餐厅: 杣‧YASHIMA
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-09-01 185 浏览
今日黎到中環呢間杣 yashima ,試吓佢哋dinner嘅 omakase!喺歌賦街街頭就已經望到呢間充滿日式建築風嘅餐廳🥳今日就係食呢個$2680嘅dinner set😍😍打卡一流,好有心思嘅菜式設計係依勢龍蝦配蛋黃醬焗,龍蝦夠爽口加赤膽,紫蘇花跟住係一個青森縣吞拿魚杯,中拖羅配上蛋黃醋再加上魚子點綴,好吸引之後係九繪魚刺身,雞翼配紫蘇花酸汁,辣蘿蔔泥,芽蔥捲食😋九品壽司都係勁鮮甜,最深刻係金目鯛,北寄貝,拖羅,海膽甜品前,再有一個海膽杯,真係要我好滿足咁完成呢一餐

喺歌賦街街頭就已經望到呢間充滿日式建築風嘅餐廳🥳

今日就係食呢個$2680嘅dinner set😍😍

打卡一流,好有心思嘅菜式設計
係依勢龍蝦配蛋黃醬焗,龍蝦夠爽口加赤膽,紫蘇花

之後係九繪魚刺身,雞翼配紫蘇花酸汁,辣蘿蔔泥,芽蔥捲食😋

九品壽司都係勁鮮甜,最深刻係金目鯛,北寄貝,拖羅,海膽

甜品前,再有一個海膽杯,真係要我好滿足咁完成呢一餐
2024-08-30 235 浏览
位於中環的高級鮨店🎐🎏▫️ ︎❥$𝟭𝟵𝟴𝟬 /ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 🥢~~~~~~~~~~~~~~~~靜岡番茄加了滑溜的莼菜及酸汁作調味,清新又開胃🍅✨✂︎味噌燒和歌山無花果軟綿綿的質感味道很獨特✂︎北海道海膽和湯葉的結合,豆味極濃郁🥣✂︎燒目光魚味道咸香咸香✂︎羽太魚刺身熟成2天,鮮味突出🐟🫶🏻✂︎筋子放入日本醬油中,加了柚子絲、生磨山葵蓉,拌勻氣味相當清新✨ 新鮮的筋子口感清爽💖✂︎沙甸魚魚肉較為軟綿,加了脆爽的黃蘿蔔增加了口感✂︎當造的秋刀魚排放整齊,加上生磨山葵蓉新鮮無腥味🐟✂︎活北寄貝壽司瀨尿蝦壽司拖羅壽司鰻魚壽司海膽手卷最喜歡鮮味十足的海膽手卷,滿滿的鮮甜味👍🏻🥰✂︎炙燒金目鯛魚肉厚實,加了烏魚籽粉末,更顯其鮮味😻👍🏻✂︎無花果雪糕美味,底下是桃味慕斯🍑
位於中環的高級鮨店🎐🎏
▫️ ︎
❥$𝟭𝟵𝟴𝟬 /ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
靜岡番茄加了滑溜的莼菜及酸汁作調味,清新又開胃🍅✨
味噌燒和歌山無花果軟綿綿的質感味道很獨特
✂︎
北海道海膽和湯葉的結合,豆味極濃郁🥣
燒目光魚味道咸香咸香
羽太魚刺身熟成2天,鮮味突出🐟🫶🏻
✂︎
沙甸魚魚肉較為軟綿,加了脆爽的黃蘿蔔增加了口感
✂︎
當造的秋刀魚排放整齊,加上生磨山葵蓉新鮮無腥味🐟
活北寄貝壽司
瀨尿蝦壽司
拖羅壽司
鰻魚壽司
海膽手卷
最喜歡鮮味十足的海膽手卷,滿滿的鮮甜味👍🏻🥰
✂︎
炙燒金目鯛魚肉厚實,加了烏魚籽粉末,更顯其鮮味😻👍🏻
✂︎
無花果雪糕美味,底下是桃味慕斯🍑
2024-08-27 159 浏览
餐廳位於九如坊,係門外睇吾到餐廳入面既一切,感覺好神秘呀~ 餐廳吾算大,整整齊齊既擺設感覺好舒適💕 暗暗地既燈光好柔和,好岩黎慶祝🥳當晚位師傅好隨和,又會同我地講下笑,氣氛好好(有時係其他餐廳會有啲尷尬位😝😝)🤓 有多道菜式師傅都有提供生磨wasabi,氣味好辣好攻鼻,但加小小一齊食味道好好味😋食物方面最鐘意瀨尿蝦壽司,份量好大,一啖食落好開心😀 北寄貝又鮮又爽,口感一流😋 拖羅入口即融,勁好味🤤

