2024-05-22 18 浏览
今日同老婆去左荃灣附近一個動物友善商場,睇完貓貓狗狗,就睇下附近有咩好食,老婆指定話要食炸雞,應該係因為呢排煲韓劇。咁梗係唔可以怠慢,揀左間網上口碑話唔錯韓式食店,試咗佢地幾款食物。首先試左甜辣炸雞。炸雞外皮香脆入味,甜辣醬汁唔會過甜都唔會過辣,調和得恰到好處,尤其雞肉嫩滑多汁,完全冇乾柴嘅感覺。另外,試埋青辣椒蛋黃醬炸雞,呢款炸雞帶有微微嘅辣味,同時又有蛋黃醬嘅香濃。青辣椒嘅獨特香味同炸雞完美結合,令味道層次更加豐富。蛋黃醬嘅濃郁同炸雞嘅香脆形成強烈嘅對比。而芝士雞蛋卷係一道唔可以錯過嘅小食。雞蛋卷嘅蛋皮嫩滑兼帶有香濃嘅芝士味,配埋個蕃茄汁,食落口感豐富。最後試埋老婆每次去任何韓式食店都必點嘅韓式海鮮湯,湯底鮮甜濃郁,裡面有蝦、蟹同埋青口等豐富嘅海鮮,再加埋小小韓式辣醬,暖晒成個胃。呢間韓式店價錢唔貴,食物質素夠高,之後可以同老婆再試埋其他韓式食品。

首先試左甜辣炸雞炸雞外皮香脆入味,甜辣醬汁唔會過甜都唔會過辣,調和得恰到好處,尤其雞肉嫩滑多汁,完全冇乾柴嘅感覺。

2024-05-18
午餐
2024-05-02 147 浏览
星期日放假好休閒去咗荃灣行街突然好想食韓國嘢去咗福來邨前面前面都有一間食韓國嘢諗住李家韓國嘢好似出名啲但係入到去一個人都冇。諗住落雨費事走來走去。嗌咗個午餐。賣相幾好。睇落好似好好味。但係食落味道就一般。用嘅食材10分平價。有D孤寒,豆腐海鮮辣湯。入邊嘅海鮮只係一只好細的凍蝦。二只有殼青口。一大舊豆腐。同埋一隻雞蛋。同一兩粒魷魚仔。伴菜方面有2條平價芝士腸仔。蓮藕。開頭食啲泡菜酸酸地。以為係正常。盛為$70。嘢飲要加$7。老實講,味道真係唔正宗。似自己喺屋企加啲辣醬煮埋一碗湯。旺角女人街一間好味好多。但係最麻煩嘅就係食完會肚痌。搞到今日冇得返工。希望餐廳可以改善食物衛生問題。
星期日放假

好休閒去咗荃灣行街
突然好想食韓國嘢
去咗福來邨前面
前面都有一間食韓國嘢
諗住李家韓國嘢好似出名啲
但係入到去一個人都冇。諗住落雨費事走來走去。
嗌咗個午餐。賣相幾好。睇落好似好好味。
但係食落味道就一般。

冇料豆腐辣湯
2024-05-01
2024-04-18 75 浏览
呢間人氣韓國餐廳,可說是香港元祖級別炸雞店,港九新界都可以有分店 😁韓式炸雞 係佢哋招牌菜,地方都坐得好舒服,小編都幫襯過幾次,不錯!🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡 芝士辣海鮮炒年糕 $178.0芝士可以拉絲 woww 好邪惡!海鮮份量都好多,有大蝦,青口,魷魚,年糕,仲夾雜左粗麵! 抵食! 不能錯過!蜂蜜大蒜炸雞(半隻) $113.0滿滿的蜂蜜汁,炸雞肉質嫩滑多汁,外皮夠香脆,蒜蓉及大蒜粒,充滿蒜香,好香呀!粟米炸雞(半隻) $118.0特別調製新口味的炸雞!炸雞配上粟米粉同玉米片,啖啖香濃粟米味 ,鹹甜得宜又可口!Apple Cider Rita 雞尾酒 $88.0將蘋果酒的酒瓶,倒插,賣相好吸引,味道清新,微酸得來帶少少酒味,仲有蘋果清甜,果香滿滿!李家(海壩街) 荃灣海壩街16號地舖

🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡
芝士辣海鮮炒年糕 $178.0
抵食! 不能錯過!

