2015-12-27 2325 浏览
係上山電梯中,無意中發現呢間餐廳,東歐菜都係第一次食,環境好有異國風情好似身處俄羅斯咁,老闆又好親切 最後仲帶左我地入雪房影相。最後一提,呢度既vodka都很高質,入口香甜,一點都唔攻喉,不過無影低有訂位所以唔洗等

有訂位所以唔洗等
燒春雞
芝士牛脷
  • 招牌芝士焗牛脷盅
2015-12-25 136 浏览
同朋友都未食過呢間,一行4人就即管試下一去到坐底左好耐,水都無杯 咁咪問佢拎,呀⋯⋯老細竟然答我一句「緊係啦,咁多野講」 內心萬句xyz 到揀好菜,我地4個女仔,揀左2個湯,2個頭盤同2個主菜,佢又多口話我地肯定唔夠食,叫我地叫多樣,我地話叫住先,佢黑面行開 野食未黎之前,我地4個人自拍影下相姐,呀!又關老細事,話我地咁影唔靚,點點點,要照佢意思影😓咩料呀好喇,食物上菜速度都唔錯,食物味道都ok,最後我地係食淨少少野既,好彩無聽佢講姐!唔係就浪費食物!!!我地問鹿肉蘇唔蘇,同羊比較邊樣蘇,佢答廢話「你兩樣都叫咪知」😒 真係唔該晒,係咪以為自己好風趣幽默?成晚計埋老細得2個侍應,好心唔夠人就請人喇,叫斟杯水 求其應左就算,又唔做,催幾次先有,仲要西面!4個人,問佢拎張紙巾用,好似乞返黎咁,得2張! 總括黎講,大家只為食物試一次ok,但想有少少服務既,就唔好諗喇,服務係0😒
同朋友都未食過呢間,一行4人就即管試下

一去到坐底左好耐,水都無杯

薯仔湯,雜菜湯
海鮮卷
磨菇沙律
芝士雲吞
豬手
题外话/补充资料: 食物質素ok,但真係唔好期望有服務!
2015-12-21
用餐优惠
試食活動
2015-12-15 2356 浏览
同家人慶祝生日,選了呢間比較特別既東歐餐廳。走進餐廳,由窗簾、枱櫈以至餐具,富有濃烈既東歐色彩,令我地好似去咗東歐一樣。侍應係一家人,後生嗰D係店主的仔女,外國人面孔,竟然識講廣東話,好有親切感。食物選擇也很特別。俄國雜錦沙律唔係一碟上,而係好似用一個碗倒模出來似的,味道清新怡人。芝士多士既面頭有D燶燶地,十分可口。羊肉中一D都唔羶,但太大舊,一啖咬落去感覺太多肉,如做到印尼羊肉沙嗲咁細細串,應該會燒得更野味,更易入口。鴨肉盅既鴨肉太硬,老人家咬唔到,唔得。今日既亮點竟然係豬手,外皮看起來好似好肥,但其實內裏既豬肉非常嫩滑,又好juicy,我地食唔晒件豬手,仲打包返屋企,第二晚蒸熱送飯都好好味,真係要俾個「讚」呢件豬手呢!
同家人慶祝生日,選了呢間比較特別既東歐餐廳。
2015-05-30
  • 豬手
  • 俄國雜錦沙律
  • 芝士多士
2015-11-21 2774 浏览
又係中環登山扶手隔離嘅烏克蘭菜!哈哈同女朋友食上癮又要試下其他野Roasted skewers of pork地道香燒豬柳 $168好味指數: 4/5抵食指數: 3.9/5東歐菜香港人少食 同埋食唔岀用咩配料煮法所以每次都比到驚喜人好似呢個豬柳 估佢唔到用串燒鐵板上豬柳非常腍同香 汁方面味道似羅宋湯 酸酸地 好開胃老闆同我講menu上嘅野 全部都好食因呢間餐廳嘅野食 都係精挑細選專揀香港人覺得好食嘅烏克蘭菜已經黎過幾次 都試唔哂menu 有機會一定返啅好野當然要一試再試烏克蘭香煎薯餅 $62薯餅由薯仔切絲整成 再香煎同一般油炸唔同 油少啲又食到薯香薯餅咸咸地 配埋隔離嘅淡忌廉 perfect match已經好期待下次再試呢間餐廳嘅其他野食
又係中環登山扶手隔離嘅烏克蘭菜!哈哈

薯餅由薯仔切絲整成 再香煎
同一般油炸唔同 油少啲又食到薯香
薯餅咸咸地 配埋隔離嘅淡忌廉 perfect match
已經好期待下次再試呢間餐廳嘅其他野食
I have been to Ivan a few times and the food is consistently good. Sometimes the place is packed and you need to be squeezed in, other times like today I walk stright in. First thing to mention is the place is tucked down a small ally off from the escalator. IT looks the part, but sadly the ally way suffers from "Hong Kong smell". Do not be put off, inside is clean, very Russian looking and most imnportantly not stinky. The menu is authentic. Don't expect Swiss chicken wings on this menu. The Ru

