2023-08-16 91 浏览
幾個人起佐敦想搵好野食,行行下去到文英街見到呢間日式居酒屋就衝入去食🤣入面有好多漫畫海報,好多回憶🤣🍜安格斯牛肉稻庭烏冬 $98安格斯牛肉大大塊😍黎到既時候岩岩好,未全熟😆好好食🥰 烏冬滑嘟嘟,湯底又香濃,連埋牛肉一齊食,好滿足😆🍱日替便當第一次見日替便當,店員都好耐心解釋,原來日替便當係每日都更換菜式,師傅會睇當日既食材決定😚今日有炸蠔,三文魚同吞拿魚刺身,兩樣都好驚喜好好食🥰我地嗌既都係午餐Set,前菜既海蜇同青瓜都好好食,沙律又清新好食🥰🥰 成餐飯都好食,氣氛又舒服,值得再黎🥰

🍜安格斯牛肉稻庭烏冬 $98

🍱日替便當

2023-05-22 70 浏览
最近發現佐敦八文樓嘅下面有好多好嘢食 最近有中學同學喺外國返嚟香港🇭🇰 所以小編約咗佢出嚟食飯問佢想食咩 佢話好耐冇食過日本野🇯🇵 所以就去咗佐敦嘅呢一間居酒屋🏮 同佢一齊食dinner❤️😍.🐷溫泉玉子冷蕎麥麵 👅8.5/10 $88咁熱嘅天氣 梗係食返個凍嘅蕎麥麵🤣 蕎麥麵嘅質感都幾彈牙😙 冷面汁都幾香 最正係有一隻蛋 😍 未熟嘅蛋真係好好食❤️.🐷晴の卷(帆立貝鵝肝卷)(6貫) 👅8.5/10 $168鵝肝同埋帆立貝呢個組合真係好吸引😙 鵝肝香氣四溢😍 上面仲有啲三文魚籽😜 係小編嘅最愛🥹🥹 加埋一齊對小編黎講係💯組合.🐷串燒3款配湯鳥冬 👅8/10 $208三款串燒分別揀咗:🍡芝士年糕🧀🍡德島雞脾肉🐓🍡德島雞軟骨🐓雞髀肉同埋雞軟骨都好香好正😍 雞軟骨咬落去索索聲 🤣 口感好好😍 而且仲配湯鳥冬 同埋味噌湯😜.🐷厚燒牛舌心 👅8/10 $68牛味好濃 大家都知道牛舌心質感好爽口 而且好滑😜😍 大家都可以試下呢到嘅牛舌心.覺得呢間餐廳嘅氣氛都唔錯😍 坐落去環境中幾舒適🏮 推薦大家可以同朋友一齊嚟試吓 .

🐷溫泉玉子冷蕎麥麵 👅8.5/10 $88
🍡德島雞軟骨🐓

而且仲配湯鳥冬 同埋味噌湯😜
🐷厚燒牛舌心 👅8/10 $68
2023-05-13 57 浏览
母親節前一晚帶媽咪出街食飯。阿媽話要食得清淡啲所以就揀佐食日本菜。 大部分出名嘅日本餐廳都已經full booking ,淨低啲又多差評。頭痕之際就見到呢間佐敦隠世居酒屋,冇乜評價,睇食物賣相唔錯價錢又中低價,可能係新開位置有啲偏僻先咁少人食。 見餐廳環境相以簡約日式設計,牆上貼滿我童年中意嘅動漫同一大幅富士山相,已經吸引到我了。 於是就試下呢間啦。入到去見冇乜人得我同另一張枱。對於呢啲大時大節都咁淡市我有啲擔心中伏。不過上菜之後就唔擔心了,因為要就住阿媽食物都清淡為主,食物都唔錯食材好新鮮,店員好友善服務又周到。 阿媽成餐飯都好滿意不過有啲後悔冇試廚師推介。下次會幫襯試埋其他嘢食。

