2018-07-05 10463 浏览
啱啱做完2個鐘頭地獄式跑步訓練,点都要獎勵下自己(其實日日都在獎勵自己))朋友話好想食 豉椒炒蜆,結果決定去東宝小㕑已經有5年無去過東宝,其實都好懷念呢種大排檔式食肆,好好彩在無訂位的情況下竟然可以被安排有2個搭枱位,發現左右隔離竟然全部都是遊客,大部份都是外國人,反而國內同胞極少。友人好多嘢都想試,2個人竟然叫左5樣餸豉椒炒蜆~加左青椒,紅椒,洋蔥加豉椒一齊炒,味道幾惹味,蜆肉無沙和算鮮甜。黄金蝦~即是鹹蛋黃炒蝦,食得出是海蝦,好新鲜,好爽脆,最難得係炒得好乾身和無乜油,真係好美:如果鹹蛋黃多D就更好。風沙雞~炸蒜比以前少好多,唔夠惹味,雞又炸得過火,所以雞肉有D孩,半隻雞要$280, 好貴呀!仲貴過五星級酒店中菜餐廳,所以其實真係有D失:炸豬大腸拼新鮮波蘿~豬大腸炸得好脆,而且切得好薄身,脂肪甚少,配埋波蘿一起吃,有消滯解腻的作:苦瓜炒涼瓜~其中一種用左雷公鑿苦瓜,另一種係普通苦瓜,炒得好有鑊氣,唔錯!飲埋兩罐汽水,埋單盛惠$920,真係好貴!雖然食物質素唔錯,但我諗我應該唔會再幫襯la!
啱啱做完2個鐘頭地獄式跑步訓練,点都要獎勵下自
己(其實日日都在獎勵自己
))朋友話好想食 豉椒炒蜆,結果決定去東宝小㕑

已經有5年無去過東宝,其實都好懷念呢種大排
檔式食肆,好好彩在無訂位的情況下竟然可以被
安排有2個搭枱位,發現左右隔離竟然全部都是
遊客,大部份都是外國人,反而國內同胞極少。
友人好多嘢都想試,2個人竟然叫左5樣餸

豉椒炒蜆~加左青椒,紅椒,洋蔥加豉椒一齊炒,
味道幾惹味,蜆肉無沙和算鮮甜。

黄金蝦~即是鹹蛋黃炒蝦,食得出是海蝦,好新鲜,
好爽脆,最難得係炒得好乾身和無乜油,真係好
:如果鹹蛋黃多D就更好。

風沙雞~炸蒜比以前少好多,唔夠惹味,雞又炸

炸豬大腸拼新鮮波蘿~豬大腸炸得好脆,而且切
得好薄身,脂肪甚少,配埋波蘿一起吃,有消滯
解腻的作

苦瓜炒涼瓜~其中一種用左雷公鑿苦瓜,另一種
係普通苦瓜,炒得好有鑊氣,唔錯!

飲埋兩罐汽水,埋單盛惠$920,真係好貴!雖然
食物質素唔錯,但我諗我應該唔會再幫襯la!
2018-06-30
2018-06-22 3163 浏览
港岛最好的港式大排档之一了,比湾仔,中环同类型的店都有好不少,北角地铁站a1出口出来过马路就是了。店在北角市场三层,推门进去右手边就是店家一片港式大排档的景象,他家的菜无论是家常菜,还是海鲜都挺不错的。印象最深的是一夜情,辣酒煮花螺,黄金虾几个菜。基本上菜单上推荐的味道都很好,价位也不便宜,但可以体验传统的香港风情,八九点之后基本就是一派嘈杂的景象了,九点之后还会放很吵的音乐。。服务态度相当好,比一般的香港饭店热情,勤快许多,好评!人多的话最好提前订位(虽然只保留五分钟),不然等位时间很久。总体而言值得尝试的一家店。