The menu is authentic. Don't expect Swiss chicken wings on this menu. The Russians are a lot more diverse than some people would expect though and most dishes come with rice, pasta or mashed potato. We dived in to the green borscht and red borscht and blini with red caviar to srat. All delicious. Green pea and ham soup doesn't sound very Russian but is delicious. Rich hearty and green. You do get this in Russia so I don't feel I am cheating. The red borscht is authentic too, bits of beef and chunky cabbage along with the beetroot. Russian red brown rather than the bright red Polish style. The blini are the traditional Russian thin types, like crepes rather than the puffy ones. All delcious and the smetana (sour cream) was geneuine, starch free. Oh and we couldn't resist the tasty vereniki; small dumplings. Really delecious.

At this point I need to mention we ordered not wine but vodka, served by the bottle in an ice bucket. 500ml for two

For mains there is a huge choice again. I can't hang back from rabbit stew, oddly served with spaghetti rather than mash, but deleicous. The Chicken Kyev is the real prize. Not those frozen variety with garlic but the real deal, crispy golden stuffed with butter.

After this we were too full but still had vodka. So we had more dumplings stuffed with meat.

Great place, tasty food and really enjoyable Russian experience.
2015-11-10
  • Rabbit
  • Borscht
  • chicken kiev
2015-11-13 2321 浏览
入到呢一間餐廳所有佈置裝飾品都係老闆係外地帶返黎感覺真係好似去左東歐一樣 好靚!而且椅子都係向外擺好似歡迎你快啲坐低咁老闆又風趣幽默好好傾感覺非常親切 食物質素都非常高 無味精架等我逐一介紹佢地既美食啦老闆新番左新既有汽果汁 Sirma用天然有氣礦泉水加果汁清甜解渴老闆仲話menu成日比人偷因為果塊皮真係好靚係佢係波蘭訂造架真係要摸多幾下而且仲壓左佢地既招牌公仔係面可見老闆真係掟左好多心機係店家鄉煙肉馬豆湯 $50烏克蘭最傳統既湯 煙肉非常惹味 為湯加添左香味配料除左馬豆 仲有薯仔非常有飽肚感而且冇加味精 好健康!招牌芝士焗牛脷盅 $78這個一定一定必食呀 好正!牛脷非常腍 汁好香好濃用個包去點實在太好味喇哇我覺得價錢好親民 唔算太貴狂叫appetizers 已經飽左 地址:中環閣麟街46-48號地下

入到呢一間餐廳

老闆新番左新既有汽果汁 Sirma
用天然有氣礦泉水加果汁清甜解渴

真係要摸多幾下
而且仲壓左佢地既招牌公仔係面可見老闆真係掟左好多心機係店

家鄉煙肉馬豆湯 $50
非常有飽肚感而且冇加味精 好健康!

招牌芝士焗牛脷盅 $78

地址:中環閣麟街46-48號地下
2015-11-10 2174 浏览
今次介紹既係中環登山扶手附近鮮為人知既烏克蘭菜😛老闆一家好好客 有賓至如歸既感覺食食下老闆仲叫左我地入左雪房影相 非常有特式!而且餐廳環境非常靚 好有心思既deco~講留食物先~招牌芝士焗牛脷盅 $78牛脷大家食得多 質地多數係爽既但呢個就比到驚喜我一咬落去軟林林😮 真係無牙都食到芝士汁配酥皮 完全無浪費d汁😋唔好睇佢盅仔細細 夠兩三個人食好味指數: 4/5抵食指數: 4/5烏克蘭香煎薯餅 $62由切條薯絲整成 再拎去煎以為會成舊脆到薯片咁點知係外脆內軟 仲好有薯仔味👍好味指數: 3.5/5抵食指數: 3/5亜美尼亜烤羊仔扒 $188鐵板Jar Jar聲唔一定係茶記既😎呢度都係用鐵板上冧汁個時仍然咁熱 無花假羊仔扒騷味十足 鐘意食羊既朋友咪錯過唯一彈既就係份量少左d😖好味指數: 3.8/5抵食指數: 2.5/5難得咁有東歐風情既有heart餐廳! 正!
今次介紹既係中環登山扶手附近
鮮為人知既烏克蘭菜😛
老闆一家好好客 有賓至如歸既感覺

