同朋友行完商場,嚟福來邨呢帶覓食,李家炸雞聽過好多次,今次難得附近搵到一間,決定入去試下。炸雞可選有骨或者無骨。我地好懶,所以揀無骨嘅,個蜂蜜大蒜炸雞好好食,就咁睇已經好脆,食落炸粉比其他韓國餐廳厚啲,但出奇地可以非常酥脆,反而覺得呢個更加好食,更加正宗。肉質夠嫩又Juicy。熱辣辣即炸真係好正,咬開啲雞肉勁嫩滑。而且呢個蜂蜜大蒜口味實在巨巨巨好味。食完蜂蜜大蒜炸雞,就用水冷麵過一過冷河。水冷麵雖然比起炸雞冇咁邪惡滿足,但係食落同樣非常好味,同埋有種平衡返心理嘅效果。冷麵煙煙韌韌,有咬口,而且佢嘅冷冷麵汁食落冰涼,加少少韓國醋有種解膩嘅感覺,亦都可以試下加黃芥末少少嘅香辣,令味道提升。個人覺得仲好食過好多旅行期間係韓國當地食到過嘅水冷麵。之後就試埋大蔥炸雞,口感同味道同樣非常豐富。蔥汁食落較惹味,食落無蜂蜜大蒜咁甜,少少咸香味,好特別。炸雞放左陣仍然好酥脆,實在忍唔住一嚿駁一嚿咁食。一路聽住k-pop,一路食美食,心情實在太美好,滿滿嘅炸雞籃,份量真係好多,不過真係忍唔住係咁食😋。

2024-06-06 112 浏览
原來荃灣都有李家,鄰近愉景新城,搭到去荃灣站過去都非常方便,私心覺得李家係韓式炸雞Top.3,口味又多!環境:7/10以簡約裝修為主,餐廳以劇照同霓虹燈作裝飾,電視長期播住K-pop,大大增加Y2K感覺🤗食物:8/10自選半半炸雞 - 蜂蜜蒜蓉&青辣椒蛋黃醬 $241份量超大份,半份都有8件🤩,兩種味道分開上,避免味道會互相影響,而炸雞炸漿夠薄身,令到炸雞外脆內軟,食到唔停口🤤海鮮炸醬麵 $198都係大大碟🤦🏿‍♂️絕對係3-4人份,最後只好打包番屋企,調味啱啱好唔會太咸,海鮮配料充足,讚👍🏿Corona Rita $68食炸雞點少得啤酒,corona啤酒加上檸檬沙冰,可以去一去食物嘅油膩,酒味唔濃~ 唉好想飛轉韓國🫠💰性價比:8/10 今次雖然埋單都要約$550,其實餐廳都有推出二人及四人套餐,適合大家黎拍拖或者同三五知己暢聚,一啖炸雞一啖酒,所有不快都溜走🤣

環境:7/10

2024-05-29
海鮮炸醬麵
青辣椒蛋黃醬
蜂蜜蒜蓉
好耐無食過 之前淨係去過尖沙嘴分店原來荃灣都有店🙈星期六都有午市套餐不過覺得散叫啲嘢食吸引啲😝今次食嗰啲全部都好味😋.- 粟米炸雞 (無骨) (半隻)本身鍾意食粟米見到呢個覺得好吸引 點都要試吓原來粟米同炸雞都幾夾 .- 蜂蜜大蒜炸雞 (無骨) (半隻)呢個係常比較常見嘅味道 係穩陣嘅口味叫咗無骨 啖啖肉 食得好開心啲雞唔會炸得太燶太乾 好味.- 泡菜餅雖然要過百蚊 但真係超大塊!煎得啱啱好 個餅皮有外脆內軟嘅口感啲泡菜唔會好辣 可以放心食用味道同份量都對得住呢個價錢.- 海鮮炸醬麵本身無諗住嗌呢個但店員極力推介 話食唔晒可以拎走 所以就叫埋啦🤣又係超大份量 啲海鮮都幾多 仲有超腍嘅薯仔🥹都係唔辣的 啲麵仲好彈牙最後真係食唔晒要拎走 但返去翻熱食都好好味.- 清河燒酒之前去韓國飲完有啲念念不忘😂日光日白飲燒酒😂.- 柑橘汁
好耐無食過 之前淨係去過尖沙嘴分店
原來荃灣都有店🙈
星期六都有午市套餐
不過覺得散叫啲嘢食吸引啲😝
今次食嗰啲全部都好味😋
- 粟米炸雞 (無骨) (半隻)
本身鍾意食粟米
見到呢個覺得好吸引 點都要試吓
原來粟米同炸雞都幾夾
- 蜂蜜大蒜炸雞 (無骨) (半隻)
呢個係常比較常見嘅味道 係穩陣嘅口味
叫咗無骨 啖啖肉 食得好開心
啲雞唔會炸得太燶太乾 好味