蜂蜜大蒜炸雞(半隻) $113.0

粟米炸雞(半隻) $118.0
特別調製新口味的炸雞炸雞配上粟米粉同玉米片,啖啖香濃粟米味 ,鹹甜得宜又可口!

Apple Cider Rita 雞尾酒 $88.0

李家(海壩街)
荃灣海壩街16號地舖
🍽️ Spicy Seafood Tofu Stew Set $70The soup is still bubbling when served! Enjoyed a warm and comforting kimchi soup~ The seafood includes squid and mussels, and there's a generous portion of tofu. Although the appetizers come in four plates, each plate consists of two varieties, so it’s actually a lot of choices. It also comes with a bowl of rice. A very satisfying lunch set~🌱🍽️ Half Sweet & Spicy + Half Honey Garlic Fried Chicken $211What I love the most is that they offer a combination of two fl

🌱

What I love the most is that they offer a combination of two flavors! Both types of fried chicken come with plenty of sauce. The sweet and spicy sauce has a stronger flavor, while the honey garlic sauce feels a bit milder in comparison.
2024-03-29 65 浏览
好耐之前已經有食過,喺香港已經好多年,記得佢d野食唔錯又大大份😋😋今日同朋友唔知食咩好就再戰一下韓國炸雞係必食的🍗🍗而且推薦大家叫無骨,因為啖啖肉🤭🤭今次叫左甜辣味,超多醬!每一舊都比啲醬包住曬,食曬啲炸雞之後仲有好多醬係底度⚡️而且啲炸雞好脆,唔會因為有好多醬而淋曬💥之後仲叫左個辣雞炒年糕🥘個調味非常適合香港人口味,甜甜地又咸咸地,好想送飯食🤣🤣所以夾埋啲年糕度食一流呀,中間仲有好多青椒同埋洋蔥,好爽口,有口感💕💕最重要係面頭嘅芝士🧀🧀海量芝士,而且仲可以拉絲,我自己覺得面頭嘅芝士仲可以配埋落炸雞度食😋😋 最後叫多左個蛋捲,黎到既時候嚇親我哋,超級大份又厚,好抵食🤩🤩大份到好似切緊蛋糕咁😆雖然賣相一般般,但係味道搭救,一切開仲有好多汁。中間個有好多芝士拉絲,而且熱辣辣😍😍兩個人一定食唔晒啦,pack 返兩盒仲係滿滿的,份量十足好抵食CP值高嘅餐廳🔥🔥

2024-03-28 73 浏览
10點先收工 飯都未食諗起有一間韓國餐廳 仲未收工~快手快腳過去食飯!!!!!!!!!叫左3樣食物1)半半炸雞半半炸雞 (有骨) - 肉唔鞋,脆皮,甜辣汁唔辣,爭少少,再Juicy D 會更好2)鐵板燒牛肉鐵板燒牛肉 - 味道唔錯, 多蔬菜, 但牛肉切好細塊, 比較油膩3)韓式玫瑰炒年糕推介~好食 !!年糕好似烏冬係一條形狀, 彈牙有口感,年糕掛汁, 個汁加左芝士粉好好味, 辣中帶甜, 下次黎食可以encore
10點先收工
飯都未食

諗起有一間韓國餐廳 仲未收工~
快手快腳過去食飯!!!!!!!!!
叫左3樣食物

1)半半炸雞
半半炸雞 (有骨)

2)鐵板燒牛肉
鐵板燒牛肉

3)韓式玫瑰炒年糕
韓式玫瑰炒年糕
推介~好食
2024-03-25
半半炸雞 (有骨)
鐵板燒牛肉
韓式玫瑰炒年糕
2024-03-27 50 浏览
李家係荃灣嘅一間韓國餐廳,嚟到李家就一定要食佢嘅炸雞!今日我叫咗半隻甜辣炸雞同埋半隻蜂蜜大蒜炸雞。我就鍾意食有骨嘅炸雞,佢嘅雞肉真係好鮮嫩,外面嘅皮炸到好酥脆,但係肉質嫩滑而且多汁。食完一件就會接住第二件。李家嘅炸雞真係令人回味無窮,每一啖都好滿足。甜辣炸雞有一種辣辣甜甜嘅味道,好開胃。而蜂蜜大蒜炸雞則帶有蜜糖香氣同大蒜嘅濃郁味道,好特別。兩種口味都好好食,真係好難揀一個最愛。除咗炸雞,我仲叫咗韓式玫瑰炒年糕。佢嘅醬汁好濃郁,令人垂涎欲滴。份量亦都好足夠,夠幾位朋友一齊分享。年糕本身口感煙靭彈牙,同醬汁嘅結合真係好美味。食炸雞當然要配啤酒!我估唔到呢度仲有做緊買一送一嘅hoegaarden啤酒優惠。叫左白桃味同紅桑子味各一支,啤酒嘅清涼同埋果味,同炸雞一起食,真係好過癮。

