2021-08-03 205 浏览
栢檔極品海南雞飯,聽個名已經好吸引我,好喜愛專做一樣野既店店內以簡約、新派為主,都舒服既,餐牌就星馬海南雞喇沙等,相當吸引既樣子勞蘇食推介 —— 皇牌無味精靚湯食都唔使食住,個湯賣相好正,飲就知無味精,好濃好正既老火湯好甜好好味,加左南瓜加色同濃啲,好好味既湯食下海南雞,嫩滑得好緊要,醬汁都正,食極唔厭有啫喱,好正既點知,油飯先係重點,好香,香味濃而仍有飯香,相當唔錯既油飯滷水元碲飯,賣相一流,滷水味濃而唔死咸,夠肥,皮同骨膠原好正,入味又好味其中一個我食過最好味既豬手飯仲外賣左個海南雞,包裝一百分,保持到個味真心好正既店,中意食海南雞既一定要試下油飯同湯正到…..都話專心做一樣野就係最好come come come#徧唔肥而醬汁齊既海南雞#湯無可取替
栢檔極品海南雞飯,聽個名已經好吸引我,好喜愛專做一樣野既店

勞蘇食推介 —— 皇牌無味精靚湯
食都唔使食住,個湯賣相好正,飲就知無味精,好濃好正既老火湯
好甜好好味,加左南瓜加色同濃啲,好好味既湯
食下海南雞,嫩滑得好緊要,醬汁都正,食極唔厭
有啫喱,好正既
點知,油飯先係重點,好香,香味濃而仍有飯香,相當唔錯既油飯

栢檔極品海南雞飯

油飯

其中一個我食過最好味既豬手飯
仲外賣左個海南雞,包裝一百分,保持到個味

滷水元碲飯

元碲

海南雞

真心好正既店,中意食海南雞既一定要試下
油飯同湯正到…..
都話專心做一樣野就係最好

油飯
滷水元碲飯
元碲
2021-06-03 81 浏览
早幾日路過此店,打算試下海南雞,點知原來現在夜晚九點截單唯有今天來試試店內裝修行清新路線入有一幅裝滿樹葉的效果牆白色雲石紋枱面配綠色座位店員都好有禮貌極品海南雞飯$60配油飯雞肉好柔滑,雞好入味一點都不鞋👍🏻再配不同的醬汁有水準+$18是日靚湯-冇味精的南瓜豬骨湯真是沒有精,煲得好夠火喉,飲完之後沒有口渴的感覺極品海南雞喇沙$60喇沙湯底好夠味,甜、鹹、辣滋味豐富推介入面有兩種麵,就是米粉和油麵,這才是正宗👍🏻
早幾日路過此店,打算試下海南雞,點知原來現在夜晚九點截單
唯有今天來試試
店內裝修行清新路線
入有一幅裝滿樹葉的效果牆
白色雲石紋枱面配綠色座位
店員都好有禮貌

