2007-11-25 27 浏览
琴日同朋友去食TEA,有一籠叫“紫菜糯米卷”以為係D新產品,米ORDER左一籠試下啦!唉!果籠紫菜糯米卷係有三卷,但其中有一卷,根本唔係叫“紫菜糯米卷”係叫“紫菜糯米條”,嘩!同另外果兩卷個SIZE爭好遠,等同一個小童手指咁上下SIZE。而且D野食冇以前咁食,侍應服務又差,尤其打電話去問野果位接線人員,簡直係NO NO NO。真係唔會再有下次去食啦!

真係唔會再有下次去食啦!
2007-08-31 19 浏览
豈有此理! 真係火都黎埋有同事farewel~好聲好氣打去bk 位~bk 左table~問佢張TABLE可以keep 幾耐la...點知佢一野就cut 我線!!我都未講完!! 有冇攪錯a~ding a...再打去la~佢個staff (把聲都勁impolite)話我地5人bk 滿晒la!自己黎拿位la!跟住又掟我電話!真係著晒燈lor!!! 冇一次等人講完ga wor!把鬼火~以後都唔會再去!
豈有此理! 真係火都黎埋

跟住又掟我電話!

真係著晒燈lor!!! 冇一次等人講完ga wor!

把鬼火~以後都唔會再去!
(非会员)
東湖海鮮酒家側魚涌康怡廣場北座3字樓其實以前都去過依間野, 覺得d 野食不過不失, 以佢既price 泥計, 質素都可以接受. 隔左好一陣子無去, 因為成日都去翅凍飲, 有d 悶, 今日岩岩同屋企人去食lunch 點知真係大失所望, 食到一肚氣. 我dad 去左囉位先... 我地張台係lift 上去左手邊既一間玻璃房入面. 我去到既時候, 正想坐低, 忽然見到一隻小蟑螂係我d餐具邊行過. 果一下真係o 晒咀... 隻野既大小大概一毫子咁大, 雖然我都認同佢只係細細隻, 但我覺得有一隻係張台上面自由走動係一件好離譜既事. 咁大間酒樓, 仲要係集團式經營, 衛生係最基本的. 我明白食肆有昆蟲係在所難免, 但係見唔到都好d , 成隻野係眼前行過真係食咩都無胃口. 之後一邊食啦... 其實已經覺得而家d野食無以前咁好食... 就連煎釀3寶都唔得, 是但係旺角搵一間都好食過佢. 當然都有d 野係ok好食, 例如係馬拉糕, 都幾好味. 食完一輪點心之後, 就嗌左2 碗燒味粉面, 係燒鵝米粉同叉燒米線. 有個著黑衫既captain 幫我地落單, 佢就寫左係張點心卡背面. 個captain本身係耳
東湖海鮮酒家
側魚涌康怡廣場北座3字樓

食完一輪點心之後, 就嗌左2 碗燒味粉面, 係燒鵝米粉同叉燒米線. 有個著黑衫既captain 幫我地落單, 佢就寫左係張點心卡背面. 個captain本身係耳仔戴住左個headphone, 係我地落單既時候,佢就除一除低個headphone聽我地叫d咩野食.

過左一陣, 2碗面泥到, 我地發現佢俾燒腩米線同叉燒米線. 我地一開始只係留意到燒鵝變左做燒腩, 於是就叫番果個captain 過泥, 同佢講話" 我地嗌燒鵝唔係燒腩" , 跟住佢就拎番張點心卡泥check , 發現佢落單果時都係寫燒腩. 之後佢話"咪燒腩囉, 你係叫燒腩" . 我地再重申多一次係燒鵝, 佢依舊講番果一句"咪燒腩囉, 你係叫燒腩" , 完全無諗住幫我地換番, 好似係度拗係佢岩我地錯咁, 已經唔明佢拗咩. 咁我dad 話算啦算啦, 燒腩都由得佢. 點知望真d , 連個面都係錯, 一個米粉變埋米線, 之後叫個阿姐泥同佢講, 個阿姐就幫我地換埋個燒腩, 個captain 知道我地換野仲好似好唔滿意咁. 係咁係度同個阿姐講.

