餐厅: 杣‧YASHIMA
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-06-07 103 浏览
先付前菜有北海道蘆筍、靜岡蕃茄、加埋沖繩水雲,甜酸相間,開胃非常。Sashimi 真鯛𩶘魚 - 微酸既醬汁帶有蔥既香味,魚肉上有紫蘇葉花穗,食落有清新既香味,配上魚肉既鮮味,配搭相當夾而不單調。平貝 - 食落比大家食開既帶子肉質更結實,配上海膽汁後,鮮味更突出,建議入口慢慢咀嚼,充分感受平貝同海膽鮮味發揮!鹿兒島深海池魚 - 魚腩相當爽口,充滿魚油但絕不油。而背脊肉入口較結實,冇魚腩既油脂味咁出,但特別火燒後既味道,配上魚肉鮮味及醬料更為特別!拖羅卷 - 燒灸既中拖羅,油分出曬黎,但上面舖上一層wasabi令成件事絕不油膩!而另一面既赤身亦事先醃製,灑上少少芝麻,最後配上紫菜夾埋一齊食,入口鮮味濃郁,但又有不同味道在口腔迴盪,絕對係吞拿魚迷既必食之選!熟食汁煮鮟鰜魚肝 - 魚肝上面鋪上山椒葉,上枱嘅時候已經好香!入口口感柔軟,充滿魚既鮮味,口入面融化更帶有絲絲清甜,配上醬汁帶有微微咸味,味道層次豐富,令人驚喜!金鯛立鱗燒+ 紫菜汁 + 青椒 - 整個菜式既形象相當突出!而突出既立鱗食落相當香脆,魚肉入口肉質紥實,魚味香濃,配上紫菜汁更是令鮮味更為突出!壽司 間八魚 - 口感結實滑溜,淡

Sashimi

熟食

壽司
間八魚 - 口感結實滑溜,淡淡既鮮味令人胃口大增!

青柳貝 - 又好又爽,青檸令成個鮮味更突出!

赤貝 - 網狀既赤貝肉質厚實,食落非常爽口,青檸汁更令鮮味清新可口。

北海道牡丹蝦 - 蝦肉彈牙,鮮味非常!

帆立貝 - 上面灑左鹽同柚子皮,入口既柚子香同厚厚帶子鮮味互相配合!

三層拖羅 - 三層拖羅不只三重享受,油香味四溢,配上醋飯既微酸,整體口感不油膩!

海膽 - 一食落就知係極新鮮嘅材料!海膽清甜嘅味道相當出,而且香濃,實在係爆讚既推介!

燒物有玉子燒,味道香甜而充滿蛋香!最尾有大大舊龍蝦肉既龍蝦麵豉湯,飲落舒服!加埋香甜可口既靜岡日本蜜瓜同芒果,實在係完美!
2024-06-06
2024-06-07 70 浏览
男朋友帶咗我嚟呢度慶祝周年紀念日😋餐廳充滿日式風味,燈光和諧,感覺好舒適。我哋叫咗$1980嘅Omakase套餐✨!▫️Sakizuke 先付有來自沖繩嘅水雲、配上薑蓉一齊食,感覺好絲滑,食落味道帶點酸醋😋而靜岡蕃茄,食落酸味較濃,但亦帶甜,很開胃!仲有北海道盧荀,好爽口!▫️Sashimi ✨真鯛𩶘魚,師傅薄切形式呈現,面上灑上紫蘇葉(花穗 ),蘸上酸汁蔥花,鮮味更突出!✨平貝,配上海膽汁及wasabi ,食落口感比較爽口,但超級鮮味,亦都帶點鮮甜!✨鹿兒島深海池魚,魚腩面頭有wasabi ,食落口感更爽口,超鮮味!而魚背則以炙燒方式料理,上面加咗特製木魚花,帶有煙熏味,魚肉肉質鮮嫩肥美,脂厚油香!✨拖羅卷:中拖羅+赤身!一塊係炙燒過嘅拖羅+一塊係醃過嘅赤身,拖羅未食已陣陣香氣,食落油脂好甘香,有入口即溶感覺!師傅加Wasabi及Wasabi嘅莖粒,令到食落可以減少油膩感😋!▫️Nimono 卷✨ 汁煮鮟鰜魚肝,配上有馬山椒,魚肝口感同鵝肝相似,但漁肝食落更綿滑,入口即溶既感覺,好香魚油味😋!✨金鯛立鱗燒配上紫菜汁及青椒,魚肉鮮嫩多汁,魚鱗炸得金黃好脆口!▫️Sushi 壽司套餐包括七款壽司

▫️Sakizuke 先付

▫️Sashimi

▫️Nimono 卷

▫️Sushi 壽司
套餐包括七款壽司,每款壽司都超級新鮮!