总体而言值得尝试的一家店。
2018-06-21
  • 风沙鸡
  • 沙拉骨
  • 战斗碗
  • 粉丝虾煲
2018-04-29 5603 浏览
差不多成幾年都冇去呢度食,今晚3個人去食,看餐牌比以前貴好多,又要搭枱!坐我對面個一男一女,看咗成10分鐘餐牌,之後冇叫嘢食,走了😆我哋其實都看了5分鐘左右,叫咗半隻風沙雞$280蚊,除了醬汁好D,隻雞煮得over 咗唔好食👎黃金蝦$240蚊比想像中好食,而且食得出係海蝦ok啦👍至於蒜蓉炒生菜$88蚊又冇蒜蓉味,唔似炒菜,似烚菜,求其放啲炸咗嘅蒜蓉就算,唔值咁嘅價錢👎我哋3個人再叫了兩個白飯,埋單要$670蚊(因為要加多5%服務費)!早知去附近啲酒樓食仲好,起碼坐得舒服好多!

有人對買名牌、化妝品有一份追求,而我則對吃有一份執著。我是一個喜歡尋找美食的女孩,FoodGirl,「民以食為天」是我的人生座右銘。原來愛吃真的可以將人吃窮,「月光族」的族人不一定敗於瘋狂購物,享受美食也是一項高消費活動呢!尤其我相信「獨食難肥,獨樂樂不如眾樂樂」,因此在發掘各地美食時,不時會帶回雙份甚至多份的美食與好友親人同事分享,結果開銷自然倍增。今天跟大家分享一次尋找美食的中伏經驗,一間近年評分不高卻多人慕名而來的餐廳 - 東寶小廚。不知為何總對這餐廳沒什麼好感,食物水準不穩定,時好時壞,等待上菜的心情猶如彩票開獎前一刻,患得患失。有友人從外國回來,向我查詢香港的美食好去處,如無必要我都不會推介此餐廳,無謂將不愉快的用餐經歷帶給來自遠方的朋友。這次剛好有同事在北角附近完成工作,她忽然冒起勇者的初心,打算一試「盛名在外」的東寶小廚。好吧,「明知山有虎,偏向虎山行」,為了不令同事失望而歸,唯有捨命陪君子,深吸一口氣,準備與「boss」過招吧!餐廳位於街市樓上的熟食中心,地面非常濕滑,猶如勇者鬥惡龍前必須經過深淵與荊棘的考驗一樣。我忽然重心一失,腳下一滑,彷彿遭人暗算,不禁心中驚呼『今

餐廳位於街市樓上的熟食中心,地面非常濕滑,猶如勇者鬥惡龍前必須經過深淵與荊棘的考驗一樣。我忽然重心一失,腳下一滑,彷彿遭人暗算,不禁心中驚呼『今次當黑了,唉!』。幸好同事眼明手快,馬上把我扶住,否則肯定會破相呢!
經過第一關的考驗後,終於成功入座,進入「惡龍城堡」靜待「Boss」現身。NPC店員姍姍來遲,我跟同事只是兩位少女,她的食量不大,我又不敢胡亂點菜,以免觸發危機劇情。在店員的催促下,最終從芸芸菜式中選了三道大家認為較安全的菜式,小試身手。

「屠龍」之前必須飲酒壯膽。忽然熱血一下子沖昏頭腦,豪氣干雲地大喝一聲「小二,大啤酒兩枝!」這裡喝酒有一個頗特別的方法,會用一隻寫有「飲勝」字句的公雞碗,很有懷舊的感覺,像古人大碗酒大塊肉的豪邁奔放。我認為這隻碗算是東寶的鎮山寶物,吸引了無數好事之徒前來cosplay魯智深、林沖等梁山好漢高呼一聲「飲勝」,以大碗聚會一較酒量。不過我還是更喜歡手持一整枝啤酒一口接一口優雅地喝,這樣更貼合少女的法國貴族風情。