我覺得佢泥錯左野食, 無人會怪你落錯單, 因為當時既環境真係幾嘈. 但係, 你就算去茶餐廳, 泥錯左野食, d waiter 都會幫你換過啦... 佢仲要係集團式酒家既captain , 著黑衫既, 無講唔好意思都算, 但都起碼幫我地換番個岩既野食丫, 佢就唔係, 佢仲要覺得佢落既單岩晒, 係咁拗係我地要燒腩, 好似個客人錯咁.

但係落單既時候佢又無同我地複一次單, 咁憑咩同我地拗? 真係好離譜. 仲要係captain , captain 都咁既服務態度, 真係好差.
2007-08-16 18 浏览
以前都喜歡到這裡飲茶,叫做幾多嘢食,自從上兩次飲早茶的遭遇(其實係未飲到)以後我不會再去了,兩次都係唔駛等位,一上去啲伙計叫我們有位就坐喇,於是我和女兒就在一張吉枱坐下叫開茶,叫了幾次,啲伙計只是應了一句"等等",一路都無人回頭,唉!結果我和女兒最後起身走人過對面吉之島食早餐.......
2007-08-05 13 浏览
有同事將要離開公司,我地晌呢間酒樓訂左張十四人檯飲farewell茶。我同四位同事先到,一出lift門口已經堆滿人,環境幾好地方好大,訂檯唔駛等而可以直接入座,因為無人帶位,我地問左兩個侍應先搵到,赫見我地被安排坐一張只放左十位既檯,我問部長(著西裝)呢張檯會唔會坐到十四人,佢用walky問接待員︰152號檯點坐十四人。我地就坐後過左一陣,佢就叫人換張大檯俾我地,即係將圓形檯面換上一張更大既,咁樣就剛剛好夠坐。雖然佢無講唔好意思,但都唔係黑口黑面咁對住我地。我地叫左52個點心︰蝦餃﹑燒賣﹑咸水角﹑炸雲吞﹑煎蘿蔔糕﹑炸奶皇飽﹑炸蝦卷﹑煎釀三寶﹑鮮蝦腸粉﹑叉燒腸粉﹑牛肉球﹑香蒜魷魚﹑珍珠糯米雞﹑水晶飽﹑南瓜餅﹑三樣唔同既菜﹑西班牙鮮蝦炒飯﹑紅豆沙﹑綠豆沙﹑楊枝甘露…大家都覺得樣樣都唔錯,無野唔好食。蝦餃同燒賣水準屬一般,同其他酒樓差唔多。不過要一提D腸粉,賣相唔係咁好,三碟都係捲得好難睇,但味道幾好;咸水角同炸雲吞好味,體積較細,一碟有四件;炸奶皇包就…都係普通奶皇包好食D。西班牙鮮蝦炒飯D蝦幾大隻,飯炒得剛好,有口感。我覺得糖水一般,紅豆沙好烯,綠豆較出色。其他點心都唔錯,感覺唔太油膩。

我地叫左52個點心︰

整體上,我幾滿意呢餐,平時飲茶我都唔會食好多,因為好快就滯左,今日竟然可以作戰都最後一刻至放低雙筷。
2007-08-03 16 浏览
有同事將要離開公司,我地晌呢間酒樓訂左張十四人檯飲farewell茶。我同四位同事先到,一出lift門口已經堆滿人,環境幾好地方好大,訂檯唔駛等而可以直接入座,因為無人帶位,我地問左兩個侍應先搵到,赫見我地被安排坐一張只放左十位既檯,我問部長(著西裝)呢張檯會唔會坐到十四人,佢\用walky問接待員︰152號檯點坐十四人。我地就坐後過左一陣,佢\就叫人換張大檯俾我地,即係將圓形檯面換上一張更大既,咁樣就剛剛好夠坐。雖然佢\無講唔好意思,但都唔係黑口黑面咁對住我地。我地叫左52個點心︰蝦餃﹑燒賣﹑咸水角﹑炸雲吞﹑煎蘿蔔糕﹑炸奶皇飽﹑炸蝦卷﹑煎釀三寶﹑鮮蝦腸粉﹑叉燒腸粉﹑牛肉球﹑香蒜魷魚﹑珍珠糯米雞﹑水晶飽﹑南瓜餅﹑三樣唔同既菜﹑西班牙鮮蝦炒飯﹑紅豆沙﹑綠豆沙﹑楊枝甘露…大家都覺得樣樣都唔錯,無野唔好食。蝦餃同燒賣水準屬一般,同其他酒樓差唔多。不過要一提D腸粉,賣相唔係咁好,三碟都係捲得好難睇,但味道幾好;咸水角同炸雲吞好味,體積較細,一碟有四件;炸奶皇包就…都係普通奶皇包好食D。西班牙鮮蝦炒飯D蝦幾大隻,飯炒得剛好,有口感。我覺得糖水一般,紅豆沙好烯,綠豆較出色。其他點心都唔錯,感覺唔太

