餐厅: 杣‧YASHIMA
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-08-14 1518 浏览
餐廳以禪味京都庭園為主題,氣氛舒適。食物及服務非常高質,如果想食Omakase,呢間日本餐廳必須推薦大家。✨先付✨賣相精緻,猶如一朵蓮花開在金色湖中。在碧綠色的荷葉上盛着金黃色醋啫喱,食時將其倒進杯內,與蜜桃、無花果等一起進食,酸酸甜甜,超級開胃。✨掦物✨以青綠色的鮑魚肝醬鋪底,炸成金黃色北海道元貝在上,並鋪滿滿滿的白色羊奶芝士,非常吸引。入口仍然鮮嫩多汁,搭配濃味的鮑魚肝醬及鹹香味重的羊奶芝士,味道達到超好的平衡,層次豐富。✨煮物✨白甘筍湯盛載着湯葉及北海道海膽,白甘筍湯味道特別,湯葉是豆腐最上的一層,豆味濃郁,非常嫩滑,搭配海膽,的確鮮甜可口。✨刺身✨🔸左口魚肉質細嫩、爽口,油脂肥美甘香,搭配蒜子豉油,鮮味十足。🔸沙甸魚卷像極了一朵美麗的花,忍唔住手機食先😍。以紫菜包裏着鮮嫩粉紅色的沙甸魚,中央是黃蘿蔔及青綠色的芽葱,色彩繽紛。醃蘿蔔的爽口感及芽葱的微甜味,整體非常清新。🔸煙燻鏗魚 有陣陣稻草味,味道濃郁,令人難忘。✨煮物慢煮安鮟魚肝,煮得非常入味,口感柔軟如豆腐,非常滑嫩,味道濃郁但帶絲絲甜味,好正😍。✨珍物炸伊勢海老球,以龍蝦膏點綴於面❤️龍蝦球非常酥脆,彈牙香鮮,好想一食再食😍

✨先付✨

✨掦物✨

✨煮物✨

🔸左口魚
肉質細嫩、爽口,油脂肥美甘香,搭配蒜子豉油,鮮味十足。

🔸沙甸魚卷

🔸煙燻鏗魚
有陣陣稻草味,味道濃郁,令人難忘。

✨煮物

✨珍物
炸伊勢海老球,以龍蝦膏點綴於面❤️龍蝦球非常酥脆,彈牙香鮮,好想一食再食😍😍。

✨漬物
最難忘的是苦瓜漬物,爽口回甘👍🏻👍🏻

🔸西班牙紅蝦壽司爽口彈牙

🔸黑北寄壽司,比北寄貝更加彈牙鮮甜

🔸島根県Donchichi,富含超高油脂,肥美鮮香🙌🏻

🔸北海道海膽手卷,入口即溶,超爆creamy

🔸中拖羅鮮粉紅色,灑上鹽粒,甘香肥美

✨燒物
地金目鯛香氣十足,以芽葱點綴,甘香鮮嫩

✨煮物
味噌湯濃淡相宜,暖笠笠好舒服。

甜品
內有香印提子、鮮奶油、車厘子醬及車厘子,非常清甜,畫上完美嘅句號。

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻中環#big_big_foodie食勻香港
  • Omakase
  • 漬物
2024-08-09 1722 浏览
店內設計以京都像徵性的色彩和裝飾,好似小庭園咁非常舒服,在忙碌的工作後,嚟到咁舒服的環境用餐,感到好放鬆。席前師傅用心製作每道菜式,並展現出完美的刀工,睇到小妹讚不絕口!而店員則會作專業介紹同食法🫶🏻 杣夕食有兩個價錢分別是1980及2680(有海鮮料理),小妹揀咗Dinner 夕食1980:先付 Sakizuke:醋啫喱、蓮葉、番茄、提子、蒟蒻(好香紫蘇葉味道):酸酸甜甜、非常開胃前菜 Appetizer:先食~富山白蝦配脆多士:蝦肉鹹香、及口感香濃後食~北海道粟米凍湯配黑松露:超好味,似食緊牛奶布甸揚物 Agemono:上層:羊奶芝士(騷、香濃)中層:炸帆立貝(外脆內軟)底層:鮑魚肝醬(墨綠色、唔腥)お造り Sashimi櫻鯛配咸蒜:爽口,有種特別香味秋刀魚黃蘿蔔芽蔥卷:豐富口感,有層次,魚肉鮮甜、黃蘿蔔爽口、芽蔥襯色【均配新鮮即磨芥末(一啲都唔攻鼻)】鰹魚配蔥:新鮮香滑青森縣慢煮鮟康魚肝:滑過豆腐,入口唔洗用牙咬❤煮物碗 Owen頂層:北海道海膽內層:湯葉(京都知名特產)及海苔獻汁整個配搭超鮮甜好味寿司三貫 3 pieces of sushi伊勢海老、龍蝦膏黑北寄貝:好鮮甜,軟熟

