周末與朋友到深水埗覓食,找到一間工業風的西餐廳。有一個draft beer bar枱,很有feel我們選了dinner set for two,價錢相宜,以這個價錢有前菜、湯、一個main course、一個pasta or risotto,還有甜品,抵食無花果令沙律感覺更清新,加上煙三文魚,開胃是日餐湯是甘筍湯有口感,濃郁,creamy非常吸引的一整隻烤春雞調味不止於做到外皮,切開吃雞肉也很入味。配半個檸檬減低油膩感,也很美觀。瓜類配菜也烤得很好吃。意大利飯煮得剛好,蕃茄味夠濃,酸甜度適中炸鱈魚是fish&chips那種味道。餅碎配雪糕好食抵食的西餐廳,下次經過會喝一杯Draft beer
周末與朋友到深水埗覓食,找到一間工業風的西餐廳。

有一個draft beer bar枱,很有feel

煙三文魚無花果沙律

無花果令沙律感覺更清新,加上煙三文魚,開胃

是日餐湯是甘筍湯

有口感,濃郁,creamy

香烤法國春雞

非常吸引的一整隻烤春雞
炸鱈魚西西里蕃茄醬意大利飯

意大利飯煮得剛好,蕃茄味夠濃,酸甜度適中

炸鱈魚是fish&chips那種味道。

餅碎配雪糕好食

抵食的西餐廳,下次經過會喝一杯Draft beer
2022-08-06
  • 香烤法國春雞
2022-09-03 15 浏览
一去再去,用心嘅餐廳,家人非常滿意。員工熱誠地招待我們,介紹食物和飲品嘅特色,食物上多了選擇,還定期更新,比上次到來更有驚喜。飲品方面,不同口味嘅手工啤酒/🐔尾洒,還有其他非酒精飲品…不少的選擇呢!推介…最佳傾計、飲嘢、聚會嘅餐廳。正呀!
2022-08-12
庆祝纪念
生日
2022-09-03 11 浏览
日頭café☕、夜晚酒吧🍺,已經係經營新常態。太子往深水埗的一間走🕋工業風餐廳,人流不算很多,勝在有空間可以遠離煩擾👍🏻,讓人渡過一個優閒寧靜下午。·Lunch set🍽跟廚師餐湯🥣/田園沙律🥗 及 汽水/果汁🍹🍝西西里蕃茄醬肉丸意大利粉 HKD$88蕃茄醬🍅意粉味道帶微甜唔會好酸,好啱我口味。意大利粉呈幼闊篇身🍝,口感會較軟韌,而肉丸🐖質地富彈性且富肉香,整體配搭好夾。·🐥香烤春雞煙肉配薯菜/白飯 HKD$99春雞烤至金黃色🤩,肉質軟腍嫩滑,切開啲汁💦已經流哂出嚟,伴碟嘅薯條🍟好好食,香脆鹹香,不錯啊😚。·📍桂月深水埗汝州街75號地舖