食食下老闆仲叫左我地入左雪房影相 非常有特式!
而且餐廳環境非常靚 好有心思既deco~

講留食物先~

羊仔扒騷味十足 鐘意食羊既朋友咪錯過
唯一彈既就係份量少左d😖
好味指數: 3.8/5
抵食指數: 2.5/5

難得咁有東歐風情既有heart餐廳! 正!
2015-10-31 2622 浏览
餐廳東歐風情很濃厚餐牌選了番茄汁招牌芝士酥皮焗牛脷 Hot starter中特別又吸引人的菜式 不加思索就選擇它了它比兩個主菜晚幾分鐘送上 猜想應上要焗熱的關係吧那酥皮蓋在上枱時揭開而露出芝士與牛脷粒酥皮是偏硬的質地 但沾點芝士汁果然濃郁美味牛脷粒剛好是一口的大小方便進食 質感軟腍夠綿牛味香濃 加上滑滑的芝士汁添加鹹香的味道芝士汁其實是表面有半融芝士而下方是忌廉汁 倒上意粉也不錯 濕稔感更高份量意外的多 吃極還有的感覺 比主菜驚喜俄式焗兔肉 四大塊兔肉壓著了一堆拌在忌廉醬汁中意粉以小石鍋的呈盤方式特別又有特色 而且熱騰騰的感覺誘人卷起一球意粉作第一口 味道略能保留彈牙感而不過粉忌廉汁鮮味不稠 偏於清爽的感覺 實在的掛上意粉感覺不錯兔肉方面連皮帶骨的焗製 撒上香草後顏色更漂亮兔肉質感似騷香的雞腿 味道香濃但肉質未太嫩滑油膩感適中 不失為一個值得一試的新菜式俄國炆羊肩 一條粗大的羊肩肉與大塊薯仔和蔬菜一起炆煮羊肉呈粉色色 不能起肉 不過肉質未算太幼嫩腍身唔重羊肉獨有的騷味 不過倒應該適中平常怕騷的人羊肉不太夠入味 反而蔬菜比較軟腍多汁頗美味尤其薯仔夠腍又是更大的幾塊 很飽肚整體食物份量好大
餐廳東歐風情很濃厚

尤其薯仔夠腍又是更大的幾塊 很飽肚

整體食物份量好大會好飽肚

餐廳環境就好有俄國氣氛 橙色略暗的燈光充滿特色
2015-10-25 3267 浏览
朋友知我喜歡搜羅特色美食,記得早前在某電視節目內看到中環有間東歐餐廳,食材夠晒特別. . . 又有魚子醬又有鹿肉及兔肉,還有不少少見有的菜式,聽到後當然二話不說,立即約個時間來個東歐小聚踏過餐廳的門檻,有如踏過了邊境,跟街外的感覺完全不同,暗暗的環境加上一個個半圓拱門,亦有點走進山洞的感覺。場內雖然不算太大,但各樣的佈置及擺設也甚有心思,餐廳較入位置還有一張L形大梳化,剛好自成一角,還帶點住家的親切感餐廳除了菜式夠特別之外,酒品同樣著名,餐廳內有一個小小的酒吧位置外,再看看近門口位於,何解會有一件大褸呢?其實店方除有供應Cocktail及果味啤酒外,還有Vodka及Whisky等烈酒,客人還可走到冰窖感受天寒地凍下來一杯烈酒的感覺,不過由於小妹酒量太淺還是試一下只有4.5% VOL的果味酒算了Kiss cider strawberry $69雖說是啤酒但感覺似是汽水多於酒類,酒色浪漫,果然令人聯想起「kiss」呢~入口帶微甜,但沒有汽水的膩感,還帶有淡淡士多啤梨的清香,然而酒味不算太濃,更沒有苦澀感,相當適合愛甜的女生們呢醃三文魚,魚子醬沙律 $78先來個頭盤沙律,看到這種的魚子醬類別
Kiss cider strawberry
Kiss cider strawberry $69
醃三文魚,魚子醬沙律 $78
[分數:8.5/10]
先來個頭盤沙律,看到這種的魚子醬類別蠻多的,不過大多價錢不斐,幸好找到一款便宜點但也有加添少量魚子醬在內的醃三文魚沙律一試!沙律份量也不算太少,有四大片醃三文魚、麵包脆粒、大量的沙律菜、香草及最矜貴的魚子
醃三文魚,魚子醬沙律 $78
急不及待地取點魚子醬一試,黏度較一般所吃的高,入口充滿了鹹鮮,配上沙律菜中和一下就最好了。而醃三文魚則切得較厚,味道跟煙三文魚沒太大分別,但鹹度稍為高一點,肉質亦比較實一點。至於麵包脆粒及沙律則同樣好吃~麵包夠脆,沙律夠新鮮~非常不錯
什錦冷肉拼盤 $98
[分數:7.5/10]
由於想多試幾款食品所以前菜方面就稍為多點兩款,當中兩款還要是集多款食品於一身的拼盤,什錦冷肉拼盤 內共有4個款式,有自製腩肉、牛舌、火腿及煙燻香腸,每款各有4-5件,適合多人分享~以下就按本人的喜好由高至低介紹吧
什錦冷肉拼盤 - 牛舌
[分數:8.5/10]