- 泡菜餅
雖然要過百蚊 但真係超大塊!
煎得啱啱好 個餅皮有外脆內軟嘅口感

之前去韓國飲完有啲念念不忘😂
日光日白飲燒酒😂
- 柑橘汁

2024-06-03 61 浏览
屋企人好鍾意食韓國紫菜包飯和炸雞,今日就帶佢去荃灣食,當然要食我最愛嘅炸雞~🌟#泡菜小食: 蘿蔔條和椰菜爽口酸甜,配合炸雞食一流,十分解膩。🌟#韓式豬肉炒粉絲材料10分豐富,而且真係好大份!豚肉丶鮮菇丶紅蘿蔔丶香葱等等,十分之香口。粉絲軟硬適中,入味香口,屋企人食到舔舔脷!🌟#甜辣醬炸雞皮非常香脆,大大件,雞肉鮮嫩,仲有少少肉汁,好好食,口感不錯。十分邪惡,但真係超級好食!❤️❤️份量一樣好多,夠晒4個人食,而且仲可以叫無骨的,選擇好彈性。🌟#啤酒+可樂食炸雞點可以無啤酒!冰涼可口,配上炸雞一流!荃灣的韓國菜有選擇唔算多,李家的韓國菜味道正宗,份量上真係好多,想試正宗韓國菜的朋友絕不能錯過!

🌟#泡菜小食: 蘿蔔條和椰菜
爽口酸甜,配合炸雞食一流,十分解膩。

🌟#韓式豬肉炒粉絲

🌟#甜辣醬炸雞

🌟#啤酒+可樂
炸雞點可以無啤酒!冰涼可口,配上炸雞一流!

• 甜辣炸雞
#chuchu食在荃灣📍 李家如果想食韓國嘢一定係食李家,至少真係有韓國人坐陣,oopa一入門口就안녕하세요😆餐廳座位好鬆動,唔會話坐得好迫,而且平日夜晚冇乜人,同班friend嚟食飯就最啱—————————————————————❣️ 芝士雞蛋卷 $128好大份!一切開就好拉絲,面頭淋上滿滿嘅茄汁同芥末醬,酸酸甜甜,呢個醬真係冇得輸,好開胃,好好胃口!蛋都好嫩滑!.❣️ 韓式芝士炸豬扒 $198嗰日唔係好想食炸雞,就嗌左個炸豬扒!超邪惡!大大舊芝士係入面!外皮炸得好脆!好滿足!side dish仲有大量薯條同沙律!如果多幾個friend share就冇咁heavy!.❣️ 雪濃湯 $168嗌湯會跟埋飯同泡菜,好似個set咁!乳白色湯,好濃嘅牛骨湯味,加左麵條同牛肉,加左蔥絲個味鮮咗,味道好鮮甜,好暖胃!如果飲完酒飲就好解酒!牛骨湯配白飯好正!.❣️西柚梳打 $38一啖梳打入落去!爽!好解芝士膩!仲要都好大杯!.💬 一坐低就上左一碟蘿蔔同一碟沙律,蘿蔔酸酸甜甜好開胃,食完可以Refill,食完炸野再食好解膩—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比:
#chuchu食在荃灣
📍 李家

❣️ 芝士雞蛋卷 $128

❣️ 韓式芝士炸豬扒 $198

❣️ 雪濃湯 $168

❣️西柚梳打 $38
一啖梳打入落去!爽!好解芝士膩!仲要都好大杯!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 7.5/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 李家 (海壩街) (荃灣)
荃灣海壩街16號地舖
👉🏻大角咀、尖沙咀、灣仔都有分店!
🕑營業時間: 11:00-23:30
🐷💬每一篇食評都好認真打架

