2024-09-28
係「功夫」買完珍奶,差唔多12:00,「木屋」都就快開門。慢煮叉燒拉麵($45)加叉燒(+$10)同樣都係一人店舖,但同樣快手快腳,大約五分鐘就有得食。先試一啖湯底,醬油湯加少少鮮味,味道不錯(飲咗接近成碗,之後都無勁口渴情形);叉燒有六片(加咗叉燒),每片嘅size都幾大,係咪慢煮我就唔知,但食落好軟嫩,而且因為都有啲厚度,所以口感十足,好味道;糖心蛋有半隻,蛋白軟滑,蛋黃流心;荀大約有六條,煮得爽口,最重要無怪味;最後拉麵,是偏幼身嘅白直麵條,煮嘅時間控制很好,麵條唔會太淋,有咬口,沒有鹼水味(但個人都係喜愛粗身黃曲麵)。結論:呢碗拉麵CP值爆燈。$55有如此質素,坊間同樣份量及質素應該好難搵到。但可能因為地點問題,佢先可以做到呢個價位,如果地點方便啲,租就會貴啲,成本高咗要賣貴啲,咁就另外講法了。
慢煮叉燒拉麵($45)加叉燒(+$10)
同樣都係一人店舖,但同樣快手快腳,大約五分鐘就有得食。