一向以為外籍人士都不太愛內臟或牛舌豬舌這類食品,所以即使有供應這類食品理應不太好吃,然而厚切的牛舌竟煮得腍腍的,沒有添加太多調味品,能清楚吃到原始的舌香,相當不錯

什錦冷肉拼盤 - 煙燻香腸
[分數:8/10]

第2款好吃的就是煙燻香腸,香腸較有口感,帶有陣陣煙燻過的香味,鹹度不會過高,香口非常
什錦冷肉拼盤 - 火腿
[分數:7.5/10]

火腿就相對普通一點,帶少許口感,感覺不會爛爛的,比較實在,鹹度同樣不會太高,若果略嫌味道較淡,還可加點味道有點似芥末的紅色配料同吃

什錦冷肉拼盤 - 腩肉
[分數:7/10]

沒想過東歐菜會出現類似腩肉的東西,肉色有如味道,同是淡淡的,脂肪一層一層的,不算太多,但肉質就比較粗糙了
什錦芝士拼盤 $98
[分數:8/10]

另一款是什錦芝士拼盤,拼盤內共有4款芝士,感覺份量太多了,不竟是芝士,多吃過是蠻膩的,幸好店方有提供一小碟蜜糖可沾著吃,能消去一點膩感外味道不會太過單調之餘,還能中和了一點鹹度。4款芝士當中,我最愛的還是煙燻芝士,口感軟硬適中,質感順滑,淡淡的煙燻香配上芝士香,味道教一般的芝士豐富多了
招牌芝士焗牛脷盅 $ 78
[分數:9/10]

在多款特色食品當中,我最愛的絕對是「招牌芝士焗牛脷盅」,盅面上是大大塊的酥皮,酥皮就像一頂圓圓的帽子覆蓋在芝士牛脷的上方。帽子輕易就能打開,揭開後~哇~內裹是滿滿的芝士溶,牛舌就被芝士溶完全覆蓋著,邪惡程度絕對爆燈
招牌芝士焗牛脷盅 $ 78
先試試這層酥皮,跟一般酥皮湯那塊有明顯的分別,質感較硬,有點像脆身的薄餅皮,雖然少了鬆化感,但同時少了一份膩感,即使沾上芝士同吃亦不會過膩。至於牛舌粒入口同樣軟綿綿的,表面掛上一層芝士汁,所以芝士味相當濃烈,由於芝士味只停留於表面,所以內裡就只餘下牛舌香,感覺甚佳
俄式焗兔肉 $178
[分數:7./10]
由於有朋友曾在內地讀書,對兔肉經巳見怪不怪,但對於人生首次吃兔肉鬼我,實在有點忐忑,感覺有點殘忍但又想要一試。兔肉以石窩形式送來,兔肉比想像中的大件,而且份量蠻多的,底下還有大量的意粉作伴,加上石窩喳~喳~的聲響,份外吸引
俄式焗兔肉 $178
先試一口兔肉,還以為小小的兔子肉質會嫩滑非常,但原來味道跟雞肉有幾份相似,但質感又有點像豬肉,只有部分帶脂肪的位置才相對嫩滑,有點失望,幸運的是兔肉不帶騷味,沒有想像中的恐怖。至於底下的意粉,味道反而較淡,而且水份吸多了,變得過淋了。雖然味道一般,但總算是個新嘗試吧!
東歐餐廳 (中環)
中環閣麟街46-48號地下
衛生:7/10
抵食:7/10

Kiss cider strawberry
2015-10-17 2140 浏览
網上無聊搵下有咩好野食個陣,見到呢間野做緊折扣優惠,於是禁入去睇下,首先見到d環境幾吸引同特別,而且烏克蘭俄羅斯野,我又未試過,睇過餐牌後,更加想試下,因為未試過鹿肉、兔肉,於是約齊人去網上預約呢間餐廳,滿足我既好奇心。我地一共四人,食左1千多,叫左d啤酒同汽水,折左百幾蚊左右。6. 什錦冷肉拼盤 $98【個醬都幾特別既,加左好似增添幾分美味,唔加既話,就超普通】23. 家鄉煙肉馬豆湯 $50【見到有人推介呢個湯,而且個名幾特別,於是試下,比想像中美味,推介!】27. 俄國牛羊肉湯 $6541. 俄國焗蘑菇 $68【我地4個人,但個類似厚多士既野得3塊……】67. 俄式焗兔肉 $178【兔肉"好林",有好多幼骨,底下係意粉、再底下係層油油油】76, 烏克蘭烤牛扒 $198【要左四成熟】79. 俄國宮廷焙鹿肉 $198【d飯好入味,仲有d蘑菇】88. 基輔炸雲尼拿雲糕 $59首先,我地去到門口見到,其實都唔洗訂位,因為眼見都有幾張空枱,不過訂左好d既,唔洗等。門口冇人招待,企左陣先有人行過黎,於是我就比我既book位短訊佢睇,佢睇完之後,就同我地講話入面冇4人位啦,叫我地坐出面,於是我地

