2011-04-19 20 浏览
今次同老婆到筲箕灣東大街食晚飯, 無意中發現到一間新舖叫林太叻沙, 位置在金來大廈向行人隧道方向, 睇完佢地門口幾張食評有啲猶豫, 於是上openrice睇睇其他人既意見先, 見大部份人對此店既食評都係正面, 而其他舖頭仲係大排長龍, 就即管試下里間得唔得啦.店外除左有兩張可以俾客人食煙兼用膳既枱算美觀之外, 店內既環境真一般, 為了係狹窄既環境裡面招呼到最多既客人, 店內既二人枱全是呎半乘呎半既方形枱, 一餸兩小食已經唔駛擺其他野, 莫非此店既前身係酒吧?網上見到既食評並非個個都推介里度既叻沙, 避免第一次來就有唔好既印象, 既然唔知食乜就緊係要信下人啦, 咁我地就點左以下四款菜式, 分別係酒香xo花蛤米線, 咖哩雞併薄餅, 蝦醬雞槌及娃娃菜. 係等緊野食既其間又繼續上網瀏覽下食評, 發現好多過來人對里間員工既態度都係非常麻麻, 有部份人仲覺得係差添, 里度既侍應全都係小妹妹, 心想應該係剛剛出來做野無幾耐, 唔係好識招呼人啫, 要觀察下先可以下定論.第一味酒香xo花蛤米線來啦 , 奶白色既湯底酒香味令人唾涎, 唔傑唔溜, 米線同花蛤不過不失, 反而有啲腐皮狀既配料幾好咬口. 第

第一味酒香xo花蛤米線來啦 , 奶白色既湯底酒香味令人唾涎, 唔傑唔溜, 米線同花蛤不過不失, 反而有啲腐皮狀既配料幾好咬口. 第二味咖哩雞併薄餅, 咖哩汁半浸雞腿上枱, 伴隨著一塊印度薄餅, 賣相都幾吸引, 咖哩汁幾香幾好味, 將薄餅點來食非常開胃, 但亦要視乎個人好味, 因為老婆就覺得有點鹹, 但都係可以接受既, 而雞腿一咬就開, 啖啖肉入晒味, 所以我亦好鐘意里款菜式, 不過如果塊薄餅再大塊啲就更好. 至於第三味既娃娃菜, 都係靠酒香xo既湯底上碟, 軟淋淋既菜身索滿酒香, 簡簡單單已經好好味, 唔駛花巧. 而最後第四味既蝦醬雞槌就有啲驚喜, 賣相好似肯德基炸雞, 留到最後先食仲諗住無咁熱氣啦, 點知內裡依然熱騰騰, 乾脆既外表極為惹味, 而內裡卻出奇地有雞汁湧出來, 以此價錢有咁既質素值得再試.

當我地食到尾聲既時候, 里度員工既工作態度問題就開始浮現. 里間店舖既收工時間係晚上10點鐘, 廚房內既阿姐係9點已經催促班侍應好收晒所有碗碟, 班侍應當然答佢啲食客仲食緊未收得啦. 剛巧有位女仕叫外賣, 佢要求俾多一盒餸汁, 里啲咁簡單既要求咪順下人意囉, 廚房佬竟然話要收錢, 爭吵完一輪原來個佢係因為俾多左個盒而要收錢, 如果肯一開始同個客人解釋里樣野咪無咁多爭拗囉, 之後佢係盒飯上面淋多少少汁咁大家先落到台. 到9點10分, 有一家人想入來食飯已經被拒諸門外, 無奈咁呻點解里間野咁早收工架?! 而班侍應亦已經換好便服到收銀機預備賬單, 準備向客人收錢. 所以我奉勸想光臨此店既朋友, 唔好遲過晚上8點半入座, 亦希望店主更改營業時間為晚上9點, 避免客人一肚氣.
2011-04-16
  • 蝦醬雞槌
(非会员)
2011-04-18 15 浏览
酒香魚湯米綫非常特別,味道香甜,有酒香,名副其實。雖然餐牌没寫雙拼,但原來雙拼都只加兩蚊,因爲我又想食豬手,又想食魚,又想食花甲,最後加4蚊3拼。蝦醬雞錘好野味,18蚊3件仲平過食串燒。食物雖然好,不過服務就真差,入門口仲意為無開門,原來坐埋一邊偷懶。酒香魚湯米綫:$38, good 極力推薦蝦醬雞錘:$18 /3 , very good
酒香魚湯米綫
非常特別,味道香甜,有酒香,名副其實。