極品海南雞飯$60配油飯
雞肉好柔滑,雞好入味一點都不鞋👍🏻再配不同的醬汁有水準
+$18是日靚湯-冇味精的南瓜豬骨湯
真是沒有精,煲得好夠火喉,飲完之後沒有口渴的感覺
極品海南雞喇沙$60
喇沙湯底好夠味,甜、鹹、辣滋味豐富推介
入面有兩種麵,就是米粉和油麵,這才是正宗👍🏻
2021-05-09 88 浏览
去堅尼地城地鐵站出口揾食,行吓行吓搵到間價錢平民的海南雞快餐店,坐低後陸續有客人外賣,還聽到如果有長者咭優惠。真有善心,值得讚。當然要點一份海南雞飯加皇牌無味精的靚湯,再加一個肉骨茶。再點多份喇沙麵,好特別是用米缐和油麵底,兩溝有創意,極品海南雞,肉嫩,👍肉骨茶和靚湯真正,喇沙麵的豆腐卜和肉骨茶的豆腐卜非常入味,靚湯是粟米紅蘿蔔,真的無加味精,正合少湯水的我了。下次一定要試吓這個古法煙土窯雞,裝修很清雅,跟一般快餐店不同,服務員亦很有服務提供送餐。要推介😋
當然要點一份海南雞飯加皇牌無味精的靚湯,再加一個肉骨茶。
2021-05-09
  • 肉骨茶
2021-04-25 85 浏览
今日同朋友嚟到堅尼地城,突然間好想食海南雞飯。上網一睇,就見到呢間舖頭。佢嘅位置亦都非常方便,佢喺正新嘅高線電影院附近,相當容易搵到,啱晒啱啱睇完戲嘅朋友醫肚。入到去裏邊個空間四四方方,十分有空間感。黃綠色嘅配搭諗返喺曼谷食嘅水門雞飯,感覺真係好似去咗旅行咁 。我哋叫咗兩個一人套餐同埋一個肉骨茶,一人套餐入邊有菜、湯或者飲品、再有五個主菜俾我地選擇,今次我哋都係叫咗海南雞,一個係配油飯另一個係配喇沙。 唔知大家會唔會食埋雞皮呢?我自己就一定會連埋雞皮食,但我個人並唔鍾意太多肥膏嘅雞皮,而佢哋呢度嘅雞皮脂肪分布十分之好,雞肉本身亦都幾嫩滑,講真果句呢個價錢來講已經非常之唔錯,只係74蚊一個套餐仲要連飲品。至於個油飯就係一個正常嘅油飯,不過不失。反而個喇沙有驚喜,個湯十分之濃郁,個面都幾現眼幾啱我呢啲鍾意有咬口嘅人食。個肉骨茶嘅藥材味都幾重,感覺真係似落咗中藥落去熬製個湯底,不太馬虎,個豬肉頭豬骨亦十分入味,不過我個人比較大食,如果佢個份量可以再多少少蘋果會更加好,但我個朋友就話佢個份量係啱啱好。

2021-04-23 935 浏览
本身跟朋友打算到阿元來了吃,誰知門外極多人等位。剛巧煩惱著吃什麼時,看到這間吃海南雞的,剛巧剩下一張空枱,價錢非常划算,給了我意外的驚喜。研究過餐牌,二人餐最划算,一來海南雞份量比較多,二來會多兩杯飲品和菜。二人套餐 - $188極品海南雞(半隻)半隻已去骨的海南雞份量頗多,肉厚富有雞味,雞皮比較薄和柔軟,但雞油脂肪不多,有少許啫喱狀雞油。值得一讚雞胸肉竟特別滑溜。底部有片生菜吸收多餘雞油脂。另配三款醬汁褐色的酸醬、泰式辣椒醬及蔥油醬。滷水元蹄元蹄用滷水慢火長時間醃製,濃濃的湯汁已深入其骨肉。再將元蹄去骨切片,肉質口感更是入口即化。元蹄皮脂經長時間炆炖肥而不膩,口感豐腴軟嫩。健康翠綠時菜新鮮的唐生菜很完整翠綠,完全沒有泥污,配蠔油醬。雞油香飯油飯微黃,散發著淡淡油香味而不油膩,質感較為淋身黏口,中間夾雜少許豬油渣增添口感層次。馬來西亞白咖啡 & 凍檸茶白咖啡有別於黑咖啡,只經中輕度的低溫烘焙,將苦酸味、咖啡因含量降到最低。味道甘醇芳香不傷腸胃,口感爽滑、純正。

