2019-05-02 83 浏览
同一大班朋友BBQ後,我地又去左食糖水。10點多,等左一陣,我地就入左去坐啦。我叫左個今期最新的紫薯仙草芋圓食。等左無幾耐,就到啦。首先,真係估佢唔到甘,失望左。個份量好小,同唔知係未唔夠奶,糖水望落就好乾身。食左第一啖,就覺得個紫薯好乾,食食下,開始接受左。得仙草係正常,個薯仔就乾,跟住粒芋圓又係一樣,好鬼乾。係食呢碗野時,越食越唔想食,雖然係27蚊,但都未至於甘的水平吧?食食下,我直接放棄唔食。因為真係好難食。我請願比40元食碗好食d的都好過呢碗。Well,以後都唔會再來食!
2019-04-30 94 浏览
話說好耐無食過我最喜愛的幻彩明珠,今天初在荃灣鋪外賣,晚飯後滿心祈待的拎出黎嘆,點知大西米未煮淋,我同自己講,可能一時失手啫,再食,再食......真係係媽媽聲,奇異果咬落爽口,酸過檸檬,西瓜好似雪梨咁硬,果舊只有顏色係正確橙橙地色既哈蜜瓜,而味道十足青瓜咁草青,成碗野只有涼粉係涼粉味,同埋熟到霉霉地既芒果似少少樣外,真係要講句頂你個肺好難食,如果我從未食過深水埗總店既話,我真係打死都唔會再敢幫襯松記再講多次,總鋪係好好好好食,未試過有一次失望,但荃灣呢間,絕對無下次

,西瓜好似雪梨咁硬
,果舊只有顏色係正確橙橙地色既哈蜜瓜,而味道十足青瓜咁草青
,成碗野只有涼粉係涼粉味,同埋熟到霉霉地既芒果似少少樣外
,真係要講句頂你個肺好難食
外卖自取
2019-04-26 79 浏览
炎炎夏天。 就算慢步也全身濕透。一定要食d 冰涼野!爽快一下!!!第一時間就諗到食甜品。店內全是人客。但無阻員工落單速度!上菜速度也好快!! 我叫【 彩虹名珠】!有多款生果,又有西米,涼粉,大丸子! 椰汁! 超 滿足!!!!!!!!以這價格和份量,上菜速度……食完全身涼快!!!!!!!!!可以有80分!!!!!!!!
炎炎夏天。 就算慢步也全身濕透。
一定要食d 冰涼野!爽快一下!!!

第一時間就諗到食甜品

店內全是人客。但無阻員工落單速度!

上菜速度也好快!! 我叫【 彩虹名珠】!

以這價格和份量,上菜速度……
食完全身涼快!!!!!!!!!
可以有80分!!!!!!!!
2019-04-20 181 浏览
今天又黃雨又紅雨,晚餐後見沒有雨,所以才想想不如出外食個糖水解下悶先。估不到都仲要排隊等候,終於有位啦。Order 了三個糖水,一個是杏仁合桃糊,第二個是桑寄生蓮子蛋茶,第三個雜果于圓。傳統的杏仁合桃糊50/50黃金比例👍合桃及杏仁又香又濃又滑,非常期待的滋潤🥰至於個桑寄生蓮子蛋茶,蓮子又大粒又香,茶底香滑,隻🥚大大隻,無🉐️頂😋跟著個新派糖水.......雜果于圓,料夠多,雜果鮮,大大碗。你話係唔係無得頂呢🈵🉐️

你話係唔係無得頂呢🈵🉐️
2019-04-07 74 浏览
講到食完飯做乜,當然最好行一行海濱,然後沿著行人天橋落去荃灣路得圍附近食個糖水。我們一家三口,成日都這樣,非常 enjoy, 講到食邊間好,我們一定去松記,因為有水準,所以有時排下隊都會等😜今次食了糖不甩,波波夠彈牙,沙糖花生topping 夠香及配合到黃金比例🤪,食了十幾年,水準一直保持👍🉐️至於一個豆腐花加芝麻糊,豆腐花又香又滑,豆味濃醇,芝麻糊在奉上前,而聞到香格,芝麻磨得很滑,正👍💕✌️ Ginger soup 配芝麻湯圓,薑味剛剛好,湯底不太甜,芝麻餡湯圓,有流沙感覺,其味無窮😘食傳統的desert 比西式更有其境界💯