需要應戰的第一個小頭目是「梅菜蒸茄子(凍食)」,冷冰冰的樣子宣告著它並不好惹,有一種「冷如冰、寒如雪,劍俠西門吹雪」的陰寒。梅菜入口較乾,茄子味道較清淡,或許叫「梅菜乾蒸茄子乾」更為貼切。

「終極Boss」「豉椒蒸大鱔(粉絲底)」終於在萬眾期待之中上場,大鱔就像一條盤踞於餐盤中的蛟龍,吐息出根根的粉絲。粉絲吸收了豉椒的香味與大鱔的鮮味,但醬汁略鹹。而且份量較少,價錢頗貴,不值得花大代價試食。

反而「鴨油荷葉飯」頗有驚喜,鴨油比一般菜油、花生油更香,令飯粒更有黏力。荷葉包住油飯,鎖住水分,更令飯身帶有一陣清香。

東寶小廚,被兩位少女勉強征服了,最好還是可一不可再。

Thank you for visiting, and I wish you a pleasant day!
感謝你的瀏覽,我希望你有愉快的一天!
Thanks for your support
2018-03-08 5793 浏览
大陸既同事來香港玩,佢想食d地道野, 所以帶左佢來東寶試下d鑊氣小菜。本身唸住星期五晚一定要等位等好耐, 點知又唔係喔,等左10分鐘就可以入座。 今晚老闆請吃飯,就梗係要食好野啦, 但其實我地得四個女仔,所以都無叫太多, 首先係椒鹽九肚魚,不過今次既做法同以前食開既有d唔同, d魚開左邊來炸,以前係成條炸,咬開還會見到白色好嫩既魚肉,但今次既做法唔咁好食,不過味道還是保持水準。薑蔥魚雲煲,好香好有鑊氣,送啤酒一流, 可惜份量比較少。黃金蝦,好鍾意食佢個蛋黃既鹹香, 今次d蛋黃唔算多,唔會太漏, 蝦有炸過,蝦殼好脆, 成隻可以連殼食落肚。薑汁芥蘭, 切得比較大條,有少少over cook, 係今晚比較失水準的一道菜最後壓軸出場既係椒鹽瀨尿蝦, d 瀨尿蝦好大隻, 上碟時已經剪為三件,方便人客進食,都既貼心, 肉質不算包滿, 但有蝦膏,都不欺場。不過兩條已經要5百幾蚊, 都係尼d場合先適合出現