Lunch set🍽
廚師餐湯🥣/田園沙律🥗 及 汽水/果汁🍹

🍝西西里蕃茄醬肉丸意大利粉 HKD$88

口感會較軟韌,而肉丸🐖質地富彈性且富肉香,整體配搭好夾。
🐥香烤春雞煙肉配薯菜/白飯 HKD$99

春雞烤至金黃色🤩,肉質軟腍嫩滑,切開啲汁💦已經流哂出嚟,

伴碟嘅薯條🍟好好食,香脆鹹香,不錯啊😚。
📍桂月
2022-08-13
  • 西西里蕃茄醬肉丸意大利粉
呢日去太子打針,打之前先食個靚午餐🍽,因為之後應該會無胃口幾日。我同朋友去咗幫襯位於汝州街嘅「桂月」,Openrice地址寫係深水埗,但實際上太子行過去近好多🚶‍♀️。餐廳門口並唔顯眼,從出面睇以為係酒吧,因為第一眼只見到吧枱,不過實際上行入去係有唔少座位的。裝修行工業風,牆身畫上油畫🎨,環境都OK。餐廳提供多款午市套餐🍽,定價介乎$76至$128不等,價錢屬中等水平。度度Cafe都差唔多價格,不過至少呢度嘅出品有水準。香烤春雞煙肉配薯菜($99),🍗春雞味道唔錯,雖然細細隻,但都幾厚肉,而且肉質細嫩,並散發出微微檸檬酸味🍋,店員其後介紹係因為喺醃製嘅過程中加入咗檸檬汁。雞肉調味相對清淡,反而煙肉就帶來鹹香。薯菜部份同樣吸引,🍟薯條粗幼同麥記差唔多,不過就炸至金黃香脆,再加少少味粉,令人食唔停口。其他伴菜仲有翠玉瓜、茄子同車厘茄等,色彩繽紛。西西里蕃茄醬肉丸意大利粉($88),🍝呢個意粉好正,無論麵條、醬汁定肉丸都處理得好好。意粉呈扁狀,但又比市面上常見嘅幼身,口感富嚼勁又掛汁。🍅蕃茄醬用上新鮮茄肉打成,微微酸,再加埋芝士同洋蔥,食落惹味,而且感覺天然。肉丸有四大粒,由餐廳自家製作,肉質
西西里蕃茄醬肉丸意大利粉
西西里蕃茄醬肉丸意大利粉($88),🍝呢個意粉好正,無論麵條、醬汁定肉丸都處理得好好。意粉呈扁狀,但又比市面上常見嘅幼身,口感富嚼勁又掛汁。🍅蕃茄醬用上新鮮茄肉打成,微微酸,再加埋芝士同洋蔥,食落惹味,而且感覺天然。肉丸有四大粒,由餐廳自家製作,肉質彈牙,唔會太稔身🐷,食完好滿足。
精選廚師餐湯
隨午餐奉送湯同沙律。我哋各要咗一。🥗桂月田園沙律幾大碟,味道清新開胃。精選廚師餐湯係薯蓉忌廉湯🥔,湯嘅口感綿綿的,証明真係用咗好多薯仔煲,一啲都唔馬虎。
總括嚟講,小店用心經營,食物味道不俗,客人係會感受到的👍。餐廳晚上更會化身成為酒吧,有機會都可以再嚟小酬一杯,Chill下😃。
2022-09-02 14 浏览
假日路經深水埗,諗住去吓文青Cafe打下卡, 沿路見到一間叫桂月的Cafe以西式酒吧裝修,一心以為店名以中菜為主,原來食物是結合咖啡店與酒吧之間,店內有好多黑膠碟貼滿牆角,不斷播放懷舊英文金曲,好有酒吧feel.平時都有午餐供應,晚上就變成洒吧,我們分別點了二人午餐set 南瓜湯🎃🥣 飲落綿密同creamy , 味道香甜牛油果煙三文魚墨西哥卷配田園沙律🥑🫔🥗墨西哥卷賣相不錯,包住牛油果、煙三文魚、生菜,蕃茄,清新健康,好飽肚大蝦蕃茄意粉🍝蕃茄味濃郁,大蝦🍤頗新鮮,意粉亦都彈牙菠蘿汁菠蘿汁新鮮即榨,不太甜好解渴

南瓜湯🎃🥣
飲落綿密同creamy , 味道香甜

牛油果煙三文魚墨西哥卷配田園沙律🥑🫔🥗

大蝦蕃茄意粉🍝
蕃茄味濃郁,大蝦🍤頗新鮮,意粉亦都彈牙

菠蘿汁
菠蘿汁新鮮即榨,不太甜好解渴

2022-09-01 40 浏览
牛油果煙三文魚墨西哥卷配田園沙律($76)捲得好實嘅沙律菜,入口爽脆,同軟腍嘅牛油果醬同三文魚形成對比,口感豐富。除左墨西哥卷入面嘅沙律菜,仲有配菜都係沙律菜,一次過食到大量沙律菜,飽肚又唔 guilty 🥰西西里蕃茄醬肉丸意大利粉($88)係另一cafe comfort food, 酸酸甜甜又有少少香草味嘅蕃茄醬味道唔錯,感覺開胃,意粉軟硬適中。跟餐可配廚師精選餐湯或桂月田園沙律,又可選果汁或汽水,大熱天時飲杯冰凍蘋果汁夠曬chill😎
牛油果煙三文魚墨西哥卷配田園沙律