食傳統的desert 比西式更有其境界💯
2019-04-01 65 浏览
以前讀中學嘅時候成日都會過嚟食 覺得又平又方便 尋晚到荃灣廣場行街順便過嚟 其實冇乜特別 叫咗一碗熱嘅綠豆沙 雖然好稀 好似冇乜料咁 但係唔算好甜 成碗食晒🤩 其他凍嘅甜品其實可以自己任意配 男朋友突然間好想食椰果涼粉 雪糕 咁就成為咗一碗糖水啦😂
2019-03-31
$25 (宵夜)
2019-03-24 74 浏览
今日與友人再荃灣吃了晚飯後,就尋找一下甜品。雖然荃灣比較多甜品類,但因為友人喜愛吃中式甜品,所以我們選擇了這間松記糖水,有中式甜品也有西式甜品👍不過因為我們今天比較早吃完晚飯,所以不用等位置鮮芒脆脆金磚配雪糕球雪糕選擇多有:曲奇味、朱古力、芒果、綠茶、雲呢拿,不過榴蓮味道就需要加$8酥皮皮比較脆口。芒果加cream配上脆口的酥皮,每一口都充滿著濃厚的cream、另外本人比較喜愛曲奇味的雪糕。蘆薈涼粉($25)
不過因為我們今天比較早吃完晚飯,所以不用等位置
鮮芒脆脆金磚

鮮芒脆脆金磚配雪糕球
酥皮皮比較脆口。

蘆薈涼粉($25)
2019-03-23
鮮芒脆脆金磚
2019-03-20 43 浏览
招牌推薦也有一款水果混搭芋圓的甜品,就直接點了這份,除了奇異果酸到臉變形,其他水果都很ok,但是總體來說的話,沒有提別的驚艷,可能平時太喜歡吃甜品了,吃的多了,反而沒有什麼吸引力。 芋圓是比較有嚼勁的那種,因為加了些許牛奶,我覺得有稍微沖淡水果的酸味,但是對於我來說還是有點酸,總體來說就是中規中矩的作品,沒有特別驚艷。 但是同去的同事點了雪頂榴心,按照她的說法,比她之前吃過的好吃,大家僅做參考,因為香港實在是太多好吃的,那附近幾乎隔幾步就有一家甜品店,所以僅做參考哈。

2019-03-04
$35 (宵夜)
2019-02-27 105 浏览
音樂課程的最後一課完結和導師及同學來附近吃糖水最後選擇了松記~見到餐牌上的紫薯芋圓仙草凍幾種材料都是自己喜歡吃的就決定點這款吧!紫薯芋圓仙草凍,份量不算多淋上了椰汁來調味紫薯一大球,不要幻想是綿密的質感,純粹是將蕃薯轉化成球狀~就是在啃蕃薯一樣丫!不夠香甜,但至少還帶點蕃薯味~芋圓地瓜圓的味道也不突出,質感亦算不上煙韌最正常的是仙草,是一般仙草應有的味道,不會過稀或過淡雖加上了椰汁,但所發揮的作用不大~沒什麼椰汁香~總括來說,這款甜品的味道一般但總算是有食材應有的味道,不特別出色,且質感一般~
音樂課程的最後一課完結
和導師及同學來附近吃糖水
最後選擇了松記~

見到餐牌上的紫薯芋圓仙草凍
幾種材料都是自己喜歡吃的
就決定點這款吧!
紫薯芋圓仙草凍
紫薯芋圓仙草凍,份量不算多
淋上了椰汁來調味
紫薯一大球,不要幻想是綿密的質感,純粹是將蕃薯轉化成球狀~
就是在啃蕃薯一樣丫!
不夠香甜,但至少還帶點蕃薯味~
芋圓地瓜圓的味道也不突出,質感亦算不上煙韌
最正常的是仙草,是一般仙草應有的味道,不會過稀或過淡
雖加上了椰汁,但所發揮的作用不大~沒什麼椰汁香~

