2020-06-21 120 浏览
自從疫情後,好多時都去木船買外賣早餐,已買過8次以上,今日weekend又買啦,我打去叫外賣,然後叫工人姐姐拎返黎。工人姐姐打俾我「Mam, wait, I pass to her. Excuse me, can you talk with my mam? Sorry..... 」突然cut左線,姐姐再打俾我,我聽到同一番對話,但冇人肯聽,咁我叫姐姐收線先,打中文字whatapps ,等佢俾店員睇。轉頭又打黎,俾左店員聽,店員同我confirm張單,我以為ok啦收線,隨即店員投訴我工人冇禮貌,我話唔係喎,我聽住工人兩次對話好有禮貌,又Excuses又sorry,然後店員話唔係佢黎,但佢又不停講頭先我工人催佢聽電話。我見佢係乜都唔聽,只投訴我工人(但又唔係事實,我聽住對話嘛)我喝止佢我話我地肚餓,唔該佢俾返電話,找錢,食物我工人。自己冇禮貌反話人地冇禮貌。
我喝止佢我話我地肚餓,唔該佢俾返電話,找錢,食物我工人。
自己冇禮貌反話人地冇禮貌。
外卖自取
2020-06-18 110 浏览
大埔友熟悉嘅泰國餐廳變左泰式粉麵專門店,點都要幫襯下睇下水準值唔值得bookmark嘅。裝修無咩點變,最大轉變係轉左餐牌。木船雜錦湯金邊粉,有牛丸、魚蛋、雞絲、牛腩、札肉等等,湯底係傳統泰式船麵湯底,顏色夠哂深。食落好大浸泰式香料味,勁大碗又乜都多嘅份量!泰汁燒黑豚肉丼,非常驚喜!豚肉邊燒得好香,泰式汁燒起嘅豚肉非常惹味,面頭係木瓜絲,中間有半熟蛋,底下係香飯,成個配搭同味道係超乎我意料。加十幾蚊就可以追加小食,我地追加左單骨雞翼同烤魚餅,勁抵食!熱辣辣!追加飲品加$12就有特飲,青檸梳打同以前一樣,都係用係泰國正宗梳打水;鹹檸七就係罐裝七喜另上,夠哂味又夠哂凍
裝修無咩點變,最大轉變係轉左餐牌。

木船雜錦湯金邊

單骨雞翼
烤魚餅
青檸梳打、咸檸七
2020-06-18 81 浏览
去年吃過木船,當時是泰國小菜為主,今天再經過,轉型成了更貼地的餐飯/粉麵專門店,但泰式美味依然保留。餐牌上能找到各種泰式食品,如冬陰功、串燒、咖喱等,不過全都改成更貼地親民的價格,跟飯或粉麵。泰式食品多姿多彩的小食和飲品亦可以跟餐加錢嘗到。筆者就點了招牌的泰汁燒黑豚肉飯+黑椒蒜香雞錘+龍眼冰。飯上鋪了大量白色的蔬菜(?)我初時以為是豆芽。撥開後大量的燒肉浮現出來。還有半熟蛋,拌飯一流。一啖飯+少許蛋醬+燒肉=最完美和完整的食法。燒肉燒得非常香口入味,肉汁亦新鮮充足,就像高級燒肉店的質素,而且由師傅專業燒製,每一片都有香脆的外圍和肉汁飽滿的內部。飯有用醬汁調味,讓客人可以有不同的食法,如單獨食曬燒肉再吃飯也不會淡茂茂。回來飯面那些白色的蔬菜,揭曉它的真身——原來是泰式木瓜沙律,而且調味調得酸甜惹味,讓這碗飯的風味層次提升不少。雞錘也燒得外脆內嫩,可以看到肉汁。而且15蚊就有三件,比麥_勞的脆X雞翼還便宜。龍眼冰很滋潤,有濃郁的龍眼味道。配合燒烤煎炸食物吃剛剛好。龍眼份量也真的很多,可以撈來吃一個人吃完很飽很滿足。雖然想試多幾款食物,但主食會吃不完,和朋友來吃就好了。