先付 Sakizuke:

前菜 Appetizer:
先食~富山白蝦配脆多士:蝦肉鹹香、及口感香濃
後食~北海道粟米凍湯配黑松露:超好味,似食緊牛奶布甸

揚物 Agemono:
上層:羊奶芝士(騷、香濃)
中層:炸帆立貝(外脆內軟)
底層:鮑魚肝醬(墨綠色、唔腥)

お造り Sashimi
櫻鯛配咸蒜:爽口,有種特別香味
【均配新鮮即磨芥末(一啲都唔攻鼻)】

鰹魚配蔥:新鮮香滑

青森縣慢煮鮟康魚肝:滑過豆腐,入口唔洗用牙咬❤

煮物碗 Owen
頂層:北海道海膽
內層:湯葉(京都知名特產)及海苔獻汁
整個配搭超鮮甜好味

寿司三貫 3 pieces of sushi
伊勢海老、龍蝦膏
黑北寄貝:好鮮甜,軟熟
北海道直排北海道直排海膽手卷:好新鮮及creamy

珍味 Chinmi
長芋製成的素麵、茄子(京都野菜)、黑邊鮑魚、珍珠茄超甜配酸醋汁

寿司二貫 2 pieces of sushi
熟成七日吞拿魚並灑上醋鹽:油脂豐腴、入口即化
(經過熟成的魚肉因安基酸流失,會比新鮮魚肉的魚味再濃)

Donchichi 竹莢魚:個名好可愛,魚肉彈牙厚身鮮甜

燒物 Yakimono(太好食 唔記得影相)
燒金鯛,皮脆肉嫩

汁物 Miso shiru
赤味噌:暖暖胃

デザートDessert
晴王提子吉士撻(師傅話一啖食,點知唔記得影相就咬咗🤭)
晴王提子切得超薄,整體不算太甜

總結共十八道菜,每一道細味品嚐,十分滿足。
席前師傳
$ 1980
珍味、漬物
汁物
2天前 0 浏览
最近聽朋友講話中上環九如坊有間水準極高嘅日本餐廳「杣 ‧YASHIMA 」。今日剛巧經過上環,便走去碰碰運氣,看看有冇位置給我試菜,果然皇天不負有心人,餐廳可以給我一個位置。餐廳嘅裝修頗有日本庭園感覺,餐廳只提供板前座位,而晚餐則有兩款選擇,而我當然選擇了較平宜的一款$1980。➰ 蒓菜、黑無花果配北海道帆立貝 食落感受到蒓菜嘅清新、黑無花果嘅清甜和帆立貝嘅鮮甜,再配上秋葵和山藥磨成嘅綠色醬汁,呢個配搭夠曬特別。➰ 黃金武士真蠔配金橘啫喱滑嫩嘅真蠔配上金橘啫喱嘅酸甜味,口感非常清新。➰ 慢煮八爪魚配蘿蔔慢煮過嘅蘿蔔索晒啲醬汁味,而八爪魚更煮到夠軟身,呢道菜真係好好味。➰ 石垣鯛配蔥芽/愛知縣象拔蚌 / 醬油漬筋子配蘿蔔蓉* 石垣鯛嘅清爽配搭埋蔥芽嘅微辛香,更能凸顯魚肉嘅鮮美。* 愛知縣象拔蚌夠鮮甜爽脆。* 醬油漬筋子口感Q彈,帶有濃郁嘅醬油香氣,配上口感細膩嘅蘿蔔蓉,能中和筋子嘅咸鮮味,增添更豐富嘅口感。➰ 八爪魚 / 鮟鱇魚干八爪魚夠新鮮爽脆,而鮟鱇鱼干嘅咸鲜味中又带點淡淡嘅甜味。➰ 北海道磯粒貝磯粒貝肉質飽滿,口感彈牙,配埋醬油和酒嘅烹調,增加咗咸鮮味,令到磯粒貝嘅味道更突出。➰