西西里蕃茄醬肉丸意大利粉

跟餐可配廚師精選餐湯或桂月田園沙律,
廚師精選餐湯
蘋果汁
  • 南瓜湯
  • 餐沙律
2022-08-31 25 浏览
八月桂花盛開,八月又稱為桂月。這間位於深水埗的酒吧餐廳,以桂月為店名,充滿意景。餐廳裡沒有桂花樹、牆身鋪上了很多黑膠唱片,裝潢走懷舊路線,播放著懷舊外國音樂。午市套餐價格相當大眾化,3-course lunch 由$76起,包餐湯或沙律、主菜及餐飲,性價比甚高。🌸Set lunch🌸🦋Chef Recommended Soup or精選廚師餐湯或🦋Gwai Jut Garden Salad桂月田園沙律🦋Grilled Spring Chicken and Bacon with Potatoes/ Rice $108香烤春雞煙肉配薯菜/白飯春雞燒得剛剛好,肉質嫩滑,份量有半隻,配菜豐富。🦋New Zealand Ribeye with Potatoes / Rice $128紐西蘭精選有骨肉眼配薯菜/白飯肉眼扒肉味偏淡,但份量驚人,以這個價錢絕對性價比高,雖然餐牌說是有骨肉眼,但小編未見有骨。

🌸Set lunch🌸
🦋Chef Recommended Soup or
精選廚師餐湯或
🦋Gwai Jut Garden Salad

香烤春雞煙肉配薯菜/白飯
春雞燒得剛剛好,肉質嫩滑,份量有半隻,配菜豐富。

紐西蘭精選有骨肉眼配薯菜/白飯

近年深水埗開多左好多靚Cafe❣️上網見到呢間個名咁靚嘅桂月Cafe✨裝修都幾別緻~Lunch Set價錢唔貴🤑於是星期日同朋友去扮下偽文青啦!套餐包左餐湯 或 田園沙律🥗同朋友叫左各一開心share食餐湯蕃茄湯🍅用新鮮蕃茄打成嘅湯酸酸甜甜好開胃呀田園沙律🥗嘅沙律菜好新鮮,沙律比得一啲都唔孤寒🥬黑松露意大利飯 $82一上枱就聞到超香嘅黑松露味啦!入面仲夾雜左好多菇菌🍄Risotto飯粒~粒粒分明煮得岩岩好!塑滿哂黑松露雜菇嘅白汁😋西西里蕃茄醬肉丸扁意粉 $88呢個扁意粉好多粒肉丸架!啲肉丸仲好Juicy,啖啖肉食得好爽😎西西里蕃茄醬唔會好酸,幾惹味!扁意粉好有咬口~真心唔錯💕最後上埋杯冰凍嘅Cranberry Juice 🥤 正呀!桂月 (深水埗)深水埗汝州街75號地舖
近年深水埗開多左好多靚Cafe❣️
上網見到呢間個名咁靚嘅桂月Cafe✨

裝修都幾別緻~Lunch Set價錢唔貴🤑

於是星期日同朋友去扮下偽文青啦!