俄國牛羊肉湯、家鄉煙肉馬豆湯
俄國焗蘑菇
烏克蘭烤牛扒
76, 烏克蘭烤牛扒 $198【要左四成熟】
俄國宮廷焙鹿肉
79. 俄國宮廷焙鹿肉 $198【d飯好入味,仲有d蘑菇】
基輔炸雲尼拿雲糕
88. 基輔炸雲尼拿雲糕 $59

首先,我地去到門口見到,其實都唔洗訂位,因為眼見都有幾張空枱,不過訂左好d既,唔洗等。門口冇人招待,企左陣先有人行過黎,於是我就比我既book位短訊佢睇,佢睇完之後,就同我地講話入面冇4人位啦,叫我地坐出面,於是我地4人係唯一一枱坐出面既,坐出面有好有壞既,好既就方便傾計,空間好似比我地擺晒咁,壞既係點餐時要叫多幾聲,甚至聽唔到。

上菜、收野都快。
叫菜個陣用英文讀No.

本身我滿心歡喜以為可以入下雪房影下相,點知見到個餐牌寫住,要入去,最低消費一杯酒,我又唔飲既……但影響不了我要試兔、鹿既興奮,試過後,都冇咩大不了,就覺得試過就ok。我地4個差唔多係最後走既客人,唔計雪房內,我見到老闆都好好招呼,對其他客人,又幫對情侶用佢地既心型椅子拍照,但唔知係咪熟客定初次黎既客人,總之就對其他客人好好招呼啦!我地就食完比完錢就88 lu~~~

不過我幾欣賞佢既餐牌、內在環境,幾有氣氛,偶然黎下都ok既,野食又唔會太貴,係飲品貴左d,水都唔會免費比杯你。
2015-10-15
俄國牛羊肉湯、家鄉煙肉馬豆湯
  • 家鄉煙肉馬豆湯
2015-10-16 1492 浏览
好姐妹最鍾意食D特別菜式, 佢搵下搵下見呢間東歐餐廳好特別, 所以又搵埋我一齊食.內部裝修幾得意, 有D俄羅斯娃娃.因為唔知東歐出名D咩野食, 所以就樣樣叫D. 要左<烏克蘭三文魚湯>$58, 味道酸酸地, 感覺似羅宋湯, 但多左三文魚, 同埋湯唔杰.<俄國雜錦沙律>$62, 主要有雞, 豆同埋薯仔, 各種材料都幾新鮮, 不過同普通沙律無咩分別, 正常野.<招牌芝士焗牛脷盅>$78, 最鍾意有個酥皮蓋, 焗得夠酥化.  入面芝士夠晒杰, 用個酥皮點D芝士黎食正好多, 牛脷炆得夠淋, 而且夠嫩滑.<烏克蘭烤豬腿>$158, 表面烤到脆卜卜, 夠香口, 而且落左香草一齊烤, 特別香. 豬腿肉味夠濃, 夠嫩滑.整體 食物可能就住香港人口味, 所以我覺得同普通餐廳食唔差好遠.
內部裝修幾得意, 有D俄羅斯娃娃.
2015-09-26 2038 浏览
東歐菜館在香港真是少之又少,要由地道廚師主理的更是罕有,但很多時世界就是那麼渺小,正正有一間在太太公司附近。每次行過,總有興趣一試,奈何時機往往不合適。是晚碰巧又經過,正煩惱食什麼,正正解決當下煩惱。作為東歐菜館,店內裝潢當然富當地風味,俄羅斯玩偶是其中一員,伏特加酒窖更是當中的表表姐。在低溫環境下喝一杯地道伏特加,確是甚有風味!首次吃東歐菜,確實有點迷網,翻看餐牌多時,也拿不定主意。因太太不吃特別肉種,選擇上還是偏向大路普通菜式為主。先來一客格魯吉亞辣肉片湯,是一道紅湯品,口味比一般羅宋雜菜湯濃稠,主角辣肉以豬肉粒製作,整體味道酸重辣輕。小食海鮮蘑菇卷,外皮做得酥脆,但厚了一點。內裏以魚肉、海蝦、蘑菇、洋蔥、唐芹等作餡料,食材切得很碎,味道普通喇!炸卷上方淋上面上牛油果調製的醬汁,味道帶少許酸味,頗有特色。主食煨香辣牛腩,以石鍋盛載,出品熱辣沸騰。鍋中盡是牛腩,份量十足無欺場。牛腩炆得入味腍身,微辣,空口吃稍稍鹹了少許,伴飯或其他菜蔬吃相信食味會更平衡理想。香燒白鱈魚有厚厚的四件,同樣足料。因鱈魚本身脂質重,經燒烤後魚油被迫出,食感更為油香軟滑,魚味充足,老實說比很多西餐廳的鱈魚扒更