➰ 蒓菜、黑無花果配北海道帆立貝

➰ 黃金武士真蠔配金橘啫喱
滑嫩嘅真蠔配上金橘啫喱嘅酸甜味,口感非常清新。

➰ 慢煮八爪魚配蘿蔔

➰ 石垣鯛配蔥芽/愛知縣象拔蚌 / 醬油漬筋子配蘿蔔蓉
* 石垣鯛嘅清爽配搭埋蔥芽嘅微辛香,更能凸顯魚肉嘅鮮美。
* 愛知縣象拔蚌夠鮮甜爽脆。

➰ 八爪魚 / 鮟鱇魚干
八爪魚夠新鮮爽脆,而鮟鱇鱼干嘅咸鲜味中又带點淡淡嘅甜味。

➰ 北海道磯粒貝

➰ 吉列太刀魚配白松露
太刀魚外皮炸到夠酥脆,而肉質仍鮮嫩多汁,入口即化,配上矜貴嘅白松露,立刻增添咗奢華感和豐富咗口感層次。

➰ 野山平目魚壽司
野山平目魚壽司口感夠細膩,有入口即化嘅感覺。

➰ 春子鯛壽司
春子鯛魚肉粉嫩細膩,油脂較少,口感非常柔嫩。

➰ 烏魚子昆布燒白子
烏魚子嘅咸香和脆爽嘅昆布配合埋白子嘅嫩滑,能帶嚟多重美味嘅體驗。

➰ 九州芝麻鯖魚壽司
芝麻鯖魚嘅肉質夠曬細膩,口感非常柔嫩。

➰ 喜知次壽司
喜知次嘅魚脂香氣非常濃郁。

➰ 大拖羅魚腩壽
大拖羅油脂分佈似雪花,非常甘香,入口即溶。

➰ 北海道海膽手卷
北海道海膽夠甘香,配埋日本米飯嘅清香和紫菜嘅香脆,口感勁豐富。

➰ 麵豉湯
可能相比其他菜品太過精彩嘅關係,呢個麵豉湯相對有點兒比下去,但個湯都煮到好濃郁。

甜品 ~ 柿子雪葩配柿餅
柿子雪葩嘅口感非常清爽,細膩滑順,帶有柿子特有嘅清甜。而雪葩底嘅柿餅帶著濃郁嘅香甜味,令人回味無窮。

4天前
$1980 (晚餐)
  • 壽司
  • 吞拿魚壽司
  • 甜品
4天前 0 浏览
中環九如坊有間omakse,裝潢有啲似京都庭院,簡單整潔~dinner有兩款套餐選擇: $1980、$2680,第一次去就試咗$1980套餐先~❥先付北海道帶子+雙色小番茄+梅酒+水雲味道酸酸甜甜,作為第一道菜好適合😝❥前菜北海道栗米布丁+醬油漬三文魚籽+柚子皮栗米布丁細膩順滑,三文魚籽清甜爆汁,柚子皮增香🥰❥煮物慢煮八爪魚配柚子胡椒+蘿蔔觸鬚口感Q但,好入味最後食件蘿蔔清下個口👅牛油焗磯粒貝,蒜蓉牛油味好香濃👍🏻❥刺身🔶水八爪魚觸鬚煙韌,吸盤脆,石垣鯛爽身🔶鯖魚卷配黃蘿蔔硬蔥,呢個好食😚🔶黑鯥魚配柚子醋蘿蔔蓉+姜芽❥揚物炸烏魚籽白子白子口感綿密順滑,有啲似豆腐🤣❥壽司🔶左口魚+魚邊,左口魚係野生嘅,所以肉質嫩啲🔶池魚配蔥蓉🔶網燒北寄貝,有炙燒香氣🔶中托羅,半肥瘦🔶馬糞海膽,味道清甜❥甜品燒吉士蕃薯栗米雪糕

