.皆因大家都凍到癲本人特別喜歡薑味的飲品.就買了一杯薑汁鮮奶咖啡.攞起呢杯熱烘烘的咖啡.手心頓覺溫暖但係好可惜,咖啡唔夠香,味道好淡,尤其係薑味..個心又好快變返凍冰冰,好失望
氣溫急降.需要一杯熹烘烘的飲品溫暖胃口.
starbuck只因時節.推出了聖誕特飲.共有3款
排隊的人也蠻多的.皆因大家都凍到癲

本人特別喜歡薑味的飲品.就買了一杯薑汁鮮奶咖啡.
攞起呢杯熱烘烘的咖啡.手心頓覺溫暖

但係好可惜,咖啡唔夠香,味道好淡,尤其係薑味..
個心又好快變返凍冰冰,好失望
2010-12-16
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
2010-12-14 30 浏览
行街行到累,見到呢間STARBUCKS竟然唔駛等位,就決定入黎飲杯coffee抖下~朋友叫左杯綠茶latte~我叫左薄荷朱古力coffee(新野)~但係我地兩個都發覺杯野好淡味,好似溝左好多水咁...其實我地都成日去starbucks, 都未試過飲到咁稀咁淡味...唔知究竟係咩問題...真係有待改善一下!
行街行到累,見到呢間STARBUCKS竟然唔駛等位,
就決定入黎飲杯coffee抖下~

朋友叫左杯綠茶latte~
我叫左薄荷朱古力coffee(新野)~

但係我地兩個都發覺杯野好淡味,好似溝左好多水咁...

唔知究竟係咩問題...真係有待改善一下!
薄荷朱古力coffee
2010-12-12
$32 (其他)
2010-10-27 23 浏览
今天跟媽媽到旺角濕平,買了很多很多東西.....又累又重......在旺角朗豪坊的星巴克找了個位置坐下來,買了杯特大的花茶-甘菊花 $ 24坐了35分鐘左右,又繼續我們未完的旅程!說到genti的花茶,甘菊花口味,我個人喜歡加一點蜂蜜,變得更可口!!現在用的是TAZO那牌子,不像以往的幾片茶葉!! 味道超濃郁而且在星巴克買$40 好像有15包!!在citysuper跟taste好像也有,不過忘了幾多錢
坐了35分鐘左右,又繼續我們未完的旅程!

而且在星巴克買$40 好像有15包!!
在citysuper跟taste好像也有,不過忘了幾多錢
2010-09-21
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • 甘菊花茶
行到好攰就坐低,真係好攰,好在有sofa位!!我坐落,女友就去買左支檸檬水飲,呢支以前係酒店做野都飲過!叫LORINA,依家係starbucks $ 18支...貴左dd不過坐左成3個鐘都抵既,而且唔趕你唔成!呢支野個味道ok啦 有汽既檸檬味水,幾解渴既咁熱既天氣飲!!下次會想飲tazo茶包!!依家轉左呢隻!!廿幾蚊都抵既!!最大杯個隻有兩包茶包TIM!!
行到好攰就坐低,真係好攰,好在有sofa位!!
我坐落,女友就去買左支檸檬水飲,呢支以前係酒店做野都飲過!

不過坐左成3個鐘都抵既,而且唔趕你唔成!
2010-09-25
$18 (宵夜)
2010-06-28 22 浏览
一向都鐘意飲starbucks 既熱朱古力rather than coffee 因為starbucks 既熱朱古力真係好濃好好飲。加小小肉桂粉真係無得頂。旺角呢間starbucks 比我係其他地方飲既更濃更重朱古力,叫左一杯tall size 一路等朋友一路等下野好舒服

hot chocolate
2010-06-12
hot chocolate
  • 熱朱古力
2010-06-25 21 浏览
與朋友有約,未齊人,去朗豪坊Starbucks一邊飲嘢一邊等。食物:-凍朱古力咖啡:叫了少冰少甜走忌廉,味道剛剛好,不會只有朱古力味而沒有咖啡味服務:-普通,無特別環境:-Starbucks的作風一向是提供既好味的飲品,又讓客人坐得舒適的地方。但此間店舖卻實在太擠迫了,枱貼枱,凳貼凳,完全違背了讓客人坐得舒適的作風。

食物:-

凍朱古力咖啡:叫了少冰少甜走忌廉,味道剛剛好
,不會只有朱古力味而沒有咖啡味

服務:-

普通,無特別

環境:-

,凳貼凳
,完全違背了讓客人坐得舒適的作風。

凍朱古力咖啡,少冰少甜走忌廉
2010-06-23
$47 (其他)
凍朱古力咖啡,少冰少甜走忌廉