格魯吉亞辣肉片湯
格魯吉亞辣肉片湯
煨香辣牛腩
香燒白鱈魚有厚厚的四件,同樣足料。因鱈魚本身脂質重,經燒烤後魚油被迫出,食感更為油香軟滑,魚味充足,老實說比很多西餐廳的鱈魚扒更好吃。
香燒白鱈魚
一杯蜂蜜薑茶,是正氣滋潤飲料。椰子啤酒產自比利時,椰香濃,酒感輕,甚易入口,亦具特色!
蜂蜜薑茶
椰子啤酒
平日吃中西日意食品吃得多而想換換口味的話,也可試試這餐廳的地道東歐菜。

[24/9/2015; Thu]

2015-09-24
煨香辣牛腩
香燒白鱈魚
椰子啤酒
2015-09-24 1516 浏览
今日為左同朋友慶祝佢升職,於是就黎到soho諗住食餐勁。跟住係soho行下行下就見到呢間餐廳,之前睇四個小生已經對俄羅斯有點興趣,見到呢間野係食俄羅斯野,於是我地就即刻衝左入去試下。一入去見到餐廳地方雖然唔算太大,但係就好有格調,真係幾岩一對情侶黎呢度食餐飯,傾下偈。跟住侍應遞左個餐牌俾我,我發現呢間餐廳個餐牌都係用軟皮做封套,真係超有feel。野食方面,價錢就在soho區黎講都唔算話好貴,本來仲諗超貴,呢方面真係有小小驚喜。之後大家就各自叫左啲野食就開始傾下偈等野食黎。什錦冷肉拼盤我都係第一次食俄羅斯菜,呢個什錦冷肉拼盤,肉唔算話太肥,唔算太凍,口感唔錯,不過有點我唔係好明,點解什錦冷肉拼盤入面嘅牛舌係暖嘅。。。什錦芝士拼盤呢個什錦芝士拼盤真係最岩幾個frd喝下酒,等野食上枱用黎送酒用。餐廳的什錦芝士拼盤裡面有車打芝士,煙燻芝士,水牛芝士等多種芝士,另外仲細心咁提供蜂蜜俾客人點黎食,所以呢個頭盤真係幾岩我地。醃三文魚,魚子醬沙律呢個沙律真係好舖得好靚,沙律醬唔會太多。啲三文魚又新鮮,入口口感好結實,唔會有爛晒嘅感,魚子單吃的話真係會偏咸,不過配埋青菜一齊食就岩岩好喇。招牌芝士焗牛脷盅
今日為左同朋友慶祝佢升職,於是就黎到soho諗住食餐勁。
醃三文魚,魚子醬沙律
呢個沙律真係好舖得好靚,沙律醬唔會太多。
招牌芝士焗牛脷盅
呢個招牌芝士焗牛脷盅真係幾特別架,上層嘅酥皮同平時食到嘅完全係唔一樣,偏向似硬身嘅印度薄餅,客人可以撕小小個酥皮之後點番盅入面嘅汁,真係超惹味,另一方面盅入面牛脷餐廳整到好軟綿綿,入口超級滑溜。
酥皮燴牛仔肉
呢個酥皮燴牛仔肉同頭先果個招牌芝士焗牛脷盅差唔多做法,都係用個酥皮蓋住入面嘅盅,只係今次唔係牛脷而係牛仔肉,不過今次入口就無牛脷咁滑溜,入口比較粗糙左小小,不過個盅入面啲都幾惹味,又係岩晒撕小小個酥皮之後點番盅入面嘅汁。
俄國燉羊肩
上枱嘅時候,佢就熱氣騰騰而且又好香羊肉味,跟住入面嘅羊肩真係好幼嫩,又唔會太蘇,連平時都小食羊肉的朋友都說ok,你就知呢個羊肩唔錯喇,另外,啲配菜都好入味,餐廳用左薯仔黎做呢個俄國燉羊肩嘅配菜,點知大家食晒仲瘋狂咁食埋啲薯仔,咁係因為薯仔吸收左羊肉嘅汁,變到超惹味,真係停唔到口。
俄式焗兔肉
以前大學都成日食兔肉,不過今次呢個兔肉整得比較遜色一點了,首先呢個俄式焗兔肉係以兔肉舖面,下層為意大利粉。但有點可惜兔肉可能因煮嘅時間耐左,入口有點粗糙,另外意大利粉吸收左兔肉嘅汁,令味道豐富了,但質感亦因此變軟了,入口無左應有嘅口感。
不過總括黎講,呢度真係唔錯,要情調有情調,要特色野有特色野,好適合係傾計,談下心嘅
2015-09-20 1459 浏览
自從撰寫食評後, 食途的確廣闊了許多, 以前朋友問去邊度開飯, 只懂得去食迴轉壽司、麵檔或快餐店, 最多就去埋多啲選擇的Food Court。但因分享食評關係, 現在多了看別人的食評和飲食雜誌, 認識了不同菜式, 品嚐多國的風味, 讓自己的味蕾有更多的享受。去東歐旅行是我一直渴望的旅程, 但仍需時間儲備一些銀彈, 但要吃東歐菜也不一定飛往當地, 香港是美食天堂, 想吃什麼菜式也可, 只是願不願意下點功夫找資料, 今次就找到一間位於中環的東歐餐廳。老實說, 對從未試過東歐菜的我, 的確滿有期待, 但亦有點擔心完全不合口味, 真矛盾, 哈!恰巧乘往半山行人天穚時望下去便發現這間餐廳, 還擔心很難找。站在門口看着那位托着木酒桶的鬍鬚叔叔雕像, 感覺既神秘亦有點慌張。走進內裏感覺更加特別, 頓然好像飛往別的國家, 來到一所俄羅斯家庭住宅, 家庭式的佈置, 地方不算大, 大約數張二至六人枱。全店以紅色為主調, 牆身裝了假木窗框, 掛了家庭式的碎花民放窗簾、一串串食材, 亦有畫上人像圖畫, 當然不少得擺放了許多當地的特色小擺設, 還播放出當地的電台節目, 不過略嫌聲音過大, 有點嘈雜。細閱以軟皮套
細閱以軟皮套着的餐牌, 菜式種類眾多, 分別有前菜、沙律、湯、冷盤、熱盤、烤類、小吃、醬汁、甜品和飲品等, 真的令人花多眼亂。

