2013-07-18 509 浏览
在等巴士之際想起附近有間不錯的豆品店,饞嘴的人寧願多等一班巴士也要走去買些零嘴。現在看起來小店門前只得小貓三四隻但其實我剛才要排了一條小隊才輪到我買, 眼見店員做到木無表情兼無停手, 為怕自己會阻頭阻勢, 邊排隊邊努力在心中盤算如何從多款糕點中選擇(我一向都認為自己有「選擇困難症」)。  結果, 越排越前直至我見到賣$15/3件的「雞屎滕」, ok 我決定了!沒想過買6件會有精美硬盒包裝, 盒內還鋪設了一張墊紙, 相信是預防糕點中油份過底, 就算用來送禮也能夠大方得體。打開個別包裝的雞屎滕, 一份裏卻包含五小粒粑子, 原來雞屎滕的味道是鹹鹹地, 草藥味不重, 不過油量頗多因為當要用手把粑子逐粒撕開時, 才發覺原來好黏手;食落煙韌可囗, 越嚼越有丁丁點甜味浮出。
雞屎滕茶果
;食落煙韌可囗, 越嚼越有丁丁點甜味浮出。
题外话/补充资料: 節錄自網上資訊: 雞屎藤(Paederia scandens), 茜草科雞屎藤屬藤本, 莖多枝。 葉對生, 紙質, 揉碎後有臭味。花頂生或腋生, 淡紫色。 果小, 球形。 雞屎藤味甘澀, 性平, 常用於肝膽或胃腸絞痛, 小兒消化不良, 風濕骨痛等, 具清熱解毒, 止痛, 消食健胃, 祛風利濕的作用。
2013-07-17
雞屎滕茶果
2013-01-24 244 浏览
製作懷舊糕點成本低但已經買少見少時代豆業開係銅鑼灣旺區周不時見到佢有人排隊今次試左佢個豆漿同紅豆糕豆漿$7一支自家製黎講算唔錯好過買便利店果D感覺佢豆味濃D但較甜紅豆糕$5件如圖唔係好大件薄薄的但值得讚佢紅豆用足料遠睇都見到好多紅豆密密麻麻食落就啖啖都食到豆整體就好似硬身既啫喱咁相比起豆漿,佢一D都唔甜岩哂D唔好太甜既朋友個人覺得佢既糕點止下口痕就唔錯唔係話味道特別出色掛住兒時味道時可以一試=]
製作懷舊糕點

但值得讚佢紅豆用足料
遠睇都見到好多紅豆密密麻麻
食落就啖啖都食到豆
整體就好似硬身既啫喱咁
相比起豆漿,佢一D都唔甜
岩哂D唔好太甜既朋友

個人覺得佢既糕點止下口痕就唔錯
唔係話味道特別出色
掛住兒時味道時可以一試=]
2013-01-24
3 分钟 (外卖自取)
2013-01-22 296 浏览
回家途中,行經鵝頸橋底,初次留意到這小店有人排隊,故湊熱鬧看有什麼咁吸引、一口氣買了三個砵仔糕、一件白糖糕、一個紅豆茶果、一個花生茶果、一件眉豆糕、一件馬豆糕及一件紅豆糕,味道平平無奇、不鹹不甜、不軟不硬,一家五囗無人爭箸吃,剩下這些我只有無奈當日的早餐!相比之下,灣仔道上有間傳統甜點好吃得多,品種更多得多,有糖蔥餅、噹噹糖、花生糖…浪得虛名的時代豆業!
早餐!

浪得虛名的時代豆業!
2013-01-22
10 分钟 (外卖自取)
$39 (其他)
2012-11-14 199 浏览
因要聽講座來到銅鑼灣,又想起此店的好味凍糕,於是買了幾件作為第二天早餐。$12有三件,於是是買了一件紅豆糕、一件眉豆糕和一件眉豆茶果。紅豆糕:十分多紅豆,紅豆夠焾,糕身爽口而通透,好味。眉豆糕:同樣十分多豆,眉豆很夠焾,糕身也是爽口,好味。眉豆茶果:竹葉黏實茶果,弄得成手都是黏黏的。糕身黏糯煙靭,口感不錯。但眉豆餡料太少,鹹香味也不足。試過此店多款糕點,始終是紅豆糕和眉豆糕最好吃。

