2018-11-24 80 浏览
今日黎到新開幕嘅大角咀既東京大眾酒場食晚飯。餐廳環境企理乾淨,坐得算舒服!亦有部大電視播住日本既節目,有少少去左日本食飯咁feel 睇下餐牌先🤓要出去揀自己想食既關東煮,選擇都算多關東煮味道唔錯。蘿蔔好有鮮味,多汁。我地都有叫左福袋,日式燒賣都好入味,另外仲有特製辣椒醬可以點黎食,辣辣地咁食都ok美人鍋湯底用清雞湯,個湯底味道好濃不過都算鮮甜。啲雞件size都幾大件,幾滑同唔硬。亦都有好多唔同既蔬菜,都算足料。餐廳仲會送上橡筋俾長頭髮既女仔紥起頭髮黎食,等我地女仔食得方便啲,唔怕整倒啲頭髮。好體貼飲品方面只係order左兩杯大啤酒不過再叫埋佐酒既燒魷魚乾就幾match叫左 牛舌,和牛,腩肉串燒 。全部都好香口,好有肉汁,可能因為係餐廳將佢地放喺個迷你爐上面heat住,可以保持住啲燒物既溫度。調味調得都ok好食。總結黎講,呢間餐廳ok值得推介
今日黎到新開幕嘅大角咀既東京大眾酒場食晚飯。

睇下餐牌先🤓

要出去揀自己想食既關東煮,選擇都算多

,另外仲有特製辣椒醬可以點黎食,辣辣地咁食都ok

飲品方面只係order左兩杯大啤酒

不過再叫埋佐酒既燒魷魚乾就幾match

總結黎講,呢間餐廳ok值得推介
2018-11-21 151 浏览
今晚約會愛人在大角咀帝盛酒店見面、當然在附近尋找特色美食、對面幾條街都有很多食店:香港地道的茶餐廳、韓國餐廳、泰國餐廳、越南餐廳、雲吞麵店、粥粉麵飯店、粵菜小館、上海菜館、四川菜館等等都有供應,但是我們今晚想用晚膳是日本菜、發現有間日本菜其餐牌有日式傳統關東煮、熱騰騰日本美人鍋及即燒即食串燒!其餐廳環境乾淨企理、裝潢尚算日本風格、播放日本輕音樂、有七至八張四人枱、都算寬廣而不感局促、價錢適中、最重要是店長及服務員都恭敬禮譽及笑容的態度招呼客人、感覺舒暢而又可享受各式各款的日本味道!似是回到東京居酒屋的熱鬧氣氛!門口開揚而設計特色、格調特出,有日本居酒屋的裝潢!餐桌都設計特別環保、坐得舒服及食得開心、隨著日本音樂伴食、夠增添氣氛、地方寬闊、光線充足而暢快地享受日本美食!雖然與日本的關東煮的食物有些大不同、但是都有各種美食,造得味道出色,傳統風格都充滿日本食物味道!日本食物都齊全: 關東煮、拉麵、串燒、美人鍋等!大根、蒟蒻、日本魚肉燒賣、牛筋、牛腸、芋絲及豬腸都甜度適中、質感爽口,口味創新都算清新味香、熱度不夠、有日本食物的味道!圍爐燒暖呼呼的日本美人鍋、有肥美的雞塊、香氣的肉味,味道濃郁

門口開揚而設計特色、格調特出,有日本居酒屋的裝潢!

日本食物都齊全: 關東煮、拉麵、串燒、美人鍋等!

圍爐燒暖呼呼的日本美人鍋、有肥美的雞塊、香氣的肉味,味道濃郁,肉質爽滑,配上沸騰湯水上有各類蔬菜、日本冬菇、紅蘿蔔、豆腐及娃娃菜等似是互相協調配搭惹味鍋物,吃得津津有味,是有驚喜的鍋物!