不過有啲後悔冇試廚師推介。下次會幫襯試埋其他嘢食。
2023-05-13
  • 松葉鰻魚丼
  • 清酒煮蜆
2023-05-08 267 浏览
今日同朋友去咗佐敦晴之居酒屋店舖以木系裝修牆身貼滿日本動漫海報 好有日本🇯🇵feel座位闊落 坐得好舒服Menu都好多選擇,刺身壽司 日式燒文 多款串燒 定食 沙律……望落都好有質素 樣樣都好想試我地揀左幾款串燒 好好味串燒三款 配湯烏冬 $238-味噌湯-德島雞髀肉 -德島雞軟骨-德島雞皮三款串燒各有口感 吾錯另加配 菠蘿雪葩 $30海老天婦羅(4件) $108大蝦好鮮味 炸到好香脆珍寶吉列廣島蠔(2件) $68珍寶廣島蠔都好推介 大大粒又夠鮮味帆立貝串 $78德島雞肉棒 $42個人最鍾意雞肉棒 配上鮮蛋+醬汁 雞肉棒好入味 冬菇串 $28燒飯團 $28整體來說,晴居酒屋好啱三五知己聚舊好地方一邊食一邊傾計傾幾耐都吾趕客食物質素不錯
今日同朋友去咗佐敦晴之居酒屋

德島雞肉棒 $42
個人最鍾意雞肉棒 配上鮮蛋+醬汁 雞肉棒好入味

冬菇串 $28
燒飯團 $28

整體來說,晴居酒屋好啱三五知己聚舊好地方
一邊食一邊傾計
傾幾耐都吾趕客
食物質素不錯

2023-05-02
今日👭🏻孖妹嚟到柯士甸搵食,呢間居酒屋距離地鐵站有少少距離,不過都算幾搵😜內部裝修好日式feel,望要木系裝修為主調居酒屋提供多款刺身、壽司卷物、食事、串燒、燒物、酒精飲品供客人選擇,同朋友一齊嚟吹水都幾休閒寫意㗎😍🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢櫻花蝦鮪魚腩卷 💰158✨生菜、紫菜、炒香白芝麻,紫菜幾爽口,壽司飯粒濕潤唔乾,面疊上鮪魚腩蓉、白芝麻、櫻花蝦✨口感外軟內脆,估唔到用上生菜餡清清哋又有清脆口感😍🥢德島雞肉棒 💰42✨雞肉棒用上雞軟骨搥碎後整成雞肉件,用上竹纖串起面塗上照燒醬汁燒熟,雞肉腍身食到雞軟骨粒,另配上日本生雞蛋🥚,鮮味十足,蛋黃多到👭🏻孖妹最後點埋烏冬清碟😜🥢明太子雞翼 💰42✨用上去骨雞翼,將明太子釀雞肉中,明太子帶點辣味,雞翼稍為用鹽簡單調味,再落鑊油炸,雞肉有少少乾身,明太子夠惹味🥢海老天婦羅 💰108✨有4件海蝦同一件秋葵,炸粉幾薄,炸得鬆脆,蝦都彈牙新鮮🥢安格斯牛肉稻庭烏冬 108✨薄片,粉嫩夠牛味,熟度剛好,油脂適中唔會太油✨烏冬份量多,偏扁身,浸耐左會好少腍,加入豚骨湯底,配上香蔥花、海帶、日式魚蛋🥢鹽燒白鱔 💰78✨白鱔件上面有照燒醬汁同鹽粒燒熟,燒得

居酒屋提供多款刺身壽司卷物、食事、串燒、燒物、酒精飲品供客人選擇,同朋友一齊嚟吹水都幾休閒寫意㗎😍

🥢櫻花蝦鮪魚腩卷 💰158

✨口感外軟內脆,估唔到用上生菜餡清清哋又有清脆口感😍

🥢德島雞肉棒 💰42

🥢明太子雞翼 💰42

🥢海老天婦羅 💰108

✨有4件海蝦同一件秋葵,炸粉幾薄,炸得鬆脆,蝦都彈牙新鮮

🥢安格斯牛肉稻庭烏冬 108

✨薄片,粉嫩夠牛味,熟度剛好,油脂適中唔會太油

🥢鹽燒白鱔 💰78

✨白鱔件上面有照燒醬汁同鹽粒燒熟,燒得外皮香脆夠油脂,白鱔又厚肉無骨,👩🏻‍💼大孖好鍾意,絕對稱得上高水準

🥢白桃雪芭 💰40

✨採用原個白沖桃,師傅橫切白桃開,將白桃肉挖出榨成果汁,再將果汁同奶倒外殼,最後放入冰櫃雪至硬身
✨雪芭好幼滑冇一粒粒冰粒😍白桃雪芭香甜,滑到好似食緊雪糕

✍🏻總評:

• 海老天婦羅
  • 安格斯牛肉稻庭烏冬
  • 鹽燒白鱔
  • 白桃雪芭
最近都去多咗佐敦果頭食嘢。呢間位於佐敦文英街嘅日式居酒屋,睇落門面低調,但一入到店內感覺十分溫暖,仿如置身於日本咁,周圍都佈置好多畫、彩旗同擺設,燈光柔和💡好有日系氣氛 ❤️最吸睛係其中一幅牆身,係大大幅冬天嘅富士山風景畫 🗻🌸 好打卡able 📸😁🍢 串燒:🥬 秋葵串夠爽口,鍾意食秋葵嘅,一定覺得叫一份係唔夠喉 😂🐖 黑豚露筍黑豚肉比我想像中嫰口 😀 唔錯,露筍夠爽脆 👍如果再juicy d就更正 😙🐔 德島雞腎雞腎燒得幾香口,肉質彈牙,有嚼勁 😋🥗 什菜天婦羅 (5件)有南瓜、番薯、鮮冬菇、杏鮑菇等熱辣辣上檯 😋 炸得唔係好油 👍 外皮好脆口 🤩🍙 晴卷 (帆立貝鵝肝卷)居酒屋嘅招牌item,必叫!🤩每件都舖咗主角:鵝肝同帆立貝,再加點卜卜脆口嘅三文魚籽、仲有香口嘅芝麻 😍鵝肝同帆立貝入口即溶!🤤 呢款卷物口感好豐富呢🤗❤️🦐 燒大花虎蝦呢個推介🔥燒得好靚,拎嚟果陣係好香!啖啖蝦肉,幾甜仲好彈牙,仲有蝦膏 😋🍛 松葉鰻魚丼大大塊鰻魚,鰻魚厚身肥美,又唔會過多汁搞到鹹得滯,鰻魚索哂醬汁好入味 👍😋

🍢 串燒:

🥬 秋葵串
夠爽口,鍾意食秋葵嘅,一定覺得叫一份係唔夠喉 😂

🐖 黑豚露筍
黑豚肉比我想像中嫰口 😀 唔錯,露筍夠爽脆 👍
如果再juicy d就更正 😙

🐔 德島雞腎
雞腎燒得幾香口,肉質彈牙,有嚼勁 😋

🥗 什菜天婦羅 (5件)
什菜天婦羅

有南瓜、番薯、鮮冬菇、杏鮑菇等
熱辣辣上檯 😋 炸得唔係好油 👍 外皮好脆口 🤩

🍙 晴卷 (帆立貝鵝肝卷)
晴卷 (帆立貝鵝肝卷)