蝦醬雞錘好野味
,18蚊3件仲平過食串燒。

酒香魚湯米綫:$38, good 極力推薦

蝦醬雞錘:$18 /3 , very good
  • 酒香魚湯米綫
  • 蝦醬雞錘
2011-03-29 4 浏览
寫這篇食評主要是給兩種人看的:老闆,與想惠顧客戶們。想惠顧的顧客但不清楚位置的人尤其應該看看。是晚9:10到達東大街的名店安利魚蛋粉,應該算是方圓兩公里內最有名的店對吧?因為找不到這店,打去店裡查地址。女店員拿起聽筒,說:我們要關門咯!心想這店分明是關10:00的,還是一家麵館,就問一下:我們就在安利的門口,請問你們last order是幾點?女店員就把責任推給師傅,說找師傅來談。師傅拿起電話,我就重複了自己的位置和問題,師傅回答道:我們就在筲箕灣地鐵站的B2出口,不知道你在哪裡。我們9:30 last order。立即掛線。在東大街找了很久,其實店跟是要從東大街的一條小路走進去,還要站在門口以外一點距離才看到招牌的。結果,我們找到9:24才到。想著沒關係啦,還有6分鐘。一進門,師傅對著我們說,我們已經last order了。我回答,現在不是9:24嗎?他指著收銀機的鐘說:是以我們的鐘來算。那個鐘是9:36。而我的表,是出門前跟著天文台的時間來調的。以上說的故事,不是針對什麼幾點,店的位置難找,而是,店家應有的基本態度。看完這篇評論還想去的顧客,應該對服務態度做好心理準備;想改去別家的
寫這篇食評主要是給兩種人看的:老闆,與想惠顧客戶們。

想惠顧的顧客但不清楚位置的人尤其應該看看。

女店員拿起聽筒,說:我們要關門咯!

女店員就把責任推給師傅,說找師傅來談。

結果,我們找到9:24才到。想著沒關係啦,還有6分鐘。

看完這篇評論還想去的顧客,應該對服務態度做好心理準備;想改去別家的又不介意比較遠的話,香港還是有別家選擇的,起碼真的下血蛤的就有好幾家。

看完這篇評論的老闆,如果生意對你來講還是有點意義的話,把員工全換掉吧。

至於我,在獲悉老闆把員工全換掉之前,是絕對不會去的,哪怕你有多 - 好 - 吃!在其他店,起碼,我吃得比較舒服和有尊嚴。

2011-03-27
2011-03-28 5 浏览
二月去了新加坡,回來後一直都想吃回很地道的叻沙!!search 下openrice 有一間新開的叻沙專門店,comment 又好似幾好,又近近地o甘就去try try !不過原來都唔係o係東大街.出B2出口好似近好多!叫左2樣野食林太叻沙($48)同酒香xo魚湯米綫($38)林太叻沙-同新加坡的差都幾遠下,唔夠滑同TOAST BOX 的都係差不多,不過要$48 ,真係有D貴TOAST BOX 有個SET 都係好似$45 到!酒香xo魚湯米綫-同新加坡車水牛仔褲CHINA TOWN)的一間好似,lee 個好好味!有酒味同好滑!!推介!!下次應該only 會食酒香xo魚湯米綫!!見到有d 人用團購的coupon $38 一個set 有埋小食又有drink ,o甘就抵好多了!!!