套餐包左餐湯 或 田園沙律🥗

同朋友叫左各一開心share食
餐湯蕃茄湯🍅用新鮮蕃茄打成嘅湯酸酸甜甜好開胃呀
田園沙律🥗嘅沙律菜好新鮮,沙律比得一啲都唔孤寒🥬

黑松露意大利飯 $82

一上枱就聞到超香嘅黑松露味啦!
入面仲夾雜左好多菇菌🍄
Risotto飯粒~粒粒分明煮得岩岩好!
塑滿哂黑松露雜菇嘅白汁😋

西西里蕃茄醬肉丸扁意粉 $88

呢個扁意粉好多粒肉丸架!
啲肉丸仲好Juicy,啖啖肉食得好爽😎
西西里蕃茄醬唔會好酸,幾惹味!
扁意粉好有咬口~真心唔錯💕

最後上埋杯冰凍嘅Cranberry Juice 🥤 正呀!

桂月 (深水埗)
2022-08-28
  • 黑松露意大利飯
  • 西西里蕃茄醬肉丸扁意粉
近幾年,深水埗楓樹街汝州街一帶餐廳有如雨後春荀冒出分,文青style好常見,但係藝術感的餐廳比較少見,感覺都幾新奇。叫左set lunch ,忌廉湯首先上檯,帶淡淡芝士味,酸酸地幾開胃!我幾鍾意個墨西哥牛油果三文魚卷,墨西哥卷皮煙韌,內餡加上香料,帶點草本的味道 三文魚煙燻味濃郁 ,牛油果都夠熟,仲有大啡菇都夠juicy!肉丸扁意粉,肉丸細細粒,豬肉味濃郁,熱辣辣,同坊間義大利麵不同,呢度用上扁意粉,更加掛汁,茄汁不會太酸 ,反而有種清新感

2022-08-31 10 浏览
今次去到深水埗既一間餐廳,專售本地品牌既精釀啤洒。店內牆壁上掛滿黑膠唱碟和本地藝術家既油畫,裝修有點懷舊風。我地點左兩個午餐,午餐包括有餐湯/沙律、主食同飲品。餐湯係蕃茄忌廉湯,番茄味幾濃,入口順滑。主菜有7款,我地揀左牛油果煙三文魚墨西哥卷配田園沙律同西西里番茄醬肉丸意粉,墨西哥卷份量十足,内裡捲著牛油果、三文魚和蔬菜,配埋沙律醬,味道配搭清新。而肉丸肉質軟腍,番茄醬汁食落酸酸甜甜幾開胃,飲品可選汽水或果汁。

2022-08-30 16 浏览
見佢個名咁有詩意😂個午餐價錢合理條街又好熱😂就入去試吓啱啱開門冇乜人好舒服~呢度夜晚應該係(飲嘢)嘅好地方😂成個格局去到happy hour之後氣氛應該唔同晒Btw午餐款式都算多選擇而且每個餐都有跟廚師餐湯或者桂月田園沙律餐湯係我最鍾意嘅南瓜湯南瓜湯夠厚身 唔會水汪汪(同夠熱*最怕飲到唔熱嘅餐湯🫡)乾炒香辣鮮蝦西西里醬扁意粉意粉軟硬度適中 鮮蝦大粒爽口調味亦唔會過喊 黑松露意大利飯黑松露味香~意大利醬汁入口Creamy兩個人share 啱啱好😊餐飲雖然冇咖啡選擇,但係有果汁揀~~飲埋杯蘋果汁同埋紅莓汁夠晒冰涼❤️餐廳地方闊落 又有得飲嘢又有好多小食可以揀如果約朋友嚟傾偈飲嘢係一個唔錯嘅選擇😊

