2024-02-06 58 浏览
大圍探朋友再來探訪“木子居酒屋”簡單而美味的Lunch 定食(包蒸蛋/小食/麵豉湯)店內座位舒適寬敞,裝修是日本風木系裝飾,牆邊放滿日本酒樽擺設,在繁忙的生活用短短時間享受午餐,已感覺去咗日本咁好放鬆😍👅和風煮牛舌定食 $ 98牛舌口感嫩滑,煮得淋軟入口即溶,又無牛嘅氈味,日本溫泉蛋超香濃蛋味,配上日本珍珠米有幸福滿足感😍🍚🍣火炙雜錦海鮮丼 $118海鮮丼鋪滿新鮮刺身,大大片帶子/三文魚/油甘魚/左口群邊,炙燒過的刺身,魚油特別香濃好味,配上秘制醬油煮的日本珍珠飯令人停唔到口😋最愛食蒸蛋真係無得輸超香滑😋
大圍探朋友再來探訪
“木子居酒屋”
簡單而美味的Lunch 定食
(包蒸蛋/小食/麵豉湯)
店內座位舒適寬敞,
裝修是日本風木系裝飾,
牆邊放滿日本酒樽擺設,
在繁忙的生活
用短短時間享受午餐,
已感覺去咗日本咁好放鬆😍

👅和風煮牛舌定食 $ 98
牛舌口感嫩滑,
煮得淋軟入口即溶,
又無牛嘅氈味,
日本溫泉蛋超香濃蛋味,
配上日本珍珠米
有幸福滿足感😍

🍚🍣火炙雜錦海鮮丼 $118
海鮮丼鋪滿新鮮刺身,
大大片帶子/三文魚/油甘魚/左口群邊,
炙燒過的刺身,
魚油特別香濃好味,
配上秘制醬油煮的日本珍珠飯
令人停唔到口😋

最愛食蒸蛋
真係無得輸
超香滑😋
2024-01-31 58 浏览
木子居酒屋📌大圍火車站A出口,行約4分鐘今日同朋友入咗嚟行大圍圍方及外圍附近商店,行過見呢間居酒屋環境裝修唔錯,外面掛滿紅紅的日式燈籠。入店內見樓底幾高,幾舒服。還設有吧枱及和風座位。今晚我們就叫咗以下食物:1.土佐豆腐 $682.和風三格 $783.鹿兒島豚肉清湯鍋$1384.木子三文魚盛合$985.花子一夜干($108)總結:呢度適合三五知己放工一齊嚟傾吓,吹吓水,聚一聚。如果喺附近住嘅朋友外賣自取,原來全單有八折。😄咁就好抵食啦。👏👏
木子居酒屋
📌大圍火車站A出口,行約4分鐘

入店內見樓底幾高,幾舒服。還設有吧枱及和風座位。
今晚我們就叫咗以下食物:

1.土佐豆腐 $68
2.和風三格 $78
3.鹿兒島豚肉清湯鍋$138
4.木子三文魚盛合$98
5.花子一夜干($108)

總結:呢度適合三五知己放工一齊嚟傾吓,吹吓水,聚一聚。
大圍真係好多好野食,競爭一直都好大,今次嚟呢一間日式居酒屋,無論裝修,氣氛,食物質素都令人非常驚喜!而且食物選擇多,值得嚟多幾次!😬⭐️和風三格 - 辣味螺肉,芥茉八爪魚,紅酒喬頭呢個前菜,我個人最鍾意係芥末八爪魚,辣辣地咁,八爪魚好有咬口,其實好想叫佢比碗飯我😂。另外,紅酒喬頭都好好食!好爽口,又唔酸,反而仲可以喺食咗好多濃味嘢之後,清下個口腔。😊⭐️日式茶碗蒸估唔到日式茶碗蒸都好味,個蒸蛋有好甜嘅海鮮味,同埋好滑身。平時我好怕食茶碗蒸,但呢個好快就食晒成個!因為佢唔太濃味,唔係好膩🥰,而且好熱,嗰日凍冰冰食超級啱!⭐️三色腐皮海賊 - 松葉蟹蟹肉蟹膏,三文魚,吞拿魚腐皮壽司好足料,餡料裝滿晒成個腐皮🥰。松葉蟹蟹肉蟹膏,味道濃郁。三文魚同吞拿魚好鮮味,腐皮又甜甜地咁,下次嚟重點嗌多幾件腐皮壽司先!⭐️ 野菜天婦羅個人偏好一直係喜歡食野菜天婦羅,多過其他天婦羅。因為首先啲蔬菜要夠新鮮,天婦羅炸粉要夠薄,炸完後入邊嘅野菜要包持到高水份同新鮮,咁先好食!今次最驚喜係一個粟米芯天婦羅,條粟米芯,真係好甜,好好食!🥰 另外其他番薯南瓜都好食,但粟米芯係值得自己做一個餸!😂⭐️鹿兒豚肉清湯鍋適逢當日去天氣

