2019-03-02 85 浏览
今日有事過一過觀塘,順便係度食個午餐。經過中海日升中心,見到人流好多,個個都係呢個商場覓食,好似有正野咁,所以我都入去兜個圈睇睇有咩岩食,行行下就見到板上,好耐之前系荔枝角分店食過,印象中味道非常不錯,午餐黎講價錢唔貴,而且唔需要排隊,所以就食多次啦🤪餐廳座位多,地方好闊落,而且環境好光鮮,而且整潔,感覺好舒適,格局真係比隔離既餐廳好好多👍🏻👍🏻《蒜香三文魚燒雞•珍珠飯》$64 三文魚略為乾身,不過肉質軟淋,夾起就輕易斷開😆表面煎至帶有焦香,蒜香味岩岩好唔會太濃烈👍🏻雖然呢塊三文魚唔係優質貨,但整體味道已經十分不錯👍🏻珍珠飯好軟熟,粒粒分明有咬口,淋上燒汁一流🤤 《大姆指雞翼4隻》(跟餐+$8)皮脆肉嫩,肉質好滑,好香孜然味,細細隻食起黎方面又唔會太飽👍🏻《熱洛神花蜜》(跟餐+$5)酸酸甜甜味道幾好,飯後飲仲可以消消濟😃 餐廳嘅用餐時間冇限時,可以慢慢食,享受同朋友傾計既時間,十分休閒👍🏻

《蒜香三文魚燒雞•珍珠飯》$64

《大姆指雞翼4隻》(跟餐+$8)

《熱洛神花蜜》(跟餐+$5)
酸酸甜甜味道幾好,飯後飲仲可以消消濟😃

2019-03-01 74 浏览
今天下班约了朋友一起过来观塘,原来在附近跳舞💃🏻,所以很轻松就找到了。地铁站出来,找到AXA大厦左转就到了。环境很舒服,给人一种宽敞舒适的感觉!地方舒适,没有时间限制,可以和朋友聊天!周六周日适合过来喝杯咖啡☕️还可以看球赛🏀 过来跟朋友喝一杯🍺休闲一个下午!朋友点了照烧鸡肉饭,酱汁很好吃,味道调得到位,米饭🍚也很好吃!一粒一粒的很有弹性!我自己点了黑豚肉饭,也是很赞👍 朋友超级喜欢这里,挺休闲的,周围也是很多餐厅🍴下一次过来看看别家!服务员💁态度很好👍很有礼貌很热情❤️ 晚上来吃饭,也不拥挤!中午还有套餐!朋友的茶,花香味很浓,玫瑰花🌹的香味,扑鼻而来,纸杯上的话语也很励志!不要害怕失败,向梦想出发!

2019-02-26 82 浏览
今日喺附近行完outlet,鬼咁肚餓,見呢間板上個價錢都相當抵食,就入嚟試下,由於我地好早到無乜人,食完已經坐無虛席。唐揚炸雞,炸雞個脆漿唔會好厚,雞肉保持住應有嘅嫩滑juicy,咬落脆卜卜,入口都仲係熱辣辣㗎。板上雪花一口牛配珍珠飯,一口牛一啖一粒好方便,唔洗我哋嘥時間再切嚟切去,牛味令人滿意,咬開中間仲係粉嫩嘅粉紅色,特別鍾意佢有啲bb菠菜做配菜,另外追加嘅兩隻餃子都十分好味。黑豚漢堡脆薯皇,抱歉呢個黑豚漢堡實在太好味,所以差唔多食完先至記得影相,被切成薄片嘅黑豚喺漢堡入面層層堆叠,配埋新鮮嘅蕃茄,生菜同埋醬汁, 真係有想encore嘅感覺。臨走發現呢間餐廳有好多閨蜜喺度傾計,可能因為呢度抵食得嚟又任坐唔嬲,唔會趕人嘅關係啦。