餐廳位於九如坊,係門外睇吾到餐廳入面既一切,感覺好神秘呀~

見到Openrice評價很不錯~朋友生日即刻試試佢🙂‍↕️ 一入到去環境恬靜舒適 座位闊落師傅也很好聊 整體食物質素很高 用餐體驗絕了•𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞套餐 $𝟏𝟗𝟖𝟎每一道都非常驚艷🈵•先付 Sakizuke:▪️虎蝦配啫喱虎蝦新鮮爽口啫喱酸酸甜甜好開胃!•前菜 Appetizer:▪️松葉蟹配啫喱肉質鮮甜美味 每一口都飽滿滑嫩•お造り Sashimi▪️深海池魚魚肉細緻 鮮嫩肥美▫️ 沙甸魚卷中間-黃蘿蔔及芽葱沙甸魚配搭各種食材 層次豐富•煮物碗 Owen▪️ 北海道海膽白甘筍湯盛豆味濃郁嫩滑 海膽鮮甜可口•寿司 三貫 3 pieces of sushi▪️伊勢海老➕龍蝦膏▫️北寄貝▪️北海道海膽手卷入口即溶 好甜❤️•珍味 Chinmi▪️炸伊勢海老球彈牙爽口•寿司 二貫 2 pieces of sushi▪️中拖羅油脂感豐富肉質淋滑▫️喜之次•燒物 Yakimono ▪️燒金目鯛魚肉口感軟嫰幼滑•汁物 Miso shiru▪️赤味噌•デザートDessert▪️多士配雪糕 車厘子多士外脆內軟加埋雪糕一齊食簡直就係Perfect match!
見到Openrice評價很不錯~
朋友生日即刻試試佢🙂‍↕️

每一道都非常驚艷🈵

先付 Sakizuke:
▪️虎蝦配啫喱
虎蝦新鮮爽口
啫喱酸酸甜甜好開胃!

前菜 Appetizer:

▪️赤味噌

デザートDessert
▪️多士配雪糕 車厘子
多士外脆內軟
加埋雪糕一齊食簡直就係Perfect match!
  • 海膽手卷
2024-08-18 138 浏览
自從疫情開始,身邊不少朋友就愛上omakase,相熟師傅往往都會準備當日最新鮮的食材及根據食客的口味偏好;其二可以近距離觀察主廚的精湛刀工和料理技巧,從切割、烹調到擺盤,也多了與主廚直接互動的機會𝘼𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚安靜、專注且優雅的用餐環境。木質吧台、柔和的燈光、簡單的擺飾,讓整體氛圍舒適且專注,也很適合三五知己慢慢把酒談天𝙁𝙤𝙤𝙙前菜 開場的兩道前菜精緻而充滿層次感。靜岡縣蕃茄、白桃、醋啫喱、蓴菜,將蕃茄的清甜與白桃的細膩融合,醋啫喱增加了酸甜的平衡感,對菜則增添了一抹綠意和清爽。這道菜以簡約的元素達到複雜的口感,為後續菜餚開啟了味蕾。富山灣白蝦配芽蔥脆餅,白蝦肉質細膩,芽蔥帶來一絲辛香,而脆餅則在口感上提供了恰到好處的對比揚物 炸北海道鮮帶子配肝醬及羊奶芝士,帶子外層酥脆,內裡柔嫩多汁,肝醬的濃郁與羊奶芝士的微酸共同提升了整道菜的風味層次刺身 真味鰹刺身配沙甸魚大根芽蔥卷,鰹魚的鮮美配合沙甸魚的鹹香,大根芽蔥的清脆口感則在味覺上提供了豐富的層次感。隨後的稻草煙薰鰹魚,稻草的煙燻工藝為鰹魚增添了獨特的香氣,質地緊實而不失鮮嫩。煮物 青森縣慢煮鮟鱇魚肝值得一提。鮟鱇魚肝以低

