2023-08-17 569 浏览
👆🏻麻辣牛肉麵(半筋半肉)😼麵條算彈牙,牛肉滑滑嫩嫩,但份糧小辣椒同花椒刺激你嘅味蕾,而且湯底香味撲鼻,但整體來講唔算出息,價錢偏貴。👆🏻麻香烏骨雞麵線😼雞肉滑滑嫩嫩,麵線纖細,麻香味好重,食落都唔會好油,我烏雞加麻油真係好香嘅配搭,但都唔太特別,份量都偏小。👆🏻珍珠鐵觀音奶茶😻茶嘅苦澀同奶嘅甜滑交織喺口度,而珍珠嘅Q彈咀嚼感係呢杯奶茶嘅亮點,冇論你飲凍定熱,呢杯珍珠鐵觀音奶茶絕對可以解暑同滿足你口腹之慾!果然珍珠奶茶先係呢度主打!...💸.消費. $250 (每人)🈵.回頭率. 6.0 / 10📸.打卡率. 3.0 / 10
👆🏻麻辣牛肉麵(半筋半肉)😼

👆🏻麻香烏骨雞麵線😼

👆🏻珍珠鐵觀音奶茶😻

💸.消費. $250 (每人)
🈵.回頭率. 6.0 / 10
📸.打卡率. 3.0 / 10
2023-08-14 363 浏览
雖然網上見春水堂的食物被投訴跌wat,但由於與朋友相約太古城,又想吃得簡單一點,於是選了這春水堂吃台灣菜。每次吃台灣菜也是吃紅燒牛肉麵。於是先order了紅燒牛肉麵(半筋半肉),味道正常,是我愛吃的紅燒牛肉麵味道和質感。另外也叫了黃金香酥雞、黄金地瓜條和金沙竽泥丸,還有苿香奶茶。黃金香酥雞 - 雞件有點乾,可能炸得過頭。黃金地瓜條 - 香香脆脆,味道與薯條非常不同,算是新體驗。金沙竽泥丸 - 竽味皮脆薄,配合流沙,非常好味。小心熱辣辣,辣親嘴。茉香奶茶 - 味道不過不失。整體而言,可能大家期望過高,於是失望越大。但我只抱着吃台灣菜、想再吃紅燒牛肉麵的心情,所以我覺得食物還是不錯。

黃金香酥雞 - 雞件有點乾,可能炸得過頭。
黃金地瓜條 - 香香脆脆,味道與薯條非常不同,算是新體驗。
茉香奶茶 - 味道不過不失。

2023-04-25 920 浏览
成立於1983年既春水堂創出世界第一杯台式泡沫紅茶同風行全球的珍珠奶茶~佢既珍珠係細細粒軟韌有口感,茶底甘甜唔澀,每次嚟都必定會order 呢個單品~唔平但好飲既~(佢哋其他既茶飲都唔錯~愛玉鐵觀音檸檬茶都好啱夏天飲)半筋半肉紅燒牛肉麵,經典口味比較有保證~湯底唔錯夠濃夠香味加埋酸菜更加有層次感,牛筋炆得夠淋,牛腱肉質鬆軟(八成既都唔乾柴,有一兩舊就麻麻哋)。 但係,個麵質地比較差,唔彈牙感覺有啲 overcook 但係個牛骨濃湯就好 shit 啦,一 order 完勁快上枱,但係一上枱已經係唔夠熱處於溫溫哋狀態(我哋光顧當日下晝十一點幾,嗰時得得三檯客唔係炒晒場整唔切嗰啲時間)。之後出事啦,應該係唔夠熱既原因所以個湯底羶味出晒嚟,唔夠鮮反而有啲腥羶。而且呢碗個麵質唔彈牙之餘,仲有啲黐埋一舊一pat野咁😵‍💫 好劣好難頂自助落單,價錢唔平但整體服務一般般,食物質素飄忽。唯一係卡位算闊落,所以喺太古城都多家庭客幫襯~(之前嚟過食佢哋既黃金香酥雞就真係唔推薦(唔明點解要幫鹽酥雞改另一個名?但鹽酥雞翼同鹽酥杏鮑菇又唔係叫黃金香酥😂),。比較厚粉同乾,入面冇乜肉汁,所以之後就無 order 過