唐揚炸雞炸雞個脆漿唔會好厚,雞肉保持住應有嘅嫩滑juicy,咬落脆卜卜,入口都仲係熱辣辣㗎。

2019-02-26 66 浏览
星期六晚行完Apm想搵間餐廳食飯,喺openrice見到呢間好似唔錯黎試下。入到去見到座位好多,仲係可以自由坐,好岩一班fd黎吹水,仲有電視可以睇埋波。我地叫左兩個便當加一個小食,板上雪花一口牛,仲有柚子醬油燒極黑豚。一口牛一啲都唔柴口,仲好有牛味,而且真係用珍珠飯加上配菜粟米同黑木耳,一睇落好似好單調,但其實都好夠食,食完岩岩好八九成飽。黑豚真係有啲驚喜,唔單止唔柴口,仲係厚切,比吉xx有口感得多,而且份量多,正!本身都諗住食完趕返屋企,最後唔覺唔覺都食左兩個鐘,唔錯既傾計地方。
柚子醬油燒極黑豚珍珠飯
板上雪花一口牛珍珠飯
水牛城雞翼
凍巨峰乳酸梳打
柚子醬油燒極黑豚珍珠飯
2019-02-25 147 浏览
星期六去觀塘做過運動,隨即留在觀塘工廠區用餐。到達板上,鍾意佢冇限時可以任坐,而且地方舒服。午市有不同套餐選擇,可按個人口味搭配,還可追加咖啡、小食等等。選擇了黑豚漢堡配脆薯皇,另加大拇指雞翼四隻。大拇指雞翼即是把平常所吃的雞翼一開為二,煎香過的範圍更多,味道更加可口。黑豚漢堡相當大個,黑豚不是油炸類,而且還有很多的蔬菜,感覺相對健康。脆薯皇新鮮炸起,又香又脆。飲品是熱朱古力配棉花糖,不是坊間所買獨立包裝的那一款,而是用了遇熱也沒有溶掉的棉花糖,相對比較大粒,能夠咬到棉花糖的質感。加上香濃朱古力,感覺非常溫暖幸福。這個週末休閒用餐經驗,令我相當滿意。

這個週末休閒用餐經驗,令我相當滿意。
2019-02-24 87 浏览
星期日出嚟食夜晚,唔想同人逼,想靜靜地食個晚飯休息一下,特登揀咗唔係商場而且可以無時限任坐嘅呢間板上食夜晚。入到去見到環境好寧靜,而且唔多人,地方好寬敞,感覺都好舒適。兩個人食叫咗一份小食拼盤,入面有炸魷魚圈,炸蠔,炸芝士魚腐,炸薯角,同埋炸單邊有骨雞翼,由於佢係新鮮炸起,食落好脆,但就會比較熱。我哋仲叫咗個至尊薄餅,至尊薄餅個批邊係包,包比較厚身,批邊好脆,不過如果薄餅料同埋芝士多啲就好啦,跟餐加咗$10要左杯紅豆抹茶奶茶,唔太甜,飲到抹茶味。最後仲叫咗個蒜香三文魚燒極黑豚珍珠飯,蒜香三文魚啱啱燒起,食到有汁,黑豚肉都唔太硬,本身睇落以為幾乾身,但跟配料例如牛油粟米同埋黑木耳一齊食又覺得幾夾,都食到有肉汁,跟餐免費送咗杯玫瑰花茶,茶包見到粒粒玫瑰花,而且都聞到玫瑰花香,星期日可以咁樣一路嘆茶一路同朋友傾計都幾舒服,喜歡呢種寧靜休閒嘅感覺,可以從平日繁忙嘅生活中休息下。👍
至尊薄餅
2019-02-24
小食拼盤
玫瑰花茶
2019-02-24 75 浏览
店鋪環境好,地方舒適,沒有時限,可以任坐,好岩閨蜜傾計。今次自己一個,靜靜咁食下野,玩下手機。有充電服務,加多少少錢仲可以充電添。有兩部大電視,可以睇波。一路食一路睇足球好正!鰻魚好厚,好入味,飯係珍珠米,一啖鰻魚一啖飯,好正。份量都幾多,加左杯可樂,加多8蚊仲有4支雞翼,好抵食。下午茶餐仲抵食,價錢好實惠。下次想試佢個BURGER,好多野都好想試。如果同多幾個朋友黎我就會叫PIZZA啤酒果個餐,食呢個餐再加雞翼餐好有FEEL睇波。店員好有效率,好快就買到野食,亦唔係等左好耐就有野食。有透明玻璃睇到廚房係點。冇時限,唔洗就住就住,食野最緊要係唔洗食得咁緊張,呢一點好好。下次仲會再黎,下次真係要試下其他飲品先得。