𝘼𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚

𝙁𝙤𝙤𝙙

前菜

煮物 青森縣慢煮鮟鱇魚肝值得一提。鮟鱇魚肝以低溫慢煮的方式處理,入口即化,質感絲滑,完美呈現了海洋食材的鮮美與精緻。

海膽配湯葉及海苔獻汁,將海膽的濃郁鮮味與湯葉的柔滑完美結合,再添上海苔獻汁的鹹香

壽司部分表現穩定,黑北寄貝肉質鮮甜,咬感彈牙,展示出貝類食材的極致口感;深海池魚口感細膩,魚肉本身的鮮味濃郁,表現出海魚的獨特魅力;最後熟成七日吞拿魚加醋鹽,經過七日熟成的處理後,吞拿魚的味道更加濃縮,搭配醋鹽,餘韻悠長。

主菜
重頭戲黑邊鮑魚配茄子,鮑魚質感柔韌,與茄子的細膩相得益彰。赤鯥以傳統技法處理,保留了魚肉的原汁原味,鮮嫩的口感讓人回味無窮。

甜品
最後的晴王提子吉士最中餅很是高雅,以晴王提子和細滑吉士餡,搭配傳統的最中餅皮製作而成。最中餅的外皮酥脆輕巧,入口即化,與內餡的濃厚香甜形成了完美的對比,清新而不膩

—————————————————

𖠿𖥣杣‧YASHIMA (中環)
〒 中環九如坊2-4號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2024-08-07
$2000
I recently enjoyed an omakase dinner at this restaurant and had a largely positive experience. The food was delicious, with each dish showcasing the chef's skill and attention to detail. However, the sushi portions were on the smaller side. We dined on a weekday when the restaurant was only partially occupied, which made for a relaxed and enjoyable evening. The chef was interactive and friendly, adding to the overall pleasant atmosphere.Unfortunately, there was a hiccup with our reservation: I h

Unfortunately, there was a hiccup with our reservation: I had specifically requested a birthday message on the dessert for a friend's celebration, but this request was overlooked. The staff mentioned that there was a communication error. Despite this oversight, the night remained enjoyable, and the overall quality of the food and service made for a memorable experience. Hope that they can pay more attention to details in the future
2024-08-09 119 浏览
先付: 杯下面放咗蕃茄同水蜜桃,沖繩嘅水雲,荷葉上面有啫喱,樣貌極精緻!食嘅時候將上面嘅啫喱直接倒落去撈勻就可以食,咁啱撞正水蜜桃季,甜甜嘅水蜜桃加埋酸酸地嘅蕃茄,味道好夾,再加埋啫喱同水雲,食落口感會有唔同嘅層次,唔會覺得好單一,係一道好開胃嘅前菜燒物: 就有北海道帶子加鮑魚湯醬同芝士碎,炸完嘅北海道帶子唔會好柴,食得出帶子嘅鮮味,底放嘅係好濃嘅鮑魚湯醬加埋帶有咸香嘅芝士碎真係好夾。壽司九貫海老櫻鯛北寄貝梭子海膽手卷中拖羅鯖魚卷鰤魚鰻魚每一款食材都食得出好新鮮。現場睇住壽司師傅點去處理食材,再用唔同的方法烹調同調味,最令我有驚喜嘅就係個鯖魚卷,平時食開通常都係吞拿魚蓉卷,第一次食鯖魚整成嘅卷!一向食開嘅鯖魚噀就肉質都比較,自己都麻麻,但師傅嘅做法令到鯖魚的肉質可以好似吞拿魚蓉卷咁腍,真係令我好有驚喜。另外就係個海膽手卷,而本身好怕海膽浸腥臭嘅我,一開始食都有少少驚,但呢個手卷除咗食得出真係好新鮮之外就食到海膽嘅甜味,真係食到我lam lam脷。茶碗蒸: 係由日本海膽,湯葉和日本海苔熬製而成,師傅介紹「湯業」即係豆腐最面個層,,亦都性格豆腐最重豆味嘅地方。食落真係同平時食嘅豆腐好有差別

壽司九貫
中拖羅
鯖魚卷
鰤魚
鰻魚

茶碗蒸: 係由日本海膽,湯葉和日本海苔熬製而成,師傅介紹「湯業」即係豆腐最面個層,,亦都性格豆腐最重豆味嘅地方。食落真係同平時食嘅豆腐好有差別。因為本身湯業和日式海苔嘅味道加埋唔算好鹹,所以有埋海膽嘅鮮味加落去就真係調味得啱啱好。