我地叫左52個點心︰

整體上,我幾滿意呢餐\,平時飲茶我都唔會食好多,因為好快就滯左,今日竟然可以作戰都最後一刻至放低雙筷。
2007-07-05 23 浏览
屋企附近茶樓唔太多, 所以都經常會幫襯佢飲餐茶。呢間野d服務態度好差, 伙計成日都黑口黑面, 冇乜禮貌, 經常滿台碗碟蒸籠空晒都可以冇人執, 伙記見到都成日扮見唔到, 除非大聲叫唔該, 否則想搵人執野都唔係咁容易。食物方面品質管理不太理想, 今次食過好食既食物下一次可以完全唔同味, 偶有佳作但往往不能保持良好水準, 實在令人好失望。唔知係咪同區競爭既酒樓唔多, 冇乜競爭下多年來都不見得有進步, 數次換手但一次比一次令人失望, 除了裝修靚左就冇乜大改善。老實說, 同等的價錢, 在別區享受好多了....希望可以從服務質素及食物品質管理方面多下工夫。
老實說, 同等的價錢, 在別區享受好多了....
希望可以從服務質素及食物品質管理方面多下工夫。
1K
2007-06-30 6 浏览
6月30日09:00週末的早晨,約了舊老頂茶聚。因志在聚一聚,祇要了四款點心:山竹牛肉:一般行貨,山竹偏少。牛肉腸粉:腸粉不夠滑,牛肉粉太多。蒜泥蒸茄子:油稍多,茄子不會蒸過火,口感好。羅漢齋粉果:粉皮薄,餡料夠健康。因老頂血壓和膽固醇高,所以為他點了較清淡的點心。酒樓的客人以長者為主,09:30已要等位,並可以搭檯。題外話:和老頂已共事廿年,難得的緣份;在他身上學到很多…很多,得益太多,無以為報;無奈從去年,被派到深圳公司。
6月30日09:00
週末的早晨,約了舊老頂茶聚。

因志在聚一聚,祇要了四款點心:
山竹牛肉:一般行貨,山竹偏少。
牛肉腸粉:腸粉不夠滑,牛肉粉太多。
蒜泥蒸茄子:油稍多,茄子不會蒸過火,口感好。
羅漢齋粉果:粉皮薄,餡料夠健康。

因老頂血壓和膽固醇高,所以為他點了較清淡的點心。

酒樓的客人以長者為主,09:30已要等位,並可以搭檯。

2006-07-12 16 浏览
同屋企人食飯, 叫左個冬瓜盅, 老虎班, 鮑魚, 咕嚕雙寶球...冬瓜盎好足料, 五十幾蚊成大盅,好抵食老虎班肉質好鮮嫩, 蒸既時間arm arm好, 完全可以帶出魚本身既味道鮑魚因為係清蒸, 就不過不失啦, 咬落去都吳會un咕嚕雙寶球酸甜適中, 蝦整得最出色飯後仲有甜品同生果,前者有四款比你選擇