2019-02-23 33 浏览
今日約咗幾個朋友去觀塘釣蝦,佢哋就帶咗我去附近揾嘢食。因為我哋有個半歲大嘅baby,要推住架BB車,所以太迫同人多嘅食店絕對唔太適合我哋去。行咗一round,最終我哋決定入去食《板上》,之前大家都從未試過,不過就被佢嘅外觀同舒適環境吸引了,見佢裝修新穎、地方寬躺、枱與枱之間有足夠空間俾我哋放到架BB車,而且仲唔會阻擋條行人通道,認真夠 gd。價值方面,雖然佢比一般嘅連鎖快餐店貴少少,但就勝在食物款式多,有包、有飯,仲有多款小食仼揀,我哋每人先點一個套餐,加$8可以加配一款小食,加多$10仲可以轉埋特飲,每人消費只係$100 有找,都算相當抵食。我自己就點咗一個《安格斯牛肉漢堡•脆薯皇》套餐,加配了兩隻餃子,再配埋柸胚芽港式奶茶,已經好飽了。個漢堡嘅牛肉肉質剛剛好夠juicy,啲脆薯皇同餃子亦係新鮮炸起,好脆口、好味道。平時飲親台式飲品我一定要少甜,今次失策竟然忘記咗叫,好彩柸港式奶茶嘅甜度都算適中,不會過甜。另外見朋友點嘅一口牛珍珠飯同唐揚炸雞也很不錯,但今次太飽了,留返下次先再試其他食物。最後我哋仲一邊傾偈、一邊等朋友餵埋BB食完奶先離開,呢度地方夠大座位夠多,真係唔怕被人催你走,絶

最後我哋仲一邊傾偈、一邊等朋友餵埋BB食完奶先離開,呢度地方夠大座位夠多,真係唔怕被人催你走,絶對係一個傾偈嘅好地方呢!
2019-02-23 40 浏览
上個星期日去咗觀塘海濱公園野餐喺野餐前梗係去食個lunch先表姐就介紹咗呢一間喺駿業街南記個商場入面嘅《板上》話呢度坐得舒服又唔急趕同埋小朋友一齊食都可以輕輕鬆鬆餐廳座位夠寬敞 又夠光猛 仲有波睇野食方面除咗西餐嘅漢堡包薯條之外亦有台式嘢飲同埋飯可供選擇今次食咗個《安格斯牛肉漢堡蘋脆薯皇》Burger餡料尚算豐富牛肉漢堡都幾厚生菜番茄亦夠新鮮如果芝士可以溶化就仲更加好喇脆薯皇熱辣辣脆卜卜加多8蚊仲可以配多兩隻餃子 認真抵食《唐揚炸雞》炸雞即叫即炸熱辣辣 而且有冇骨啖啖肉紅卜卜嘅《水牛城雞翼》帶有微微嘅辣味入口酸酸味味 相當醒胃呢度嘅《凍咖啡》都算唔錯 咖啡唔會酸 香氣不過不失用來提提神就最適合不過想同朋友搵個舒適嘅地方傾下偈呢間餐廳就最適合不過啦
上個星期日去咗觀塘海濱公園野餐

用來提提神就最適合不過

想同朋友搵個舒適嘅地方傾下偈

呢間餐廳就最適合不過啦

2019-02-22 36 浏览
好耐之前同朋友黎板上食過一次,覺得呢度地方好舒適,勁闊落可以坐勁耐,又唔會有人趕你走。今個星期同好兄弟食飯吹水,兩個麻甩佬最岩就係食快餐。板上一口雪花牛配珍珠米真係唔錯,加埋燒汁食,肉汁都豐富,而且好大盤,有栗米同菜做伴菜,唔洗驚唔飽!帆立貝照燒雞配珍珠飯,帆立貝同照燒雞味道都幾夾,而且啖啖肉,食落都唔錯。其實兩條友食兩個飯都唔洗$150,仲要任坐有得睇波,真係去邊搵丫依家出需食野咁貴。見到佢另一邊廂仲有咖啡,空間好大,感覺好好,下次可以黎嘆下

板上一口雪花牛配珍珠米真係唔錯,加埋燒汁食,肉汁都豐富

而且好大盤,有栗米同菜做伴菜,唔洗驚唔飽!