お椀係一個味增湯:,平時好怕飲到啲好鹹嘅味噌湯, 但呢個味噌湯就由魚熬製而成,味道剛剛好好。

水菓子: 係提子,cream同米餅整成嘅一個撻。呢個提子米餅撻真係驚豔到我,爽脆嘅提子加埋雲呢拿味嘅cream放上米餅到,味道唔會好死甜,雲呢拿味嘅cream係好淡嘅甜味,但加埋又甜又爽嘅提子就啱啱好。
2024-07-04 295 浏览
Yashima ❣️家母生日,上網搵咗間廚師發板俾佢試吓,因為佢一路以來都未試過,今次嘅體驗佢覺得好開心好特別~首先環境好靚,食物嘅擺盤都好精美,佢打卡打得好開心(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🩵前菜佢嘅前菜係赤貝旁邊有無花果同紫蘇花🌸增添香味~無花果微微夾甜味完全冇搶走赤貝嘅鮮甜刺身刺身溶咗兩款魚,鰹魚同左口魚🐟🐠天羽本身容易有聲嘅味道,但係佢就用洋蔥嘗試去蓋過嗰啲腥味,左口魚用咗蒜味豉油,食落多陣蒜香味沙甸魚卷🐟卷襪除咗用咗沙甸魚之外,入邊仲加埋醃蘿蔔,捲到好似花嘅形狀咁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)鮟鱇魚肝🐟魚肝入口即溶☺️🩷蠔春卷(Wasabi沙律醬)春卷熱辣辣上,入邊嘅蠔仲有好多膏,師傅都好細心咁切走咗比較un 嘅部份喜之次伴菜有秋葵+蜜豆+蔥芽壽司🍣伊世海老+龍蝦膏地中魚中拖羅(拖羅上面加咗鹽,可以減走啲,因為太多會搶晒刺身嘅鮮味)魚飯(幾種較多油膩嘅魚混合去煮~魚油落曬飯度,師傅仲用咗紀洲備長炭焗一焗個飯,但係好神奇地食嘅時候又冇咩碳味😂)赤陸(炒香咗烏魚子)燒左口魚邊海膽手卷(夠凍夠creamy!)Tamago 雞蛋嘅味有啲得意,食落其實似蛋糕甜品🍮香蕉朱古力味,上面仲有蛋白脆餅,蛋白脆餅唔會過甜味道適宜💞
Yashima ❣️

刺身
刺身溶咗兩款魚,鰹魚同左口魚🐟🐠

沙甸魚卷🐟

鮟鱇魚肝🐟
魚肝入口即溶☺️🩷

蠔春卷(Wasabi沙律醬)

喜之次
伴菜有秋葵+蜜豆+蔥芽

壽司🍣
伊世海老+龍蝦膏
地中魚
赤陸(炒香咗烏魚子)
燒左口魚邊
海膽手卷(夠凍夠creamy!)

Tamago
雞蛋嘅味有啲得意,食落其實似蛋糕

甜品🍮
香蕉朱古力味,上面仲有蛋白脆餅,蛋白脆餅唔會過甜味道適宜💞

2024-07-01 307 浏览
一直想試下lunch 既omakesa, 見到呢間openrice comment 既好就黎試一試!環境優美寧靜,背景有舒服既音樂配襯之下,職員好細心介紹食材,整體體驗幾舒服。Sakizuke前菜係一款開胃既蕃茄配梅油同九州的北寄貝,加上蛋黃醬,口感層次豐富。Chawanmushi海鮮茶碗蒸, 加上柚子碎,帶有一絲既清香Grilled係一款燒香魚 ,外表脆內軟。9 款Sushi 款式多 魚生好新鮮 最吸引係大大啖既赤膽包括有伊佐配鼓油 ,丹蝦,北海道帶子配柚子皮,中拖羅吞拿魚,梭子魚,鰤魚赤身,鰹魚,赤膽,吞拿魚蓉卷蓉Owan 大和黑蜆 配湯Mizumono 粟米味雪糕