椒鹽九肚魚

薑蔥魚雲煲,好香好有鑊氣,送啤酒一流, 可惜份量比較少。
姜蔥魚雲煲

姜汁芥蘭

不過兩條已經要5百幾蚊, 都係尼d場合先適合出現

椒鹽瀨尿蝦
2018-03-02
姜蔥魚雲煲
椒鹽瀨尿蝦
2018-03-08 3379 浏览
懷念以前放工成日同啲舊同事黎飲🍺吹水gathering,至從轉左工之後就好少黎lu🤦🏼‍♀️ 難得朋友仔生日同埋有台灣朋友黎香港,梗係要帶佢地黎感受一下😏 (然後台灣朋友説這裡很cool👍🏻)。。。。。。。。。。。。。。。風沙雞 (半隻)▸每次黎都必嗌👍🏻 雞皮好薄好香脆,雞肉好嫩滑,加上大量嘅炸蒜,真心正😋🤤。。。。。。。。。。。。。。。避風塘炒蟹 (中辣)▸中辣原來真係好辣,辣到咀都潤埋🤪 蟹好大隻好多肉,啲肉好鮮好滑,如果小辣應該會更好食😍。。。。。。。。。。。。。。。青芥辣八爪魚沙律 (小)▸八爪魚份量好少,主要青瓜為主😅 但味道好正,加左wasabi嘅青瓜,連我呢個唔中意食青瓜嘅都食到停唔到口 (然後我地發現原來wasabi青瓜可以解辣架)。。。。。。。。。。。。。。。燒牛仔骨 (自家製黑椒汁)▸牛仔骨燒得岩岩好,好香好重牛味,而個黑椒汁香得黎唔咸唔搶味,點完唔會蓋左個牛味😋。。。。。。。。。。。。。。。炸大腸▸大腸清理得好好,而且無乜肥膏,食多幾件都唔會漏🤤 菠蘿好清甜,加埋一齊食仲正😋。。。。。。。。。。。。。。。另外仲食左個很不錯的糯米飯,好胡椒嘅胡椒湯浸時蔬,最後還附送
。。。。。。。。。。。。。。。
風沙雞 (半隻)
。。。。。。。。。。。。。。。
避風塘炒蟹 (中辣)
。。。。。。。。。。。。。。。
青芥辣八爪魚沙律 (小)
。。。。。。。。。。。。。。。
燒牛仔骨 (自家製黑椒汁)
炸大腸
。。。。。。。。。。。。。。。
另外仲食左個很不錯的糯米飯,好胡椒嘅胡椒湯浸時蔬,最後還附送好夠薑嘅蕃薯糖水👍🏻 整體味道很好,好有風味,只是價錢偏貴🤭
2018-02-16 4623 浏览
由於新年期間不在港,所以一早便跟朋友吃一個團年飯,選址是東寶小館,因為夠氣氛,雖然東寶佔了一半場地,但前來用餐一定要預早訂檯,否則等位都食唔到友人訂檯後告知用餐時間是7:00-8:30pm, 雖然不是常常來,但第一次有分時段入座朋友先點了數款小菜,吃到一半時再加菜,店員已經說點完後不能再下單打頭陣是風沙雞,分半隻或一隻, 風沙雞上灑上炸蒜,雞肉是嫩滑,味道不錯,不過價格偏貴炸南乳豬手,重骨膠原,每一件都有好多肉,再沾上南乳汁,更惹味菠蘿炸大腸,大腸清理得乾淨,味道又幾夾豉油皇炒麵夠大碟,加上白芝麻好惹味薑汁芥蘭,只有薑絲但薑汁味吃不到呢個素菜腐皮卷即點即炸,皮夠薄夠脆,入面有幾款素菜材料,幾香口,推介炸豆腐,豆腐唔夠滑,沒有口感,可以不點黑椒牛仔骨煲,味道濃夠入味

菠蘿炸大腸,大腸清理得乾淨,味道又幾夾

豉油皇炒麵夠大碟,加上白芝麻好惹味

薑汁芥蘭,只有薑絲但薑汁味吃不到

炸豆腐,豆腐唔夠滑,沒有口感,可以不點

黑椒牛仔骨煲,味道濃夠入味
2018-01-14 4401 浏览
明明行完山好肚餓..正常應該狂食..但一入黎..見到d價錢已經O左..唯一一碟平過$100既 只係沙拉骨...其他都勁貴..想食隻雞都要成500幾..點食呀..好啦..個沙拉骨成100蚊..但一人只可以兩舊..個味完全無特別..一碟牛柳粒得幾條菇..牛柳粒得幾粒..盛惠188..只有無奈..果碟炒飯..清過酒樓果d..又百幾蚊..最離譜係個雜菜煲!完全無調味可言...幾條菜$128...價錢離譜得癲左..完全唔值..一個白飯$15..我自問唔係遊客..真係無下次..唔該晒..價錢仲要收0.5服務費..何來服務!!!!!!

果碟炒飯..清過酒樓果d..又百幾蚊..

最離譜係個雜菜煲!完全無調味可言...幾條菜$128...

