2021-08-30 84 浏览
美味的越南🇻🇳食物,將軍澳坑口新開嘅餐廳,今次你試吓晚餐,晚上六點多,餐廳唔使等位,環境幾舒服,座寬闊而且食物種類多,價錢都相當合理。菠蘿肉鬆炒飯$78菠蘿同肉鬆份量夠多,炒飯夠爽口,味道亦都唔錯,飯份量好大非常夠飽㗎。雞絲扎肉河粉$52越南湯河去名菜,湯底味道好,河粉又滑又多,估唔到呢度嘅食物咁大件。春嬌豬肉粉包$34一份有四件,新鮮出爐皮又滑又好食,夾埋入邊嘅肉真係絕配,呢個價錢餐來講相當抵食。珍多冰$14好味嘅椰汁冰配上唔同顏色嘅啫喱。話梅鹹檸七$14解渴消暑有啲酸酸甜甜嘅消滯感。

菠蘿肉鬆炒飯$78

雞絲扎肉河粉$52

春嬌豬肉粉包$34

珍多冰$14

好味嘅椰汁冰配上唔同顏色嘅啫喱。

話梅鹹檸七$14

解渴消暑有啲酸酸甜甜嘅消滯感。
2021-08-17
  • 春嬌豬肉蒸粉包
2021-08-28 78 浏览
今日喺下午茶時間黎到春嬌食越南野😋Scan QR code就可以自行落單😀食左好多野,好飽,埋單都只係$224,超抵食!😋😋😋1. 生菜包配香烤牛肉同泰式肉碎不同味,呢種係類似甜烤肉醬味,好惹味😋😋😋2.招牌洋蔥扎肉脆豬豬麵包烤得幾乾身+脆,入面既醬汁同扎肉洋蔥好match,幾juicy😀3.跟餐加配迷你烤牛肉金邊粉絕對唔迷你!好抵食!湯底味道幾好,有牛味。4.春嬌豬肉粉包似腸粉包住d肉,外皮幾彈牙,但稍為太多油。4.春嬌火車頭金邊粉(湯粉加底)好大碗!又足料!😋有牛丸、牛腩、牛肉、花膠同勁多金邊粉!😋5.餐飲:熱龍眼水、凍百香果茉莉茶真係有龍眼肉同百香果☺️好消暑😀總括:好抵食!好飽肚,味道都唔錯👍🏻
今日喺下午茶時間黎到春嬌食越南野😋
Scan QR code就可以自行落單😀
食左好多野,好飽,埋單都只係$224,超抵食!😋😋😋