見佢個名咁有詩意😂個午餐價錢合理
條街又好熱😂就入去試吓
啱啱開門冇乜人好舒服~
呢度夜晚應該係(飲嘢)嘅好地方😂

成個格局去到happy hour之後氣氛應該唔同晒
Btw午餐款式都算多選擇
而且每個餐都有跟廚師餐湯或者桂月田園沙律

餐湯係我最鍾意嘅南瓜湯
南瓜湯夠厚身 唔會水汪汪(同夠熱*最怕飲到唔熱嘅餐湯🫡)
乾炒香辣鮮蝦西西里醬扁意粉

意粉軟硬度適中 鮮蝦大粒爽口
調味亦唔會過喊
黑松露意大利飯

黑松露味香~意大利醬汁入口Creamy
兩個人share 啱啱好😊
餐飲雖然冇咖啡選擇,但係有果汁揀~~
飲埋杯蘋果汁同埋紅莓汁夠晒冰涼❤️

餐廳地方闊落 又有得飲嘢
又有好多小食可以揀
如果約朋友嚟傾偈飲嘢係一個唔錯嘅選擇😊
2022-08-29
2022-08-29 21 浏览
朋友話要去睇魚之食飯難得放假朋友話要出去睇魚,極度懷疑佢係金魚佬,但係嗰間嘅泰國鬥魚真係好靚。然後睇完覺得肚餓就喺隔籬食飯,就入咗呢間小店,一人叫咗一個午餐,包咗餐湯/沙律,主菜,飲品兩個人當然係揀一個餐湯一個沙律,當天嘅餐湯係蕃茄忌廉湯,好特別平時忌廉湯飲得多,蕃茄湯都飲得多,加埋一齊就未試過。佢個味道有啲似西西里嘅味道,幾好飲牛油果煙三文魚墨西哥卷配田園沙律 $76超級超級大愛,本身好鍾意食墨西哥卷,入面有大量嘅菜,仲有牛油果同埋煙三文魚,呢個配搭好夾,總之就係好好食😋旁邊嘅沙律菜都好新鮮,其實佢同套餐嗰個沙律係一樣,但係我都係咁鍾意食西西里蕃茄醬肉丸意大利粉 $88出奇地又唔錯,之前食過尖沙咀另一間覺得唔好食,佢比到驚喜我,而且啲肉丸好出色,老細可唔可以賣d肉丸俾我?😂嘢飲我哋揀咗果汁,強烈建議鍾意菠蘿嘅菠蘿汁,超級菠蘿好正環境都幾舒服幾靚,店員仲幾貼心幾搞笑🤪
朋友話要去睇魚之食飯

牛油果煙三文魚墨西哥卷配田園沙律 $76

西西里蕃茄醬肉丸意大利粉 $88

嘢飲我哋揀咗果汁,強烈建議鍾意菠蘿嘅菠蘿汁,超級菠蘿好正

環境都幾舒服幾靚,店員仲幾貼心幾搞笑🤪
桂月除咗主打本地品牌手工啤酒,西餐仲好有水準‼️二人套餐 $428煙三文魚無花果沙律沙律菜好新鮮,控水好好夠乾身!煙三文魚比起一般嘅冇咁鹹, 作為沙律好夾!加埋無花果、青瓜同柚子醋好清新👍🏻南瓜忌廉湯真材實料,好濃郁南瓜味,入口順滑😋香烤法國春雞未拎到上枱已經聞到陣陣香味😙擺碟好靚😍食落仲正~👍🏻雞肉烤得好嫩滑,火喉控得得十分好‼️而且腌得好入味,連雞胸肉都一樣咁正~放咗檸檬入雞內一齊焗,所以雞肉隱約間食到陣陣檸檬香味~好清爽😋半碟蔬菜同樣好好味~尤其係焗薯,超軟滑👍🏻黑松露雜菌意大利飯Risotto 夠正宗‼️外表軟熟而中心仍然保持微硬度,咬落有口感👍🏻黑松露味道好濃郁,配有洋蔥粒,整體口感不錯😍精選甜品士多啤梨朱古力蛋糕拼雲呢拿雪糕配上自家製crumble、蜜桃橙爆珠,令到成個甜品口感更加豐富👍🏻飲品紅莓、汁橙汁整體覺得係一間好用心嘅小店~食物質素好高,性價比高👍🏻餐廳裝修富有藝術氣息,裝飾擺設好有心思特色😝上甜品前會先換一套新嘅餐具餐碟~呢點好加分👍🏻最意外嘅係呢度竟然係用不鏽鋼飲管,係真正身體力行咁支持環保♻️桂月 (深水埗)深水埗汝州街75號地舖