✨間八魚食落好爽,鮮味十足😋
✨青柳貝,師傅加咗青檸汁,口感更爽滑!
✨赤貝切成網狀,增加口感,食落更有層次感!
✨北海道牡丹蝦,蝦肉肉質爽彈!
✨帆立貝,相對厚身,灑上柚子皮碎,味道好清新!
✨拖羅,以三層拖羅放埋一齊,食落入口即溶!超好食!油脂甘香!
✨海膽,好綿滑,完全唔腥,好鮮甜!

▫️TAMAGOYAKI 燒物
✨玉子燒,蛋香濃郁,口感好鬆軟帶點甜!

▫️Owan 碗
✨龍蝦麵豉湯,超足料,麵豉湯裏面有龍蝦肉😋飲落超級鮮!

▫️MIZUMONO
最後以靜岡日本蜜瓜及芒果作結,兩款水果都超級甜😋!

2024-06-07 31 浏览
今日同朋友嚟試呢間幾出名嘅omakase裝修都非常有日本風味我哋就揀咗晚餐既$1980套餐師傅非常有善,不停同我哋傾偈👍🏻首先係先付,賣相擺盤已經非常吸引當中嘅螢光魷魚程係爆膏🤤食完前菜就會有四款唔同嘅刺身1. 真鯛非常鮮甜 配埋紫蘇葉嘅花 味道更加突出2. 平貝配海膽汁平貝肉質結實彈牙 海膽汁簡直係超級驚喜😍好濃郁 配埋一齊超級好食3. 深海池魚 呢款刺身油脂非常之夠 入口有質感得來又有少少入口即溶嘅感覺好想食多幾件😆4. 手目呢個刺身真係重點 師傅將兩塊唔同嘅吞拿魚夾埋一齊 生嘅赤身吞拿魚同埋燒過嘅拖羅 加埋紫菜 呢個真係食10件都冇問題🥹食完刺身就到煮物慢煮鮟鱇魚肝慢煮令到肉汁仲keep到喺度 有少少似鵝肝嘅感覺 正👍🏻呢個套餐包咗七款壽司1. 金鯛2. ⁠赤貝3. ⁠鳥貝4. ⁠小肌魚5. ⁠昆布鯖魚6. ⁠赤海膽7. ⁠拖羅每款壽司都非常新鮮 最有驚喜嘅係昆布鯖魚 以為鯖魚會味道普通 但經過師傅嘅調味同埋配搭入口味道非常濃郁👍🏻赤海膽好食就一定唔使講㗎啦🤣比起其他款海膽海膽味更加突出 味道濃郁拖羅都非常驚喜,完全一條筋都冇 真真正正嘅肉,入口即溶 所有油脂爆曬出嚟😆最後係佢哋
今日同朋友嚟試呢間幾出名嘅omakase
裝修都非常有日本風味
我哋就揀咗晚餐既$1980套餐
師傅非常有善,不停同我哋傾偈👍🏻
首先係先付,賣相擺盤已經非常吸引
當中嘅螢光魷魚程係爆膏🤤
最後係佢哋自家製嘅玉子燒 口感非常綿密 好似蛋糕仔咁
同埋來自靜岡嘅蜜瓜 味道清甜
為呢餐飯畫上完美嘅句號🥰
2024-06-06 48 浏览
終於嚟食到呢間心心念念嘅廚師發辦😍門口已經好有日本風味入邊嘅裝修都好高級晚餐有兩個套餐可以選擇一個$1980/ 位一個 $2680/ 位我哋選擇咗$1980套餐首先師傅俾咗前菜我哋分別係白蘆筍 螢光魷魚 油菜心 同埋水雲當中嘅螢光魷魚超級有驚喜 食落去係好多膏 估唔到細細條都有咁嘅效果 證明食材相當新鮮👍🏻跟住喺四款刺身分別係真鯛、平貝配海膽汁、深海池魚同埋手目當中最有驚喜嘅係手目 師傅將兩塊吞拿魚夾埋一齊 一塊係吞拿魚赤身 另一塊係燒過嘅拖羅 兩個與加埋紫菜放入口 完全震驚咗我嘅味蕾😍😍😍😍跟住就係煮物 - 慢煮鮟鱇魚肝暖暖哋入口即溶 又係一大驚喜慢煮就係食得出當中嘅小心思終於進入壽司部份當日嘅壽司有七款金鯛、赤貝、鳥貝、小肌魚、昆布鯖魚、赤海膽同埋拖羅每一款都令人垂涎三尺 最出色嘅當然係赤海膽同埋拖羅拖羅完全一啲筋都冇入口即溶 赤海膽非常濃郁 份量一啲都唔少最後師傅送上佢哋自家製嘅玉子燒好驚嘆佢哋嘅玉子燒竟然好似蛋糕咁😍但係師傅話完全冇落麵粉😍最後就係靜岡嘅溫室蜜瓜超級無敵甜入口即溶呢餐廚師發辦每一道菜都非常對得住佢嘅價錢努力返工,下次一定會再返嚟食😆
終於嚟食到呢間心心念念嘅廚師發辦😍
我哋選擇咗$1980套餐