居酒屋嘅招牌item,必叫!🤩
鵝肝同帆立貝入口即溶!🤤 呢款卷物口感好豐富呢🤗❤️

🦐 燒大花虎蝦
燒大花虎蝦

呢個推介🔥燒得好靚,拎嚟果陣係好香!
啖啖蝦肉,幾甜仲好彈牙,仲有蝦膏 😋

🍛 松葉鰻魚丼

2023-04-17
什菜天婦羅
晴卷 (帆立貝鵝肝卷)
燒大花虎蝦
松葉鰻魚丼
l前排同朋友想搵個地方傾耐d 計,發現左呢間隱世,絕對可以傾成晚嘅居酒屋🏮。居酒屋入面好日本風,食物都唔錯!ps店員服務都好好的~【推介:串燒】去居酒屋通常都會食下串燒,呢到串燒每串都好用心,水準幾好!🍢 鹽燒黑豚腩串 $48- 個人最鍾意呢款,厚切且肥瘦均勻,豬肉味濃,肉汁juicy。外層少少脆,配少鹹調味,水準幾好!🍢 德島雞肉棒 $42- 入面多軟骨,好爽脆,點上濃濃蛋黃好滋味🍢 黑豚露荀$38- 難得嘅係,入面露荀係粗身好juicy爽脆,配埋外層烤得好香嘅薄片豬肉,好有層次感【大大條鰻魚飯】🍱松葉鰻魚丼$158- 係好大塊鰻魚且厚肉,飯好軟香,特別鍾意鰻魚汁濃度恰到好處,撈飯一流🦪珍寶吉列廣島蠔(2件)$68- 外脆薄薄炸皮唔油膩,入面蠔好香口🌟 櫻花蝦鮪魚腩卷(6貫)$158- 好有心思地在tuna蓉上鋪了櫻花蝦,好惹味🐟真鯛壽司$40/一件- 真鯛晶瑩剔透,幾新鮮餐廳仲有房可以自成一角,真係朋友聚會好地方!
l

【推介:串燒】
去居酒屋通常都會食下串燒,呢到串燒每串都好用心,水準幾好!

🍢 鹽燒黑豚腩串 $48
鹽燒黑豚腩串

🍢 德島雞肉棒 $42
德島雞肉棒

- 入面多軟骨,好爽脆,點上濃濃蛋黃好滋味

🍢 黑豚露荀$38

【大大條鰻魚飯】

🍱松葉鰻魚丼$158

🦪珍寶吉列廣島蠔(2件)$68
珍寶吉列廣島蠔

- 外脆薄薄炸皮唔油膩,入面蠔好香口

🌟 櫻花蝦鮪魚腩卷(6貫)$158
櫻花蝦鮪魚腩卷

- 好有心思地在tuna蓉上鋪了櫻花蝦,好惹味

🐟真鯛壽司$40/一件

- 真鯛晶瑩剔透,幾新鮮

餐廳仲有房可以自成一角,真係朋友聚會好地方!
鹽燒黑豚腩串
德島雞肉棒
珍寶吉列廣島蠔
櫻花蝦鮪魚腩卷
🇯🇵今日去柯士甸站交收順便去附近食埋個晏對呢個地方完全唔熟悉既我求其上網搵左間日本野就入左去 點知就有驚喜🌟餐廳以和風佈置為主 位置唔算好多但坐得舒服 2人台都算好大lunch menu價錢合理 質素亦算物超所值🫶🏻🍣東京時令壽司定食 (7貫) with 牛肉烏冬 $178同朋友一人嗌左一個餐首先每個餐都包左一個湯同沙律🥗落台時店員會同你講解一下每款壽司🍣刺身亦非常新鮮 而且唔會薄身烏冬用讚岐鳥冬是基本而且牛肉都係上等牛 肉味濃🐄🐟火炙鮭魚親子丼 $98身為三文魚愛好者既我就揀左呢個上面超級多三文魚籽 配埋壽司飯更有層次感🤤而且火炙三文魚燒得剛好 唔會過火食到三文魚本身既鮮味亦有燒過既油香🥹🐓雞皮餃子 $58好似唔多地方有得食見到有一定要嗌!🫣雞皮夠薄 餡料足👍🏼煎得好脆 做到外脆內嫩 好惹味🐣唐揚雞軟骨 $48要讚下佢啲炸物都唔會食到成口油雞軟骨算大舊 食到少少肉加軟骨爽口脆軟身加上少少嫩滑肉質 更有口感🤤而且份量好多 慢慢飲酒傾計一流🍸晴の居酒屋📍佐敦文英街33號地舖
🇯🇵