❥先付

北海道帶子+雙色小番茄+梅酒+水雲
味道酸酸甜甜,作為第一道菜好適合😝

❥前菜

北海道栗米布丁+醬油漬三文魚籽+柚子皮
栗米布丁細膩順滑,三文魚籽清甜爆汁,柚子皮增香🥰

❥煮物

慢煮八爪魚配柚子胡椒+蘿蔔
觸鬚口感Q但,好入味
最後食件蘿蔔清下個口👅

牛油焗磯粒貝,蒜蓉牛油味好香濃👍🏻

刺身

🔶水八爪魚觸鬚煙韌,吸盤脆,石垣鯛爽身
🔶鯖魚卷配黃蘿蔔硬蔥,呢個好食😚
🔶黑鯥魚配柚子醋蘿蔔蓉+姜芽

❥揚物

炸烏魚籽白子
白子口感綿密順滑,有啲似豆腐🤣

壽司

🔶左口魚+魚邊,左口魚係野生嘅,所以肉質嫩啲

🔶池魚配蔥蓉

🔶網燒北寄貝,有炙燒香氣

🔶中托羅,半肥瘦

🔶馬糞海膽,味道清甜

燒吉士蕃薯栗米雪糕
2024-10-29 225 浏览
位於九如坊,地方比較偏僻,但入到店入又係另一個世界,木系簡約日本風味,感覺很特別的omakase。隱世大廚先附上靜岡縣小番茄🍅等我地開下胃先😉,再有比較名貴的伊勢海老 + 海老頭內的膏配岩鹽,嘩!係正🫰🏻食到舔舔脷😋。下一道菜是日本生蠔🦪赤穗,size不算大,但好新鮮好甜😍。鰹魚配生洋蔥🧅,魚比較重味,口感又幾特別👍🏻。黎緊的一道菜又係未試過,魚喜 ,將條魚千切(切到魚骨都都唔見,食左骨都無問題) 配試梅汁,又真係幾好食🤤。壽司方面:日本賴尿蝦壽司🍣,賴尿蝦本身外殼都比較難拆,而家師父可以完整一舊上枱,係勁。日本北寄貝壽司🍣,食前師傅拍打一下,睇到都知新鮮👍🏻。伊豆金目鯛壽司🍣油份多,但不油膩,飽滿口感😋。中拖羅壽司🍣入口溶化,我致愛😋。赤陸壽司🍣好彈牙油份 豐富口感。海膽手卷🤓好甜好鮮好好味,好想再食多份🤤。整體嚟講,都係無得輸,期待下一次😉😉😉
壽司方面:
整體嚟講,都係無得輸,期待下一次😉😉😉
前菜无花果莼菜 莲叶醋汁水云 鬼爪螺扬物 炸太刀鱼 配ricotta cheese&番茄粉刺身🐟九绘鱼 石斑鱼🐟当季秋刀鱼新鲜半熟成筋子🐟沙丁鱼卷煮物北海道海胆腐皮和歌山面鼓烧无花果🍣寿司春子鲷寿司 清淡 一条鱼只有四个寿司北极贝寿司池鱼寿司佐姜蓉中toro 熟成两周 鱼味浓金目鲷 配新鲜黑松露甜品香蕉巧克力蛋白饼 超级无敌好吃!奶油不腻很丝滑和蛋白饼搭配真的绝了
无花果莼菜 莲叶
池鱼寿司佐姜蓉
中toro 熟成两周 鱼味浓
金目鲷 配新鲜黑松露

2024-10-20 146 浏览
今次食咗午餐,食物質素一般,服務也一般刺身/壽司: 材料一般,不算高質,亦都唔覺得很新鮮。 壽司有很多Wasabi,遮蓋咗魚嘅味道。沒有一道特別驚喜。師傅:很少和客人交流。遞上壽司和食物嘅時候亦都冇乜解釋。感覺不是很細心。 有一台顧客要求走Wasabi,師傅竟然忘記咗。服務員:嘗試講解食物。可惜說話不太清晰,不是聽得很清楚。會參與隔籬枱嘅顧客嘅談話並說笑。 顧客出入都有禮貌招呼。環境:座位舒適闊落。亦都幾乾淨。加上柔和嘅音樂。本來營造嘅環境應該幾清靜。可惜遇遇着一些客大聲談話,令到餐廳不太寧靜,感覺不太舒服。價錢:埋單要$1500。呢個價錢喺其他地方應該食到更好質素同服務。午餐嚟講都算幾貴。按金:另外餐廳會收取$800 Credit卡按金。
今次食咗午餐,食物質素一般,服務也一般