二人套餐 - $188

健康翠綠時菜

健康翠綠時菜
新鮮的唐生菜很完整翠綠,完全沒有泥污,配蠔油醬。

雞油香飯
馬來西亞白咖啡 & 凍檸茶

馬來西亞白咖啡 & 凍檸茶
2021-04-23
2021-04-22 70 浏览
今日突然好想食海南雞,剛剛係堅尼地城做完嘢,知道附近有間柏檔, 一於行去醫肚先,正值下午茶時段,價錢很相宜點了迷你香煎手剁魚香肉餅飯,雖說迷你版,但一碗大白飯加一塊切成五條的魚餅,足夠一個人食得飽飽,魚香肉餅,外脆內軟,魚味不太濃,很怕吃魚餅太大腥味海南雞喇沙,份量很多,做得正宗,喇沙湯香濃,浸滿湯底的豆卜,美味可口,蛋香好味,米粉和油麵軟硬適中,這裏的招牌菜是海南雞,當然不會令人失望,雞肉嫩滑,肥瘦適中,點上不同的醬汁,味道更上一層樓切成一片片的豬頸肉,豬頸肉的油脂香味滲滿口腔,外層炸得又香又脆,兩者配合得天衣無縫,好味到不得了,點上甜酸醬,減少油膩感,真是食不停口,必食之品原來這間海南雞店已經開業15年,為慶祝周年紀念,惠顧$160即送豉油雞一隻,真係有買趁手

剛好呢兩日, 所有海南雞都炒得熱烘烘, 和同事收工後, 就到了堅尼地城站附近的”栢檔極品海南雞飯”食晚飯。大概7PM到達, 餐廳內的食客不多, 大概有3-4枱客人, 我們被安排到卡位‧我們都愛吃海南雞, 所以點了一個二人餐, 半隻海南雞 + 魚香肉餅, 兩客油飯, 例湯。海南雞: 份量很多, 雞肉很滑, 輕輕沾上辣醬, 好正, 由於雞肉已去骨, 所以完全可以放心大啖大啖吃, 很滿足。魚香肉餅: 很特別的肉餅, 賣相煮得好似炸豬扖一樣, 切好了一片片, 很方便和朋友分享, 而且魚香味很重, 與一般肉餅不同, 有驚喜。油飯: 比較乾身, 但有雞油香例湯: 感覺沒有加味精的老火湯, 味道不錯~侍應服務不錯,細心詢問滿唔滿意食物,讚👍🏻

油飯: 比較乾身, 但有雞油香

例湯: 感覺沒有加味精的老火湯, 味道不錯~

侍應服務不錯,細心詢問滿唔滿意食物,讚👍🏻
2021-04-22 42 浏览
屋企樓下間海南雞飯成日都排隊好多人,見佢有優惠做緊,所以就入去試吓哩間栢檔海南雞飯專門店。 餐廳裝修得好新淨同埋光猛,而且執枱同埋全彩嘅都有分別唔同嘅店員幫手夠晒衛生。今日同朋友叫出去二人餐,分別有湯或者飲品、海南雞半隻、小菜一客(我哋今日叫咗煎肉餅)、油菜同埋油飯兩碗。先講講嗰個海南雞先啦,雞肉嫩滑唔鞋。而且份量都好足料,啲雞啖啖肉唔會剩係得骨。點埋個醬配埋油飯食好正,平時可能食得晒一碗飯嘅我今日都食晒成碗飯。另外小菜方面可以三選一,今日叫咗個煎肉餅。肉餅煎到比較香脆,但係又唔煎到好油膩!👍總括來講呢個二人餐真係幾抵下,而且而家餐廳有推廣活動,買滿$120就會送一隻豉油雞!但係我哋就因為太飽冇食到隻雞,留返第日先食。