梨子果味啤酒
平時甚少飲啤酒, 但見是果味, 有點興趣試試。點了一罐梨子果味啤酒 Kiss Cider Pear Beer ($69), 酒味並不強烈, 反而梨味 突出, 較似果汁汽水, 味道清甜, 加上冰涼透心, 更易於入口, 不知不覺間已全面通紅, 有醉意了……
芒果啤酒
友人心大心細下選了一瓶芒果啤酒Floris Mango Beer ($60), 此款果味啤酒色澤近乎啤酒, 試呷幾啖, 味道亦如啤酒般, 只有淡淡的芒果甜味, 還是前者較吸引我。

烏克蘭三文魚湯
西湯、中湯同樣喜歡, 不知這客烏克蘭三文魚湯 Garb-bag fish Soup ($58)又是否合我口味呢? 外表有點羅宋湯, 陣陣酸溜溜的香氣, 還以為送錯了羅宋湯……舀一舀起湯底, 嘩! 滿載三文魚肉, 還有薯仔、洋蔥等蔬菜煲成, 再加入三文魚的好拍檔時蘿 提味, 用料十足。
先呷一口, 暖笠笠, 味道酸咪咪之餘, 亦帶點鮮甜, 順喉而不油膩, 令人越喝越開胃。大大粒的三文魚肉 經煲湯後雖已不嫩滑, 但仍啖啖鮮味, 還有不少粉綿的薯仔 和清甜的蔬菜, 每喝一啖湯均有湯料相伴, 滿足!

紅菜頭魚柳沙律
紅菜頭有益又補血, 便來一客紅菜頭魚柳沙律 Salad w/beetroot, Herring fish, potato carrot ($75)吧! 平時所吃的沙律多是一大堆材料撈埋一起, 而這客卻是層層疊, 底層是粉綿的薯仔絲, 滿有薯香; 中間舖了鮮嫩的青魚刺身; 再上一層便是清甜的紅菜頭絲; 面層則放了一些亮澤且甘鮮的魚子、半片鮮檸 提味, 還唧上份量剛好的沙律醬
把眾多食材拌起來同吃, 再唧些檸檬汁, 味道清新微酸, 而且用料健康有益, 不錯之選。

香燒白雪魚
店主見我倆對着多款的魚類菜式總是下不了決定, 便推介了一道香燒白雪魚 Skewers of cod
w/avocado sauce ($198)
, 果然好介紹, 令我倆讚不絶口。還以為又是一大塊魚扒, 原來是兩大串串燒, 中間以紅椒和洋蔥相隔兩件魚肉, 反而更吸引。
潔白的雪魚肉 厚而大, 表層毫無焦色, 略嫌欠了一份香口, 但魚肉片片分明, 肉質嫩中亦帶點爽, 而且啖啖肉汁。最美味是沒有加入太多的調味料, 只是簡簡單單灑上黑椒、鹽 香草 提味, 便能帶出魚肉的鮮甜, 相信魚扒本身的質素不俗。
以清爽新鮮的車厘茄、紅椒 洋蔥 中和魚油脂之外, 吃時還可唧些檸檬汁 或蘸上打至幼滑的牛油果醬, 以清新的食材相伴, 配搭合宜, 味道一流! 魚的鮮甜味道真的教人回味!

