2019-01-06 92 浏览
今晚獨自去覓食,身在廣東道實在不知道吃什麼好,於是上網搜尋一下發現了這間「東京大眾酒場」。聽落以為是滿桌是酒的地方,但其實是日式居酒屋,食客邊吃邊喝清酒都是斯文人,除了有日本節目播放,連廚師都是日本人,感覺更加地道。一坐下職員就送上雞湯,很特別。《手羽先 $40》鹽燒令雞皮很香口惹味,但雞翼比較瘦而且只有一隻有點小貴。《玉子燒 $68》好厚而且不易散開,入口有蛋香,加上隨碟的蘿蔔蓉可令蛋味更出。《汁煮響螺 $68》螺肉細而彈牙,味道微甜。《壽司盛合 9件 $278》是日壽司有三文魚子、吞拿魚、𩶘魚、拖羅、牡丹蝦、海膽、拖羅蓉小卷、帆立貝和三文魚。帆立貝大隻肉厚;海膽鮮甜不澀;三文魚子鮮味不腥;其餘的刺身壽司都夠新鮮。

一坐下職員就送上雞湯,很特別。

《手羽先 $40》
鹽燒令雞皮很香口惹味,但雞翼比較瘦而且只有一隻有點小貴。

《玉子燒 $68》

《汁煮響螺 $68》
螺肉細而彈牙,味道微甜。

壽司盛合 9件 $278》

其餘的刺身壽司都夠新鮮。
2019-01-04
2019-01-06 61 浏览
朋友新居入夥,我哋去咗佢屋企house warming,估唔到以前全部舊樓嘅大角咀,竟然起咗啲豪宅,仲開多咗好多唔同嘅食肆玩到夜晚地我哋就落咗佢樓下搵野食,見到有間日本餐廳,成個裝修都好有日本居酒屋嘅感覺,坐到入去發覺連電視都係播住日本節目,雖然冇得去旅行,都可以頂下過癮燒物方面都好多選擇,我哋班食肉獸梗係咩肉都點d 美人鍋性價比好高,我本身以為係兩人份量,點知我哋四個人都食唔晒,個湯底係用雞熬成,好鮮甜,仲有啲骨膠原係湯個表面度,唔怪之得叫美人鍋,女人飲咗應該有養顏功效呢個汽水我係香港未飲過,估唔到呢度有得飲,味道其實同普通汽水唔係好大分別,但就係透透地明綠綠地嘅顏色,幾特別關東煮係自助形式,自己出去揀好餸,師傅煮完就會拎過嚟俾你,都幾多款,而且味道唔錯,全部都好入味

燒物方面都好多選擇,我哋班食肉獸梗係咩肉都點d

2018-10-27
2019-01-05 1494 浏览
如果不是朋友相約到「東京酒場」吃飯,都不知道人來人往的尖沙咀廣東道交界棟名叫「潮流坊」的商廈,並且在樓上有好幾家食肆,位於四樓的東京酒場就是其中一家。餐廳除了有日本師傅坐鎮,還有日本的電視播放,彷如置身日本。除了熱茶,也來一杯清香的雞湯。《玉子燒 $68》多件並且厚身,口感實在不鬆散,配上蘿蔔蓉更顯蛋香。《鰻魚串燒 $38》掃上鰻魚汁燒得入味;《牛舌串 $42》厚身但不韌,鹽香很提味;《明太子雞肉串 $38》就是將明太子放在嫩滑的雞肉上提香。關冬煮(任選五件$35卜之關東煮物)配有三款醬汁和一款黃芥辣:三款之中筆者偏好中間的是麵豉醬和橙啡色的是辣味麻醬,很提味。筆者的自選配搭有:日本牛筋、日本魚餅、日本大根蘿蔔、日本牛蒡卷和日本蒟蒻。日本牛筋一大串,膠質滿滿很腍軟;日本魚餅薄身掛湯;日本牛蒡卷有點像魚餅的口感;日本大根蘿蔔汁潤夠腍;日本蒟蒻健康爽口。有室外座位,吸煙的朋友就適合不過。

餐廳除了有日本師傅坐鎮,還有日本的電視播放,彷如置身日本。

除了熱茶,也來一杯清香的雞湯。

《鰻魚串燒 $38》掃上鰻魚汁燒得入味;