價錢仲要收0.5服務費..何來服務!!!!!!
2018-01-14
2018-01-08 2729 浏览
環境好嘈要好大聲講野,但氣氛出奇的好,伙記態度爽快一流,講野直接到point. 食物okay不算太油,飲啤酒就要再豪氣D用戰鬥碗乾左佢。場內播放超大聲經典舊歌!正!
2018-01-04 2499 浏览
人人都話東寶好,親身試驗有幾好,點左六餸逐樣數,完全無一樣野好。咕嚕味道唔討好,粟米魚塊無味道,二百八十半隻雞,高級洒店都食到,香草豆腐無質素,椒鹽鮮魷就更糟,蒜蓉豆苗算做到,可惜分量細碟到,最後食咗成千銀,真係想拍枱走佬,簡單而言食哩d,市面一定有更好,唔黎絕對無走寶!
人人都話東寶好,
親身試驗有幾好,
點左六餸逐樣數,
完全無一樣野好。
咕嚕味道唔討好,
最後食咗成千銀,
真係想拍枱走佬,
簡單而言食哩d,
市面一定有更好,
唔黎絕對無走寶!
2017-12-30 2240 浏览
招牌菜南乳豬手,又唔夠味,食材準備功夫,好明顯做得不足,炸的火喉又不足夠,完全浪費了豬手,食物環境又差,五圍2 3人組合分享一張十二人台,感覺像食完就快點走,服務員態度又差,像十分趕時間的,賴尿蝦沒有貨,我想考慮幾十秒選擇其他食物,也立即幫其他人客寫先,說話代我考慮完先好點,總括來講,3個人$650元,只能說又貴又唔好味,說真,這是我第四次幫襯,相信都是我最後一次,現在,有名氣的,都只是賺遊客錢,沒有心做好自己。
2017-12-30
庆祝纪念
生日
2017-12-22 2070 浏览
有朋自遠方來,諗住帶佢試下太排檔風味。 知道東寶有限時,所以前一日book 定枱,食兩個鐘度就要還枱。兩個人其實唔叫得多野食,天氣咁凍就叫左羊腩煲暖下胃,叫多個椒鹽鮮魷。羊腩煲無寫價錢,細問之下要成三百幾四百蚊!仲要無菜跟!同外國朋友一場黎到,就照叫。生菜要另外叫,但係無可能唔食菜,所以最後都叫左個生菜。味道方面,啲肉炆到好冧,枝竹入曬味,食唔到羊既羶味,店員仲要見到少左水會自動加!可以慢慢傾慢慢食!仲有俾個腐乳去點個椒鹽鮮魷都值得推介,炸粉唔會太多,應該一炸完就即刻上碟,好味!都等幾大件係就係好味,但係價錢真係真心貴性價比算低

羊腩煲無寫價錢,細問之下要成三百幾四百蚊!
仲要無菜跟!

係就係好味,但係價錢真係真心貴
性價比算低
我覺得去東寶小館吃飯應該列入「來香港必做十大事情」那種指南,怪不得一個星期四晚上都這麼多人排隊!訂了檯也要等十來分鐘才能入座。順帶一題,此店訂檯有兩個時段,我們訂第二輪8:45開始吃到尾。現場等位的話,除非你是吳國敬(反正大明星應該可以),否則要在外面等叫號碼牌,而且必須齊人才可以入座。有登記處的大排檔確係威。它位於渣華街市政大廈二樓,我以為出地鐵站之後還要搵,原來出口對面就見到,直接搭扶手電梯上二樓就是熟食中心。一進去就覺得被聲波包圍,嘈到爆烈,每個人說話都嗌破喉嚨,好奇妙喔。同一層還有其他食肆,東寶在中間不要認錯。音樂分貝勁過紅館的現場,隔一張圓檯也聽不到對面朋友說甚麼。面對著大喇叭我真的忍唔住戴耳塞保護聽覺。這裡播的都是老歌啊,想點唱的話好似要搶老闆手機 XD。餐牌竟然有一格素食,大概是外國遊客太多要迎合市場需要。同檯朋友只有我吃素,所以有很多肉肉餐點。我選了椒鹽豆腐和苦瓜菜甫蛋,椒鹽豆腐炸得太乾身,不是那種一上桌就被搶吃光的美味。苦瓜蛋也中規中矩。海鮮看起來則不錯,原來蜆有咁大隻。戰鬥碗好像是名物,酒精和老細也是。至於誰是老闆呢?那個頭髮尖尖、到處找人自拍和不停一字馬的就是了,

