2009-01-05
之前係銅鑼灣時代豆業買過紅豆糕,糯米磁和芝麻糕等糕點. 幾好食,可算中上!~ 比起油麻地街市仲差少少. 但今天係登龍街食完飯行過, 突然見到我由細到大都好中意食的"手粉"喎!~(雖然唔知點解現在叫做"雲片糕".) 但我一見到已經認出係我朝思夢想的"手粉"!!但怕人有相似,物有相同!~ 行去問個店員: "裡面咩餡呀?" 佢一答:"裡面係花生!!"我就知道佢係我失散左有十年以上的"手粉"啦!!~ "客家手粉"係白雪雪一舊, 以糕粉來蒸熟, 以花生做餡, 7-8cm 正方形, 1cm厚,的糕點. 雖然係蒸出來, 但唔係濕的, 係乾身,煙韌的.(需知北方的雲片糕和客家手粉雖然材料和成品個樣好似, 但其實佢兩個真係好唔同的, 雲片糕係好乾, 耐放, 而手粉係比較煙韌和有少少"趙"頭的) 即時唔理三七廿一, 馬上叫店員"我要哂佢呀唔該!"haha!~ 一聲唔該足足有八件咁多的手粉比我一掃而空!~ 一回到家馬上比我咀刁媽媽品嘗一下. 佢一食就話:"嘩!~ 你係邊找到呀? 我都十幾年無食了, 仲要做得幾好!~ 少少煙韌, 唔太甜, 係唔夠多餡. 但都ok!" , 經我咀刁媽媽一讚, 我兩個阿哥和姪仔都
經我咀刁媽媽一讚, 我兩個阿哥和姪仔都來搶食!!~ 唔使五分鐘! 無哂!!!!
但睇大家食得咁開心! 我都好欣慰!~
講起這個"手粉" 其實係d平價野, 但現在真係找唔到, 對上一次食已經係十幾年前係油麻地街市一個婆仔賣, 現在唔知係個婆仔搵夠定香左, 無得再買!~ 之後四維走去搵, 去過旺角,元朗, 慈雲山, 連大澳都找埋, 都係無!~ 有好多買客家糕點的地方直頭話未聽過..... 冏..
估唔到會今晚比我撞返佢! 勁開心!~
今次真係好開心, 可以找返佢回來, 仲要係做得幾好!~ 雖然唔係那些大家耳熟能詳如茶粿, 雞屎藤等大路客家糕點, 但這近乎絕種的糕點,大家不況去試下!~
ps: 最衰唔記得影張相先!~ 下次upload 比大家睇下!~
仲有如大家知那兒有售, 請告知小弟, 唔使我次次要過銅鑼灣才有得食!~