二月去了新加坡,回來後一直都想吃回很地道的叻沙!!

不過原來都唔係o係東大街.出B2出口好似近好多!

叫左2樣野食林太叻沙($48)同酒香xo魚湯米綫($38)

TOAST BOX 有個SET 都係好似$45 到!

下次應該only 會食酒香xo魚湯米綫!!

2011-03-27
  • 酒香xo魚湯米綫
在團購網找到此店, 買了團購票用超值的價錢吃了一餐算不錯, 蝦醬鬱金香雞槌惹味非常, 蝦醬味豐盛, 有種特殊香味不知道是否鬱金香的味道, 此調制方法改變了雞的物質, 朋友說好像在吃蝦醬肉餅, 好像在吃份子食物, 已經幾乎不吃雞的我都把三隻雞槌吃光光, 是一味可以一吃再吃的食品.叻沙太辣欠層次, 只吃到辣及花生醬味, 吃不到湯底的鮮味, 還是較喜歡上環的加東叻沙蝦麵, 此家的湯底令一向不喝湯底的我真的一匙一匙的喝了半碗差點停不到

2011-03-26
  • 蝦醬鬱金雞槌
有一次在銅鑼灣食飯,老友知我喜歡食叻沙,介紹了近家的"林太叻沙",今日心血來潮,決定試一次。 找了一會兒才找到,不在東大街那一邊,打了電話給店員,他們告知 MTR B2出口一出就見到。店內真的有點陝,所以和媽媽坐在戶外。 點了林太叻沙麵、沙0爹、酒香魚湯米線、娃娃菜、雞槌、羅漢果桂元茶、薑茶和青舟漁船。 侍應先來了羅漢果桂元茶但没有匙和吸管,叫了他們才拿來。 之后來了酒香魚湯米線﹐很香酒味。 之后沙0爹、娃娃菜、雞槌和青舟漁船也陸續送上,要讚的是雞槌和青舟漁船很熱和香口,但是LAKSA郤有點令人失望。 没有我在馬拉食的香濃,不錯椰香是很多,但總是少了一點馬拉的風味。 如果可以有肉骨茶會更好。 服務方面,侍應們不會自動送上水或加水,自顧自的玩樂或閒談 。 而且,問侍應並不是每一位也是食物是什麼做的或做法,今日這樣的服務,我想我還是會選擇在蘭杜街的那一間了。

服務方面,侍應們不會自動送上水或加水,自顧自的玩樂或閒談
2011-03-20
  • 酒香魚湯米線、娃娃菜、雞槌
2011-03-19 40 浏览
團購瘋糸列 -- 自從老公公務繁忙後,已很久沒有放假陪我四出覓食,但雙方有個協定,就是老公逢星期五會早點下班,大家一起外出用膳。某天看到有網站推出一間叻沙店的團購優惠,細看下原來此店位於出曬名多嘢食的東大街,見這店舖離老公公司不太遠,方便他放工後過來一起吃晚飯,加上此店在開飯網站的口碑也算不俗,於是亦買了兩份套餐券,看看獅城美食是甚麼樣子的。聞說此店名中的「林太」是星洲響噹噹的名廚,曾拍攝過電視台的煮食節目及舉辦烹飪班,更有自家推出的叻沙醬品牌,因為和本港「人民公社」的老闆相熟,二人決定合作開店,由林太提供食譜及每月來店中監場,再由公社老闆在本地尋找食材及把關。其實這店的位置不算好找,沿東大街向東行要經一條小巷再轉彎才能到達,地點甚為隱蔽,加上門面以一個大屏風遮掩店鋪,若非早前去過隔壁的「新翠華茶餐廳」吃煲仔飯時瞥見此店,恐怕也會過門而不入。可能是下雨的關係,星期五晚上店內人流出奇地疏落,服務員領我們到走廊一張狹小的二人檯坐下。再細看店內環境,店面窄窄長長,黑黑沉沉,內裡裝修毫不花巧,簡單得只有檯和櫈,而且座位亦很少,擺得又逼,每張檯緊可夠二人坐下,連想擺放衣物、手提包等的地方也完全騰