《牛舌串 $42》厚身但不韌,鹽香很提味;

《明太子雞肉串 $38》就是將明太子放在嫩滑的雞肉上提香。

筆者的自選配搭有:
日本牛筋、日本魚餅、日本大根蘿蔔、
日本牛蒡卷和日本蒟蒻。

日本牛筋一大串,膠質滿滿很腍軟;

日本魚餅薄身掛湯;

日本牛蒡卷有點像魚餅的口感;

日本大根蘿蔔汁潤夠腍;

日本蒟蒻健康爽口。

有室外座位,吸煙的朋友就適合不過。

2019-01-03
2019-01-01 1239 浏览
今晚因為要去大角咀探表妹,之後我地一起吃晚餐。佢住附近,跟佢揾食最好不過今晚佢帶我嚟呢度食最出名嘅關東煮同串燒我哋七點半嚟到,已經坐左一半左右。自助關東煮bar點菜流程: 可以自己喺關東煮爐前揀好餸,師傅即叫即刻喺個湯池度拎出黎款式都好多㗎,真係唔錯。做到好似一個袋咁,原來裏面係雞蛋燒魷魚乾係街頭燒果種,香到不得了食不停口大蔥雞肉串燒得好靚,鍾意食大蔥嘅一定要點日本和牛串好juicy係必點之一,黑毛豬腩串有豬肉味,肯定不是冰鮮豬燒秋葵係我致愛梅子紫蘇雞肉串同明太子雞肉串都係店員專登介紹比我地的,梅子的係比較酸D好開胃明太子有驚喜喜歡吃海鮮嘅你,一定要叫墨魚咀同響螺好掂,吃不停口牛舌冇諗過燒得咁好,食落啖啖肉好juicy牛油燒粟米好味,食一串真係唔夠喉好開心今日同表妹又食又傾計,時間過得好快。今日買單兩個人食咗$489,價錢合理。總結: 店員服務一流,好肯介紹食物,回頭率非常高
今晚佢帶我嚟呢度食最出名嘅關東煮同串燒
我哋七點半嚟到,已經坐左一半左右。
款式都好多㗎,真係唔錯。
做到好似一個袋咁,原來裏面係雞蛋
燒魷魚乾係街頭燒果種,香到不得了
食不停口
大蔥雞肉串燒得好靚,鍾意食大蔥嘅一定要點
燒秋葵係我致愛
明太子有驚喜
喜歡吃海鮮嘅你,一定要叫墨魚咀同響螺
好掂,吃不停口
牛舌冇諗過燒得咁好,食落啖啖肉好juicy
牛油燒粟米好味,食一串真係唔夠喉

總結: 店員服務一流,好肯介紹食物,回頭率非常高
2018-12-19
2018-12-31 110 浏览
依間店個名係唔會估到食啲咩😂不過行過大角咀,見到個商場裝飾幾得,咁就入咗去食嚕,坐落至知,有得食串燒,鍋物,仲有關東煮。雞湯乜都未叫,已經送上一碗雞湯,凍冰冰飲熱嘢已經夠哂warm,仲要係勁濃勁好食嘅雞湯,令我對依間店嘅信心up up upppppp!枝豆 $18係18蚊既枝豆,我點完心諗佢要俾幾多我呢,點知真係足分量,好有驚喜,完全可以叫黎做小食,然後飲返杯。美人鍋 $188既然美人鍋咁岀名,梗係要試一試。內容有雞,蔬菜,豆腐咁。湯底係雞湯,雞肉嫩滑,皮薄,脂肪少,蔬菜吸收哂雞湯既鮮味,super good!蟹肉蟹膏甲羅燒 $68依個質素,68蚊算超值,蟹肉未算鮮甜,但口感不俗,唔會有腥臭味。店舖地方唔大,但勝在舒適,唔會過於侷促,一班朋友傾計飲野都幾舒服。