刺身壽司: 材料一般,不算高質,亦都唔覺得很新鮮。 壽司有很多Wasabi,遮蓋咗魚嘅味道。沒有一道特別驚喜。

按金:另外餐廳會收取$800 Credit卡按金。
2024-10-17 277 浏览
今次試咗佢嘅中午menu🩷海膽、腐皮、新鮮昆布三者結合帶來了豐富的海洋風味~海膽的鮮甜,腐皮的柔滑,新鮮昆布的清新,構成了一道層次分明的美味🤤壽司,英倉、象拔 pon、北寄貝、安康魚肝加西瓜積、鰹魚、吞拿魚、池魚、鯛、海膽手卷每一款壽司都展現出不同海鮮的獨特風味!!英倉的鮮美、象拔的脆嫩、北記背的柔滑、安康魚肝與西瓜積的奇妙搭配、鰹魚的濃郁、吞拿魚的豐滿、池魚的清新、鯛魚的細膩,海膽手卷的鮮甜,讓人每一口都充滿驚喜。面豉湯,湯底濃郁,豆腐和海帶的加入增加了口感的豐富性。每一口都能感受到傳統日式風味的經典之處💘💘愛紋芒果撻 + 香印提子,愛紋芒果的甜美與香印提子的酸甜完美結合,撻皮酥脆,內餡柔滑,帶來清新而不膩的甜點體驗❤️‍🔥
今次試咗佢嘅中午menu🩷

海膽、腐皮、新鮮昆布

每一款壽司都展現出不同海鮮的獨特風味!!

2024-10-17 207 浏览
放假同屋企人食餐好~~順便慶祝佢生日~上網睇到呢間OMAKASE環境好靚!食物都好似不錯,就同屋企人試下!😆😆前菜佢嘅前菜係用白粟米加cream正成忌廉湯,上面仲加咗truffle😚蕃茄蕃茄加咗醋,酸酸甜甜好開胃!蝦多士多士煎得好脆!蝦好彈牙,食落脆卜卜!!北海道帶子揚物佢將帶子煮得啱啱好,帶子嘅外層有一層薄薄嘅脆粉,令到整個帶子嘅口感係外脆內嫩😻😻!!!羊奶芝士 鮑魚乾醬🥰🥰羊奶芝士的濃郁與鮑魚乾醬的鮮美相融合,帶來獨特的口感和風味。芝士的柔滑與鮑魚乾的鹹香形成完美對比,讓人一試難忘。
放假同屋企人食餐好~~順便慶祝佢生日~

蕃茄
蕃茄加咗醋,酸酸甜甜好開胃!
蝦多士
多士煎得好脆!蝦好彈牙,食落脆卜卜!!

北海道帶子揚物

羊奶芝士 鮑魚乾醬🥰🥰
2024-09-27 332 浏览
喺中環行完街,慢慢行過去上環,有一間隱世嘅日本料理,食材上乘,師傅用心製作,味道一流👍👍前菜使用北海道粟米為基底,搭配自家製的筋子,粟米的甜美與筋子的鹹香形成絕妙的平衡,讓人一開始就充滿驚喜🥰🥰揚物太刀魚上層鋪滿芝士,底下是清新的青瓜粒,芥末籽的刺激感增添了層次,整體口感豐富而不失清爽👏👏石垣鯛與愛知縣的象拔蚌則帶來了海洋的鮮味,秋刀魚搭配薑花🫶🤩特色料理八爪魚與蘿蔔的組合,讓人感受到海鮮的彈性與根菜的清爽。春子鯛與BB鯛則是柔嫩細膩,深海池魚香甜可口🫶🫶🤩特色蝦料理西班牙紅蝦以幾滴蝦油點綴,香味十足,讓人回味無窮😍😍🤩高級刺身大拖羅的油脂豐富,口感細膩。白海膽則帶來了海味的極致享受。太刀魚和牙帶魚的搭配也令人驚艷😋😋壽司卷拖羅卷中的黃芽白和蔥,與赤身、中拖羅、大拖羅的搭配,提供了多層次的味覺享受😁😁甜點白桃雪芭

