2024-06-09
同朋友行完商場,嚟福來邨呢帶覓食,李家炸雞聽過好多次,今次難得附近搵到一間,決定入去試下。炸雞可選有骨或者無骨。我地好懶,所以揀無骨嘅,個蜂蜜大蒜炸雞好好食,就咁睇已經好脆,食落炸粉比其他韓國餐廳厚啲,但出奇地可以非常酥脆,反而覺得呢個更加好食,更加正宗。肉質夠嫩又Juicy。熱辣辣即炸真係好正,咬開啲雞肉勁嫩滑。而且呢個蜂蜜大蒜口味實在巨巨巨好味。食完蜂蜜大蒜炸雞,就用水冷麵過一過冷河。水冷麵雖然比起炸雞冇咁邪惡滿足,但係食落同樣非常好味,同埋有種平衡返心理嘅效果。冷麵煙煙韌韌,有咬口,而且佢嘅冷冷麵汁食落冰涼,加少少韓國醋有種解膩嘅感覺,亦都可以試下加黃芥末少少嘅香辣,令味道提升。個人覺得仲好食過好多旅行期間係韓國當地食到過嘅水冷麵。之後就試埋大蔥炸雞,口感同味道同樣非常豐富。蔥汁食落較惹味,食落無蜂蜜大蒜咁甜,少少咸香味,好特別。炸雞放左陣仍然好酥脆,實在忍唔住一嚿駁一嚿咁食。一路聽住k-pop,一路食美食,心情實在太美好,滿滿嘅炸雞籃,份量真係好多,不過真係忍唔住係咁食😋。