帆立貝照燒雞配珍珠飯,帆立貝同照燒雞味道都幾夾

,而且啖啖肉
,食落都唔錯。
其實兩條友食兩個飯都唔洗$150
,感覺好好,下次可以黎嘆下

2019-02-21 34 浏览
今日去觀塘做野,喺朋友推介下黎左Griddle Top試下佢個午餐,午餐時段好多人,點餐要排一陣隊,拎餐又要等一等,大家要黎就要預鬆D時間啦,我叫咗個山賊醬燒燻蹄.珍珠飯先講講D配菜,栗米好甜,無乜其他調味料,芽菜好爽脆,兩樣都係清淡為主。之後就係主菜啦,燻蹄訖處理得好好,火侯恰到好處,上面層脂肪滑得黎又彈牙,下面嘅肉鬆軟鮮嫩,加上咸咸地同配有大量黑椒嘅山賊醬,十分惹味,用黎送底下大概一碗份量嘅珍珠飯真係好正,好快食曬lu~~
午餐時段好多人,點餐要排一陣隊,拎餐又要等一等,
大家要黎就要預鬆D時間啦,
我叫咗個山賊醬燒燻蹄.珍珠飯
山賊醬燒燻蹄.珍珠飯

先講講D配菜,栗米好甜,無乜其他調味料,
芽菜好爽脆,兩樣都係清淡為主。
之後就係主菜啦,燻蹄訖處理得好好,火侯恰到好處,
上面層脂肪滑得黎又彈牙,下面嘅肉鬆軟鮮嫩,
加上咸咸地同配有大量黑椒嘅山賊醬,十分惹味,
用黎送底下大概一碗份量嘅珍珠飯真係好正,好快食曬lu~~
2019-02-20
山賊醬燒燻蹄.珍珠飯
2019-02-19 48 浏览
昨晚去到觀塘接老公放工,經過這間餐廳,便去嚐嚐那裡的美食。 一進去,就感覺環境寬敞,我們選了較入的位置坐。另外,餐廳內又有兩部大電視給顧客觀看,大家可以一邊吃一邊看電視,非常享受! 接著,我們便看menu,我們點了蒜香三文魚燒雞.珍珠飯配熱柚子蜜,老公則點了蒜香雞雞.珍珠飯配凍檸茶。另外,我們還點了大姆指雞翼。 首先,呈上的是蒜香三文魚燒雞.珍珠飯配熱柚子蜜。三文魚煎得香脆可口,而雞肉則燒得滑嫩且帶有鮮甜,十分好味! 及後,送上的食物是板上燒雞珍珠飯配凍檸茶。燒雞味道濃郁、肉質滑嫩,飯亦夠林,不錯!往後呈上的是大姆指雞翼。雞翼外表精細,味道香口,值得推介!整體來說,價錢便宜,而且份量及味道都不錯,值得推介!
昨晚去到觀塘接老公放工,經過這間餐廳,便去嚐嚐那裡的美食。