揚物

石垣鯛與愛知縣的象拔蚌則帶來了海洋的鮮味,秋刀魚搭配薑花🫶

🤩特色料理

🤩特色蝦料理
西班牙紅蝦以幾滴蝦油點綴,香味十足,讓人回味無窮😍😍

🤩高級刺身

甜點
白桃雪芭
2024-09-24 255 浏览
之前聽過呢間壽司店非常有名,除咗係冇乜負評之外,仲要環境優美,刺身亦都很新鮮,經常轉換菜單,師傅好有心機㗎 !🤩前菜這道以北海道的粟米為底的前菜,香甜而鮮嫩,搭配自家製的筋子,既有海味的鹹香,又增添了豐富的口感,讓人一試成主顧❤️❤️🤩揚物太刀魚的呈現非常吸引,芝士的濃郁與青瓜粒的清新形成絕妙的對比,還有微微的芥末籽香氣,為整道菜增添了趣味。目光魚上方的蘿蔔蓉則提供了清爽的平衡,讓人不會感到油膩。🤩目光魚上面有蘿蔔蓉,都好好食🤩石垣鯛🤩愛知縣的象拔蚌鮮甜的海味讓人陶醉,🤩秋刀魚配上薑花的香氣🤩八爪魚與蘿蔔的組合也很出色,清爽的蘿蔔切片衬托出八爪魚的彈性。🤩春子鯛是BB鯛,味道相當鮮美🤩深海池魚平時食池魚好怕腥味,但係深海池魚就唔會🤩西班牙紅蝦幾滴蝦油的點綴,香味倍增🤩大拖羅入口即溶,拖羅的味道充滿在口中🤩白海膽完全沉醉於海鮮的奢華之中,亦都很新鮮🤩太刀魚魚的鮮味很重,不會太油膩,很好吃呢🤩白桃雪杷清新的果香❤️

🤩前菜

🤩揚物

🤩目光魚上面有蘿蔔蓉,都好好食
🤩石垣鯛
🤩愛知縣的象拔蚌
鮮甜的海味讓人陶醉,

🤩秋刀魚配上薑花的香氣

🤩春子鯛
是BB鯛,味道相當鮮美

🤩深海池魚
平時食池魚好怕腥味,但係深海池魚就唔會

🤩西班牙紅蝦
幾滴蝦油的點綴,香味倍增

🤩大拖羅
入口即溶,拖羅的味道充滿在口中

🤩白海膽
完全沉醉於海鮮的奢華之中,亦都很新鮮

🤩太刀魚
魚的鮮味很重,不會太油膩,很好吃呢
🤩白桃雪杷
清新的果香❤️
2024-09-14 312 浏览
呢間餐廳嘅晚市Omakase,絕對係一場味覺嘅旅程,每一道菜都食材新鮮,擺盤精緻。一開始嘅先付就係白桃配上醋jelly嘅組合,酸甜清爽。前菜嘅筋子同北海道白粟米蓉,味道層次分明。炸北海道帶子配蠔醬及芝士,帶子外脆內軟,蠔醬更帶出鮮味。刺身有魚太、醋鯖魚太卷、野生油甘魚、鮟康魚肝、瑩光魷魚,每一款都新鮮美味。醋鯖魚太卷好鮮好味。野生油甘魚都好鮮味。鮟康魚肝口感綿密。白粟米湯清甜。壽司五貫,每款都精選優質食材:昆布漬左口魚、手吊池魚、平貝、中拖羅、北海道白海膽、白魚仔,鮮味十足!最後嘅甜品白桃蓮蓉白合,白桃嘅香甜同蓮蓉嘅綿密,好特別。