店面窄窄長長,黑黑沉沉
檯櫈緊夠二人坐下,連擺放雜物的地方也騰不出來
牆上介紹星馬粉麵的剪報
其實這店的位置不算好找,沿東大街向東行要經一條小巷再轉彎才能到達,地點甚為隱蔽,加上門面以一個大屏風遮掩店鋪,若非早前去過隔壁的「新翠華茶餐廳」吃煲仔飯時瞥見此店,恐怕也會過門而不入。可能是下雨的關係,星期五晚上店內人流出奇地疏落,服務員領我們到走廊一張狹小的二人檯坐下。再細看店內環境,店面窄窄長長,黑黑沉沉,內裡裝修毫不花巧,簡單得只有檯和櫈,而且座位亦很少,擺得又逼,每張檯緊可夠二人坐下,連想擺放衣物、手提包等的地方也完全騰不出來,坐得人渾身不舒服,如果這晚不是下雨的話,真想轉到室外的露天座位呢。
價目表
雖然團購套餐已有指定的食物,但也特意拿了餐牌看看,原來這裡食物款式不太多,一頁紙睇曬,只有 7 個招牌菜、9 個特色小食、3 款新加坡沙嗲串和 5 款飲品。至於優惠券的兩份餐,分別為鮮味套餐惹味套餐,而括弧內為食物原價,以供各位參巧:-
酒香 XO 魚湯米線
鮮味套餐︰購入價 $36,原價 $72
招牌酒香 XO 魚湯米線 ($38) + 星洲金黃香芋丸6粒 ($20) + 餐飲 1杯 ($14)
女店員送上的酒香 XO 魚湯米線,湯底呈奶白色,內裡配料有生魚片、潮式炸魚片、生菜、芽菜等。先呷啖湯底,鹹香濃稠,鮮甜沒有魚腥味,據說是使用了 XO 拔蘭地加上自家調製的中式米酒烹調,陣陣酒香隨熱湯散發,入口十分醇厚,但又不會嗆喉,更沒有蓋過魚湯的鮮味,味道挺特別。再試埋米線,未食已經聞到淡淡的酒香,而且煮得也很出色,吃來煙韌滑溜。至於生魚片同潮式炸魚片,生魚片一般、不過不失,不過個潮式炸魚片就幾得意,有別於一般的炸魚片,別樹一格,切得十分薄,但食落又幾有咬口,味道不錯。
蝦醬鬱金香雞槌、星洲金黃香芋丸
至於星洲金黃香芋丸,從外表看來一點也不夠金黃,而且亦沒有像市面以香芋製成的食品般呈粉紫色,開頭還以為店員錯給了甚麼炸魚蛋之類,原來吃來又幾香脆,內裡塞入了芋頭粒,可惜分量唔多,而且芋頭餡味道亦唔夠濃郁,不愛吃芋頭的老公反而勁 buy,幸好這道芋丸,吃來口感鬆軟又有點彈牙,蘸上醬汁同吃,還算不錯。