冬瓜盎好足料, 五十幾蚊成大盅,好抵食

鮑魚因為係清蒸, 就不過不失啦, 咬落去都吳會un

咕嚕雙寶球酸甜適中, 蝦整得最出色

飯後仲有甜品同生果,前者有四款比你選擇
2006-07-04 9 浏览
路過此處吃下午茶, 記得以前也不太差, 但今次的水準就下降了.叫了個海蜇手撕雞,居然沒有五柳菜, 只得一些很酸的青瓜(顯然無落糖醃,只落醋).d雞有些霉又無味, 個汁也不知是什麽東西.蝦醬蒸鮮魷,d魷魚就靭到要在口中嘴嚼一分鐘才能呑下.蠔皇炆鴨掌就又腥又無味.炸蝦筒在大排檔攞,有暖板暖著,應是暖的,但居然是凍的.如此水準真是太差.
蝦醬蒸鮮魷,d魷魚就靭到要在口中嘴嚼一分鐘才能呑下.
蠔皇炆鴨掌就又腥又無味.
炸蝦筒在大排檔攞,有暖板暖著,應是暖的,但居然是凍的.
如此水準真是太差.
2006-06-19 10 浏览
由於我午膳時間自由,呢間酒樓我好多時飲下午茶.食物水準唔穩定,不過佢下午茶收費平,將價就貨,之但係今日D食物真係差得緊要...山竹牛肉- 牛肉OK,D山竹有"益"味. ><鮮蝦腸粉- 不溜都唔夠熱,今日連D蝦都好重"泥"味><威化香芒卷- 名就靚,威化唔脆,失敗! ><叉燒包- 個包"韌",翻蒸,失敗! ><鮮蝦莧菜餃- 得呢樣似樣D,OK! 真沮喪,今日得一樣食物OK!!!!!!!!

山竹牛肉- 牛肉OK,D山竹有"益"味. ><
鮮蝦腸粉- 不溜都唔夠熱,今日連D蝦都好重"泥"味><
威化香芒卷- 名就靚,威化唔脆,失敗! ><
叉燒包- 個包"韌",翻蒸,失敗! ><
鮮蝦莧菜餃- 得呢樣似樣D,OK!

真沮喪,今日得一樣食物OK!!!!!!!!
2006-03-31 5 浏览
今日同一大班同事去飲茶, bk 左1點.. 12 點55分去到.. 同阿姐講話幾多號, 姓咩.. 佢就叫我等陣..o個時大堂門口迫滿好多人.. 十分濟迫!! 好啦.. 等等等.. 等左一陣.. 再問阿姐.. 哇.. 佢好大聲咁同我講.. 仲掟埋支筆係檯度話:"等多陣啦".. 哇!! -__-!駛唔駛咁惡呀.. 駛唔駛咁好火呀.. 話唒我都係客喎..冇端端比人鬧.. 真係十個頂呀!好啦.. 條氣都未順番就坐低喇.. 見到d 匙更.. 杯.. 碗全部都係痴住d 黃色漬.. 見到都唔開胃.. 加上氣上心頭.. o個時真係想走... 跟住同事話冇唯再行.. 就留低啦.. 點知... 更恐怖o既事情就再發生喇.. >.<!我地點左十幾樣點心.. 樣樣都普普通通.. 唔好食..好喇.. 蝦餃終於到.. 有一個同事夾起左.. 見到有一條o野痴住.. 初時仲以前係蒸籠o個d 葉.. 試下拉出o黎.. 見到條o野好長o架喎.. oh my god!!! 原來係頭髮o黎o架.. 半條藏係蝦餃裡面.. 半條倚付住蒸籠上.. 大家都哇聲四起.. 差d 胃都嘔埋出o黎!!!仲有叫左個豬腳薑..
駛唔駛咁惡呀.. 駛唔駛咁好火呀.. 話唒我都係客喎..
冇端端比人鬧.. 真係十個頂呀!

我地點左十幾樣點心.. 樣樣都普普通通.. 唔好食..

仲有叫左個豬腳薑.. 佢面頭層油呢.. 真係厚到你唔信.. "閃令令" 到可以照鏡!!

呢間o野簡直不知所謂.. 餐廳"立立" 亂..食物送頭髮.. 餐具送黃漬.. 侍應送黑面.. 貼錢買難受!!