1. 生菜包配香烤牛肉
同泰式肉碎不同味,呢種係類似甜烤肉醬味,好惹味😋😋😋

2.招牌洋蔥扎肉脆豬豬

3.跟餐加配迷你烤牛肉金邊粉
絕對唔迷你!好抵食!湯底味道幾好,有牛味。

4.春嬌豬肉粉包
似腸粉包住d肉,外皮幾彈牙,但稍為太多油。

4.春嬌火車頭金邊粉(湯粉加底)
好大碗!又足料!😋有牛丸、牛腩、牛肉、花膠同勁多金邊粉!😋

5.餐飲:熱龍眼水、凍百香果茉莉茶
真係有龍眼肉同百香果☺️好消暑😀

總括:好抵食!好飽肚,味道都唔錯👍🏻
2021-08-28
下午茶
  • 生菜包配香烤牛肉
  • 烤牛肉金邊粉
  • 招牌洋蔥扎肉脆豬豬
2021-08-27 57 浏览
其實好鬼鍾意食越南野…有時經過見到越南餐廳都會想試下。而呢間野係坑口附近…咁啱經過望下價錢唔貴就貢入去試下。越南粉我一定點火車頭…貪佢乜都有(牛肉…牛柏葉…牛丸)。而呢度好特別竟然有舊花膠…見$68咁抵就試下…加多兩個小食…網紋春卷…同蝦餅…碗粉黎到個樣唔錯…夠多青😂😂…仲有洋蔥添。牛肉都幾有肉味…牛丸同牛柏葉都幾爽…講下舊花膠…都幾大舊下…又夠咬口…呢個價錢真抵食。一定要提下個湯…味道幾濃又夠清…最緊要係好夠熱…好耐無試過咁熱既越南粉網紋春卷都唔錯…幾鬆化…蝦餅ok喎…呢度蝦餅一塊過切件…幾香蝦味同彈牙。唯一可以改善係春卷應該配甜魚露…呢度就俾左泰式醬(應該係…除非唔係🙂)野飲就點左鹹檸七同話梅鹹檸七…呢個就正正常常啦樣樣都ok最緊要價錢唔貴…而且姐姐服務唔錯春嬌
其實好鬼鍾意食越南野…有時經過見到越南餐廳都會想試下。

而呢間野係坑口附近…咁啱經過望下價錢唔貴就貢入去試下。

野飲就點左鹹檸七同話梅鹹檸七…呢個就正正常常啦

樣樣都ok最緊要價錢唔貴…而且姐姐服務唔錯
春嬌

2021-08-21 590 浏览
作為將軍澳嘅街坊當然會鍾意喺社區入邊捐窿捐罅尋找美食呢日想食得清啲所以就去左一間越南餐廳食粉🍜.🌟春嬌火車頭金邊粉 ($68)平時為食嘅我樣樣餸都想食 所以就點左最多餸嘅火車頭😋令我地最震撼嘅係有一片好大嘅花膠😳花膠腍得黎又彈牙 食完都覺得養顏而且呢度嘅牛丸味道同平時食開嘅唔同我覺得味道比較新鮮唔少得就係仲有大大片薄切生牛肉 真係好豐富 🤪.🌟生熟牛肉湯檬 ($57)生熟牛肉粉係另一個出名嘅越南菜式熟牛肉黎講覺得有少少韌 但係好有牛腩味而生牛肉亦都係同火車頭一樣 而且亦都唔算好生湯底好清甜 有需要仲可以加入枱面調味架嘅辣椒醬或者魚露餐廳仲特登配埋青檸等客人按自己喜好加入 真係好有心思🤓.🌟生菜包配香烤牛肉 ($58)呢個生菜包真係好出色 令人食唔停👍🏻牛肉落咗好多香料去煮非常惹味 之後再用生菜包住食感覺得好清新 完全唔油膩而且份量都幾多 係抵食之選.🌟越南脆炸蝦餅 ($46)蝦餅好有鮮味🍤 而且外型都同我想像中唔同原來係一大塊蝦餅切成一片片 蝦餅加埋甜酸醬味道更好.餐廳好闊落 而且座位都算幾多亦都用上好有越南特色嘅三角形帽做裝飾而且落單係用QR code 非常衛生同方便📱食粉通常會有
作為將軍澳嘅街坊當然會鍾意喺社區入邊捐窿捐罅尋找美食
呢日想食得清啲所以就去左一間越南餐廳食粉🍜

🌟春嬌火車頭金邊粉 ($68)
春嬌火車頭金邊粉

平時為食嘅我樣樣餸都想食 所以就點左最多餸嘅火車頭😋

令我地最震撼嘅係有一片好大嘅花膠😳
花膠腍得黎又彈牙 食完都覺得養顏
而且呢度嘅牛丸味道同平時食開嘅唔同
我覺得味道比較新鮮
唔少得就係仲有大大片薄切生牛肉 真係好豐富 🤪

🌟生熟牛肉湯檬 ($57)
生熟牛肉湯檬

生熟牛肉粉係另一個出名嘅越南菜式
熟牛肉黎講覺得有少少韌 但係好有牛腩味

而生牛肉亦都係同火車頭一樣 而且亦都唔算好生
湯底好清甜 有需要仲可以加入枱面調味架嘅辣椒醬或者魚露
餐廳仲特登配埋青檸等客人按自己喜好加入 真係好有心思🤓
🌟生菜包配香烤牛肉 ($58)
生菜包配香烤牛肉