首先師傅俾咗前菜我哋
分別係白蘆筍 螢光魷魚 油菜心 同埋水雲

跟住喺四款刺身
分別係真鯛、平貝配海膽汁、深海池魚同埋手目

跟住就係煮物 - 慢煮鮟鱇魚肝
暖暖哋入口即溶 又係一大驚喜
慢煮就係食得出當中嘅小心思

終於進入壽司部份
當日嘅壽司有七款
金鯛、赤貝、鳥貝、小肌魚、昆布鯖魚、赤海膽同埋拖羅
每一款都令人垂涎三尺 最出色嘅當然係赤海膽同埋拖羅
拖羅完全一啲筋都冇入口即溶
赤海膽非常濃郁 份量一啲都唔少

最後師傅送上佢哋自家製嘅玉子燒
好驚嘆佢哋嘅玉子燒竟然好似蛋糕咁😍但係師傅話完全冇落麵粉😍
最後就係靜岡嘅溫室蜜瓜
超級無敵甜入口即溶
呢餐廚師發辦每一道菜都非常對得住佢嘅價錢
努力返工,下次一定會再返嚟食😆
2024-06-05 44 浏览
Lunch hour走過最熱鬧多人的街道,走入小巷就搵到呢間感覺不食人間煙火嘅壽司店🥹同朋友靜靜地食個lunch🤍Lunch omakase 有兩款選擇。今日揀咗平d一款試試,覺得非常好味道新鮮,款式又岩食。下次可試試貴的一款!一開始的帶子紫菜湯非常好味😋帶子肉鮮,質感彈牙刺身方面北寄貝、赤貝都非常爽口!平時去食壽司絕對食唔到啲種味道🥹海膽係北海道川村海膽好鮮甜🤩🤩最後甜品食埋日本蜜瓜,完美🍈

Lunch omakase 有兩款選擇。
今日揀咗平d一款試試,覺得非常好
味道新鮮,款式又岩食。
下次可試試貴的一款!

一開始的帶子紫菜湯非常好味😋
帶子肉鮮,質感彈牙

刺身方面北寄貝、赤貝都非常爽口!
平時去食壽司絕對食唔到啲種味道🥹

海膽係北海道川村海膽
好鮮甜🤩🤩

最後甜品食埋日本蜜瓜,完美🍈
2024-06-04 43 浏览
忙碌工作完當然要食返餐好獎勵下自己,揀佐間隱世,環境又舒適食Omakase餐牌只係好簡單大概寫食物上菜嘅順序座位唔多,所以每節招待嘅客人都係好少,確保食材夠曬新鮮,而師傅都可以照顧曬咁多位客人簡單問佐有咩食物唔食/敏感之後,好快就上佐第一道前菜裡面有蟹肉、海膽仲有魚子醬,味道唔會搶,食得出鮮味☺️醬蟹非常出色,果凍嘅口感,再配埋濃厚嘅蟹膏,正😍經過炙燒嘅蠔同鮑魚多佐d野味,搭配啱啱好黑松露分量非常足,好濃厚😍壽司每件都食得出食材嘅新鮮,油脂分佈得好好,入口即溶。無諗過仲會有海膽配甜蝦杯,口感鮮甜軟糯相反焦糖布丁唔會好甜,蜜瓜多汁清新,啱啱好唔會食得太濟。掛住食有好多都無影曬相,但絕對無超所值