雞湯

枝豆 $18

美人鍋 $188

蟹肉蟹膏甲羅燒 $68

2018-12-25 130 浏览
有時候心癢癢突然想食拉麵🍜大角咀利奧坊開了這家店,平日的中午時候有套餐也很抵👍🏻這家拉麵主要是雞做主題,而他們晚餐很豐富的有關東煮、串燒、美人煱等⋯我們就午餐去食拉麵🍜除了拉麵還送餃子和汽水🥤非常抵呀!環境令人好像置身日本🇯🇵🇯🇵
2018-12-23 104 浏览
貴店 可以到櫃台選點食物,都可以用已過膠的餐紙點餐,相當環保。都講小小關東煮的介紹,關東煮顧名思義,是從日本關東傳出,都有日本關東火鍋之稱,主要食材雞蛋,蘿白,豆腐等材料放到鍋裹煮,讓食材都吸收湯汁,由於主要是蔬菜,所以都很健康。日本關東湯味較濃,關西湯味則較淡,香港人一般都接受關東人口味,因此關東煮較流行。冬天,如果不想食火鍋,關東煮都是選擇之一,貴店 關東煮的確種類繁多,有豆腐,蒟蒻,竹輪應有盡有,湯味緊貼關東口味,濃濃味噌湯,軟綿綿食材,入口即溶另外 推介白提子梳打,入口不會太甜,配上關東煮,剛好的配合,關東煮的甜和白提子甜度相近。除左東東煮外,另有小量串燒選擇,冬菇我就比較欣賞,水份能保全得很好,不會燒得太干。

• 關東煮
冬天到☃️除咗可以打邊爐之外其實食關東煮都係個唔錯嘅選擇😆🍢呢間個自助關東煮bar點菜流程好特別😗係因為佢可以自己係關東煮爐前睇下有咩想食再落單😙對於我呢啲唔中意睇menu嘅人嚟講真係超方便😻仲可以見住師傅即刻喺個湯池度拎啲食物出黎 新鮮暖粒粒😋點完單之後先入座😛〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻關東煮🍢* 日本蘿蔔💲12🌟* 日本雞蛋💲12* 日本魚餅💲12🌟* 日本蝦餅💲12* 日本魚肉包心燒賣💲12🌟* 福袋💲18關東煮個湯甜甜地😋一定要食蘿蔔因爲除左食到蘿蔔嘅清甜之外佢嗦晒啲湯真係甜上加甜🤩魚餅都好彈牙👍🏻燒賣好特別絕對值得一試🤣至於個福袋就煙煙韌韌好似麻薯咁好得意🙈〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻燒物🔥* 野菜盛合(雞髀菇、冬菇、金菇菜)💲28* 黑毛豬腩串💲18🌟* 明太子雞肉串💲15🌟個明太子雞肉串真係超好食😻佢勁多明太子😽黑毛豬腩肉嘅豬腩脂肪比例都超正😽半肥瘦🤩仲要啲燒物都燒得超香口😽而且佢仲會有個爐俾你擺串燒 等你可以keep住熱住咁食😙👍🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻小食* 燒魷魚乾💲38* 燒雞泡魚乾💲68🌟* 松葉蟹肉野菜沙律💲82雞泡魚乾超好食一定要叫🤩蟹肉沙律估唔到係咁大份🥗不過佢
👉🏻關東煮🍢

👉🏻小食
* 燒魷魚乾💲38
* 燒雞泡魚乾💲68🌟
* 松葉蟹肉野菜沙律💲82
雞泡魚乾超好食一定要叫🤩蟹肉沙律估唔到係咁大份🥗不過佢真係好足料同埋勁多麻醬🤩

👉🏻飲品
* 信州白提子梳打💲28
* 完熟桃子梳打💲28
冇諗過係原枝罐裝梳打🤣物超所值😙

2018-12-21 76 浏览
大角咀一直食嚟食去都係一間米線,但其實佢周邊有好多好特別嘅小店,呢個新嘅商場唔知幾時開左,其實冇乜嘢食,得呢間主打關東煮嘅日本餐廳,見凍凍地就入咗去食。原來佢係自助形式嘅關東煮,自己出去counter揀想食咩關東煮嘅食物,店員幫你拎返位之後再加調味料就食得。關東煮有好多款揀,最鍾意係年糕包,牛筋同蘿蔔。牛筋真係不得了,溫度非常煙靭,好鬆軟而且索晒啲汁,佢個關東煮嘅湯底亦都係一讚,同日本整嘅關東煮未到基本上有八成相似,其實都係講緊個甜味,所以有啲真係去咗日本居酒屋嘅感覺。除咗關東煮佢呢度仲有覺得串燒食。牛舌就一定要食㗎啦,但係佢個和牛粒串真係值得推介,燒完基本上有八成熟但係非常juicy而且好軟熟,牛未亦都非常突出。另外仲有好多佐酒小食可以俾你飲住啤酒或者日本就慢慢傾計,不錯。