餐飲方面,可從香茅薑茶、酸子汁、新加坡拉茶或羅漢果龍珠茶中,任擇其一。其實各款飲品的名字,對我來說都是既陌生又特別,這次就交由老公挑選吧。至於老公揀的這杯新加坡拉茶,無論茶同奶味都非常之淡,不過口感又真的甚為順滑,非常乎合「拉」字的含意。據講新加坡的拉茶,其調製過程非常富藝術性,茶水在各個杯子間被拉來拉去,這樣沖出的奶茶,不單泡沫豐富,連旁邊的觀看者亦可大飽眼福。
招牌林太叻沙
惹味套餐︰購入價 $39,原價 $80
招牌林太叻沙 ($48) + 蝦醬鬱金香雞膇 3 件 ($18) + 餐飲 1杯 ($14)
這款招牌林太叻沙,用料非常豐富,包括有鮮蝦、芽菜、豆卜、魚片、蜆肉及潮式炸魚薄片等,而麵條方面,可從油麵、米粉、米線、通心米線中任擇其一。先講講個湯底,聞落去椰香味十分之重,據說湯頭是以新加坡叻沙醬加上蝦醬和香茅熬煮而成的。呷一啖湯,嘩,厚杰的湯底在口腔內徘徊,椰奶香和叻沙葉香配搭恰當,入口濃辣馥郁,辣香細膩,芬芳的椰味還滲着淡淡月桂葉及香茅味,十分醒神,很不錯啊!至於材料方面,其實各款食材也算新鮮,當中尤以蜆隻,入口鮮嫩又無沙,而老公選的油麵,麵質有咬口得來亦沒有煮得過腍,味道真的不俗。

這款一客 3 件的特式小食,蝦醬鬱金香雞槌,造型甚為精緻,以惹味鹹香的蝦醬滲入雞槌肉中來炸,雞槌吃來甚為香脆,入口不油不膩,啖啖雞肉還散發著陣陣蝦醬香氣,非常特別。每份小食還會附上醬料一小碟,開頭還以為這橙紅色的醬料是辣醬,原來入口味道酸甜中帶有微微香辣,如果用來配海鮮或肉類,相信會更為醒胃。
香茅薑茶、新加坡拉茶
見這晚天寒地凍,外面又下著毛毛細雨,醒起薑能暖胃,餐飲就選了香茅薑茶。據說香茅和薑均有驅風功效,但薑比較燥熱,所以兩者一同飲用,可有緩和作用。至於這杯香茅薑茶,其實薑味和香茅味都甚為稀薄,不過用來配搭濃辣的叻沙,又甚為討好,起碼入口順喉,喝上一口,既解辣又清爽,是杯不錯的飲品。

2011-03-18
$37.5 (晚餐)
檯櫈緊夠二人坐下,連擺放雜物的地方也騰不出來
牆上介紹星馬粉麵的剪報
I have heard about 林太叻沙 many times from friends.....never get a chance to go. Luckily today I have a friend who also wants to try. Sat down and saw the menu, nice and simple design. Ordered 叻沙麵 and XO魚湯米線.........luckily we saw the boss and he recommend to try the 雞槌,黃金帽........can't describe how tasty unless you go try it out yourself! Lastly, the boss was kind enough to treat us 羅漢果桂元茶....he emphasize it's homemade which the taste is not too sweet and tasty.......excellent service.......will defnitely go try again! I would say the best LAKSA I have taste in HK.
2011-03-11
2011-03-05 5 浏览
之前都有去過林太叻沙,印象非常好。前兩日朋友話有coupon ,問我去唔去,我話冇coupon都要去啦!因為coupon關係,今次冇得楝,1. 叻沙+蝦醬雞膇+飲品 2. xo魚湯米+芋頭丸+飲品兩個餐都配合得好好,一個棘帶鮮,一個唔棘帶酒香濃湯。叻沙用料好新鮮,椰香同棘都好適中,好有星馬口味! 蝦醬雞膇仍然係我嘅最愛,其他地方未食過咁好味嘅雞膇,肉質鬆軟,香口。魚湯米綫配花甲,比配魚片多咗種海水味,我比較喜歡原味配魚片,不過我朋友就喜歡配花甲。芋頭丸夠彈牙,仲有少少芋頭粒喺中間,不過就唔多。拉茶冇得少甜,怕甜要飲其他,佢個自家製龍珠茶係好選擇。

因為coupon關係,今次冇得楝,
1. 叻沙+蝦醬雞膇+飲品
2. xo魚湯米+芋頭丸+飲品

兩個餐都配合得好好,一個棘帶鮮,一個唔棘帶酒香濃湯。

叻沙用料好新鮮,椰香同棘都好適中,好有星馬口味!