海鮮看起來則不錯,原來蜆有咁大隻。

戰鬥碗好像是名物,酒精和老細也是。至於誰是老闆呢?那個頭髮尖尖、到處找人自拍和不停一字馬的就是了,他還會無端拎幾枝啤酒過黎入你數呢。

環保又快捷的分吃生日蛋糕大法。

餐後原來還有蕃薯糖水送呢!這個糖水超級薑,十分辣,體內一切風寒瞬間全被驅走,我們都很喜歡。

+++++

地圖:

+++++
2017-11-09
2017-10-31 3325 浏览
同一班舊同事相聚一齊食好野我們今次去咗北角食東寶!晚上真係好多人,要等位!可見吸引度有幾強!我們叫了焗魚腸,無鮮味,焗得好香,魚腸好彈牙!煮法好特別炸蠔好多粒,好脆好香口 大人小朋友之選黃金蝦好好味,蛋黃味濃,炸得香脆,配酒一流大家食返杯先,飲勝!!!
同一班舊同事相聚一齊食好野
我們今次去咗北角食東寶!

晚上真係好多人,要等位!可見吸引度有幾強!

我們叫了焗魚腸,無鮮味,焗得好香,魚腸好彈牙!煮法好特別

炸蠔
好多粒,好脆好香口 大人小朋友之選

黃金蝦
好好味,蛋黃味濃,炸得香脆,配酒一流

大家食返杯先,飲勝!!!

2017-10-10 5432 浏览
聽過呢間小菜好耐 今次一早打去book 定位,一行四人去試試佢雖然book左位 但都要等  大概5mins好快就入左去 沙拉骨勁多沙律醬,骨都幾大舊味道唔錯 不過唔算特別炒通菜 正正常常炒聖子個人好鍾意食豉椒炒乜乜因為又好食 d汁又可以餸飯呢個炒聖子都唔錯 豉椒汁幾好味 聖子冇沙風沙雞本來都冇特別想食,見人推薦就叫下點知一食,有驚喜個皮做到超薄脆肉又嫩滑,好食 最有驚喜反而係雞薑蔥焗蠔D蠔隻隻都半隻手掌甘大隻 有6隻左右味道唔錯 可惜蠔太大反而唔係好入味用返細d既蠔可能更好因為大家之後都有野做 所以冇飲酒 見識唔到飲勝碗😅埋單時見到張單過千 有啲嚇親四個人食左5碟野飲左4枝可樂3個飯  因為兩個海鮮係時價冇問到價所以唔知幾錢,扣埋野飲飯錢 圍返一個餸要$270🤔總括黎講雖然味道係唔錯 雞真係做得幾出色 但二百幾蚊值唔值 真係見仁見智呢個價錢考量埋環境同菜色個人覺得唔係好值,利苑都係貴少少但好坐service 又好好多只可以話香港有更多同類型 更相宜嘅選擇 未必考慮返食

雖然book左位 但都要等  大概5mins好快就入左去

沙拉骨
沙拉骨
勁多沙律醬,骨都幾大舊
味道唔錯 不過唔算特別

炒通菜
炒通菜 正正常常

個人好鍾意食豉椒炒乜乜
因為又好食 d汁又可以餸飯
呢個炒聖子都唔錯 豉椒汁幾好味 聖子冇沙

風沙雞
本來都冇特別想食,見人推薦就叫下
點知一食,有驚喜
個皮做到超薄脆
肉又嫩滑,好食 最有驚喜反而係雞

薑蔥焗蠔
薑蔥焗蠔