呢個生菜包真係好出色 令人食唔停👍🏻
牛肉落咗好多香料去煮非常惹味
之後再用生菜包住食感覺得好清新 完全唔油膩
而且份量都幾多 係抵食之選
🌟越南脆炸蝦餅 ($46)
越南脆炸蝦餅

蝦餅好有鮮味🍤 而且外型都同我想像中唔同
原來係一大塊蝦餅切成一片片
蝦餅加埋甜酸醬味道更好

餐廳好闊落 而且座位都算幾多
亦都用上好有越南特色嘅三角形帽做裝飾

而且落單係用QR code 非常衛生同方便📱
食粉通常會有好多配料 例如蔥、洋蔥、炸蒜等等
用手機落單就可以自己選擇需唔需要走配料
2021-08-20 226 浏览
左住將軍澳的朋友介紹一間越式餐廳,餐廳位於明德商場內一個不顯眼的地方。被疫情下終於禁不住要出動搵食地方不難找,商場座落於屋苑停車迴旋處旁,商場面積不大,所以很快就找到,而且餐廳面有很大以及亮眼的招牌餐廳佈置簡清潔乾淨,餐枱擺設很闊落,防疫措施也非常嚴謹,令人十分安心於餐廳用膳。牆上也簡單掛上一些越南裝飾,非常有心思。餐牌款式有很多,很適合不用人仕,男女老幼。頭頂這個燒春雞以及椰青都非常吸引。由於我們一行二人決定:泰式香草燒春雞香葉肉碎炒飯一個椰青先上椰青,很大個,足夠兩個人分享,第一口飲就感到透心涼,而且有別於平時超市的椰青,這個椰青非常清甜,充滿椰香,椰味直衝味蕾,非常推薦香葉肉碎炒飯一上枱就香氣撲面,食落飯面乾身一粒一粒,非常夠鑊氣,濃濃的香葉味解除左炒飯的油膩感,兩者相得益彰。另一主角泰式香草燒春雞配薯條,春雞體型適中,適合二人分享。提供刀叉及手套以方便食客而且有四樣調味供食客各自選擇,分別有泰式辣醬,茄汁,青檸,檬汁。燒春雞新鮮燒起,皮脆肉嫩,仲有一陣炭燒味即使雞胸都很嫩滑,不用沾醬汁都很入味,當然燒雞個人喜歡配搭泰式辣醬,無得輸最後清晒枱已經很飽,但胃食既我當然連椰青肉也不能

餐牌款式有很多,很適合不用人仕,男女老幼。

頭頂這個燒春雞以及椰青都非常吸引。
由於我們一行二人決定:
泰式香草燒春雞
一個椰青

泰式香草燒春雞配薯條

燒春雞新鮮燒起,皮脆肉嫩,仲有一陣炭燒味

椰青

最後清晒枱已經很飽,但胃食既我當然連椰青肉也不能放過,當作食後甜品,肉厚椰味濃

整體十分滿意,可以下次再黎試埋佢個志明咸滑雞
2021-08-19
泰式香草燒春雞配薯條
椰青
係將軍澳食飯而家多咗好多選擇,今日去咗坑口明德商場,個商場裝修完冇幾耐,環境好新。正門入去過咗百佳,新開左一間越南餐廳,見到價錢都幾平民,一於入去試吓😊叫左一碟「沙嗲雞肉串燒$42」啲肉好冧,唔會燒到好乾,食到個醬好香花生味,有誠意👍🏻「招牌泰式芋頭粒臘腸粒炒飯$78」鑊氣一流,估唔到咁好食,加咗肉鬆去炒好惹味,鹹香嘅臘腸配粉粉地嘅芋頭,口感一流😋晚市冇套餐,我地另外加咗一杯「越南煉奶咖啡$28」,別有一番風味,個人覺得甜咗少少,下次再嚟飲一定要嗌少甜😙兩個人食唔到幾多野,啲飯又好大碟,要下次再嚟試埋個生菜包😍