家鄉椰菜卷
最後再點了一客三大件的家鄉椰菜卷 Cabbage leaves w/vegetables ($138), 面層淋上蕃茄雜菜醬汁, 的確是一道簡單的家鄉菜式。
一直都認為椰菜所包着是色彩繽紛的雜菜, 但一切開……原來是捲着只加了少許紅椒粒、洋蔥粒 椰菜粒 的炒飯, 白飯 份量甚多, 而且濕淋, 有點失望。幸好外層的椰菜葉 相當清甜爽口, 而米飯拌上酸咪咪的醬汁, 味道亦不錯。別看它份量一般, 其實兩人共享三大卷, 真的幾飽肚。

臨離開之際, 必要由紅卜卜的火熱大庭走進冰極國度, 雖門口掛着厚厚的大褸, 但我倆膽粗粗穿着背心進入, 內裏擺放了多款大大小小的酒瓶, 還有幾個俄羅斯娃娃酒瓶, 真的不要看輕這裏的温度, 越企越凍,
還是別逗留多久。是晚能置身於裝潢富有特色的餐廳, 品嚐這裏正宗烏克蘭俄羅斯菜式, 讓我倆都可感受到異國風味, 的確滿有新鮮感。

2015-09-17
梨子果味啤酒
烏克蘭三文魚湯
香燒白雪魚
2015-09-10 1226 浏览
早前的三亞之旅,在當地享用過由俄羅斯人主理的俄羅斯菜,對羅宋湯念念不忘. 得知蘇豪區有一間由烏克蘭及俄羅斯酒店名廚主理的餐廳,裝潢也相當有特色,特意前去一試.七時左右到達餐廳,已經有接近6, 7成客人,其後已接近滿座. 原來也有相當多客人慕名前來呢!餐廳以紅色牆身作主調,配以經精心挑選的小擺設及燈光效果,讓人有如置身烏克蘭的家庭當中,而我們就是他們的上賓,在享用當地馳名的菜餚.餐廳的飲品選擇相當多,從特色Cocktail、果味啤酒都有供應,即使不好酒類,也可從多款的有汽純果汁、果汁汽水or果汁中挑選,總有一款合心水.Kiss Cider Strawberry 500ml ($69)來自立陶宛的士多啤梨啤酒,只有4.5% alc., 甜甜的士多啤梨酒冰凍而解喝,令人相當透心涼,而且酒精濃度低,有如喝果汁一樣,相當好喝!Kiss Cider Pear 500ml ($69)同樣來自立陶宛的梨子啤酒,相當清新,似果汁多於啤酒,也是相當易入口,推介!正宗烏克蘭羅宋湯 ($55)店員貼心地送來多一個小碗,讓我們把湯分着喝. 鮮紅的羅宋湯面層有一抹酸奶油,把它攪拌,更能帶出當中的酸甜. 羅宋湯很足

Kiss Cider Pear 500ml ($69)

正宗烏克蘭羅宋湯 ($55)

店員貼心地送來多一個小碗,讓我們把湯分着喝. 鮮紅的羅宋湯面層有一抹酸奶油,把它攪拌,更能帶出當中的酸甜. 羅宋湯很足料,內裡的蔬菜很多,包括蕃茄、薯仔、芹菜、洋葱再加上肉來煮,濃香酸甜,實在值得一試.
海鮮磨菇卷 ($72)

愛吃香口炸物的朋友,別錯過這款海鮮磨菇卷,熱辣辣的海鮮卷絕不油膩,內裡的餡料相當多,蝦肉混上蔬菜,很juicy,再沾上獨有醬汁,清新又好吃.
招牌芝士焗牛脷盅 ($78)

以小型盅仔盛著的是芝士焗牛脷,面層是香脆的麵包,乾身而不油膩,可以沾上鹹香的芝士汁拌來吃,牛脷相當有咬口,很不錯,內裡還有不少磨菇,不消一會,把所有食物消滅了.
酥皮燴牛仔肉 ($168)

同樣是以盅仔盛著的,不過這是主菜,所用的盅則比較大,面層的酥皮不是我們吃慣的酥皮湯那種,是偏向硬身麵包的質感,如果愛吃歐式麵包的話,會喜歡這脆身的酥皮. 內裡的牛仔肉相當嫩滑沒筋,伴以大件薯仔以及磨菇同吃,也相當不錯.
吃到飽飽,店主帶我們到他珍藏伏特加的冰窖參觀,內裡是-10度的,凍涼舒適. 伏特加的種類繁多,愛好品酒的朋友,不妨與店主交流品酒心得. 好客熱情的店主還為我們於冰窖內拍下特別效果的照片作留念呢!

隱藏於中環閣麟街的東歐餐廳,裝潢以及食物都很有特色,實在很值得專程到訪呢!

中環閣麟街46-48號地下

2851 1193