(之前嚟過食佢哋既黃金香酥雞就真係唔推薦(唔明點解要幫鹽酥雞改另一個名?但鹽酥雞翼同鹽酥杏鮑菇又唔係叫黃金香酥😂),。比較厚粉同乾,入面冇乜肉汁,所以之後就無 order 過)
2023-04-23
  • 珍珠奶茶
  • 紅燒牛肉麵
3K
2023-04-18 601 浏览
我以為春水堂只賣飲料,原來太古城呢間有堂食。午膳時候經過,順便試一試,睇吓味道如何!手工麻香麵線清清地,雖然配菜好少,但賣相不錯。麵線吸收到麻油香味,加上蔥花,感覺好清新。麵條又不會過腍,有口感。胚芽奶茶真正台灣式奶茶,茶香好特別。胚芽沉底,原本有好多,香甜好飲。
手工麻香麵線
清清地,雖然配菜好少,但賣相不錯。
麵線吸收到麻油香味,加上蔥花,感覺好清新。
麵條又不會過腍,有口感。

胚芽奶茶
2023-03-25 639 浏览
牛肉麵又貴又細麵線唔抵無味珍珠奶茶出面奶茶舖嘅水平天仁茗茶嘅鐵觀音奶茶同呢間其實冇乜分別仲抵啲份量仲要多好多,其次店員服務態度不佳。下午時間等候時間長,唔建議食很多台灣小店更佳
牛肉麵又貴又細
麵線唔抵無味
珍珠奶茶出面奶茶舖嘅水平
2023-03-25 428 浏览
路過太古城,隨便挑了這家春水堂。點了兩個面、一個便當飯。牛肉麵令人非常失望,牛肉、牛筋硬過石頭,面又少得可憐!個便當買相又差,滷肉飯非常一般!價錢偏貴,但完全唔好食!
路過太古城,隨便挑了這家春水堂。
個便當買相又差,滷肉飯非常一般!
價錢偏貴,但完全唔好食!
2023-03-12 444 浏览
每次食完lunch都要飲春水堂d奶茶做dessert ❤️ 超好飲 無論甜度 定味道 都係一流 而且用埋OpenRice app order 完全唔洗等 超方便 最中意春水堂d珍珠細細粒 😍
外卖自取
  • 珍珠奶茶
2023-02-23 414 浏览
我最近去咗一間餐廳「春水堂」,係一間人潮湧湧嘅餐廳,見到好多年輕女生排隊入餐。我排左30分鐘先入到去。餐廳嘅野食都好貴,最平都要80多元,而且野飲都唔包括在內。我叫咗滷排骨飯,但係黎到係炸豬排,份量又細又油。我唔明點解有咁多人食呢間餐廳。個飯有貢丸海帶湯附贈,但味道好有日本味道。最尾仲要加一埋單,真係勁唔建議食總括而言,我對呢間餐廳唔推介。雖然人潮湧湧,但係貴價,份量細,味道亦唔夠好。如果你想食啲好野,我建議你可以找其他餐廳。--- AI

個飯有貢丸海帶湯附贈,但味道好有日本味道。

最尾仲要加一埋單,真係勁唔建議食

--- AI
滷排骨飯
2023-01-12 582 浏览
午市食春水堂,一點左右唔駛排隊,坐底要杯水,即刻斟俾我。想特別講下個環境真係好嘈,街市咁,我個餐又等勁耐,咩玩法。檸檬愛玉,夠酸夠甜,眼都開埋,又唔會成杯冰,不過冇跟餐架,獨立點。好貴。炸豬扒定食,三塊豬扒仔熱辣辣,鬆脆唔鹼,okok,其他配菜就係菜、菇,原味。另外仲有碗湯有粒丸。都夠飽。食物冇投訴。價錢就一百幾十。🤡一年可以食一次?

食物冇投訴。價錢就一百幾十。🤡一年可以食一次?