牛筋

燒煙肉車厘茄

南瓜

除咗關東煮佢呢度仲有覺得串燒食。

牛筋
燒煙肉車厘茄
2018-12-21 48 浏览
餐廳暫時未有酒牌,但可以自㩗酒類入內。環境光猛清潔令人感覺舒服,open kitchen都不會大油煙,串燒味道幾好,燒雞皮及燒雞軟骨好味,反而關東煮普普通通。放工happy hour又一選擇。
2018-12-19 80 浏览
又發現大角咀有新餐廳第一時間當然要試下點知星期五晚去因爲冇訂座已經full晒所以隔左幾日星期一再去過店內裝修幾有居酒屋感覺幾舒服 但座位就較少新開關係 未有酒牌想飲酒就歡迎自備食物方面有好多都未有好似浜燒都停左一坐低店員就送上雞湯味道我覺得太濃想飲水或茶原來係冇提供既只可以俾錢叫飲品咁唯有飲番支波子汽水跟住就可以出去自己揀想食既關東煮親眼見到揀係興奮好多全部都想試咁叫完一次又一次先叫左雞蛋 蝦餅同玉子福袋福袋入面都係有一隻雞蛋係入面再黎蘿蔔 日本魚旦全部熱辣辣 有跟配麻辣醬味道又幾夾再叫左幾款串燒燒得好入味 會有個爐俾你保溫繼續燒整體都不錯 如果有埋水或茶就更好
又發現大角咀有新餐廳

再叫左幾款串燒
燒得好入味 會有個爐俾你保溫繼續燒
整體都不錯 如果有埋水或茶就更好
2018-12-13 128 浏览
最近天氣真係好凍🤧香港地方要食暖笠笠既野一係就打邊爐果類,但自問食得唔多野,出去打邊爐真係唔多底!係openrice就搵到呢間主打關東煮同串燒既鋪頭,決定同友人一試👅裝修好有日式氣氛,天花掛左唔少彩色燈籠,感覺好似去左日本d祭活動~廚房係開放式咁款,隔離仲有部大電視播緊日本棒球賽(完全假裝到自己在日本www...)一入到鋪頭,店只就比左兩杯暖暖的雞湯,飲落味道超熟悉,好似食緊雞粥咁。呢一點都幾特別,甚少見到鋪頭會比湯客人飲。特別係呢啲咁凍既天氣♡而且飲落仲要係足料既味道,如果有得單點都會叫黎飲下!!黎到主打既關東煮,鋪頭規定每位客人都要至少消費一份關東煮~同友人大家都要左1.日本蒟蒻因為卡路里低所以就叫了,QQ的,香港鋪頭如果有賣關東煮既話好似都未見到有賣蒟蒻既鋪頭住(戴定頭盔先如果唔好話我😂)2.竹輪又係關東煮必有的👅3.芋絲芋絲係我係關東煮入面既最愛呀!一札咁,但索左湯再食好有滿足感~4.日本魚餅5.日本蝦餅 $18/16.福袋福袋入面有年糕,食落煙煙韌韌7.日本蘿蔔蘿蔔切得都幾大份,夠淋身,入口索左唔少湯,好味♡以上的食品都是$12大元一份蝦餅除外,咁樣既價錢係香港黎講算平哦!而

(完全假裝到自己在日本www...)

1.日本蒟蒻
2.竹輪
又係關東煮必有的👅
3.芋絲
4.日本魚餅
5.日本蝦餅 $18/1
6.福袋
福袋入面有年糕,食落煙煙韌韌
7.日本蘿蔔
蘿蔔切得都幾大份,夠淋身,入口索左唔少湯,好味♡
以上的食品都是$12大元一份蝦餅除外,咁樣既價錢係香港黎講算平哦!而且份量是剛剛好!不會太少,好多料都係大大舊的🥰
就咁食可能太dry,店鋪都提供左兩款醬汁,一款係果香醬,酸酸甜甜咁,入而加左桃架~不過熱愛重口味既都係鍾意另一款—辣醬,但唔食得辣的朋友不太建議要呢隻醬哦!食落既感覺似平時食麵加既辣醬。如果想要清楚特別的感覺可以選果香哦~