接著,我們便看menu,

蒜香三文魚燒雞.珍珠飯

燒雞珍珠飯

往後呈上的是大姆指雞翼。雞翼外表精細,味道香口,值得推介!
大姆指雞翼

整體來說,價錢便宜,而且份量及味道都不錯,值得推介!
蒜香三文魚燒雞.珍珠飯
燒雞珍珠飯
大姆指雞翼
2019-02-15 41 浏览
今個星期日喺附近啲工廠大廈玩完VR,上openrice見到網友介紹呢間板上,地方舒適之餘仲要無時限任坐,啱哂同班戰友喺度賽後檢討。餐廳採取自助形式,出去買完飛攞張飛仔坐番埋位等,唔怪之得價錢能夠做到咁貼地。首先嚟嘅係凍巨峰乳酸梳打,甜度平衡,巨峰提子嘅味道同乳酸好夾。水牛城雞翼,最鍾意水牛城雞翼甜甜酸酸之餘仲帶點辣味,呢度嘅水牛城雞翼除咗味道好之外,外皮仲非常香脆,絕對值得一試。安格斯牛肉漢堡配脆薯皇,漢堡相當巨大,目測有成四吋厚,麵包鬆軟,伴隨著嘅係香口嘅芝麻,內餡十分Juicy,安格斯牛肉個牛味果然係香濃啲。蒜香三文魚燒雞配珍珠飯,我哋另外仲加咗一塊可樂薯餅,燒雞嘅照燒汁用嚟送飯一流,三文魚都幾大塊,塊薯餅入口都仲係熱辣辣㗎。餐廳位處觀塘嘅商業區,星期六日嚟個感覺特別休閑,臨走聞到咖啡嘅香味,下次再嚟試吓先。

2019-02-14 52 浏览
有朋友介紹我去官塘駿業街搵食因爲非常價位🤑結果趁下午時間2:10 pm 後去鰻魚飯只是85$裝潢設計雅緻不凡,很令人relaxed 鰻魚飯餐加一個咖啡熱飲只要7$🤗莫加巧克力熱啡也是再加8$兩只鍋貼這樣才100$ 港元鰻魚有厚度看起來不最大但真的有油脂奇怪,女侍們⋯⋯並沒有刻意打扮,但叫號碼的女聲:出乎意料的動聽:優於很多電視女主持人溫柔婉約很留客人-當然價錢是重要關鍵,這樣一個飯任坐任看電視看看四周,上班族在此悠閒自得過一下午,是可以想像的寧謐⋯⋯下午懶洋洋現今天氣反常的熱好值
有朋友介紹我

鰻魚有厚度
看起來不最大
但真的有油脂

奇怪,
女侍們⋯⋯並沒有刻意打扮,
但叫號碼的女聲:
這樣一個飯
任坐任看電視
看看四周,
上班族
在此悠閒自得過一下午,
是可以想像的寧謐⋯⋯
下午懶洋洋
現今天氣反常的熱
好值
2019-02-14
  • 鰻魚飯
  • 安格斯牛肉漢堡
星期五朋友黎觀塘搵我食飯,見OpenRice 好多人話尼間環境舒適,價錢又唔貴,決定試下先!套餐方面算係幾抵食,珍珠飯、pizza同漢堡包都有~柚子醬油燒黑豚 珍珠飯($62)豚肉既柚子味幾香 酸酸甜甜 減輕豚肉既肥膩感 不錯~定食仲有兩款配菜,係菠菜同粟米,感覺上幾健康!煙三文魚薄餅($67)煙三文魚遍佈每一塊既pizza,所以三文魚味勁濃郁!仲可以拉絲咖😍份量好大,夠哂地2個人食~可樂餅($15)炸得好脆、塊野仲好厚,超有口感👍好味道!凍蜂蜜蘆薈綠茶茶(+10)加10蚊有得叫特飲😍梗係叫!選擇都幾多下,令人眼花撩亂👀😆好香既蜂蜜味,不會太甜,又多蘆薈粒,不錯呢~尼到食物ok,環境幾舒服,仲有電視睇🤗~因為係自助式既餐廳,坐幾耐都唔怕有人趕,慢慢傾計都得😛👍
套餐方面算係幾抵食,珍珠飯、pizza同漢堡包都有~

柚子醬油燒黑豚 珍珠飯($62)

煙三文魚薄餅($67)

可樂餅($15)
炸得好脆、塊野仲好厚,超有口感👍好味道!

凍蜂蜜蘆薈綠茶茶(+10)
加10蚊有得叫特飲😍梗係叫!選擇都幾多下,令人眼花撩亂👀😆
好香既蜂蜜味,不會太甜,又多蘆薈粒,不錯呢~