2021-04-20 25 浏览
行經堅尼地城見到間鋪名幾有意思既食店,「柏檔」極品海南雞飯餐廳,點左個輕食既海南雞飯,朋友就揀左份極品海南雞喇沙,呢到D海南雞所選既雞一D都吾肥,薑蓉又吾會太油、跟餐我揀左碗皇牌靚湯,足料好夠濃,無味精,而碗喇沙麵幾特別、原來有2款麵底,油麵溝米粉,朋友話甘樣口感幾好,個喇沙湯底吾會好重椰漿味,帶微微辣,吾怪得之甘多人揀呢個餐。添加一碗肉骨茶,極有馬來西亞味道,肉骨清香,豆腐卜用厚身的,非常入味。
2021-04-19 17 浏览
食左幾日屋企飯,突然想轉口味食d東南亞野,經過見到有間海南雞餐廳,價錢都幾平,所以試下。臨近食飯時間,全場坐滿人。由於太肚餓,我地坐低就叫左1人套餐,海南雞飯,包無味精南瓜粟米蘿蔔湯和時菜。上菜都幾快,5分鐘左右就有得食。海南雞我地轉左要脾,入口十分嫩滑👍🏻,配合豉油同酸辣醬食味道一流,湯足料清甜,似屋企煲既味道。另外叫左份海南雞喇沙,椰香同辣味與米粉油麵好夾,雞蛋同豆卜都入味❤️。肉骨茶湯中見到有龍眼肉同少少藥材,飲落清甜。滷燒豬頸肉十分有驚喜!新鮮烤好,外皮香脆,份量多,味道不比海南雞遜色😍。魚香肉餅上到黎都仲係好熱同香脆,呢個小食外面餐廳比較少見,頗特別值得一試。最後叫左馬來西亞白咖啡作總結,又是簡單而幸福的一天☺️
最後叫左馬來西亞白咖啡作總結,又是簡單而幸福的一天☺️
2021-04-19
  • 肉骨茶
2021-04-18 36 浏览
海南雞有貴有平,位於西環嘅栢檔極品海南雞就走親民路線,主打星馬菜式,而重中之重當然是海南雞啦!餐牌上仲有其他選擇,肉骨茶、手剁魚香肉餅飯、燒豬頸肉飯等等, 選擇都算多,部份更設有輕量版本,細食嘅女士們可以選擇。食緊果時都有好多街坊買外賣。栢檔極品海南雞飯 $60(加$12轉雞髀)配一碗油飯及三款醬汁。啖啖肉嘅雞髀肉質好滑,唔會太肥膩;油飯有油香,醬汁就同傳統唔同,係黑醬油、辣椒醬同薑蓉,不過蘸邊一款都好食。肉骨茶 $50味道偏甜,藥材味都好重,材料有排骨、藥材、桂圓、豆卜等等,好足料。排骨肉煮到好腍,豆卜吸哂湯好好味。皇牌無味精靚湯 $18由南瓜、粟米、紅蘿蔔、豬骨煲製而成,好清甜,屋企唔多湯水嘅可以叫一碗。凍馬來西亞白咖啡 跟餐價$8呢款咖啡入口比較甜,啡味就較淡口,如果鍾意飲甜咖啡可以試試。 凍菊花蜜 跟餐價$8菊花蜜唔會太甜,而且夠哂冰涼,踢走熱氣!環境雖然係走茶餐廳感覺,但乾淨企理,而店員都好勤勞,食客走之後會快快手執乾淨同清潔,抵讚!餐牌及門口相

肉骨茶
肉骨茶

肉骨茶 $50

皇牌無味精靚湯 $18

凍菊花蜜、凍馬來西亞白咖啡

凍馬來西亞白咖啡 跟餐價$8

凍菊花蜜 跟餐價$8
菊花蜜唔會太甜,而且夠哂冰涼,踢走熱氣!

餐牌及門口相

2021-04-18 19 浏览
成日都經過呢間餐廳😏,今日就黎試下先,兩個人去食,總共叫左2個set,有2款主食+飲品兩杯🤪1:極品海南雞🐔配絲苗白飯+熱檸水+健康翠綠時菜 $742:肉骨茶配白飯🍚加配左杯凍檸茶 $60 + $8我超推介佢地個一人套餐,有好多野比你選擇,分別有極品海南雞🐔、滷水元蹄、豬頸肉、香煎手剁魚香肉餅、極品海南雞喇沙。另外,仲包碟菜,好健康,都幾抵食😙d雞食落去都幾滑,有齊3個醬汁比你點雞食,正🥰個肉骨茶味道都唔錯,🐷好軟林林,食落去都好入味,裡面都有不少藥材😎下次會想試下佢個古法煙燻土窯雞或極品海南雞喇沙🤪
1:極品海南雞🐔配絲苗白飯+熱檸水+健康翠綠時菜 $74
2:肉骨茶配白飯🍚加配左杯凍檸茶 $60 + $8
下次會想試下佢個古法煙燻土窯雞或極品海南雞喇沙🤪