芋頭丸夠彈牙,仲有少少芋頭粒喺中間,不過就唔多。

拉茶冇得少甜
,怕甜要飲其他,佢個自家製龍珠茶係好選擇。
2011-03-04
2011-02-28 12 浏览
因團購認識"林太", 按地址找到來筲箕灣, 但不知道"林太"在橫街另一角, 唔住個區既人真係好難搵到!! 換了兩個set, 雞槌夠熱又香, 蝦醬味夠出, 但甜味過左火! 叻沙麵的湯底太辣又太甜, 最好在落單前先問客人接受多辣才下單, 會較體貼客人要求! 叻沙中的蝦很鮮, 片片魚片頭夠特別, 但總括只屬一般, 而付送的凍飲好像是羅漢果桂元茶, 但沒有飲管及匙, 食唔到桂元肉, 極不方便! 這裡只可以話試過就算, 未必再有下次啦......

這裡只可以話試過就算, 未必再有下次啦......
2011-02-26
上週五到這裏晚膳,由於時間早,人流未算多,坐得自在.自年前星馬回來便愛上當地食品,回港後更吃了近十間叻沙,這回特地抽空一試.只二人,點了叻沙,XO魚湯米線,蝦醬雞膇,串燒.論叻沙,確是香港三甲了!以鮮大硯代獅蚶,但已值得體諒,還有鮮蝦.湯底出色,够濃有鮮味,唯我喜歡再多些棷香.意外是那炸魚片,好.XO魚湯米線湯底亦出色,我認為多些酒更能突顯個性.魚片很鮮甜,但少了點,不够喉.體諒成本控制,建議附以其他配料.個人喜歡脆肉鯇,但不太星加坡.蝦醬雞膇驚喜地好.本以為是抽一骨的雞翼做,原來是雞膇.很好奇為何會選雞膇做,但確是全城最好的雞翼/膇小食,可比談仔的土匪!串燒頗香但太細塊,可取其他小食.下次會再來回味並試她其他主打.
2011-01-21
  • 叻沙
  • XO魚湯米線
  • 蝦醬雞膇
一直都鐘意叻沙,以前香港有好幾間所謂正宗我都食過,講真我都未試過一間正宗既,因為之前我都有去星加坡食過地道,我朋友話新開叫我試試叻沙、想不到令我有驚喜,它的味是有層次既,有足夠香辣,椰醬合當,真係令我回想吃當地吃個味道,加上上面有幾片趣卜卜魚片,很有口感,另外我朋友些了酒香魚湯米綫,個味好正好似飲緊魚湯咁,有幾片魚,很新鮮,加左XO酒,當時都好想知佢加左咩酒,問下個老闆,佢話係自家制WO,冇計,唯有下次再來吃啦><,另外試了雞膇咖哩嘮河,河粉很滑吸哂咖哩香味。再吃了蝦醬雞膇,很香口,有點蝦醬味,不太多,不會太喊,炸粉不算厚,芝麻咖喱海鮮卷不太粗身感覺幾好,食左個甜品炸芋頭有點像潮洲反沙芋,味道不算甜。今晚這個晚餐很滿足。
正宗叻沙
真材實料魚湯米線
蝦醬雞翼

2011-01-05
蝦醬雞翼
真材實料魚湯米線
正宗叻沙
  • 叻沙,酒香魚湯米綫,咖哩嘮河
2010-12-01 3 浏览
Just went to this shop with a couple of my friends,heard that this place has very traditional Xo Fish Soup Noodle from SingaporeOrder a bowl of XO Fish Soup Noodle for myself,XO, which is not the Chili kind of sauce, it's the XO wine.they cook it bowl by bowl, make it specially refreshing!Soup is very cremy , Noodle is Chewy, and NO FISHY taste at all,a little bit of the wine taste make it so perfect.Very different from all the other fish soup noodle.Chicken wings are also very good, too!LIttle
LIttle bit of the Shrimp paste taste,
and the chef make it so easy to eat.