2024-03-26 51 浏览
我本身想去食正宗韓國菜有湯有飯同好多前菜個隻,入到去發現佢係食炸雞。唔緊要,最緊要係好食。我地叫左個套餐 (唔好意思,中太餓食到中間先記得影相)串燒年糕 - 好怕食年糕既我竟然覺得好食,佢卷到香脆加上茄汁同芥末好正原味炸雞 - 好食好滑又香脆前菜係好食,賣相就麻麻地炒粉絲 - 我覺得味道好又絲粉質地好,朋友覺得味道普通,粉絲太淋同油。(食2野真係好個人)海鮮煎餅 - 有啲普通,但都好味既。紫菜粉絲卷 - 有啲意外,我估唔到咁好食,外脆內軟。Overall係好食,我覺得係我地人少叫太多野。
我地叫左個套餐 (唔好意思,中太餓食到中間先記得影相)
套餐

原味炸雞 - 好食好滑又香脆
前菜係好食,賣相就麻麻地
前菜

炒粉絲

海鮮煎餅 - 有啲普通,但都好味既。
海鮮煎餅

紫菜粉絲卷 - 有啲意外,我估唔到咁好食,外脆內軟。
紫菜粉絲卷

Overall係好食,我覺得係我地人少叫太多野。
2024-03-06
套餐
炒粉絲
海鮮煎餅
紫菜粉絲卷
2024-03-19 45 浏览
李家荃灣分店位於海霸街鄰近荃灣香車街市之前係尖沙咀食過李家,炸雞嫰滑多汁令人回味今晚去左荃灣探朋友,同朋友去左李家食飯因為周末休息,可以飲返杯stella 500ml $68啤酒帶點花香口感清爽苦味比較淡青蘋果汁$18微甜青蘋果非常香原味炸雞$168有骨雞脾 嫰滑雞翼 雞全翼,連邊位都炸到卜卜脆雞胸 一梳梳,非常美味一點都唔鞋皮薄店員會比一碟甜酸醬你點甜酸醬辣辣地好開胃減低油膩味我們都清晒海鮮炸醬麵$198割花魷魚 爽口蝦仁 彈牙黑豆醬帶點甜濃稠韓國人民最愛同朋友見面,輕鬆食餐美食是享受假日既一種方式
李家荃灣分店位於海霸街