同場加演有個阿姐侍應大嗌:"糖水呀!"
但係又唔見佢手上拿住糖水.. 又唔講係咩糖水.. 只係o係度嗌嗌嗌..
問我地飲咩茶問左2次... 唉... 總之真係激爆.. 冇下次!!

2006-03-30 12 浏览
我試過好多好多不同既海鮮酒家,但係都無一間可以令我留低印像,因為來來去去D魚都係清蒸呀,兩味呀,直頭係悶個隻!咁有一日同朋友去太古城同吉之島行街睇戲,到夜晚又唔知去邊到食野,而附近太古城D野都試雲,我班friends又話唔知,咁咪諗着行出吉之島門口先再作打算law,都諗?落到causeway bay先諗,點知行出門口見到東湖雞?咁大個招牌,又聽朋友講過話D野幾好食,又鬼死咁肚餓。咁咪諗着試下囉,我本來都對lee間野無乜期望啦。因為實在試過太多又差又貴既海鮮酒家。諗着食飽再落causeway bay唱K啦。上到lee間野,咦又幾乾淨喎。我地總共11個人,坐係係魚池前便嗰張抬,lee間野個魚池都叫做乾淨同海鮮品種比較多。坐低之後無耐有個肥仔經理行過來話問我地想食D乜,我問佢\有乜好介紹,佢\好例牌咁同我講話lee到D海鮮幾好喎。我同佢\講話D海鮮咪來來去去都一樣啦,有乜特別野先?佢\聽到我咁講之係就叫我同佢\一齊去揀海鮮啦!我諗着坐咁近魚池咪同佢\去八下囉。因為我話要食特別野佢\叫我揀條魚先,佢\話會叫師傅做一個比較特別既野我食喎。最後因為人多既關係而我地又好仲意食海魚我揀左條2斤12既東
上到lee間野,咦又幾乾淨喎。我地總共11個人,坐係係魚池前便嗰張抬,lee間野個魚池都叫做乾淨同海鮮品種比較多。坐低之後無耐有個肥仔經理行過來話問我地想食D乜,我問佢\有乜好介紹,佢\好例牌咁同我講話lee到D海鮮幾好喎。我同佢\講話D海鮮咪來來去去都一樣啦,有乜特別野先?佢\聽到我咁講之係就叫我同佢\一齊去揀海鮮啦!我諗着坐咁近魚池咪同佢\去八下囉。因為我話要食特別野佢\叫我揀條魚先,佢\話會叫師傅做一個比較特別既野我食喎。最後因為人多既關係而我地又好仲意食海魚我揀左條2斤12既東星,之後又揀左每人一只瀨尿蝦要椒鹽既同好多其他海鮮好以聖子呀元貝呀仲有蚧,個肥仔經理叫我食蒜茸糯米蒸蚧喎。咁又試下囉。D餸都算來得快。到我見條魚來既時候,車原來都係炒球ja。但係睇真D原來炒球下便有一D有似蒸水旦既野,咁我咪叫個經理來問囉。原來lee個叫做星魚吐豔,係用D鮮淮山來炒球蒸南瓜茸旦白低,真係做得好有心思。lee一餐\飯真係好好食。最後叫左壽包做甜品因為有人生日。D壽包又大又靚仲有2種味。D間野真係幾好食可惜服務就一般啦!但係值得一試!
2005-02-15 43 浏览
第一次去是朋友介紹的,任食任飲火鍋,又有熟食,炸九肚魚更是必食之選,我去過之後也介紹新友去,可惜部長好串,我和朋友去,book位時說明三歲以下免費,入座時又叫我們埋單才問部長,埋單部長郤說"個小朋友咁高大,我地好難做,我話咁你地就用高度計,不要用歲數計啦,佢竟然話"咁佢有食哩吖嘛",你話死唔死,小童免費是不能吃東西的!本來小童只收$30,但佢咁串,條氣唔順囉!
2005-01-19 7 浏览
全晚最好味都應該係個甜品﹐壽包。唔係講笑﹐一個壽包都應該有我隻手咁大!! 叫左兩籠﹐每籠都有兩種味道﹐蓮蓉同埋奶皇﹐我自己就覺得奶皇好味D ~