兩個人食唔到幾多野,啲飯又好大碟,要下次再嚟試埋個生菜包😍

2021-08-15 48 浏览
今日黎坑口探朋友, 介紹左呢間向明德商場內既貼地平民越南餐廳,  用二維落單好方便,  食物好快就黎到. 🥤椰青$38: 好大個好清甜好抵飲🍹咸檸七凍+$12跟餐: 已經包裝好感覺好乾淨, 更適合外賣唔怕漏🍜肉絲扎肉金邊粉$52: 最愛扎肉好爽, 加埋金邊粉, 正呀 🥢豬肉粉包$34: 有四件, 粉皮薄唔痴牙, 一啖一個好好味 🐤越式香茅雞翼: 味道岩岩好, 肉質唔會好乾好鞋埋單都系$184, 真心抵, 絕對系堂食或外賣既好選擇.下次要試下$98春雞配薯條🐥🍟

🥤椰青$38: 好大個好清甜好抵飲
 🐤越式香茅雞翼: 味道岩岩好, 肉質唔會好乾好鞋

2021-08-12
2021-08-14 43 浏览
竟然今日食到一間性價比極高的越南菜!喺坑口明德商場其實都有唔少餐廳,行過春嬌見到主打越南菜式,突然間都好想食,所以就同朋友一齊入店try try! 餐廳環境寬敞舒適,雖然裝修不華麗,但感覺很實在,每一款食物價錢合理,店員亦都好有禮貌!越南脆炸蝦餅$46蝦餅超大塊切開一件件,香脆可口。鮮蝦味道濃郁,十分彈牙。上面更有非常多的香蔥和炸蒜,增添惹味。生菜包烤牛肉$58平時食生菜包主要食豬肉,見佢有牛肉選擇就試吓佢。賣相雖然黑蚊蚊,但估唔到味道又唔錯。調味非常濃郁,配上爽脆清淡的生菜,夾埋食不用醬汁已經好好味!鴛鴦蝦春卷金邊粉 $48春卷呈網狀,外皮十分香脆,炸得真係唔錯。金邊粉爽滑,湯底夠清甜,加入超多炸蒜和香蔥,香氣十足。越式香茅雞翼 $48香茅味不算太濃,但雞翼外脆內軟,雞肉有肉汁不乾身,調味剛好,咸甜得宜。

越南脆炸蝦餅$46

蝦餅超大塊切開一件件,香脆可口。鮮蝦味道濃郁,十分彈牙。
上面更有非常多的香蔥和炸蒜,增添惹味。

生菜包烤牛肉$58

鴛鴦蝦春卷金邊粉 $48

春卷呈網狀,外皮十分香脆,炸得真係唔錯。
金邊粉爽滑,湯底夠清甜,加入超多炸蒜和香蔥,香氣十足。

越式香茅雞翼 $48

2021-08-12 482 浏览
應承咗表弟仔放暑假會帶佢出去吃喝玩樂, 今日近近地就去咗佢屋企附近簡單食碗粉麵。呢間係越南粉麵餐廳, 入面嘅裝飾佈置都偏向越南風。scan QR code自行落單, 每款食物都有參考圖片, 非常清晰。【春嬌秘製燒春雞配薯條】HK$98即叫即燒, 雞皮燒得乾身脆口, 香草味很突出, keep到肉汁, 只係雞胸鞋咗少少。配有甜酸醬、泰式辣汁、茄醬、青檸做調味, 再有薯條伴碟, 好飽肚。粉麵類可自選走芫茜、蔥、芽菜、蒜、洋蔥、花生等配料, 再揀想要嘅粉麵款式, 湯底幾濃牛味, 初嚐味道清香, 食到尾就鹹咗d。而每次食越南粉麵都定必食生牛肉【河內生牛肉河粉】HK$55雖然只有兩片牛肉, 但都幾大塊, 有些少厚度, 粉嫩色牛肉片被熱湯底慢慢浸熟, 有肉香, 但唔算嫩口, 加咗大量不同調味料, 整體食落很有香葉、蔥、洋蔥味道, 清香可口。【香茅雞翼河粉】HK$55即炸嘅香茅雞翼外皮酥脆, 肉質juicy。