鄰近荃灣香車街市

之前係尖沙咀食過李家,炸雞嫰滑多汁令人回味

今晚去左荃灣探朋友,同朋友去左李家食飯

因為周末休息,可以飲返杯

stella 500ml $68

青蘋果非常香

原味炸雞$168
有骨
雞脾 嫰滑
雞翼 雞全翼,連邊位都炸到卜卜脆
雞胸 一梳梳,非常美味
一點都唔鞋

蝦仁 彈牙
黑豆醬帶點甜
濃稠
韓國人民最愛

同朋友見面,輕鬆食餐美食
是享受假日既一種方式

2024-03-16
  • 原味炸雞
  • 炸醬麵
2024-03-17 36 浏览
李家炸雞一直係我同朋友嘅comfort food 咁多年黎都維持到水準 碟碟嘢食都好大碟 非常抵食 餐廳好多部電視播K-Pop MV 好有氣氛 🍗半半炸雞 $178 加$10揀咗無骨 啖啖肉好正 炸雞有好多唔同嘅味道選擇 今次揀左原味加甜辣味 份量超級大 每款大約有10件雞 即叫即炸 外皮脆卜卜 一啲都唔厚粉 就算淋左啲甜辣醬 外皮都仲好香脆 肉質夠滑 炸完都keep到肉汁 配埋甜酸白蘿蔔食 開胃又解油膩 🦐海鮮蔥餅 $168 韓式薄餅餡料有原隻蝦仁 魷魚 蜆肉 蔥等等 熱辣辣 勁香口 重口味嘅人可以點醬料調味 鹹鹹地好惹味 🍻米酒 Makgeoli $98 750ml 米酒味道甜甜地 酒精味唔重 容易入口
2024-03-07
菜式份量好多好豐富,每次食物上枱都有被驚喜到。一入坐就有沙律菜及醃蘿蔔,清新爽口。🍗半半炸雞 (原味+甜辣) $178炸雞外層香脆,雞肉嫩滑多汁。原味更香脆,鹹香美味。甜辣醬甜甜酸酸,好開胃。熱辣辣食好滋味😋🥘泡菜餅 $138好大份!口感軟綿,有不少魷魚同泡菜,辣辣地。加埋調整嘅醬汁就更惹味啦。都幾飽肚,需要同人share先食得晒。🍜炒粉絲 (牛肉) $158一上枱已聞到陣陣香味。配料豐富,有牛肉、紅蘿蔔絲、冬菇、洋蔥、菜、金針菇等。食材好入味,好食!
菜式份量好多好豐富,每次食物上枱都有被驚喜到。

一入坐就有沙律菜及醃蘿蔔,清新爽口。

🍗半半炸雞 (原味+甜辣) $178

🥘泡菜餅 $138

🍜炒粉絲 (牛肉) $158

• 半半炸雞
2024-03-14 44 浏览
【李家】已經食過好多次既韓式炸雞店🐥平時都係食開夜晚 第一次lunch time嚟食 發現佢哋有一個龍年炸雞套餐超抵食🥹🥹 💰$358成個set有一份韓式炒粉絲 半份炸雞 年糕香腸串 紫菜卷🤓炸雞我地揀咗無骨蜂蜜蒜蓉味 炸雞一如以往整得好 雞皮炸得好脆 雞肉保持嫩滑同有肉汁😋 個蒜蓉汁都好好食 但食得多會有小小濟🤣紫菜卷呢到既紫菜卷都整得唔錯 什至覺得佢好食過韓國街邊檔😆 佢入邊既粉有調過少少味 點小小醬油都已經好夠味😗年糕香腸串 呢個就唔使多啦,就係年糕同埋脆皮腸之後加咗茄汁同埋芥末醬上面 🥫自從上次去韓國試咗之後我就勁鍾意食😂😚韓式炒粉絲想講佢呢一個粉絲係超大碟🤣 其實成個set三個人share都冇問題 整體唔錯 但真係多到食唔晒😂
【李家】

已經食過好多次既韓式炸雞店🐥
平時都係食開夜晚 第一次lunch time嚟食
發現佢哋有一個龍年炸雞套餐超抵食🥹🥹 💰$358

成個set有一份韓式炒粉絲 半份炸雞 年糕香腸串 紫菜卷🤓

紫菜卷

年糕香腸串

呢個就唔使多啦,就係年糕同埋脆皮腸
之後加咗茄汁同埋芥末醬上面 🥫
自從上次去韓國試咗之後我就勁鍾意食😂😚

韓式炒粉絲

2024-03-14 55 浏览
天氣濕濕凍凍,同老友食炸雞飲啤酒.想解吓悶。一家由韓國人主理的食店, 店員是韓國人,耐心地以廣東話和客人溝通,待客很有禮貌。點了一份原味炸雞,份量十足,外皮酥脆,內裏保持著嫩滑的口感 , 仍是我一向喜歡的韓式炸雞味道。搭配上韓式啤酒,完全是絕配。三幾杯啤酒下肚後,聊天吹水, 微醉令心境開朗, 享受在美食和歡樂中。接著,品嚐了海鮮湯,裡面的材料非常豐富,有蝦、蚌、青口和魷魚,每一口都充滿了濃郁的海鮮風味。溫度剛好,喝得停不下口。韓式冷菜的搭配,吃得好滿足。
天氣濕濕凍凍,同老友食炸雞飲啤酒.想解吓悶。