2024-05-28
  • 雪濃湯
  • 芝士雞蛋卷
上次朋友嚟食完,呢間啲炸雞幾好食同埋份量好大。真係比我想像中嘅份量多。我哋兩個人點咗一份自選半半炸雞同人蔘雞湯。原味炸雞$93 拼 蜂蜜大蒜炸雞$113我哋揀嘅雞全部都係有骨嘅,個原味都超正,啲雞新鮮熱辣辣即炸,炸粉唔會太厚,入口好鬆脆,咬開啲雞肉勁嫩滑。食完呢個再食蜂蜜大蒜炸雞,口感更加豐富。個醬汁真係超Juicy,食落好惹味又開胃。忍唔住食完一嚿又一嚿。兩大盤嘅炸雞份量雖然好多,不過都比我哋清晒😋。人蔘雞湯$198個湯底好鮮甜,隻雞入面有糯米同埋一條人蔘,人蔘味唔算好濃。成隻雞都幾大隻,雞肉新鮮。呢款即點即做,等咗20分鐘。最後食炸雞點少得凍飲🥤,點咗杯西柚梳打$38,清新嘅西柚味,配好夠氣嘅梳打,我最鍾意佢隻杯🤩,而且都幾大杯好抵飲。另外嗰杯濟洲柑橘汁$18,我仲以為係罐裝嘅,點知都係一杯嘅,好濃郁嘅柑橘🍊味,好飲!另外不得不讚嘅係,由入座到埋單,職員同老闆嘅服務態度都好好。成餐飯食得開心又滿足。下次再嚟試埋其他菜式先。

原味炸雞$93 拼 蜂蜜大蒜炸雞$113

西柚梳打
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
1K
2024-06-02 29 浏览
👧🏻😋👅🍽✨家的感覺韓國菜-🇰🇷 李家荃灣店係海壩街福來邨附近, 主要做街坊生意, 幾枱都係一家大細🇰🇷 裝修簡約有家的感覺, 非繁忙時間亦不設用餐時間, 可以慢慢傾下計; 韓國藉既店員都好nice!-🧇泡菜餅 $138💯比一般泡菜餅冇咁煎炸, 質地似焗餅, 比較濕潤冇咁熱氣, 泡菜酸酸地好爽脆, 仲有多款海鮮粒粒, 點埋個海鮮汁更鮮甜-🍗 醬油炸雞 $178✨裝滿成個滕籃份量好多仲好有野餐feel😂 醬油均勻醃滿炸雞每一處, 鹹香入味, 配鮮檸檬會更fresh-🍲 年糕餃子湯 $98💯個湯有驚喜, 奶白色似魚湯好鮮甜, 餃子好滑, 飽滿漲卜卜, 切片年糕, 蛋皮絲同紫菜好足料 -🥤 西柚梳打$38
👧🏻😋👅🍽✨

年糕餃子湯 $98

🥤
西柚梳打$38

2024-06-02 21 浏览
韓式餐廳食得多,今次黎到呢間香港元祖級別既炸雞店,港九新界都有分店。一入餐廳就覺得好有feel,餐廳全程播住韓文歌同埋有唔同既韓國嘢作為裝飾。座位好闊落,服務員好友善,食物選擇非常多,味道都好唔錯,好推薦😍 半半炸雞🐔半半炸雞揀咗粟米炸雞同埋醬油炸雞,粟米炸雞表層有好多粟米味道既粉,食落甜甜地好jeng,雞肉炸到好脆,入面都keep到水分,好多汁。而醬油炸雞就會有小小辣,表層既脆同埋醬油融成一體,好好食!🤓 芝士辣雞炒年糕雞估唔到呢個炒年糕非常大份,年糕煙韌有口感,雞肉嫩滑唔會太鞋,但最好食既反而係啲菜,甜得黎吸收晒啲汁,搭配埋芝士一口咬落好滿足。😍 韓式魚餅湯🐟魚餅湯入面有洋蔥、魚餅、魚糕等配料,飲落清甜有回甘!🥰