而且份量好多 慢慢飲酒傾計一流🍸

晴の居酒屋
📍佐敦文英街33號地舖
2023-04-30 17 浏览
尋日就嚟左佐敦文英街,個到而家越來越多小店同Cafe☕️🍢我哋就揀咗一間非常有日式風「晴」嘅晴之居酒屋!佢哋嘅裝修好有日式居家感覺,舖頭中間仲有一幅大大幅嘅嘅富士山🗻// 二人前 $588 //什錦魚生丼吞拿魚蓉反卷牛膀醬油漬沙律燒大虎蝦燒黑豚露荀雞皮餃子唐揚雞件日本叉燒烏冬日本抹茶紅豆蕨餅又懶又有選擇困難症嘅Food Sec見到佢哋menu有個咩都有既日系便當「爆炸盒」💣🍱就果斷地揀咗🤣🤣🤣(當然「爆炸盒」呢個名係Food Sec自己改嘅🤪店家係好正常地稱佢為「二人前」所以如果你嚟嘅話千祈唔好講你想要一個爆炸盒😂😂😂😂)佢哋嘅二人前裝咗係一個好大嘅便當盒入邊,入面有齊前菜🥗、主菜🍣、小食🍗,仲有甜品🍨!另外仲會送多兩碗叉燒烏冬🍜~真係好豐富,成個爆炸盒咁!!特別想推介佢哋嘅鹽燒虎蝦,肉質超級彈牙!🦐🦐🦐整體食物嘅質素都好唔錯,款式又多,每一啖都食到唔同口味嘅嘢食,超級有新鮮感,真係好過癮😚😚串燒雞腎 $38最後口痕嘅Food Sec同Food Boss叫多咗串串燒雞腎,燒得相當出色!😆😆無論係調味定係口感嘅控制都做得好好,爽口彈牙又夠味~味道:👩🏻‍💻7.5/10 性價比:👩🏻‍💻7/

// 二人前 $588 //

味道:👩🏻‍💻7.5/10
性價比:👩🏻‍💻7/10
環境:👩🏻‍💻7.5/10
2023-04-29 25 浏览
🍱晴の居酒屋 星期五7時到達,好熱鬧,9成滿,有氣氛。職員親切有服務,會關心你用餐體驗:例如問吓你啲嘢食點,或者主動問你要唔要碗仔之類。門口有錶位,不過比較難有位。食咗:雞皮餃子(4件)$58唐揚雞軟骨 $48海老天婦羅(4隻)$108晴巻(帆立貝鵝肝巻)$168安格斯牛肉稻庭烏冬 $108德島雞肉棒 $42@朝日啤酒 $38@烏冬份量超大,想食記得share 食,唔係食唔到其他嘢,烏冬質地好滑,湯底都好香濃。推介海老天婦羅,炸粉唔會太厚,蝦好食。唐揚雞軟骨,份量都唔少,炸得剛剛好,送啤酒一流。雞肉串加埋日本雞蛋,推介。帆立貝鵝肝卷,比較特別,喺第二啲地方未食過。不過呢碟要$168,可能因為有鵝肝同帶子。有些食物單價比較貴,不過有些食物份量比較大,所以除開之後價格合理,服務同味道都唔錯。我哋兩個人,冇食刺身類,人均消費$300 頭,食到超飽。另外見到佢有lunch Menu,價錢會平一截,有機會都想去試吓。
🍱晴の居酒屋