2024-03-05
  • 甜辣炸雞
2024-03-09 1559 浏览
很愛吃炸雞,但就是怕炸雞不健康,朋友介紹我來到位於荃灣的「李家炸雞」,餐廳以精湛的炸雞料理聞名,並提供多種口味的炸雞選擇,讓食客們品味到不同的美味,最重要是肉質非常優質,感覺比一般炸雞更加健康😋😋首先,我點了他們的招牌菜「無骨粟米炸雞」($123)和「無骨蜂蜜大蒜炸雞」($118)🐣🐣無骨粟米炸雞外層酥脆,內裏肉質鮮嫩多汁,而粟米粉的加入為整道菜增添口感和甜味。無骨蜂蜜大蒜炸雞則結合蜜糖和大蒜的獨特風味,使得雞肉更加香甜,而大蒜的微辣和芳香也平衡整道菜的風味。兩道菜的雞肉肉質優秀,肉質有彈性,最重要是絕不會太油膩,感覺健康,而且份量足夠,讓人滿足。此外,我還點了一份牛膝骨湯($178)🐮🐮這道湯以慢燉的方式製作,牛膝骨的鮮甜滋味充分釋放,湯汁濃郁醇厚。湯中還加入了一些蔬菜和香料,增添了層次感和口感,使得整個湯品更加豐富🥘🥘這道湯既可以作為開胃菜享用,也可以搭配主菜,非常適合喜歡濃郁湯品的人。最後,我點了一瓶Hoegaarden紅桑子白啤酒作為餐飲的搭配🍻🍻最近這個飲品提供了買一送一的優惠,所以另一枝試了白桃味。這款白啤酒清爽宜人,紅桑子及白桃的酸甜味為整體帶來了一絲果香,與炸雞的鹹香味

最後,我點了一瓶Hoegaarden紅桑子白啤酒作為餐飲的搭配🍻🍻最近這個飲品提供了買一送一的優惠,所以另一枝試了白桃味。這款白啤酒清爽宜人,紅桑子及白桃的酸甜味為整體帶來了一絲果香,與炸雞的鹹香味相得益彰。這種搭配讓整個用餐體驗更加完美。

餐廳的前菜選擇非常豐富,包括了醃蘿蔔和沙律絲🥗🥗這些開胃小吃增添一份清新和多樣性。醃蘿蔔的口感爽脆,酸甜的調味使得整道菜帶有一絲清新的氣息。沙律絲清爽爽口,帶來一份輕盈和健康的感覺。而泡菜的酸辣口感能夠刺激味蕾。

總的來說,「李家炸雞」的菜品給我留下了深刻的印象。

李家 (海壩街) (荃灣)
地址:荃灣海壩街16號地舖
  • 粟米炸雞
  • 牛膝骨湯
2024-03-07 61 浏览
✨自選半半有骨炸雞(💰$211)有九種口味 揀咗醬油$98 & 蜂蜜蒜蓉$113醬油炸雞食落幾香 鹹度控制得幾好👍🏼蜂蜜蒜蓉炸雞嘅蜜糖味🍯就比蒜蓉味🧄岀炸雞肉質幾嫩滑 唔會好乾 配埋醃蘿蔔食就冇咁膩✨炒粉絲(💰$158)可以揀牛肉/豬肉 我哋叫咗牛肉🐮幾足料 有唔少菠菜 紅蘿蔔 牛肉 洋蔥 菇粉絲食落幾彈牙 而且整得幾入味😋😋✨啤酒 & 檸檬梳打(💰各$38)食炸雞點少得飲品 飲啤酒🍻就好feel啲唔飲得酒嘅就叫咗檸檬梳打 飲完幾開胃
✨自選半半有骨炸雞(💰$211)
有九種口味 揀咗醬油$98 & 蜂蜜蒜蓉$113
醬油炸雞食落幾香 鹹度控制得幾好👍🏼
蜂蜜蒜蓉炸雞嘅蜜糖味🍯就比蒜蓉味🧄岀
炸雞肉質幾嫩滑 唔會好乾 配埋醃蘿蔔食就冇咁膩

✨炒粉絲(💰$158)
可以揀牛肉/豬肉 我哋叫咗牛肉🐮
幾足料 有唔少菠菜 紅蘿蔔 牛肉 洋蔥 菇
粉絲食落幾彈牙 而且整得幾入味😋😋

✨啤酒 & 檸檬梳打(💰各$38)
炸雞點少得飲品 飲啤酒🍻就好feel啲
唔飲得酒嘅就叫咗檸檬梳打 飲完幾開胃