紅豆糕:十分多紅豆,紅豆夠焾,糕身爽口而通透,好味。

眉豆糕:同樣十分多豆,眉豆很夠焾,糕身也是爽口,好味。

試過此店多款糕點,始終是紅豆糕和眉豆糕最好吃。

2012-11-13
外卖自取
$12 (其他)
  • 紅豆糕
  • 眉豆糕
2012-10-31 160 浏览
在銅鑼灣吃過了一些小吃後還有一些胃納 剛好走過這兒 被各式各樣的糕點吸引停下了腳步這裡除了有豆漿飲品外還有多款不同的糕點 如砵仔糕 糯米滋 紅豆糕等等的但最吸引我的還是一個個以保鮮紙包著的茶果平日沒有時時吃茶果因不常見 但其實我是挺喜歡吃這些帶煙韌感又有餡料的小吃的!茶果有花生(甜)/紅豆(甜)和眉豆(鹹)選擇 想吃鹹的 便要了個眉豆茶果 [$5@, $12/3]茶果以保鮮紙包著 其中一面還有些荷葉 但其實沒甚麼荷葉味的喇~一口咬下 糯米及帶軟軟腍腍帶煙韌的 不錯而且一咬下便看見當中的餡料嘗到了鹹鹹的眉豆三兩口便吃完了 整體味道不錯 十二元三個還挺化算的間中買來當個小吃也很不錯! 下次可以試試其他糕點呢!

但最吸引我的還是一個個以保鮮紙包著的茶果

眉豆茶果
茶果以保鮮紙包著 其中一面還有些荷葉
但其實沒甚麼荷葉味的喇~
一口咬下 糯米及帶軟軟腍腍帶煙韌的 不錯
而且一咬下便看見當中的餡料
嘗到了鹹鹹的眉豆
餡料份量適中
三兩口便吃完了 整體味道不錯 十二元三個還挺化算的
間中買來當個小吃也很不錯!
下次可以試試其他糕點呢!
2012-10-26
眉豆茶果
餡料份量適中
  • 茶果
2012-06-18 148 浏览
夜了放工,總有點兒想食先的心理。不過應承了回家食飯的我就只能找點輕食,填一墳肚子的空虛。而今晚,我就想起了時代豆業的糕點同豆漿。12元三件任配搭,於是我一口氣要了六件。再另加一支豆漿車上飲。六件食品包括了泰式千層糕,中式的千層糕,水晶糕同糯米糍。豆漿,是這兒掛在招牌上的主打產品。濃味,豆香,而且打得非常之滑。雖然不是我所飲過的最好,但起碼沒有水味,是雪凍的,但飲得出是新鮮製作。 一回家,二人吃好飯,就開始處理這一盒糕點,而我們就由綠色的泰式千層糕開始。甜甜的糕點以肉眼睇,泰式的糕點同中式的糕點是大同的,不過多了一種中式甜品少見的味道,就是椰汁。一層泰式的香草糕,一層是椰汁糕,層層疊疊的夾在一起,味道很是有趣。純綠色的香草千層糕也是可口。但糯米糍就不可口了,中式的糯米糍,以紅豆式豆沙餡最為配襯,但前兩者均售罄,我就改要一份奶皇餡的。不知是否奶皇的保鮮能力比較差,食落已經有少少變了味,帶點酸,不是太好。 整體是ok的,而我曼鐘情的,始終是佢支豆漿。而據說芝麻卷是名物,下次再試。

外卖自取
$24 (宵夜)
2012-04-05 148 浏览
以前試過此店的多款糕點,飲品只試過一次。今天路經此處,正好試試它的飲品。紅豆豆花 ($5):豆花很滑,沒有加很多糖水,因此不會太甜。紅豆夠焾,份量不少,但很難吸,結果最後我撕開了面層的膠紙倒出那些沉底的紅豆來吃。其實這杯像食品多於飲品,既飽肚又抵「吃」呢!