用備長炭爐暖串燒物、又無炭水煙燻味、餐廳空氣又清新又衛生!大葱雞肉串、日本和牛串及黑毛豬腩串都惹味非常、肉質豐盛,味道窩心,點上醬汁提鮮、風味獨特,香甜不膩、香葱脆香、日本味道!
自從知道大角咀原來同旺角好近之後,就覺得大角咀一啲都唔隔涉喇😚呢日就嚟到位於大角咀利奧坊嘅東京大眾酒場~餐廳入面有條好大碌嘅柱,但餐廳就請咗本地artist為呢條柱加添生氣~幅畫好靚,大家嚟到都一定會比佢吸引到。真係估唔到成幅畫都只係由一個人畫成!天花掛咗好多燈籠,好靚有個大電視,播住日本電視節目~餐廳嘅枱櫈好有特色~係用擺可樂樽個箱整成嘅~不過張枱就有啲頂腳,坐得唔係好舒服🙈睇下menu先~坐低咗就可以出去揀自己想食嘅關東煮,再自取飲品,返埋位坐低食嘢,等其他嘢食到~~調味角~呢度都有幾多調味料~有芝麻、醋、餃子豉油、辣油~坐低咗之後就會有杯雞湯俾你,話係可以潤下喉嚨~我就覺得有啲太鹹~~食物講求色香味俱全,「色」排頭,可想而知食物嘅外貌係好重要嘅~而呢度就正正做到所有食物嘅樣貌都好好關東煮($12/$18@)所有item都係$12/$18@~我哋最鐘意就係佢個湯底!超超超好味~玉子福袋($18)日本魚肉包心燒賣($18)最推薦嘅有玉子福袋同日本魚肉包心燒賣~出面比較少見,幾特別~玉子福袋入面嘅口感煙煙靱靱,有啲似稔少少嘅年糕,我好鍾意~而個燒賣嘅味道都好特別,一定要試下!信州白提子
呢日就嚟到位於大角咀利奧坊嘅東京大眾酒場

天花掛咗好多燈籠,好靚

有個大電視,播住日本電視節目~
餐廳嘅枱櫈好有特色~係用擺可樂樽個箱整成嘅~
不過張枱就有啲頂腳,坐得唔係好舒服🙈

睇下menu先~

飲品櫃

調味料
調味角~
呢度都有幾多調味料~
有芝麻、醋、餃子豉油、辣油~
雞湯
坐低咗之後就會有杯雞湯俾你,話係可以潤下喉嚨~
我就覺得有啲太鹹~~

而呢度就正正做到所有食物嘅樣貌都好好

關東煮
關東煮($12/$18@)
所有item都係$12/$18@~
我哋最鐘意就係佢個湯底!超超超好味~
玉子福袋
玉子福袋($18)
日本魚肉包心燒賣
日本魚肉包心燒賣($18)
最推薦嘅有玉子福袋同日本魚肉包心燒賣~
出面比較少見,幾特別~
玉子福袋入面嘅口感煙煙靱靱,有啲似稔少少嘅年糕,我好鍾意~
而個燒賣嘅味道都好特別,一定要試下!

信州白提子梳打;完熟桃子梳打
信州白提子梳打;完熟桃子梳打($28@)
飲品都有好多選擇,我哋就揀咗呢兩樽~
好味!飲完會想出去自己買嚟飲!