門口有錶位,不過比較難有位。
食咗:
安格斯牛肉稻庭烏冬 $108
德島雞肉棒 $42@
朝日啤酒 $38@

推介
海老天婦羅,炸粉唔會太厚,蝦好食。

唐揚雞軟骨,份量都唔少,炸得剛剛好,送啤酒一流。

雞肉串加埋日本雞蛋,推介。

我哋兩個人,冇食刺身類,人均消費$300 頭,食到超飽。
2023-04-28 24 浏览
佐敦附近好多餐廳一向都臥虎藏龍。今次來到 #晴の居酒屋 裝修好靚,周圍都佈滿漫畫裝飾,店內也放著動漫音樂,非常好氣氛。整體食物水平高上,店員服務態度好~ 值得回頭🥢二人前 晴の御宴- 雜錦魚生丼飯:並非一般角切刺身,魚生大大件超新鮮。有三文魚、鯛魚、吞拿魚蓉、吞拿魚腩、蟹籽,款式多,非常滿足- 燒虎蝦:兩大隻虎蝦,蝦頭有膏,蝦肉燒到剛好唔太乾- 鮪魚腩蓉反卷:味道剛好,正常發揮- 雞皮餃子:最正!最鍾意食!對薄薄一層雞皮炸到香脆造成餃子,入口爆汁,非常惹味- 炸雞件:炸雞件都到非常新鮮脆口,配埋沙律一齊食係絕配- 黑豚肉蘆筍卷:好味- 沙律:正常ok- 日本叉燒烏冬:份量都算大碗。叉燒OK,反而烏冬意想不到的滑溜溜- 日本紅豆蕨餅:蕨餅不太甜,紅豆反而超甜超好味🥢唐揚日本池魚仔:另外加了一碟,魚仔沒有腥味,夠脆口~

🥢二人前 晴の御宴

- 燒虎蝦:兩大隻虎蝦,蝦頭有膏,蝦肉燒到剛好唔太乾

- 鮪魚腩蓉反卷:味道剛好,正常發揮

- 炸雞件:炸雞件都到非常新鮮脆口,配埋沙律一齊食係絕配

- 黑豚肉蘆筍卷:好味

- 沙律:正常ok

- 日本紅豆蕨餅:蕨餅不太甜,紅豆反而超甜超好味

🥢唐揚日本池魚仔:另外加了一碟,魚仔沒有腥味,夠脆口~

2023-04-25
佐敦動漫風居酒屋,掛滿日本經典動漫海報,耳熟能詳動漫歌充斥腦海,雖然壽司種類都多,相對地燒物更出色🤗. ◮ 串燒🍢鹽燒黑豚腩串$48 • ⁶ ⁄ ₁ ₀ 稍微燒過火,略有嚼勁🍢厚燒牛舌芯$68 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️ 雖然有厚度仍然保持爽嫩多汁🍢鹽燒白鱔$78 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️超厚肉,爽口🍢德岛雞肉棒$42 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️超大粒蛋,蘸汁入味,雞肉鬆軟. ◮ 小食🥟雞皮餃子$58 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 🎖️ 新穎食法,雞皮包住肉餡,外皮脆口😗🐠日本池魚仔$48 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 炸得香口😋. ◮ 壽司🍣晴の卷 (帆立貝鵝肝卷)$168 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 🍣三文魚腩壽司$25 • ⁶ ⁄ ₁ ₀

. ◮ 串燒
🍢鹽燒黑豚腩串$48 • ⁶ ⁄ ₁ ₀
稍微燒過火,略有嚼勁
牛舌

🍢厚燒牛舌芯$68 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️
雖然有厚度仍然保持爽嫩多汁
白鱔

🍢鹽燒白鱔$78 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️
超厚肉,爽口
德岛雞肉棒

🍢德岛雞肉棒$42 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️
超大粒蛋,蘸汁入味,雞肉鬆軟

. ◮ 小食
🥟雞皮餃子$58 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 🎖️
新穎食法,雞皮包住肉餡,外皮脆口😗
池魚仔

🐠日本池魚仔$48 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
炸得香口😋

. ◮ 壽司
晴の卷 (帆立貝鵝肝卷)