⭐️和風三格 - 辣味螺肉,芥茉八爪魚,紅酒喬頭

⭐️日式茶碗蒸

⭐️三色腐皮海賊 - 松葉蟹蟹肉蟹膏,三文魚,吞拿魚

⭐️ 野菜天婦羅

⭐️鹿兒豚肉清湯鍋
適逢當日去天氣勁凍,叫呢個清湯鍋就最啱,面頭勁多鹿兒豚肉,底下有大量嘅黃芽白,同埋粉皮。湯底好清好甜,黃芽白吸咗好多湯汁,超級鮮甜!冬天食呢一個,暖笠笠就最啱!

2024-01-24 79 浏览
❤️ 三色刺身三文魚-厚切 肥美 新鮮 。油甘魚 紋理清色 厚切 魚味濃。帶子 大粒 新鮮 彈牙❤️鮪魚壽司拼盤大拖羅-大施羅厚切 肥美 油膩分佈重 入口即溶 油香充滿住係口𥚃面中拖羅 -同樣係厚切 無根 脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂,入口非常甘香赤身 -係魚背不含油脂的部位 魚味重❤️火炙吞拿魚 肥美既吞拿魚腩加上炙燒 可以食到吞拿魚腩既鮮同炙燒後 吞拿魚腩同魚油既香 好食❤️吞拿魚蓉小卷海量既新鮮吞拿魚熔滿滿放在小卷上 好滿足❤️雜錦天婦羅2只大蝦 冬菇 青椒 茄子 南瓜天婦羅即叫即炸 炸䊢不厚而宜好脆口 大蝦彈牙 爽口 冬菇 青椒 茄子同南瓜都食得出係非常新鮮 入口鬆脆而且又唔油膩 真係好考師傅既功力📍木子居酒屋 (大圍)大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖
❤️ 三色刺身

❤️鮪魚壽司拼盤
赤身 -係魚背不含油脂的部位 魚味重
❤️火炙吞拿魚

❤️吞拿魚蓉小卷
海量既新鮮吞拿魚熔滿滿放在小卷上 好滿足

❤️雜錦天婦羅
2只大蝦 冬菇 青椒 茄子 南瓜

📍木子居酒屋 (大圍)
大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖
呢間居酒屋,襯托餐廳名字以木系裝潢,好Warm好舒適吸引唔少食客QR Code落單,上菜好有效率✨松葉蟹肉蟹籽沙律青瓜絲加上蟹肉同蟹籽新鮮爽口✨博多牛肉稻庭烏東日本牛肉粒.牛味濃郁烏東滑溜溜.份量充足✨日本蕃薯拼南瓜天婦羅炸得乾爽 唔油膩外層炸粉,夠薄又脆口✨串燒▫️荔枝豚肉卷豚肉包著原粒荔枝肉香甜又多汁▫️豚肉韮菜卷豚肉卷著新鮮韮菜,爽口鮮嫩兩者融入口中,味道同口感都好夾✨茶碗蒸熱辣辣嘅茶碗蒸口感幼滑,加入不同食材令口感更豐富✨青瓜小卷 玉子小卷簡簡單單嘅小卷每粒米飯都均勻加上醬汁沾少少Wasabi已經好好味