其實這杯像食品多於飲品,既飽肚又抵「吃」呢!
紅豆豆花
2012-03-09
$5 (其他)
紅豆豆花
2012-03-14 146 浏览
最近,幾次出開銅鑼灣,經過鵝頸橋下過馬路,總會望到呢間小食店 <時代豆業>! 幾次見到總係排長龍!相信小食應該有番咁上下水準,否則點會咁多人幫襯呢! 見人買糕點小食,順便買嚟試試!呢度賣: 芝麻卷、紅豆糕、眉豆糕、馬蹄糕、砵仔糕、杞子桂花糕、糯米糍......等糕點!令我睇見都花多眼亂! 況且,幾 $ 已有交易!食邊樣好呢?( 我正是 on the way 去 <紅坊> 買港式小食當晚餐!) 又唔好食得咁飽!原味白芝麻卷 $6除咗原味及黑芝麻味之外,仲有綠茶味!一睇就知係真材實料!充滿嚼勁口感! 啫哩外層清甜度適中!入口涼浸浸又彈牙!不過,捲得較為鬆散! 應該係先做啫哩外層,然後,灑上白芝麻,捲成卷狀!可惜!白芝麻未能散發芝麻香!香味稍遜!黑芝麻味則以黑芝麻粉混入其中,相信黑芝麻味會較為好食!下次,有機會要試其他糕點!
幾次見到總係排長龍!
<時代豆業>
相信小食應該有番咁上下水準,否則點會咁多人幫襯呢!
見人買糕點小食,順便買嚟試試!

呢度賣:
糕點小食款式多!
原味白芝麻卷 $6
除咗原味及黑芝麻味之外,仲有綠茶味!

一睇就知係真材實料!充滿嚼勁口感!
啫哩外層清甜度適中!入口涼浸浸又彈牙!

不過,捲得較為鬆散!
應該係先做啫哩外層,然後,灑上白芝麻,捲成卷狀!
原味白芝麻卷
下次,有機會要試其他糕點!

2012-03-01
<時代豆業>
糕點小食款式多!
原味白芝麻卷
2011-11-12 133 浏览
等左好耐,終於有時間試試佢,好興奮傻仔一次過買晒想試既,落單要我重覆幾次,到底有冇聽入耳?算了,一食,硬到牙!!!紅豆糕的確比較多料亦算較好,強調只係比較好!!!買左兩舊紅豆都後悔冇試眉豆,因為就算一舊都唔想食晒:'產品的確唔甜,自己是不嗜甜既人,但也未免淡味了點糯米糍除左左,無咩特色,除左綠茶味係正常,無錯,只係正常味道,事實上也不見得有綠茶味~而所謂既招牌芝麻卷認真麻麻:/反而馬蹄糕就接受到;)其他好失望
等左好耐,終於有時間試試佢,
好興奮傻仔一次過買晒想試既,
落單要我重覆幾次,到底有冇聽入耳?
算了,一食,硬到牙!!!

紅豆糕的確比較多料亦算較好,強調只係比較好!!!
買左兩舊紅豆都後悔冇試眉豆,因為就算一舊都唔想食晒:'
產品的確唔甜,自己是不嗜甜既人,但也未免淡味了點
糯米糍除左左,無咩特色,除左綠茶味係正常,
無錯,只係正常味道,事實上也不見得有綠茶味~
而所謂既招牌芝麻卷認真麻麻:/
反而馬蹄糕就接受到;)
其他好失望
2011-10-27
2011-04-28 96 浏览
因為調左去cwb返工, 所以先知有呢間賣懷舊小食既店存在佢既吸引力唔係個鋪面, 而係佢賣既食品~所以我買左佢既芝麻卷黎試, 芝麻味道適中, 不會太甜, 整得幾好!仲有買埋佢既糯米磁, 揀左奶油, 綠茶, 紅豆味, 份量夠, 綠茶味最好食!價錢就都係地區問題啦~~哈哈呢間野如果開分店一定係好店!!support!!^^
因為調左去cwb返工, 所以先知有呢間賣懷舊小食既店存在
佢既吸引力唔係個鋪面, 而係佢賣既食品~
價錢就都係地區問題啦~~哈哈

呢間野如果開分店一定係好店!!support!!^^
  • 芝麻卷
  • 綠茶糯米磁
  • 白糖糕
2011-04-27 93 浏览
呢排經常經過時代~口痕就會去呢間小食鋪~今次試左紅豆同花生 "law米池"...我係一個紅豆狂迷...呢個"law米池" 紅豆都多....煙煙unun.....有些鋪頭不知是否放得很耐...會硬的的...至少這間鋪有新鮮做的感覺~$11 / 3個

呢排經常經過時代~

口痕就會去呢間小食鋪~

今次試左紅豆同花生 "law米池"...

我係一個紅豆狂迷...

呢個"law米池" 紅豆都多....

煙煙unun.....

有些鋪頭不知是否放得很耐...會硬的的...

至少這間鋪有新鮮做的感覺~

$11 / 3個
2011-04-18
2011-04-08 90 浏览
我見早前的食評都比較負面...但我食落又吾係想像中咁差..第一下扲上手好重秤!!聞落去好香芝麻味...食落去都有芝麻味...但吾會太濃~吾會太甜!你話好好食又吾係.....但又未至於話好難食....