Sakizuke

Chawanmushi
海鮮茶碗蒸, 加上柚子碎,帶有一絲既清香

Grilled
係一款燒香魚 ,外表脆內軟。

9 款Sushi
款式多 魚生好新鮮 最吸引係大大啖既赤膽

Owan

大和黑蜆 配湯

Mizumono
粟米味雪糕
2024-06-16 269 浏览
朋友介紹中環九如坊有一間神秘隱世嘅Omakase環境安靜舒適,食Omakase一流有2個set可揀,我點咗$1980果款試試佢前菜有呢三樣主要都係微酸的開胃菜漬物> 藻> 魷魚每個層次咁樣遞增上去Sashimi真鯛角切+海膽醬汁睇住師傅即刻切出嚟,已經有視覺嘅享受將真鯛沾上海膽醬入口先有海膽醬嘅味道,之後就有真鯛嘅味道同埋質感海膽醬唔會太濃,覆蓋晒個真鯛個味精美嘅金箔熟蠔🦪今次刺身就配帶蔥的醬汁味道比較刺激接落嚟就係慈魚刺身同赤貝慈魚刺身個面燒一燒,逼啲油出黎入口充滿油香同時滑口唔「鞋」身沖繩赤貝配青檸汁+豉油,令到慈魚嘅油香唔會停留太耐解除口中油膩感立鱗燒魚鱗超脆口香脆食完脆卜卜口感後再加海藻汁,中和返又可以enjoy下一個食物了安康魚肝鮮味唔腥,食晒成嚿都唔會覺得流今晚的壽司🍣有:金目鯛 + 柚子皮貝青魚+薑蓉燒北寄貝拖羅黑目鯛+豉油海膽全部都睇住師傅喺面前續舊整師傅亦都會留意客人嘅進食速度,食嘢過程舒適最後熱食係一個鮮甜蠔湯結尾今日水果係芒果同哈密瓜兩樣都超甜超正整體嚟講間餐廳服務態度非常好環境舒適師傅亦都會逐樣食物介紹成個進食嘅過程亦放鬆,唔會有好急嘅感覺想搵一
朋友介紹中環九如坊有一間神秘隱世嘅Omakase

環境安靜舒適,食Omakase一流

有2個set可揀,我點咗$1980果款試試佢

前菜有呢三樣
主要都係微酸的開胃菜

漬物> 藻> 魷魚
每個層次咁樣遞增上去

Sashimi
真鯛角切+海膽醬汁
睇住師傅即刻切出嚟,已經有視覺嘅享受
將真鯛沾上海膽醬
入口先有海膽醬嘅味道,之後就有真鯛嘅味道同埋質感
海膽醬唔會太濃,覆蓋晒個真鯛個味

精美嘅金箔熟蠔🦪
今次刺身就配帶蔥的醬汁
味道比較刺激

接落嚟就係
慈魚刺身同赤貝
慈魚刺身個面燒一燒,逼啲油出黎
入口充滿油香同時滑口唔「鞋」身

立鱗燒

魚鱗超脆口香脆

食完脆卜卜口感後
再加海藻汁,中和返
又可以enjoy下一個食物了

安康魚肝
鮮味唔腥,食晒成嚿都唔會覺得流

今晚的壽司🍣有:
金目鯛 + 柚子皮

青魚+薑蓉
燒北寄貝
拖羅
黑目鯛+豉油
海膽

全部都睇住師傅喺面前續舊整
師傅亦都會留意客人嘅進食速度,食嘢過程舒適

最後熱食係一個鮮甜蠔湯結尾

今日水果係芒果同哈密瓜

兩樣都超甜超正

整體嚟講間餐廳服務態度非常好
環境舒適
師傅亦都會逐樣食物介紹
成個進食嘅過程亦放鬆,唔會有好急嘅感覺
想搵一間可以放鬆品嚐日本Omakase呢一間舖頭10分推薦

2024-06-13 134 浏览
呢排工作忙碌,辛苦完一輪就要好好稿賞自己。晚市omakase我選了1980既menu,抵食多野食,樣樣都高質,係世一omakase店。前菜係富山灣螢光魷魚,佢入口有一種海水嘅鮮魚味,咬落去又有一種魷魚嘅鮮甜美味,飽滿多膏,清爽豐富。冇諗過生魷魚可以咁好食。金目鯛立鱗燒、日本青椒,紫菜汁魚脂豐腴,油脂香氣十足,大啖入口充滿鮮甜魚香。平貝既貝殼已經好吸晴,海膽汁既鮮甜與平貝肉互相輝映,視覺同味覺都有一流既享受汁煮鮟鱇魚肝完全冇內臟既腥味,熱食入口即化,難怪鮟鱇魚的肝被譽為海中既鵝肝。壽司好中意透明得黎好靚既碟,上面既壽司好似巧奪天功既精品咁。金目鯛、赤貝、深海池魚、醬油漬吞拿魚、大拖羅,樣樣都驚豔到我了。海膽鮮甜味,濃郁既味道係口腔良久不散。玉子燒有濃濃既蛋香用魚骨煮成麵豉湯完結咁奢華既一餐,飲完成身暖苙苙。最後既最後,有水菓子-靜岡縣蜜瓜同埋宮城既芒果芒果甜得黎冇渣,好軟熟,超級美味蜜瓜就一如以往既出色