2021-04-14
2021-04-15 26 浏览
早幾日去咗瑪麗醫院做檢查,搭小巴落堅尼地城睇下有咩食,見呢間海南雞飯幾抵咁就食下啦~雖然款式唔多,主要以海南雞、魚香肉餅、元蹄同埋豬頸肉為主,但可以叫套餐配埋油菜同飲品,價錢都唔錯!•一人套餐🍱•-海南雞肉質嫩滑,有淡香嘅咖哩味道,雞脾亦都無多餘嘅肥膏,十分爽口。另外,白飯用咗雞油、香料烹調,特別香口。海南雞配有3種醬汁,甜豉油、酸辣醬,同埋薑蓉。我就認為酸辣醬最為惹味,辣辣地好過癮~附送嘅例湯都唔差,超足料。湯以南瓜、粟米、紅蘿蔔同埋豬肉煲成,鮮甜味十足。而且飲完完全無口渴嘅感覺,大家請放心絕唔係味精湯。•肉骨茶🍖🍲•-呢度嘅肉骨茶湯頭較為深色,應該係馬來西亞嘅風格~用咗唔少中藥煲成,例如黨參、圓肉等,增添回甘嘅味道。而且湯入面加咗好多豆卜,吸晒啲精華,好正!另外,女朋友怕食唔晒叫咗個輕食版海南雞飯,但份量依然足料,岩晒細食之人!總括而言,價錢合理,食物質素又幾好,下次去堅尼地城都會再食哈哈!

雖然款式唔多,主要以海南雞、魚香肉餅、元蹄同埋豬頸肉為主,
但可以叫套餐配埋油菜同飲品,價錢都唔錯!

•一人套餐🍱•

•肉骨茶🍖🍲•
呢度嘅肉骨茶湯頭較為深色,應該係馬來西亞嘅風格~

• 栢檔極品海南雞飯
好耐都冇食過海南雞飯啦,難得今日經過栢檔,就決定入去食返餐comfort food,咁我哋兩個人啦就叫咗個二人餐 有半隻海南雞啦,一份自選主菜,一個菜,仲有老火湯/飲品,都係188蚊,幾抵玩👍🏻咁佢個海南雞都係保持左高質水準,睇個樣就知靚野,肉質鮮滑,又有雞味,食晒半隻都岩岩好😆另外個主菜就叫左滷水元蹄,估唔到有幾大驚喜,佢既元蹄勁高質,煮到肉質勁軟滑,啲skin 膠質豐富,好食👍🏻佢個老火湯都好推介、足料

個老火湯都好推介、足料
西環都開左呢間海南雞😱仲咁近地鐵站。呢日咁岩黎開呢頭,想簡簡單單食個dinner就擇左呢間「栢檔」海南雞,以前係北角都幾常食,後來都好少去開地方有分店,難得見到佢,就好似遇見故知咁咁🤣.二個人直接叫個「$188 二人餐」,有半隻海南雞、香煎手剁魚香肉餅、皇牌無味精靚湯、時菜同油飯。真心抵食既套餐,半隻雞有晒雞髀雞翼雞胸,用龍崗三黃雞夠晒雞味,另外用左薑同香茅浸雞,食落雞皮爽口又滑。題外話:個酸甜汁好好味😋好夾隻雞。手剁魚香肉餅都幾驚喜,魚味好重又煎得好香口,好酥好脆又甘香,餸飯食岩岩好。.另外個雞油飯不得不提,個飯嗅到好香雞油香味,但好奇怪,食落又唔覺得佢好油膩同肥,粒粒飯都好分明。.呢個市道環境下$188-2人餐無得輸😅 可惜唔係住附近 唔係可以做飯堂都得🙈🙈