我見早前的食評都比較負面...

但我食落又吾係想像中咁差..

第一下扲上手好重秤!!

聞落去好香芝麻味...

食落去都有芝麻味...但吾會太濃~

吾會太甜!

你話好好食又吾係.....但又未至於話好難食....

2011-04-07
2011-02-03 171 浏览
以前試過這店的豆糕,十分好味。今天因事來銅鑼灣區,故特地到這店買$10/3件的糕。紅豆糕:紅豆非常多,應該有五成,而且很夠焾。整件糕很有「咬口」又不太甜,好味!眉豆糕:樣子及質感皆與紅豆糕類似,同樣有非常多豆,應該也有五成,亦很焾。好味!杞子桂花糕:在廚窗看見它樣子晶瑩也有不少桂花,所以買了一件。但我那件的杞子很少,只在其中一個側面有幾粒杞子。 顏色看上去,是頗沉色的,不是透過櫥窗所見那麼晶瑩。桂花頗多,吃下去,有淡淡的桂花味,也清甜,但質地頗硬,與一般的桂花糕差得遠。豆糕好味,但桂花糕不太好。還有很多糕品如綠豆糕、馬豆糕、馬碲糕等,都是$10/3件,實在抵吃。另外還有豆付花和豆漿的飲品,每杯只是$5,下次試試。
紅豆糕
眉豆糕
桂花糕

2011-01-22
外卖自取
$10 (其他)
紅豆糕
眉豆糕
  • 紅豆糕,眉豆糕
2010-11-17 109 浏览
前排有日出海銅鑼灣, 經過左間叫間舖頭, 見到佢既豆漿, 見口喝就買左杯, 幾有特色, 間野叫時代豆業~都係$5杯, 好抵, 我就叫左杯紅豆豆漿~將D紅豆攪呀攪, 攪到爛晒好似好豆沙咁, 好飲好多~^^依間野除左賣豆呢, 仲有賣其他野既~就係糕點. 佢賣既糕點5花8門~糯米糍,芝麻卷,紅豆糕, 西米糕等等..我就胃食叫左花生糯米糍, 10$3件~同芝麻卷5$一大條~花生糯米糍夠煙韌, 花生碎幾多好香, 好好味~5$大大條, 食落幾好味~好抵~

都係$5杯, 好抵, 我就叫左杯紅豆豆漿~
將D紅豆攪呀攪, 攪到爛晒好似好豆沙咁, 好飲好多~^^
依間野除左賣豆呢, 仲有賣其他野既~
就係糕點. 佢賣既糕點5花8門~
糯米糍,芝麻卷,紅豆糕, 西米糕等等..
我就胃食叫左花生糯米糍, 10$3件~
同芝麻卷5$一大條~

花生糯米糍夠煙韌, 花生碎幾多好香, 好好味~

5$大大條, 食落幾好味~好抵~
2010-11-01
2010-10-22 69 浏览
早排經朋友介紹….過左CWB 買2件芝麻糕,1件杞子糕同埋豆腐花加珍珠~~加埋$15….預左食唔晒…見佢10蚊3件好似平D就買多幾件拎番屋企比爸爸媽媽食^^食左第一啖杞子糕..好清同埋有點微甜.真係唔錯!!!!食完杞子糕先食芝麻糕,因為芝麻糕比較甜..如果唔係杞子糕會變得無味!!!!芝麻糕好重芝麻味!!!!正”我個人認為芝麻糕好似吸引一點~~~另外,再飲埋豆腐花加珍珠….$5真係唔錯記得飲前要搞一搞,如果唔係第一啖會飲晒糖水架啦XDDD
早排經朋友介紹….
過左CWB 買2件芝麻糕,1件杞子糕同埋豆腐花加珍珠~~
加埋$15….
預左食唔晒…見佢10蚊3件好似平D
就買多幾件拎番屋企比爸爸媽媽食^^

食左第一啖杞子糕..好清同埋有點微甜.真係唔錯!!!!
食完杞子糕先食芝麻糕,因為芝麻糕比較甜..
如果唔係杞子糕會變得無味!!!!

芝麻糕好重芝麻味!!!!正”
我個人認為芝麻糕好似吸引一點~~~

另外,再飲埋豆腐花加珍珠….$5真係唔錯
記得飲前要搞一搞,如果唔係第一啖會飲晒糖水架啦XDDD
2010-10-15
2 分钟 (外卖自取)