呢間居酒屋,襯托餐廳名字
以木系裝潢,好Warm好舒適

吸引唔少食客

QR Code落單,上菜好有效率

✨松葉蟹肉蟹籽沙律
青瓜絲加上蟹肉同蟹籽
新鮮爽口

✨博多牛肉稻庭烏東
日本牛肉粒.牛味濃郁
烏東滑溜溜.份量充足

✨日本蕃薯拼南瓜
天婦羅炸得乾爽 唔油膩
外層炸粉,夠薄又脆口

✨串燒
▫️荔枝豚肉卷
豚肉包著原粒荔枝肉
香甜又多汁

▫️豚肉韮菜卷
豚肉卷著新鮮韮菜,爽口鮮嫩

兩者融入口中,味道同口感都好夾

✨茶碗蒸
熱辣辣嘅茶碗蒸
口感幼滑,加入不同食材
令口感更豐富

✨青瓜小卷 玉子小卷
簡簡單單嘅小卷
每粒米飯都均勻加上醬汁
沾少少Wasabi已經好好味

2024-01-22
依家位於我心中的美食天堂,不是5星級大酒店,而係一間溫馨日式餐廳😍。首先落肚的是黑松露鰻魚卷。卷得細細粒,但正所謂細水長流,每一啖都帶嚟意想不到嘅滿足感。鰻魚滑溜,皮脆肉嫩,佢個香味直沖鼻子,令人馬上嘆為觀止!再黎講講青森山芋,鬼馬食法似雪糕咁上枱,實屬創意十足!口感脆生生,滿口海苔粉朝氣,亦都唔會太過乾巴,幾有驚喜。牛油果三文魚沙律嘅鮮美有如春風一樣拂面而過,牛油果creamy嘅觸感同新鮮三文魚嘅清甜,真係完美嘅搭檔,令人意猶未盡。至於富山炸白蝦,就係我嘅心頭好。脆卜卜嘅身軀攬住白嫩嘅蝦肉,讓人一啖再一啖,實在停唔到口呀!當然,凍蕎麥麵達到了清涼嘅功效,但其實仲可以更有層次一啲。佢嘅鰹魚汁味道其實都幾正,但如果麵身更滑更有嚼勁,就更加完美。最後,埋單之前叫左杯青蘋果梳打,鮮艷嘅顏色勁吸引眼球。呢杯飲品酸酸甜甜,喺這個口味的交織下,係絕妙嘅ending!流利嘅服務、同令人滿意嘅食物,下次必定會再來,同大家分享更多隱藏嘅美食佳肴🥢!

2024-01-09 42 浏览
餐廳資料木子居酒屋菜式: 日本菜 / 酒 / 壽司 / 刺身 / 居酒屋地址: 大圍積富街33號積康樓地下E-G舖今晚同老公撐枱腳,揀咗大圍這間有日本風味的居酒屋,相當不錯!野菜天婦羅:以新鮮的蔬菜為主,有冬菇、茄子、青椒、山藥及南瓜等,口感爽脆,是營養豐富且美味的選擇呢!唐揚雞軟骨粒:外皮酥脆,內部多汁嫩滑,雞軟骨帶有微妙的嚼勁,調味適中,是美味的小吃😊月見燒飯團:口感扎實有嚼勁,飯粒軟糯不散,香口好味👍吉列海老手卷:海老鮮嫩多汁,炸到脆卜卜的好像食有蝦味的薯條,搭配脆口海苔和香甜的壽司飯,口感佳😋木子三文魚盛合:色澤鮮豔,口感鮮嫩,豐富多樣。我個人特別喜愛火炙三文魚壽司,鮮嫩的三文魚切片經過火炙後表面微焦帶有香氣,口感絕佳,回味中😊豚肉韭菜卷:豚肉入口軟嫩多汁,搭配香氣四溢的韭菜,口感豐富,咁樣配搭都唔錯😃日式茶碗蒸:蒸蛋時間控制佳,夠滑、口感細膩,清爽不膩🤗
餐廳資料
木子居酒屋
菜式: 日本菜 / 酒 / 壽司 / 刺身 / 居酒屋
地址: 大圍積富街33號積康樓地下E-G舖