餐牌只係好簡單大概寫食物上菜嘅順序

簡單問佐有咩食物唔食/敏感之後,好快就上佐第一道前菜

裡面有蟹肉、海膽仲有魚子醬,味道唔會搶,食得出鮮味☺️

醬蟹非常出色,果凍嘅口感,再配埋濃厚嘅蟹膏,正😍

經過炙燒嘅蠔同鮑魚多佐d野味,搭配啱啱好

黑松露分量非常足,好濃厚😍

壽司每件都食得出食材嘅新鮮,油脂分佈得好好,入口即溶。

無諗過仲會有海膽配甜蝦杯,口感鮮甜軟糯

相反焦糖布丁唔會好甜,蜜瓜多汁清新,啱啱好唔會食得太濟。
掛住食有好多都無影曬相,但絕對無超所值
2024-05-27 22 浏览
今日平日放工約咗朋友係上環見面, book咗一間omakase。環境十分舒服, 裝修都十分有格調。今日既前菜就係北海道白蘆筍, 螢光魷魚同埋水雲。呢幾道清爽小菜令我食慾大增, 好期待下一道菜色!真鯛薄切配大蔥酸汁同紫蘇葉花,展現咗原味鮮甜,層次分明嘅口感令人一口接一口停唔到手。 赤貝同橘子嘅組合都係意外驚喜,兩者交織出獨一無二嘅風味體驗!平貝同海膽蛋黃醬絕對係我嘅最愛,濃郁嘅口感加上豐富嘅層次,真係人間美味!長崎生蠔都係一絕,配埋紫菜酸汁提味,清爽中帶點腥味,令人欲罷不能。深海池魚嘅燒烤同生魚片兩食,透過唔同嘅烹調手法帶出魚肉嘅唔同風味,再加埋醬油同芥末,辛香爽口令人吮指回味。 伊勢海老個湯汁都係驚為天人,鮮甜嘅龍蝦肉浸喺濃厚嘅高湯入面,真係想一啖氣喝晒!金目鯛配柚子皮清新爽口,北海道青柳魚肉質細嫩,燒過嘅北寄貝又帶點竹炭鹽嘅獨特風味,每一道菜都令人大開眼界。最後以魚麵豉湯作結,溫潤濃厚嘅口感令人身心都被徹底溫暖。甜品嘅芒果同蜜瓜都係清甜多汁,為呢場味覺盛宴劃上完美嘅句號。總括嚟講, 好滿意今晚既菜色, 絕對要再嚟呢度體驗一番。

最後以魚麵豉湯作結,溫潤濃厚嘅口感令人身心都被徹底溫暖。

總括嚟講, 好滿意今晚既菜色, 絕對要再嚟呢度體驗一番。

2024-05-22
2024-05-24 39 浏览
這裡的裝潢優雅舒適,彷似置身日本。廚師發板的菜單非常豐富多樣。首先是前菜:北海道白蘆筍,口感嫩滑,吃起來帶有微妙的甜味。水雲,清爽的口感和細膩的質地令人驚喜。螢光魷魚,口感軟嫩,味道出眾。然後到刺身:真鯛薄切配上大蔥酸汁和紫蘇葉花,展現了海鮮的鮮美和豐富的層次感。赤貝搭配橘子汁,呈現出一種獨特的口味組合。平貝搭配海膽蛋黃醬,厚身和鮮甜風味,讓人回味無窮。生蠔配上紫菜酸汁,帶出更多鮮味。深海池魚刺身,有純刺身,亦有燒過,以迫出油份,味道濃郁。伊勢海老,也就是龍蝦,肉質鮮嫩。汁煮鮟鱇魚肝,軟綿口感與濃郁的湯汁相得益彰。金目鯛加柚子皮的組合,帶來了一種清新的口感。北海道青柳擁有軟綿綿的口感,經過燒烤後更加美味。北寄貝搭配竹炭鹽,散發出一種獨特的風味。還有燒拖羅、毛蟹配紫蘇葉花、黑陸魚和厚燒玉子。最後,以魚麵豉湯、宮城芒果和靜岡蜜瓜作為結尾。