呢間係越南粉麵餐廳, 入面嘅裝飾佈置都偏向越南風。

【春嬌秘製燒春雞配薯條】HK$98
春嬌秘製燒春雞配薯條

而每次食越南粉麵都定必食生牛肉【河內生牛肉河粉】HK$55

河內生牛肉河粉

【香茅雞翼河粉】HK$55
即炸嘅香茅雞翼外皮酥脆, 肉質juicy。
2021-08-10
2021-08-09 49 浏览
春嬌越南餐廳酸辣鳳爪沙律 $52好爽脆!調味岩岩好,酸帶辣!好清新!牛肉串燒(3串) $42牛肉唔會太乾身,都多汁!再配上好足料既花生醬,東南亞既感覺返晒黎!越南脆炸蝦餅 $46份量好大份!整得唔錯,上面仲有d薑蔥蓉,呢個配搭幾特別!馬拉盞炒時菜 $48好香口好有鑊氣!馬拉盞味好出!春嬌火車頭河粉 $68好食!個湯底唔會味精感太重,好足料,有牛丸、牛肉、牛腩,仲有一大塊花膠!好夠飽,河粉好滑口,唔會一夾就碎!咸滑雞撈檬 $59份量都好足!咸雞一大碟分上,醃得好入味,雞肉好淋好嫩滑!撈檬配料都好足,成件事好清新消濟!脆炸米網蝦春卷(4件) $36呢度d炸野幾出色,食得出即叫即炸,好夠熱同脆口,入面d料都好多!既隻米網無春卷皮都飽肚!都唔錯!椰青 $32越南既感覺返晒黎!好清甜好解渴!相當消暑!話梅咸檸七 $8好解渴!配越南野一流!位置有d入既小商場,但整體性價比幾高,抵食味道唔錯!
春嬌
越南餐廳

酸辣鳳爪沙律 $52
好爽脆!調味岩岩好,酸帶辣!好清新!

牛肉串燒(3串) $42

越南脆炸蝦餅 $46
份量好大份!整得唔錯,上面仲有d薑蔥蓉,呢個配搭幾特別!

馬拉盞炒時菜 $48
好香口好有鑊氣!馬拉盞味好出!

春嬌火車頭河粉 $68

咸滑雞撈檬 $59

脆炸米網蝦春卷(4件) $36

椰青 $32
越南既感覺返晒黎!好清甜好解渴!相當消暑!

話梅咸檸七 $8
好解渴!配越南野一流!

位置有d入既小商場,但整體性價比幾高,抵食味道唔錯!
2021-07-22
  • 招牌春嬌火車頭
2021-08-07 304 浏览
𝒱𝒾𝑒𝓉𝓃𝒶𝓂𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝑒𝓊𝓃𝑔 𝒦𝓌𝒶𝓃 𝒪餐廳好似係新開既,野食價錢唔貴,見到唔少人買外賣。可以電子落單,靜靜地坐得幾舒服,𝘊𝘗 值高。🌟馬拉盞炒時菜 𝗕𝗲𝗹𝗮𝗰𝗮𝗻 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀 ($𝟰𝟴)雖然話只係炒菜心🥬,賣相都幾平實,但我覺得係全晚最好既(真係冇誇張😳)。佢既菜心真係好嫩同冇渣,而且馬拉盞應該係自己整,勁香。菜上面加左大量炸蒜,蒜味同馬拉盞勁夾,完全帶出左菜既鮮味又唔會好𝘰𝘷𝘦𝘳。讚!👍🏻🌟志明咸滑雞湯粉 𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗵𝗼 ($𝟱𝟵)滑雞真係名副其實,🍗肉質好滑,而且好開心佢比左雞髀位我,啖啖肉。不過就略嫌少少肥,但連埋個檬粉食就剛剛好。湯檬份量都幾大碗,檬粉好滑同埋夾起黎唔碎,湯就加左蒜、芽菜同埋我至愛既蔥花 (🤪大量),清清地配埋雞食幾好味。🌟泰式香草燒春雞配薯條 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗛𝗲𝗿𝗯𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀 ($𝟵𝟴)燒春雞係即叫即整,所以等左一陣。上碟時用一個好越式既碟裝住,雞既表面烤得焦香,上面舖左好多炸蒜,仲配埋薯條。打卡好靚。雖然係春