月見燒飯團:口感扎實有嚼勁,飯粒軟糯不散,香口好味👍

日式茶碗蒸:蒸蛋時間控制佳,夠滑、口感細膩,清爽不膩🤗
大圍呢間木系和風居酒屋,店面雖然唔係好大,但座位闊落,樓底夠高,空間感十足,仲有bar枱同tatami位,坐得舒服又有feel~~食物方面都算高質,餐牌好多選擇,菜式有心機諗過,價錢亦親民,推薦之選。🤩1️⃣鮮帆立貝肉($80)肉質鮮甜,不過可以再厚肉啲😜2️⃣壽司自選壽司🍣:蔥拌吞拿魚、三文魚、油甘魚、金目鯛。壽司以赤醋飯製成,配上豐富甘香味嘅刺身魚,整體好滿意。3️⃣豚肉豆苗卷($48)好奇試一試,點知有驚喜喎💜。醬燒豚肉夠香,juicy但偏重味,好彩有中間嘅豆苗令入口感覺爽口,一重一輕,兩者幾搭。4️⃣蕃薯併南瓜天婦羅($78)南瓜同蕃薯都好新鮮,炸粉薄身,入口酥脆但唔油膩👍混入鮮蘿蔔蓉嘅天婦羅汁,唔會過鹹或過甜,充份中和炸物油膩感,沾天婦羅食好夾。5️⃣味醂魚乾($68)鹹香魚味濃郁,燒得剛好唔會乾柴,保留到咬口,送酒一流🍻6️⃣自家製梅酒($58)誠意之作,有梅香,淡淡酒味🥃,甜度酸度啱啱好,易入口。

1️⃣鮮帆立貝肉($80)
肉質鮮甜,不過可以再厚肉啲😜
鮮帆立貝肉

2️⃣壽司
壽司

3️⃣豚肉豆苗卷($48)
豚肉豆苗卷

4️⃣蕃薯併南瓜天婦羅($78)
蕃薯併南瓜天婦羅

5️⃣味醂魚乾($68)
鹹香魚味濃郁,燒得剛好唔會乾柴,保留到咬口,送酒一流🍻
味醂魚乾

6️⃣自家製梅酒($58)
誠意之作,有梅香,淡淡酒味🥃,甜度酸度啱啱好,易入口。
自家製梅酒

蕃薯併南瓜天婦羅
味醂魚乾
自家製梅酒
  • 肉豆苗卷
以前讀𝐮嗰陣都成日出大圍食飯,都冇發現原來大圍有咁多日式餐廳,今次黎圍方行就去咗試下附近既一間居酒屋,佢地既牛舌係近期食過最好味之一,拜託大家黎既話一定要試下佢地既厚燒牛舌心呀!!! (´ސު`) ᵕ̈ 厚燒牛舌心 $𝟏𝟏𝟖ᵕ̈ 牛油果松葉蟹肉脆殼卷 $𝟏𝟔𝟖ᵕ̈ 雜錦天婦羅 $𝟏𝟎𝟖ᵕ̈ 胡麻豆腐蕃茄沙律 $𝟕𝟖ᵕ̈ 豚肉豆苗卷 $𝟒𝟐ᵕ̈ 柚子生啤 $𝟕𝟖首先講咗佢地既【厚燒牛舌心】!! 我用隱世黎形容佢係因為無論係𝐨𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞定𝐢𝐠都好似冇咩人介紹過佢地既燒牛舌!上菜嗰陣係3舊望落黑黑地燒到焦香既牛舌,夾起先發現原來每舊都已經預先切好一片片,牛舌心既中心係呈粉紅色既,咬落係好軟嫩得黎帶少少爽彈,真係一份好出色燒得啱啱好嘅牛舌心(꒪´꒳`꒪) 絕對會為咗呢份厚切牛舌心再訪!鍾意試唔同餐廳既卷物既我叫咗份【牛油果松葉蟹肉脆殼卷🦀🥑】試下~呢份卷物好足料,中間既軟殼蟹炸得好酥脆,面頭仲有少少松葉蟹肉同牛油果做點綴,卷物既飯都好有心機咁用醋飯整成,係份唔錯既卷物喔(๑❛ᴗ❛๑)朋友話想食天婦羅就叫咗份【雜錦天婦羅】,佢地既選材幾有心機,出咗天婦羅蝦🦐同南瓜、茄子、冬菇之外,仲有用魚做食材,炸物唔油