首先是前菜:
北海道白蘆筍,口感嫩滑,吃起來帶有微妙的甜味。
水雲,清爽的口感和細膩的質地令人驚喜。
螢光魷魚,口感軟嫩,味道出眾。

然後到刺身
赤貝搭配橘子汁,呈現出一種獨特的口味組合。
平貝搭配海膽蛋黃醬,厚身和鮮甜風味,讓人回味無窮。
生蠔配上紫菜酸汁,帶出更多鮮味。
深海池魚刺身,有純刺身,亦有燒過,以迫出油份,味道濃郁。
伊勢海老,也就是龍蝦,肉質鮮嫩。
汁煮鮟鱇魚肝,軟綿口感與濃郁的湯汁相得益彰。
金目鯛加柚子皮的組合,帶來了一種清新的口感。
北海道青柳擁有軟綿綿的口感,經過燒烤後更加美味。
北寄貝搭配竹炭鹽,散發出一種獨特的風味。

2024-05-22
2024-05-23 28 浏览
好朋友生日book左廚師發辦同佢慶祝。餐廳設計靈感黎自「京都」禪宗花園的概念。以木系為主調,天花同牆身都懸掛住綠色植物,環境優美舒服,可以暫時遠離煩囂。先付🦑富山縣螢光魷魚飽滿多膏,口感爽脆,鮮甜且有海水味。北海道帆立貝肉質爽口彈牙。最後有黎自德島縣既菜之花,顏色非常翠綠,食落有口感。深海池魚師傳以炙燒方式料理,逼出油香,魚肉肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,香氣徘徊在口腔中。平貝用左岩鹽、橘子汁、柚子皮調味。而黎自宮城縣既赤貝就用左豉油、柚子皮。兩款都鮮味十足,質感嫰滑,爽口有嚼勁。紫菜包住兩片佈滿精緻油花紋既肥美拖羅,一片經過火炙,另一片經醃製。雙重口感,入口即溶,鮮味無比,超推介!金雕立鱗燒師傅以滾油澆淋,令魚鱗十分香脆。魚肉係燒熟,十分嫩滑,油脂感滿滿,配自家調製紫菜汁一齊食,鮮味提升。汁煮鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝被譽為海中既鵝肝🤣吃落完全冇魚腥味, 口感軟綿,入口即溶,特製醬油汁甜甜地,十分好味。鳥貝鳥貝肉質比較爽脆,師傅加左橘子汁調味,味道清新。金目鯛金目鯛一般要係高級日本料理店先食到, 口感柔軟細膩,師傅加左柚子皮調味,增添一份果香。北寄貝師傅將北寄貝輕輕燒過,令肉質更加濃郁爽口,鮮味十足
好朋友生日book左廚師發辦同佢慶祝。

深海池魚

金雕立鱗燒

汁煮鮟鱇魚肝

鳥貝
鳥貝肉質比較爽脆,師傅加左橘子汁調味,味道清新。

金目鯛

北寄貝
師傅將北寄貝輕輕燒過,令肉質更加濃郁爽口,鮮味十足。

小肌
第一次食呢款魚!外貌唔算十分討好,魚味幾濃郁,帶有嫩彈口感。

北海道喜知次
肉質細嫩鮮美,經師傅炙燒後,油脂四溢。

吞拿魚頸部
第一次食呢個屬稀有既部位!吞拿魚最少活動既位置所以較少筋位,入口即化,味道甘甜,師傅微微炙燒燒再加上岩鹽調味,滿滿既油花感,好滿足!!!