除咗關東煮之外,我哋仲叫咗個美人鍋同一啲串燒~
食食下關東煮就上咗個美人鍋喇~
美人鍋
店員會定時過嚟睇下個鍋得未,得就會通知你地食得架喇~
美人鍋
美人鍋($188)
美人鍋
因為個鍋入面有超多骨膠原,所以先叫做美人鍋~
湯底係好濃嘅雞湯,越熬越入味,而且唔係味精湯,係好清嘅,所以不斷飲都唔會搞到你好口渴~
雞件煮得啱啱好,唔生又唔老,好食

仲有好多好多嘢菜,食完呢個覺得自己好健康😂

至於備長炭燒物,我哋都嗌咗唔少!
燒物
備長炭燒物($15~$18@)
又係上碟好靚嘅~
廚房其實會燒好先攞出嚟,但餐廳都會將串燒擺喺個迷你爐上面熱住佢,好貼心~
嚟緊天氣會更加凍,呢個做法就可以令啲嘢食擺幾耐到係咁熱辣辣啦!
黑毛豬腩串
黑毛豬腩串($18)
其實全部串燒都好好味,調味好好。
我最鍾意嘅就係呢個黑毛豬腩串,唔肥唔瘦,面頭嘅鹽同黑椒同豬腩嘅配搭又好!

總括嚟講,好鍾意呢間餐廳,嘢食又靚又好味,而且價錢仲好實惠,再多啲人share再平啲添!
有機會一定會帶朋友嚟試下!
除咗大角咀呢間分店之外,仲有尖沙咀店,可能會方便啲~
而且服務亦都好好,好鍾意呢度嘅員工,佢哋會比客人feel到佢哋對工作嘅熱情!
佢哋仲好貼心咁比橡筋客人紮住頭髮,唔駛吸咁多味

另外,呢到日頭係做拉麵嘅,都可以嚟試下呀
調味料
玉子福袋
日本魚肉包心燒賣
信州白提子梳打;完熟桃子梳打
燒物
黑毛豬腩串
2018-11-17 71 浏览
東京大眾酒場@大角咀利奧坊11月1日開幕,就快去嚐新!點餐前免費送嘅雞湯,一人一杯好rich!佐酒小食枝豆($18)墨魚咀($38)汁煮響螺($38)有佐酒小食就一定有啤酒啦!接住係店自幔名物:美人鍋($188)雞湯上有滿滿嘅雞肉、青菜、冬菇、金菇、豆腐,湯底好濃好好飲,飲一啖都好暖胃。之後到備長炭烤爐出場,作用係保溫已熟嘅串燒,咁樣就算一路傾計一路食,都唔怕會凍晒啦。黑毛豬腩串($18)日本和牛串($28)牛舌串($25)大蔥串($12)蕃薯($12)雞腎串($12)雞皮串($12)一輪比一輪精彩,最後呢兩項係我覺得最好食的!粟米($18)- 香甜多汁日本雞翼($28)- 爆juicy!Afterall 人均消費都唔高,價錢都幾抵呢!
東京大眾酒場@大角咀利奧坊

11月1日開幕,就快去嚐新!

點餐前免費送嘅雞湯,一人一杯好rich!

佐酒小食

枝豆($18)

墨魚咀($38)

汁煮響螺($38)

有佐酒小食就一定有啤酒啦!

接住係店自幔名物:美人鍋($188)

黑毛豬腩串($18)

日本和牛串($28)

牛舌串($25)

大蔥串($12)

蕃薯($12)

雞腎串($12)

雞皮串($12)

一輪比一輪精彩,最後呢兩項係我覺得最好食的!

粟米($18)- 香甜多汁

日本雞翼($28)- 爆juicy!

Afterall 人均消費都唔高,價錢都幾抵呢!
大角咀唔係我常去嘅地方,但聽朋友介紹,最近喺呢邊新開左一間居酒屋,原來就係尖沙咀果間「東京大眾酒場」嘅新店!由於係新開張同附近有地盤嘅關係,附近有點冷清。但聽講午間有很多上班族黎食lunch呢!必吃一定係關東煮!自己出去揀餸,有少少似車仔麵揀餸咁。結果我揀左:福袋($18)玉子福袋($18)日本魚肉包心燒賣($12)日本蘿蔔($12)日本蘿蔔果然清甜!福袋有兩種餡,一種係年糕餡,另一種係原粒玉子餡,好得意!辣醬帶少少麻辣味,同甜甜地嘅關東煮互相match up!飲品櫃 靜岡綠茶可樂($28)完熟桃子梳打($28)另外一樣必食嘅係美人鍋($188)每日限定供應!雞湯好濃,舖滿各種蔬菜,雞件,冬天食一定好溫暖!即使係餐前贈送嘅一小杯雞湯都好好飲,好濃厚,有豐富膠質!