ᵕ̈ 厚燒牛舌心 $𝟏𝟏𝟖
ᵕ̈ 牛油果松葉蟹肉脆殼卷 $𝟏𝟔𝟖
ᵕ̈ 雜錦天婦羅 $𝟏𝟎𝟖
ᵕ̈ 胡麻豆腐蕃茄沙律 $𝟕𝟖
ᵕ̈ 豚肉豆苗卷 $𝟒𝟐
ᵕ̈ 柚子生啤 $𝟕𝟖

首先講咗佢地既【厚燒牛舌心】!!

朋友話想食天婦羅就叫咗份【雜錦天婦羅】,佢地既選材幾有心機,出咗天婦羅蝦🦐同南瓜、茄子、冬菇之外,仲有用魚做食材,炸物唔油膩,如果個炸粉可以整得再薄啲就更加好味喇!

食完牛舌心同天婦羅覺得有啲膩,就叫咗份
【胡麻豆腐蕃茄沙律🥗】同埋【豚肉豆苗卷】~份沙律比想像中大份,淋上咗胡麻醬汁既豆腐食起黎更加嫩滑~而個豚肉豆苗卷就係用咗日本豆苗捲成既,因為豆苗既份量好多,所以食落就冇平時食豚肉卷既油膩咁~
2023-12-29 58 浏览
好耐冇嚟大埔,細個對大埔就係踩單車嘅回憶😀 大個就係跑10k同野餐,都係玩樂之區。呢條大埔食街,都係次次玩完又攰又餓嘅好去處。日式居酒屋🏮係我至愛,呢間小店我嘅評價都幾高😋三文魚加州卷卷我相信呢信係店舖必點之選,因為隔離一人張枱都有嗌😎 肥美嘅三文魚加鮮甜魚子,正呀😍牛油果三文魚沙律🥗牛酒果同三文魚好夾,仲有大大粒生筋子爆漿😍 多到可以一匙羹咁食,幸福感滿滿!燒雞頸&天婦羅🍤番薯南瓜炸物即叫即炸熱辣辣🔥三色腐皮海賊🏴‍☠️甜甜嘅腐皮船包裹住甜豉油日本米家飯,上面有三款唔同嘅刺身了,軍艦,但係佢喺面頭仲加咗香酥嘅炸蔥,令到成件事更加夾😍福岡溫泉蛋蕎麥麵🍜食到最後點都要一份主食作結,蕎麥麵嘅清甜醬汁周溫泉♨️蛋好夾,令到呢餐好完滿!

三文魚加州卷卷

福岡溫泉蛋蕎麥麵🍜
2023-12-04
  • 三色腐皮海賊
2023-12-22 77 浏览
這間居酒屋空間感充裕,樓底很高,座位闊落,適合三五知己來聚餐。裝潢以木為主調,設有Bar檯和和風座位,尤如置身異地,給食客一個輕鬆的環境享用食物。我們2人選吃了5款食物:牛油果三文魚沙律 $98賣相很美,給人清新開胃的感覺。牛油果和三文魚新鮮甜美,兩者可說是完美組合。沙律菜也很新鮮爽口,醬汁酸酸的,炸蒜香口,不俗的開胃前菜。三文魚加州卷 $128同樣賣相不錯,三文魚新鮮,飯粒有嚼勁。清酒煮蜆 $98蜆肉數量很多,清酒汁帶點甜味。土佐豆腐 $68土佐豆腐滿足了又想香口又想清淡的食客,外層炸皮香口,內裡豆腐軟滑,附帶有淡淡的豆香,加上醬汁及鰹魚碎,錦上添花。牛肉辛味鍋 $138這個牛肉鍋充滿驚喜,首先辣味惹味,但不會蓋過食材原有味道。此外,原以為是粉絲,怎知原來是白布烏冬,煙韌有嚼勁。牛肉份量也不少,牛肉味濃,容易咬開。以上價格需另加一服務費