🍣晴の卷 (帆立貝鵝肝卷)$168 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
🍣三文魚腩壽司$25 • ⁶ ⁄ ₁ ₀
雪葩
牛舌
白鱔
德岛雞肉棒
池魚仔
晴の卷 (帆立貝鵝肝卷)
雪葩
2023-04-22 24 浏览
餐廳滿滿嘅和風居酒屋風格,有好多日本元素嘅裝飾同海報,座位之間都幾闊落,坐得幾舒服。Menu都幾多選擇,淨係刺身壽司🐟嘅選擇都已經好多,而且食材都比較高質,有鯛魚、深海池魚、赤身呢啲omakase先食到嘅魚類,再加埋啲日式燒物同串燒,好滿足呢!今次平日中午嚟到,試咗佢嘅午市嘅定食,幾抵食,最平$78已經嘆到一個set!佢呢度嘅服務都值得一讚,啲壽司上嚟店員都會簡單介紹一下,幾熱情~🙈------------------------------🍣◖東京時令壽司定食(七貫)◗ $178呢個定食有七款壽司,分別係燒拖羅、帆立貝、油甘魚、深海池魚、真鯛、平目同三文魚,都係平時比較少見嘅種類!魚生都好鮮甜,尤其鍾意三文魚同深海池魚,而且幾鍾意佢個醋飯比較細舊,百幾蚊就可以試晒咁多款高級魚!🍱◖蒲燒鰻魚丼◗ $108有一大片鰻魚喺上面,油脂豐富,好香蒲燒汁嘅味道,肉質軟綿,撈飯食真係好正,但就略嫌佢個醃蘿蔔有啲苦澀味呢~🍙◖燒飯團◗ $28飯糰燒得外皮好酥脆,好似一個大飯焦咁,好香口!加入咗啲七味粉,食落脆卜卜好有口感,食到濃濃嘅木魚香味,包埋紫菜食,香味勁有層次!🐓◖德島雞肉捧◗ $42雞肉棒係

🍣◖東京時令壽司定食(七貫)◗ $178

🍱◖蒲燒鰻魚丼◗ $108

🍙◖燒飯團◗ $28

🐓◖德島雞肉捧◗ $42
雞肉棒係日式串燒邊必食,夾雜住粒粒雞軟骨,幾爽脆,點埋佢嘅醬油雞蛋,食落好滑溜!

🐖◖黑豚蘆筍◗ $38
呢個略嫌鹹咗少少,但個蘆筍好爽脆清甜,可以加啲檸檬汁油膩感~

🌟Encore指數:8/10
2023-04-21 23 浏览
💁‍♀️💁‍♂️ 13/4/2023(Thu), Dinner🍽對於佐敦文英街呢一帶既印象本身都係覺得舊樓比較多,但其實都有唔少不同類型既食肆,今晚為食妙妙同A先生就嚟到晴の居酒屋食日本菜。而今晚我地order咗:🔆 瑩光魷魚🦑沖漬($46)瑩光魷魚🦑漬過之後,入口鹹香爽滑,用來送酒一流,所以我地都點返支啤酒🍺 飲飲先。🔆 二人前 晴の御宴🍱($588)用一個盛盒裝住,所有食物都鋪排得好靚,加埋兩碗日本叉燒烏冬🍜,份量絕對足夠兩個人食。🔆 雜錦魚生丼飯🍚有三文魚、吞拿魚赤身、真鯛同埋吞拿魚腩蓉,放喺一層壽司飯上面。即使係魚生飯,但用上既魚生都好新鮮。三文魚油花分佈不錯,食落有魚味同脂香;吞拿魚雖然係赤身,但入口都有淋滑有魚味;真鯛入口魚肉彈牙好食;吞拿魚腩蓉油香豐富,食完口腔中仍滿口脂香。🔆 燒虎蝦🦐兩隻虎蝦🦐大大隻,燒得香口食落蝦肉彈牙。🔆 鮪魚腩蓉反卷同魚生飯既吞拿魚腩蓉一樣,入口同樣油香豐富,食得滿口脂香。🔆 雞皮餃子🥟外層既雞皮炸得香脆,雞油滲入內裏既雞肉餡,香口好食既一份餃子。🔆 炸雞件炸漿薄薄的一層,炸得夠香口,雞肉食落嫩滑有肉汁。🔆 黑豚肉蘆筍卷黑豚肉卷住爽嫩既蘆筍,不用醬汁

而今晚我地order咗:

🔆 瑩光魷魚🦑沖漬($46)

🔆 二人前 晴の御宴🍱($588)