金目鯛立鱗燒、日本青椒,紫菜汁
魚脂豐腴,油脂香氣十足,大啖入口充滿鮮甜魚香。

汁煮鮟鱇魚肝

壽司

玉子燒有濃濃既蛋香

用魚骨煮成麵豉湯完結咁奢華既一餐,飲完成身暖苙苙。

最後既最後,有水菓子-靜岡縣蜜瓜同埋宮城既芒果
芒果甜得黎冇渣,好軟熟,超級美味
蜜瓜就一如以往既出色
2024-06-04
2024-06-12 130 浏览
杣‧YASHIMA 係中環新開既Omakase,餐廳用木系做主題,環境恬靜舒適,有遠離塵囂嘅感覺。Omakase 套餐 $1980🍽️ 先付SAKIZUKE🥢北海道帆立貝新鮮有咬口。🥢富山灣螢光魷魚爽口又彈牙,加咗柚子汁好清香,有菜墊底。🍽️ 刺身 SASHIMI🥢深海池魚用火灸逼油份,魚肉細緻,鮮味突出。🥢長崎縣華蓮小長井生蠔生蠔肉厚肥美,加咗青苔同金箔做點綴,錦上添花。🥢白象拔蚌 加咗岩鹽,爽口彈牙。🥢金目鯛 用咗紫蘇葉花襯托,肉質細緻,味道清淡香甜。🍽️燒物 GRILLED🥢 慢煮鮟鱇魚肝魚肝口感綿密滑順,油脂香醇,油份從口中慢慢滲出,配上木之芽一齊食,令魚肝帶點辣味。🥢金雕立鱗燒 魚鱗脆口,肉質軟嫩多汁,用淋油方式令魚鱗立起,炸得啱啱好,配紫菜汁清清地。🍽️壽司 SUSHI🥢赤貝🥢針魚🥢北寄貝 柚子皮🥢拖羅🥢醬油漬吞拿魚🥢赤鯥🥢海膽味道鮮甜,海膽份量好多,濃郁creamy。🥢江户前厚燒玉子口感軟綿鬆軟,好似食緊蛋糕咁。🥢龍蝦味噌湯味噌同龍蝦味配搭得啱啱好,加咗大蔥同昆布,清清地消滯一流。🥢靜岡蜜瓜蜜瓜多肉多汁,清甜解渴。杣‧YASHIMA 📍中環九如坊2-4號地舖