半半炸雞🐔

芝士辣雞炒年糕雞

韓式魚餅湯🐟
魚餅湯入面有洋蔥、魚餅、魚糕等配料,飲落清甜有回甘!🥰

2024-06-01 25 浏览
生完小朋友好耐冇去韓國,以前成日去滑雪,經過李家即係去食炸雞,解一解思鄉之苦👅🔥半半炸雞(甜辣和蜂蜜蒜蓉)🐔🧆我們揀左無骨的炸雞,兩種口味選擇讓人驚喜,份量真係唔少,炸雞外脆內嫩,炸到香脆之餘又鎖到肉汁,肉質嫩滑🤩甜辣味外層有一層厚厚的韓式甜辣醬,非常惹味蜂蜜蒜蓉醬汁好正,蒜香味濃郁,味道好香,仲有甜甜地食到蜂蜜嘅甜味,停唔到口🤤芝士辣雞炒年糕💫🥘面頭芝士滿滿,外表十分之吸引,裡面有泡菜、辣雞和年糕等等,好有Q彈口感,成件事真係好邪惡Stella 500ml 🍺以前追都知道炸雞配炸雞,真係好爽架(店內都有不同嘅酒精飲品同非酒精飲品選擇)超級有名的炸雞店,一定唔會失望,非常推薦大家😁😁

半半炸雞(甜辣和蜂蜜蒜蓉)🐔🧆
甜辣味外層有一層厚厚的韓式甜辣醬,非常惹味

芝士辣雞炒年糕💫🥘

Stella 500ml 🍺
以前追都知道炸雞炸雞,真係好爽架
(店內都有不同嘅酒精飲品同非酒精飲品選擇)

超級有名的炸雞店,一定唔會失望,非常推薦大家😁😁

2024-05-29 26 浏览
放工約咗住荃灣嘅朋友食飯,佢話佢屋村附近有間不錯嘅韓國餐廳,炸雞很出名,於是便去試下。我哋叫咗半半炸雞(原味+甜辣)、牛膝骨湯及泡菜餅。半半炸雞(原味+甜辣)原味炸雞,炸得外層很鬆脆,內層充滿肉汁,非常美味;甜辣味同原味炸雞一樣外脆內軟,再加上又甜又辣嘅韓式醬汁,非常惹味。牛膝骨湯牛膝骨湯會配飯及泡菜,骨湯非常之濃郁,同雪濃湯一樣美味,而且滿滿藥材味,湯裏面有牛膝、蛋絲、紅棗、杞子等,非常好飲,配飯一流。泡菜餅泡菜餅外層煎得焦香,內層鬆軟,泡菜餅除了泡菜外,仲有魷魚及洋蔥,配埋點泡菜餅嘅汁,辣辣地非常好食。

我哋叫咗半半炸雞(原味+甜辣)、牛膝骨湯及泡菜餅。

半半炸雞(原味+甜辣)

牛膝骨湯

• 半半炸雞
由炸雞開始興起嘅年代食到而家仍然最鐘意李家,記得第一間分店喺尖沙咀,當時排好耐隊先食到,但係值得嘅😋!到今日喺港九新界都有分店,好方便。由韓國人主理嘅炸雞店,除咗有經典嘅原味炸雞、甜辣炸雞,仲有其他新奇口味,例如蜂蜜蒜蓉味、芝士味、青辣椒蛋黃醬、香蔥、辣咖喱….半半炸雞(原味+甜辣味)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️即叫即炸,每一件都係皮脆肉嫩,每啖都充滿肉汁,每次食都係高水準。唔食辣嘅朋友必試原味,食完一件會好想繼續食第二件。甜辣炸雞口感微辣,紅色甜辣醬汁包住酥脆嘅外皮,連內裡雞肉都非常入味!本身鍾意食有骨嘅炸雞,亦可以加$10要無骨炸雞~韓式海鮮湯⭐️⭐️⭐️辣辣地嘅海鮮湯配有大蝦、蟹、青口、墨魚仔、魷魚同蔬菜,份量好豐富,鮮味得嚟好開胃,如果有埋一碗白飯就完美喇~叫咗Stella啤酒,口感清爽帶花香,味道唔苦易入口,同炸雞絕配🥹。Corona Rita非常Igable,忌廉汽水做底加Corona,啱晒少飲酒嘅朋友,配炸雞又係一流。