我們2人選吃了5款食物:

牛油果三文魚沙律 $98
牛油果三文魚沙律

三文魚加州卷 $128
三文魚加州卷

同樣賣相不錯,三文魚新鮮,飯粒有嚼勁。

清酒煮蜆 $98
清酒煮蜆

蜆肉數量很多,清酒汁帶點甜味。

土佐豆腐 $68

牛肉辛味鍋 $138
牛肉辛味鍋

以上價格需另加一服務費
牛油果三文魚沙律
三文魚加州卷
牛肉辛味鍋
2023-12-20 30 浏览
踏入冬天,但又唔想餐餐都食火鍋,朋友就提議去大圍呢間「木子居酒屋」。居酒屋門外掛上一排排紅燈籠🏮,裝修環境好有日式feel,餐廳內播放耳熟能詳的日本歌曲,座位寬敞、樓底高,彷彿置身於日本的居酒屋一樣。好適合三五知己放工一齊嚟Chill一Chill 🥃食物種類都有好多,我們點了以下食物:🔹鹿兒島豚肉清湯鍋~冬天必點之選,唔想食火鍋而又想食熱辣辣鍋物,呢個就最好🔹黑松露鰻魚卷~鰻魚好厚身,黑松露味也很出,值得一試。🔹野菜天婦羅~炸粉唔厚但又炸得好脆🔹西京味噌豬腩~店員推介新菜式,非常香口🔹月見燒飯團~飯團燒得脆卜卜環境同食物CP值都幾高,下次可以再來。

食物種類都有好多,我們點了以下食物:

🔹黑松露鰻魚卷~鰻魚好厚身,黑松露味也很出,值得一試。

🔹野菜天婦羅~炸粉唔厚但又炸得好脆
🔹西京味噌豬腩~店員推介新菜式,非常香口

🔹月見燒飯團~飯團燒得脆卜卜

環境同食物CP值都幾高,下次可以再來。

• 月見燒飯團
上次同娘娘入大圍行下the wai,周圍行下想食居酒屋,見到呢間覺得環境唔錯就入去試吓🥰環境好大好舒服,裝修都好地道,真係好似去了日本咁。💂🏻‍♀️《和風三格》$78和風三格包括味付海蜇、生芥辣八爪魚粒及辣味螺肉,呢三款都好好食,而且好新鮮!作為前菜都幾開胃~ 另外餐廳仲送咗串燒秋葵,燒咗嘅秋葵,比較易入口👍🏻評分: 75/100💂🏻‍♀️《土佐豆腐》$68呢個豆腐幾推薦🥢炸豆腐配有木耳絲,豆腐炸後外表酥脆,入面嫩滑,而且充滿豆香!配埋日式醬汁好夾!評分: 80/100💂🏻‍♀️《黃金芝士西京燒》$68燒完嘅芝士入口即溶,鍾意食芝士嘅朋友就一定要試!好濃嘅芝士味,同埋記得一定要趁熱食,因為凍咗之後就會變硬🤭評分: 75/100💂🏻‍♀️《豚肉韭菜卷》$42豚肉加韭菜呢個配搭一定冇死😳豚肉燒得好juicy,包住滿滿嘅韭菜,一啖食落去,真係好滿足。評分: 85/100💂🏻‍♀️《鹿兒島和牛烏冬》$158兵仔鍾意食啲熱野暖下個胃,烏冬用稻庭烏冬,所以比較偏幼身!和牛嘅份量好多🐮而且唔會好韌。湯底嘅味道有少少生薑味,唔鍾意食薑嘅朋友仔要注意!評分: 75/100💂🏻‍♀️《茶碗蒸》$58 @2用日本雞蛋及

💂🏻‍♀️《和風三格》$78

💂🏻‍♀️《土佐豆腐》$68
評分: 80/100

💂🏻‍♀️《黃金芝士西京燒》$68

💂🏻‍♀️《豚肉韭菜卷》$42
評分: 85/100

💂🏻‍♀️《鹿兒島和牛烏冬》$158

💂🏻‍♀️《茶碗蒸》$58 @2
用日本雞蛋及高湯蒸製出來 ,蒸得好嫩滑,而且有好多配料🍥值得一試。
評分: 80/100

總結:
環境好大好舒服,適合同朋友一齊聚會傾偈,另外仲有好多 壽司同埋串燒🍻嗌杯酒啤啤佢正阿!