必吃一定係關東煮!

自己出去揀餸,有少少似車仔麵揀餸咁。

結果我揀左:

福袋($18)
玉子福袋($18)
日本魚肉包心燒賣($12)
日本蘿蔔($12)

飲品櫃

靜岡綠茶可樂($28)

完熟桃子梳打($28)

另外一樣必食嘅係美人鍋($188)

每日限定供應!

雞湯好濃,舖滿各種蔬菜,雞件,冬天食一定好溫暖!

即使係餐前贈送嘅一小杯雞湯都好好飲,好濃厚,有豐富膠質!
  • 美人鍋
  • 關東煮
2018-11-16 141 浏览
今晚同女朋友遊大角咀 點知比我地發現左一個新商場 呢個商場係啲橫街 位置都唔係太顯眼 黎得嘅多數都係附近翻工嘅人 商場有幾間食肆 咁地就簡左呢間食日本菜嘅餐廳 裝修都好有格調同日本風味飲品方面 分別叫左一枝靜岡信州白提子梳打同桃梳打 先講提子梳打 甜度適中 一入口都飲得出好濃郁嘅提子味 桃味梳打聞到淡淡嘅桃香味 桃味嘅甜味較提子嘅淡 但一樣都飲到好重桃味 兩枝野飲擺左一陣都仲有氣關東煮賣相十分精美 鋪頭仲準備左辣油 等客人可以點黎食 個辣油哄埋去聞都會聞到啲香料味 辣度都夠 一擺入口 會食到椒麻味比較重 同時會帶少許麻痺感覺 唔會刺激你條脷 反而係刺激喉嚨嘅位置 蘿蔔食落非常之清甜 最欣賞嘅係啲蘿蔔全部食落去都唔會起渣竹輪煮得好入味 索哂關東煮個湯汁嘅味 咬落亦夠彈牙 日本魚餅 呢樣真係比較少係出面食到 個質感同竹輪有啲相似 但佢就淋身啲 同埋帶少少魚嘅鮮甜美人鍋 個鍋真係夠哂大 裡面放左好多材料 主要以雞肉為主角 配料有娃娃菜 紅蘿蔔 豆腐 冬菇 大蔥 雞肉就無做特別嘅調味 所以好食到雞個原味 雞肉嘅肉質嫩滑 如果你係食濃味嘅人 可以點翻關東煮個辣油食 湯底就唔係日式濃湯 反而係

蘿蔔食落非常之清甜 最欣賞嘅係啲蘿蔔全部食落去都唔會起渣
竹輪煮得好入味 索哂關東煮個湯汁嘅味 咬落亦夠彈牙

美人鍋 個鍋真係夠哂大 裡面放左好多材料
主要以雞肉為主角 配料有娃娃菜 紅蘿蔔 豆腐 冬菇 大蔥 雞肉就無做特別嘅調味 所以好食到雞個原味 雞肉嘅肉質嫩滑 如果你係食濃味嘅人 可以點翻關東煮個辣油食 湯底就唔係日式濃湯 反而係清雞湯 呢個配搭都係唔錯 因為如果用濃湯 湯底可能會蓋過啲雞嘅味道 配料方面無咩特別 所以就不作論述

備長炭燒物
雞腎同雞軟骨一串都有五至六嚿 雞軟骨食落爽脆 雞腎燒嘅時間都岩 所以唔會好難咬開 個人覺得可以落多少少鹽黎提鮮 店家好貼心 會擺個爐係到 等串燒可以維持溫度