桂月除咗主打本地品牌手工啤酒,西餐仲好有水準‼️

二人套餐 $428

南瓜忌廉湯
真材實料,好濃郁南瓜味,入口順滑😋

香烤法國春雞
未拎到上枱已經聞到陣陣香味😙
擺碟好靚😍食落仲正~👍🏻
半碟蔬菜同樣好好味~尤其係焗薯,超軟滑👍🏻

黑松露雜菌意大利飯

精選甜品
士多啤梨朱古力蛋糕拼雲呢拿雪糕

飲品
紅莓、汁橙汁

整體覺得係一間好用心嘅小店~食物質素好高,性價比高👍🏻

桂月 (深水埗)
2022-08-29 21 浏览
深水埗嘅桂月,有黑膠唱片,有壁畫,有舊車牌同埋白磚牆等,十分型格!晚市二人套餐 $428套餐包括前菜、湯、Main Course、Pasta、甜品、飲品,份量豐富!前菜 - 煙三文魚無花果沙律健康又美味嘅無花果,加埋煙三文魚同埋酸甜口味嘅Dressing,都幾清新!湯 - 南瓜忌廉湯湯打到好幼滑,甜甜哋幾討好!Main Course - 香烤法國春雞烤得啱啱好,雞肉極幼嫩!Pasta - 蟹肉忌廉汁蝴蝶粉蝴蝶粉嘅形狀,可以兜住勁多醬汁同埋蟹肉,啖啖鮮味!甜品 - 蛋糕拼雲呢拿雪糕朱古力、士多啤梨口味蛋糕,加埋雪糕同食,夠晒甜美!飲品 - 汽水

晚市二人套餐 $428

前菜 - 煙三文魚無花果沙律

湯 - 南瓜忌廉湯

湯打到好幼滑,甜甜哋幾討好!

Main Course - 香烤法國春雞

烤得啱啱好,雞肉極幼嫩!

Pasta - 蟹肉忌廉汁蝴蝶粉

蝴蝶粉嘅形狀,可以兜住勁多醬汁同埋蟹肉,啖啖鮮味!

甜品 - 蛋糕拼雲呢拿雪糕

朱古力、士多啤梨口味蛋糕,加埋雪糕同食,夠晒甜美!

飲品 - 汽水
[深水埗]桂月.煙三文魚無花果沙律食剩指數:0/100沙律好大碟好fresh無花果好少食~食落又幾香甜同煙三文魚既咸香又好配合整個菜式層次感做得幾好.英式脆炸深海鱈魚配香料薯條食剩指數:10/100Fish & Chips有兩件炸鱈魚肉魚肉好厚實彈牙粉漿唔算太厚唔會食到成口粉薯條好脆加上有調味唔洗點醬都好好食.黑松露雜菌意大利飯食剩指數:0/100黑松露香味足夠意大利飯軟硬適中配埋雜菌口感唔錯.柚子蛋糕食剩指數:0/100跟餐甜品係柚子蛋糕配雪糕柚子蛋糕好鬆軟中間有柚子啫喱柚子啫喱好彈好香佢既Cream都好軟滑配埋雲呢拿雪糕好夾.中秋節COCKTAIL食剩指數:0/100呢杯cocktail 外表好靚所有元素都係圓形青提子,青蘋果爆珠,菠蘿片應該象徵團團圓圓~酒感唔會好重又有水果香微微甜既口味男女都應該啱飲
[深水埗]桂月
配埋雲呢拿雪糕好夾
中秋節COCKTAIL
呢杯cocktail 外表好靚
所有元素都係圓形
青提子,青蘋果爆珠,菠蘿片
應該象徵團團圓圓~
酒感唔會好重
又有水果香