總括來說,這款甜品的味道一般
但總算是有食材應有的味道,不特別出色,且質感一般~
2018-11-07
2019-01-15 195 浏览
一直都有食開呢間甜品店但味道都次次不一,可能整既人每次都不同。不過近排味道真係大不如前。點左個心太軟,餡內朱古力沒有流心而且粉漿口感過多,甜味不夠導致入口帶苦澀
一直都有食開呢間甜品
2019-01-08 181 浏览
天氣凍,突然好想食芋頭西米露,於是去路德圍幾間糖水舖碰碰運氣,最後發現只得松記有呢個糖水,一向對松記出品無好感,但喺無選擇而又好想食既情況下,唯有畀多次機會佢,可惜,經過今次,相信以後唔會再幫襯!如此低質既地道糖水真係第一次見!西米小,而且好肯定係糖水煮西米,然後百搭用。椰汁似係淡奶開出黎,椰味唔濃,反而奶味好重,超怪!最後,而且係最衰既一樣,就係糖水入面既芋頭竟然係炸過既,真係聞所未聞,到底係老闆尋晚打邊爐用剩定點?我明白芋頭會溶,但呢個糖水,係應該煮到芋頭同西米都有少少溶,先不至於成碗嘢稀流流。松記糖水款式係多,可惜,為咗配料可以一物多用,不惜犧牲質素,真心覺得不必再回頭!

芋頭西米露
2018-12-24 145 浏览
Hong Kong is definitely not lacking in the dessert department. Chung Kee has everything from traditional Hong Kong desserts like tong yuen and red bean soup to newer styles like shaved ice and lava cake. Their menu is extensive, quality is decent and prices are reasonable. My go to spot after dinner.
2018-12-10 191 浏览
早兩日有啲熱 熱到成廿幾度 咁岩經過松記糖水就食番碗糖水降降溫🤣 但都係一向咁多人 所以都係叫外賣 方便快捷!去到見到餐牌有芋圓仙草 諗住早個輪都好興呢個配搭 但又未係松記試過 咁就叫左黎試😂😂 同我想像中有小小出入 可能什果放面頭 搶左仙草同芋圓既味道...🙈 芋圓都幾有口感! 但如果相比其他地方食過既芋圓仙草 松記係呢個甜品就稍遜一籌 加番分既係有生果😂😂 但個人覺得哈蜜瓜同蜜瓜配芋圓仙草係有啲奇怪/唔係好夾🙈價錢同口感味道而言 一試無妨. 但松記都係食其他糖水好味啲😂

2018-12-05 160 浏览
荃灣區呢條街成條街都係糖水鋪,一到夜晚成條街滿曬人,甜品仲間間滿座,上次因爲松記無位,去左隔離食鬼甘難食,見松記有位就入左去食,我更係食至愛榴蓮甜品🍮我就食左榴連布甸,成舊榴連肉放係面👍布甸又好味😋😋朋友個甜品吳記得左個名😂😂又係好味,不過吳夠我個好味😅仲叫左個拿破崙,不過呢個一般,無特別驚喜😝不過真係好多人,所以坐位都迫,甜品黎到連埋食10分鐘吳夠就要走人,無計,太多人等位,好衝忙的甜品時間😅😅
我就食左榴連布甸,成舊榴連肉放係面👍
布甸又好味😋😋
朋友個甜品吳記得左個名😂😂又係好味,不過吳夠我個好味😅
仲叫左個拿破崙,不過呢個一般,無特別驚喜😝

2018-11-27 125 浏览
中秋節梗係要食湯圓,懶得煮所以出街食,晚飯時間黎食糖水即刻有位唔使同人迫,我點了Summer,朋友點了六寶湯圓share黎食!! 兩個甜品都唔錯,以呢個價錢來講都幾抵食!!

兩個甜品都唔錯,以呢個價錢來講都幾抵食!!

2018-09-25