2023-01-05 365 浏览
太古城食黎食去都係果幾間,呢間春水堂本身位置唔好,好難搵🫣午餐時間好多人排隊,終於等到位,但係又無人Serve,想要杯水都好難🤢珍珠奶茶好快到,但係野食就等得偏耐。食過APM果間,味道無乜分別,但係我覺得太古呢間魯肉飯大碗啲,便當既蔬菜完全無味😂
太古城食黎食去都係果幾間,呢間春水堂本身位置唔好,好難搵🫣

2022-12-18 331 浏览
聽朋友講話好食諗住去試吓門口見到有幾個人應該等緊外賣去到門口問有冇位店員冷淡回覆有然後就行開了企喺我隔離發夢完全冇諗住帶位,同埋令人感受到不歡迎仲要掃針卡好似唔想數掃咁坐低咗冇人招呼就算好食都冇用因為店員服務態度非常差令人感到失望
聽朋友講話好食諗住去試吓
門口見到有幾個人應該等緊外賣
去到門口問有冇位
店員冷淡回覆有然後就行開了
企喺我隔離發夢
完全冇諗住帶位,同埋令人感受到不歡迎
仲要掃針卡好似唔想數掃咁
坐低咗冇人招呼
就算好食都冇用
因為店員服務態度非常差
令人感到失望
📍太古, 春水堂正常講起好食嘅炸豬排,都照例係load到啲日式炸豬排店之類㗎嘛😅但今次竟然俾我喺春水堂發現驚為天人嘅炸豬排便當🍱話說有一日嘅午餐無咩calling又俾人發辦喇(今次係同事仔)咁好吖食台式嘢都好似幾開心🤓雖然春水堂登陸香港已久,但其實我都仲係未食過嘅,所以就叫同事推薦吓自己嘅心水喇😌❤️點知人地一開口唔係講嗰啲咩牛肉麵,而係炸豬排便當😅於是我就半信半疑咁落咗單🤔最後我係超感恩自己有聽佢建議嘅 - 份炸豬排肉地半肥瘦,炸得鬆脆得嚟完全無乜油膩感又乾身🤭加埋啲他他醬簡直係無敵😳誠意推薦呢道錯曬fo嘅春水堂單品俾大家🫣#完全錯fo地好食嘅炸豬排便當 #春水堂 #炸豬排便當 #太古 #taikoo #øhhejfoodie
📍太古, 春水堂

誠意推薦呢道錯曬fo嘅春水堂單品俾大家🫣

炸豬排便當
炸豬排便當
2022-11-18 372 浏览
18/11 晚上想晚飯!兩個人因有較大背囊及手袋!詢問可否座四人枱!但侍應堅持人多只可座二人枱!但目視只有六成客人空枱有好多!最後唯有選擇離開!晚上7:30 還要求有多少客人!給客人小方便也不可以!失敗!
2022-10-24 497 浏览
春水堂都間中會幫襯下, 平時都係食開便當好少食招牌 - 紅燒牛肉麵, 因為唔係話好鐘意食, 始終濃味, 食完要飲好多水! 但今日唔想食炸豬排; 終是係唔知簡咩既情況下就叫紅燒牛肉麵!紅燒牛肉麵(半筋半肉) -  $82要自己一個完成整個麵係有D漏 (平時都係食朋友果個碗一兩啖), 牛筋半透明好似啫喱咁, 牛肉亦都煮得好入味好淋, 牛筋食多件就會張住個口, 加上湯底濃郁多油, 食到尾就會漏! 麵底係幼麵, 偏淋身, 如果硬少少更好呢個麵如果你本身係鍾意濃味, 其實係幾好食既胚芽奶茶 - $29我認為胚芽再多少少更好, 太少唔夠香, 另外, 奶味幾重, 但未算好好味, 只係普通既台式奶茶!
紅燒牛肉麵(半筋半肉) -  $82
呢個麵如果你本身係鍾意濃味, 其實係幾好食既

胚芽奶茶 - $29
🍜 紅燒牛肉麵(半筋半肉) $82濃味之選👍🏻湯底濃郁,會油啲,牛肉牛筋夠腍又入味,牛筋系啫喱狀,有咬口,配幼麵,麵索汁😝仲有小棠菜🥬,另外會有碟酸菜,整體份量都唔少😉🍅半筋半肉番茄牛肉麵 $92番茄湯底,唔會好酸,會健康啲,牛肉牛筋一樣咁好食,估唔到系配闊條麵,更有口感😝一樣會有小棠菜同埋酸菜✨空間大,有好多卡座坐得舒服,QR code點餐,上菜快
紅燒牛肉麵(半筋半肉)
🍜 紅燒牛肉麵(半筋半肉) $82
半筋半肉番茄牛肉麵

🍅半筋半肉番茄牛肉麵 $92

✨空間大,有好多卡座坐得舒服,QR code點餐,上菜快
紅燒牛肉麵(半筋半肉)
半筋半肉番茄牛肉麵