枝豆
每次食親日本野,都會叫枝豆,呢一間既枝豆係熱既再加上小小鹽,好貼心既係竟然有一個特別嘅碗for放枝豆的皮😂好貼心~

串燒方面要左
1.蕃薯
唔知係未燒熟還是係本來燒蕃薯就咁?食落脆脆的😂但某啲位又淋🤔
2.牛舌串
3.日本和牛串

呢個又係超好食呀,食落好有肉味,而且唔會太老,肉質岩岩好。
4.雞肉串
誠意推薦!呢個真係好好食,雞肉好嫩,而且唔會因爲係燒冇晒啲肉汁

5.雞中翼
6.粟米

超香牛油味~而且夠甜,唯一缺點就係小小位燒太耐黑左t_t

7.大蔥雞翼串
友人點的~但她說好咸😂廚師落多左調味的感覺!

提提大家每位客人最少都要消費一枝飲品哦。
同友人分別要左信州白提子梳打
同埋完熟桃子梳打
好有身處在日本的感覺呀,兩款都好好飲,唔會太甜,水果既味道都唔係好假果種,唔會係藥水味!

本來好想一試梅酒,但店員話暫時未有住,問左要唔要試下紅茶酒,一聽好似幾特別😂所以都決定左試。飲落勁甜,酒味都濃,雖然都幾特別,但因為太甜所以整體黎講算普通🤧

整體來說,係會再幫襯既鋪頭,值得一提既係店員見我地兩個長頭髮的女生,特意問我地需唔需要橡筋紮起頭髮~好窩心💕
2018-12-13 1232 浏览
上星期放工跟同事聚會,就選擇去東京大眾酒場食,主要原因是因為睇到杜汶澤介紹,好似好吸引✨🤤甫入餐廳就看到有個關東煮自助吧,好似港式車仔麵咁,自由挑選自由配搭,頗有特色,簡完店員會即製再奉上,選擇都不少關東煮🍢的湯底很清甜,選左幾款我平日愛吃的配料,我想推介兩款必食,第一樣是福袋,外皮魚旦的部分很彈牙,可以索哂湯底精華,入面是煙韌Q軟的年糕,另一樣我就覺得是蘿白- 絕對是關東煮的精髓,蘿白用上日本的大根,又甜又靚,煮得又軟淋且沒有渣,正👍🏻美人鍋性價比很高,原因是價錢只是$188,但份量滿滿的,兩個人都食吾哂,雞肉跟蔬菜的精華熬成的雞白湯濃郁鮮甜,有一層骨膠原在湯面,口感微微黏稠,雞件嫩滑,健康蔬菜搭配彈牙的烏冬完全是暖心滿足,值得一提的是雞湯是女仕們滋補的恩物,有養顏功效,是名乎其實的美人鍋!燒物方面,點了海蝦同生蠔,生蠔肥美飽滿,店員還會在燒好前加上清酒🍶 為生蠔增添多一分鮮味海蝦超大隻🦐 蝦肉爽口彈牙,灑上少量海鹽就更滋味串燒都是不錯吃~~ 燒粟米好鮮甜呀🤤 好有水份💦 好Juicy 不會燒到乾爭爭超推薦這裡的燒雞泡魚乾❤️!!! 問開店員先知原來是店內的鎮店之寶,出面很多時都燒得又

海蝦超大隻🦐 蝦肉爽口彈牙,灑上少量海鹽就更滋味

超推薦這裡的燒雞泡魚乾❤️!!! 問開店員先知原來是店內的鎮店之寶,出面很多時都燒得又硬又乾,或者痴牙,這裡的雞泡魚乾火喉掌控得很好,燒得恰到好處,香脆的魚乾,口感很鬆化😋