北海道原隻紫針海膽上枱,氣勢十足。紫海膽顏色較淡,水份較高,味道清甜,帶海水味。但我更愛馬糞海膽,味道偏濃郁,甘甜味重,滿滿幸福感。

厚燒玉子
口感香滑,蛋味濃郁,質感厚實。

魚骨麵鼓湯
魚湯清甜,可以清一清味蕾。

水果有靜岡蜜瓜同埋沖繩芒果,記得要先食蜜瓜,因為芒果甜度更勝蜜瓜!但兩款都好好味!果肉清香撲鼻,軟腍多汁,甜度十足。

2024-05-22 63 浏览
🥳5月生日月,朋友話要帶我食好野,揀左中環既杣食Omakase,尼間之前一直都想食,師傅同客人既交流好充足,成個過程都好開心🥰✨今次揀左$1980既套餐先付 + 4款刺身 + 煮物 + 燒物 + 7貫壽司 + 卵燒 + 湯 + 水菓子🔸先付有三樣野 : 春荀、瑩火魷魚同水雲菜春荀 : 鮮嫩爽脆螢火魷魚🦑 :彈牙有咬口,加左柚子汁,底下有菜之花水雲菜 : 面頭加左少少薑蓉🫚另外加左醋汁,酸酸地好開胃🔸真鯛刺身屬於白肉魚,肉質細緻有彈性,味道清淡帶甜,醒埋蛋黃海膽汁,令魚肉既甜味更加突出,面頭用左🪻紫蘇花做點綴🔸間八刺身口感韌中帶有少許的脆感,口感濃郁香醇,脂質軟少肥而不膩😍🔸九州長崎縣華漣蠔🦪蠔身脹卜卜肉厚肥美,鮮味甜味香濃,面頭加左紫青苔同金箔做點綴🔸北海道粒貝🐚切成薄片,口感爽脆,一啲都唔會韌,面頭加左岩鹽🧂同柚子皮,有提鮮既感覺🔸深海池魚 肉質鮮嫩肥美,外皮用網燒方式燒過,令外皮更看,面頭加左特製既木魚花,略帶煙燻味,同池肉既夾🔸汁煮北海道鮟鱇魚肝 口感綿滑,油脂味香濃,配埋個汁甜甜地,入口即化既感覺,配埋🌿木之芽一齊食獨特既香味之餘,帶少少辣味🔸金鯛立鱗燒 魚鱗金黃色脆卜卜,魚肉

✨今次揀左$1980既套餐

🔸先付
有三樣野 : 春荀、瑩火魷魚同水雲菜
春荀 : 鮮嫩爽脆
螢火魷魚🦑 :彈牙有咬口,加左柚子汁,底下有菜之花
水雲菜 : 面頭加左少少薑蓉🫚另外加左醋汁,酸酸地好開胃

🔸真鯛刺身

🔸間八刺身
口感韌中帶有少許的脆感,口感濃郁香醇,脂質軟少肥而不膩😍

🔸九州長崎縣華漣蠔

🔸北海道粒貝

🔸深海池魚

🔸汁煮北海道鮟鱇魚肝

🔸金鯛立鱗燒
魚鱗金黃色脆卜卜,魚肉嫩滑有肉汁💦埋埋紫菜汁清清地

🔸赤貝
赤貝肉質好厚,味道鮮甜濃郁,爽脆柔軟

🔸金目鯛
油脂含量適中,肉質細膩,面頭加左柚子皮,味道清新

🔸鳥貝
味道鮮嫩,食落有少少滑滑地

🔸黑目魚
油脂豐富,外皮微微燒過,逼出魚油,,魚油味香濃,口感嫩滑

🔸北寄貝
表面微微燒過,味道鮮美,爽脆

🔸大拖羅
油脂好豐富甘香,入口即化😋

🔸北海道根室海膽
味道鮮甜,海膽味濃郁,超creamy🤤

🔸江戶前玉子燒
口感軟綿鬆軟,味道有少少食緊蛋糕

🔸龍蝦味噌湯
🦞龍蝦味濃郁,味噌既味唔會蓋過龍蝦味,配料亦好簡單,太蔥同昆布

🔸水菓子
靜岡蜜瓜🍈 : 香甜多汁,味道清甜不膩
宮崎芒果🥭 : 食落清甜多汁,隨後有濃郁芒果味

2024-05-19 23 浏览
自從上次食完Omakase之後,一路都好想再食多次,今日雖然冇咩特別嘢要慶祝,但係都搵間好嘅餐廳獎勵吓自己做嘢辛苦。餐廳設計優雅,環境潔淨,而且客人座位只有十個,所以坐得好舒服。師傅詳細為我地介紹每一項料理。前菜包括白蘆筍,螢光魷魚,水雲。白蘆筍清新爽甜,螢光魷魚配上柚子汁同埋醬油,好惹味,水雲酸甜又開胃。跟住就係刺身。真鯛刺身:配海膽蛋黃醬,真鯛本身油分偏低,所以配上海膽蛋黃醬增添味道醬油燒平貝:平貝夠曬厚切,醬油令風味,紫菜好香脆,增添口感池魚二食:一片係就咁配搭wasabi,食佢鮮味,另一片係燒左之後配上燒木魚花,將油分逼出,非常香口間白,魚長崎生蠔:配酸汁,調得十分惹味安康魚肝:質感非常細滑,完全冇渣,非常濃味金鯛立鱗燒:魚鱗炸得好脆,魚肉好鮮甜,加埋紫菜湯,配搭一流壽司:鳥貝赤貝醬油漬吞拿魚北寄貝黑龍海膽手卷厚切玉子魚骨煲嘅麵豉湯靜岡蜜瓜,宮城芒果