飯上鋪了大量白色的蔬菜(?)我初時以為是豆芽。

撥開後大量的燒肉浮現出來。
還有半熟蛋,拌飯一流。

龍眼冰很滋潤,有濃郁的龍眼味道。配合燒烤煎炸食物吃剛剛好。

龍眼份量也真的很多,可以撈來吃
2020-06-16
  • 泰汁燒黑豚肉飯
  • 黑椒蒜香雞錘
  • 龍眼冰
2020-06-17 58 浏览
呢間餐廳好似開咗唔係好耐,喺門口見到餐牌,忙完發覺啲小食超級平,每款都只不過係10幾廿蚊,所以即刻入去試吓。小息我叫咗芝士磨菇雞翼同埋泰式春卷。雞翼去咗骨,入面釀咗芝士同蘑菇,外面好香脆,雞嘅油份再加上蘑菇同芝士嘅香,非常惹味非常邪惡,$26有兩隻其實都幾抵。泰式春卷,$13有三條,佢個皮唔同平時嘅春卷皮,係類似豬網油,有好多個窿,所以食落去非常之香脆酥化,非常推薦。軟殼蟹魚柳青咖喱飯,呢個主食就麻麻哋。都係小食比較抵食又好味。

小息我叫咗芝士磨菇雞翼同埋泰式春卷。

軟殼蟹魚柳青咖喱飯,呢個主食就麻麻哋。
都係小食比較抵食又好味。
呢間新開嘅泰國餐廳位於太和地鐵站附近,價錢平民,而且食物款式眾多,所以就去試吓。燒豚肉飯,非常有驚喜,頂部有少少木瓜沙律,酸酸甜甜非常開胃。豚肉燒得好香口,而且醃製嘅醬汁味道好特別,都係偏甜酸,再加埋入邊有個流心蛋,撈埋一齊食味道非常豐富。泰式鳳爪沙律,雖然價錢好平,但係鳳爪得四件,大多都係沙律菜。鳳爪無骨,咬落去爽脆但偏硬,調味唔錯,唔會太辣。青靈梳打,梳打水係泰國進口,係無糖嘅,但飲落去有少少甜味,感覺好健康又好飲。

2020-06-17 38 浏览
香港好多地方都可以食泰國菜,但係大埔其實冇乜泰國才可以食,最近都可能要去到九龍城先有得食,咁岩經過見到近太和開咗間專食泰國菜嘅Cafe,今晚專程嚟試吓好冇食先!淨係睇價錢都覺得好抵食,我大概6:00嚟到,食晚飯嘅時間,每個飯或麵大概都係$50至$70左右,呢個價錢算係幾公道,唔知份量又大唔大呢。小食叫咗個無骨鳳爪,好夠酸同埋辣味都好足夠,一碟大概$20左右,鳳爪入邊都有六七件,我覺得都幾抵。蝦球炸到外皮好香脆,入面啲蝦肉好夠味,新鮮炸起好惹味。叫咗個招牌船麵,兩個人share食真係啱啱好,佢嘅份量真係好大,入邊嘅配菜亦都好多,有雞肉、牛腩、院都有幾款,而麵份量真係好多,口感上好彈牙,70幾蚊呢個份量真係好抵。單骨雞翼就唔係太有特別,不過都幾抵食,同埋佢嘅味道好香脆。叫咗個椰青, $20 ,好多汁好甜。7:00左右走已經坐滿晒人咁滯。

蝦球炸到外皮好香脆,入面啲蝦肉好夠味,新鮮炸起好惹味。
單骨雞翼就唔係太有特別,不過都幾抵食,同埋佢嘅味道好香脆。
叫咗個椰青, $20 ,好多汁好甜。

7:00左右走已經坐滿晒人咁滯。
2020-06-15 43 浏览
冇諗過大埔都可以食到一間咁好食又好抵食嘅泰國菜。咁岩今日五點幾經過翠怡花園,又差唔多食晚飯,見到好耐冇食過泰國菜,價錢真係好平,所以諗都冇諗就入咗去食。我見到佢個黑豚腩肉真係好吸引。可能因為五點幾嘅關係,人雖然唔係太多,我見大部份人都係食緊下午茶,我大概七點左右離開,已經坐滿晒人,真係好誇張,而家呢個時勢平日仲可以坐滿人,呢間餐廳應該都幾好食。眼見啲嘢食真係唔貴,價錢大概都係$40至$70左右,泰國嘢來講真係算抵,另外佢仲可以加啲小食,每款小食都係10幾蚊。個泰汁燒黑豚肉丼每塊豚肉都燒到有少少脆邊,好爽口,下面啲飯充滿着腩肉嘅汁真係好好食。小食叫左份芝士磨菇雞翼,入邊嘅芝士爆汁出嚟,鍾意食芝士嘅人千祈唔好錯過。之後叫咗份炸魚餅,魚餅外脆內軟,又夠味,$13加配我覺得真係好抵。最後叫咗杯泰式奶茶,因為我平時飲開港式奶茶,所以我覺得泰式奶茶嘅味道比起港式奶茶係偏甜少少,所以我俾唔到comment,但係我覺得都幾好飲。
冇諗過大埔都可以食到一間咁好食又好抵食嘅泰國菜。
我見到佢個黑豚腩肉真係好吸引。