除了酒精類飲料,餐廳還提供一系列特色汽水 - 靜岡綠茶可樂同日本櫻花可樂,很新穎的搭配,我較喜歡前者,甜甜的可樂帶清淡的綠茶茶氣🍵 喜歡新鮮的人不妨一試~

總括黎講,地方闊落,是個適合三五知己聊天的地方,播著日本歌,食物質素穩定,格局仿似日本🇯🇵居酒屋🏮
2018-12-12 84 浏览
話說那天和J姐去吃生日晚餐覺得東京大眾酒場的環境和氛圍都還算不錯而且位置相當之寬敞舒適完全沒有那種扭扭捏捏的感覺東京大眾酒場不是只可以喝酒的地方其實就是居酒屋啦只不過這裡主打燒烤串燒和關東煮關東煮耶 是關東煮耶香港算是少數有主打關東煮的餐廳可以現在菜單點單當然也可以過去點點看不夠的還可以繼續加點坐下時還有杯熱騰騰的雞湯可以暖暖身而且雞湯非常濃郁摸魚嘴是款冷盤來的爽脆的口感燒烤方面非常香口不過於油膩溫度掌控的剛剛好完全不會柴口明太子雞串明太子多到覆蓋了雞串超正點的
話說那天和J姐去吃生日晚餐

庆祝纪念
生日
  • 關東煮
2018-12-12 700 浏览
天氣轉涼,很想吃點暖烘烘的湯物,找了個火鍋以外的選擇。來到大角咀的東京大眾酒場。落地玻璃配日本居酒屋必備的開放式廚房,增加空間感,座位非常寬敞,適合三五知己飲酒傾計。居酒屋以關東煮及串燒為主打,關東煮是一貫的款式,串燒的選擇則較多。關東煮的湯底清甜,蘿蔔和竹輪等煮得入味,每咬一口都會流出湯汁,蘿蔔帶有少少爽的口感,蒟蒻和芋絲滑溜彈牙,沒有煮得太腍,很不錯。玉子福袋  蛋白軟彈,蛋黃是剛剛好熟,不實也不痴牙,加上福袋內的湯汁,配搭很好,是整個關東煮的亮點。吃完關東煮後,我和朋友各叫了一杯啤酒。平時和朋友出外飲啤酒常常要求店員拿最凍的啤酒,這店非常貼心地用雪到冰的酒杯盛酒,超正。芥末章魚看似細細碟,其實份量很多。章魚嚼勁十足,芥末味不會嗆鼻,微微的辛辣感更能帶出章魚的鮮甜,達到很好的平衡,作為前菜非常開胃。柚子味付蓮藕片柚子味太淡,只能吃到一點點酸味,沒有想像中的清新感覺。不知道是否冷藏太耐,蓮藕片略硬。雖然我和朋友都喜歡吃爽口的蓮藕,但這個確實有點過硬。日本和牛串 牛肉味不算太濃,肉燒得有點久,雖然不至於過熟,但欠肉汁,味道和口感都不算出色。牛舌串相比之下,牛舌就燒得剛好,軟脆又帶彈性的
關東煮
玉子福袋
芥末章魚
柚子味付蓮藕片
柚子味付蓮藕片 & 芥末章魚
日本和牛串
牛舌串
相比之下,牛舌就燒得剛好,軟脆又帶彈性的口感,用鹽輕輕調味後更能帶出肉味,比和牛串好吃得多。
牛舌串 & 日本和牛串
梅子紫蘇雞肉串
雞肉嫩滑,對於我來說調味太咸,即使用來佐酒也覺得過於濃味,適合重口味的朋友。
梅子紫蘇雞肉串
明太子雞肉串
燒過的蟹籽加上芝士,香口卻絲毫不膩,雞肉邊燒得有點脆,令口感更豐富,個人最喜歡這款。
明太子雞肉串
山葵雞肉串
賣相和味道都較前兩款遜色,山葵的味道淡,像在吃普通燒雞肉串,有點可惜。要是山葵的份量更多,相信味道會突出。
山葵雞肉串
煙肉露筍串
煙肉燒至金黃色,夾著少少油脂,滲出油香,加上爽脆多汁的露荀,口感和味道均十分出色。
煙肉露筍串
芝士煙肉大啡菇
芝士味不濃,正好能吃到煙肉和洋蔥的味道,大啡菇燒得不錯,保留大啡菇的水分,又不會有苦澀味,不過不失。只是這樣的配搭太常見,沒有什麼驚喜。
芝士煙肉大啡菇
蕃薯
近乎沒有調味,蕃薯本身不甜又乾。
蕃薯
粟米
燒至焦黃的外表非常吸引,每一口都會噴汁,清甜爽口,很好吃。
粟米
相比肉類串燒,我和朋友更喜歡蔬菜類的串燒,火喉和調味都拿捏得更好。
2018-12-04