跟住就係刺身

醬油燒平貝:平貝夠曬厚切,醬油令風味,紫菜好香脆,增添口感

間白,魚長崎生蠔:配酸汁,調得十分惹味

安康魚肝:質感非常細滑,完全冇渣,非常濃味

金鯛立鱗燒:魚鱗炸得好脆,魚肉好鮮甜,加埋紫菜湯,配搭一流

壽司:

厚切玉子

魚骨煲嘅麵豉湯

靜岡蜜瓜,宮城芒果
2024-05-17 16 浏览
契妹話從未食過Omakase,所以今日約咗佢去公司附近,位於九如坊嘅杣‧YASHIMA。OMAKASE $1980先付北海道帆立貝 - 味道甘甜富山縣熒光魷魚 - 口感爽脆鮮甜有海水味🌊。菜の花 - 即係油菜花,口感爽口清脆。刺身4点真鯛 - 肉質柔軟,簿切後再蘸上海膽蛋黃醬,口感豐富。深海池魚 + 北海道粒貝 - 深海池魚鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口、火炙逼出油份後,入口更覺魚油甘香細膩😋;粒貝口感爽脆,面頭加了岩鹽和抽子皮,層次感立即豐富起來。金目鯛 + 針魚 - 金目鯛肉質Q嫩,魚肉有甜香濃郁嘅味道,口感肥而不膩😋;針魚肉質鮮美,口感細膩。拖羅卷 - 一塊係炙燒過嘅拖羅 + 一塊係拖刺身,兩者都油脂甘香,入口即溶,但又呈現出唔同嘅口感。煮物汁煮鮟鱇魚肝 - 魚肝🐟口感非常滑,味道濃郁,好豆腐咁嫩滑,入口即化🥰。燒物甘鯛立鱗燒 - 魚皮炸過食落脆卜卜😋,魚肉就非常嫩滑濕潤,魚味🐟夠香又帶陣陣油香,配上鮮紫菜汁,鮮上加鮮,十分好食😋。壽司7貫赤貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁,加入橘子汁,口感更加豐富😍。鳥貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁😍,面頭放了些柚子皮,鮮味更加提升。梭子魚 - 肉質柔軟,油

OMAKASE $1980

北海道帆立貝 - 味道甘甜
富山縣熒光魷魚 - 口感爽脆鮮甜有海水味🌊。
菜の花 - 即係油菜花,口感爽口清脆。

刺身4点

真鯛 - 肉質柔軟,簿切後再蘸上海膽蛋黃醬,口感豐富。

煮物

燒物

壽司7貫
赤貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁,加入橘子汁,口感更加豐富😍。
梭子魚 - 肉質柔軟,油香味重,味道甘香🥰。
北寄貝 - 新鮮北寄貝味道甘甜、肉質肥美及爽脆🥰, 口感極佳😋。
簿切大拖羅 - 由3片大拖羅組合而成,全部油脂甘香,入口即溶,完全無根😋。
赤睦 - 肉質鮮甜無比,油脂甘美,火炙後逼出油香,食落更是滿口魚香🤤。
北海道海膽 - 色澤橙黃🟠,味道濃郁,口感嫩滑🥰。

卵燒
厚燒玉子 - 蛋香味濃,口感嫩滑😋

麵豉湯 - 熱辣辣,味道非常濃郁,十分好飲😋。

水菓
靜岡蜜瓜清甜多汁;宮城芒果果味濃厚。

2024-04-29
2024-05-16 59 浏览
最近開始每逢有特別日子就會同男朋友去食omakase,今次就揀咗呢間評價好高嘅廚師發辦嚟慶祝我哋嘅周年紀念日🩷前菜最鍾意係螢光魷魚,食落去仲有蛋春,配上酸酸地嘅醬汁好開胃第一道前菜係真鯛刺身,配上海膽蛋黃醬,超級濃郁跟住嘅紫菜包平貝,用炭火略略燒過,好香炭香味🔥深海池魚兩式,一款配上木魚醬燒,另一款配上Wasabi刺身,兩種配搭都好好味😋茭白刺身,配上生蠔,隻生蠔好大隻好新鮮🦪跟住會有一道熱食暖暖個胃,就係鮟鱇魚乾,魚肝煮得好幼滑,好似食緊鵝肝咁甘雕立鱗燒,魚鱗燒到一片片咁豎起來,脆到好似食緊薯片咁!壽司方面有鳥貝,赤貝,醬油漬吞拿魚,北寄貝,拖羅,黑龍,每款都好厚切,配上赤醋飯,酸味比較突出,不妨一試。重頭戲係當然海膽手卷,望住壽司師傅將一版嘅海膽攞出嚟,超級渴望佢可以擺多啲落去!😍最後飲埋碗魚骨味噌湯,再以宮城芒果同埋靜岡蜜瓜作結尾,完美結束一個晚上。