半半炸雞(原味+甜辣味)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

韓式海鮮湯⭐️⭐️⭐️

2024-05-22
$292.5 (晚餐)
2024-05-26 21 浏览
呢間成日都有叫外賣,原來荃灣都有間有得堂食,唔使諗,現場食即叫即整,新鮮熱辣辣。半半炸雞三心二意嘅我緊係要半半炸雞啦,因為有齊原味同甜辣味,份量都幾多,外皮炸得好香脆,原味都幾好食,夠晒味,可以食到雞嘅味道,而甜辣個醬都好出色,甜甜辣辣夠晒惹味,雖然有醬汁,但都唔會整淋晒炸雞外皮,正。韓式辣豬手上枱係用鐵板,咋咋聲,豬手好有骨膠原,食落煙煙韌韌,個味道辣辣地,好惹味。辛辣麵煮得啱啱好,麵質好煙韌,唔會太淋,入面仲有隻煎蛋,呢個配埋泡菜一齊食,夠晒風味。

半半炸雞

韓式辣豬手

辛辣麵

2024-05-26 16 浏览
因為想試晒兩隻味,所以呢就叫咗雙拼嘅炸雞,每隻味半隻~~~值得稱讚嘅係炸雞都好嫩滑,我個人就比較鍾意甜辣炸雞嘅!1️⃣甜辣炸雞(半隻)啲醬吸晒落去好入味啊,酸酸甜甜都好開胃!2️⃣芝士味炸雞(半隻)呢個都唔錯,有芝士粉喺個炸雞上面,炸雞就炸得好脆,咁同個芝士粉都幾match嘅~~~3️⃣芝士辣雞炒年糕呢個真係比想像中大~~~有年糕啦,蔬菜有埋好多雞,所以呢超級飽最後其實係食唔晒㗎,我哋都係外賣拎走咗~~~唔好浪費!總括而言都好抵呀!份量好夠啦!4️⃣黑莓梳打&西柚梳打點都要叫返少少嘢飲,配返炸雞咁先可以balance返嘅~~~

1️⃣甜辣炸雞(半隻)
啲醬吸晒落去好入味啊,酸酸甜甜都好開胃!

2️⃣芝士味炸雞(半隻)

3️⃣芝士辣雞炒年糕

總括而言都好抵呀!份量好夠啦!

4️⃣黑莓梳打&西柚梳打

2024-05-25 9 浏览
香港有好多韓國餐廳,呢間細細個已經去食,主打多款正宗嘅韓式料理,豬牛雞、飯麵湯、小食、飲品樣樣有齊,設有多間分店,店內裝潢簡約,播住流行K-pop,彷彿身處於韓國。講到韓式炸雞,真係每次去韓國都一定會叫。呢度可以自選口味,帶骨或無骨。即叫即製,熱辣辣,外層炸粉唔厚,原味超級脆身,甜辣沾滿醬汁,嫩滑多汁,食落啖啖肉,值得一試。蒸水蛋好大一碟,無調味,滑溜且帶蛋香氣,配上辣醬同泡菜就啱啱好。唔夠飽嘅可以叫主食,烏冬份量適中,夠熱,湯底清甜,麵條滑嘟嘟,仲有紫菜、豆卜等配料,食埋就真係飽啦。

• 前菜
  • 甜辣炸雞
  • 無骨甜辣炸雞
  • 甜辣炸雞拼盤
🍽️食物方面:🌹韓式玫瑰炒年糕💲188最特別嘅菜式 香噴噴 少少辣 有魚糕同腸仔 麵條狀嘅年糕好煙韌飽肚 🐤蜂蜜蒜蓉炸雞💲208多汁 重蒜 有大粒🧄同蒜蓉 辣得過癮啖啖肉 份量多到食唔晒 ➕💲2外賣盒裝走🍺西柚味無酒精麗塔💲78Pink pink樣 插住支0%酒 真係有啤酒味 🥬白蘿蔔同生菜絲🆓解辣一流📷打卡方面:食物顏色好靚🔈環境方面:有真韓國人同香港人staff 有韓團mv睇💬其他資訊:📍 李家荃灣海壩街16號地舖💰+1, dinner人均💲262ℹ️🍚OP訂位有9折
🍽️食物方面:
🌹韓式玫瑰炒年糕💲188