2025-01-05
臨近佳節,加上天氣開始轉涼,決定搵一間任食餐廳,邊食邊享受佳節。上網搵咗一輪,見到呢間<星級餐廳>,可以任食雞煲加火鍋,價錢又合理,所以決定試試。今次揀咗火鍋餐Set C,可以任食雞煲加無限牛小排、牛板鍵、豚肉同羊肉片,重點係炸物、雪糕、甜品、飲品同啤酒都任食任飲!我地二人被安排坐四人卡位,坐得非常舒適,而且有兩個爐,一邊放火鍋,另一邊就放雞煲。雞煲使用了新鮮的雞肉同多種香料慢火煮製而成。由於雞肉一早已經煮熟,所以加熱五分鐘左右就食得。味道方面,雞肉鮮嫩多汁,加埋各種香料的結合,讓每一口都充滿了層次感,而且煲內加入了葱同芫茜等,令成個雞煲特別惹味。雖然我地揀咗唔辣,但味道一樣濃郁,唔需要加任何醬料,味道已經非常出色。而椰子火鍋係呢間餐廳的另一個驚喜。整個火鍋使用了新鮮椰子作為湯底,一煲熱就聞到陣陣的椰香味。放火鍋材料前我都鍾意先飲下個湯底,味道非常清甜,令我忍唔住飲咗兩碗湯底 !火鍋食材方面,我最鍾意牛小排,每一塊牛肉質鮮嫩,入口即溶,食完仲有淡淡既牛肉香味停留口內。而朋友就鍾意食牛丸,食落爽口彈牙,而且非常多汁,第一口咬開時仲唔小心爆左d肉汁出來!至於其他火鍋的食材都
至於其他火鍋的食材都非常新鮮,無論是海鮮還是肉類,都非常高質,加上清甜既椰子湯底,每一口都感受到椰子的自然甘甜,讓整體味道更加豐富。
甜品方面,非常推介雪糕窩夫,窩夫即叫即整,食落非常脆口,完全拍得住出面甜品店的質素,所以我同朋友都不停叫咗幾次雪糕窩夫!
呢間餐廳環境舒適,食物選擇多,加上價錢唔貴,如果有家人朋友生日,仲有額外優惠,下次一定會再來!