Omakase 套餐 $1980

🍽️ 先付SAKIZUKE

🥢北海道帆立貝
新鮮有咬口。

🥢富山灣螢光魷魚
爽口又彈牙,加咗柚子汁好清香,有菜墊底。

🍽️ 刺身 SASHIMI

🥢深海池魚
用火灸逼油份,魚肉細緻,鮮味突出。

🥢長崎縣華蓮小長井生蠔
生蠔肉厚肥美,加咗青苔同金箔做點綴,錦上添花。

🥢白象拔蚌
加咗岩鹽,爽口彈牙。

🥢金目鯛
用咗紫蘇葉花襯托,肉質細緻,味道清淡香甜。

🍽️燒物 GRILLED

🥢拖羅
🥢醬油漬吞拿魚
🥢赤鯥

🥢海膽
味道鮮甜,海膽份量好多,濃郁creamy。

🥢江户前厚燒玉子
口感軟綿鬆軟,好似食緊蛋糕咁。
🥢龍蝦味噌湯
味噌同龍蝦味配搭得啱啱好,加咗大蔥同昆布,清清地消滯一流。

🥢靜岡蜜瓜
蜜瓜多肉多汁,清甜解渴。

杣‧YASHIMA
📍中環九如坊2-4號地舖
2024-06-09 128 浏览
中環九如坊內特別多美食人所共知,而當中有間日式Omakase,門面非常神秘而內裏打造成日式庭園風格,優雅舒適.廚師發辦午餐分$1380及$880兩種▫️先付·北海道白蘆筍·吞拿魚沙律·沖繩水雲·九州長崎縣華漣生蠔▫️茶碗蒸·瀨尿蝦蒸蛋百合▫️燒物·立鱗鯛▫️手握 鮨九貫·真鯛 ·間八 ·赤背 ·鳥背 ·鯖魚·煙燻深海池魚·北海道北寄貝·醬油漬吞拿魚 · 中拖羅▫️卵燒 ▫️ お椀 ▫️水菓子·江戶焗蛋 ·蔥麵豉湯 ·靜岡縣蜜瓜整體質素新鮮. 【茶碗蒸】比較少用上瀨尿蝦,感覺特別. 【立鱗鯛】外皮炸到脆卜卜配搭新鮮紫菜湯底非常匹配. 【真鯛】加上炭鹽及橘子汁增加層次;【深海池魚】被煙燻後香氣更突出.自己最喜愛當然是【中拖羅】,由於近魚鮫位置,充滿魚香,入口即溶~大胃王就算當日選擇較少食材的$880套餐亦很滿足~而且師傅十分親民可愛,毫無架子.令人更放鬆開懷,享受用餐~

▫️先付

·醬油漬吞拿魚 · 中拖羅

▫️卵燒 ▫️ お椀 ▫️水菓子
·江戶焗蛋 ·蔥麵豉湯 ·靜岡縣蜜瓜

2024-06-09 85 浏览
有一間日本壽司Omakase喺九如坊一直都嘗試收藏咗喺我個list好耐,今日終於搵到個機會可以去試試,今晚嘅係餐廳啱啱邀請咗新嘅師傅駐場,好多人都比Like.餐廳屬於小店形式,只有12個座位,晚上提供兩個套餐$1980/$2680.我哋今次就試咗一個比較經濟啲嘅套餐,套餐包括唔同嘅刺身壽司,然後我最鍾意嘅鮟鱇魚肝,鮟鱇魚肝用上汁煮方式可以將腥味及油膩感去除。另外一款煮物亦非常優質,用上金鯛立磷燒方式處理,酥脆嘅魚磷配上嫩滑嘅魚肉,個人非常喜歡。刺身及壽司方面就有真鯛配大蔥酸汁,北海道沙甸魚,醬油漬赤身,大拖羅,海膽,西柳貝,赤背,北寄貝,日本小肌魚。特別推介炙燒深海池魚,將魚皮燒香把油脂逼出來配上木魚花,魚香味十分豐富。

刺身壽司方面就有真鯛配大蔥酸汁,北海道沙甸魚,醬油漬赤身,大拖羅,海膽,西柳貝,赤背,北寄貝,日本小肌魚。特別推介炙燒深海池魚,將魚皮燒香把油脂逼出來配上木魚花,魚香味十分豐富。
2024-06-08 122 浏览
生日老婆話想食壽司,我又諗唔到去邊度慶祝,聽人講九如坊有間好好食嘅omakase,於是就book咗間試下。餐廳位於九如坊,由上環站行過去都只需要5分鐘非常方便餐廳位置唔多,只有十多個座位,裝修十分雅致,俾人一種舒服嘅感覺,我哋今次就叫咗$1980套餐,包括咗前菜壽司刺身煮物甜品等等。前菜白露筍, 螢光魷魚,沖繩紫菜刺身大葱酸汁真鯛平貝配海膽汁北海道沙甸魚卷配炙燒鯖魚炙燒深海池魚煮物汁煮鮟鱇魚肝金鯛立鄰燒壽司北寄貝青柳貝赤貝小肌魚醬油漬赤身大拖羅白海膽杯甜品靜岡密瓜配宮崎芒果每一樣菜式都十分鮮味,最喜歡鮟鱇魚肝,平時嗰啲都非常聲個人唔係咁鍾意呢個竟然唔想甜醬油慢煮方式處理,去除咗魚肝嘅腥味之外,另外亦有豉油嘅香甜。甜品亦用上非常新鮮嘅日本水果。又發掘咗一個驚喜,又可以慶祝嘅餐廳。😋😋😋😋

前菜
白露筍, 螢光魷魚,沖繩紫菜

刺身

大拖羅
白海膽杯

甜品
靜岡密瓜配宮崎芒果

又發掘咗一個驚喜,又可以慶祝嘅餐廳。😋😋😋😋