頒發軍階:少校🎖🎖🎖
2023-12-18 22 浏览
約咗朋友去大圍食飯,大家又唔係好肚餓,所以就揀咗呢間居酒屋,可以食吓小食傾吓偈。餐廳木系裝修,有好多日式嘅擺設,而且樓底高,空間感十足,當日都幾full,所以我哋被安排到吧枱坐,感覺更加地道。胡麻豆腐蕃茄沙律 $78沙律菜新鮮,蕃茄爽甜,配嫩滑嘅豆腐及胡麻醬好夾好fresh👍🏻三色腐皮海賊 $98生吞拿魚蓉、蟹膏蟹肉、角切三文魚粒食材新鮮豐富,配上甜甜嘅腐皮,三款口味味道都唔錯👍🏻豚肉韮菜卷 $42豚肉燒得香脆,韭菜燒得啱啱好唔會乾,兩樣夾埋口感十足👍🏻牛油果軟殼蟹手卷 $58軟殼蟹算大隻多肉,炸得酥脆,配牛油果蟹籽口感豐富👍🏻野菜天婦羅 $78番薯、菇、南瓜、青椒、茄子炸粉唔會好厚,好鬆脆,野菜亦保持Juicy👍🏻日式茶碗蒸 $28@蛋蒸得好滑,蛋味香濃👍🏻一路食嘅時候見到好多特別又精緻嘅菜式上菜比其他客人,所以我覺得可以再次到訪,試吓其他菜式啊❤️美味指數🍽:8.510 環境指數📸:8.5/10整體表現💜:8.5/10CP值指數😎:8.5/10

胡麻豆腐蕃茄沙律 $78

三色腐皮海賊 $98
生吞拿魚蓉、蟹膏蟹肉、角切三文魚粒
食材新鮮豐富,配上甜甜嘅腐皮,三款口味味道都唔錯👍🏻

豚肉韮菜卷 $42
豚肉燒得香脆,韭菜燒得啱啱好唔會乾,兩樣夾埋口感十足👍🏻

牛油果軟殼蟹手卷 $58
軟殼蟹算大隻多肉,炸得酥脆,配牛油果蟹籽口感豐富👍🏻

野菜天婦羅 $78
番薯、菇、南瓜、青椒、茄子
炸粉唔會好厚,好鬆脆,野菜亦保持Juicy👍🏻

日式茶碗蒸 $28@
蛋蒸得好滑,蛋味香濃👍🏻

美味指數🍽:8.510
環境指數📸:8.5/10
整體表現💜:8.5/10
CP值指數😎:8.5/10
一段時間無經過呢邊,見到有間新嘅居酒屋就入去試下,應該係近一年先開的吧。店面幾大,顧客不少,但亦無須等位。整體而言,價錢中等,食物質素不錯。長崎縣深海池魚薄切 - 10切 ($198): 池魚肉質較爽實肥美,味道鮮甜,蘸少許酸汁更為美味。和風三格 ($78): 分別有明太子沙律、酸喬頭及豬耳:其中明太子加左沙律醬,既鮮香,又香甜。土佐豆腐 ($68): 酥脆嘅炸豆腐加入鰹魚碎及鰹魚醬汁,香口惹味,豆腐亦非常幼嫩可口。野菜天婦羅 ($78): 炸粉薄滑,食落唔厚粉,蔬菜分別有南瓜、茄子、香菇、青椒及粟米芯等。月見燒飯團 ($38): 飯團外層煎至金黃香脆,蘸蛋漿及日式醬油享用,食落都幾夠香,無肉都唔會太單調。

2023-12-16