一開始嘅先付就係白桃配上醋jelly嘅組合,酸甜清爽。
前菜嘅筋子同北海道白粟米蓉,味道層次分明。
炸北海道帶子配蠔醬及芝士,帶子外脆內軟,蠔醬更帶出鮮味。

最後嘅甜品白桃蓮蓉白合,白桃嘅香甜同蓮蓉嘅綿密,好特別。

2024-09-13 279 浏览
如果你係一個鍾意日本料理🇯🇵嘅朋友,呢間餐廳嘅Omakase絕對值得一試。晚市Omakase價錢係每位$1980,食材新鮮豐富🍣🥢一開始就俾咗我一個驚喜,白桃同無花果配上醋啫喱,清新中帶點酸甜,令人瞬間開胃😍前菜係北海道白粟米蓉,面上有筋子點綴,味道甜地。之後到炸北海道帶子,配上蠔醬同芝士碎,帶子香脆。刺身部分有魚太、醋鯖魚太卷同野生油甘魚。魚太鹹香適中,配上wasabi同蔥更加突出咗魚嘅鮮味。鮟康魚肝好香。瑩光魷魚配最中餅,再加山椒,脆口又香🤤壽司部分包括昆布漬左口魚、手吊池魚、平貝、中拖羅配燒拖羅筋同北海道白海膽。中拖羅入口即溶、白海膽好鮮甜。最後仲有白魚仔配薑蓉😋燒魚同白粟米湯都非常美味,燒魚皮脆肉嫩,湯則清甜。甜品用白桃同蓮蓉白合作結尾🍨

1938 浏览

前菜係北海道白粟米蓉,面上有筋子點綴,味道甜地。
之後到炸北海道帶子,配上蠔醬同芝士碎,帶子香脆。

刺身部分有魚太、醋鯖魚太卷同野生油甘魚。
魚太鹹香適中,配上wasabi同蔥更加突出咗魚嘅鮮味。
鮟康魚肝好香。瑩光魷魚配最中餅,再加山椒,脆口又香🤤

燒魚同白粟米湯都非常美味,燒魚皮脆肉嫩,湯則清甜。
甜品用白桃同蓮蓉白合作結尾🍨

2024-09-07 219 浏览
中環九如坊有一間隱世omakase,座位大概10個,地舖位置方便可以容易搵到。menu 揀咗zakisuke,有四款sashimi, 煮物,燒物,七款 sushi ,甜品等。頭盤係松葉蟹加靜岡縣 小番茄,蟹肉係師傅人手拆骨,啖啖肉。伊勢海老sashimi + 海老頭膏係上面,日本赤水生蠔好脆口,鰹魚 sashimi 配生洋蔥嘅配搭幾新鮮。燒鮎魚配香水檸檬,燒到金黃色魚味濃郁。Sushi 包括日本賴尿蝦,北寄貝,非常脆口。北寄貝大大塊連飯都睇唔到。伊豆金目鯛sushi油份多,口感充足。中toro 當然唔少得。最後海膽手卷好夠甜。甜品有驚喜,從來少食香蕉,有個香蕉加chocolate mouse,上凍下暖,2分鐘內食晒。

一個月食一次Omakase嘅我,今次揀咗呢間位於中環九如坊,門面HUMBLE嘅臥虎藏龍店。餐廳只提供兩款Menu:1980 & 2680,分別在於多幾道時令海鮮料理~ 對我來說,1980都好夠食~先付: 靜岡蕃茄,醋果凍 ~ 非常開胃的一道前菜,冰凍酸甜前菜:北海道白海膽,白玉米蓉|醬油姬榮螺~ 白玉米肉意外地清甜好有驚喜😳 螺爽口,醬油甜甜地好夾刺身: 白象拔蚌,羽太|秋刀魚|鰤魚 ~ 新鮮彈牙,魚香濃郁,灸燒過更香揚物:木光魚,連啲骨都炸到酥脆可以成條一齊食煮物:北海道白玉米湯,湯葉|像腐皮,味道近似腐竹糖水酒肴:燒無花果,麵豉醬 | 鹹鹹甜甜,外熱內冷,好特別!壽司五貫:北寄貝| 手釣池魚| 熟成兩周大拖羅|北海道白海膽手卷|沙甸魚燒物:梭子魚(又名竹籤魚)汁物:蜆肉麵豉湯甜品:自家製疏乎厘配柿味雪糕 ~ 呢個甜品我比一百分!!

先付: 靜岡蕃茄,醋果凍 ~ 非常開胃的一道前菜,冰凍酸甜

揚物:木光魚,連啲骨都炸到酥脆可以成條一齊食

煮物:北海道白玉米湯,湯葉|像腐皮,味道近似腐竹糖水

酒肴:燒無花果,麵豉醬 | 鹹鹹甜甜,外熱內冷,好特別!

燒物:梭子魚(又名竹籤魚)

汁物:蜆肉麵豉湯

甜品:自家製疏乎厘配柿味雪糕 ~ 呢個甜品我比一百分!!