雖然係春雞但又唔算太細隻,不過春雞塊皮有少少乾身,但裏面既肉都係好嫩,點晒4種醬汁又有唔同感覺,有3種都辣🌶配埋薯條一齊食超正。

另外都試左佢地既飲品🍹,飲左荔枝玉露同玫瑰花茶😃

📍 春嬌 𝗖𝗵𝘂𝗻 𝗚𝗶𝘂

將軍澳培成里10號明德邨明德商場地下4-6號舖
𝘚𝘩𝘰𝘱 4-6, 𝘔𝘪𝘯𝘨 𝘛𝘢𝘬 𝘚𝘩𝘰𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦, 𝘔𝘪𝘯𝘨 𝘛𝘢𝘬 𝘌𝘴𝘵𝘢𝘵𝘦, 10 𝘗𝘶𝘪 𝘚𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘓𝘢𝘯𝘦, 𝘛𝘴𝘦𝘶𝘯𝘨 𝘒𝘸𝘢𝘯 𝘖
2021-07-31 52 浏览
最近係屋企附近個商場翻新咗 ,之後開咗間越南餐廳,今日就同朋友去試試🍗燒春雞配薯條🍟 $99依個會等得耐啲因為係即叫即整上枱個陣係熱辣辣塊皮好脆,再配埋佢個汁食一流雞有少部分比較老但整體隻雞做得唔錯🍝招牌春嬌火車頭 $68依碗粉勁多配料有花膠 牛肉 牛腩 牛丸牛腩大大舊 肉質嫩滑牛丸又彈牙 爆汁而花膠大大舊 吸曬個湯嘅味勁好食😋🫔越式炸春卷 $34同樣地都係即叫即炸皮薄脆口🧋椰子冰 +$12勁濃椰子味用足料🤤👍🏻味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻#人總有一飽今餐我最飽!😋📍 春嬌 (將軍澳)將軍澳培成里10號明德邨明德商場地下4-6號舖

🍗
燒春雞配薯條🍟 $99
依個會等得耐啲
因為係即叫即整
上枱個陣係熱辣辣
塊皮好脆,再配埋佢個汁食一流
雞有少部分比較老

環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻
回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

#人總有一飽今餐我最飽!😋

📍 春嬌 (將軍澳)
2021-07-17
  • 泰式香草燒春雞配薯條
2021-07-30 54 浏览
{坑口平價滑雞越南河!}#kong_girl_foodie出街食#春嬌.❣️燒春雞 $98呢個係餐廳嘅招牌菜,配上炸薯條。雖然肉質唔係好鮮嫩,但勝在夠入味!.❣️馬拉盞通菜 $48性價比好高! $48超級大碟!😝好少喺餐廳見到了!.❣️滑雞配越南河粉呢個性價比超級高,冇記錯好似50幾蚊就有10件雞同越南粉,而且味道不錯✨.📝總結價錢非常親民,而且都算幾大份!每單點食物就可以以優惠價加配飲品添!.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7/10🌟環境: 7/10🌟服務: 7/10🌟打卡: 7/10🌟推介: 7/10.📍 春嬌 將軍澳培成里10號明德邨明德商場地下4-6號舖#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #foodie #hk #food #hongkong #hkig #上環美食 #上環
{坑口平價滑雞越南河!}
#kong_girl_foodie出街食
#春嬌
❣️燒春雞 $98
呢個係餐廳嘅招牌菜,配上炸薯條。
雖然肉質唔係好鮮嫩,但勝在夠入味!
❣️馬拉盞通菜 $48
性價比好高! $48超級大碟!😝
好少喺餐廳見到了!
❣️滑雞配越南河粉
🌟推介: 7/10
📍 春嬌