🔆 雜錦魚生丼飯🍚

🔆 燒虎蝦🦐

兩隻虎蝦🦐大大隻,燒得香口食落蝦肉彈牙。

🔆 鮪魚腩蓉反卷

同魚生飯既吞拿魚腩蓉一樣,入口同樣油香豐富,食得滿口脂香。

🔆 雞皮餃子🥟

🔆 炸雞

炸漿薄薄的一層,炸得夠香口,雞肉食落嫩滑有肉汁。

🔆 黑豚肉蘆筍卷

黑豚肉卷住爽嫩既蘆筍,不用醬汁簡簡單單就咁輕輕用鹽調味,食返食材本身黑豚肉既肉味。

🔆 沙律🥗

沙律菜配上日式胡麻醬,清新既蔬菜平衡返套餐入面既肉類。

🔆 日本叉燒烏冬🍜

湯底奶白色,豬骨味濃,有一片火炙過既叉燒,入口香口帶脂香肉香,烏冬煙韌彈牙,細細碗份量剛好。

🔆 日本紅豆🫘蕨餅

紅豆🫘香甜軟糯,配合抹茶蕨餅,煙煙韌韌香甜好食。

🔆 Asahi🍺($38)

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)

👉🏻 裝修富日式風情,店內有唔少日本動漫相關既裝飾

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳位處既文英街有少量錶位🅿️
👉🏻 佐敦站/柯士甸站/高鐵🚄站行過嚟都係10分鐘左右路程
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-04-13
【日式小包廂享受|晴の居酒屋🏮】喜歡私隱度高嘅餐廳,可以靜雞雞咁傾吓心事,但人少少又未能夠全包場…今次搵到一間小包廂餐廳,仲要係我最鍾意嘅居酒屋🏮餐廳有唔同嘅套餐,我想食小食,朋友就想食烏冬,於是乎我哋就點了一個烏冬餐,跟住狂點小食了😂食咗咩🍑日本海膽天婦羅一見鍾情💘用紫菜及紫蘇葉包住沙膽炸成天婦羅,好脆口好有層次,海膽仍是鮮味!我好鍾意呢款小食!旁邊仲有日本小青椒。🍑雞皮餃子炸得好香口,跟烏冬餐就有兩隻。我哋覺得好食,再點一份!🍑味淋雞泡魚乾本身我哋雞泡魚乾忠粉,必食!🍑唐揚日本池魚仔比預期中好味,頭、骨,全條我哋都食晒,點蛋黃醬食好滋味呀!🍑鵝肝黑松露多士落單時店員很細心地提醒我哋,可以點一份share食,因為都幾大件!我哋認同先點一件先,果然真係幾大件,微微黑松露與蜜糖面好夾,我哋share食都覺得很滿足。🍑串燒雞心醬汁調較得唔錯,不過不失🍑串燒黑豚露筍比預期中細份量,但都好,可小食多選擇呢。🍑芝士年糕邪惡芝士呀,熱食好好味,少食多滋味!🍑胡麻醬沙律🍑豬骨湯烏冬🍑菠蘿雪芭及水蜜桃雪芭勁勁勁鍾意呢兩款鮮水果雪芭,基本上一拎上枱我哋就狂期待,不過要放一陣先食得,因太硬食唔到。今次咁啱
【日式小包廂享受|晴の居酒屋🏮】

食咗咩
🍑日本海膽天婦羅
我好鍾意呢款小食!旁邊仲有日本小青椒。

🍑雞皮餃子
炸得好香口,跟烏冬餐就有兩隻。我哋覺得好食,再點一份!

🍑味淋雞泡魚乾
本身我哋雞泡魚乾忠粉,必食!

🍑唐揚日本池魚仔
比預期中好味,頭、骨,全條我哋都食晒,點蛋黃醬食好滋味呀!

🍑鵝肝黑松露多士

🍑串燒雞心
醬汁調較得唔錯,不過不失
🍑串燒黑豚露筍
比預期中細份量,但都好,可小食多選擇呢。
🍑芝士年糕
邪惡芝士呀,熱食好好味,少食多滋味!
🍑胡麻醬沙律
🍑豬骨湯烏冬

🍑菠蘿雪芭及水蜜桃雪芭

今次咁啱有位,我哋可以坐呢間房,只得一間,Lucky!

📍 晴の居酒屋(佐敦)
佐敦文英街33號地舖

#晴の居酒屋 #佐敦美食 #菠羅雪芭必點 #鵝肝多士 #香港美食
2023-04-01
  • 海膽天婦羅