第一道前菜係真鯛刺身,配上海膽蛋黃醬,超級濃郁

跟住嘅紫菜包平貝,用炭火略略燒過,好香炭香味🔥

茭白刺身,配上生蠔,隻生蠔好大隻好新鮮🦪

甘雕立鱗燒,魚鱗燒到一片片咁豎起來,脆到好似食緊薯片咁!

2024-05-16 23 浏览
✅十分鐘意❤️好鐘意💜將食材 變得好好味實際上樣樣都鐘意😆✅蠔刺身蠔質感爽滑,味道鮮甜,海水味啱啱好,唔會偏重。金箔點綴增加視覺享受✅海膽刺身海膽十分鮮甜!份量都幾多,紫菜好脆口,整體味道冇缺點✅double 拖羅刺身入口好軟滑,眼見油脂十分豐富❤️金鯛立鱗燒立鱗脆入口有火灸香味,口感脆卜卜,魚肉 夾 紫菜汁食,好清甜❤️赤瓏、赤貝、北寄貝、甜蝦刺身肥美、新鮮、鮮甜💜帶子海老賞心悅目,藝術品咁靚,味道鮮甜💜卵燒食落口感輕盈,原來係用 魚肉、雞蛋 整出來!💜茶碗蒸蛋入口好嫩滑,鮮百合好清甜💜麵豉湯清甜,係用海鮮,例如:龍蝦、魚 煲出湯底💜水菓子入口多汁,味道鮮甜靜岡嘅蜜瓜+福岡嘅士多啤梨+愛媛嘅蜜柑
✅十分鐘意
❤️好鐘意
💜將食材 變得好好味
實際上樣樣都鐘意😆

✅蠔刺身

✅海膽刺身
海膽十分鮮甜!份量都幾多,紫菜好脆口,整體味道冇缺點

✅double 拖羅刺身
入口好軟滑,眼見油脂十分豐富

❤️金鯛立鱗燒

❤️赤瓏、赤貝、北寄貝、甜蝦刺身
肥美、新鮮、鮮甜

💜帶子海老
賞心悅目,藝術品咁靚,味道鮮甜

💜卵燒
食落口感輕盈,原來係用 魚肉、雞蛋 整出來!

💜茶碗蒸
蛋入口好嫩滑,鮮百合好清甜

💜麵豉湯
清甜,係用海鮮,例如:龍蝦、魚 煲出湯底

💜水菓子
入口多汁,味道鮮甜
靜岡嘅蜜瓜+福岡嘅士多啤梨+愛媛嘅蜜柑

午餐
  • 海膽刺身
  • 生蠔刺身
  • double拖羅
2024-05-12 14 浏览
依間omakase店早有聽聞過,今次晚餐揀咗嚟試下,每位$1980。先付有4款,有白露筍、黑梅貝、螢光魷魚、水雲刺身有真鯛薄切,搭配嘅海膽蛋黃醬調味相當合適,白象拔蚌鮮而爽,深海池魚炙燒完迫出油香,兩塊拖羅一齊食更係油香滿滿😋金鯛立鱗燒嘅魚鱗挺立而香脆,魚肉卻保持到嫩滑,賣相味道俱備🐟鮟鱇魚肝比起平時食嘅更加軟身,口感就好似鵝肝咁入口即化,面頭嘅山椒葉加咗少許麻嘅感覺🥢之後就到壽司部份,有金目鯛、赤貝、池魚、北寄貝、赤鯥、腦天,整體不俗,印象較深嘅係輕輕燒過嘅生北寄貝,平時比較少食到,另外腦天都係罕有食材而且非常肥美🍣原個北海道海膽本身就已經非常吸引,師傅再加咗白蝦、魚子醬同埋金箔,望落去簡直係奢華度滿滿,見到師傅細心擺盤就已經流晒口水!加入魚骨熬製嘅麵豉湯十份鮮甜🥣最後係靜岡蜜瓜同埋宮城芒果🍈

先付有4款,有白露筍、黑梅貝、螢光魷魚、水雲

加入魚骨熬製嘅麵豉湯十份鮮甜🥣