Must go try,
Food price is reasonable.
XO wine Fish soup noodle
Chicken Wings
2010-11-30
XO wine Fish soup noodle
Chicken Wings
  • XO Fish soup noodle
2010-11-17 1 浏览
試了招牌海鮮喇沙,先試最重要的湯,既香且濃,是在香港難以找到的水準和味道!雖然沒有螄蚶,但剛巧自己不喜歡它的味道,所以也沒所謂了。靈魂對辦,其他都次要了,但裡面的蝦、蜆、魚蛋、魚片和豆卜都不錯(豆卜如果再多一點會更好!)。但在食店林立的東大街,以他們的價位,要突圍相信有點難度。無論如何,希望他們保持水準,好東西總會有人欣賞的!
2010-11-16
  • 招牌喇沙
2010-11-12 3 浏览
我第一次寫食評,以前吾寫因爲太懶,不過今日食完新開將“林太叻沙”就好有衝動要寫我人生第一次食評。 我本來就好鍾意食叻沙,去到每個地方見到有得食我到會叫,我女友今日話要比個surprise我,帶我去個好地方, 我仲以爲女友會帶我去靚靚餐廳,點知帶左我去筲箕灣,泊咗車係街邊,行到地鐵口邊見到“林太叻沙”我就開心無比。招牌菜基本上只有3種:1。叻沙 (48)2。魚湯米綫 (38)3。咖哩 (吾記得)不過本人我對咖哩興趣不大, 所以我一去到就點咗叻沙, 不過我女友好古怪,一定要我先share個魚湯米綫。我雖然好想試叻沙,就下女友啦! 點知個魚湯米綫一到就聞到一股酒香,個湯奶白色,又香又滑,米綫夠口感,我一次過飲完碗湯后就對個叻沙好有期望,一試之下就知道個叻沙用足材料,以我愛叻沙愛到癲嘅人黎講,可以話 best laksa in HK, 椰汁味、海鮮味、咖哩味、叻沙葉香味都達到平衡水平, 汁夠香濃,蝦同花甲都好新鮮,如果有“c-hum” 就有100分了。原來我女友收到風,個朋友食完報料,話因爲叻沙個湯好濃味,所以先食魚湯米綫,又話個魚湯米綫好特別又超好食,話兩個都要試,所以就蠱蠱惑惑下帶我黎食

招牌菜基本上只有3種:

1。叻沙 (48)
2。魚湯米綫 (38)
3。咖哩 (吾記得)

不過本人我對咖哩興趣不大, 所以我一去到就點咗叻沙, 不過我女友好古怪,一定要我先share個魚湯米綫。我雖然好想試叻沙,就下女友啦! 點知個魚湯米綫一到就聞到一股酒香,個湯奶白色,又香又滑,米綫夠口感,我一次過飲完碗湯后就對個叻沙好有期望,一試之下就知道個叻沙用足材料,以我愛叻沙愛到癲嘅人黎講,可以話 best laksa in HK, 椰汁味、海鮮味、咖哩味、叻沙葉香味都達到平衡水平, 汁夠香濃,蝦同花甲都好新鮮,如果有“c-hum” 就有100分了。原來我女友收到風,個朋友食完報料,話因爲叻沙個湯好濃味,所以先食魚湯米綫,又話個魚湯米綫好特別又超好食,話兩個都要試,所以就蠱蠱惑惑下帶我黎食。 果然聞名不如試食。
2010-11-11
  • 叻沙,魚湯米綫