2021-07-21
2021-07-29 48 浏览
之前見到呢間野有好多分店,今次經過就黎試一試。 呢度既燒春雞同薯條都係即叫即製,落order既時候店員會特別提醒我地要等耐少少,好貼心。雖然要等20-30分鐘,但係值回票價既。薯條同燒春雞都係熱辣辣,一切開/叉起個下會冒煙,食落口亦係熱辣辣,淨係呢點已經加哂分。而燒雞既味道同口感亦好好,加埋開胃既醬汁,非常好食。 之後就叫左個菠蘿肉鬆炒飯雖然唔係用原隻菠蘿裝住,但好大碟,加哂分。而炒飯亦好有鑊氣,放上枱個下出住煙,食落香噴噴。加上菠蘿肉鬆同雞肉都好足料,夠飽肚。 店員推薦我地飲呢個百香果茉莉花茶,花茶係用台式飲品既杯裝住,幾方便。而飲品亦好似台式飲品,百香果味好濃郁,加埋茉莉既清香,幾好飲,而且只需要加8蚊,好抵。 而呢個龍眼肉好足料,足足有好幾粒,而且味道亦唔錯,清香之餘亦甜絲絲。
之前見到呢間野有好多分店,今次經過就黎試一試。

2021-07-29 46 浏览
自從疫情以來,已經很久沒有出外吃飯了。這天朋友告知將軍澳開了一間新餐廳,便來這裏一試。這家餐廳位於明德商場,位置尚算便利,而我和朋友來到後,各點了一個河粉,再點了兩道小菜分享。很快,我點的春嬌火車頭河粉便來到了。這碗火車頭河粉十分足料,不但有牛肉,還有豬肉,肉丸和魚肚,食材特別之餘又不失「火車頭河粉」的意味。除了食材特別,河粉的口感和味道亦值得一讚。河粉的選材頗具水準,比一般茶餐廳的河粉更幼細嫰滑,吃下去滑不溜口。除此之外,湯底的味道濃而不鹹,相信沒有加入太多味精,與幼滑的河粉和多樣的食材相得益彰,不槐是冠名的河粉。而在我享用河粉的時間,兩道小菜:炭燒豬頸肉和生菜包配香烤牛肉便送到了。先談談炭燒豬頸肉。豬頸肉燒得十分好,外皮香脆之餘肉質亦能保持鮮嫰口感,沾上酸甜的醬汁混着吃,既開胃又甘香,令人食指大動。除此之外,豬頸肉的份量亦不少,以它的價錢而言算是抵吃。至於生菜包方面,這間餐廳其實是可以選擇豬肉碎或香烤牛肉的,但因為我和朋友均沒有試過以牛肉配生菜包,便決定一試,怎料竟有驚喜。這道菜最驚喜的是調味。剛開始吃香烤牛肉時,我略嫌它的味道過鹹。但當我把牛肉包在生菜中吃時,卻發現調味調得非常好

至於生菜包方面,這間餐廳其實是可以選擇豬肉碎或香烤牛肉的,但因為我和朋友均沒有試過以牛肉配生菜包,便決定一試,怎料竟有驚喜。這道菜最驚喜的是調味。剛開始吃香烤牛肉時,我略嫌它的味道過鹹。但當我把牛肉包在生菜中吃時,卻發現調味調得非常好,把牛肉的鹹香味和生菜清新的味道融合得恰到好處,兩種味道都十分突出。加上生菜的口感保持得十分爽脆,喜歡生菜包的話,絕對不容錯過。

總括來說,這家餐廳的價錢和質素均不錯,性價比頗高,個人認為在將軍澳又添一飯堂了。